15 Nisan 2020 Çarşamba

SÖZÜMONA BAŞARILI SALGIN YÖNETİMİ: İTALYA ÖRNEĞİ

Karantina mı? Fabrikaların yüzde 40’ı çalışıyor…

İtalya, Covid-19 salgınında ikinci aşamaya geçmeyi düşlerken, salgının kontrol altına alınamadığı Lombardiya’da fabrika ve şirketlerin yüzde 40’ında çalışmaya devam ediliyor.
FİOM sendikası yöneticisi Alessandro Pagano, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün Mart sonu verilerini dikkate alarak yaptığı açıklamada, Çizme’de toplam 800 bin işyerinin 450 bininde tam zamanlı üretime devam edildiğine vurgu yaptı.

Beretta silah üretiyor

Milano’da yerel yöneticiler, şehir merkezi ve çevre belediyelerde virüsün bulaşma grafiğinin inişe geçmediğini, yoğun bakım ünitelerine yatırılan hasta sayısında bir azalma gözlenmesine karşın kuzeyde Lombardiya’da ölümlerin halen yüksek seyrettiğini aktarıyor. Her fırsatta vatandaşa “evden çıkmayın!” uyarısı yapılsa da, salgının merkezlerinden biri olan Brescia’da, silah üreticisi Beretta, metal iş kolunda üretim yapan Feralpi ve otomotiv sektöründeki Streparava’da neden iş başı yapıldığını hiç kimse tartışmıyor.
Bergamo ve Brescia şehirleri, geçtiğimiz günlerde binlerce ölümle sarsıldı. Hastanelerin çökme noktasına geldiği, doktorların Covid-19’a yakalandığı ve hastalara hizmet veremediği her iki şehirde askeri konvoyların tabut taşıdığını belgeleyen fotoğrafları anımsıyor musunuz? Cenaze törenlerini iptal eden, binlerce cenazeyi gömü için başka kentlere gönderen Bergamo ve Brescia’da, Cisl sendikası yöneticileri sanayinin hiç durmadığını, üretime sürekli devam edildiğini duyurdu.

Yürüyene ceza, işçilerin çalıştırılmasına onay

Paskalya tatilinde vatandaşları dronlarla ve cep telefonlarıyla denetleyen ve izleyen yetkililer, köpeğiyle dolaşanları, evinin yakınında yürüyenleri uyarırken, fabrikalarda üretime devam edilmesi konusunda ses çıkarmıyor.
İtalyan Sanayi Odası, salgının ilk günlerinden bu yana fabrikalarda üretime devam edilmesi için hükumet üzerinde sürekli baskı yaptı, yapmaya da devam ediyor. “Bilim insanları ve doktorların “önce sağlık” uyarısına sanayiciler kulak asmıyor. İtalya’da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin 20 bin 500’e tırmanması umurlarında değil.
Salgının ilk evresinde Conte hükumetinin genelgesinde “yaşamsal gerekliliği” olan ürünler dışında hiçbir fabrikanın çalışmayacağı vurgulansa da, İtalya’da çok sayıda fabrika ve şirket yöneticisi hükümet genelgesine kulak asmadı.
Sivil Savunma ve Yüksek Sağlık Şurası’nın her akşam basın toplantısında aktardığı rakamlar, virologlara göre, “gerçek rakamları” ifade etmiyor. Sivil Savunma’nın rapor ettiği rakamlar, genelde hastane kayıtlarından geliyor. Bu resmi kayıtlarda görünmeyen ölümler ve olgu sayıları hastane kayıtlarının dışında kalıyor. Yüzlerce yaşlının huzurevlerinde, konutlarda can vermesi, resmi rakamlarda belirtilenin çok daha üzerinde kayıplar yaşandığını yansıtıyor.

“Milano’da gerçek kayıplar açıklananların 5/6 katı”

Milano’nun sahra hastanelerinden Sacco’da görevli virolog Massimo Galli, salgının denetim altına alınamadığını, kayıpların resmi verilerin çok ötesinde olduğunu, gerçek verilerin resmi verilerin Lombardiya’da 10 katı, Milano merkez ve çevre belediyelerde 5/6 katı seyrettiğini duyurdu.
İtalya, günlerdir çok sayıda boğaz sürüntüsüyle tanı testi yapılmasına karşın, Lombardiya bölgesinde salgının neden denetim altına alınamadığını tartışıyor. Ortak korku, salgının ikinci bir evresine geçilmesi, yeni bir salgın dalgasının yaşanması. Virüsün sanki insanla beslenen sinsi bir düşman gibi yayıldığını düşünen bilim insanları ve hekimler, henüz salgının denetim altına alınamadığının altını çizerken, sanayiciler ve büyük işadamları, işyerlerinin açılması için baskı yapmaya devam ediyor.
Bu kör tartışma, İtalya’yı nereye sürükleyecek göreceğiz. İşçi sendikaları, "İşyerlerinin ne zaman açılacağına karar verecek olan Sanayi Odası yetkilileri değildir," dese de 800 bin işyerinin yarıdan fazlasında (450 bininde), özellikle silah üreticisi olanlarda çalışmaya devam edilmesi, halk sağlığını tehlikeye atıyor. Televizyon ekranlarında her gün “Milano ve Lombardiya’dan gelen rakamlar bizi tedirgin ediyor” diyen yetkililer, 21 bine tırmanan ölümler karşısında (bunların 109’u doktorlar!) aciz ve aldırışsız bir tutum sergiliyor.
Her fırsatta “sosyal mesafe” çağrısı yapan, “evde kalın” diyenler, buzdağının küçük bir kısmını görmekte ve göstermekte ısrar ediyor. “Lombardiya’da neden ölümler artıyor?” diye soruyorlar. 450 bin fabrika ve işyerinde işçiler topluca üretime devam ederken, işçiler ve çalışanlar topluca işe gidip gelirken, toplu taşıma araçlarını kullanırken, “sosyal mesafe" ve "evde kal" çağrıları giderek kızgınlık yaratan bir saçmalığa dönüşüyor.
Bu iki yüzlülük değildir de nedir?
GHA/ İtalya- Aslı Kayabal