14 Aralık 2008 Pazar

IMF KREDİSİ KİME GİDECEK?

IMF KREDİSİYLE BÜYÜK BANKA VE ŞİRKETLERİN DIŞ BORÇLARI ÖDENECEK

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, IMF anlaşmasının sağlanması halinde buradan alınan kredinin, Merkez Bankası üzerinden bankalara ve şirketlere kullandırılacağını açıkladı.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, tek başına KDV indiriminin piyasalara olumlu yansımayacağını savunarak, "IMF ile stand-by anlaşması yapılsın diye ısrar edenlerin niyeti memleket meselesi değil, 'tamamen duygusal' bir talep" değerlendirmesini yaptı.

Anlaşma sağlanırsa IMF'den alınan kredinin, Merkez Bankası üzerinden bankalara ve şirketlere kullandırılacağını ifade eden Özgenç, "Diğer bir ifadeyle, alınan borç içeri bile girmeden elektronik ortamda yabancı alacaklı şirket ve bankalara transfer edilmiş olacak" yorumunda bulundu.

IMF kredisinin büyük şirket ve bankaların yabancı alacaklılarına olan borç ödeme yükümlülüklerinin karşılanması için kullanılacak olmasının, buna karşılık kredi yükünün başta işçiler olmak üzere küçük ve orta işletme sahiplerinin de sırtına yıkılması olasılığının küçük ve orta burjuvazinin sözcülerini tedirgin ettiği anlaşılıyor.