16 Mart 2022 Çarşamba

NAZİ PROPAGANDASI NERELERDEN BESLENİYOR?

 AMAZON, NAZİ SİMGELERİNİ SATIYOR

 Jeff Bezos’un sahibi oldugu Amazon, Ukrayna’daki Azov taburunda eğitim gören neonazilerin gamalı haç, kara güneş, Kurt gibi simgelerinin yer aldigi ürünler satıyor. Amazon’un e-ticaret sitesinde satışa sunulan t-shirt, kazak, fincan, arma gibi ürünlerde Nazi ideolojiisinin simgeleri Ukrayna bayrağı fon seçilerek satışa sunuluyor.

İkinci Dünya savaşında Üçüncü Reich’in işbirlikçisi Ukraynalı milliyetci ve Nazi  Stephan Bandera’yi idolu seçen Azov Taburunun ana finansörlerinden birinin Musevi milyarder Igor Kolomoyskyi  olduğu belirtiliyor. Pandora Papers  belgelerinde gün ışığına cıkan bir başka sav da, Kolomoyskyi’nin Volodimir Zelenski’nin kurucusu olduğu televizyon yapım şirketi Kvartal 95 Stüdyo’ya 40 milyon dolar bütçe desteği verdiği yönünde.

İtalya’da La Repubblica gazetesi ve Kültür bakanı Enrico Franceschini, Musevilerin gelenekleri gereği Nazilerle işbirliği yapmalarının mümkun olmadığına vurgu yapsa da gerek Azov Taburunun finansörlerinden Igor Kolomoyskyi’nin gerekse Ulusal Muhafız birliğinde Nazileri gorevlendiren Zelenski’nin Musevi kökenli olmaları bu mazeretleri yalanlıyor

Ukrayna’da Nazi ideolojisinin kökeninin geçmişe giden bir sorun olduğu biliniyor. The Guardian’in 2017’de Azov cocuk ve gençlik kampında çektigi belgeselde, genç Ukraynalılarin askeri eğitimden geçirildiği, Aryanlarin başka ırklardan üstün oldukları gibi ırkçı bilgilerle donatıldığı belgelenmişti.

Birleşmiş Milletlerin birçok raporunda da Ukrayna’da filizlenen Nazi ideolojisi ve bu ideoloji doğrultusunda işlenen savaş suçları kayda geçmişti. 

GHA/ Milano- İtalya (AK)