12 Mart 2009 Perşembe

İLAÇ FİRMASINDAN BİLİM İNSANLARINA BASKI GİRİŞİMİ


NOBEL ilaç firması tarafından Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. F. Cankat Tulunay hakkında ETOL-FORTE ilacını kötülediği gerekçesi ile açılan 100.000 YTL lik tazminat davası, firma aleyhinde sonuçlandı.

Mahkemece, "toplanan kanıtlara ve bilirkişi raporlarına göre, davalının katıldığı TV programında açıkladığı bilgi ve düşüncelerin FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) için düzenlenen tavsiye niteliğindeki raporlara dayandığı, bu raporlarda risk altındaki yaşlı ve hasta kişilerde Etodolak kullanılması sonucu ölüm olaylarının meydana geldiğinin açıklandığı, davalının bilimsel nitelikteki bu raporları ciddi ve uyarıcı kabul edip, bilim adamı sorumluluğu ile davacı tarafından üretilen Etol Fort isimli ilacın osteoartrit ve romatoid artrit hastalıklarının akut ve kısa süreli belirti ve bulgularının tedavisinde kullanılabilecek iken, dünyadaki bu uygulamalarının aksine ilaç ruhsat endikasyonunun bilimsel ölçüler dışlanarak geniş tutulup orta ve hafif şiddetteki tüm ağrıların tedavisinde kullanılabileceğinin belirtilmesine karşı çıktığı, davalının Farmakoloji Derneği Başkanı olması ve Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvurudan sonuç alamamasının etkisiyle TV’de tüketiciyi uyarmak amacıyla ciddi açıklamalarda bulunmasının davacının ticari itibarını sarsma amacı taşımadığı" gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişti.

Firma tarafından temyiz edilen dava dosyası, Yargıtay tarafından da Prof. Dr. F. Cankat Tulunay lehine sonuçlandırıldı.

Adı geçen firma bilimi sindirmek, gerçekleri kamu oyundan saklamak ve bilim insanlarını yıldırıp korkutmak amacı ile yanlız Farmakoloji Derneği başkanını mahkemeye vermekle kalmamış, Derneği ve başkanını, Ankara Tabib Odası, Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dernekler masası gibi birçok kurum ve kuruluşa da şikayet etmişti.

İlaç üretimini ve insan sağlığını büyük sermayenin kar ve pazar dürtülerine emanet eden piyasacı anlayış, böylece hukuk ve bilim duvarına çarptı.