6 Kasım 2008 Perşembe

YAYINCI MEHMET ALİ VARIŞ TUTUKLANDI

Belge Yayınları teknik sorumlusu, Tohum Yayınları’nın eski yöneticisi Mehmet Ali Varış yayınladığı bir yazı nedeniyle aldığı mahkumiyetten ötürü Metris Cezaevi’ne konuldu. Gıyabında verilen 20 bin YTL tutarındaki para cezası tebligatı eski adresine yapılan Varış, Yargıtay’a itiraz hakkını da zamanında müdahale edememesinden ötürü kullanamayınca cezası kesinleşti. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda yazar ve yayıncılar “Varış’a Özgürlük” imza kampanyası başlattı.

Davaya ve mahkumiyete konu olan yazı hakkında dönemin DGM’lerince 2 kez ‘beraat’ kararı verilmesine karşın; Yargıtay’ın mahkumiyette ısrar etmesi üzerine ceza kesinleşmişti.

Mehmet Ali Varış, gıyabında devam eden davanın mahkumiyetle sonuçlandığını rastlantısal olarak, polisin yaptığı “kimlik kontrolünde” anladı.Davasının ağır para cezası ile sonuçlandığını, para cezasının ödenmemesi üzerine de hapis cezasına çevrildiğini tesadüfen öğrenen Varış, 28 Ekim’de apar topar tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konuldu.

TÜYAP’TA İMZA KAMPANYASI

Olayla ilgili olarak 27.cisi gerçekleştirilen İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda da bir imza kampanyası başlatıldı.

Mehmet Ali Varış’a Özgürlük” başlığı ile başlatılan imza kampanyası metninde şöyle denildi:

“AKP Hükümeti’min Terörle Mücadele Yasası (TMY)’de yaptığı ve basına ağır para cezaları getiren düzenlemeye eski Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından itiraz edildiği ve bozulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğu halde, bazı konularda çok hızlı karar verebilen Anayasa Mahkemesi bu konuda yıllardır bir karara varmadı. Bu haksız uygulamanın ilk “kurbanı” da yayıncı Mehmet Ali Varış olmuştur. Bu durumu protesto ediyor ve M. Ali Varış’ın yüz yüze kaldığı bu haksızlığın bir an önce giderilerek serbest bırakılmasını ve bu haksız kararın bozulması için Yargıtay’a başvuru hakkının kullanımına olanak tanınmasını yazar ve yayıncılar olarak talep ediyoruz...”