11 Aralık 2008 Perşembe

YUNANİSTAN'DA İŞÇİLER, ÖĞRENCİLER, BÜTÜN TOPLUM AYAKTA!

GENEL GREV HAYATI DURDURDU
GÖSTERİLER SİYASİ HEDEFLERE YÖNELİYOR


Dün Yunanistan'da yapılan genel grev hayatı felç ederken meydanlarda da "Faturayı zenginler ödeyecek" vurgusu yapıldı. Sokak gösterileri sürüyor. Katil polislerin çıkarıldığı mahkeme binası abluka altına alındı.

soL (DIŞ HABERLER) Yunanistan'da sendikalar dün ülke çapında 24 saatliğine genel greve gitti. Atina'nın çeşitli meydanlarında toplanan onbinlerce gösterici, "Hükümet istifa", "Hükümet elini haklarımızdan çek" sloganlarıyla, işsizlik, sosyal güvencesizlik ve yoksullukla sonuçlanan hükümet politikalarını protesto etti. Mitinglerde, ücretlerde ve emekli maaşlarında artış talebi de dile getirildi.

"Faturayı zenginler ödeyecek"
Grevin çağırıcısı olan Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ile Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY), saat 11.00'de Parlamento binasının yanındaki Sintagma Meydanı'nda düzenlediği mitingde, "Faturayı zenginler ödeyecek" yazılı bir pankart taşındı.

GSEE ve ADEDY, ülkenin toplam 5 milyonluk işgücünün yaklaşık yarısında örgütlenmiş olarak, önemli bir güç odağı teşkil ediyorlar. Sendikaların bir süredir devam ettirdikleri eylemlerin son halkası olan dünkü grev, Yunanistan'da yaşamı tamamen kilitledi. Postaneler ve devlete ait Telekom şirketi de dahil olmak üzere devlet daireleri, işyerleri, bankalar, okullar, hastaneler, havalimanları ile şehiriçi toplu taşıma ağlarına dahil olan otobüsler, vapurlar, metro ve troleybüs hatları hizmet vermedi. GSEE sözcüsü Statis Anestis, greve katılımın eksiksiz olduğunu bildirdi.

Sabah saat 10.30'da Omonia Meydanı'nda toplanan Tüm İlerici İşçiler Cephesi (PAME) üyeleri de, işten atılmaların durdurulması ve borçların dondurulması gibi talepleri ön plana çıkardı.

"Sokaklardaki haklı öfke, siyasi güce dönüştürülmeli"
Her iki mitingde de, "sokaklardaki haklı öfkenin, yeni bir siyasi güç yaratmaya yöneltilmesi gerektiği" söylemi öne çıktı.

Grev mitingleri hemen hemen çatışmasız geçmekle birlikte, polis, meydanlardaki eylemcilere karşı sık sık biber gazı kullandı.

15 yaşındaki lise öğrencisi Aleksandros Grigoropulos'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ve ülkeyi saran isyan dalgasının ardından, Kostas Karamanlis başkanlığındaki hükümet, sendikalardan grevi iptal etmelerini istemişti. Fakat sendikalar grev kararından geri adım atmayarak hükümete "olayların faturasını ödemeyeceğiz" mesajı verdi.

Grev, Grigoropulos'un polis tarafından vurulmasıyla başlayan olaylardan bağımsız olarak, birkaç hafta öncesinden, hükümetin ekonomi politikalarına karşı bir protesto olarak planlanmıştı. Sendikalarda ve onlara destek veren sol çevrelerde, yaşanan son olayların, hükümetin uzun süredir devam ettirdiği halk düşmanı politikaların uzun erimli sonuçları olduğu kanısı hakim. Grigoropulos olayının, geleceğinden umutsuz, devlete güveni olmayan ve geçim sıkıntısı yaşayan ailelerde yetişen gençler için bardağı taşıran son damla olduğu vurgulanıyor.

Göstericiler mahkeme binasını ablukaya aldı
Dün, grevle birlikte düzenlenen mitinglerin yanı sıra, sokak çatışmaları da devam etti. Göstericiler Parlamento binasına molotof kokteyllerle saldırmayı sürdürdü. Grigoropulos'u öldürmekle suçlanan iki polis memurunun yargıç önüne çıktığı mahkeme de, göstericilerin hedeflerinden biriydi. Göstericiler Atina'nın merkez mahkemesine molotof kokteyllerle saldırırken polis biber gazı ile karşılık verdi. Davalarına ileriki bir tarihte devam edilecek olan iki polis memuru cezaevine sevk edildi. Tutuklu polis memurları, polis ekipleri tarafından mahkeme binasının yan tarafındaki bir kapıdan çıkarılarak araca bindirildi.

Öğrenciler Girit'te bir valiliği işgal etti
Girit Adası'ndaki Iraklio şehrinde, Valilik binası öğrenciler tarafından işgal edildi. Öğrenciler, salı günü şehirde yaşanan olaylarda tutuklanan 15 gencin serbest bırakılmasını talep ediyorlar ve önümüzdeki hafta için yeni bir grev kararı alınmasını öneriyorlar.

Grigoropulos'un ölümüne yol açmakla suçlanan polis memurunu savunmakla görevlendirilen avukat, balistik incelemelerin, kurşunun duvardan sekerek gencin göğsüne girdiği yönünde bulgular sağladığını dile getirdi. Görgü tanıkları ise aksi yönde görüş bildirmişti. Kurşunun kazara sektiği yasal olarak doğrulansa bile sokaktaki öfkeyi dindirmeye yetmeyeceği tahmin ediliyor.

"Olağanüstü Hal" tartışmaları
Dün akşam saatlerine doğru, uzun sürenin ardından Selanik'teki olaylar önemli ölçüde durulurken, Atina'da gecenin geç saatlerinde çatışmalar sürüyordu. Atina'da son tahminlere göre 565 dükkan tümüyle tahrip oldu. Başbakan Karamanlis, işyerleri zarar gören kişilere devlet tarafından tazminat ödeneceği ve şiddet gösterilerinin önünün kesileceği sözünü verdi.

Yunanistan Anayasası'na göre, hükümet kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle "Olağanüstü Hal" ilan ederek toplanma ve gösterileri yasaklama yetkisini elinde tutuyor. To Vima gazetesinde, hükümetin bugünden itibaren olağanüstü hal kararı alacağı, polislerin üniversitelere girmesini yasaklayan kanunu yürürlükten kaldıracağı, gerekirse Avrupa Birliği güçlerinden yardım isteyeceği iddia edildi. Fakat bizzat Başbakan, iddiaları yalanlayarak olağanüstü hal ilan etme yetkisini kullanmayacağını açıkladı.