16 Aralık 2008 Salı

İŞ CİNAYETLERİ, İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI KURULTAYI


Ezilenlerin Sosyalist Platformu tarafından düzenlenen “İş Cinayetleri, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Kurultayı” dün Tuzla Belediyesi İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Kurultayın gerçekleştirildiği salonda, “Süleyman Yeter aramızda”, “İşimi geri istiyorum. Direnişin 94. günü” Limter-İş pankartı, Erdal İnceyol fotoğraflı “Daha dün yanarak öldü”, “Kapitalizm öldürür. Yaşasın sosyalizm”, “Kaza değil cinayet, kader değil kar hırsı”, “Kan parası değil çocuklar babalarını istiyor” “Bursa’da yakıldık, Tuzla’da boğulduk, Davutpaşa’da patladık. Hesabını soracağız!”, ozalitleri ve “Kotlar beyazlatıyor, hayatlar karartılıyor! İşyerleri denetlensin, işçi sağlığı, iş güvenliği sağlansın” Tekstil-Sen dövizleri asılıydı.

Kurultaya, Ankara, Adana, Antep, Bursa, Bingöl, Zonguldak, Antakya ve İstanbul’dan tersane, tekstil, kot taşlama, metal, inşaat, maden, deri, tarım, sağlık, eğitim ve ulaştırma sektöründen işçi ve temsilciler katıldı. Sektörlere ilişkin tebliğler sunuldu, konuşmalar yapıldı.

Kurultay, saat 11.30’da giriş konuşması ile başladı. Ardından Erdal İnceyol nezdinde iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren tüm işçiler için saygı duruşuna geçildi.

Saygı duruşunu ESP Temsilcisi Figen Yüksekdağ'ın açılış konuşması izledi. Yüksekdağ konuşmasında, Tuzla havzasındaki iş sorunları ve iş cinayetlerine değinerek Tuzla’nın iş cinayetlerine karşı verilen mücadelenin merkezi olduğunu belirtti. Yüksekdağ, tersanelerdeki kuralsız çalışma ve iş cinayetlerinin nedeninin patronların aşırı kar hırsından kaynaklandığını vurguladı. İş cinayetlerini yaratan koşulların ortadan kaldırılması yönünde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Ekonomik krize de dikkat çeken Yüksekdağ krizin doğurduğu sonuçlara işaret etti.

Açılış konuşmasının ardından BEKSAV Sinema Atölyesi tarafından hazırlanan “Limanların Uğultusu” adlı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kurultay, sinevizyon gösteriminin ardından divan üyelerinin oluşması ve tebliğlerin sunumu ile devam etti. Kurultayın ana tebliğini eğitim emekçisi Murat Pınar sundu. Kapitalizmin aşırı kar hırsı sonucunda işkazaları, iş cinayetleri ve hak gasplarınının artığı vurgusu yapılan sunumunda ayrıca, İLO verilerine dayanarak iş cinayetlerinin boyutunu anlattı. Sunumda taşeronluk sisteminin iş cinayetlerine zemin hazırladığı, kapitalist sistemden sosyalist sisteme geçilmesiyle düzenin koşullarının da değişebileceği belirtildi.

Ardından Mehmet Bodur, kot işçiliğinde iş güvenliği, işçi sağlığı tebliğini sundu. Bingöl Karlıova'dan gelen slikosiz hastası Abdullahim Demir “Leyleğin yuvadan atılmış yavruları” başlıklı mektubunu okudu. Demir, iş hastalığı sonucunda yaşanan ölümlerin sorumlusunun devlet olduğu gerçeğini yansıttğı mektubunun basında yer almasına rağmen yetkililer tarafından hiçbir adım atılmadığını vurguladı.

94 gündür işe geri dönme talebiyle direnişte olan Limter-İş Sendikası yöneticisi Levent Akhan tersane ve metal işkoluna ilişkin iş cinayetleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği tebliğini sundu.

İşten atılan Hava-İş üyesi Bahadır Altan da kurultayda bir konuşma yaptı. Hava- İş kolunda yaşanan kaza ve ölümlere değinen Altan, “İş cinayetlerine karşı ortak mücadeleyle ortak ses olma zamanıdır” dedi.

Bursa'dan tekstil işçisi Aysel Akdeniz tarafından işçi istihdamı ve işçi sağlığına ilişkin bir tebliğ sunuldu. Bursa’da metal sektöründe işten çıkarmaların yoğun yaşandığını soyleyen Akdeniz, sendikasız çalışmanın iş cinayetlerine davetiye çıkardığını, kriz bahanesiyle birlikte iş kazaları ve cinayetlerinin hızla artacağını ifade etti. Akdeniz, tekstil sektöründeki dağınıklığın, örgütsüzlüğün ancak sendikal örgütlülükle giderilebileceğini söyledi.

Kurultayın 1. oturumunda , sırasıyla Tekstil Sen Yönetim Kurulu üyesi ve çorap işçisi Selim Demir, inşaat işçileri Özgür Takat ve Cüneyt Çolak, tekstil işçisi Aydın Vural, Metalürji mühendisi Murat Cin, Şişli SES yöneticisi Handan Mısıroğlu, Bursa’dan metal yan sanayi Altanmetal işçisi Sinan Görgü kendi iş kollarında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna ilişkin tebliğleri sundular, konuşmalar yaptılar.

Kurultayın 2. Oturumunda ise Deri işçisi Çiğdem Mülgür, Emekçi Kadınlar Derneği, Zongultak'tan emekli maden işçisi Recep Adıgüzel, Zonguldak’tan bir sağlık emekçisi, Tekstil-Sen Genel Merkezi, Antakya’dan mobilya işçisi, metal işçisi, inşaat işçisi Muhittin Güzel, eski bir deri işçisi, Tekstil-Sen Adana Bölge Yöneticisi Havali Mengi, iki tersane işçisi, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, Av. Ayşe Kaymaz, tekstil işçisi Alican Sezer, eğitim emekçisi Baki Gökçe, Haber Sen üyesi bir posta dağıtıcısı, Emekli-Sen Kartal Şube Başkanı Yılmaz Gündoğdu, Limter-İş Genel Başkan Vekili Hakkı Demiral sekörlerine ilişkin tebliğler sundu, konuşmalar yaptılar.

Konuşmaların ardından sonuç bildirgesi okundu. Sonuç bildirgesinde şu talepler sıralandı:

- TTB, TMMOB ve sendikalardan oluşan komisyon, işyerlerinde denetim yapmalı.

- Mevsimlik işçilerinin yoğun çalıştığı bölgelerde sosyal tesisler yapılmalı.

- Çocuk işçiliği yasaklanmalı, kadın işçilerinin fiziki özelleklerine uygun giysi ve iş aracı verilmeli.

- Kot taşlama işçiliği ve asbest gibi zararlı maddelerle yapılan işler yasaklanmalı.

- Kot taşlama işçilerine ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli ve tüm çalışanlar sağlık taramasından geçirilmeli.

- Tuzla'da verilen mücadele tüm işçilerin mücadelesidir ve Limter-İş'in talepleri karşılanmalıdır.

Yaklaşık 120 kişinin katıldığı kurultaya İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve yöneticileri, DTP Tuzla Başkanlığı yöneticileri katıldı. YDG ve Köz Gazetesi kurultaya mesaj sundu. (www.kizilbayrak.net)