3 Aralık 2008 Çarşamba

İŞÇİ HABERLERİ AYLIK BÜLTENİ (KASIM 2008)

Ankara Garı önünde toplanan BTS üyesi demiryolu çalışanları, çeşitli sloganlarla TCDD Genel Müdürlüğüne yürüdü. BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, burada yaptığı açıklamada, demiryolu çalışanlarının bir kısmının ek ödemesinin düşürüldüğünü, bir kısmının da kaldırıldığını belirterek, yaklaşık 17 bin çalışanın mağdur olduğunu söyledi. Demiryolu çalışanlarının viziteye çıkarak iş yerlerine gitmediği Adana, Mersin, Diyarbakır, Malatya ve Gaziantep'de tren seferleri durdu.

Cavit Çağlar'a ait Nergis Holding bünyesindeki Sifaş A.Ş'den bir süre önce çıkarılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önünde eylem yaptı.

Yargıtay, FİSKOBİRLİK ve Ordu Soya AŞ’de yönetim kadrosunun değişmesinin ardından işten atılan 91 işçinin işe iade talebini haklı buldu. Böylece yerel mahkemenin verdiği karar kesinleşti. Bu gelişme üzerine işçiler ve Türk-İş İl Temsilcisi Selim Yöndem Belediye-İş Ordu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Yöndem yetkililerin mahkeme kararına uyarak işçileri işe geri almasını istedi.

Trabzon ve Rize’deki kitle örgütleri, siyasi partiler, Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar hükümetin işçilere ve sendikalara yönelik baskılarını protesto etti. Trabzon Meydan Park’ta yapılan eylemde konuşan Tek Gıda-İş Rize Bölge Başkan Yardımcısı Nurettin Sarı, hükümetin yanlış politikaları nedeniyle yoksulluğun her geçen gün arttığını dile getirdi.

Zeytinburnu’nda çeşitli sendika, dernek ve siyasi partiler tarafından oluşturulan Zeytinburnu Halk Platformu, “Doğal gaz zammı geri alınsın” ve “Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin” talebiyle basın açıklaması düzenledi.

SES, TTB ve Dev Sağlık-İş’e üye sağlık emekçilerinin “hastanelerin özelleştirilmesine ve işten çıkarmalara karşı; işgüvencesi, örgütlenme ve parasız sağlık hakkı” için İstanbul’dan başlattığı yürüyüş Ankara’da, Sağlık Bakanlığı önünde sona erdi.

Kırklareli’ye bağlı Kavakdere Köyü’ne yapılması planlanan kuru atık tesisine, köy halkı “hayır” dedi. Köyün gençleri ise “iş sahası istiyoruz, çöplük değil” diyorlar. Hafta sonu düzenlenen ve Türkiye Komünist Partisi ve Yurtsever Cephe’nin de ziyaret ederek destek verdiği eylemde, Kavakdere Köyü Muhtarı Vedat Dengiz, “Bizim köyümüz çiftçilik ile geçimini sağlayan bir köy. Biz köyümüze bu atık tesisini yaptırırsak bizim yarınımız ne olacak? Gençlerimiz ne olacak? Bizi kandırdılar. Bize buraya ceviz fidanı, bağ ekeceğiz dediler. Çiftçi zaten zor durumda. Tarlalarımızı sattık. Ama kandırıldık. Buradan toprak sahibi olmak, buraya istediğin her şeyi yapabileceğin anlamına gelmez. Buna izin vermeyeceğiz. Trakya’yı çöplük yapmayacağız” dedi.

İstanbul`da kimsesiz ve yardıma muhtaç kişilerin kaldığı Darülaceze`de çalışan 800 işçi, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı.

Şaibeli bir şekilde, ödül aldıktan iki gün sonra iflasını açıklayan ev tekstili firması Elegant iflasını isteyerek bütün işçileri kapı önüne koydu. Son aylarda işçilerin maaşlarını ödeyemez hale gelen işveren, öncelikle beş fabrikada çalışan işçilerin bir bölümünü ücretsiz izne çıkardı. Daha sonra kademeli olarak işçi çıkaran fabrika, bu işten çıkarmalarda işçilerin tazminatlarını da ödemedi. Son olarak beş fabrikada üretim durduruldu ve toplam 1800 işçi işten çıkartıldı. Ödenmeyen maaşlar ve tazminatlarla birlikte işverenin işçilere olan toplam borcunun 5 milyon YTL'yi aştığı belirtiliyor.

Mudanya Primisan'da grup toplu iş sözleşmelerinde MESS'in tavrını protesto eden 400 işçi, işyerini terk etmeme eylemi yaptı.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde otomobil parçası üreten Dostel Makine'de 30 işçi, kriz bahane edilerek işten çıkarıldı. Daha önce 15 gün süreyle ücretsiz izne çıkarılan işçiler, bu sürenin bitmesine az bir zaman kala, işten çıkarıldıklarına dair tebligatlar almaya başladı. Fabrikadan 30 işçinin çıkarıldığının resmen açıklanmasıyla birlikte, farklı vardiyalarda çalışan işçiler fabrikayı terk etmeyerek ve eylem yaparak kararı protesto etti. Fabrikada örgütlü bulunan BMİS işyeri temsilcileri ve yöneticileri, işverenin kararını sert bir dille eleştirdi. BMİS Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer'in fabrikaya gelmesinin ardından sona eren direniş, Gebze'ye doğru yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş boyunca eylemci işçilere TKP, Yurtsever Cephe ve EMEP de destek verdi. Yürüyüşün sonunda TEM otoyolu trafiğe kapatıldı. Yarın da fabrika önünde süreceği açıklanan eyleme siyasi partiler ve işçi örgütlerinden yoğun destek bekleniyor.

Lastik işverenleri, sözleşmeye rağmen telafi çalışmalarını dayatırken, izinlerin de 12 aya bölünerek kullanılmasını istiyor.

Lastik-İş'in örgütlü olduğu Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Kolsan işyerinde çalışan 240 işçi de, ilk bölümü 12 Aralık, ikinci bölümü de yılbaşında olmak üzere toplam 10 günlük duruşla karşılaşacak.

Lastik-İş üyesi 1300 işçinin çalıştığı Brisa ve 1200 işçinin çalıştığı Türk Pirelli'de de yılbaşına kadar duruşlar bekleniyor.

Lastik-İş üyesi 1200 işçinin çalıştığı Goodyear'da bayram sonrası beş gün ve yılbaşına kadar da beş gün olmak üzere toplam 10 gün üretim duracak.

Ege Üniversitesi bünyesinde hizmet veren 1 No'lu yemekhane işçileri, dört aydır maaş alamadıkları, sigortasız çalıştırıldıkları ve çalışma koşulları dayanılmaz derecede ağır olduğu için işi durdurdular. İşçiler çalışma koşullarının çok kötü olduğunu ifade ederek, “Herkese her işi yaptırıyorlar, hamburger’de çalışan adamı tuvalet temizlemeye, temizlikçileri et kesmeye yolluyorlar, çalışma saatimiz 12 saati geçiyor, bir çok arkadaşımızın sigortası dahi yatırılmıyor" dedi. Taşeron firmanın temsilcisi, işçilerin geçmiş döneme ait alacaklarını ödemek zorunda kaldı. Yemekhane grevine Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği ve Öğrenci Kolektifleri de destek verdiler.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOB) kurulu Dostel Makine'de 30 çalışanın işten çıkartılması üzerine, işçiler vardiya bitiminde dağılmayarak iki saat işyerini terk etmeme eylemi yaptı. Yurtsever Cephe İşçi Birliği bugün saat 15:00'te Gebze İstasyonu'nda toplanarak dayanışma ziyaretinde bulunacağını ve basın açıklaması yapacağını açıkladı.

Tezcan Galvaniz'de, gündüz vardiyasında çalışan işçiler servislere alınmazken, patron işçilerin fabrikayı işgal ettiklerini iddia etti.

PETKİM’de son günlerde yaşanan iş kazalarına bir yenisi daha eklendi. İstihdam Garantili İş Programı çerçevesinde kurumda kursiyer olarak çalışan Erdem Eroğlu sıcak su baharı ile yandı.

Deri-İş Sendikası’na üye olduğu için işten atılan ve 146 gündür direnişte olan Emine Arslan’ı, TEKSİF’in örgütlendiği Menderes Tekstil’de direnişte olan işçiler ziyaret etti.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş yöneticileri ve işten atılan işçileri temsilen bir grup işçi, Ankara’ya gelerek seslerini hükümete duyurmaya çalıştı. Çalışma Bakanlığı önünden seslerini yükselten işçiler, “İşten atmalar yasaklansın”, “Krizin faturası patronlara”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” dediler.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulu bulunan Eti Bakır İşletmelerinde 2004 yılında özelleştirme kapsamında 33 milyon dolara devredildiği Cengiz grubu tarafından üretim durduruldu. Grubun Murgul fabrikasında da üretimi durdurduğu öğrenildi.

Siparişlerin düştüğünü açıklayan Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan, son 10 ayda 6 bin tersane işçisinin işten çıkarıldığını belirterek, 12 bin işçiyi daha işsiz bırakmakla tehdit etti.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Dev Sağlık-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerince başlatılan Ankara yürüyüşüne katılanlar, saat 17.00'de İzmit Merkez Bankası önünde karşılanacak ve gece konuk edilecek.

Üretimi durduran fabrikalara 300 kişinin çalıştığı Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikası da dahil oldu. Karar, 29 Kasım tarihinde uygulanacak. İşçiler, yedi günü senelik izinden, kalanı işverenden olmak üzere 18 gün ücretli izne çıkarılacak.

Metal sektöründe arabulucu sürecinin bitmesiyle birlikte grevin eşiğine gelindi. Birleşik Metal-İş eylemlerin yoğunlaşacağını açıkladı.

Türkiye’nin en büyük otomotiv fabrikalarından biri durumundaki Ford Otosan’da bir kez daha “ekonomik kriz ve talep düşüşü” nedeniyle üretime ara verildi. İzinlerle birlikte ücretlerinde yüzde 24’lük bir düşüş olduğunu ifade eden işçiler, izin döneminde ek iş aramak zorunda kalıyor

Gaziantep'te KESK’e bağlı sendikaların Kırkayak Parkı’ndan başlattığı yürüyüşe, Yeşilsu önünde DİSK’e bağlı sendikalar ve TÜMTİS üyeleri de katıldı. Adliyeye doğru yürüyen emekçiler, polisin engelleme çabalarına karşın sloganlarla yürüyüşü tamamladı.

Desa Direnişi ile Dayanışma İstanbul Kadın Platformu,143 gündür direnişte olan Emine Arslan’a destek olmak amacıyla Desa mağazası önünde eylem yaparak, Desa ürünlerini boykot etme çağrısını yeniledi.

Kriz gerekçesi ile 38 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine direnişe geçen Tezcan Galvaniz işçilerinin direnişi 6. gününe girerken işçiler mahallelere yaptıkları yürüyüşlerle direnişi büyütüyor. Fabrika önünden Suadiye beldesine kadar yaklaşık 5 kilometre yürüyen işçiler, Suadiye Akçakoca Parkı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile kriz faturasının emekçilere ödetilmek istenmesine karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Tezcan işçilerinin eylemine Cem Tencere, Standart Depo ve AD Demirel işçileri de katılarak destek verdi.

Kocaeli’nin Ali Kahya beldesinde faaliyet gösteren 2000 işçinin çalıştığı Hyundai fabrikasında krizi fırsat olarak değerlendiren patron, izine çıkarttığı işçilerin ücretlerinde yüzde 24 kesinti yapacak.

Kot işçileri, Mavi Jeans önünde gerçekleştirdiği eylemde, kaçak atölyelerde gerçekleştirilen "kot kumlama" işinde işçileri sigortasız ve açlık koşullarında çalıştıran ve ölümcül "silikozis hastalığı"na yakalanmalarına neden olarak onları ölüme terk eden kot patronlarının vurdumduymazlığını protesto etti.

Trakya’da tekstil sektörü ağırlıklı olmak üzere son bir yıl içinde 40 bin işçi işten çıkarıldı.

Aydınlı'da kurulu AKS Otomotiv işçileri bir yandan sendikal mücadeleye devam ederken bir yandan da patronun saldırılarına direniyor.

Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Delphi Dizel işçileri, sendikanın aldığı cuma yürüyüşleri kapsamında eylem yaptı.

Türkiye’nin en büyük çelik fabrikalarından olan Asil Çelik’in, işçileri ücretsiz izinlerle açlığa mahkum etmek istemesine tepki sert oldu. İşçiler fabrikalarından kent merkezine kadar 40 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin barikatlarını da aşan işçilerin yürüyüşü, çevrede bulunan fabrikalarda çalışan işçiler için de büyük bir moral oldu.

Menderes Tekstil’de terbiye bölümünde çalışan işçilerden Ali Çetin, kazanların temizliğini yapmak isterken geçirdiği iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

Aliağa PETKİM işçileri, kriz gerekçesi ile kurumdaki üç ünitenin üretime ara vermesine karşı eylem yaptı.

Düşük ücret, ağır çalışma, hakaretler ve dayak... Tezcan Galvaniz işçileri tüm bu uygulamalara karşı Birleşik Metal-İş’te örgütlendiler.

Uzun süredir maaş ve ikramiyelerini almayan Çankaya Belediyesi işçileri işbıraktı.

Sinop’ta Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e işsiz bir genç “Açım, iş istiyorum” diye bağırdı. Genç, polisler tarafından yaka paça gözaltına alındı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) yemekhanelerinde önceki akşam başlatılan işgal eylemi sırasında alınan karar üzerine dün öğleden sonra Tandoğan yerleşkesinde bulunan Rektörlük binası önünde bir eylem gerçekleştirildi. "Öğrenciye yemek emekçiye iş" sloganları ile buluşan öğrenciler ve yemekhane işçileri, krizin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışılmasına izin vermeyeceklerini söylediler.

GMİS yönetiminin tamamen değişmesi gerektiğini düşünen maden işçileri, "Vicdan Hareketi" adıyla bir muhalefet başlattı.

İş kazalarında ilk sırada yer alan ve işçilerin en örgütsüz olduğu sektörlerin başında yer alan inşaat sektöründe Yurtsever Cepheli işçilerin öncülüğünde İstanbul'da YC İnşaat İşçileri Birliği kuruldu.

İzmit Arslanbey'deki Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz'de iş akitleri feshedilen 38 işçi ile gündüz vardiyası çıkışında servis araçlarına binmeleri işverence engellenen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, kent merkezine kadar sloganlarla yürüdüler.

Bursa’da toplu işçi çıkarmaları yaşanıyor. Ekonomik krizin etkisiyle Ekim’de iplik ve hazırgiyimi de kapsayan dokuma iş kolunda başlayan topluca işten çıkarmalar, metal ve otomotiv sektörüne de sıçradı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'yla maaşlarından katkı payı kesilmeye başlanan emekliler hasta olmaya bile korkar hale geldi.

Üçüncü kez sektörde daralma ve kriz gerekçesiyle üretime ara veren Ford Otosan, sözleşmeli işçilerin sözleşmesini uzatmayacağını açıkladı.

İzmit Arslanbey’deki Tezcan Galvaniz’de iş akdi feshedilen işçiler makinelerinin başına dönünceye kadar mücadele edeceğini duyurarak direniş eylemine başladı.

Ambarlı Arser liman işletmesinde sendikalaşma nedeniyle işten çıkarılan ve Gemlik'te bir hafriyat firmasında çalışmak için başvuran Elazığ'lı bir işçi, kürt kökenli olması nedeniyle işçi arkadaşlarının dışlaması yüzünden işten ayrılmak zorunda bırakıldı.

Beylikdüzü'nde Tekmak Valf Sanayi fabrikasında 35 işçiden 15'i kriz bahanesiyle işten çıkarıldı.

Ankara'nın Kazan ilçesinde bulunan Hamdi Eriş Kum Ocakları'nda gerçekleşen iş kazasında 48 yaşındaki işçi Ramazan Yeşil hayatını kaybetti.

Philips Genel Merkezi tarafından kapatma kararı alınan Türk Philips'te işçiler kararın geri alınması için yürüyüşler yapıyor.

Denizbank'ta ve Akbank'ta çalışanlar topluca işten çıkarılmaya başlandı. Akbank'ta işten çıkarılanların sayısının 1000 civarında olduğu bildirildi.

Ford Otosan Fabrikasında çalışan 6400 işçi, Türk Metal sendika açıklamasına göre %76 ücretle izne ayrıldı ve üretim durduruldu.

DİSK ve Türk İş İstanbul Şubeler Platformu, İGDAŞ’ın Vatan Caddesi’ndeki binasının önünde yaptıkları basın açıklamasıyla doğalgaz zammını ve kriz bahanesiyle işten çıkartmaları protesto etti.

Hadımköy Yılmaz Tekstil Fabrikasında işçi ücretlerinin ödenmesi kriz bahanesiyle geciktiriliyor.