27 Kasım 2008 Perşembe

ÜNİVERSİTELERDE BOYKOT

AKP hükümetinin son bir yılda elektriğe %60, doğalgaza ise %80 zam yapması kamuoyunda tepkilere yol açmaya devam ediyor. Dün Türkiye'nin birçok üniversitesinde öğrenciler zamlara karşı, AKP'ye karşı 'Boykot!' dediler.

26 Kasım Çarşamba günü üniversitelerde, doğalgaza yapılan son zamlar nedeniyle, Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği’nin çağrısıyla bir uyarı boykotu yapıldı.

İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan ekonomik krizle birlikte, artan işsizlikle ve toplumun çok büyük bir kesiminin yoksullaşmasıyla, sonuçları daha da net görülebilen, AKP’nin politikalarına karşı, bir ses de üniversitelerden yükseldi. Sabah saatlerinden itibaren sınıflarda, amfilerde, kantinlerde, yemekhanelerde yapılan çağrılarla, öğrenciler bir saatlik uyarı boykotuna katıldı. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde yapılan boykota, öğrencilerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Birçok üniversitede düzenlenen forumlarda, AKP’nin üniversitelere dönük saldırıları tartışıldı. Özellikle “üniversitelerde türban” gündemi ve YÖK'ün üniversiteleri tamamen paralı hale getirme hayalleri, tartışmaların ağırlık noktasını oluşturdu. 'Piyasalaştırma' konusunda, her üniversitedeki tekil örnekler ele alınarak, üniversitelerde öğrencilerin kullanmak zorunda olduğu her şeyden para alınmaya başlanması ve bu paralara küçük oranlarda ama sürekli zamlar yapılarak, öğrencilerin üniversitede eğitim için para ödemesinin nasıl kanıksatıldığı tartışıldı.

"Bu bir uyarıdır! Üniversitelerde boykot var"

İstanbul’da, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Davutpaşa ve Yıldız kampuslarında yapılan boykota yaklaşık 450 öğrenci katıldı. Derslerin büyük bölümüne öğrenciler katılmadı. Düzenlenen forum sonrasında müzik dinletisinin ardından, basın açıklaması yapıldı.

Mimar Sinan Üniversitesi'nde, sabah saatlerinden itibaren amfilerde ve kantinlerde konuşmalar yapılarak öğrenciler boykota çağrıldı. Forum ve şiir dinletisinin ardından basın açıklaması yapıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, tüm fakültelerin önünde toplanan öğrenciler, 75. Yıl yemekhanesinde buluşarak protestolarını gerçekleştirdiler. Yapılan forumun ardından, zamlara karşı öğrencilerin yazdığı şarkının söylenmesiyle boykot sona erdi.

İstanbul Üniversitesi’nde Beyazıt ve Avcılar kampusunda olmak üzere iki ayrı boykot düzenlendi. Beyazıt kampusunda yapılan protestoyu takiben, İstanbul’daki diğer üniversitelerden öğrenciler kampusun önüne geldi. Yapılan basın açıklamasıyla boykot sona erdi. Avcılar kampusunda, fakültelerinden çıkan öğrenciler yemekhanenin önünde toplandılar. Daha sonra yemekhanenin içine giren öğrenciler burada konuşmalar yaptıktan sonra, tekrar yemekhanenin önüne gelerek doğalgaz faturası yaktılar. Burada yapılan konuşmalardan sonra boykot sona erdi. Boykota mühendislik, işletme, veterinerlik fakülteleri ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı.

Veterinerlik Fakültesi'nde boykot sırasında dersler tamamen durdu.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda sınavları nedeniyle boykota katılamayan kimi sınıflar, konuşmalar ve alkışlarla destek verdiler.

Marmara Üniversitesi'nde Acıbadem ve Anadoluhisarı kampuslarında dersler tamamen durdu. Haydarpaşa ve Göztepe kampuslarında yaklaşık 200 öğrenci yürüyüş yaptı. Üniversitenin tüm kampuslarında yapılan eylemlerden sonra boykot sona erdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde pek çok öğretim üyesi boykota destek verdi ve dersleri iptal etti. Beyoğlu Kumpanya tarafından yapılan tiyatro gösterisinin ardından yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı bir forum düzenlendi.

Galatasaray Üniversitesi'nde derslerin yarıya yakını tamamen durdu. Yüzlerce öğrencinin katıldığı protesto gösterisi ve yapılan konuşmaların ardından boykot sona erdi.

ODTÜ’de postane önünde toplanan öğrenciler, protestolarını gerçekleştirdikten sonra, her hafta Cuma günü üniversitede eylemlerinin devam edeceğini açıkladılar. Ayrıca, hafta boyunca öğrencilerin zamlarla ilgili düşüncelerini yazdığı defter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildi.

Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenciler Yabancı Diller Yüksek Okulu'nun önünde toplandıktan sonra, postane önüne kadar yürüdüler. Yürüyüşün sonunda yapılan açıklamanın ardından, AKP Genel Merkez'e bir mektup gönderildi.

Ankara Üniversitesi'nde öğrencilerin yoğun şekilde katıldığı protesto gösterisinin ardından, yapılan konuşmalarla boykot sona erdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde kuzey kampuste yapılan, Beyoğlu kumpanyanın tiyatro gösterisinin ardından, yapılan eylem ve konuşmalarla boykot sona erdi.

Ege Üniversitesi'nde öğrencilerin katıldığı bir protesto gösterisinin ardından forum yapıldı. Yapılan tartışmaların ardından boykot sona erdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda boykot çağrısı yapıldı. Ardından bir forum düzenlendi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Hazırlık binası önünde toplanan öğrenciler, bir forum gerçekleştirdiler ardından kısa bir müzik dinletisi yapıldı.

Anadolu Üniversitesi'nde, yemekhane önünde toplanan öğrenciler, basın açıklamasının ardından müzik dinletisi yaptılar. Yapılan konuşmaların ardından boykot sona erdi.

Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenciler bir forum düzenledi. Yapılan gösterinin ardından boykot sona erdi.

"Üniversite öğrencilerine görev düşüyor"

Hükümetin doğalgaz ve elektrik zamlarıyla ve üniversitelerde yapılan boykotla ilgili olarak, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi – Jeofizik Anabilim dalı öğretim üyesi Doçent Dr. Ferhat Özçep ile konuştuk...

>Yaşanan ekonomik krizden, Türkiye’nin etkilenmeyeceği iddia ediliyor AKP tarafından. Sizce bu açıklamalar gerçeği yansıtıyor mu?

Bu yapılan açıklamaların bir gerçekliği yok elbette. Buna çocuklar bile inanmaz. Dünya ekonomisinin genel trendinden Türkiye’de etkileniyor elbette. Böyle bir krizin dışında kalması etkilenmemesi de mümkün değildir. Büyük olasılıkla ekonomik krizle ilgili bu zamlar. Bir zincirin halkaları gibi düşünürsek, neticede hepsi birbirine bağlı bu halkaların. Bir halkanın, yanındaki halkadan etkilenmemesi mümkün değil.

>Bugün üniversitelerde, AKP’nin son dönemde yaptığı zamlara karşı bir boykot düzenlendi. Öğrenciler derslere girmediler. Üniversitelerden böyle seslerin çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu eylemler etkili olabilir mi veya nasıl etkili olabilir?

Ülkede yapılan her eylemin belli bir değeri var. Bu açıdan bu tarz eylemleri önemsiyorum. Asıl sonuç alıcı eylemlerin, halk tarafından, işçiler tarafından yapılması gerekir. Bu eylemler çok daha etkili ve sonuç alıcı olabilir. Ülke gündemine dair yapılan bu tarz öğrenci eylemleri, bu bahsettiğim büyük eylemler için, tetikleyici bir etki yapabilir. Bu açıdan üniversite öğrencilerine de bir görev düşüyor.
(sOL Haber Merkezi)