3 Nisan 2020 Cuma

COVID-19: SALGIN KOŞULLARINDA SINIF MÜCADELESİ

İtalya'da ilk raundu işçiler kazandı

İtalya’da işverenlerin dayatmasıyla salgın hastalık koşullarında üretime devam ettirilen fabrikalar, işçi sendikalarının genel grev çağrısıyla hükümeti anlaşmaya zorlaması sonucunda "kapatıldı". 12 milyon işçinin sağlığını güvence altına alan sendikal girişim, 25 Mart günü gerçekleşmesi planan genel grevi şimdilik askıya alırken, hükümet genelgesi hükümetin çekimserliğine karşı uygulatıldı ve sermayedar sınıfına geri adım attırıldı. 

Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin 7 bini aştığı İtalya’da, üretim faliyetini kısıtlamaya yönelik hükümet genelgesine karşın, fabrikaların yarıya yakınında üretime devam edilmesi, sendikalar ile hükümeti karşı karşıya getirdi. İş güvenliği sağlanmadan işçilerin çalışmak zorunda bırakılmasına tepki gösteren CGIL, CISL, UIL sendikalarının yöneticileri, dün hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmede, "yaşamsal önemi olmayan malzeme üreten bütün fabrikaların kapatılması" konusunda anlaşmaya vardı.

Böylece 25 mart günü gerçekleşmesi planlanan genel grev durdurulurken, aralarında silah ve cephane, kimyasal ürünler, havacılık, tarım makineleri, lastik, duvar kağıdı, kablo, ofis ile okul malzemeleri, makine bakım, onarım ve enstalasyon merkezleri, kasa, zırhlı kapı, atlıkarınca, uzay ve uçuş araçları, sivil mühendislik, kağıt ve plastik üreticisi fabrikalar salgın denetim altına alınana kadar kapatıldı. Ayrıca çağrı-hizmeti servisleri, iş arama ajansları, pil ve batarya üreticileri, elektrik aküleri, cam kablo, maden ambalaj üreticileri de işçi sendikalarının önerisiyle geçici olarak üretime ara verdi.     

Conte hükümetinin genelgesi “yaşamsal açıdan gerekli malzeme” üretenler dışında bütün fabrikalarda üretime son verilmesini zaten öngörüyordu. Ancak genel  grev çağrısı yapılana kadar fabrika sahiplerinin ve yöneticilerinin baskısı ile fabrikaların yüzde 40’ında üretime devam ediliyordu. Böylece İtalyan işçi sınıfı, genel grev tehdidi yaparak, işçi sınıfının ve halkın sağlığını korumaya yönelik hükümet genelgesini uygulatmayı başardı.

İş güvenliği sağlanmadan işçilerin çalışmak zorunda bırakılmasına tepki gösteren, iş güvencesi, ücret ve sosyal hakların korunması için sosyal fonların temini gibi isteklerini seslendiren işçi sendikaları, hükümet yetkilileri ile 24 saat süren yoğun bir görüşme trafiğinin ardından 12 milyon işçinin yasal koruma altında iş bırakmasını sağlayarak etkili oldu ve büyük sermaye karşısında kendi genelgesine sahip çıkamayan hükümete geri adım arttırdı.

Conte hükümetinin yayınladığı genelge çerçevesinde, yaşamsal gerekliliği olduğu kabul edilen besin, temizlik, ilaç ve ecza, haber ve bilgi için gerekli her türden malzemenin üretimine devam ediliyor. 

CGIL sendikası başkanı Maurizio Landini, "Sendikaların girişimi, önemli bir sonuç elde etti. Gerekli üretim malzemeleri dışında aciliyeti olmayan sektörde çalışmak zorunda bırakılan işçilerin sayısını sınırladık. Görüşmede, yetkililere hangi firmaların üretime devam etmesi hangilerinin ise durması gerektiği konusunda bir liste verdik. Bu aşamada halk sağlığını öne çıkararak, sağlık ve güvenlik açısından bir adım attık” diye yorumda bulundu. 

GHA Milano/ Deniz Ateş (28 Mart 2020)