19 Ekim 2010 Salı

KAMİL KİNKIR'I KAYBETTİK...

TKP Parti Konseyi üyesi, Yurtsever Cephe İşçi Birliği yöneticilerinden, BMİS eski Genel Başkanı Kamil Kinkır'ı kaybettik.

Bir yılı aşkın bir süredir kanser tedavisi gören Kamil Kinkır, 11 Eylül öğleye doğru yaşamını yitirdi. TKP üyesi ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği yöneticisi Kinkır, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Genel Başkanlığını yapmış, sonraki yıllarda ise DİSK Bölge Temsilciliği görevini yürütmüştü.

Kamil Kinkır, 1955 yılında Adapazarı’nın Akyazı ilçesinde doğdu. Ailesinin taşındığı İstanbul Üsküdar’da ortaokulu bitirdikten sonra, Türk Hava Yolları yer hizmetlerinde çalışmaya başladı. 1977 yılında Kartal’da AKSAN Alüminyum fabrikasında işe başladı. AKSAN’da Türkiye Komünist Partisi ile tanışıp, Partili genç bir işçi olarak sınıf mücadelesinin ön saflarında yerini aldı.

1978 Yılında yapılan sendika temsilci seçiminde Maden iş Sendikası işçi temsilcisi olarak seçilerek, sınıf mücadelesinde, patronlara, faşistlere ve karşı devrimcilere karşı militan bir öncü işçi olarak yerini aldı. Faşist 12 Eylül darbesi ile birlikte sendikal mücadele sona erse de, Kamil Kinkır mücadelesine ara vermedi. TKP saflarında sınıf mücadelesine devam etti.

1983 yılında faşist cunta sendikalara sınrlı faaliyet izni verince, Maden İş Sendikası üyelerini Otomobil İş sendikasına örgütlenmeye başladı. Kamil Kinkır, AKSAN işçilerinin Otomobil İş sendikasına geçmesine öncülük etti. Sendikanın 1984 yılında yetkiyi almasıyla, AKSAN işyeri Baş Temsilcisi seçildi. 1986 ve 1988 yıllarında Otomobil İş sendikası Kartal şube başkanlığına aday oldu.

Kamil Kinkır, 12 Eylül sonrası yapılan ilk büyük NETAŞ grevinin başarıya ulaşması için toplumsal dayanışmayı ören aktif bir militandı. 1990 yılında Otomobil iş sendikası Kartal Şube Sekreterliği’ne seçildi. DİSK’in faaliyetlerine yeniden izin verilince, Otomobil İş Sendikası ile DİSK Maden İş Sendikası’nın birleşmesi için aktif görev yaptı. Sendikalar 1993 yılında birleşerek DİSK BİRLEŞİK METAL İŞ ismini aldı.

Kamil Kinkır, 1995 yılında BİMİS’in Genel Sekreterliğine getirildi. 1997 yılının Kasım ayında yapılan Genel Kurulu’nda Sendika Genel Başkanlığı’na seçildi. 1997- 2000 yılları arasında BMİS Genel Başkanlığı yapan Kinkır, kolektif ve paylaşımcı kişiliğiyle sendikada önemli izler bıraktı. Genel Başkanlık’tan ayrıldıktan sonra da sendika’da görev yapmaya devam etti.

Türkiye Komünist Partisi Parti Konseyi üyesi olarak, işçi örgütlenmesinde ve sendikal çalışmalarda önemli görevler aldı. En son İstanbul Anadolu yakası işçi sorumluluğu görevini üstlenmiş, aynı zamanda Yurtsever Cephe İşçi Birliği Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştu.

Kamil Kinkır evli, biri kız biri erkek, iki çocuk babasıydı.

Hayatını örgütlü mücadeleye adamış 1970’li yılların komünist işçi önderleri kuşağının bir temsilcisiydi. Anısı önünde saygıyla eğiliyor, işçi sınıfına, yoldaşlarına, dostlarına ve ailesine başsağlığı diliyoruz.