16 Aralık 2008 Salı

DİSK'TEN TÜRK-İŞ'E ASGARİ ÜCRET İÇİN ÇAĞRI


Çelebi: Türk-İş, kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin belirlenmesinde emekçilerin kriz karşısında korunması gerektiğini belirterek, ''Türk-İş, kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı'' görüşünü dile getirdi.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun iktidar ve işveren temsilcilerince antidemokratik olarak oluşturulduğunu'' öne sürerek, komisyonun 2009 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için Türk-İş genel merkezinde bugün ikinci toplantısını yaparak, asgari ücreti yine kendi bildikleri biçimde belirleyeceklerini kaydetti.

Asgari ücretin ülkedeki milyonlarca çalışan için yaşamsal öneme sahip olduğunu, ''ancak iktidar ve işveren temsilcilerinin, asgari ücretin belirlenmesinde ülkemiz sosyal ve ekonomik koşullarını hiçbir zaman dikkate almadığı'' görüşünü savunan Çelebi, ''Resmi Gazete'de yayımlanan 2009 programına göre, halen brüt 638,7 YTL olan asgari ücret, 1 Ocak 2009'da yüzde 4 zam görecek. Bu zam, asgari ücretlinin brüt maaşında 25,55 YTL artış sağlayacak. Ancak yılbaşından itibaren YTL'deki 'yeni' ifadesi kalkacak ve tekrar TL'ye geçilecek. Bu şekilde Ocak-Haziran döneminde asgari ücretlilere brüt 664,25 TL ödenecek'' dedi.

-''YENİ BİR DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ BELİRLENMELİ''-

Çelebi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Türk-İş Türkiye'de açlık sınırını 738 YTL olarak açıklamıştır ve bu rakam brüt 638 olarak ifade edilen asgari ücretin çok altındadır. Dolayısıyla Türk-İş kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı, işçi sınıfını 'konu mankeni' olma pozisyonundan çıkarmalı, bu meşrulaştırmaya ortak olmamalıdır.''

Çelebi, asgari ücret konusunun zaman yitirilmeden sağlıklı bir zeminde tartışılmasını ve insan onurunu ayaklar altına alan bugünkü yöntemin terk edilerek, günümüzün yaşam standartlarını göz önüne alan yeni bir değerlendirme yönteminin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

''Ağırlıklı olarak hükümet ve işveren temsilcilerinden oluşan asgari ücreti tespit eden kurulun yapısı demokratik hale gelmeli ve tüm emek örgütü temsilcilerinin bu kurulda yer almalıdır'' görüşünü savunan Çelebi, asgari ücreti belirlemede esas alınan kriterlerin bir kişi üzerinden değil, ücretlileri kriz karşısında koruyan ve 4 kişilik aile değerlerine göre oluşturulmasını istedi.

Çelebi, ''Asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalıdır'' önerisinde de bulundu.