1 Mayıs 2010 Cumartesi

SENDİKALARIN ORTAK 1 MAYIS BİLDİRİSİ

1 Mayıs'ta birlikte hareket eden DİSK, KESK, Türk-İş, Türkiye Kamu-sen, Hak-İş ve Memur-Sen 25 Nisan'da yayınladıkları ortak bildiride, "Barış için, özgürlük için, demokrasi için, ekmek için, daha güzel bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz" dediler.

Konfederasyonlar, başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuza bir araya gelindiğini dile getirirlerken, 1 Mayıs’ın hep birlikte barış içinde, kardeşçe kutlanacağını vurguladılar.

Altı işçi ve memur konfederasyonunun ortak bildirisinde, "Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor. Esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışma kural haline geliyor, 4/C uygulamasına, kölelik düzenine mahkum ediliyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkarılıyor. Örgütlenen işçiler işten atılıyor. Başta madenler olmak üzere, iş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor. Biz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için sesimizi yükseltiyor, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz" denildi.

Konfederasyonlar, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
"1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını, işsizliğin önlenmesini, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesini, kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmamasını, 4/C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesini, işsizlik Sigortası Fonu'nun işsizler için daha etkin kullanılmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini, sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyetin giderilmesini, asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını, anti demokratik yasaların değiştirilmesini, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını, sosyal devletin daha etkin olmasını, emekçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz."