24 Eylül 2009 Perşembe

MEDYA ELEŞTİRİLERİ


MİSYONER TELEVİZYONCULUK ÖRNEĞİ: HABERTÜRK

"Bağımsız ve özgür habercilik" iddiasıyla yayın yapan bir medya organı, izlediği yayın çizgisiyle, bu iddiasının tersine "bağımsız değil amerikancı", "özgür değil büyük sermayenin yanaşması" olduğunu gösteriyor. Habertürk hem "sürmüş sürüştürmüş" bir günlük gazete çıkarıyor, hem de güya haberciliği ön planda tutan bir TV kanalından 24 saat kitlelere sesleniyor. Son zamanlarda, Türk medyasının "amiral gemisi" olma yolundalarmış! (Hürriyet grubuna meydan okuyorlar) Amiral gemileri böyle olan donanmaların hangi davanın misyoneri oldukları merak uyandırıyor!

Medya eleştirileri üst başlığı altında zaman zaman TV izlemeye veya gözalıcı "rengarenk" gazetelerini okumaya vakit fırsat bulup bu "harika çocukların" kulaklarını çekeceğiz. Bu yazılarımız, halkın akıl ve ruh sağlığını korumaya yönelik ufak bir hizmet olarak kabul edilsin...

HABERTÜRK, İRAN DEVLET BAŞKANI AHMEDİNEJAD'IN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULUNDAKİ KONUŞMASININ BATILI DELEGELER TARAFINDAN PROTESTOSUNA DAİR HABERİ NASIL VERDİ?

İran Devlet Başkanı Ahmedinejad'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün yaptığı konuşma, bazı Batılı delegeler tarafından "antisemitik" olarak nitelendirildi. Bu delegeler Ahmedinejad'ı protesto ederek Genel Kurulu terketti!

Habertürk'ün TV ekranlarından haberi izleyen bir seyircide uyanan izlenim, İran Devlet Başkanı'nın "yahudi düşmanı" olduğu, ırkçılık kokan bir konuşma yaptığı, BM Genel Kurulu'nda bu konuşmanın uluslararası bir tepki uyandırdığı biçiminde!

Peki işin aslı nedir? Mahmud Ahmedinejad, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, ne söyledi? İrna Haber Ajansı ve batılı ajanslar şöyle bir tarandığında tepki uyandıran sözlerinin içeriği anlaşılabilir.

Ahmedinejad konuşmasında İsrail'i sertçe eleştiriyor ve yakıp yıkan saldırılarıyla Filistin topraklarında insanlık düşmanı politikalar izlemekle suçluyor. Ahmedinejad ayrıca dünyanın daha fazla özgürlük ve ulusların uyanışı sayesinde, İsrail'i "ikiyüzlü ve haince tavırlarını" terketmeye zorlayacağını vurguluyor.

Ahmedinejad devamla "Ufak bir azınlığın, ırkçı amaçlarını hayata geçirmek için, karmaşık ağları kullanarak, dünyanın büyük bölümünde politikaya ekonomiye ve kültüre hükmetmesi, köleliğin yeni bir biçimini dayatması, başka ulusları hatta Avrupa uluslarını ve ABD'yi kötüleyip küçük düşürmesi artık kabul edilemez" diyor.

Bütün dünya devletlerinin temsilcileri içinden salonu terkedenler kim? ABD ile Fransa ve İngiltere delegeleri! Gösterdikleri gerekçe ise, bu konuşmanın anti-semitik bir söylemi içermesi!

Habertürk TV'nin genişçe aktarmadığı yani habercilik görevini yerine getirmediği bu konuşmanın içeriğinde anti-semitizm yok! Ahmedinejad, siyonizmin ırkçı niteliğini, saldırgan yayılmacılığını, Filistin halkına uyguladığı zulmü eleştiren bir konuşma yapıyor. Konuşması onyıllardır BM Genel Kurullarında defalarca onaylanan BM Kararları'nın içeriğinden farklı değildir! Salonu terkedenler de eleştirilen ufak azınlıktır, BM Genel Kurulu'nun ezici çoğunluğu salonda kalmıştır ama bu Habertürk TV için 3 düvel-i muazzama temsilcisi kadar önemli değildir! Yani Habertürk TV kamuoyunu yanıltıyor, gerçekleri gözlerden saklıyor, çarpıtıyor.

HABERTÜRK KADDAFİ'NİN KONUŞMASINI NASIL HABERLEŞTİRİYOR?

Habertürk TV Kaddafi'nin BM Genel Kurul konuşmasını da çarpıtarak ve Libya devlet başkanını güya küçük düşürmeye çalışarak veriyor. Haberle ilgili ekrana yansıyan tek ayrıntı, "Kaddafi'nin BM kürsüsünü işgal ettiği!" biçimindedir. 95 dakika konuşma yaptığı için Kaddafi işgalci ilan ediliyor. Kim söylüyor? Komşu Irak'ı işgal eden ABD'nin devlet başkanları işgalci Bush ve işgalci Obama'nın kaşı seğirse dakikalarca bundan sözeden, bu işgalcinin şahı zevat Türkiye'yi ziyaret ettiklerinde, nefes nefese naklen yayın yapan, ağızlarından çıkan her sözü "hikmet-i hüda" gibi ekrana yansıtan Habertürk TV!

Kaddafi konuşmasında, örneğin diyor ki, Araplar ve Yahudiler düşman değildir, kardeş çocuklarıdır, Yahudilere esas düşman olan onları yüzyıllarca defalarca katliama uğratan Avrupa devletleridir! Habertürk TV'de habere dair bu tür ayrıntıları ara ki bulasın! Demek kimmiş gerçek anti-semitik?

Siyonizm ırkçılıktır! Siyonizmin ırkçı ve yayılmacı siyaseti, BM Genel Kurul kararlarıyla defalarca kınanmış ve mahkum edilmiştir. Bunu söyleyenler değil, bunu söyleyenleri kınayanlar, insanlık tarihinin en büyük soykırım suçlarını işleyenlerdir!

Habertürk TV'nin bu iki haberde sergilediği tutum, haberle ilgili gerçekleri gizlemek ve çarpıtmaktan başka bir şey değildir! O halde sormak gerekiyor: Reklamlar arasına serpiştirdiğiniz donuk zekalı haber programlarınızı ve rengi atmış çarpık ve yalan haberlerinizi, boyalı gazeteleriniz ve bir örnek konuşan robot sunucularınızla mı renklendireceğinizi sanıyorsunuz?

Neden yapıyorsunuz? Siz hangi davanın misyonerisiniz?

GHA YAYIN KURULU