5 Nisan 2009 Pazar
TSİP SEÇİM DEĞERLENDİRMESİNİ AÇIKLADI
SEÇİM SONRASI TSİP
29 Mart 2009 yerel seçimleri AKP’nin yüzde 8 civarında bir oy yitirmesi ile sonuçlandı. Bu seçimlerde oylarını bir ölçüde de olsa arttıran partiler CHP, MHP ve Saadet Partisi oldu. Soldan seçimlere giren partiler içinde DTP’yi saymazsak diğer sol partilerin bu seçimlerden kazançlı çıktıkları söylenemez. Bu seçimlerde Hopa’yı yitiren ÖDP, Samandağ’da kendi gücüyle değil, CHP’ye karşı olumsuz bir düşünce taşıyan hemen herkesin bir araya gelmesiyle seçimleri kazanması bir başarı olarak görülmemelidir. EMEP’in de benzer bir durumu söz konusudur. TKP ise daha çok il genel meclisi seçimlerinde oyunu arttırma yoluna gitmiş ama beklediği sonuca ulaşamamıştır. Belediye başkanlığı seçimlerinde ise bir sıçraması yoktur.
Bilindiği gibi partimiz Türkiye Sosyalist İşçi Partisi 29 Mart 2009 yerel seçimlerine, seçimlere girecek örgütlülüğünü tamamlayamadığı için girememiştir. Seçimler konuşulmaya başladığı andan itibaren bir araya gelen sol grupların ise kimileriyle asla bir araya gelmeyi düşünmediğinden bu birliktelikten uzak durmuştur. 22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde koşulsuz TKP’nin desteklenmesi kararı alan partimiz bu durumu görüşmek üzere TKP ile ilişki kurmuş ve merkezi görevlileriyle seçim işbirliğini konuşarak 22 Temmuz 2007’den bu yana ne değişmiştir ki, TKP seçim işbirliği yapmadığı diğer kesimlerle bu kez seçim işbirliğine yönelmiştir diye sormuştur. Bizimle görüşen arkadaşlar ise bu işbirliğinin nedenleri üzerinde durmuş ve kimi kaygıları olsa da diğer sol yapılar üzerinde etkilerinin olacağı savıyla işbirliğini düşündüklerini söylemişlerdir. Ayrıca adı geçen arkadaşlar gerekirse anlaşmazlığa düşüldüğünde kendi adaylarını da çıkaracaklarını söyleyerek kendilerince haklı bir zeminde durduklarını dile getirmişlerdir. Daha sonra ise TKP kendi yoluna devam ederken partimizle hiçbir ilişkiye girmeme yolunu seçerek ilişkinin önünü kapatmıştır.
Durumu değerlendiren partimiz, bu kez seçimlerde hiçbir yapıyla işbirliği yapmama kararı almış ve burjuva partilerine oy yok diyerek kamuoyuna kendi bildirgesini yayınlamanın yanında bir televizyon konuşmasıyla da görüşlerini dile getirmiş, aynı zamanda da gerekli örgütlülüğe ulaşamamanın da özeleştirisini yaparak seçim dışı kalmıştır.
Ancak seçim çalışmaları süresince soldan seçimlere giren yapıların çalışmalarını yakında izlemiş, geniş emekçi yığınlarının içinde ses getiren bir çalışmaya da rastlanmadığını bütün çıplaklığı ile görmüştür. Yerel seçimlerin genel seçimlerde olduğu gibi baraj olsa bile en azından belediye meclis üyeliği ve hatta başkanlığı kazanılacağı düşünülürse etkisiz bir çalışma sergilendiği görüşüne varmıştır. Hem seçimlerde başarısız kalınması, hem de gerektiği kadar propagandif çalışmaların yapılamamış olmasını ise bir yetersizlik ve isteksizlik olarak görmüştür.
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi ise; kendi sorununu yeterince örgütlenmiş olmamak olarak tespit etmiş ve bir an önce öne aldığı illerden başlayarak örgüt ağını genişletme kararı almıştır. Partimizin önünde yapılması gereken bir genel kurul vardır. Genel Kurul’la birlikte parti yeni bir yönetime kavuşacak ve daha atılımlı bir çalışma yükseltecektir.
Örgütlenme çalışmalarının yanında yerine getirilmesi gereken öğretisel (ideolojik) çalışmaların da derinleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmaları partimizin yayın organlarında yerine getirmenin yanında parti içinde de yaygın olarak sürdürmeyi önümüze koymalı, parti yönetici ve üyelerini öğretisel olarak donatacak bir program uygulamalıyız. Ayrıca parti yayınlarında göze çarpan eksikliklerimiz de ele alınmalı, daha nitelikli çalışmalar yayınlarımızda yer almalıdır. Yayınlarımızda yazım yanlışlarının bulunması önemli bir eksikliğimizdir. Bu konuda kolaylıkla bir çalışma yürütülebilir ve şikayetleri ortadan kısa zamanda kaldırabiliriz. Son önemli bir eksiğimizde gençliğin sosyalist örgütlenmesinin başarılmamış olmasıdır. Örgütlenme gerektiği kadar geciktirilmiştir. Bunun nedenini gençlik ekimizde dile getirdik. Ancak burada bir kez daha söylemek gerekirse gençliğin merkezi örgütlenmesi ve kendi içinde ülke çapında yaygınlaştırılan bir örgütlülüğe ulaşılması Sosyalist Gençlik Birliği’nin (SGB) önünü açacaktır. Parti bu yönde elinden gelen çalışmayı özveriyle sürdürmekte genç arkadaşlarımıza her türlü yardımı elinden geldiğince yerine getirmektedir. Özetle önümüzdeki süreçte partimizi hummalı bir çalışma beklemekte sosyalizm yolunda kararlı yürüyüşü ise sürmektedir.