17 Aralık 2008 Çarşamba

YUNANİSTAN'DA İŞÇİ VE GENÇLİK GÖSTERİLERİ SÜRÜYOR


Yunanistan’da gençler sokakları terketmiyor

Yunanistan’da 6 Aralık günü Aleksis Grigoropulos’un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından tüm ülkede başlayan protesto gösterileri sürüyor.

Başkent Atina ile Selanik kentleri başta olmak üzere birçok kentte hafta sonunda gerçekleşen protesto gösterileri 15 Aralık günü de devam etti.

Atina’da çoğu ortaokul ve lise öğrencisi 3 binin üzerinde genç polis binasının önünde gösteri yaptı. Gençler "Polisi silahsızlandır!", "Hükümeti devir!“ gibi dövizler taşıdılar. Öğrencilere karşı polis yine gözyaşartıcı bomba kullandı, iki kişi gözaltına alındı.

Yunanistan polisi son 9 günde o kadar çok gaz bombası kullandı ki, depolarındaki bütün rezervleri tükendi ve İsrail ve Almanya’dan yeni gaz bombaları ısmarlamak zorunda kaldılar.

Öğrenciler Atina’nın birçok semtinde ana kavşakları da işgal ederek gösterileri yaptılar. İşgal nedeniyle Atina trafiğinde kaos yaşandı.

Olaylarda polis tarafından gözaltına alınan onlarca göstericinin tutuklu bulunduğ Atina yakınındaki Pireus kentinde bulunan cezaevi önünde gösteri yapan gençler ile polis arasında çatışma çıktı ve polis gözyaşartıcı gaz kullandı.

Atina’daki adliye önünde de protesto eylemleri gerçekleşti. Gözaltına alınan 200 kişi 15 Aralık günü mahkemeye çıkarılmıştı.

Diğer bazı kentlerde de radyo istasyonları ve hükümet binaları işgal edildi.

Lesbos adasındaki kamuya ait radyo istasyonu ve Yunanistan’ın kuzey batısındaki Ioannina radyosu geçici olarak işgal edildi. Gençler buradan işçi ve emekçilere seslenerek eylemleri ve talepleri üzerine açıklamalar yaptılar.

Selanik'te bir grup üniversiteli belediye binasını sembolik olarak işgal etti. Öğrenciler, Selanik halkını 15 Aralık akşamı için belediye binasına toplantıya davet ettiler. Burada eylemlerini sürdüreceklerini duyurdular.

Önümüzdeki günlerde de eylemlerini sürdüreceklerini duyuran öğrenciler sokak işgalleri, yürüyüş ve mitingler ve mahkeme önlerinde protesto gösterilerine devam etme kararlarını duyurdular.

Girit'in Hanya kentinde de öğrenciler protesto yürüyüşü yaptı. Bu arada, öğrencilerin önümüzdeki hafta süresince protestolarını sürdürecekleri belirtildi.

16 Aralık günü ülke genelinde eşzamanda ana caddeleri kapatma kararı alan öğrenciler, bu eylemleri ile kitlelere yaşanan olaylar ve talepleri üzerine görüşlerini anlatacaklarını açıkladılar.

17 Aralık günü Atina’da gerçekleşecek protesto gösterilerinin yanısıra akşam saatlerinde Adliyesi önünde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Komünist Gençlik Örgütünün (KNE) çağrısını yaptığı bir yürüyüş düzenlenecek.

18 Aralık günü ise Sintagma Meydanı yakınında öğrenciler ile eğitimcilerin, Omonia Meydanı'nda ise KKE'nin öğle saatlerinde iki ayrı gösteri düzenleyecekleri açıklandı.

19 Aralık günü ise Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE) "Hükümetin uyguladığı şiddet ve yaşanan ekonomik zorlukları" protesto etmek için Sintagma Meydanı'ndaki Parlamento binası önünde protesto gösterisi için çağrı yaptı.

Öğrenci temsilcilikleri ise okul işgallerinin yılbaşına değin sürmesi kararını alırken Atina’da öğrenciler her gün yürüyüş yapma kararı aldı. Ortaokul ve lise öğrencileri hükümeti istifaya çağırıyor ve gözaltına alının tüm tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyorlar. Halen öğrencilerin işgali altında bulunun okulların sayısının 400-600 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Alexandros Grigoropoulos’un polis tarafından vurulmasından sonra sokaklara çıkan gençler talepleri kabul edilene kadar sokaklarda kalmakta kararlı olduklarını açıkladılar. Yapılan kamuoyu araştırmalarında, Yunan halkının büyük çoğunluğu bunun bir halk ayaklanması olduğunu savundukları ve her on kişiden altısının bu eylemlerin bir azınlığın eylemi olmadığını, aksine kitlesel bir karakter taşıdığını vurguluyorlar.

Komünist parti bürolarına saldırı

Dün gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen maskeli kişiler Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) kentteki iki bürosuna Molotof kokteylleri ile saldırdı. Olayda yaralanan olmazken ufak çapta maddi hasar oluştu. KKE yöneticileri tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda, "siyasi vurguları geri planda kalan şiddet eylemlerinin işçi sınıfı hareketine darbe vurmak için fırsat kollayan düzen güçlerine koz verdiği" uyarısında bulunulmuştu. KKE ayrıca, maskeli eylemcilerin arasına polis provokatörlerinin rahatlıkla sızabileceği yönünde de uyarı yapmıştı. Ta Nea gazetesinde de, bu ihtimali doğrulayan bazı çatışma görüntülerinden ve görgü tanıklarının ifadelerinden söz edilen bir haber yayımlanmıştı.

"Ordu sarı alarma geçti" iddiası

Öte yandan, yine Ta Nea gazetesinin haberine göre, şiddet eylemlerinin orduya da yönelmesi olasılığı düşünülerek, deniz, kara ve hava kuvvetlerindeki tüm tesislerde güvenlik önlemleri arttırıldı. Yunan ordusu, en yüksek seviyenin iki altı olan ve hazırlık anlamına gelen 'sarı alarm'a geçti. Elindeki biber gazı tükenen Atina polisi de bir İsrail şirketine siparişte bulunmuştu. (www.kizilbayrak.net,www.sol.org.tr)