27 Kasım 2008 Perşembe

METAL İŞKOLU TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE GREVE DOĞRU

METAL İŞÇİLERİ GREVE HAZIR

Metal sektöründeki grup toplusözleşme görüşmelerinde sona geliniyor. Arabulucu aşamasında da anlaşma sağlayamayan Birleşik Metal-İş, önümüzdeki günlerde grev kararını alacak. Uyuşmazlık zaptının tutulduğu 10 Ekim’den beri yaptığı eylemlerle, salon toplantılarıyla üyelerini mücadeleye çağıran Birleşik Metal-İş, MESS’in düşük ücret, esnek çalışma ve sosyal hakların ortadan kaldırılmasını içeren tekliflerini kabul etmeyeceğini duyuruyor.

Sendika salon toplantılarının 6’ıncısı Gebze’de düzenlendi. Bugüne kadar yapılan toplantıların en coşkulu olanıydı Gebze’deki toplantı. İşçiler şube binasının önünden “Krizin faturası patronlara”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla geldiler toplantının yapılacağı düğün salonuna.

Salonun tamamının dolu olduğu toplantıda ilk sözü alan Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, MESS’in verdiği tekliflerle metal işçilerini kavgaya davet ettiğini, Birleşik Metal-İş üyelerinin ise bugüne kadar uyarı eylemleri yaptığını ifade etti. Özer, kavganın bütün metal işçilerinin kavgası olduğunu, bu nedenle bu kavganın bütün metal işçilerinin bir araya gelerek sonuçlandıracağını kaydetti.

Patronlar daha çok bağırıyor

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Metal işçilerinin gerçeği” başlığı ile düzenledikleri toplantılarının 6’ncısının yapıldığını ve 3 bin işçinin bu toplantılara katıldığı bilgisinin vererek konuşmasına başladı. Toplusözleşmeye krizi bilerek hazırlandıklarını ifade eden Serdaroğlu, kriz nedeniyle daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı. Dünyanın en büyük tekellerinin feryatlarının ardından Türkiye’deki şirketlerinde seslerini yükseltmeye başladığını dile getiren Serdaroğlu’nun, “Krizden en çok biz işçiler etkileniyor ancak patronlar bizden daha çok bağırıyor. Bağırmalarının nedeni teşvik almak istemeleri” sözleri üzerine işçiler, “İşçinin tokadı teğet geçmeyecek” sloganı attılar.

“Neoliberal sistem çökmüştür. Biz artık kendi programımızı yaratıp hayata geçirmeliyiz. Kapitalizmin teknesi delindi bizden tamir etmemizi istiyorlar. Aynı gemideyiz diyorlar. Peki patronlara soruyorum bizim farkımıza gemi su almaya başlayınca mı vardınız? Peki neden o zaman gemiden ilk önce bizi atıyorsunuz?” diyen Serdaroğlu, toplusözleşmelerin yeni haklar almak, alım gücünü yükseltmek için yapıldığını ancak patronlar var olan hakları istediğini kaydetti. Metal sektöründe yaşanan olumsuzlukların bütün sektörleri etkilediğini ifade eden Serdaroğlu, patronların tekstil sektöründe esnek çalışmayı uyguladığını ancak bunu metal sektöründe uygulamalarına izin vermeyeceklerini kaydetti. Patronların işçilerden fedakarlık istediğini söyleyen Serdaroğlu, “İyi günlerinizde enflasyon 1.67 ama biz size şu kadar fazla verelim dediniz mi ki şimdi gelip fedakarlık istiyorsunuz?” dedi. Gazetelerde metal patronlarıyla ilgili ihracat ve kâr rekorları kırdıklarına dair haberler çıktığını hatırlatan Serdaroğlu, “Bir metal patronu çıksın 2008 yılında zarar ettim desin bütün söylediklerimi geri alacağım” diye konuştu.

Türk Metal’e çattı

Kendilerinin dışında toplusözleşme görüşmelerinde olan Türk Metal Sendikası’nı komisyonculukla suçlayan Serdaroğlu, MESS’in bu komisyoncu sendika ile sözleşme imzalaması halinde meşruluğunu yitireceğini söyledi. Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’in işten atılan 5 bin metal işçisinin “kredi kartı borçları nedeniyle çıktılar” sözleri ile işten atmaları meşrulaştırdığını kaydeden Serdaroğlu, yüzde 4.15’in üzerindeki her rakamın Birleşik Metal-İş’in mücadelesi ile olacağının bilinmesini istedi. (Gebze/EVRENSEL)