3 Mart 2009 Salı

İTALYA MEKTUPLARI 1

HÜKÜMET İTALYA'DA GREV HAKKINI KISITLAMAYA HAZIRLANIYOR

Berlusconi hükümeti grev hakkı yasasında değişikliğe gidiyor. Taslak yasaya göre meydanlar,otoyollar, havalimanı gibi noktaların işgal edilmesi yasak. Grev kararı alınsa bile çalışanlar, hizmetin aksamaması için işin başında olacak, grev sanal ortamda gerçekleşecek.

Berlusconi hükümeti hazırladığı taslak ile yürürlükte olan grev hakkı yasasında değişikliğe gidiyor. Buna göre hükümet, eğitim, ulaşım, sağlık gibi kamuoyunu ilgilendiren hizmetlerde grev kararı ve uygulaması üzerinde sınırlamalar getirirken, greve gitme hakkını sadece işçileri temsil oranı yüzde 50'yi aşan sendikalara tanıyacak. Grev hakkını yeniden düzenleyen yasa taslağının birkaç gün içinde Çalışma Bakanı Maurizio Sacconi tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.

Yasa taslağı bundan böyle İtalya'da meydanlar, otoyollar, demiryolları ve havalimanlarının işgal edilmesine ve ilgili noktalarda yürüyüş ve gösteri düzenlenmesine yasak getirirken, kamu yaşamını ilgilendiren ulaşım, sağlık ve eğitim gibi bazı işkollarında greve karşın hizmetin aksamaması gerekçesiyle 'sanal grev' uygulaması öneriyor. Buna göre söz konusu işkollarında bir grev kararı alınsa bile ilgili personel görevinin başında olacak, grev meydanlarda düzenlenen kitlesel gösteriler yerine sanal ortam üzerinden yürüyecek.

Sendikalar Berlusconi hükümetinin grev hakkını düzenleyen yasada değişikliğe gitmesini protesto ederek, çalışanların iş güvencesini ve yasal haklarını yok sayan yasa taslağının bir çok hakkı sildiğine dikkat çekti, "gidiş çok tehlikeli" yorumunda bulundu.

YASA TASLAĞINDA NE DEĞİŞİYOR?

1. Her grev kararından Önce kamuoyunun ne düşündüğü konusunda bir referandum yapılması zorunlu olacak. İşçilerin haklarını korumakla yükümlü sendikanın işçileri temsil oranı yüzde 50'yi aşıyorsa referandum zorunlu değil.

2. Eğitim, ulaşım ve sağlık gibi işkollarında personelin iş bırakmasına toplum olumsuz etkilendiği gerekçesiyle sanal grev zorunluluğu getiriliyor. Buna göre grev kararı alınmış olsa da personel görevinin başında olacak, grev sanal ortamda gerçekleşecek.

3. Grev kararı çok önceden duyurulacak.

4. Garanti Komisyonu'nun yerini İş İlişkileri Komisyonu alacak. Bu komisyon greve katılım oranını değerlendirecek ve ilgili mercilere bilgi verecek.

5. Meydanlar, otoyollar, demiryolları ve havalimanlarının işgali ve bu noktalarda gösteri düzenlenmesi yasaklanıyor.

6. Yasalara karşı gelinmesi, yasak olmasına karşın meydanlar vs. noktalarda gösteri düzenlenmesi, önceden haber verilmeden greve gidilmesi gibi durumlarda göstericilere verilecek para vs cezalar hükümet tarafından belirlenecek.

Milano/AKZ