9 Aralık 2008 Salı

YUNANİSTAN'DA GÖSTERİLER VE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR


Polisin 16 yaşında bir genci kalbinden vurarak öldürmesi üzerine başlayan olaylar hâlâ sürüyor. Ülkenin birçok kentinde polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Komünistler bu akşam Atina'da büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER, Yunanistan) Cumartesi akşamı saat 21 sularında, polisin Atina’da bir genci vurarak öldürmesi üzerine pazar sabahı başlayan gösteriler, yer yer polisle çatışmaya dönüştü ve halen sürüyor.

Olay Atina’nın Eksarhia semtinde meydana geldi. Semt, kentte anarşistlerin en yoğun oldukları yerlerden biri olarak biliniyor. Devriye arabasındaki iki polis, Eksarhiya’daki Mesologgiu Caddesi’nde bir grup gençle tartışmaya başladı ve içlerinder biri üç el ateş ederek, soğukkanlı bir biçimde 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos adlı genci öldürdü.

Yunanistan Emniyeti’nin açıklamasına göre, 30 civarında genç, devriye arabasına şişeler atarak polislere saldırdı. İki polis, gençlerden oluşan grubu uyarmak ve sorun çıkaranları gözaltına almak için devriye arabasını yakınlarda bir caddeye park etti. Yaşları 15–17 arasında olan genç grup tarafından “saldırı tehdidi” aldıklarını iddia eden 31 ve 37 yaşındaki iki polisten biri iki el havaya bir el de yere ateş etti, yere sıkılan kurşun, 15 yaşındaki lise öğrencisi Aleksis’in göğsüne geldi.

Civardaki kafelerde ve lokantalarda bulunan tanıkların ifadeleriyse, Emniyet açıklamasının tersine, herhangi bir tehdidin, ciddi bir saldırının söz konusu olmadığı ve gençlerden oluşan grubun kaldırımda oturarak zaman geçirdiği yönünde.

Tanıklar, polisin, 15 yaşındaki çocuğa “sana gününü göstereceğim” diyerek ardından küfür ettiğini ve çocuğun buna sözlü karşılık vermesi üzerine, iddia edilenin tersine polisin havaya ve yere herhangi bir uyarı ateşi açmadığını, doğrudan çocuğu hedef alarak ateş ettiğini söylüyorlar. Genç, Evagelismos Hastanesi’ne götürülmesine rağmen, hastaneye vardığında yaşamını yitirmişti. Hastane girişinde toplanan gençlerin, içeri girmek isteyen polisi iki defa püskürttükleri kaydedildi.

Polislerin çocuğu vurduktan sonra soğukkanlılıkla bölgeden ayrıldığı, tanıkların ifadeleri dışında, bir cep telefonundan çekilen görüntülerle de kanıtlanıyor.

Polisler olay çıkarmak için mi gelmişlerdi?
Olayın gerçekleştiği cadde, arnavut kaldırımlı ve trafiğe kapalı, müzik ve barların olduğu, gençlerin yoğun olarak vakit geçirdikleri bir mekân. Caddeye polis arabasının girmesi üzerine gençlerin sözlü tepki verdikleri söyleniyor. Caddenin normalde polislerin ve arabaların gelmediği bir yer olması ve iki polisin olay süresince soğukkanlı davranmaları, hemen silaha davranmaları, oraya zaten olay çıkarmak için geldikleri yorumlarına yol açıyor.

Ölüm haberinin duyulmasıyla birlikte şehir merkezinde toplanmaya başlayan göstericiler ve polis arasında, cumartesi akşam saatlerinde başlayan çatışma, gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Olaylarda Atina merkezinde otuzdan fazla mağaza, bankalar ve onlarca otomobil, 15 yaşındaki gencin ölümüne tepki gösteren ve polisle çatışmaya giren anarşistler tarafından ateşe verildi.

Pazar günü olaylar büyüdü
Pazar sabah saatlerinden itibaren göstericiler Politeknik Üniversitesi’nin önünde tekrar toplanmaya başladılar. Yürüyüşe geçen binlerce kişi, gencin öldürüldüğü Ulusal Müze’nin yakınından da geçtiler. Kitlenin hedefi olan Emniyet Müdürlüğü’ne giden yoldaki Alexandras Bulvarı üzerinde polisle çatışmalar başladı.

Olaylar kısa sürede ülkenin ikinci büyük kenti olan Selanik ve Girit'e de yayıldı. Gün içinde Patras, Komotini gibi birçok kente de sıçradı. Olaylar boyunca birçok kentte, bankalar, lüks oto galerileri gibi bazı dükkanlar, onlarca araç kundaklandı.

Emniyet güçleri, olaylarda 10 göstericinin gözaltına alındığını belirttiler.

Olaylar bugün de sürüyor
Bugün hemen hemen bütün Yunanistan kentlerinden gösteri ve çatışma haberleri gelmeye devam ederken, özellikle Selanik, Trikala ve Atina yakınlarındaki Pire'de gerginliğin ciddi boyutlara çıktığı görülüyor. Polis eylemleri gözyaşartıcı bombalarla durdurmaya çalışırken, bütün gözler bu akşam saatlerinde Yunanistan Komünist Partisi'nin Atina'da yapacağı gösteriye çevrildi.

Bunlar Yunanistan’a yabancı görüntüler değil
16 yaşındaki gencin öldürülmesi ve ardından çıkan olaylar, Yunanistan’da alışılmamış bir durum değil. BBC’ye konuşan bir Yunan, “Bu ilk defa değil. İnsanları hep öldürüyorlar, göçmenleri, masum insanları, hem de hiçbir bahane olmaksızın. Bence [şiddet] haklı. Barışçıl gösteriler soruna çözüm olamaz. Böylece halkın baskısını hisseder ve bunu bir daha yapmazlar" dedi.

Bununla birlikte, Yunanistan’da uzun süredir bu denli yaygın bir olay çıkmamıştı. 1985 yılında 15 yaşındaki Mihalis Kaltezas bir polis tarafından vurularak öldürüldüğünde, yine Eksarhiya semtinde polisle şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Ocak 1991’de de solcu bir öğretmenin bir sağcı tarafından öldürülmesi üzerine çıkan olaylarda binalar yanmış, dört kişi yaşamını yitirmişti.

Karamanlis özür diledi
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ölen gencin ailesini arayarak başsağlığı diledi. Tüm Yunanlar gibi kendisinin de üzgün olduğunu söyleyen Karamanlis, aileye, “hiçbir şeyin acınızı dindiremeyeceğini biliyorum” dedi.

Olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos ve İçişleri Bakan Yardımcısı Panagiyotis Hinofotis istifalarını sundular, ancak Karamanlis istifaları kabul etmedi.

İçişleri Bakanı Pavlopulos, olayı “münferit” olarak tanımlarken, soruşturma başlattı. “Derin acısını” dile getiren Pavlopulos, “Polis her zaman tüm Yunan vatandaşlarının hayatlarını ve mülkiyetlerini korumak için savunma işlevine sahip olmuştur ve sahip olacaktır” dedi. Bakan ayrıca siyasi partilere “sorumlu tavırları” nedeniyle teşekkür ederek, olayların sona ermesi için “aşırıcı ögelerin” yalıtılması gerektiğini söyledi.

YKP gösteri kararı aldı
Yunanistan Komünist Partisi dün yaptığı açıklamayla polis saldırılarını ve işçilere, göçmenlere ve gençlere yönelik giderek artan polis şiddetini kınamış ve çarşamba günü hükümetin “kriz karşıtı” önlemlerine karşı yürütülen kampanyanın bir sonraki büyük mitinginin düzenleneceğini anımsatmıştı. YKP'nin çarşamba gününü beklemeden, bugün Atina'da büyük bir gösteri düzenleme kararı alması, başkenti hareketlendirdi. PASOK da bazı kentlerde yürüyüş düzenleyeceğini açıklarken, hükümetin bazı üyelerinin sık sık toplanarak durum değerlendirdiği haberleri geliyor.