5 Mart 2022 Cumartesi

UKRAYNA’DAN LEJYONER BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Zelensky’nin çağrısıyla Avrupalıların desteğiyle Ruslara karşı savaşmak icin Lejyoner Birliği kuruluyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki Ukrayna elçiliklerinde ve konsolosluklarında yapılan duyurularda, yabancı ülkelerin vatandaşları Rusya’ya karşı savaşmaya çağrılıyor. Ukrayna’nın Milano Başkonsolosluğu resmi sitesinde yayımlanan çağrıda, “Konsolosluğumuzun kapıları lejyoner adaylarına açıktır. İlgilenen İtalyan vatandaşlarının aşağıda ilettiğimiz telefon numaralarından randevu almaları rica edilir” ifadesine yer verildi.

Başkonsolosluk açıklamasında, Ukrayna adına savaşmak üzere kurulan lejyoner taburlarına yazılanlara 400 avro verilecegi duyuruldu. Şu anda Ukrayna’da 17 bin paralı askerin bulunduğu, Avrupa ülkelerinde bu yönde bir hareketlilik gözlendiği, ilk grup gönüllü savaşçıların İngiltere, Avustralya, Kanada ve ABD’den yola çıkmaya hazırlandıkları belirtiliyor. İtalya’dan Ukrayna’ya destek vermek için bugün itibarıyla hareket edenlerin ise 60 kişi oldukları ifade ediliyor.

Öte yandan, İtalya’da Mario Draghi yönetimindeki hükümetin Ukrayna’ya ölümcül füzeler, silahlar ve mühimmat gönderme kararı, parlamentodaki tartışmalara karşın resmiyet kazandı. Rusya’ya karşı yürütülen savaşa Ukrayna’dan yana müdahil olan İtalya’nın gönderdiği silahlar, Atlantik (NATO) Antlaşmasının üçüncü ve dördüncü maddeleri gereği doğrudan Ukrayna’ya verilemediği için, ilk aşamada Romanya ve Polonya’ya ulaştırılıyor. Her iki ülkede İtalyan “STAM” ve Amerikan “Blackwater” gibi özel savaş şirketleri devreye giriyor. İstihbarat eğitimi ve özel birliklere askeri destek konusunda uzman STAM ile özel ordu hizmeti veren Blackwater bu silahları paralı askerlere ulaştırıyor.

Putin’i “cani” olarak itham eden Mario Draghi’nin İtalyası’ndan gönderilen silahların, geçmişte Batı Asya’daki Amerikan işgali sırasında üstlendikleri rol nedeniyle savaş suçu işlemekle yargılandığı bilinen Blackwater benzeri şirketlerin elinde nasıl bir etki yapacağı endişeyle izleniyor.