23 Kasım 2008 Pazar

BATAN İSKELE NEYİ ANLATIYOR? 3

AKP HÜKÜMETİNİN SKANDALLAR ZİNCİRİ

Karaköy iskelesinin bir şans eseri onlarca can kaybına yol açmaksızın batması, lodos fırtınasına atfedilecek "doğal afet" cinsinden bir kaza mı, yoksa son on yılda yaşanan ve AKP hükümetleri döneminde hızlanan bir dizi toplumsal afetin yeni ve simgesel bir örneği mi?

Kapitalizmin insan hayatını ve toplumsal değerleri hiçe sayan, maliyet hesaplarını ve kazanç hırsını öne çıkaran ufku, doğal veya teknolojik riskleri birer toplumsal afete dönüştürüyor. ABD ve Küba'da her yıl yaşanan tayfun felaketlerinin yol açtığı birbirinden çok farklı sonuçlar, bunu açıkça gösteriyor.

Türkiye kapitalizmi bunun istisnası değil, hatta kapitalist aşırılığın pilot uygulama alanı olarak başlı başına çarpıcı bir örneği.

Yakın tarihin Marmara ve Düzce depremlerinin yol açtığı devasa yıkım ve onbinlerce can kaybı, kapitalist konut, inşaat ve kentleşme politikalarının feci sonucu olarak hala belleklerimizde. AKP hükümetleri döneminde yaşanan bir dizi kaza ve olaylar zinciri ise kazanç hırsıyla gözü kararan kapitalist zihniyet ve ufkun başımıza hangi felaketleri getirebileceğini gözümüzün içine sokuyor.

Hızlandırılmış tren kazalarının, bakımı aksatılan demiryollarında gerçekleşen tren kazalarının, altyapısı tamamlanmadan hizmete sokulan duble yollarda meydana gelen karayolu kazalarının, denetimsiz patlayıcı madde imalat yerlerinde oluşan kazaların, Tuzla tersaneleri başta olmak üzere işyerlerinde her gün can alan iş kazalarının ve kayda bile geçmeyen meslek hastalıklarının, taşeronlaştırılmış ve kazanç öncelikli havayolu hizmetlerinin yol açtığı uçak kazalarının, özelleştirilmiş sağlık hizmetleri zemininde hastanelerde yaşanan toplu bebek ölümlerinin ve anne ölümlerinin, Marmara denizinde vuku bulan gemi ve deniz otobüsü kazalarının haberleri yakın yılların gazete arşivlerini dolduruyor.

Bütün bu kaza ve facia haberlerinin son yıllarda yoğunlaşması ve zincirleme birbirini izlemesi bir tesadüf olabilir mi?

Başımızda felaket bulutları dolaşıyor. Belki de yaklaşan bir başka felaketin, toplum olarak varlığımızın tehlikeye gireceği bir sosyal krizin uğursuz işaretleri bu kara haberler...

Sulara gömülen Karaköy iskelesi, belki de bizi AKP hükümetinin ve temsil ettiği emperyalist sermaye zihniyetinin bir an önce devrilmesi için seferber olmaya ve harekete geçmeye son bir davet...

Suskunluğumuzun ve hareketsizliğimizin devam etmesi halinde geleceğimizin karanlıklara gömüleceğine dair bir işaret!