24 Kasım 2008 Pazartesi

İTALYA'DA SOSYAL KRİZ DERİNLEŞİYOR

Motorola İtalya’da 400 mühendisi işten çıkarıyor. Genel Grev işaretleri...

Torino İtalya’da ekonomik krizin merkez üssü oldu. Kitlesel işten çıkarmalar karşısında endüstri sektörü içileri 21 Kasım’da genel greve gidiyor.

Motorola Torino’daki fabrikasını kapatacağını ve 400 personeli işten çıkaracağını açıkladı. Motorola’da işten çıkarmaların 370’i şirketin Torino’daki araştırma merkezinde görevli mühendisleri kapsarken, geri kalanların Roma ve Torino’daki Motorola personeli olduğu belirtildi.

Piemonte bölgesinin endüstri başkenti Torino’da, Fiat’ta da durum pek parlak değil. Mira Fiori’deki fabrikasının kapılarını 16 Kasım itibariyle 3500 işçiye kapatan Fiat, şimdilik işten çıkarmalara başlamasa da, işçilerine Ocak ayına kadar ücretsiz izin verdi.

Torino’nun ekonomik krizin merkez üssü olduğu, halkın şu aşamada krizden başka şehirlerde yaşayanlara oranla daha olumsuz etkilendiğine dikkat çekilerek, 21 Kasım’da endüstri çalışanlarının genel greve gideceği duyuruldu.

Motorola İtalya’dan yapılan açıklamada 75 gün sürecek işten çıkarma prosedüründe ortak bir yöntem izlenecek. Motorola’nın Torino’daki araştırma merkezinde öngörülen personel kesintisinin en çok genç mühendisler ve teknikerleri etkileyeceği belirtildi.

Torino Belediye Başkanı Sergio Chiamparino gelişmeleri tedirginlikle izlediğini dile getirerek çoluk çocuk sahibi ve sözleşmesiz çalıştırılan yüzlerce mühendisin, tazminatları dahi ödenmeden işten çıkarılmasının vahim bir tablo çizdiğini söyledi.

Chiamparino ayrıca Motorola’nın Torino halkını aldattığına dikkat çekerek, “Motorola AB fonlarından kredi aldı, şimdi bir günde ABD’deki merkezde alınan bir kararla Torino’daki fabrikasını kapatıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Motorola’nın araştırma merkezinde dokuz yıldan bu yana çalışan mühendisler ise Rai 3 haber bülteninde kendileriyle yapılan söyleşide “Her şey bitti” demekle yetindiler.

2009 Ocak ayından itibaren krizin etkilerinin daha belirgin biçimde yaşanacağına dikkat çekilirken, sendikalar büyük bir çığın gelmekte olduğunu vurgulayarak, Berlusconi hükümetini gerekli önlemleri almamakla eleştirdiler. (AK/Milano)