7 Nisan 2009 Salı

PATRON ÖLESİYE ÇALIŞTIRIYOR, ÜCRETLERİ ZAMANINDA ÖDEMİYOR


DEVSEL DAR DOKUMA FABRİKASI'NDA ÜCRET ÖDEMELERİ AKSATILIYOR

İstanbul Gürpınar'da kurulu Devsel Dar Dokuma Lastik ve Tekstil Fabrikasında, sağlığa aykırı koşullarda günde 12 saat çalıştırılan işçilerin maaş ödemeleri aksatılıyor.

1970'lerden bu yana iç çamaşırı lastiği ve tekstil üretimi yapılan işyerinde Ciba, DyStar, Clariant, Tulgar gibi tanınmış yabancı markalara mamul mal tedariki yapılıyor.

Örme, dokuma, boyahane ve laboratuvar bölümlerinde 100'e yakın işçinin çalıştırıldığı işyerinde günde 12 saat mesai yapılıyor. Servis gidiş ve gelişleriyle birlikte işçinin 14 saatini işyerine ayırması patrona yetmiyor. Öğle arasında yemek molası için yasal izin ve dinlenme hakkı bile tanınmıyor. Çalışanların 15 dakikada koştura koştura yemek yeyip işlerinin başına dönmesi isteniyor. Bu ölesiye çalıştırma temposuna karşılık işçilerin ücret ödemeleri aksatılıyor, geciktiriliyor. İşyerinde sendika örgütlülüğü de olmadığı için patronun keyfi tavrına karşı işçilerin haklarını savunamadığı biliniyor.

Çeşitli kanser yapıcı boya ve kimyasal maddelerin imalatta kullanıldığı işyeri, web sitesinde "çevreye duyarlı" olduğunu iddia ediyor, ancak ne çalışanlara koruyucu malzeme ve önlemler temin ediliyor, ne de işyeri hekimi bulunuyor. İşyerinin arıtma tesisinin de bulunmadığı ve üretim atığı kimyasal maddelerin çevreye denetimsiz bırakıldığı biliniyor. Belediyenin arıtma tesisi konusunda gerekli denetimleri neden yapmadığı da merak konusu.

Gürpınar/ Devsel Dar Dokuma Lastik ve Tekstil Fabrika muhabiri