3 Haziran 2010 Perşembe

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (MAYIS 2010)

• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1 Haziran'ı "İsrail Vahşetine Dur de" günü ilan etti. KESK Şubeler Platformu, İsrail saldırısını ‘Katliamları kınıyoruz’ pankartı ile Taksim Gezi Parkı’ndan Galatasaray’a yaptığı yürüyüşle protesto etti.
• Gençlik Federasyonu’nun Ankara’da düzenlediği harç protestosunda polis, öğrencilere müdahale etti.
• Ankara Ulucanlar hastanesinde Başhemşire Özlem Hoşnam’ın, Başhekim Yardımcısı Ömer Eyicil’den dayak yemesi İstanbul’da protesto edilecek.
• Türk-İş’in sendikalara gönderdiği genelgede, bölge binalarını işgal eden ve 1 Mayıs’ta Kumlu’yu protesto eden TEKEL işçileri için “emek hareketi içinde teşhir olmuşlardır ve tecrit olmaları da yakındır” ifadeleri kullanıldı.
• DİSK Limter-İş, dün bir işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın yaşandığı Astaş Tersanesi önünde eylem yaptı.
• Gaziantep Üniversite hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştiren SES üyeleri, 4 hemşirenin sürgün edilecekleri söylentileri üzerine eylem yaptı.
• Karekodsuz ilaçların 1 Haziran’dan itibaren hastalara verilemeyecek olmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı genelgelerinin yürütmesi durduruldu. Ancak, Bakanlık kararı uygulamıyor. Eczacılar tepkili.
• ODTÜ emekçileri, direnişteki Bilgi Üniversitesi emekçilerini ziyaret ettiler.
• Görev başında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanan hekim, Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı.
• Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında, galeri açma faaliyeti yapan taşeron işçiler maaş alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle iş bıraktılar.
• İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde, Zonguldak’ta ölen maden işçilerini anmak için Orhan Veli’nin bir şiirini okuyan liseliler okul yönetimi tarafından tehdit edildi, velileri arandı.
• Sermaye hükümetinin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 30 Mayıs günü Batman’da TEKEL işçileri tarafından protesto edildi.
• Ankara Tabip Odası, Ankara'da uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği Uygulaması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, hekimlik mesleğinin esnaflığa dönüştürülmeye çalışıldığı belirtildi.
• Tuzla Boya ve Vernikçiler Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Procast Metal patronu her gün yeni yeni seanslar eşliğinde baskının dozunu arttırarak işçileri sendikadan istifaya zorluyor.
• 26 Mayıs genel eyleminin hemen sonrasında, TEKEL işçilerinin 1-3 Haziran Ankara buluşmasının öncesinde başkanlar kurulunu toplayan Tek Gıda-İş Sendikası, toplantının sonuçlarını basın ve kamuoyuyla paylaştı. Tek Gıda İş, 26 Mayıs eylem ve hedefinin dışına çıkarıldığı ve bu durumla ilgili konfederasyon yöneticilerinin bedel ödemek zorunda kalacağını söyledi. TEKEL’deki direniş sürecinde (22 Şubat 2010) karar altına alınan “26 Mayıs Genel Eylemi”ni emek hareketi açısından tam bir başarısızlık olarak değerlendiren Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulu, eylem kararının alındığı tarihten bu yana, alınan kararlara dayanak olan 12 temel sorun hakkında en küçük bir düzelme olmadığını belirtti. “Koşulların değiştiği” gibi bir mazerete sığınarak alınan eylemi hafifletme kararının bir hata olarak değerlendirildiği sonuç bildirgesinde bu karar “tarihsel bir hata” olarak tanımlandı. Açıklamada Türk-İş şöyle eleştirildi: "26 Mayıs eylemini hafifletme kararının alınmasında TÜRK-İŞ yönetiminin başat rol oynadığı açıktır. TÜRK-İŞ’e bağlı bazı sendikaların yüzbini aşkın üyesinin 4/C köleliğine geçirilmeye hazırlandığı bir dönemde bu yaklaşımı anlamak ve kabul etmek mümkün değildir. Bu durumu Türkiye emek tarihinin ibret verici bir sayfası olarak kayıtlara geçiyoruz."
• Zonguldak'ta katledilen maden işçileri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, "güzel öldüler" ifadesini kullanması TMMOB tarafından protesto edildi.
• Lastik sektöründe yaklaşık 3.500 işçiyi ilgilendiren ve geçtiğimiz şubat ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde grev uygulama tarihi 9 Haziran 2010 olarak belirlendi.
• Tüm Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası ile Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Ankara'da kurulu 140 fırın işyerinde çalışan Tek Gıda-İş üyesi yaklaşık 1200 işçiyi kapsayan 19. Dönem Toplu-İş Sözleşmesi kapsamında fırın işçilerinin ücretlerine birinci yıl %9, ikinci ve üçüncü yıllarda ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca aylık sosyal yardımlarda da artış sağlandı.
• 26 Mayıs eylemi kapsamında Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştiren DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi sağlık işçilerinden 4’ünün işten atılması 28 Mayıs günü gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi. 28 Mayıs Cuma günü saat 12.30’da Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına işten atılan taşeron sağlık işçileri, sendikalaştıkları için işten atılan direnişçi Samka Metal işçileri ve TEKEL işçileri de katıldı. Sendika yöneticileri de açıklamaya destek verirken, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, BMİS yöneticileri, Genel-İş Sendikası Bölge Başkanı Veysel Demir, Genel-İş yöneticileri, Eğitim Sen 5 No’lu Şube, Tek Gıda-İş yöneticileri de basın açıklamasında yer aldı.
• Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 41. Olağan Genel Kurulu 27 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da Kocatepe Kültür Merkezi'nde başladı.
• 169 akademisyen, yayınladıkları bir deklarasyonla Bilgi Üniversitesi’nin protesto ederek, üniversite yönetimini emekçiye ve emeğe saygılı olmaya çağırdı.
• 26 Mayıs'ta İzmit Merkez Bankası önünde bir araya gelen KESK’e bağlı sendikalar, kitle örgütleri, sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve ilerici devrimci güçler AKP Kocaeli İl Başkanlığı önüne yürüdüler. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı eylem oldukça cılız ve coşkusuz bir atmosferde gerçekleşti. KESK korteji yürüyüşün en kitlesel korteji olurken Halkevleri, SDP, TKP, EMEP ve BDP’nin yanı sıra Halk Cephesi, BDSP, DHF, Partizan gibi devrimci yapılar da yürüyüş ve eylem boyunca ortak hareket ederek “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Maden işçisi ölümsüzdür!”, “Zam, zulüm işkence işte faşizm!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganlarını attılar.
• Niğde’de 26 Mayıs eylemi, sabah saatlerinde Niğde Hükümet Meydanı’nde kurulan grev çadırının hep birlikte kurulmasıyla başlandı. Grev çadırı pankart, döviz ve flamalarla süslenirken saatler ilerlerken birçok emekçi de grev çadırında buluşmaya başladı. Kurulan ses sistemiyle Niğde halkı da greve destek vermeye çağırılırken, öğle saatlerinde KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Göksel Rıza Özkan bir basın açıklaması yaptı.
• Samsun'da 26 Mayıs'ta tam gün iş bırakan KESK üyeleri, TEKEL işçileri, çeşitli sendika ve partiler Cumhuriyet Meydanı'na yürüdüler. Burada konuşan TEKEL işçisi "Biz artık uyandık, uyuyan işçi sınıfını ve emek dünyasını da ardımızdan sürükleyeceğiz" dedi.
• DİSK, KESK, Türk-İş ve Kamu-Sen’in 22 Şubat 2010 tarihinde TEKEL işçileriyle dayanışma ve yaşanan diğer sorunları dile getirme amacıyla aldığı eylem kararı doğrultusunda 26 Mayıs'ta Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştiren DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi sağlık işçilerinden 4’ü işten atıldı.
• Tuzla'da kurulu Selahattin Arslan Tersanesi'nde biten bir geminin kızağının çekilmesi sırasında işçiler vinç yerine kullanılınca 23 yaşındaki Metin İnanır isimli tersane işçisi üzerine vinç bomunun düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Ramazan Kocatepe isimli işçi ise ağır yaralandı.
• Türk-İş’e bağlı Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı (A.O.) yönetimi arasında yürütülen 22. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. 20 Mayıs’ta grev kararı alan Hava-İş Sendikası, kararı THY’ye tebliğ etmişti. Görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine grev kararı kalkmış oldu.
• Ergani, Dicle, Silopi, Mardin ve Kızıltepe'de 26 Mayıs'ta işçi gündemine ilişkin taleplerin sahiplenildiği eylemler yapıldı.
• Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde KESK ve DİSK öncülüğünde yapılan bir günlük greve yoğun katılım sağlandı. Polis emekçilere devamlı zorluk çıkarırken zaman zaman gerginlikler yaşandı. Üç ayrı koldan Yüksekova eski devlet hastanesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen emekçilere, Yüksekova Belediye Başkanı ve BDP İlçe yöneticileri de destek verdi. Açıklamada grevin maden şehitlerine adandığı belirtildi, operasyonlar kınandı.
• KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, iş bırakarak bir günlük grev gerçekleştirdi. Cumhuriyet Caddesi Mavi Plaza önünde bir araya gelen bini aşkın KESK, DİSK ve Yol-İş Sendikası üyesi emekçiler Sanat Sokağı'na yürüdü. Yürüyüşte, Van'ın Özalp ilçesinde yaşanan patlamaya ilişkin tepkiler dile getirildi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında, Van'ın Özalp ilçesinde askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren Oğuzcan Akyürek ve Muğla'da uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitiren Şerzan Kurt'un ölümlerinin devlet güçleri tarafından işlenen birer cinayet olduğu belirtildi.
• Devlet Hastanesi önünde toplanan 2 bini aşkın emekçi halaylar çekerek, özlük hakları için dakikalarca düdük ve ıslık çalma eylemi yaptı. Greve BDP, EMEP, ESP ve Belediye Başkanı Edibe Şahin destek verdi. Kitle devlet hastanesi önünden yeraltı çarşısına yürüdü. Miting sırasında kent üzerinde uçuş yapan kobra tipi helikopterler, kitlenin tepkisine neden oldu.
• Batman'da KESK ve DİSK tarafından gerçekleştirilen eylemde, Şerzan Kurt'un fotoğrafının bulunduğu “Şerzan yoldaş ölümsüzdür” VE “Özgür eşitlikçi, demokratik bir Ülkede, Güvenli gelecek insanca yaşam için grevdeyiz” pankartları açıldı. yapılan basın açıklamasının ardından Şerzan Kurt'un taziye çadırı ziyaret edildi. GAP İlköğretim Okulu'nda okuyan yaklaşık 200 öğrenci de “Şehîd namirin!” sloganlarıyla taziye çadırına geldi.
• Antep'te Öğretmen Evi önünde toplanan bir araya gelen KESK, DİSK, ESP, BDP, EMEP, MESOP, TKP, İHD, MBP sloganlarla Heykele yürüdü. Yaklaşık 500 kişinin yer aldığı yürüyüşte, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Madencilerin katili sermaye düzeni!”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi!”, “Savaşa değil halka bütçe!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.
• Malatya'da KESK bağlı sendikalar iş bırakırken, KESK Malatya Şubeler Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe ESP, Halk Cephesi, İHD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, BDP, ÖDP ve EMEP katıldı.
• Urfa'da Ali Şelli Parkı'nda bir araya gelen KESK üyelerinin, Atatürk Bulvarı'nda yürümek istemesi üzerine polisle sayısı bini bulan kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Emekçiler Atatürk Bulvarı'ndan sloganlarla Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüdü. Burada yapılan açıklamada Şerzan Kurt'un ırkçı-şoven saldırılar sonucu yaşamını yitirdiği belirtilirken ve Zonguldak'taki madenci katliamı da lanetlendi.
• Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Eğitim Sen Lice Temsilciliği, Zonguldak'taki maden ocağında katledilen 30 işçi için bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eğitim Sen Lice Temsilciliği önünde yapılan açıklamaya, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların üye ve temsilcileri katıldı.
• Bismil'de DİSK, KESK, AYÜP, TMMOB ve Eğitim Sen Temsilciliği tarafından yapılan eylemde Bismil Belediye Başkanı, Tüm Bel-Sen üyeleri ve TEKEL işçileri de yer aldı. Bismil Eğitim Sen Lokali önünde bir araya gelen kitle, Bismil PTT binasına yürüdü. Eylemde, emekçilerin yarısının kayıt dışında, kuralsız, güvencesiz çalıştırıldığı ifade edildi.
• Diyarbakır’da Türk-İş yetkilileri işçilerin tepkilerinden çekinerek binayı kitleyip terketti. BES üyesi emekçiler sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Sosyal Sigortalar Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Emekçiler, saatlerce davul zurna eşliğinde halay çekti. Ardından, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan binlerce öğretmen, “Emeğimize tecavüz ettirmeyeceğiz” pankartı açarken eylemde Şerzan Kurt’un fotoğrafının olduğu “Faşizme geçit yok” dövizleri taşındı.
• 26 Mayıs Çarşamba günü gece 00.00’da başlatılan ve 24.00’te bitecek olan bir günlük grev için üretimden gelen güçlerini kullanan BTS emekçilerine 26 Mayıs saat 06.30’da polis müdahale etti, sendika başkanı ve yöneticilerini yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. BTS emekçilerine dönük polis terörünü protesto etmek için 27 Mayıs'ta Alsancak Garı içinde basın açıklaması gerçekleştirildi.
• Ankara'da 25 Mayıs günü Türk-İş Genel Merkez binasına girmek isterlerken önce özel güvenliklerin ardından ise polislerin saldırısına uğrayan TEKEL işçileri 26 Mayıs günü yeni bir saldırıyla daha karşı karşıya kaldılar. TEKEL işçileri, sermayenin saldırılarına ve sendika bürokratlarının ayak oyunlarına dönük öfkelerini dile getirmek için Ankara'daki Türk-İş Genel Merkez binası önüne kendilerini zincirleyerek eylem yapmak istediler. Eyleme dönük biber gazlarının da kullanıldığı polis saldırısı sonucunda 10 işçi gözaltına alınarak Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
• İzmir'de KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi demiryolu emekçileri 26 Mayıs'ta üretimden gelen güçlerini kullanarak iş bıraktılar.
• Konfederasyonlar tarafından ortada bırakılan ve 1 saatlik iş bırakmaya ve işyerleri önünde bildiri okumaya çevrilen 26 Mayıs genel eylemi çerçevesinde Zonguldak'ta maden işçileri 1 saat iş bıraktı.
• Antakya'da Eğitim-Sen binası önünde toplanan TEKEL işçileri, Genel-İş üyesi belediye işçileri, KESK üyesi kamu emekçileri ve ilerici devrimci kurumlar sloganlar eşliğinde Ulus Meydanı'na yürüdüler. Eğitim Sen Şube Başkanı Servet Kavukoğlu’nun okuduğu basın metninde grevin icazetle yapılamayacağı söylendi. Yandaş sendikalar teşhir edildi.
• Eskişehir'de Kızılay İş Merkezi önünde toplanan kitle buradan sloganlarla Vardar İş Merkezi önüne yürüyüşe geçti. KESK ve DİSK kortejlerinin düşük bir katılım gösterdiği yürüyüş sonunda, Zonguldak’taki maden faciasında yaşamını kaybeden maden işçileri adına yapılan saygı duruşu ile eylem başladı. Saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasında, TEKEL işçilerinin mücadelesine değinilerek 4/C, 4/B, kiralık işçi yasası gibi uygulamaların işçi ve emekçilerin hayatını daha da cehenneme çevireceği belirtildi. Açıklamanın sonunda işçi ve emekçilere mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.
• Kırklareli'nde Öğretmenevi önünde toplanan emekçiler Dingiloğlu Parkı'na yürüdü. Alana gelindiğinde 100'e yakın kişiye ulaşan kitle, Dingiloğlu Parkı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK'ten, pankart açarak eyleme katılım sağlayan Emekli-Sen üyeleri haricinde diğer sendikaların yer almadığı eyleme Türk-İş de katılmadı. KESK'e bağlı sendikaların üyeleri ise KESK Kırklareli Şubeler Platformu pankartı arkasında yürüdü. Basın açıklamasından önce madende hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.
• Kayseri Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan yaklaşık 160 kişilik kitle, buradan sloganlarla meydana yürüdü.Yürüyüşe KESK'e bağlı Eğitim-Sen, SES ve BES'in yanısıra BDSP, Kayseri İşçi Platformu, ESP ve EMEP de katılım gösterdi.
• Isparta'da 26 Mayıs KESK'in örgütlediği yürüyüşle gerçekleştirildi. Eyleme Eğitim Sen, BES ve SES'in katılımı dikkat çekerken, DGH, Ekim Gençliği, EMEP, SP ve TKP destek verdi. Saat 13.30'da Eğitim Sen binası önünden sloganlarla başlayan yürüyüş Belediye İşhanı'na kadar devam etti.
• Türk-İş ve Kamu-Sen’in çekilmesine rağmen Edirne’de eylem KESK ve DİSK tarafından örgütlendi. Edirne Belediyesi önünde toplanan kitle burada kortejler oluşturarak Saraçlar Caddesi’ne yürüdü. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “TEKEL işçisi onurumuzdur!”, “Madenlerde ölmek kader değildir!” sloganları atıldı.
• Balıkesir'de 26 Mayıs dolayısıyla öğlen saatlerinde bir basın açıklaması düzenleyen emekçiler, akşam da kentte bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdiler. Balıkesir'de KESK'li makinistin grev yaparak durdurduğu treni, Memur-Sen'li bir başka makinist yürüttü. Burhaniye'de 26 Mayıs eylemi için Eğitim Sen basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Muş Varto'da kurulan Emek ve Demokrasi Platformu yüzlerce kişinin katılımıyla miting gerçekleştirdi. DİSK/Genel-İş, Eğitim-Sen, SES, DİVES, Tüm Bel-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP, BDP, VARTO-DER ve köy derneklerinin katıldığı mitingde Tüm Bel-Sen İlçe Başkanı Memduh Işık ile Eğitim-Sen Temsilcisi Barış Bozkır birer konuşma yaptılar.
• Adana’da iki koldan yürüyüş gerçekleştirildi. İlk kol Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Belediye önünde toplanan kitle Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bu kolda KESK Adana Şubeler Platformu ana pankartı arkasında Eğitim Sen, BES ve TMMOB yürüdü. TEKEL işçileri de bu koldan yürüyüşe katıldı. İşçiler, fiili olarak trafik akışını durdurarak kortejin önüne geçtiler. Diğer yürüyüş kolu ise Hastaneler Kavşağı'nda toplandı. SES, Adana Tabip Odası, Dev Sağlık-İş kortejlerinin yer aldığı bu kolda maden işçilerinin fotoğrafı olan “Taşeron çalıştırma ölüm demektir, güvenceli iş istiyoruz” pankartı ile işçi sağlığı önlemlerinin alınmasının talep edildiği ve Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasa Tasarısı'na karşı sloganlar öne çıktı. Bu yürüyüş kolu Kasım Gülek Köprüsü'nde ilk koldan gelen kitleyle buluştu. Kitle hep birlikte 12.30’da Uğur Mumcu Meydanı'na ulaştı.
• Ankara’da 26 Mayıs’ta KESK’e bağlı şubelerin afiş ve bildiri dağıtımı dışında eyleme yönelik herhangi bir hazırlık yapmamasına rağmen kamu emekçilerinin katılımı öne çıktı.TÜMTİS ve Tez-Koop-İş Türk-iş’e bağlı sendikalar arasında eyleme katılan şubeler oldu. DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası ise DİSK’ten eyleme katılan tek sendika oldu. BDSP, TMMOB, Halkevleri, EMEP, ÖDP, EHP, Tüm- İGD, TKP, Halk Cephesi, Direnişçi İşçi- Emekçilerle Dayanışma Platformu pankartlarıyla alandaydılar.
• Ünlü Cadde’de toplanan KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu en önde “4-B, 4-C’yi durdurmak için, parasız eğitim ve sağlık hakkı için toplu sözleşme ve grev hakkı için, güvenceli iş, güvenli gelecek için 26 Mayıs’ta grevdeyiz! KESK Bursa Şubeler Platformu” pankartı arkasında Fomara Meydanı’na yürüdü. Kitlenin Fomara Meydanı’na girmesiyle birlikte alanda KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB, Bursa Tabip Odası’nın konuya ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Halkevleri, Emek Partisi, ÖDP, TKP, Bursa AYÖP sendika kortejlerinde eyleme destek veren kurumlardı. TÜMTİS, Tes-İş, Yol-İş ve Türk Metal'den oluşan Türk-İş bileşenleri de saat 12.00’de Fomara Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 4 konfederasyon tarafından hazırlanan ortak metni okuyan Türk-İş üyeleri attıkları sloganların ardından eylemi sonlandırdılar. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.
• İzmir’de 26 Mayıs eylemi parçalı ve cılız biçimde gerçekleşti. Birkaç gün kala DİSK ve Türk-İş tarafından bir saatlik iş bırakmaya dönüştürülen eylemde gerek işbırakma oranı gerekse eylemlere katılım zayıftı. DİSK ve KESK’in düzenlediği eyleme birkaç bin kişi katılırken Türk-İş tarafından düzenlenen eyleme katılım 1000’i aşamadı.
• Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu ve aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici, devrimci kurumlar AKM önünde buluşarak Türk-İş Bölge Temsilciliği’ne yürüdü. Türk-İş önüne gelindiğinde ilk sözü Tek Gıda İş Sendikası Cevizli TEKEL Şubesi Başkanı Yunus Durdu aldı. Bu sırada devrimci güçlerden ve direnişçi işçilerden aralıksız bir biçimde "İşçiler kürsüye!" ve "Kahrolsun sendika ağaları!" sloganları yükseldi. Yaratılan basınçla söz TEKEL işçileri ve direnişçi işçiler adına Metin Aslan'a bırakıldı. Durdu, açıklamasını sonlandırdıktan sonra direnişçi işçiler adına basın açıklaması okundu. TEKEL, Esenyurt Belediyesi, UPS, İSKİ, itfaiye, ATV-Sabah, atık kağıt işçileri adına okunan metinde sendikal bürokrasiye ve taban örgütlenmelerine dikkat çekildi. Ardından sendikalar adına hazırlanan metin okundu. Sendikalar adına okunan metnin ardından eylemin sonlandırıldığı duyuruldu. Ancak direnişçi işçiler bu tutuma karşı eylemi devam ettirdiler. Bu sırada şube başkanlarından bazıları eylemin devam etmesini engellemeye çalıştılar. Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ile direnişçi işçiler arasında tartışmalar yaşandı. Direnişçi işçilerin pankartlarıyla kortej düzeni almasıyla tekrar Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçildi. Taksim Meydanı'nda AKM önüne gelen kitle bir süre oturma eylemi yaptı.
• İstanbul'da DİSK, örgütlü bulunduğu işyerlerinde genel olarak bildiri okuma eylemleri yaparken, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi yerlerde iş bırakma eylemleri de gerçekleştirildi. KESK bağlı sendikalar ise sabah saatlerinden itibaren çeşitli bölgelerden buluşma noktası olan Çapa'ya eylemlerle geldiler. Çapa’da buluşan 2000 kişilik kitle coşkulu sloganlar ve marşlarla Beyazıt Meydanı’na yürüdü. İşçi ve emekçilerin tramvay yolunu kapatarak yürümesi Zeytinburnu-Kabataş seferlerlerinin yapılmasına engel oldu. “Zonguldak’ta 30 maden işçisini kaybettik – Türkiye işçi sınıfının başı sağolsun / KESK” ana pankartının açıldığı eylemde, ana pankart arkasında sağlık emekçileri, ilerici ve devrimci kurumlr yürüdü. Yürüyüşün sonunda, Sirkeci kolundan yürüyen emekçilerle buluşuldu İki kolun birleşmesinin ardından kortejler Beyazıt Meydanı’na girdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren burada konuşma gerçekleştirdi.
• 22 Şubat günü KESK, DİSK, Türk-İş ve Kamu Sen tarafından ilan edilen 26 Mayıs genel eylemi, sendika bürokratlarının çark etmesiyle birlikte birçok alanda ağırlıklı olarak bildiri okuma ve basın açıklaması biçiminde gerçekleştirildi. Bu noktada, gerçekleştirilen eylem sayısında belirli bir yaygınlık olsa da işyerlerinin çoğunda gerçek anlamda iş bırakma yaşanmadı. Birçok yerelde ise eylemler 4 Şubat’taki tablonun dahi gerisinde kaldı. Eylemlerde güvencesiz ve kuralsız çalışmaya karşı mücadele çağrısı öne çıktı. Sermayenin saldırılarına ve sendikal bürokrasiye yönelik artan öfke de işçi ve emekçilerin sloganlarına belirgin bir biçimde yansımış oldu. Eylemlerin genel tablosu içinde KESK'e bağlı sendikaların katılımı dikkat çekti. DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikaların eylemlere katılımı ise ağılıklı olarak göstermelik ve temsili düzeyde kaldı. 26 Mayıs eyleminin imzacısı olmasına rağmen Kamu-Sen eylemlerin büyük çoğunluğuna göstermelik katılımda dahi bulunmadı. 26 Mayıs eylemlerine, çeşitli illerde mücadelelerini sürdüren TEKEL işçileri ve farklı işkollarında direnişlerine devam eden işçiler damgasını vurdu.
• DİSK, 26 Mayıs günü örgütlü olduğu bütün işyerlerinde eylemler yapacak.
• KESK, 26 Mayıs’ta KESK’e bağlı sendikaların, kamu emekçilerin grevde olacağını ve işyerlerinde tam gün hizmet üretilmeyeceğini belirtirken, grevle birlikte tüm kentlerde eylemler gerçekleştirileceğini ifade etti. Program çerçevesinde KESK Genel Başkanı Sami Evren İstanbul Beyazıt Meydanı’nda, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ise Ankara’da olacak.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyesi emekçiler, toplu sözleşme hakkı için iş bıraktılar.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler, 3 bin 500 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanmasını protesto etmeye devam ediyorlar. İBB önünde gerçekleştirilen eylemle İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu'na TİS masasına oturma çağrısı yapıldı. Eylem öncesinde, polis gürültü yapılıyor gerekçesiyle ses cihazına el koyarken eylemde, “Tüm Bel-Sen 1-2 No'lu Şubeler” ve “Aziz Kocaoğlu'yu toplu sözleşmeye çağırıyoruz” pankartları açıldı.
• Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yazılı bir açıklama yaparak emek örgütlerinin 26 Mayıs eylemini desteklediğini belirtti.
• Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı düzenlenen 2. Adana İşçi Kurultayı 23 Mayıs Pazar günü 13.00-17.00 saatleri arasında Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
• TÜMTİS üyesi UPS işçilerinin direnişinin sürdüğü İstanbul Mahmutbey'deki aktarma merkezinde çalışan TÜMTİS üyesi Cebrail Polat isimli işçi, 1 tonluk yükün sağ ayağının üzerine düşmesi sonucu yaralandı. 21 Mayıs günü sabah saatlerinde yaşanan “iş kazası” forkliftin bile kolay kaldıramayağı bir yükün işçilere taşıttırılması sonucu yaşandı. Bant üzerinde taşınan 1 tonluk yükün yere indirilişi sırasında yaşanan “kaza” sırasında sağ ayağı 1 tonluk yükün altında kalan UPS işçisi Cebrail Polat'ın ayağı kırıldı. Göz göre göre yaşanan “iş kazası”nın ardından UPS yetkilileri “kaza”yı örtbas etme derdine düştü. Ambulansı çağırmayan ve Polat'ı apar topar başka bir araçla hastaneye götürmek isteyen patron temsilcileri “kaza”ya ilişkin hazırlanan raporda da yalan-yanlış ifadelere başvurdu. Alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ortaya çıkmasından korkan UPS, sözkonusu raporda Polat'ın, “ayağına demir düşmesi” sonucu yaralandığını iddia etti. Yaşanan iş kazasının ardından rapor alan Polat'ın ayağındaki hasarın kalıcı olduğu söylenirken, Cebrail Polat'ın üyesi olduğu TÜMTİS ise yaşanan “iş kazası”na ilişkin UPS patronu hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
• Dünya çapında 200'den fazla ülkede faaliyet gösteren Amerikalı kargo devi UPS Kargo'nun Türkiye'deki aktarma merkezleri ve şubelerinde sendikal örgütlenme çalışması yürüten Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın (TÜMTİS) mücadelesi sürüyor. Sendikal örgütlenme çalışmasına yönelik düşmanlığını ilk olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'deki işten atma saldırılarıyla gösteren UPS Kargo, şimdiye kadar farklı tarihlerde 60'a yakın sendika üyesi işçiyi işten attı. İşçiler üzerindeki baskılar her geçen gün artarken İstanbul'da Kurtköy ve Mahmutbey'deki aktarma merkezlerinin yanısıra İzmir'de de direnişler sürüyor.
• İzmir Tire ilçesinde eğitim emekçilerine ve onlara destek olan halka uzun süredir devam eden baskı sindirme ve taciz uygulamaları 22 Mayıs günü saat 14.00’de yapılan yürüyüşle protesto edildi.
• Patlamada yaşamını yitiren 30 madenciyi anmak ve iş cinayetini protesto etmek için Zonguldak'a gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı, KESK MYK üyeleri ve bağlı sendikaların yöneticileri Madenci Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Zonguldak'ta 30 maden işçisini kaybettik Türkiye işçi sınıfının başı sağolsun / KESK” pankartını açan KESK üyeleri, madenci katliamını protesto ettiler. Sloganlarla Liman Caddesi'ndeki Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı'na gelen KESK'liler anıta siyah çelenk koyarak madenciler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.
• KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilciliği, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası 22 Mayıs günü Fomara Meydanı’nda gerçekleştirdikleri kitlesel basın açıklaması ile “Madenlerdeki iş cinayetlerine dur demek için, toplu sözleşmesi ve grev için, TEKEL işçilerine ve hepimize dayatılan 4/B, 4/C, taşeronlaştırmayı durdurmak için, güvenceli iş, güvenli gelecek için, parasız eğitim ve sağlık hakkımız için, insanca yaşam demokratik bir Türkiye için, 26 Mayıs’ta, tüm Türkiye’de grevdeyiz” dedi. Bursa Fomara Meydanı’nda “Kader değil iş cinayeti Katil tanıdık: Özelleştirme, taşeron, aymazlık… KESK – DİSK – TMMOB – TTB” ve “4-B, 4-C’yi durdurmak için, parasız eğitim ve sağlık hakkı için toplu sözleşme ve grev hakkı için, güvenceli iş, güvenli gelecek için 26 Mayıs’ta grevdeyiz! KESK Bursa Şubeler Platformu” pankartının açıldığı eylem, 17 Mayıs’ta Zonguldak’ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi şahsında tüm iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından KESK, DİSK, TMMOB, TTB adına konuya ilişkin ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi. KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Bursa Şube Başkanı Candan Coşkun tarafından yapılan ortak açıklamada, madenlerin ölüm ocaklarına dönüştürüldüğü, ölüm istatistiklerinin çığ gibi büyüdüğü, gerçekleşen ölümlerin kar hırsından kaynaklandığı vurgulanarak, ölümlerin nedeninin kaza- kader değil, cinayet olduğu ifade edildi.
• Mersin’de Emek ve Demokrasi Platformu ile KESK Şubeler Platformu, 26 Mayıs genel grevinin, yaşanan pervasızlığa cevap vermek için önemli bir adım olacağını açıkladı.
• Metal İşçileri Birliği Ümraniye Yürütmesi, ‘genel grev’ şiarı ve metal işkolunda önümüzdeki aylarda yapılacak 2010-2012 MESS Grup TİS (Toplu İş Sözleşmeleri) süreci üzerine bir toplantı gerçekleştirdi.
• Zonguldak’ta, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 maden işçisinin katledilmesi Adana Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) tarafından İnönü Parkı'nda yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamada patronlar ve devletin işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin örgütsüzlüğünden güç aldığına bundan dolayı işçi katliamlarının yaşandığına dikkat çekildi. Örgütlenme çağrısıyla bitirilen basın açıklamasında, güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı 23 Mayıs Pazar günü toplanacak olan 2. Adana İşçi Kurultayı'na katılım çağrısı yapıldı.
• Kayseri’de 1986 yılından beri koltuk, kanepe, yatak ve baza üretimi gerçekleştiren Ladin Mobilya'da çalışan işçiler patron yanlısı Öz Ağaç-İş Sendikası aracılığı ile hayata geçirilen baskılara ve işçi kıyımına karşı basın açıklaması yaptılar. Türk-İş binasında toplanan Ladin Mobilya işçileri Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikası’nda örgütlenerek yetki tespit başvurusunda bulunduklarını, Ladin Mobilya patronunun ise Hak-İş konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası'nı kullanarak işçi kıyımına giriştiğine dikkat çektiler. Toplantıda işçiler adına konuşan Mevlit Ciyhan, Öz Ağaç-İş Sendikası Şube Başkanı Şaban Demir’in Ladin Mobilya'nın ortaklarından Yusuf Devin ile aynı köylü olduğuna dikkat çekti. Ladin Mobilya işçileri, Şube Başkanı Şaban Demir’in hemşericilik gözeterek işçilerin haklarını hiçe saydığını söylediler.
• TMMOB'ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Kimya Mühendisleri Odası (KMO) ve Metalurji Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, Zonguldak'ta Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, 17 Mayıs günü meydana gelen ve 30 işçinin ölümüne neden olan maden faciasına dönük tepkiler dile getirildi. Açıklamalarda, taşeronlaştırmanın, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın hüküm sürdüğü madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği noktasında yetersizliklere dikkat çekilerek yaşananların kader ya da kaza değil cinayet olduğu vurgulandı.
• Nisan ayı ortasında bir dizi ilerici, devrimci kurumun kurduğu ve çeşitli ilerici sendika şubeleri tarafından da desteklenen İzmir Emek ve Mücadele Platformu, 26 Mayıs’ın öngünlerinde, bir tartışma forumu düzenliyor. “26 Mayıs grevine doğru emekçiler mücadeleyi tartışıyor!” başlıklı forum, 23 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Ege Salonu’nda gerçekleştirilecek.
• Kayseri Demokrasi Platformu, 21 Mayıs günü saat 12.00’de Kayseri Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Zonguldak’ta yaşanan madenci katliamını protesto etti.
• Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada 23 işçi yaralandı. Normalde 16 ile 18 kişilik minibüse en az 23 işçinin bindirilmiş olması ise tarım işçilerinin güvenceli çalışma koşullarından yoksun olduğunu bir kez daha gösterdi.
• TMMOB'ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi teknik çalışanı mühendislerin, sürgün edilme girişimlerine ilişkin Toplumcu Mimar Mühendis ve Şehir Plancıları yazılı açıklama yaptı. TMMOB içerisindeki küçük hesaplara ve anti-demokratik uygulamalara karşı sessiz kalmayacağını açıklayan TMMŞP, oda çalışanlarına yapılan açık mobbing uygulamasını kınadı. Açıklamada özetle şöyle denildi: "Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi teknik çalışanı mühendislerin, yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili süreç yönetimdeki anlayışları görebilmek açısından bir turnusol kağıdı olmuştur. Sürgün olarak nitelendirilebilecek bu girişim, nicel içeriği bir yana, niteliğiyle de samimiyetsiz bir tutumdur. Kendilerine çağdaş diyenler, demokrat diyenler, hatta devrimci diyenler bu tutuma sessiz kalabilmiş ve böylece onayladıklarını göstermişlerdir. Sürgüne konu edilen işçilerin, siyasi görüşlerinin yönetimdeki çoğunlukla uyuşmaması, il seçimi sonrasında girişilen “dayanışma” amaçlı birliktelikler yavaş yavaş ürünlerini vermeye başlamaktadır. Dışarıda emek dostu söylemleri ile muhalif kimliğini korumaya çalışan odanın, içeride böylesi tutumları yaşatması kendine demokrat bir duruştur."
• 17 Mayıs 2010 Pazartesi günü Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında, aralarında 2 maden mühendisinin de bulunduğu 30 maden emekçisinin hayatını kaybetmesine neden olan facia ile ilgili TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı tarafından basın toplantısı düzenlendi. Açıklamada patlamadan önce çalışma ortamındaki grizunun yükseldiğinin tespit edildiği, ocakta çalışan işçilerin sendikasız ve düşük ücretlerle çalıştırıldığı, çalışan işçilerde gaz maskesinin bulunmadığı, gaz izleme sistemi bulunmasına rağmen bu sistemin erken uyarı sistemi ile desteklenmediği sürece işlevsel olamayacağının anlaşıldığı, kurum ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılması gereken denetimlerin yeterli olmadığı söylendi.
• Adana'da, “Güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı 2. Adana İşçi Kurultayı'nda buluşalım!” şiarıyla gerçekleştireceği kurultayın hazırlıklarını sürdüren Adana Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) Zonguldak'ta yaşanan madenci katliamını 22 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştireceği eylemle protesto edecek.
• TEKEL işçilerinin onurlu Ankara direnişi sırasında biraraya gelen, TEKEL işçilerinin kölelik statüsü 4-C'ye karşı verdikleri mücadeleye sahip çıktıklarını ilan eden ve emekçilerin temel sorunlarının çözülmesi için 26 Mayıs'ta eylem kararı alan konfederasyonlar aldıkları bu kararın altında kaldılar. Ülkenin dört bir yanında iki gün önce eylemlere başlayan TEKEL işçileri ile sendikaların tabanında emeğin kavgasına inanan sendikacı ve işçiler ise 26 Mayıs'ı mücadele günü haline getirmeye kararlılar.
• Samsun'da 100 civarında TEKEL işçisi Türk-İş 6. Bölge Temsilciliği'ni bastı. Zaman zaman tansiyon yükselirken, Tekel işçileri Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu ve Tek Gıda-İş Samsun Şube Başkanı Yakup Sandıkçı'yı istifaya çağırdı.
• Malatya'nın Hekimhan ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük sebebiyle 1 işçi hayatını kaybetti.
• Türkiye'nin dört bir yanında Türk-İş binalarında eylem başlatan TEKEl işçileri, Ankara'da polisin ve Türk-İş güvenliklerinin saldırısına uğradı.
• Farklı illerden 400 TEKEL işçisi, bir deklarasyon metni imzalayarak sendikaları görevlerini yapmaya ve 26 Mayıs kararına sahip çıkmaya çağırdılar.
• Zeytin Sen, komisyonda kabul edilen Maden Yasa tasarısına karşı açıklama yaptı. Açıklamada, "Siz madenleri alıp gideceksiniz. Bize tıpkı Afrika'da, Avustralya'da yaptığınız gibi çölleşmiş, asitlenmiş topraklar bırakacaksınız" denildi.
• Samsun'da Türk-İş 6. Bölge Temsilciliğine gelen TEKEL işçileri, Mustafa Kumlu yönetiminin istifasını istediler. İşçiler ile Türk-İş yöneticileri arasında gerginlik çıktı.
• YCİB heyeti İstanbul Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini ziyaret ederek dayanışma duygularını iletti.
• TEKEL işçilerinin Adana'da basın açıklaması yapacağının bilgisini alan polis, Türk-İş binası önünde işçilerin binaya girememesi için barikat kurdu. Adana TEKEL işçilerine, Hatay'daki işçiler de katılacak.
• Diyarbakır Ofis semtindeki Türk-İş 7. Bölge Müdürlüğü'ne giden TEKEL işçileri binaları terkedilmiş ve kapıları kilitlenmiş buldular. İşçilerin bina önündeki bekleyişi sürüyor.
• İstanbul'da Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'ni işgal eden TEKEL işçileri Samsun'da da Türk-İş temsilciliğini işgal ettiler.
• TEKEL işçileri İstanbul'un ardından İzmir'deki Türk-İş binasını da işgal etti. İşgal eylemini başlatan grubun tamamının TEKEL işçisi kadınlardan oluştuğu öğrenildi.
• TEKEL işçileri, sarı sendikacılığa karşı cephe açtılar. 1 Mayıs sonrası konfederasyonların "kınadığı" tepkinin, sadece Tek Gıda-İş tarafından sahiplenilmediği, Türk-İş içindeki bazı sendikalar tarafından da paylaşıldığı görüldü.
• İzmit’in Uzunçiftlik mevkiinde kurulu bulunan Yıldız Sunta fabrikasında, 15 Haziran’da grev uygulamasına başlanacak.
• Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği binasında eylem yapan 40 TEKEL işçisi açlık grevine başladı.
• Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde TEKEL işçilerinin devam eden eyleminde "Mustafa Kumlu İstifa" sloganları devam ederken, Türk-İş Başkanı Kumlu'nun gitmesinden çok sendikal anlayışın değişmesi gerekliliğine vurgu yapılıyor.
• Türk-İş binasını işgal eden yaklaşık 40 kadar işçi sağlık kontrolünden geçtikten sonra açlık grevine başlayacak. Açlık grevinin 26 Mayıs'a kadar süreceği bildirildi. 26 Mayıs'ta Türk-İş'e bağlı sendikaların İstanbul Şubeleri Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde eylem yapacak.
• Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 26 Mayıs grevi ile ilgili bir açıklama yaparak, 26 Mayıs'ta gerçekleşecek genel grevin "saatlik bildiri okuma" eylemine dönüştürülmesinin işçiler için en büyük kötülük olduğunu belirtti.
• İstanbul'daki Türk-İş binasını işgal eden Cevizli TEKEL fabrikası işçilerinden Metin Arslan işgal eylemine destek vermek üzere bazı sendika şube başkanlarının da kendileriyle birlikte olduğunu ve işçilerin açlık grevine başladığını söyledi.
• Türk-İş bir açıklama yaparak 26 Mayıs genel grevinde kendine bağlı sendikaları eylem biçiminde serbest bıraktığını belirtti.
• TEKEL işçileri İstanbul'daki Türk-İş binasını işgal ettiler. İşçiler binaya "Sorumsuz Türk-İş yönetimi ve Mustafa Kumlu İstifa" yazılı bir pankart astı.
• Madenciler 26 Mayıs günü Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda 3 vardiyada 1 saat iş bırakma kararı aldı.
• Tekirdağ Çerkezköy'de işten çıkarılmalarının ardından açtıkları davayla haklarını kazanan Dünya Halı işçileri, fabrika icra yoluyla satılınca haklarını alacak muhatap bulamıyorlar.
• Bilgi Üniversitesi’nde yürütülmekte olan sendikalaşma faaliyetine yüzü aşkın akademisyenden destek geldi. Toplu bir deklarasyon yapan 159 akademisyen, Bilgi Üniversitesi Yönetiminin sendikalaşma karşısındaki düşmanca tutumunu protesto etti.
• Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra artan elektrik borçlarını ödeyemeyen camilerde cemaatten para toplanmasının istenmesi tepki çekti. Camileri mali olarak cemaate muhtaç hale getirilmesi, tarikatların camileri ele geçirmesinin de önünü açıyor.
• Sakarya Emek Platformu yaptığı basın açıklamasıyla 26 Mayıs günü yapılacak greve çağrı yaptı.
• TTK’nın Karadon İşletmesi’nde Yapı-Tek tarafından taşeron olarak yürütülen galeri açma çalışmasında meydana gelen grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren 30 işçinin yasını tutan aileler ve Karadon sakinleri, bugüne kadar gerekli tedbirlerin alınmamasına tepki göstererek hükümet temsilcilerine “Bugüne kadar neredeydiniz?” diye soruyorlar.
• Gaziantep eski adliye meydanında basın açıklaması gerçekleştiren KESK üyeleri, tüm çalışanları 26 Mayısta iş bırakmaya davet etti. Yapılan basın açıklamasına TKP, ÖDP ve EMEP üyeleri de destek verdi.
• Taksim'de içerisinde sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin bulunduğu 'Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu' tarafından madenlerde taşeron sistemi ve Zonguldak'ta kazaya ilişkin hükümet yetkililerinin açıklamaları protesto edildi.
• Hava-İş’in THY ile sürdürdüğü toplu iş sözleşme görüşmeleri olumsuz sonuçlanırken, sendika grev kararını THY Genel Müdürlük binası kapısına astı.
• Enerji Bakanı Taner Yıldız grizu faciasıyla ilgili olarak gaz maskesiz işçileri de sorumlular arasında saydı.
• Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen, 26 Mayıs grevini etkisizleştirecek bir açıklama yaptılar. Grevi iptal edemeyen konfederasyonların fiilen gerçekleştirmeyecekleri iş bırakma eylemini geriye çeken açıklaması, hükümetin emek karşıtı politikalarına tepki gösteren tabanlarının iradesi ile ters düştü.
• KESK Genel Başkanı Sami Evren, 26 Mayıs’ta grev yapacaklarını, grevi Türk-İş, DİSK ve Kamu-Sen’le birlikte örgütleyeceklerini söyledi.
• Konfederasyonların TEKEL direnişi sırasında 26 Mayıs tarihini belirleyerek aldıkları Genel Grev kararına Kocaeli’nden tam destek geldi.
• Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK’in 26 Mayıs’ta yapılacak genel eyleme ilişkin ortak bildirisinde, genel eylemin şeklini her konfederasyonun kendisinin belirlemesine karar verildi.
• Zonguldak'ta maden ocağında yaşamını yitiren maden işçileri için cenaze törenleri düzenlendi.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyesi eğitim emekçileri sendikalı oldukları gerekçesiyle Bilgi Üniversitesi’nden atılan işçileri ziyaret etti.
• TEKEL işçilerine destek verdikleri için tasdikname verilen Mehmetçik Lisesi öğrencileri, yürüttükleri mücadelenin ardından okullarına dönerken, İl Milli Eğitim Müdürü’nün ‘okula dönüş’ü öğrencilere sunulan bir lütuf gibi göstermesi dikkat çekti.
• Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlığı gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.
• Adana Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında madenlerdeki kazalara ve işçi ölümlerine dur demek için, TEKEL işçilerine ve onların şahsında 4/B, 4/C, taşeronlaştırma ile geleceksizliğe mahkum edilenlere güvenceli iş, güvenceli gelecek için, eğitim ve sağlığın parasız olması için, insanca bir yaşam, demokratik bir Türkiye 26 Mayıs’ta işçiler ve kamu emekçileri olarak grevde olunacağı ifade edildi.
• DİSK Genel Merkezi, gerçekleştireceği basın açıklamasıyla Balnak işvereninin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sendikalaşmayı engelleyen tutumlarını protesto edecek.
• KESK'e bağlı SES Aksaray Şubesi, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iki saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
• Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 17 Mayıs günü Tüm Bel Sen ile Toplu İş Sözleşmesi imzaladı. 312 kamu çalışanı memuru kapsayan sözleşme Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda yapılan törenle imzalandı.
• Gaziosmanpaşa Elma Bahçesinde yaygın olan ölüm atölyelerinden biri olan GÜVENTEKS’te GOP İşçi Platformu üyesi Hüseyin Şanlı GÜVENTEKS patronunun insan yaşamını hiçe sayan tutumuna karşı çıktığı için işten atıldı. GÜVENTEKS işçisi Hüseyin Şanlı ve GOP İşçi Platformu işten atma saldırısına ve işçileri silikozis hastalığının pençesine iten sömürü düzenine karşı 18 Mayıs günü Gaziosmanpaşa Elma bahçesinde eylemde olacaklar.
• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) direnişlerini Aksaray'daki İski Genel Müdürlüğü önünde sürdüren İSKİ işçilerine ziyarette bulundu.
• Emekten Yana Mühendisler, 17 Mayıs günü yazılı bir açıklama yaparak, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde çalışan teknik görevlilerin karşılaştığı sürgünleri protesto etti.
• İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı, 16 Mayıs Pazar günü Petrol-İş Sendikası Genel Merkez Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Öncü, ilerici ve sosyalist kamu emekçilerinin bir araya geldiği kurultayda kamu emekçileri, hareketin güncel ihtiyaç ve yönelimlerini tartışırken, bununla beraber kendi işkollarıyla ilgili sorun ve deneyimlerini de paylaştılar. BES İstanbul 3 No’lu Şube, BTS İstanbul 1 No’lu Şube, Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, Tarım Orkam Sen İstanbul Şubesi, Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube, Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube, SES İstanbul Bakırköy Şubesi, İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu'ndan üye ve yöneticilerin oluşturduğu Kurultay Hazırlık Komitesi tarafından hazırlıkları yürütülen kurultayda, yapılan tebliğ sunumları ve kürsüden gerçekleştirilen konuşmalarla 26 Mayıs çağrısı da yapıldı.
• Nuray Mert Radikal gazetesinde yayınlanan yazısında maden işçilerinin ölümü karşısında işi demokratlığa döküp emek meselesini unutan “solcuları”, “kapitalist olmanın keyfini çıkarmaya koyulan” İslamcıları ve Başbakan’a hak verircesine ölümleri “kader ilan eden” yandaş medyayı eleştirdi.
• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon maden ocağında yaşanan grizu patlaması ile ilgili ziyareti sırasında protesto eden kişi tutuklandı.
• Anayasa Mahkemesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan "4/C" maddesinin iptali istemini esastan görüşecek.
• Sosyal devletten geriye kalan her şeyi tasfiye etme yolunda varını yoğunu ortaya koyan AKP, Zonguldak'ta ölen işçilerin emekliliklerini "sosyal devlet olmanın bir gereği" olarak cenazelerine yetiştirmeye çalışıyor. AKP'nin maden kazasında hayatını kaybeden işçileri emekli etme çabası, sosyal güvenlik sistemini tasfiye etme politikalarının "mezarda emeklilik" anlamına geldiği eleştirilerini haklı çıkarıyor.
• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'taki madende yaşananlar için kullandığı "Kaderde maalesef bu var" sözlerine BDP'li Şerafettin Halis tepki gösterdi.
• "İlaç Takip Sistemi" Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararıyla 2011'e kadar ertelendi.
• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, madencilik sektöründe meydana gelen kazalarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu'na(DDK) inceleme ve araştırma talimatı verdi.
• TÜİK Şubat 2010 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre Türkiye'de resmi işsizlik oranı, yüzde 14,4 olarak açıklandı. İşsizlik Ocak ayında yüzde 14,5; geçen yılın Şubat ayında ise yüzde 16,1 olarak gerçekleşmişti.
• Sendikalar ve meslek odaları, Ağrı’daki sel felaketiyle ilgili bir açıklama yaptılar. Açıklamada “Çok şükür can kaybı yok” diyen vali yardımcısına “Doğubayazıt’ın Esnemez köyünde ölen vatandaşımız hastalıktan mı öldü?” sorusu yöneltildi.
• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta protesto edilmesinin ardından yaptığı açıklamada madencilik mesleğinin kaderinde ölümün olduğunu söyleyerek yeni bir skandala imza attı.
• Sakatlar Erişim Platformu engellilerin ihtiyaçlarına uygun ulaşım hizmeti için İstiklal Caddesi’nde bir yürüyüş yaptı.
• Sarıyer Sağlığıma Engel Olma Platformu köprü yerine tam teşekküllü devlet hastanesi talebiyle bir yürüyüş düzenledi.
• Adıyaman TEKEL İşletme Müdürlüğü’nün güvenlik görevlileri, iş akitleri feshedilmesine rağmen görevlerini sürdürüyor. İşçilerden Tahsin Bildik, “Bu ülke bu yerler bizim olduğu için, kimsenin gelip yağmalamasına izin vermek istemedik” dedi.
• Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından yapılan açıklamada yaşamını yitiren madencilerin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiği vurgulandı.
• TKP’li öğrenciler Muğla’da önceki gün beyin ölümü gerçekleşen Şerzan ve ölen maden işçileri bir basın açıklaması yaptı.
• Halkevleri’nden yapılan açıklamada Zonguldak’taki maden kazasında asıl işi taşerona vererek yasadışı bir işlem yapan hükümetin suçüstü yakalandığı belirtildi.
• ÖDP, Zonguldak’taki madencilerin ölümünün ardından yaptığı “Ölüm madencilerin kaderi” açıklaması nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı istifaya çağırdı.
• Emek Partisi Genel Başkanı Tüzel, Zonguldak'ta şimdiye kadar 28 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili olarak, "İşçi ölümlerini öfkeyle protesto yetmez; iş cinayetlerine yanıt genel grev olmalı" dedi.
• TEKEL işçilerine destek verdiği için, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerine katıldıkları için öğrencisine soruşturma açan Hacettepe Üniversitesi, ulaşım zamlarını protesto eden öğrencilerle de uğraşmaya başladı.
• Emek Partisi tarafından hazırlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına ilişkin açıklamada, "Yılda bir gün, her 19 Mayıs’ta gösterişli stadyum törenleri ya da konserleri düzenleyerek gençliğin sorunları çözülmüş olmuyor. Ülkemizde işsizlik rakamları, çalışabilir durumda olan her üç gençten birinin işsiz gezdiğini söylüyor" denildi. Emek Partisi'nden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına ilişkin yayınlanan açıklamada, gençliğin iş, eğitim ve barış taleplerine dikkat çekildi.
• Türkiye Komünist Partisi Zonguldak İl Örgütü, bugün Zonguldak'ta yaşanan maden kazasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: "Türkiye Komünist Partisi bu duruma göz yummayacak ve göz yumanları da uyaracaktır. Zonguldak’ta bu konuyla ilgili tüm yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyor ve bu konunun takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Maden ocaklarında yaşanan iş cinayetleri, kader veya kaçınılmaz kaza şeklinde açıklamalarla geçiştirilemez. Olayın sorumluları adalet önünde hesap vermelidir."
• TKP Van İl Örgütü bir basın açıklaması yaparak "Hesap Sorma Zamanı" çalışmasını başlattığını duyurdu.
• Hava-İş, toplu iş sözleşmesinde uyuşma sağlanamaması üzerine THY’de grev kararı aldı.
• KESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlükleri önünde, Zonguldak'ta yaşanan grizu patlaması sonucu 30 işçinin yaşamını yitirmesi nedeniyle protesto eylemleri yaptı. Açıklamalarda AKP hükümetinin politikalarına dönük tepkiler dile getirildi.
• Sendikalı oldukları için işten çıkartılan UPS Kargo işçileri UPS Kargo'nun Zeytinburnu Cevizlibağ'daki genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
• KESK Dönem Sözcüsü Güven Boğa, Muğla'da silahla vurulan ve başına ağır bir darbe alan Şerzan Kurt'un beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine bir açıklama yayınlayarak "akan kanın durması" çağrısı yaptı.
• DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası, lastik sektöründe çalışan 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı aldı.
• DİSK Limter-İş'in Zonguldak'taki grizu faciasına ilişkin açıklamasında, "En son göçük altında günlerdir kurtarılmayı bekleyen otuz işçi arkadaşımızın, içimizi acıtan ve ruhumuzu paramparça eden durumu ise bir kez daha hükümetin ve devlet bürokrasisinin ayıbını gözler önüne serdi. Göçük altında kalanın işçiler değil de Türkiye dedirtircesine” denildi.
• Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını kaybeden 28 işçinin cesedine ulaşıldı.
• Özelleştirme politikalarından sorumlu olanlara "hırsız" ve "çeteci" suçlaması mahkemeye takıldı. Konuya ilişkin hazırlanan rapor ve halkın imzasına açılan bir paragraflık metin genel ahlaka ve adaba aykırı bulundu!
• KESK Genel Başkanı Sami Evren dört konfederasyonun birlikte aldığı 26 Mayıs grev kararını birlikte göğüslemesi gerektiğini söyledi. Eğitim-Sen Adana Şubesi de grev çağrısı yaptı.
• Çağdaş Avukatlar Grubu, Sultanahmet Adliyesi önünde toplanarak Zonguldak'ta yaşanan grizu faciasının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. Yapılan açıklamada, Başbakan'ın Zonguldak'taki sözleriyle ilgili olarak "Başbakan suç işlemektedir" denildi.
• Zonguldak’ta yaşanan grizu patlamasının ardından 30 madenciye halen ulaşılamadı. Çin'den 2 mühendis kurtarma çalışmaları için Türkiye'ye çağrıldı.
• 30 işçinin maden ocağında göçük altında olduğu Zonguldak'a giden Başbakan Erdoğan, maden işçilerinin yakınları tarafından protestoya uğradı.
• Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlaması nedeniyle Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde düzenlenen bahar şenlikleri kapsamındaki konserler iptal edildi.
• Zonguldak'ta grizu patlaması nedeniyle göçük altında kalan madencilerin üzüntüsü yaşanırken, TKP'li öğrenciler, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi rektörlüğünden üniversitenin bahar şenliklerinin iptal edilmesini istediler. Türkiye Taşkömürü Kurumu'a ait Karadon Müessesi'nde dün meydana gelen grizu patlaması nedeniyle göçük altında kalan 30 madenciye henüz ulaşılamadı. Madencilerin aileleri ve tüm Türkiye işçilerin kurtulmasını beklerken, TKP'li öğrenciler üniversitenin bahar şenliklerinin iptal edilmesi için Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğü ile görüştüler.
• Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, grizu patlamasının ardından madende oluşan 20 metrelik kapalı alanın 4 gün içinde geçilmesinin planlandığını bildirdi.
• TKP Zonguldak İl Örgütü tarafından kentte meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili "Şaka gibi! Bu insanlar piknik alanında ya da plajda değil ki, sayılarını tespit etmek bu kadar zor olsun. Fakat işin içinde özel sektör varsa, her şey karmaşık ve belirsiz oluyor. Başka ne beklenir ki?" denildi.
• Direnişteki İstanbul Bilgi üniversitesi çalışanlarına destek sürüyor. Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan üç işçiye İstanbul’un dört bir yanından gelen liseliler tarafından bir destek ziyareti gerçekleştirildi.
• Can pazarının yaşandığı madenlerde, uzmanlar göz göre göre cinayet işlendiğini belirtiyorlar. Yeterli denetimin yapılmadığı madenlerde, ölümlü kazalardan sonra patronlar ya ceza almıyor ya da küçük cezalarla işin içinden sıyrılıyorlar. Madenciler ise öldükleriyle kalıyorlar.
• En az 30 madencinin göçük altında kalmasına neden olan grizu patlamasının üzerinden iki gün geçti. Madencilerin hayatlarından umut giderek kesilirken, yaşanan "kaza"da taşeron firmanın teknik ihmalleri olduğu kuşkusu artıyor. Resmi ağızlardan ise hâlâ hem patlamaya hem de göçük altında kalan işçilerin sayısına ilişkin çelişkili açıklamalar geliyor.
• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun Zonguldak temsilciliği, grizu patlaması olduğu tahmin edilen kaza ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, işçilerin hayatını tehlikeye atan koşulların özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu oluştuğuna dikkat çekilirken, güvenceli istihdamın gerekliliğine işaret edildi.
• Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Karadon tesisinde yerin 540 metre altında göçük altında kalan işçilere ulaşma çalışmaları sürüyor.
• Ülke genelinde ilaç hizmetinin durmasına neden olan İlaç Takip Sistemi şimdilik devre dışı bırakıldı.
• Türk-İş'e Bağlı Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, Zonguldak'taki grizu patlamasıyla ilgili olarak sorumlu "kamuyu adım adım tasfiye edenler, Türkiye’yi piyasalaştıranlar, işçilerin, emekçilerin yaşamlarını hiçe sayanlardır" dedi.
• DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Zonguldak'taki grizu patlamasıyla ilgili olarak, "Maden patlamalarının sorumlusu kölelik düzeninin iktidarı hükümettir" dedi.
• Zonguldak'ta madenci yakınları feryat ederken, tepkileri özelleştirmelere ve AKP ve Erdoğan'a dönüktü. İşçiler, Bakan Ömer Dinçer'i de protesto ettiler.
• Gaziantep Eğitim Bir-Sen üye sayısını artırmak için promosyon yöntemine başvuruyor. Bazı sendikalar üye kazanmak için çeşitli promosyon yöntemlerini kullanıyor. AVM’lerde yüzdelik indirimler, hayat sigortası ve promosyon kampanyaları bu yollardan bazıları. Bir örnek ise Gaziantep Şehitkamil 125.Yıl İlköğretim Okulunda yaşandı. Nisan sonuna kadar 11 üyesi bulunan Eğitim-Bir Sen 1-2 hafta içerisinde üye sayısını 24 çıkardı. Sendika işyeri temsilcisinin üye yapamadığı öğretmenleri okul müdürünün odasına çağırarak "ikna ettiği" iddia edildi. İlginç bir gelişme ise üye sayısındaki "kayda değer büyüme"nin ardından Eğitim-Bir Sen Gaziantep şubesinden okula bilgisayar hibe edilmesi oldu.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği, 4 Temmuz’da “Sendikal kriz nasıl aşılacak?” başlıklı bir sempozyum düzenleyecek.
• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Zonguldak'taki grizu patlamasıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptığı sırada işçilerin tepkisiyle karşılaştı. Bakan, "Şu anda sorumlu, sorunlu aramıyoruz", galeri açan müteahhit yeni değil, "uzun yıllardır çalışan müteahhit" dedi.
• İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları "sendikalaşma hakkına saygı duyulması ve işten çıkarılanların işe iadesi için" üniversite içinde yürüyüş gerçekleştirerek, rektörlüğe siyah çelenk bıraktı.
• İlaçta sahteciliği önleme iddiasıyla uygulamaya giren İlaç Takip Sistemi 2. gününde çöktü. Eczacılar ve hastalar uygulamaya tepki gösterirken yetkililer soruna geçici çözüm arayışına girdi.
• Mersin’de 40 yaşını geçtikleri için işlerinden atılan işçiler günlerdir Toros Devlet Hastanesi bahçesinde direnişlerini sürdürüyor. İşçiler AKP İl Başkanlığı önünde protesto eylemi yaptı.
• Zonguldak’ta Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada yeni gelen haberler, en az 32 işçinin göçük altında olduğunu gösteriyor.
• Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi.
• Ankara Üniversitesi, Üniversite Konseyleri Derneği ve Eğitim-Sen'in katkılarıyla düzenlenen “Yüzüncü Yaşında Behice Boran DTCF'ye Dönüyor” başlıklı etkinlik Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda gerçekleştirildi.
• Şanlıurfa’da yıldırma çalışmalarına rağmen ilk kez AKP karşıtı hekimler biraraya gelerek Tabipler Odası seçimlerine katıldılar. Şanlıurfa’da yapılan Tabip Odası seçimlerini, AKP yanlısı “Türkiye Hekim Platformu” listesi kazandı. Diğer taraftan Şanlıurfa’da ilk kez kurulan ve seçimlere katılan "Demokratik Hekim Girişimi" seçimin önemli bir kazanımı olarak görülürken, seçimin kaybedilmesine rağmen ilerici, demokrat ve aydın hekimler ileriye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
• Hesabında kalan 3 kuruşluk bakiye için bankanın ihtarname gönderdiği işçi Mutlu Köksal borcunun 2027 katını ödemek zorunda kaldı.
• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), AKP Ankara İl Başkanlığı önüne bir yürüyüş yaparak öğretmenleri AKP’den “istifaya” çağırdı.
• Bağcılar Mahmutbey yolu üzerinde bulunan UPS Kargo'da anayasal haklarını kullanarak sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan işçiler TÜM-TİS ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği tarafından ziyaret edildi.
• Gebze Çayırova'da kurulu Akkardan fabrikasında işten atma saldırısına karşı direnişe başlayan ve direnişleri sendikal bürokrasinin engeline takılan Birleşik Metal-İş üyesi Akkardan işçileri direniş sürecine ve bu süreçten çıkarttıkları derslere ilişkin bir değerlendirmeyi kamuoyuyla paylaştılar.
• Susurluk-Bandırma karayolu üzerinde kurulu Assan Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'de sendikalaştıkları için işten atılan işçiler direnişe başladılar.
• Sendikal örgütlenmeyi hazmedemeyen ve ilk olarak 11 işçiyi işten atan Samka patronu 12 Mayıs iş çıkış saatinde yanına çağırdığı işçilerin bir kısmını daha işten attı. Sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler direnişlerinin 4. gününde de fabrika önündeydiler. Birleşik Metal-İş önlüklerini giyen Samka işçileri attıkları sloganlarla patronun sendika düşmanı tutumunu protesto ettiler. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerin yanına gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ve Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kemal Coşkun işçilerle beraber fabrika önünde beklediler.
• Yunanistan'da PASOK hükümeti eliyle hayata geçirilmek istenen hak gasplarına ve kapsamlı yıkım saldırılarına karşı sokakta mücadele yürüten Yunanistanlı işçi ve emekçilere Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu'ndan destek geldi. Şubeler Platformu, 13 Mayıs 2010 tarihli yazılı açıklamasıyla Yunanistan'daki gelişmelerin KESK üyeleri tarafından yakından izlendiğini ve Yunanistan işçi sınıfı ve emekçilerinin mücadelesini sonuna kadar desteklediğini duyurdu. PASOK Hükümeti'nin gözünü işçi ve emekçilerin ücretlerine değil, burjuvazinin sermayesine ve gelirlerine dikmesi gerektiğini dile getiren KESK İstanbul Şubeler Platformu, PASOK ve diğer gerici partilerin Yunanistan halkının mücadele birliğini dağıtmaya çalıştığını ve Tüm Militan İşçiler Cephesi'ne (PAME) iftiralar attığını dile getirdi. Bu iftiraları şiddetle kınadığını dile getirdi.
• Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen tarafından alınan '26 Mayıs' kararına rağmen özellikle Türk-İş cephesinde geri adım senaryoları çiziliyor. 26 Mayıs’ta yapılması planlanan “genel eylemle” ilgili ilk toplantılarını yapan 4 konfederasyon arasından Türk-İş ve Kamu-Sen, kendi kurullarında konuyu ele almalarının ardından bir sonraki toplantının yapılacağı bugün (13 Mayıs) görüşlerini belirtecekler. Toplantıda KESK ve DİSK başkanlarının 26 Mayıs konusundaki kararlılıklarını dile getirdikleri ifade edilirken, DİSK ve KESK de dahil olmak üzere konfederasyonların işyerlerinde ciddi bir 26 Mayıs çalışması yürütmedikleri göze çarpıyor.
• İzmir Emek ve Mücadele Platformu 12 Mayıs günü, direnişteki UPS işçilerine ziyaret gerçekleştirdi. TÜMTİS'te örgütlendikten sonra işten çıkarılan 9 işçi kapı önündeki direnişlerine kararlılıkla devam ediyor.
• Erdoğan'nın söylediğinin aksine TEKEL işçilerinin yılmadığını söyleyen Türkel, işçilerin kararlı duruşunun devam ettiğini ifade ediyor. Direnişin başında söyledikleri gibi 4/C'yi kabul etmediklerini de sözlerine ekleyen Türkel, 8 bin 350 TEKEL işçisinden yalnızca 251'inin 4/C'yi kabul ettiğini belirtiyor. “Sorumluluklarını” yerine getireceklerini de (!) vurgulayan Türkel, “Hükümetin bu konuda yapacağı düzenlemeyi bekliyoruz” diyor. Türkel, ayrıca, 8 bin 104 TEKEL işçisinin 8 aylığına iş kaybı tazminatı aldığını söyleyerek, bu sürenin Eylül ayında biteceğini ve hükümetin bu süre zarfında bir düzenleme yapmak zorunda olduğunu belirtiyor.
• Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereği acil hizmetleri belediyenin kendisinin üstlenmesi zorunluluğu olmasına rağmen belediyenin kanunsuz bir biçimde taşeronlaştırmaya gittiği ve bu süreçte işten çıkarılan itfaiye işçilerinin bugün görülen işe iade davası sonuçlandı. 8 itfaiye işçisi işe iade davasını kazandı.
• KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası'na (Tüm Bel-Sen) üye emekçiler, 12 Mayıs günü 8.30-10.30 saatleri arasında iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan emekçiler, belediye başkanına taleplerini kabul ederek toplu sözleşme masasına oturma çağrısında bulundular.
• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 12 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle gerçekleştirdiği açıklama ve eylemlerle mesleki sorunlarına dikkat çekerken mücadele çağrısı yaptı.
• KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, hükümetin emekçilerin acil sorunlarının çözümü yolunda herhangi bir adım atmadığına işaret ederek, “Bu nedenle dört konfederasyon 26 Mayıs eylemini genel greve dönüştürmek ve Türkiye emekçilerine verdiği bu sözü tutmak zorundadır” diye konuştu.
• Metal İşçileri Birliği (MİB) 27 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştireceği “Toplu Sözleşme Sempozyumu” için metal işçilerine çağrı yapıyor. Öncü metal işçileri şahsında 2010-2012 MESS Grup Toplu Sözleşme politikasının, taleplerinin, mücadele ve örgütlenme ilkelerinin ele alınacağı sempozyumda ortaya çıkarılacak irade ile metal işçilerinin bu dönem toplu sözleşmelerinde çok daha güçlü bir taraf olarak ortaya çıkması hedefleniyor. Bu kapsamda MİB, tüm öncü metal işçilerine sempozyum hazırlıklarına ve sempozyuma etkin bir şekilde katılmaya çağırıyor.
• 2009 yılının Aralık ayı içerisinde örgütlenme çalışmalarına başlanan ve 1 Nisan 2010 tarihinde üye çoğunluğunun sağlandığı Kazım Süren deri fabrikasında 2 işçi sendikalaştığı için işten atıldı. Teknik kadroyla beraber 35 kişinin çalıştığı işyerinde, 26 işçiden 19'unu üye yaparak çoğunluğu sağlayan Deri-İş Tuzla Şubesi işten atma ve sendikadan istifa baskılarıyla karşılaştı. Patron baskısı sonucu 9 işçi sendikadan istifa ederken, tekrar yapılan üyeliklerle işçileri kazanan sendika kapı önünde direniş başlattı. Aynı zamanda Deri-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olan ve Kazım Süren deri fabrikasında sendikal örgütlenmeden dolayı işten atılan iki işçiden biri olan Hasan Erdoğan ise işyeri önündeki direnişini tek başına sürdürüyor.
• Pendik Kurtköy'de kurulu Samka Metal fabrikasında BMİS'te örgütlendikleri için işten atılan işçiler direniş başlattılar.
• İstanbul Avrupa Yakası’ndaki aktarma merkezlerinde yaşanan işten atma saldırılarına karşı direniş üssü olarak Mahmutbey’deki aktarma merkezini seçen TÜMTİS üyesi UPS işçileri 11 Mayıs günü Anadolu Yakası’ndaki aktarma merkezlerinden biri olan Kurtköy’de de eylemdeydi. Kargo işçileri, UPS patronuna karşı mücadele kararlılıklarını haykırırken UPS işçilerine de mücadele ve örgütlenme çağrısı yaptılar.
• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren, 26 Mayıs Genel eylemiyle ilgili değerlendirme yapmak üzere Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantıda 1 Mayıs değerlendirmesi ve 26 Mayıs genel eylem kararı değerlendirildi. Konfederasyon başkanları örgütlerinin nabzını tutmak için Başkanlar Kurulu'nu toplayacak. Konfederasyon başkanları Başkanlar Kurulu toplantısından sonra tekrar bir araya gelerek, 26 Mayıs genel eyleminin olabilirliğini tartışacak. Başkanlar kurulu toplantılarının ardından genel grev yerine başka bir eylem biçiminin gündeme gelmesi söz konusu olabilecek.
• 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle meslek örgütleri ve sendikalar tarafından yapılan yazılı açıklamalarla sağlıkta dönüşüm programının hemşireleri olumsuz etkilediği ifade edildi.
• Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel yazılı bir açıklama yaparak Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'nun 1 Mayıs eleştirilerine yanıt verdi. Saim Uslu, 1 Mayıs kürsü işgalinin ardından bir açıklama yapmış, açıklamasında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun kürsüden inmesini sağlayan kürsü işgalini olumsuzlamış ve KESK'le DİSK'e saldırmıştı. Uslu, TEKEL Direnişi'ni yarı yolda bırakmasına rağmen Türk-İş içindeki çeşitli hesaplaşmaların bir ürünü olarak “muhalif” bir role bürünen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel hakkında da çeşitli imalarda bulunmuş ve şunları söylemişti: "DİSK, sanki önceden böyle bir tepkinin olacağını bilerek, TEKEL işçilerine veya TEKEL işçilerinin içerisine sızan provokatörlere bir 'taşıyıcı annelik' yapmıştır. Bunu yadırgıyorum. Kimin nerede yürüyeceği belliydi. Geçen basına yansıdı. DİSK Genel Başkanı Çelebi ile Tek-Gıda-İş Başkanı Türkel birlikte yemek yediler. Herkes istediğiyle yemek yiyebilir, bunu yadırgamam, ama acaba 'Tek-Gıda-İş Türk-İş'in içinde yürümesin, DİSK'in önünde yürüsün. Biz onlara uygun zemin hazırlarız' konuşması o yemekte mi yapılmıştır?'' Mustafa Türkel ise 1 Mayıs kazanımına dair görüşlerini de içeren açıklamasında, Saim Uslu'nun yıllardır süren Taksim şiddetini kırmak ve sembol alana ulaşabilmek için bugüne kadar ne bir çabasının ne bir katkısının olduğunu söyledi. Uslu'nun emniyet güçlerinin şiddeti ve dehşeti altında 1 Mayıs’ı kutlamaya çalışanları sadece uzaktan seyrettiğini, bu arada eleştirmekten de geri kalmadığını söyleyen Türkel, Uslu'nun hükümete yardakçılık ettiğini, işçi hareketini bölüp Taksim taleplerinin önünü kestiğini sözlerine ekledi.
• DİSK'e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev.Maden-Sen) sendikalaştıkları için işten atılan Gümüşyazı Kömür Ocağı işçilerinin işbaşı yapmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Dev.Maden-Sen Yönetim Kurul adına 10 Mayıs günü yapılan yazılı açıklamada, sendikal nedenlerle işten atıldıkları Yargıtay tarafından onaylanan Gümüşyazı işçilerinin işbaşı yaptıkları ifade edildi. “1 Mart 2010 tarihinde Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar Gülşehir maden ocaklarında çalışan ve işten atılan işçiler arasında büyük bir sevinç yarattı.” denilen açıklamada, kararın sendikasız, güvencesiz, düşük ücretle günde 10-12 saat çalıştırılan maden işçilerinin hak arama mücadelesine güç kattığı belirtildi.
• KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaparak toplu sözleşme çağrısında bulundu. Tüm Bel-Sen gerçekleştirdiği basın açıklaması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir yıldır süren Toplu İş Sözleşmesi'ni tıkamasını protesto etti, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun emek düşmanı tutumunu eleştirdi.
• TÜİK Şubat 2010 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre Türkiye'de resmi işsizlik oranı, yüzde 14,4 olarak açıklandı. İşsizlik Ocak ayında yüzde 14,5; geçen yılın Şubat ayında ise yüzde 16,1 olarak gerçekleşmişti.
• Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait İskenderun Limanı'nın, 36 yıl süre ile ''işletme hakkının verilmesi'' yöntemiyle özelleştirilmesi için ihaleye çıkıyor.
• Tüketici Dernekleri Federasyonu, hakaret davaları sonucu Melih Gökçek'ten kazandıkları tazminat parasıyla bugün Ankaralılara maden suyu dağıttı.
• Muğla’da silahtan bir kurşunla ağır yaralanan Şerzan Kurt'un babası Anadolu insanının yıllardır birarada yaşadığını kaydederek “Bizi kimse birbirimize düşüremez” dedi.
• AKP hükümetinin Rusya ile Akkuyu’da nükleer santral yapılmasına ilişkin yaptığı anlaşma Mersin’de bir eylemle protesto edildi.
• Muğla'da bir öğrencinin silahla ağır yaralanması ile sonuçlanan saldırı ile ilgili Muğla'daki bazı siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri ortak bir açıklama yayınladı. Milas Emek ve Demokrasi Platformu da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Muğla’da Kürt öğrencilerle ülkücüler arasında yaşanan gerilimin ardından bir öğrencinin silahla ağır yaralanmasıyla başlayan gerilim büyüyerek devam etti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, halkı iç savaşa sürüklemek isteyenlerin karşısındaki tek yolun barışı, eşitliği ve demokrasiyi öne çıkarmak olduğunu belirtti.
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayımladığı 2009 yılı faaliyet raporu, merkezi bütçeden belediyeye aktarılan kaynağın üçte birinin bankalara ödendiğini ortaya koydu.
• Adana'da, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 5 yıldır KPSS'ye girip kazanamayan Pınar Avcı intihar etti. Avcı'nın 5 yıldır sınav stresi nedeniyle psikolojisinin bozulduğu ve tedavi görmekte olduğu bildirildi.
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayımladığı 2009 yılı faaliyet raporu, merkezi bütçeden belediyeye aktarılan kaynağın üçte birinin bankalara ödendiğini ortaya koydu. Ağrı'da yaşanan sel felaketiyle ilgili bir açıklama yapan TKP Van İl Örgütü, bölgeye giden AKP'li bakanların sorumluluğu yağış miktarına ve küresel ısınmaya atmasını eleştirdi.
• Üniversite Konseyleri Derneği, “Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik” (KAHY) ile etik kurullara imam atanmasına karar veren Sağlık Bakanlığı’na karşı dava açtı.
• İstiklal Caddesi’nde gezen Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e 73 yaşındaki aşçı “İnsanlar patates bulamıyorlar yemeye. Siz mecliste suşi yiyorsunuz” diye tepki gösterdi.
• 4 yılda 32 işçiye mezar olan Şentaş Madencilik'e ait maden ocağı tekrar faaliyete geçiyor. Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de Şentaş Madencilik’e ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 maden işçisi hayatını kaybetmişti.
• İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı'nın adının değişmeyeceğini açıkladı.
• Metrobüs zamlarına karşı eylem yapan TKP’li öğrenciler hakkında yapılan suç duyurusunda takipsizlik kararı verildi.
• Kamu Reformu ve Anayasa değişikliğinin, devlet odaklı yönetimden halk ve millet odaklı yönetime geçişi sembolize ettiğini iddia eden Ömer Dinçer, “Türkiye değişim sürecine girdi. Bundan geri dönmek yok” dedi. Bakan, işsizliğin de gençlerden kaynaklı bir sorun olduğunu belirtti.
• Radikal muhabirlerinden Serkan Ocak ve Ertan Kılıç'ın, Balyoz soruşturmasıyla ilgili yaptıkları bir haberden dolayı 17.5 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
• Kendilerine destek veren bütün ilerici kurumlara çağrıda bulunurak bir kahvaltı organizasyonu düzenleyen Arızlı Depremzedeleri, yine polis engeliyle karşılaştı.
• KESK Genel Başkanı Sami Evren yazılı bir açıklama yaparak sayıları 60'a yaklaşan ağır hasta tutukluların tedavileri için hemen serbest bırakılmalarını talep etti.
• Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, ''Düzenlemeyi haksız yaptıkları için TEKEL çalışanları asıl şimdi yatarak para alıyor'' dedi. Türkel, yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde Ağustos ayında eylem planladıklarını söyledi.
• Türk-İş yönetim kurulu toplantısında, TEKEL işçilerinin direnişine destek olmak için 26 Mayıs'ta yapılacak olan iş bırakma eyleminin iptal edilmesi yönünde karar alındığı söyleniyor.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği’nin (YCİB) Nisan – Mayıs Bülteni’nde, işçi ve emekçileri yakından ilgilendiren düzenlemeler üzerinde durulurken, Bilgi Üniversitesi’ndeki örgütlenme sürecine de yer veriliyor.
• SGK genelge yayınlayarak aile hekimliği muayenelerinde katılım payının Danıştay kararıyla durdurulduğunu duyurdu.
• Emekli-Sen üyeleri, ''bazı emeklileri, bilgileri dışında üye kaydederek, aidat kestikleri'' iddiasıyla SGK yetkilileri ve duruma kayıtsız kaldıkları gerekçesiyle TÜED yöneticileri hakkında dava açtı.
• SES Aksaray Şubesi üyeleri Çapa Tıp Fakültesi önünde hastanelerdeki döner sermaye dağıtımındaki adaletsizliği protesto ettiler.
• Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte bir işçi hayatını kaybederken, göçük altında kalan bir işçiden haber alınamıyor.
• Galatasaray Üniversitesi'ne açılan Garanti Bankası standı öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler bankanın stantlarının olduğu meydanda Hasankeyf adını verdikleri bir futbol turnuvası düzenlediler.
• İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasi’nin (ISMMMO) yönetiminde olan Çagdaş, Demokrat Muhasebeciler Birligi (ÇDMB) yönetime yeniden talip oldu. Çağdaş, demokrat, laik degerlere sahip çıktığını belirten ÇDMB, aday listesini açikladi ve projelerini açıkladı.
• Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan İsmail Ünlü yaralandı. Kömür yıkama tesisindeki konveyöre kolunu kaptıran Ünlü'nün AKP belde başkanı olduğu bildirildi. Kömür taşınan konveyöre kolunu kaptıran Ünlü'nün kolu bilek ve omuz bölgesinden koptu. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Ünlü'nün ameliyata alındığı, kolunun bileğe kadar olan kısmının dikildiği ancak elinin dikilemediği bildirildi.
• Gaziantep İş-Kur müdürü "kimisinin parası, kimisinin de duası" diyerek patronları 35 yaş üstü işçi yeni işçi almaya çağırdı. Karşılığında da patronlara “Vip hizmeti” sözü verdi.
• TEKEL direnişine destek verdiği için işten atılan TÜBİTAK çalışanı Aynur Çamalan TÜBİTAK başkanlık binası önünde 24 saatlik açlık grevi ve oturma eylemi yaptı.
• ÜKD üyelerinden ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup, Bilgi Üniversitesi'nde sendikal örgütlenme sırasında işten çıkarılan ve bir haftadır oturma eylemi yapan işçileri ziyaret etti.
• Marmara Üniversitesi Hastanesi çalışanları dün öğle saatlerinde üniversitede gerçekleştirdikleri eylemle hastanenin Pendik'e taşınması sürecinin üniversite hastanelerinin tasfiye edilmesinin ilk adımı olabileceğini söyleyerek haklarını talep ettiler.
• Çankaya Belediyesi iştirakleri olan Çankaya Belde AŞ ve Çankaya İmar AŞ çalışanları sendikasızlaştırmaya, hak gasplarına, alacakların ödenmemesine, işyerinde psikolojik tacize ve baskılara karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 11 Mayıs 2010 tarihinde Çankaya Belediyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına yüzü aşkın sendika üyesi katıldı. Sosyal-İş’in örgütlü olduğu diğer işyerlerinden de üyeleri de basın açıklamasına katılarak, Çankaya Belde AŞ ve Çankaya İmar AŞ çalışanlarına desteklerini sundular.
• Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, AKP'nin ders kitapları üzerinden rant sağladığına dair bir açıklama yaptı.
• Sefaköy Merkez Caddesi Kaptan Çıkmazı Sokak'ta, atıksu kanalı çalışması sırasında işçilerden Abdülselam Ekinci (35), toprak kayması sonucu göçük altında kaldı. Arkadaşları tarafından kurtarılmayan Ekinci, itfaiye ekiplerince toprak altından çıkarıldı. Yapılan muayene sonucunda öldüğü anlaşılan Ekinci'nin cesedi, Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi.
• TEKEL işçilerinin 78 gün süren direnişleriyle sınıf dayanışmasını yükselten ve 4 Şubat'ta gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle TÜBİTAK'ta işten atılan Tez-Koop-İş üyesi Aynur Çamalan'ın direnişi sürüyor. Çamalan önümüzdeki 13 Mayıs perşembe günü TÜBİTAK önünde 24 saatlik oturma eylemi ve açlık grevine başlayacak.
• Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından “Güvencesiz çalışma güvencesiz gelecektir – Sorunlar ve çözümler” başlığı ile 8-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenen sempozyum gerçekleştirildi. Ankara’da Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan etkinlikte, sendikalar, akademisyenler ve hukukçular güvencesiz çalışma koşullarını ele alarak çözüm önerileri üzerine tartıştı.
• İzmir BDSP 7 Mayıs günü, direnişlerinin 10. gününde olan UPS Kargo işçilerini ziyaret etti.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş), 21.04.2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, yerel yönetim çalışanlarının bir bölümünü "ihtiyaç fazlası" olarak nitelendirip işyerlerinden tasfiyesini öngören genelgenin iptali için 5 Mayıs'ta Danıştay'a dava açtı. Dava öncesi Danıştay binası önünde toplanan Genel-İş üyeleri konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
• DİSK/Emekli-Sen Bursa Şubesi 6 Mayıs günü Orhangazi Parkı- Çiçek Izgara Meydanı’nda başlattığı imza kampanyası ile bundan sonra alınmakta olunan maaşın miktarı ile yapılan kesintilerle ilgili tüm bilgileri gösteren maaş bordrosunun her ay emeklilere verilmesini talep etti.
• Direnişçi işçiler, UPS’nin Mahmutbey aktarma merkezi önündeki direniş alanında basın açıklaması yaparak kararlılıklarını bir kez daha ilan ettiler. Eylemde TÜMTİS Genel Merkez yöneticileri hazır bulunurken çok sayıda sendikacı da direnişe destek sundu. Sendikal hakları için 261 gündür direnen Esenyurt Belediyesi işçileri, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Belediye İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Deri-İş Tuzla Şubesi Başkanı Binali Tay, Genel İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven, Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul, Tek Gıda İş 10 No’lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek ve Selülöz-İş İstanbul Şubesi Başkanı Aydın Parlakkılıç da eyleme destek verenler arasındaydı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve UİD-DER de UPS işçilerini yalnız bırakmadı.
• Sermaye iktidarının yürütme organı AKP hükümetinin, mesleki ve teknik eğitim fakültelerini teknoloji fakültelerine dönüştürme girişimlerine TMMOB'ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tepki gösterdi. AKP hükümetinin, mesleki ve teknik eğitim fakülteleri mezunlarının yaşadığı istihdam sorunu karşısında bu fakülteleri teknoloji fakültelerine dönüştürdüğünü belirten EMO, bu fakültelerden tekniker mi, mühendis mi, teknoloji mühendisi mi, yoksa teknolojist mi mezun edileceği konusunda 5 aydır hiçbir açıklama yapılmadığını ve hiçbir düzenlemeye gidilmediğini dile getirdi.
• Başbakan Erdoğan, “Böyle gidersek durumumuz kötü” diyerek herkesin en az 3 çocuk yapması gerektiğini söyledi, “Belki de ödül koyarız bu işe, belli olmaz” dedi.
• Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla çoğunluğu muhalif olan meslek örgütlerini incelemeye alarak hazırlanan rapordan murad edilenler ortaya çıkmaya başladı. Raporu ilgili örgütlerden önce "ele geçiren" birilerinin, Gül'ün ve AKP hükümetinin meslek örgütlerini karalama kampanyasında görev üstlendiği ortaya çıktı. TMMOB, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) meslek örgütleri hakkında hazırladığı tartışmalı raporu üzerinden kendilerine yönelik saldırıların arttığı yönünde bir açıklama yaptı.
• Erdoğan servetiyle ilgili tartışmalar üzerine, zenginliğinin nedenini memur değil işadamı olmasına bağladı.
• İzmir’in Torbalı İlçesi Taşkesik Köyü’nde yapılması planlanan Çöp Toplama ve Bertaraf Tesisi tepkilere neden oldu. TKP Torbalı İlçe Örgütü köye bir heyet göndererek süreci takibe aldığını bildirdi.
• Gaziantep Üniversitesi'nde kariyer günlerinde sorularına yanıt alamayan öğrenciler hazırladıkları bir bildiri ile sorularını üniversitede dağıttılar.
• Erzincan ve Erzurum'da İlhan Cihaner'in tutuklanmasına giden yargı gerilimini konu alan haberleri nedeniyle Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz'a 5 ayrı dava açıldı.
• Azadiya Welat Gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun, "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve 103 kez "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından toplam 166 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
• Siirt’te yaşanan çocuklara tecavüz ve cinsel istismar olaylarına karşı yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.
• Kentsel dönüşüm projesi mağduru Ayazma halkı Küçükçekmece Belediyesi önünde yaptıkları oturma eyleminin 2. haftasını geride bıraktı.
• Okmeydanı’nda düzenlenen “Dev-Genç Kültür Şenliği”ne polis müdahale etti. Çıkan olaylarda 5 kişi gözaltına alındı.
• Muğla’nın Fethiye ilçesinde ilköğretim öğrencilerini taşıyan bir servis aracının devrilmesiyle yaşanan kazada 14’ü öğrenci 19 kişi yaralandı.
• Adapazarı Ekspresi'nin Seka Park mevkiinde raydan çıkan iki vagonuna karşıdan gelen bir başka tren çarptı. Kazada çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor. İki trenin çarpıştığı kazayla ilgili olarak TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “Böyle kaza hiç görmedik” açıklamasında bulundu.
• Muğla Üniversitesi'nde yönetimin 400 bin liraya bir şirkete sattığı, paralı öğrenci şenliklerine öğrencilerin tepkisi sürüyor. Dün şirketin sahneye amatör grupların çıkmasına izin vermemesi, öğrencilere "Yeter" dedirtti.
• 1 Mayıs Kutlama Komitesi üyeleri bir açıklama yaparak ''1 Mayıs Taksim kürsüsünde Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun şahsında tüm konfederasyonlara yapılan saldırıyı ve kürsüyü işgal girişimi ile kutlamaları sabote etmek isteyenleri kınadığını'' açıkladı.
• İşçilerin 1 Mayıs’ta kendisini kürsüden indirmesini unutmayan Türk-İş Başkanı Kumlu, 26 Mayıs’taki eylemi unutmuş görünüyor.
• Ankara Tabip Odası (ATO) seçimi sonuclandı. 5 bin 633 üyenin oy kullandığı seçimlerde, Çağdaş Hekimler tüm seçili kurulları ve TTB delegasyonunu kazandı.
• Kocaeli Tabip Odası (KTO) olağan genel kurulunda, Çağdaş Demokrat Hekimler Grubu'nun adayı Dr. Cüneyt Özkürkçügil başkan oldu.
• İstanbul Tabip Odası'nda (İTO) önümüzdeki dönemin oda yönetimini belirlemek için düzenlenen seçimleri Demokratik Katılım Grubu büyük farkla kazandı. DKG listesi kullanılan oyların dörtte üçünü aldı.
• İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Zonguldak, Kocaeli ve Amasya eczacı odaları, Kadıköy'de "Mesleğimden elini çek" mitingi düzenledi.
• Sendikalı oldukları için işten atılanların işe geri alınması için Taksim'de bir basın açıklaması yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları, sendika hakkının anayasal bir hak olduğunu bir kez daha haykırdı.
• İstanbul Tabip Odası Genel Kurulu’da ilk gün faaliyet raporu okunurken yönetime talip olan gruplar adına da birer konuşma yapıldı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen gruptan kimsenin konuşmaması dikkat çekti.
• KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''Emekçilerin, dışlanmışların, yoksulların, işsizlerin mücadelesini bütünleştiren sendikal politik hattın oluşturulması lazım'' dedi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuya ilişkin konuşmasında sendikaların kendilerini yenilemeleri gerektiğine vurgu yaptı.
• DİSK' e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) İstanbul şubeleri DİSK Genel Merkezi'nde emeklilerden habersiz kesilen dernek üyelik aidatları hakkında bir basın açıklaması yaptı.
• İstanbul Bilgi Üniversitesi yönetiminin sendikalı oldukları için işten çıkardığı 3 işçi oturma eylemi yapıyor. Sosyal-İş Sendikası, devam eden eyleme yönelik 8 Mayıs cumartesi günü Taksim'de basın açıklaması yapılacağını açıkladı.
• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir temizlik işçisi, 1 Mayıs günü çalışırken geçirdiği iş kazası sonucu hayatını kaybetti.
• 25 Kasım uyarı grevinde, ‘kamu kurumunun çalışmasını engelledikleri’ gerekçesi ile haklarında dava açılan 22 TCDD çalışanının ilk duruşması Adana’da yapıldı. Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya haklarında dava açılan 22 TCDD çalışanı kamu emekçisi avukatları ile birlikte katılırken, çalışanlar raylarda oturarak Çukurova Mavi Treni’nin hareketini engellemekle suçlandı. 25 Kasım uyarı grevinde, TCDD çalışanları grev kararına rağmen hareket koşullarına sahip olmayan, zorla hareket ettirilmeye çalışılan trenlerin sefere çıkmasını engellemişti. Hakkında dava açılanlardan Serkan Özkan, suçlamayı kabul etmeyerek, oturma eylemini trenlerin emniyetli bir şekilde sefere çıkması için yaptıklarını belirtti. Ankara’ya gidecek trenin bakımının yapılması gerektiğini ifade den Özkan, ''Fakat bakımı yapacak teknik personel eylemdeydi. Biz tren yolunun üzerinde oturmasak bile bu bakımın yapılması söz konusu değildi. Bu nedenle eylemimizde herhangi bir kamu kurumunun engellenmesi söz konusu değildir'' dedi. Türkiye genelinde bir uyarı eylemi yapıldığını vurgulayan Özkan, kurum amirlerinin eyleme katılmamaları yönünde uyarı yaptıklarını kaydederek, “Hatta görevli olmamalarına rağmen treni hareket ettirmeye çalıştılar. Bir trenin hareket edebilmesi için iki makinist, birkaç manevra memuru, elektrik revizörü, tren şefi, kondüktör, odacı, temizlik revizörü ve jeneratörcünün olması gerekir. Olay günü bu personel eylemdeydi. Tren hareket etse bile kaza yapma ihtimali çok yüksekti'' şeklinde konuştu.
• Kocaeli'nde Hizmet-İş ile işveren sendikası Yerel-Sen'in ücretlere yüzde 8,53 oranında zam yapılması üzerine sağladıkları mutabakat, Büyükşehir Belediyesi ve iştirakçi olduğu kuruluş İSU Genel Müdürlüğü işçileri tarafından kabul edilmedi. Büyükşehir Belediyesi'ndeki 3 bin 200, İSU Genel Müdürlüğü'ndeki 1000 işçiyi ilgilendiren yeni dönem toplu iş sözleşmesinde 5 ayda gelinen noktayı anlatmak için daha sonra Park Bahçeler Müdürlüğü'ne giden Hizmet-İş sendikası genel sekreteri Devlet Sert, burada soyadı gibi bir tepkiyle karşılaştığı işçiler tarafından yuhalandı.
• 1 Mayıs'ın emekçiler için büyük moral olduğunu söyleyen KESK Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek, 26 Mayıs'ta greve gideceklerini söyledi.
• Üniversite Konseyleri Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi ile ilgili bir açıklama yayınlayarak "Üniversite yönetimi, sendikalaşma sürecinin ardından ikinci kez, bu sefer üç sendikalı işçiyi işten çıkartarak, sendikalaşma karşısında gerçek yüzünü göstermiştir" dedi.
• Direniş çadırlarının ruhunu yansıtan "TEKEL İşçileri Direniş Öyküsü" başlıklı karma resim ve fotoğraf sergisi, Mayıs sonuna dek Ankara NHKM'de sergilenecek.
• DİSK’e bağlı Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen), 5 Mayıs’ta greve giden Yunanistanlı işçi ve emekçilerle dayanışmak amacıyla aynı gün Taksim’deki Yunanistan Konsolosluğu önünde gösteri yaptı.
• 9 Mayıs'ta Kadıköy'de altı eczacı odasının (İstanbul, Bursa, Kocaeli, Diyarbakır, Zonguldak, Amasya eczacı odaları) çağrısıyla düzenlenecek olan "Mesleğimden Elini Çek" mitingine ilişkin İstanbul Eczacı Odası Konferans Salonu'nda bir basın toplantısı düzenlendi.
• TÜMTİS üyesi işçilerin İstanbul Mahmutbey'deki aktarım merkezinde 20 Nisan günü başlattığı direnişin etkisiyle 21 Nisan günü 24 işçiye işbaşı yaptıran UPS, sendikal örgütlenmeyi kıramayınca yeni oyunlara başvurdu. UPS bünyesindeki taşeronlarda çalışan 27 işçinin yanısıra ana firma çalışanı 4 UPS işçisini de işten atan UPS, sendikal örgütlenmeye dönük tahammülsüzlüğünü gösterdi.
• DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli Sen) üyeleri Gaziantep'te yaptıkları basın açıklamasıyla insanca yaşamaya yetecek maaş talebinde bulundular.
• İzmir’de, sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarılan UPS çalışanları, aktarma istasyonu önünde direnişlerini sürdürüyorlar. İzmir’de UPS anafirmadan 4, ERKA taşeronundan 1 ve Alsancak Liman işletmesinde çalışan EFT kargo taşeronundan 3 olmak üzere 8 işçi sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarıldı. İstanbul’da işçilerin geri alınması üzerine geçtiğimiz hafta pazartesi günü TÜMTİS yöneticileri ve işçiler firma ile görüşmek üzere Bornova’da bulunan aktarma istasyonu önüne gittiler ancak UPS’in bölge yetkilileri, bu konu hakkında yetkilerinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine çıkarılan 8 işçi firma önünde direnişe geçti. İşçiler direnişlerini ilan etmek için Çarşamba günü bir de basın açıklaması gerçekleştirdiler. “İşten atılan işçiler geri alınsın, UPS’de sendikal örgütlenme engeline son” pankartının açıldığı eyleme ambarlardan TÜMTİS üyesi işçiler ve Türk-İŞ’e bağlı sendikaların yöneticileri de katılarak destek verdi.
• Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, sulama borusu döşeyen iki işçi, toprak kayması sonucu hayatını kaybetti.
• TBMM'de 2. tur görüşmeleri sürerken başbakanın mal varlığı tartışma konusu oldu. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da Başbakan’ın malvarlığı için “Alın teriyle biriktirmiştir” dedi.
• Erzurum'da görülmekte olan Erzincan davasında söz alan tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner, yargılanmasının Yargıtay tarafından yapılabileceğini, görevsiz ve yetkisiz mahkemeye savunma yapmayacağını ve ifade vermeyeceğini söyledi.
• Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan bir açıklama yaparak Anayasa değişikliği paketini protesto etti.
• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu sefer de İstanbul'a yapılması planlanan 3. köprüye karşı çıkanları anlamadığını söyledi. İstanbul'un 'dönüşüm' planını onaylamayanları eleştiren Erdoğan "Bu zihniyeti anlamak mümkün değil. Çünkü bunların bu ülkede çakılı bir tek kazığı bile yok" dedi.
• Katledilişlerinin yıldönümünde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesine ilişkin bir açıklama yayınlayan EMEP, "26 Mayıs Genel Direnişi'ni Genel Grev ve Genel Boykot'larla örgütlemek üzere Partimiz ve Emek Gençliği Denizlerin devrimci militanlığıyla çalışacaktır" dedi.
• ÖDP Genel Başkan Yarıdımcısı Önder İşleyen bir açıklama yaparak "1 Mayıs'ın izinden yürüyerek 26 Mayıs grevini örgütleyelim" dedi.
• Halkevleri, İhlas Haber Ajansı'nın "Türk-İş Başkanı'na saldırdılar" başlıklı ve Halkevleri'ni de "saldırgan kurum" olarak niteleyen haberinin "gerçek dışı, hayal mahsulü ve kasıtlı" olduğunu belirten bir açıklama yaptı.
• Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından bir açıklama yapılarak 1 Mayıs değerlendirilmesi yapıldı. TKP'den yapılan açıklama şu şekilde: Taksim'i kazandık, memleketi kazanmak gerekiyor! Yapacak Çok İşimiz, Kazanacak Çok Şeyimiz Var! Türkiye Komünist Partisi, Taksim başta olmak üzere, 1 Mayıs’ta işçi sınıfının sesine güç vermek için alanlara çıkan yüz binlerce emekçi, öğrenci ve aydını devrimci duygularla selamlar.
• Et ihalesi yapıldı. İhale daha sonuçlanmadan, şaibe iddiaları ortalığı sardı. Sığırların 10 gün içinde teslim edilecek olması, ihaleye giren şirketlerin sığırlarının bir kısmının ülkede olduğu ve göstermelik bir ihale yapıldığı iddiasını güçlendiriyor. Canlı hayvan üreticileri ihaleye tepki gösteriyor.
• Nisan ayında hem üretici hem de tüketici fiyatları enflasyonu, yıllık bazda yeniden yüzde 10'un üzerine çıktı.
• Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe’nin, Cüneyt Turkut’u emanetçi olarak kullanıp Kar Elektriği ve Hat-San Tersanesi’ni Pepe aile şirketi PEKAR’ın bünyesine kattığı ortaya çıktı.
• Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi. 27 işçi yaralandı.
• Gerze’de Halkı Bilgilendirme Toplantısı'nda tepki gösteren termik santral karşıtlarına polis müdahale etti. Polis göstericilere karşı biber gazı kullandı. Toplantı protestolar nedeniyle yarıda kaldı.
• Gaziantep’te Beykent mahallesi'nde otobüs seferlerinin kaldırılmasını protesto eden bazı vatandaşlar otobanı trafiğe kapattılar.
• İstanbul Avrupa yakasının elektrik dağıtımından sorumlu Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (BEDAŞ) özelleştirmesine karşı, Özelleştirme Karşıtı Platform İstanbul Bileşenleri Taksim’de BEDAŞ binası önünde bir eylem yaptı. Eyleme sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi.
• Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına açılmasına ilişkin bir değerlendirme toplantısı yaptı. KESK Genel Başkanı Evren, Taksim Hill Otel'de düzenlediği 1 Mayıs değerlendirme toplantısında, KESK olarak 1 Mayıs'ı 54 il ve 4 ilçe merkezinde coşkuyla kutladıklarını, Taksim'in 32 yıl aradan sonra kutlamalara açılmasının ve 1 Mayıs'ın tatil olmasının katılımın yüksek olmasında etkili olduğunu söyledi. Evren, ''Toplumsal mücadeleler 'hak verilmez alınır' kavramı üzerinde gelişir. Siz mücadele etmezseniz kimse sizin talebinizi görmez. Dolayısıyla biz mücadele ettik, siyasi iktidar bu talebimizi karşılamak zorunda kaldı'' dedi. Başbakan Erdoğan'ın 1 Mayıs meydanlarında dile getirilen talepleri anlaması gerektiğini söyleyen Evren, taleplerini yeniden şu şekilde sıraladı: ''Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, herkese güvenli bir gelecek, iş, aş ve insanca yaşam, parasız eğitim ve parasız sağlık, ucuz iş gücü piyasası oluşturan taşeron şirketlerin kaldırılması, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasa, Kürt sorununun barışçıl çözümü için gerçek demokrasi, tutuklu belediye başkanlarının ve sendikacıların serbest bırakılması, taş attığı için tutuklanan çocukların özgür bırakılması, Tekel işçilerinin haklı mücadelelerinin karşılığı olan 4-C ve 4-B uygulamalarına son verilmesi, kamu emekçilerinin grev ve toplu pazarlık haklarının anayasal güvence altına alınması, çalışma sürelerinin kısaltılarak binlerce emekçinin çalışabileceği istihdam alanlarının üretilmesi, sigortasız çalıştırılmama, sendikal hak ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılması, temsiliyette adalet için yüzde 10 barajının kaldırılması.''
• İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları sendikalı 3 çalışanının işten çıkarılmasına karşı bugün bir basın açıklaması yaptı. İşten çıkarılan işçiler okul kampüsünde oturma eylemi başlattı.
• Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, yazılı bir açıklama yaparak sanatçı Müjde Ar'ın eğitim sisteminin çarpıklığını yansıtan sözleri nedeniyle cezalandırılmasını kınadı.
• TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, ülke genelinde yaklaşık her 7 dakikada bir iş kazası meydana geldiğine dikkat çekerek, her 10 saatte bir çalışanın yaşamını kaybettiğini belirtti.
• DİSK'e bağlı BANK SEN, yayınladığı 1 Mayıs değerlendirmesinde, "Şimdi önümüzde takvimin diğer tüm günlerini ve memleketin bütün alanlarını kurtarma mücadelesi vardır. 1 Mayıs 2010, emekçi sınıfların önümüzdeki görevlerini sırtlanacaklarına dair umut vermiştir" dedi.
• THY ile Hava-İş arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde resmi arabulucu süreci uzlaşmazlıkla sonuçlandı.
• Bilgi Üniversitesi'nde Santral Kampüsü'nde öğrenciler sendikalaşma sürecindeki işten çıkarmaları protesto etmek amacıyla rektörlüğün önünde eylem yaptı.
• Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarını ''Tekel işçilerini kullanarak sabote etme girişiminde bulunanların yaptıklarından utanması gerektiğini'' öne sürdü.
• TBMM’de anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunda 337 oyla kabul edilen 7. madde, Anayasa’nın grev hakkını düzenleyen 54. maddesinde değişiklik yapıyor. “Siyasi amaçlı grev”, “dayanışma grevi”, “genel grev” yasağı kalkıyor. Değişiklik tasarısının kabul edilen 7. maddesine göre, Anayasa’nın 54. maddesindeki “Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan işyerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumludur” ifadesi kalkıyor. Aynı maddedeki “Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz” fıkrası da kaldırılıyor. 7. madde işçilere grev hakkının kapsamının ve kullanılma şartlarının kanunla düzenlenmesinde ise bir değişiklik getirmiyor. 54. maddede grev hakkına yönelik “Grev hakkı ve lokavt iyi niyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve millî serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz. Grev ve lokavtın yasaklanabileceği veya ertelenebileceği haller ve işyerleri kanunla düzenlenir. Grev ve lokavtın yasaklandığı hallerde veya ertelendiği durumlarda ertelemenin sonunda, uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür. Uyuşmazlığın her safhasında taraflar da anlaşarak Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir. Yüksek Hakem Kurulunun kararları kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmündedir. Yüksek Hakem Kurulunun kuruluş ve görevleri kanunla düzenlenir. Greve katılmayanların işyerinde çalışmaları, greve katılanlar tarafından hiçbir şekilde engellenemez” biçimindeki sınırlamalar ise devam ediyor. 54. madde uyarınca grev hakkını düzenleyen 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ise bu hakkı geri almak için yazılmış gibi. Yasaya göre, su, elektrik, havagazı, termik santrallerini besleyen linyit üretimi, tabii gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya tabii gazdan başlayan petrokimya işlerinde çalışanlar ile banka ve noterlik hizmetlerinde çalışanlar grev yapamıyor. Ayrıca kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, şehir içi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde çalışanlar da yasayla engelleniyor. İlaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, hastane, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde, eğitim ve öğretim kurumlarında, çocuk bakım yerlerinde ve huzurevlerinde, mezarlıklarda, Millî Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen işyerlerinde grev yapılamıyor. Başladığı yolculuğu yurtiçindeki varış mahallerinde bitirmemiş deniz, hava ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz maddesi de yasaya eklenmiş. Hükümetlerin, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda önemli grevde olduğu gibi, grevleri “milli güvenliğe” aykırı bularak Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklama yetkisi de devam ediyor. Bu koşullarda anayasa değişikliğinin kozmetik olmaktan öte bir değer taşımadığı anlaşılıyor. Anayasa değişikliği, grev hakkıyla ilgili kısıtlamalarla ve engellerle dolu mevzuatın mayın tarlasından birkaç mayını sökmekle yetiniyor.
• Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, 2008'de 72 bin 963 çalışan iş kazası geçirdi. İş kazalarından 69 bin 369 erkek, 3 bin 594 kadın etkilendi. 2008'de 539 meslek hastalığı vakasıyla karşılaşıldı. İş kazalarının yaş gruplarına dağılımına bakıldığında, iş kazası geçirenlerin büyük bölümünün genç işçilerden oluştuğu görülüyor.
• Gaziantep’te DİSK Tekstil-İş Sendikası'nın Çemen Tekstil'de 74 gün süren grevin ardından imzaladığı 1 yıllık toplu iş sözleşmesinin geçmişe dönük olduğu ortaya çıkarken 12 işçi de işten çıkarıldı.
• Son 3 sene boyunca 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çıkmak isteyenlere karşı uygulanan devlet terörü ile ilgili Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay bir açıklama yaptı. Tanay, 1 Mayıs'ın gerçekten demokratik bir hak olarak görülmediği belirterek şu anda Taksim'in etrafı bir “demir kafes” görüntüsünde olduğunu ifade etti. Bu alanın demirlerle örülmesinin, insanların bu alanı özgürce kullanmaları önünde bir engel olduğunu söyleyen Tanay, insanların algısında 1 Mayıs'ı “olağanüstü bir durum” gibi göstererek katılımdan çekinmelerinin sağlandığını düşündüğünü dillendirdi. Taylan son iki yılda 1 Mayıs kutlamaları için alanlara çıkmak isteyenlere yönelik polis terörünü şu ifadelerle anlattı: “Geçen yıl polis engeline rağmen yaklaşık 5 bin kişi Taksim meydanına çıkmayı başarmıştı. Meydana çıkan yollardaysa polis eylemcilere gaz bombaları, biber gazı ve fiziksel şiddet kullanarak müdahale etmişti. ÇHD 400'den fazla eylemcinin gözaltına alındığını belirlemişti. 2008'de de polis 500'den fazla insanı gözaltına almış, sabah erken saatlerden itibaren toplanmaya çalışanlara müdahale etmişti. DİSK önünde işçilere fiziksel şiddet kullanılmış, Şişli Etfal hastanesine gaz bombası atılmış, Beyoğlu'nda kafede oturan bir kişi kameraların önünde tokatlanmıştı. Geçen yıl 1 Mayıs olaylarına karışan polislerin tümüyle ilgili - ki bunların sayısı 200'ü buluyor - suç duyurusunda bulunduk. Ancak İstanbul Valiliği, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun nedeniyle polislerle ilgili soruşturmanın önüne kesti. Biz de bunların bir kısmını İdare mahkemesine ilettik. Mahkeme de bazıları için soruşturma izni verdi. Şu anda da soruşturmaları devam ediyor."
• Van'da bulunan YİMPAŞ mağazalarının kapatılmasının ardından 1 Mayıs öncesi 40 işçi işinden oldu. İçeride alacakları olan işçiler geceyi eylem yaparak geçirdi. 4-5 aydır ücretlerini alamayan işçiler içerde kalan ücret ve tazminatları için 30 Nisan gecesi mağaza önünde bekledi. Gece geç saatlere kadar süren eylemde işçiler, alkış ve sloganlarla müdüriyette oturan mağaza yöneticilerini protesto etti. Polisin gelmesiyle işçilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. İşçilerin mağazadan çıkarılmalarının ardından bir süre daha mağaza önünde protesto eylemi sürdü.
• Edirne’de geçen sene 30 yıl aradan sonra yapılan 1 Mayıs kutlamalarının ardından bu sene de ileri, devrimci kurumlar ve sendikalar bir araya gelerek Edirne’de 1 Mayıs kutlama kararı almışlardı. 1 Mayıs öncesinde içerisinde KESK Edirne Şubeler Platformu, Ekim Gençliği, EMEP, TÜÖD, Sosyalist Parti’nin bulunduğu kurumlar Edirne 1 Mayıs Platformu çatısı altında çalışmalarına başladılar. 30 Nisan günü KESK MYK’nın Edirne’de KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerine yönelik “merkezin verdiği kararın dışına çıkamazsınız biz sizi Taksim’e çağırdık, eğer siz bu kararımıza aldırış etmeyip Edirne’de bir eylem örgütlerseniz disiplin suçu işlersiniz ayrıca sendika arkanızda olmaz, sizi sahiplenmez” söylemleri sonucu KESK Edirne Şubeler Platformu 1 Mayıs çalışmalarından ve eylemin örgütlenmesinden çekildi. Bunun üzerine Edirne 1 Mayıs Platformu’nun diğer bileşenleri hemen bir araya gelerek 1 Mayıs kutlamalarının yapılması gerektiği üzerine karara vardı. Edirne Belediyesi önünde toplanan kitle, “Yaşasın 1 Mayıs” şiarlı pankartın arkasında kortej düzenini aldıktan sonra Tahmis Meydanı’na sloganlar eşliğinde yürüdü. Tahmis Meydanı’na gelindiğinde basın metni okunmadan önce tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı ve ardından hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi. Edirne 1 Mayıs Platformu adına basın metnini Emrah Demir okudu. Demir açıklamasında, “1977 1 Mayısı’nın failleri bulunamasa da bugün işçilerin emekçilerin direnişi sonucunda Taksim’in kazanıldığını, TEKEL işçilerinin örgütlü mücadeleleriyle nasıl bir yol açtığını ve tek kurtuluşun örgütlü mücadeleden geçtiğini dile getirdi. Demir ayrıca 26 Mayıs’ta sendika konfederasyonlarının aldığı karar doğrultusunda ve 1 Mayıs’tan alınan güçle yapacağı “genel grev genel direniş”e tüm Edirne halkını çağırdı. Yürüyüş ve eylem boyunca, “ Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “Selam, selam, selam Taksim’e bin selam!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.
• Adana'da bir araya gelen sendikalar, devrimci yapılar ve demokratik kitle örgütleri 1 Mayıs mitingi için Mimar Sinan Kültür Merkezi önünde toplandılar. Kortejlerin oluşturulmasıyla saat 13.00'te Uğur Mumcu Meydanı'na doğru iki koldan yürüyüş başladı. İlk kolda DİSK, KESK ve Memur-Sen'e bağlı sendikalar, Eğit-DER, Adana Tabip Odası, Eczacılar Odası ve İHD yürürken, Adana Devrimci 1 Mayıs Platformu da bu koldan yürüdü. BDSP, Devrimci Proletarya, DHF, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Güney Sanat Topluluğu'ndan oluşan Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun arkasından ESP, DİP Girişimi ve Demokrasi için Birlik Hareketi pankartı arkasında BDP, SDP, Sosyalist Parti, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi ve TÖP yürüdü. Miting alanının darlığı nedeniyle kortejlerin çoğu alana giremedi. Miting programı alana kortejlerin tamamı giremeden başlatıldı. Miting başlamadan önce 1 Mayıs şehitleri, iş kazalarında yaşamını yitirenler ve TEKEL direnişinde yitirilen Hamdullah Uysal anısına saygı duruşu yapıldı. Miting programı tertip komitesi adına Adana Eğitim-Sen Şaşkanı Güven Boğa tarafından basın metninin okunmasıyla başladı. Basın metninde kriz bahnesiyle artan sefalete, eğitimin ve sağlığın paralı hale getirilmesine, anti demokratik uygulamalara ve baskılara değinildi. TEKEL işçilerinin mücadele kararlılığına değinilerek 26 Mayıs'taki bir günlük uyarı grevine katılım çağrısı yapıldı. Kürsüden atılan "Genel grev genel direniş!" sloganı kitle tarafından coşkuyla karşılandı. Konuşmanın ardından TEKEL işçileri adına bir kadın ve erkek TEKEL işçisi kitleyi selamlayan ve mücadelenin devam ettiğine dair konuşmalar gerçekleştirdi. Okunan şiirlerin ve Eğitim-Sen müzik topluluğunun seslendirdiği marş ve türküler ile çekilen halaylarla miting bitirildi. 5 binin üzerinde işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleştirilen mitingde geçen seneye göre coşkunun az olduğu ve katılımın düşük olduğu gözlendi. Mitingin en kitlesel korteji ise BDP'nindi. 1000'e yakın katılımla geçmiş yıllara göre hem daha kitlesel hem de daha hazılıklı olan BDP kortejinin önünde "AKP hükümeti" yazılı kara bir tabut taşınarak "Yaşasın 1 Mayıs-Biji yek gulan" pankartı taşındı. Kürt kadınları gerek yöresel kıyafetleri gerekse coşkularıyla dikkat çekiciydi. Demokratik Özgür Kadın Hareketi "Bedenimize, kimliğimize, kültürümüze ve emeğimize karşı gasp ve tecavüze hayır" pankartını taşıdı. Kortejlerden sık sık eşitlik ve özgürlük talepleri dile getirildi. Alana girildikten sonra AKP yazılı tabut ateşe verildi.
• Burhaniye’de ise Eğitim-Sen, EMEP ve Genç-Sen’in katılımı ile saat 11.00’de basın açıklaması yapıldı. Açıklamada 1 Mayıs Taksim kazanımı ele alınırken Ayvalık’ta kutlanacak 1 Mayıs’ın duyurusu da yapıldı.
• Ayvalık’ta KESK ve Türk-İş’in düzenlediği 1 Mayıs coşkulu geçerken1 Mayıs kutlaması kitlenin saat 12.00’de Ayvalık Öğretmen Evi’nde toplanmasıyla başladı. Buradan Ayvalık Meydanı’na yüründü. EMEP Partisi, Genç-Sen ve düzen partilerinin destek verdiği eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Miting programı ‘77’de şehit düşen işçiler ve tüm devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başladı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarına yer verilen programda geçmiş yıllarda gösterilen Taksim kararlılığının kazanımla sonuçlandığı ifade edildi. 50 yılı aşkın süredir Ayvalık’ta 1 Mayıs kutlamasının yapılmadığının ifade edildiği konuşmalarda, 50 yıllık 1 Mayıs karanlığının Ayvalık’ta bugün açıldığı söylendi.
• 2010 1 Mayısı İzmir’de kitlesel bir miting ile kutlandı. Öğle saatlerinde dört koldan Gündoğdu Meydanı’na giren işçi ve emekçiler 1 Mayıs şehitlerini andılar ve taleplerini haykırdılar. Sayısal olarak geçmiş yıllara göre hayli yüksek olan katılıma rağmen kürsünün ve programın olumsuz etkisi eylemin kısa süre içerisinde dağılmasına sebep oldu. İşçi sendikaları konuşmalar başladığı sırada alandan çıkarken KESK’in bazı şubeleri ve siyasal güçler ilerleyen saatlere kadar eylem alanında yer aldılar. Eylemde öne çıkan ise taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya karşı tepki oldu. Basmane kolu saat 11.30’da toplanmaya başladı. DİSK en önde büyük bir TC bayrağı taşıyarak önlükler ve flamalarla kortejde yer aldı. Davul zurna eşliğinde ilerleyen kolda ayrıca İBB taşeron işçileri ile aralarında SDP ve BDP’nin de bulunduğu parti ve kurumlar katıldı. DİSK kortejinde Genel-İş 3 No’lu Şube 3 bin kişilik korteji ile kolun en kitlesel kortejlerindendi. KENT AŞ işçileri de DİSK kortejinde yer aldılar. Bu kolda İz enerji işçileri, Karabağlar Belediyesi Karbel işçileri, Konak Marbel Belediye işçileri, Çiğli Kafesan işçileri, Foça Belediye işçileri de yürüdüler. DİSK kortejinde baştan sona coşkulu bir hava hakimdi. Kortejde AKP karşıtı sloganlar öne çıkarken katılımın geçen yıla oranla güçlü olduğu gözlendi. Türk iş saat 11.00’de Liman’dan Gündoğdu meydanına doğru yürüyüşe başladı. En önde “TEKEL, TARİŞ, ENERJİ, MADEN direnişçi işçileri” pankartının yer aldığı kortejde Türk-İş’in şubeleri yürüdü. Türk-İş’in ardında ise TMMOB, İzmir Barosu, DSP, EMEP ve İP yer aldı. Türk-İş kortejinde TÜMTİS’in aileleriyle ve kitlesel biçimde yer almaları dikkat çekti. Kolun en coşkulu kortejleri ise yine TÜMTİS, Petrol İş, Belediye İş ve Deri İş oldu. KESK’in ve ilerici devrimci çok sayıda kurumun yer aldığı Konak kolu, sabah saatlerinden itibaren Sümerbank önünde bir araya gelmeye başladı. Devrimci güçlerce oluşturulan İzmir Emek ve Mücadele Platformu da bu kolda yerini aldı. KESK’e bağlı sendikaların bu yılki katılımının geçtiğimiz yıla oranla önemli ölçüde yüksek olduğu görüldü. Coşkulu Eğitim Sen kortejlerinde “Devrim ve sosyalizm” şiarları öne çıkarken SES ve TÜM BEL SEN’in kitlesel katılım gösterdiği görüldü.Ayrıca bu kolda Halk Evleri, DİP, Taşeronlaştırmaya Karşı İşçi Dayanışma Derneği, Tekstil Sen, ÖDP, PSAKD ve çeşitli kurumlar yer aldı. İzmir Emek ve Mücadele Platformunun en önünde “İşsizliğe, yoksulluğa, 4-B/4-C’ye, güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a mücadeleye!” pankartı taşındı. Ardında ise platform bileşenleri olan Alınteri, BDSP, DHF, Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi ile Partizan alfabetik sıra ile yer aldı. Tüm kolların alana girmesinin ardından Türk-İş, KESK, DİSK, Kamu Sen ve Memur-Sen’in hazırladıkları program başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nı ise 1 Mayıs marşı izledi. Kürsüden ilk olarak 1 Mayıs tertip komitesinden DİSK Ege Bölge temsilcisi Azat Fazla söz aldı. KENT AŞ işçilerini selamlayarak başlayan konuşma, KENT AŞ işçilerinin yuhlamaları ve kürsüye atılan pet şişelerle protesto edildi. Türk-İş Ege Bölge sorumlusu Mustafa Kundakçı ise TEKEL ve TARİŞ işçilerini selamladıktan sonra taşeronlaştırma ve işsizlik üzerine konuştu. KESK İzmir Şubeler Platformu sözcüsü Ramis Sağlam ise günün en politik konuşmasını yaptı. 1 Mayıs’ın anlamından bahseden Sağlam, bu yıl yaşanan direnişleri selamladıktan sonra 26 Mayıs’a çağrı yaptı. Miting alanında özellikle liseli gençlik güçlerinin önemli bir ağırlığı vardı. Başta Dev-Lis olmak üzere liseli örgütlenmeleri canlılıkları ve kitlesellikleri ile dikkat çekti. TEKEL işçileri ne ortak direnişçi işçiler pankartı ardında ne de TEK Gıda İş sendikası ardında yer almadılar. Bir kısım işçi alana ya da siyasal kurumlarla 1 Mayıs’a katılım gösterirken genel olarak sendikayı protesto ettikleri görüldü. Alana gelen Başkan Aziz Kocaoğlu da KENT AŞ işçileri tarafından protesto edildi.
• Bandırma'da 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingle kutlandı. "Sendikalı Ol Güçlü Ol" dövizleri taşıyan Petrol-İş üyesi işçiler yürüyüşün en kitlesel kortejini oluşturdular. Toplanma alanına yürüyüşle gelen Liman-İş üyeleri "Emek ve Demokrasi yoksa Toplumsal Uzlaşma da Yok" pankartını açtılar. Genel-İş üyesi işçiler de kitlesel bir katılım sağladılar. KESK kortejinde ise Bandırma ve Gönen Eğitim-Sen Temsilcilikleri, Bandırma ve Salur Tüm-Bel-Sen temsilcilikleri ve ESM yer alırken SES de "Herkese Eşit Ücretsiz ve Ulaşılabilir Sağlık Hizmeti" şiarlı pankartla yürüdü. Siyasi parti ve örgütlerden ise ÖDP, Emek Gençliği ve düzen partileri katılım sağladılar. Ardından Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Genel-İş Şube Başkanı Mertkan Güner ve Eğitim-Sen Şube Başkanı da konuşmalar yaptılar. Son olarak ise Bandırma Emek Platformu'nun 1 Mayıs'la ilgili basın açıklaması okundu. Konuşmalar bittikten sonra Türkçe ve Kürtçe parçalar eşliğinde halaylar çekildi. Çav Bella ile miting programı sona erdi.
• İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Bursa’da da coşkuyla kutlandı. Miting, kitlenin saat 12.00’de Gökdere Bulvarı’nda toplanıp düzenli kortejler oluşturarak saat 13.00’te sloganlarla Fomara Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı. Yürüyüş kolunun en önünde Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen’in ortak “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı yer alırken Türk-İş’e bağlı Türk-Metal, Petrol-İş, Kristal-İş, Yol-İş, Türkiye Maden-İş, Tes-İş, Tek Gıda-İş ,Teksif, Tez Koop-İş, TÜMTİS, Demiryol-İş Sendikası’na üye işçiler yürüdü. Türk Metal Türk-İş kortejinin en kitlesel işçi kortejini oluştururken, Kristal-İş ve TÜMTİS ‘de kitlesel ve coşkulu diğer kortejler oldu. Ardından ise Memur-Sen üyesi emekçiler yer aldı. İşçi Hakları Derneği, Nilüfer Kent Konseyi kortejlerinin ardından KESK Bursa Şubeler Platformu yer aldı.”4/b,4/C’yi durdurmak için, parasız eğitim ve sağlık hakkı için, toplu sözleşme ve gevre hakkı için, güvenli iş güvenli gelecek için 26 Mayıs’ta grevdeyiz’ pankartıyla mitingde yer alan KESK Şubeler Platformunun en kitlesel kortejini Eğitim-Sen oluşturdu. Eğitim-Sen kortejini Bursa AYÖP ve SES Bursa Şubesi izledi. ESM, Tarım Orkam Sen, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, BES ve Tüm Bel-Sen KESK üyesi diğer sendikalardı. Bursa Tabip Odası, Bursa SMMMO, TMMOB,ADD, CHP, Eğitim-İş, İP, DSP, Gökkuşağı Derneği, Doğa-Der, ÇHD,ÇGD, Alevi Dernekleri Platformu, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, Livane Kültür Sanat Derneği, Mudanya Deniz Kültür Sanat Evi yer aldı. Bu kortejleri ise BDSP, Partizan, DHF, Emek Partisi, ÖDP, SDP, Dev-Lis ve BDP izledi. Tüm kortejlerin 15.30’da alana girmesiyle birlikte miting programına geçildi. Alandaki program işçi sınıfının mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşunun ardından konfederasyonlar adına yapılan ortak açıklamayla sürdürüldü. Yapılan ortak açıklamada “Her türlü baskıya inat haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2010’da başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuzayız” denildi. Yapılan konuşmanın ardından 1 Mayıs kutlamasına Suavi’nin söylediği marş ve türkülerle devam edildi. Uzun bir süre kürsüde kalan Suavi programını hep birlikte söylenen 1 Mayıs Marşı’yla sonlandırdı. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ortak sloganlarının atıldığı 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 6 bin kişi katıldı. DİSK, Halk Cephesi, ESP, TKP, Sosyalist Parti, HKP ve EHP Taksim 1 Mayıs kutlamasına katılmasına rağmen Bursa son yılların en kitlesel 1 Mayıs kutlamasına sahne oldu.
• Tokat’ta 1 Mayıs, Eğitim-Sen, Tek Gıda-İş Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Genç-Sen, Lise Öğrencileri ve velileri, EMEP ve ÖDP’nin katılım ile gerçekleşti. Yürüyüşte Tek Gıda-İş Sendikası pankartı arkasında yürüyen TEKEL işçileri en coşkulu kitleyi oluşturdu. Kitlesel bir katılım gerçekleştiren TEKEL işçileri, “İş, ekmek yoksa barışta yok!”, “Al al al çal çal çal AKP 4/C’yi al başına çal!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganlarını canlı bir şekilde attılar.
• Kayseri’de son yıllarda 1 Mayıs’a artan ilgi 2010 1 Mayısı’nda da sürdü, son yılların en kitlesel 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. Eylem saat 13.00’te Avrupa Hastanesi önünden yürüyüş kortejinin oluşturulmasıyla başladı. Devrimci 1 Mayıs Platformu ve Emek Partisi farklı noktalardan yürüyerek Avrupa Hastanesi önüne geldi. Avrupa hastanesi önünden başta KESK olmak üzere Kayseri Alevi Kültür Merkezi, CHP, EMEP, anarşist bir grup, Devrimci 1 Mayıs Platformu kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. 1 Mayıs mitingine en fazla katılımı KESK Kayseri bileşenleri sağladı. 1 Mayıs tertip komitesi içinde yer alan TÜRK-İŞ, DİSK, TÜRK-KAMU-SEN, MEMUR-SEN 1 Mayıs’a sembolik katılım bile sağlamadılar. Eyleme protokol düzeyinde katılım sağlayan sendika yöneticilerinin buna rağmen kürsüyü kullanmaları alandaki işçi ve emekçilerin protestosuyla karşılandı. Yaklaşık 2500 kişinin katılım sağladığı 1 Mayıs mitingi, son yılların Kayseri'de gerçekleşmiş olan en kitlesel mitingdi. Devrimci 1 Mayıs Platformu, son üç haftaya yayılan çalışması ile önemli bir politik etki yarattığını gösterdi. Devrimci 1 Mayıs Platformu eyleme yaklaşık 350 kişi taşıdı. Ayrıca üzerinde “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı mücadeleye!” şiarı yazılı olan Kayseri İşçi Platformu pankartı altında yaklaşık 30 kişi yürüdü. Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri hem nicelik hem de nitelik olarak göz doldurdu. Eylem boyunca kriz, emeğin korunması, özelde TEKEL işçilerinin genelde son aylara yayılan işçi direnişlerine yönelik ve Kürt sorunu, demokratik hak ve özgürlüklere ilişkin şiarlar coşkulu olarak sıklıkla atıldı.
• 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim Meydanı'na yüz binlerce kişi geldi. Taksim Meydanı'na ilk girenler geçtiğimiz döneme mücadeleleriyle damga vuran TEKEL işçileri oldu. Yürüyüş kollarının alana girmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi. Ortak bildirinin okunmasının ardından kürsüye çıkan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Taksim Meydanı'nda bulunan kitle tarafından yuhalanarak protesto edildi. Protestoların sona ermesi için bir süre Kumlu'nun konuşmasına ara verilirken müzik yayını yapıldı. Müzik yayınının ardından Kumlu konuşmasına devam edecekken Kumlu'yu protesto eden TEKEL işçileri ve işten atılan itfaiye ve belediye işçileri kürsüye çıktı. Yaşanan arbede sonrası Mustafa Kumlu Türk-İş üyeleri tarafından AKM'nin içerisinden alandan dışarı çıkarıldı. Olayın ardından konuşmalara yaklaşık 45 dakika ara verildi. Düzenleme Komitesi kürsüde yaşanan kargaşayla birlikte ses sistemini kapattı. Bu sırada kürsüye çıkan işçiler megafonla konuşmaya çalıştılar. AKM önünde kurulan kürsüde belirsizlikle geçen 1 saatin ardından yeniden konuşmalar başladı. İlk konuşmayı KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. KESK Genel Başkanı Sami Evren konuşmasına, 1 Mayıs 1977'de ölenleri selamlayarak başladı. Eşit, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa istediklerini belirten Evren, 12 Eylül yasalarının değişmesi gerektiğini ifade etti. Güvencesiz çalışmak istemediklerini kaydeden Evren, Tekel işçilerinin haklı olduğunu ve 4-C'nin kalkması gerektiğini belirterek ''Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Ucuz iş gücü piyasası oluşturan taşeron şirketleri istemiyoruz. Parasız eğitim ve sağlık hakkı, Kürt sorununda barışçıl çözüm istiyoruz. Tutuklanan belediye başkanlarının ve taş atan çocukların serbest bırakılmasını istiyoruz. Kirli savaşın bedelini işsizlik ve yoksulluk olarak ödemek istemiyoruz. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisinde adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Sigortasız çalışmak istemiyoruz. Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını, kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılmasını, temsilde adalet ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz'' dedi. DİSK Genel Başkanı Çelebi ise öldürülen DİSK'in kurucusu, eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in, demokrasi barış ve kardeşlik için mücadele eden Abdullah Baştürk'ün kürsüsünden seslendiğini söyledi. Bu kürsünün, en son 1978 yılında kurulduğunu, 32 yıl boyunca da işçilere, emekçilere, kürsünün gerçek sahibi olan üretenlere kapatıldığını söyleyen Çelebi, ''1 Mayısta, burada yine yan yana duruyor ve hep birlikte 1 Mayıs şarkısı söylüyorsak, bu hepimizin, Türkiye işçi sınıfının eseridir. Hepinizi, bu mücadelede alın teri, gözyaşı döken işçi sınıfının ve dostlarının demokrasi mücadelesini kutluyorum'' dedi. Kemal Türkler'in 1977 yılında ''Bu alanın adı 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi?'' diye sorduğunu ve o gün, 500 bin emekçinin verdiği yanıtın tarihe yazıldığını ifade eden Çelebi, ''Bu alanın adı 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi?'' sorusunu yönelttiği işçilerden ''Evet'' yanıtı alınca, ''Bu alan, 1 Mayıs alanıdır, kutlu olsun'' dedi. Taksim'deki 1 Mayıs kutlamasına, Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Türk Kamu-Sen ve Memur-Sen konfederasyonları ile bağlı sendikalar, TMMOB, TTB ve diğer meslek örgütleri, siyasi partiler TKP, ÖDP, EMEP, TSİP, İP, BDP, TBİP, HKP, CHP, DSP, demokratik kitle örgütleri ve Devrimci 1 Mayıs Platformu'nda yer alan dergi çevreleri katıldı.