1 Ekim 2009 Perşembe

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (EYLÜL 2009)



• Sakarya’nın Hendek ilçesinde bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada, 2 işçi yaralandı. Patlama nedeniyle çıkan yangın, fabrika personeli tarafından kısa sürede söndürüldü. Vücutlarının çeşitli yerlerinde yanıklar oluşan işçiler, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’ne sevk edildi. Aynı fabrikada 17
Ağustos’ta meydana gelen patlamada 1 işçi ölmüş, 32 işçi yaralanmıştı.
• Samandıra Ferhatpaşa’da kurulu bulunan Nur Plastik’te 30 Eylül sabahı saat: 11.00'de kıyım makinesine mal sürdüğü sırada, beraber çalıştığı arkadaşının düğmeye basması sonucunda makineye sıkışan Bektaş parçalanarak can verdi.23 yaşındaki İbrahim Bektaş, bu işyerinde 2 senedir sigortasız ve 14 saatte varan uzun ve yorucu bir çalışma temposu içinde mesai ücreti almadan çalışıyordu.
• Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Süsler Candy Grubu’na bağlı Renta firmasında işten çıkartılan 18 işçi direnişlerini sürdürüyor. DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için 8 Eylül tarihinde performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten çıkarılan işçiler, 23 Eylül günü direnişe başlamıştı.
• Esenyurt Belediyesi’nde çalışırken belediye yönetimi tarafından işten atılan ve parça parça yaşanan kıyımlarla sayıları 14’ü bulan Belediye-İş Sendikası üyelerinin direnişi devam ediyor. Direnişçi işçiler ve destek veren kurumlar 30 Eylül günü belediye önüne yürüyüş gerçekleştirdi.
• TÜRK-İŞ’e bağlı Basın-iş Sendikası, para, altın, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet ve kıymetli diğer eşyaların üretildiği Darphane ve Damga Matbaası’nda greve gidiyor. Ocak ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, Basın-İş Sendikası, aldığı grev kararını 1 Ekim 2009 Perşembe saat 12:30’da Gülhane’de bulunan Damga Matbaası ve 15:00’de Yıldız’da bulunan Darphane’de sendikaların ve emekten yana örgütlerin de katılımı ile asacak.
• İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Sağlıkta Dönüşüm Programı'na karşı tüm sağlık emekçilerinin 18 Ekim Pazar günü Kadıköy'de düzenlenecek mitingte buluşacağı bildirildi.
• Laboratuvar ve röntgen birimlerinden sonra, 112 acil birimlerinde de taşeronlaşmanın başladığı bildirildi. Taşeron firmada çalışan işçilere sağlık hizmetleri ile ilgili eğitim verilmediği ve her türlü risk göze alınarak, sağlık alanında çalıştırıldıkları, hem işçinin hem de hastaların sağlığının tehlikeye atıldığı ileri sürüldü. 300 bin kamu çalışanının görev yaptığı Sağlık Bakanlığı 108 bin taşeron işçisi ile kamuda en fazla taşeron işçi çalıştıran bakanlık.
• Kızılay Yönetimi tehdit ve baskıyla engelleyemediği sendikal örgütlenmeyi yine işten çıkarmayla sindirme çabalarına devam ediyor. Son olarak Ankara’da sendikal örgütlenmenin öncüsü üç sağlık emekçisinin iş akitleri, sadece Devrimci Sağlık İş Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasına katılmaları gerekçe gösterilerek 24 Eylül 2009’da tazminatsız olarak fesh edildi.
• Mersin'in Erdemli ilçesinde bir inşaatta işçi olarak çalışan 42 yaşındaki Ergül Yıldırım, seyyar asansördeki kovayı almak isterken halatın kopması sonucu 8. kattan düşerek olay yerinde hayatını kaybetti.
• Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Ballıkaya köyünün kuzeyinde mayın patlaması sonucu, baraj yol yapım çalışmalarını yürüten işçileri taşıyan araçta bulunan bir işçi öldü, bir diğeri yaralandı.
• Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bir demir çekme fabrikasında 10 gün önce meydana gelen patlamada yaralanan 2 işçiden biri, tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetti.
• Uşak'ta Akbulut Proje İnşaat Şirketi adlı bir taşeron şirketin depreme karşı güçlendirme çalışması yaptığı Orhan Dengiz Anadolu Lisesi binasında, bodrum katının su yalıtımı için dış cephe duvarının yanına kazılan 2 metrelik çukurda sabah saatlerinde göçük oluştu. Çukurdaki işçilerden biri hayatını kaybetti.
• Sel felaketinde 8 işçinin ölümüne neden olan Pameks patronu için 15 yıla kadar hapsi istendi.
• DİSK'e bağlı Limter-İş yazılı bir açıklama yaparak, emek karşıtı politikalara karşı bir basın açıklaması yapacağını açıkladı. Basın açıklaması Tuzla Gemi Tersaneleri önünde 26 Eylül Cumartesi saat 17:00'de yapılacak.
• İşten atılan Kent A.Ş. işçileri yürüyüşlerinde 9 günü geride bırakırken, bir işçi kaza geçirdi.
• Samsun'un Tekkeköy ilçesinde faaliyet gösteren Yeşilyurt Demir Çekme fabrikasında 19 Eylül gece saat 01.30 sıralarında 2 işçi yanarak ağır yaralandı.
• Zonguldak’taki kömür ocaklarında bu yıl 16 madenci hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 6’sı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait ocaklarda, 10’u ise kaçak ocaklarda çalışıyordu.
• "İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Şenliği" 22 Eylül akşamı İstanbul Gaziosmanpaşa'da gerçekleştirildi. Şenlikte, emekçileri açlığa yoksulluğa mahkum eden, kardeş halkların üzerine kurşunlar yağdıran barbarlık düzenine karşı tek alternatifin sosyalizm olduğu vurgulandı.
• Bir süredir toplu iş sözleşme görüşmelerinin sürdürüldüğü ve uzlaşmazlıkla sonuçlandığı Bursa'daki Olay Medya’da 12 basın emekçisi, işten çıkarıldı. Bunun yanısıra, özel eşyalarını toplamalarına da izin verilmediği bildirildi.Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Olay Tv ve gazetesini barındıran Olay Medya, 2008 yılının Mart ayında TMSF'ye geçmişti.
• Türk - Eğitim Sen bir açıklama yaparak 35 binden fazla öğretmen açığı olduğunu duyurdu.
• Ankara’ya doğru yürüyüşlerinin dördüncü gününde Manisa’nın Salihli ilçesine gelen Kent A. Ş. işçilerini, TKP, ÖDP, EMEP, Yurtsever Cephe üyeleri ve Salihli belediyesi işçileri karşıladı.
• Sel felaketinde, insan taşımaya uygun olmayan kapalı kasa minibüsten çıkamadıkları için boğularak hayatını kaybeden tekstil işçisi kadınlar için yapılan eylemler devam ediyor.Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası tarafından düzenlenen eylem, işçilerin çalıştığı Pameks tekstil fabrikasının önünde yapıldı. Sefaköy İnönü Mahallesi’nde başlayan yürüyüşün ardından fabrika önüne gelen gruba halktan da destek geldi.
• İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Göztepe Spor Kulübü Eski Başkanlarından Levent Ürkmez'e ait ‘Levent Kağıt’ adlı kağıt fabrikasında, sabaha karşı hamur kazanını temizlemek için içerisine giren 3 işçi metan gazından zehirlenerek öldü, 1 işçi hastaneye kaldırıldı.
• Samsun Tabip Odası, KESK ve TMMOB yaptıkları ortak açıklamada, hükümetin hazırladığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusundaki yönetmeliğe tepki gösterdi.
• İzmir’in Karşıyaka ilçesinin bölünmesinin ardından işten çıkarılan Kent A.Ş. işçilerinin Ankara yürüyüşü devam ediyor. Ankara’da CHP Genel Merkezi'ne ulaşmak isteyen ve İzmir’den yola çıkan işçiler, Manisa sınırları içerisinde yürüyüşlerini sürdürürken, işçilere yolda karşılaştıkları işçiler, vatandaşlar da yürüyüşe alkışlarla destek veriyor. İşçilerin üç gün önce başlayan yürüyüşünün 30 gün sürmesi bekleniyor.
• İstanbul’u vuran “sel” ardında büyük bir çamur birikintisi bırakarak çekilirken, belediyenin ilgilenmediği balçık, metro inşaatının taşeron işçileri tarafından temizleniyor.
• Limak Holding tarafından Siirt’te yapımı devam eden Alkumru barajında dün gece geç saatlerde yaşanan patlama sonucu 1 işçi hayatını kaybederken, 1’i ağır 3 işçi yaralandı.
• Sağlık kuruluşlarından alınan katkı paylarında artış yapıldı. Buna göre hastaneye giden halkın cebinden artık daha fazla para çıkacak.
• İkitelli sel bölgesinde eksik ve geç gelen yardım nedeniyle vatandaşların tepkisini çeken AKP'li Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, dün de belediye işçilerinin protestosuyla karşılaştı. Aylardır maaşlarını alamayan işçiler Küçükçekmece Belediye binasının önünde toplandı. Belediye Başkanı'ndan açıklama bekleyen işçiler, maaşlarının ödenmemesi durumunda greve çıkacaklarını belirttiler. İşçiler, Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürü Ömer Okumuş'un maaşların ödeneceğine dair açıklamasından sonra belediyenin önünden dağıldı.
• Pameks Giyim'de çalışan 8 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili tekstil patronlarından açıklama geldi. İHKİB, TGSD VE TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Komitesi'nden yapılan ortak açıklamada, "80 yılda bir görülen bu doğal afetin sorumluluğu, 8 çalışanını kaybeden Pameks Giyim A.Ş. başta olmak üzere bir kaç firma veya kişiye yüklenilmeye çalışılmaktadır. Bunu kabul edilemez bulmaktayız" denildi.
• ETİ patronu grevin ardından işçi kıyımına başladı. Toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle işçiler 14 Ağustos’te greve çıkmış, 9 gün süren grevin ardından patron talepleri kabul etmek zorunda kalmıştı. İşçilerin yeniden işbaşı yapmasının üzerinden 3 hafta geçmeden patron aralarında Tek Gıda-İş'li sendikacıların da bulunduğu 23 işçiyi işten attı.
• Manisa Turgutlu'da Tukaş Konserve Fabrikası'nın 5 nolu kazan dairesinde saat 01.25 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.9 işçi yaralandı.
• KESK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı açıklamayla sel felaketinin sorumlularını protesto etti.
• Genel-İş üyesi Kent AŞ işçilerinin 16 Eylül Eylül günü İzmir'den yola çıkarak başlattıkları Ankara yürüyüşünün 2. gününde jandarma engeli vardı. Belkahve mevkiinde işçilerin yolu jandarma tarafından kesildi. İşçiler bu durumu sloganlarla protesto etti. Jandarma ile yapılan görüşmeler sonucunda, daha önce planlanmış yürüyüş güzergâhı için izin verilmedi. Sendika yöneticilerinin kendi aralarında yaptıkları görüşmeler sonucunda işçiler dağdan Kemalpaşa merkeze indirildiler. Kemalpaşa’da işçileri KESK’e bağlı sendika üyeleri karşıladı. Burada bir süre dinlenen işçiler daha sonra yollarına devam ettiler. İzmir il sınırına ulaşıldığında devreye bir kez daha jandarma kuvvetleri girdi ve yürüyüşü engellemeye çalıştı. İşçiler Kemalpaşa’nın bir köyünde dinlenmeye çekildi.
• Ödemiş'te Erim Konfeksiyon işçilerinden yetki alan YCİB dün işverenle görüşme yaptı.
• “Türkler Çıldırmış Olmalı/Afrika” adlı sinema filminin ekibinden bazı sinema emekçileri işten çıkarıldı. DİSK Sine - Sen’in yaptığı açıklamaya göre, yapımcılığını Avşar Film ve MassMedia şirketinin üstlendiği filmin kostüm tasarımcısı Hale İşsever, çalışma saatlerinin uzunluğuna ve kendilerine mesai ücreti ödenmemesine itiraz ettiği gerekçesiyle, kendisine destek veren asistanları ile birlikte işten çıkarıldı. “İş Yasasının öngördüğü kurallar çerçevesinde ‘Haksız Fesih ve 45 saat iş günü aşımı’ üzerinden ekibim ile birlikte uğradığım haksızlığın arkasını aramakta kararlıyım.” diyen Hale İşsever’e, MassMedia şirketi yetkililerinin “Son ana kadar işten çıkarılmanızı engellemek için elimizden geleni yaptık ama karar bizi aşıyor” dedikleri belirtiliyor.
• Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı sendikaların temsilcileri, Belediye-İş Sendikası’na üye işçilerin sendika değiştirmeye zorlandıkları gerekçesiyle Şişli Belediyesi’ni protesto etti.
• Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün önünde yapılan basın açıklamasında DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş sendika sözcüsü Özgün Aktükün sosyal hizmetlerin, devletin asli kamu görevlerinden olduğunu, devletin asli görevi olan sosyal hizmetlerin; özel ya da tüzelkişilere devredilemeyeceğini, taşeronlaştırılamayacağını belirtti.
• İzmir’in Karşıyaka İlçe Belediyesine ait Kent AŞ’de işten çıkarılan işçiler “Ankara yürüyüşüne” başladı.
• Çapa Kızılay Kan Merkezi’nde sendikalaştıkları gerekçesiyle önce sürülen ve ardından da işten çıkarılan sağlık işçileri işe iade davasını kazandı.
• Türk-İş’in sendikal hak ihlalleri raporuna göre, sendikalı oldukları için geçen yıl Türkiye’de 12 bin 359 işçi çeşitli nedenlerle mağduriyet yaşadı.
• Emekliler Birliği Sendikası (EMEKLİ BİR-SEN) üyeleri, emekli maaşlarına yapılan zam oranını protesto etti.
• Esenyurt Belediyesi, sendika üyesi 3 işçiyi daha işten attı. Belediye önünde direniş sürüyor.
• Şişli Belediyesi’nde çalışan ve Belediye-İş üyesi olan işçiler Genel-İş’e geçti.
• Daha önce de set işçilerinin ölümüyle gündeme gelen Gold Film adlı yapım şirketi tarafından yapılan Sonbahar adlı dizinin setinde 25 gün önce Fatma Elif Develi adlı figüran, aşırı çalışma nedeniyle bayılmış, gerekli müdahale yapılmadığı için kalbi durmuştu. Elif Develi’ye o sırada sette bulunan eşi Mustafa Develi kalp masajı yaparak müdahale etmiş, böylece set işçisi ölümden dönmüştü. Ancak Elif Develi 25 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.
• Eğitim-Sen üyesi öğretmenler birçok ilde eylemler yaparak, ek ders ve tedavi ücretlerinin ödenmemesini protesto etti.
• ODTÜ’de Tez Koop-İş üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını protesto etti. İşçiler ODTÜ yönetimi ve Kamu-İş sendikasının tavrını protesto etmek amacıyla Rektörlük önünde bir toplu basın açıklaması gerçekleştirdiler.Sendikalı işçiler dışında Yurtsever Cephe ODTÜ Emekçileri, Eğitim-Sen üyeleri ve ODTÜ'lü öğrenciler de eyleme destek verdi.
• Araştırma görevlilerinin iş güvencesi talebiyle yaklaşık bir yıldır yürüttükleri mücadeleye, rektörlük tarafından açılan soruşturmalarla set çekilmeye çalışılıyor. İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) araştırma görevlilerinin yanı sıra eylemlere destek veren İÜ idari personeli de soruşturmalardan nasibini alırken, personele açılan soruşturmalara karşı Beyazıt Merkez Kampusu önünde protesto eylemi gerçekleştirildi.
• Tek Gıda -İş Sendikası, ABD'den füze alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Füzeler düşmanlık biriktirmekten başka bir işe yaramıyor. Füzeler karın doyurmuyor" denildi.
• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu üyeleri İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
• DİSK'e bağlı Nakliyat İş'den yapılan açıklamada, Ambarlarda 1100 İşçi adına sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlık aşamasında iken 25.08.2009 tarihinde anlaşmayla sonuçlandığı belirtildi. Toplu İş Sözleşmesi ile ücretlere yapılacak olan zam oranları 1.yıl, yıllık % 8,75 ile %16,5’e arasında olmuştur. 1.yıl ortalama ücret artışı Ortalama % 11’dir. Net ücret Toplu İş Sözleşmesiyle belirlenen ücret artışı yine % 11’dir. Toplu İş Sözleşmesi ile aylık ücretlere rakamsal olarak ta net 90 TL ile 170 TL’ye arasında zam yapılmıştır. Yılda 4 maaş ikramiye, İşçi Sınıfının Uluslar arası birlik, dayanışma, mücadele günü olan 1 Mayıs ve bayan işçiler için 8 Mart’ın ücretli izinli olması, haftalık çalışma süresinin 42,5 saat olması, fazla mesai ücretlerinin % 100 zamlı olması gibi haklar açısından, yapılan toplu iş sözleşmesi ile kazanımlarımız aynen korunmuştur.
• BOTAŞ ve TPAO’da, toplu iş sözleşmelerinin imzalanmamasına tepkiler sürüyor. Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri toplu iş sözleşmesine hükümetin engel çıkardığını belirterek AKP’yi protesto etti. AKP Adana İl Örgütü önünde toplanan Türk-İş üyesi işçiler, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Toplusözleşme yoksa huzur da yok”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” şeklinde sloganlar attı. “Vur vur inlesin AKP dinlesin” diye haykıran işçiler alkış ve ıslıklarla AKP’yi yuhaladı.
• Kumbağ’da sular altında kalan tuğla fabrikalarında çalışan yüzlerce işçi mahsur kaldı. Uzun çalışmalar sonucu 131 işçi karadan, 180 dolayında işçi de Skorsky tipi helikopterlerle kurtarıldı.
• Körfez ilçe İlimtepe’de oturan, Kullar’da bulunan Gemont adlı şirkette 25 yıldır vinç bakımcısı olarak çalışan Aziz Ekiz(48), arızalanan vinci şirketin İstanbul Kurtköy’deki bakım atölyesine götürdü. Burada bakım yapılırken hava basıncı nedeniyle vinçte patlama meydana geldi. Patlama sırasında fırlayan bir parça Aziz Ekiz’in vücuduna saplandı. Aziz Ekiz olay yerinde hayatını kaybetti.
• Edirne'nin Keşan ilçesi Küçükdoğanca köyü yakınlarındaki bir kömür ocağında meydana gelen iş kazasında 1 işçi öldü.
• Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde fabrika işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 3'ü ağır 9 işçi yaralandı. İşçilerin Bandırma ilçesindeki fabrikadan, Manisa'nın Turgutlu ilçesine kamyonla gönderilen tavukları indirmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.
• Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, işçi taşıyan minibüs şarampole yuvarlandı. Kazada H.S. ve K.B. isimli 2 işçi öldü, 9 işçi yaralandı.
• Milas ilçesi Orman İşletme Müdürlüğü personelini taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada 12 orman işçisi yaralandı.
• Tarsus'ta tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu araçta bulunan iki işçi yaralandı.
• Çanakkale merkeze bağlı Kumkale Beldesi'ne mısır sökmek için çalışmaya gelen işçileri, oturdukları Çan'ın Etili Beldesi'ne taşıyan minibüs, Bayramiç İlçesi Beşevler Mevkii'nde şarampole devrildi, 3'ü ağır 13 işçi yaralandı.
• Ankara 9. İdare Mahkemesi Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre istihdam edilen ve ne memur ne işçi sayılan, daha çok özelleştirme mağdurlarının istihdam edildiği geçici personelin sendika üyesi olabileceğine karar verdi.
• İstanbul İkitelli'deki sel felaketinde 7 kadın işçinin boğulduğu minibüsten kurtulan F.K de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
• Haziran ayında özlük hakları için mücadele eden 50d’li asistanlardan altısına soruşturma açan İ.Ü. Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet, 4 ay sonra aynı sebeple 40 asistana daha soruşturma açtı.
• Zonguldak'ın Gelik beldesinde özel bir kömür ocağındaki dinamitin patlaması sonucu bir işçi ölürken bir işçi de yaralandı.
• KESK, DİSK, Türk-İş, Tekstil-Sen, Küçükçekmece İşçi Platformu ayrı gruplar halinde Pameks fabrikası önünde kadın işçilerin selde ölümünü protesto etti.
• İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yürüttükleri sendikal örgütlenme mücadelesi toplu işten atma saldırısıyla karşılaşan Hava-İş Sendikası üyesi işçiler, 10 Eylül günü gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.
• İzmir Kemalpaşa Kızılüzüm köyü mevkiindeki Erze Ambalaj Plastik Fabrikasında sendikalaşan Petrol-İş üyesi işçiler baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlanıyor.
• Petrol İş'ten bir açıklama yapılarak "Türkiye genelinde sendikamız üyesi 3 bin 450 TPAO (Türkiye Petrolleri A.O.) işçisi ile bin 860 BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.) işçisi, kamu kesimi toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle bugün (11 Eylül) saat 17. 00'de AKP il binalarının önünde siyasi iktidarı protesto ederek taleplerini iletecekler" denildi.
• İstanbul Orhanlı Sanayi bölgesindeki Primo Ambalaj ve Kimya Sanayi Ticaret A.Ş'ye ait 5 katlı fabrikanın kozmetik kimyasallarının bulunduğu depoda dün saat 18.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Yangında ölen veya yaralanan olmadı.
• Çanakkale'nin Biga ilçesinde sağanak yağışlar nedeniyle domates tarlalarında çalışan 175 mevsimlik tarım işçisinin çadırlarını su bastı.
• Balıkesir'in Bandırma ve Gönen ilçelerinde şiddetli yağış sonucunda meydana gelen seller nedeniyle iki beyaz et üretim tesisinin işçileri işyerlerinde mahsur kaldı. İşçiler askeri helikopterlerin ve komandoların yardımıyla kurtarıldı.
• 10 Eylül'de, TTK'ya bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü Kilimli İşletmesi Maden Ocağı'nda bir göçük meydana geldi. Ali Ziya Kısaboyun ve Caner Albuzlu isimli iki işçi göçük altında kalırken saatler süren kurtarma çalışmalarından sonra iki işçinin cesedine ulaşıldı.
• İstanbul'da yaşanan selde servis aracı olarak kullanılan minibüste yaşamını yitiren yedi kadın işçinin çalıştığı Pameks Tekstil’in patronu ve idare amiri tutuklandı.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Trakya ve İstanbul'daki sel baskınıyla ilgili açıklamasında, "Kadir Topbaş başta olmak üzere tüm yetkililerin istifa etmesini, ölümlerin gerçekleştiği işyerlerinin patronlarıyla birlikte yargı önüne çıkartılmalısını" istedi.
• Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulu bulunan BERİCAP’ta sendikal örgütlenme çalışması başlatarak Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası’na üye olan BERİCAP işçileri, işten atma saldırısına karşı 14 Ağustos günü fabrika önünde direnişe geçmişlerdi. 6 işçinin sürdürdüğü direniş, 19. gününde sendikanın talimatıyla bitirildi.
• İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda sendikal örgütlenme mücadelesi yürüten Türk-İş'e bağlı Hava-İş Sendikası yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Sendika üyesi 73 işçinin işine son veren İFenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Nihat Özdemir’in LİMAK Holding ve Malezyalılarla ortaklığı olan ISG Yer Hizmetleri A.Ş. anti-sendikal baskı ve dayatmalarını sürdürüyor.
• Ciner Dergi Grubu’nda 5 dergi birden kapatıldı. 90 gazeteci bir anda işsiz kaldı.
• Alsancak Garı'nda görevli tren teşkil memurları, bilgileri dışında bölge içi nakilleri yapıldığı gerekçesiyle açlık grevi başlattı. İzmir'de Basmane Garı'nda aileleriyle birlikte toplanan memurlar ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi üyeleri ellerindeki pankartlarla kendilerinden habersiz yapılan nakilleri protesto etti.
• Ödemiş’te faaliyet gösteren Erim Konfeksiyon işçileri ile yapılan toplantıda YCİB, işçilerden kendilerini temsil yetkisi aldı.
• Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşeron firmaya bağlı çalışan sağlık emekçilerinin iş bırakma eylemi sonuç verdi. Bir süredir DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş sendikası bünyesinde örgütlenen 308 işçi 2,5 aydır ödenmeyen ücretleri için Pazartesi sabahı iş bırakıp Başhekimlik önünde direnişe geçmişti. Eylemin ilerleyen saatlerinde hastane yönetimi ile yapılan görüşmeler sonunda hastane yönetimi bir aylık maaşları elden verme, bir aylık maaşlarını da ertesi gün bankaya yatırma sözü verdi. Direniş işçilerin ücretlerini almasıyla sonuçlandı.
• Birkaç gün öncesinden meteoroloji uzmanları tarafından duyurulduğu halde valilik ve belediye yetkilileri tarafından işyerlerinin tatil edilmesi ve nüfusun tahliyesi dahil hiç bir önlem ile karşılanmayan şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde, İstanbul İkitelli'de işe giden Pameks Tekstil çalışanı 7 tekstil işçisi kadın servis aracı olarak kullanılan nakliye aracında boğuldu, TIR park yerinde kalan aralarında yabancıların da olduğu 16 TIR şöförü sel sularına kapılarak can verdi. Trakya'da ise bahçıvanlık yapan 5 kişilik bir aile, sele kapılarak öldü.
• Kartal Koşuyolu Devlet Hastanesi’nde taşeron şirket Piripak AŞ.'ye bağlı olarak çalışan 300'ün üzerinde işçi Sağlık Bakanlığı’nın 32’nci sayılı genelgesi kapsamında yapılan yeni ihale ile ücretlerinin düşürülmesine tepki göstererek iş bıraktı ve direnişe geçti. Aralarında bilgi işlem, anestezi teknisyeni, bioteknisyen, hasta bakıcı ve temizlik işçilerinin bulunduğu ve bir kısmı Dev Sağlık-İş sendikasında örgütlü olan 300'ün üzerinde işçinin hastane içerisinde sloganlar atarak beklediği, yürüyüş düzenlediği bildirildi.
• Pirelli'de işten atılan 30 işçi ve 6 işyeri temsilcisinin açtığı dava sonucu iptal edilen ve 15 Eylül'de yeniden yapılmasına karar verilen delege seçimleri için işçiler ve temsilciler Lastik-İş Sendikası'na geldi. Delege başvurusunda bulunan işçilerin ikişer kişilik gruplar halinde içeri girmesini isteyen sendika yöneticileri ve işçiler arasında arbede yaşandı. İşçiler üye oldukları sendikaya şartlı alınmak istenmesine tepki gösterdi. Yaşanan arbedeyi görüntülemek isteyen basın mensuplarına sendika yöneticileri sert müdahalede bulundu.
• Davutpaşa’daki maytap atölyesinde 25 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada ölen ve yaralanan işçilerin yakınlarının adalet arayışı sürüyor. Henüz açılmış bir dava ise bulunmuyor.
• İşten çıkarılan Kaynak İplik Fabrikası işçileri Uşak Valiliği önünde yolu trafiğe kapattı. Polis işçilere biber gazıyla saldırdı.
• Erzincan HSA Mermer Fabrikasında, Kristal-İş Sendikası’na ilk üyeliği gerçekleştiren dört işçinin işine son verilmesi üzerine önceki gün kent merkezinde basın açıklaması yapıldı. Diğer işçilerin de sendikadan ayrılmadıkları takdirde işten atılma tehdidiyle karşı karşıya olduğu HSA Mermer’de sendika düşmanlığına ve işçi kıyımına son verilmesi çağrısıyla Kristal-İş tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eyleme, Eğitim-Sen, TKP, ÖDP, DTP, ESP, Partizan, Gençlik Derneği de destek verdi.
• Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'nde, hastanenin temizlik işleri ihalesini yeni kazanan taşeron firmanın (Tuana) işçileri 7 eylül pazartesi günü ödenmeyen maaşları için iş bıraktılar.
• 2007’de Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda aldığı puan doğrultusunda engelli kadrosunda işe başlayan yüzde 80 görme engelli, bir çocuk babası 33 yaşındaki Yusuf Onur, santral operatörü olarak görevlendirildi. Mevcut Belediye Başkanı Mustafa Akay’ın yerine 29 Mart’taki yerel seçimlerde AKP’li Zeki Çaylı’nın göreve seçilmesinden bir süre sonra Onur, Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı şantiyeye atandı. Görme engeline rağmen yaklaşık dört ay inşaat işlerinde, parke taşı döşemede ve mezarlık temizliklerinde görevlendirildiği öne sürülen Onur’un, daha sonra verimsiz olduğu gerekçesiyle iş akdi feshedildi.
• Ordu'dan Urfa'ya dönen fındık işçilerini taşıyan kamyon kaza yaptı 18 işçi yaralandı.
• Stajyer Avukatlar, 5 Eylül Cumartesi günü saat 13.00' de İstanbul Beyoğlu’nda, sağlık güvencesiz ve sigortasız çalışmaya, stajyer avukatların ucuz iş gücü olarak kullanılmasına ve hukukun piyasalaştırılmasına izin vermiyoruz demek için buluşacaklar.
• Sağlık Bakanı'nın “Silikozis hastalarına yardımcı olacağız” açıklamasına rağmen, Dicle Üniversitesi Hastanesinde hastalıktan yaşamını yitiren İbrahim Güloğlu isimli işçinin ailesine, oğullarının cenazesini teslim ederken borç senedi imzalatıldı. Kot kumlama işçisi İbrahim Güloğlu 2004’ten bu yana silikozisten ölen 43. işçi oldu.
• TPAO işçilerinin toplu iş sözleşme sürecindeki taleplerinin kabul edilmesi için başlattığı eylemlerin ikinci gününde TPAO işçilerine hitap eden Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, çalışanlar arasında kapsam dışı-kapsam içi ayrımı yapılmasına karşı çıktı. Geçen hafta 2 günlük işyerini terk etmeme eylemi, ardından grev yasağına rağmen 1 günlük iş bırakma eylemi, son olarak da vizite eylemi yaptıklarını anlatan Özgen, Şube yöneticileri olarak başlattıkları açlık grevinin de sonuç vermemesi halinde tüm işçilerin bu eyleme katılacağını söyledi. Eyleme destek vermeye gelenler arasında Yurtsever Cephe Ankara İşçi Birliği sözcüsü Tuncay Çelen de söz aldı. Yol-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Fahri Yıldırım da, TPAO işçilerinin, teslim olan sendikaların üyeleri adına da direndiğini söyleyerek eylemi selamladı. TPAO Genel Müdürlüğü’nün yakınında bulunan ODTÜ’den Yurtsever Cepheli işçiler öğle saatlerinde grev çadırına ziyarette bulundular.
• Adana Demirspor, sol görüşlü taraftarlarının organize ettiği özel maçta İtalya’da işçi sınıfının ve komünistlerin takımı olarak bilinen Livorno’yu ağırlıyor.
• İzmir'de Erze Ambalaj'da örgütlenen Petrol-İş Sendikası baskılarla karşılaştı. Baskı ve tehdit yoluyla Erze işçilerini Petrol-İş Sendikası’ndan istifaya zorlayan patron bu amacına ulaşamayınca 2 Eylül tarihinde sendikadan istifa etmeleri için Kemalpaşa 1. Noteri'ne işyerinden araç ayarlandığını ve topluca istifaya gidileceğini duyurdu. İstifa etmeyenleri ise işten çıkarmakla tehdit etti.
• TMMOB İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleriyle ilgili yönetmelikte yapılan düzenlemeler için yargıya başvurmaya hazırlanıyor.
• Uşak'ta işten çıkarılan TEKSİF üyesi bir grup tekstil işçisi, PTT önünde eylem yaptı. İşçiler işe iade talebiyle Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve çalışma Bakanı'na şikayet dilekçesi gönderdi.
• Tekstil-Sen üyesi Ayzi Tekstil işçileri, birikmiş alacaklarının ödenmesi konusunda patrona geri adım attırdı. Hesaplanan ödenmemiş işçi alacaklarına dair patron tarafından 65 bin TL değerinde senet imzalattırılarak sendikaya teslim edildi.
• Petrol-İş Eti Bor tesislerinde grev kararı aldı.
• DİSK, Türk-İş, KESK konfederasyonlarına bağlı sendikalar, ÖDP, EMEP, SEH, Ürün Dergi Çevresi, İKP, İSP, SDP, DİP Girişimi gibi kuruluşların da aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt, "İşten Atmalar Yasaklansın!" kampanyası başlatıyor.
• ATV-Sabah işyerlerinde greve devam eden TGS üyeleri Cumartesi eylemlerine Yargıtay kararı açıklanana kadar ara verdi.
• Grevdeki Asil Çelik Fabrikası'nda sendikacılar tarafından işyerinin kamulaştırılması talebiyle yürütülen açlık grevine son verildi.
• Van'ın Gürpınar ilçesinde, özel bir şirkette iş makinesinin devrilmesi sonucu 1 işçi öldü.
• Esenyurt Belediyesi'ndeki işçi kıyımı 1 Eylül günü 2 işçinin işten atılmasıyla sürdü.
• Petrol-İş Ankara Şube yöneticileri TPAO Genel Müdürlüğü önünde açlık grevine başladı.
• Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın (TÜMTİS) Balıkesir tabakhaneler mevkii tren yolu üzerinde bulunan Mutaf Ambarı'nda yürüttüğü sendikal örgütlenme çalışması işten atma saldırısıyla karşılaştı. İşten atılan TÜMTİS üyeleri Mutaf Ambarı önünde eylem yaptı.
• Burgazada'da Yasemin Restaurant'ta çalışan Engin Akçelik isimli işçi, restoran yanında bekleyen motor yattaki müşteriyi almak üzere giderken kendisinin bulunduğu kayıktan ayağı kayarak denize düştü.Telaş içerisinde suyun içinde çırpınan işçi, defalarca yardım istemesine rağmen yat sahibi ve yatta bulunan insanlar tarafından herhangi bir kurtarma girişiminde bulunulmadı.Hayatını kaybeden Engin Akçelik'in Yasemin Restaurant'ta sigortasız çalıştırıldığı, yüzme bilmediği ve yüzme bilmediği halde kendisine restoran işletmecisi tarafından can yeleği takılmadığı öğrenildi.
• Mersin'in Mezitli ilçesinde kalıp dökümü sırasında çöken inşaatta bir işçi öldü.
• İstanbul Sabiha Gökçen Yer Hizmetleri A.Ş. bünyesinde çalışan havalimanında Hava-İş sendikasında örgütlenen işçiler patronun yetki itirazı üzerine havalimanında eylem yaptı.
• İzmit'te kurulu bulunan UM Tersanesi'nde çalışan yaklaşık 150 işçi, 1 Eylül günü iş bıraktı. İzmit’in Yeniköy bölgesinde kurulu tersanede çalışan işçiler, 2 aydır verilmeyen maaşları için eyleme başlayınca, tersane yönetimince idari binaya kilitlendi.
• Trakya Bölge Müdürlüğünde çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi 400 işçiden 200'ü, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle viziteye çıktı.