19 Nisan 2020 Pazar

COVID-19 SALGIN SEYİR DEFTERİ İtalya

İtalya'da hekim ölümleri 109'a tırmandı

İtalya'da Covid-19 salgınında görevi başında yaşamını yitiren doktorların sayısı 109'a, hemşirelerin sayısı 30'a tırmandı. Salgının ilk günlerinden itibaren ülkede gerek sahra gerekse çevre belediyelerdeki hastanelerde görev yapan doktorların ve hemşirelerin maske, eldiven, doktor önlüğü ve el jeli gibi  temel koruma malzemelerinden yoksun çalıştırıldığı duyuruldu. Bu nedenle Covid-19 virüsüne yakalanan doktorların sayısında önemli bir artış yaşandı.

Ancak ülkede yeterli miktarda tanı test kiti bulunmaması nedeniyle, birçok hastanede Covid-19 belirtileri gösteren sağlık personeline test yapılmadığı bildiriliyor. Covid-19 virüsü pozitif olan doktorlar hastalanıp yaşamını yitirirken, hastanelerde enfeksiyon yayılmaya, başka nedenlerle hastanelere yatırılan hastalara da Covid-19 virüsü bulaşmaya başladı. Aile Hekimleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada hükümetin sağlık personeline maske ve test kiti sağlamamasına tepki gösterilirken, yüzlerce doktorun ölümüne neden olan salgında hükümetin
sorumsuzluğunun bedelini sağlık çalışanlarının ödediği dile getirildi.

Hastanelerin hastalara yanıt veremez duruma geldiği İtalya'da, başka nedenlerle tedavi gören hastalar, virüse pozitif olanların bilinmesine karşın test yapılmadan taburcu ediliyor. Milano şehir merkezi ve çevre belediyelerde Covid-19, yayılmaya devam ederken, doktor ve hemşire ölümlerinin grafiği de yükseliyor.

Milano'nun sahra hastanelerinden biri olan Sacco'da kriz masasını yöneten virolog Massimo Galli, Milano ve çevresinde Covid-19'lu hastaların sayısının resmi verilerin 10 katı olduğunu duyururken, bir başka virolog Ilaria Capua, hükümetin bugüne kadar açıkladığı resmi verilerin gerçekleri yansıtmadığını, aşı geliştirilene kadar sosyal izolasyona devam edilmesi gerektiğini paylaştı. 

GHA/ İtalya (ADK)