1 Mart 2022 Salı

Avrupa'da Cadı Avı uygulamaları

 

Avrupa’da Mussolini dönemini hatırlatan cadı avı uygulamaları

Rus karşıtı olmadığı için eleştirilen

Rus orkestra şefi Gergiev

Milano La Scala Operası  tarafından görevden alındı

Avrupa’da salgın döneminde başlatılan ve Ukrayna’daki savaşla birlikte yayınlaşan uygulamalar, Mussolini dönemini anımsatıyor. Sokak gösterilerine getirilen yasaklamalar, polis baskısı ve müdahaleleri, politik nedenlerle görevden almalar, Avrupa’nın bir çok yerinde yaygınlaşma eğilimi gösteriyor.

Son örnek olarak İtalya’da yaşananlar dikkati çekiyor. Milano La Scala operası, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekatına karşı çıkmadığı ve Putin’le arasına “mesafe” koymadığı gerekçesiyle Rus orkestra şefi Valeri Gergiev’i  görevinden uzaklaştırdı. Gelecek 5 Mart’ta La Scala’da sahnelenecek olan “La Dama di Picche”nin yönetiminden alınan şef Gergiev, birkaç gün önce Milano Belediye Başkani Giuseppe Sala tarafından  akademik açılış toreninde “Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü askeri harekata karşı bir tutum sergilemesi” yönünde uyarılmıştı. Putin’e karşı çıkan soprano Anna Retrebko’yu örnek gösteren Milano Belediye Başkanı Sala, Rus şefin 24 saat icinde geri adım atmamasi durumunda Münih Filarmoni Orkestrası ile yürüttüğü işbirliğine de son verileceğini aciklandi. Gergiev üzerindeki baskının bir başka örneği olarak Gergiev’in uluslararasi menajeri Marcus Felsner’in de Gergiev’le çalışmak istemediği ileri sürüldü.

İtalyan sanat eleştirmeni ve siyasetçi Vittorio Sgarbi, Rus sef Valeri Gergiev’in Milano La Scala operasindan dışlanmasını eleştirerek, “Putin’i hedef alan grotesk tepkileri animsatan bu karar, nefret duygusunu besliyor” dedi. Adnkronos ajansina konusan Sgarbi, “Gergiev, Putin’in dostu olabilir,ancak orkestra yönetmesi için Putin’e karşı olması gerekmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Mussolini dönemini hatırlatan cadı avı uygulamalarına bir başka örnek ise, İtalyan devlet kanalı RAI-1 ve RAI-2’nin Moskova muhabiri Marc Innaro’nun, “Haritaya bakarsak son birkaç yıldır Avrupa’da yayılan asıl gücün Rusya değil ABD olduğu görülebilir” açıklaması karşısında karşılaştığı baskı oldu. Açıklama Demokrat Parti (eski İtalya Komünist Partisi) Genel Sekreteri Enrico Letta’yı rahatsız etti. “RAI gibi bir kanalda Rusya hakkinda gerçek dışı haber yapmakla” suçlanan deneyimli gazeteci Innaro’nun bu görevinden alınması istendi.

Benzer bicimde RAI News haber kanalında belgesel film yönetmeni ve savaş bölgeleri psikologu Sara Reginella da kendisiyle yapılan röportajı nedeniyle hedef alindi. Donbass’a odaklanan “La Guerra Fantasma” adlı kitabın da yazarı olan ve Ukrayna’daki 2014 Maidan darbesi sonrasında bölgede 8 yıldır Rus kokenli Ukrayna yurttaşlarına uygulanan zulmü çektigi belgesellerle sergileyen Reginella, “gerçekleri anlatmadigi" suçlamasıyla hedef alınıyor.

AZK- Milano/İtalya (GHA)