9 Mart 2009 Pazartesi

DESA DİRENİŞİ AVRUPA'YA YAYILDI


Prada ve başka ünlü markalar için deri giysi ve obje üreten DESA işçileri, aldıkları düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve sendikal haklarının yok sayılmasını protesto etmek için Clean Clothes Campaign çerçevesinde İtalya'da... Prada, Milano, Londra, Madrid ve İstanbul'da eşzamanlı protesto ediliyor.

Prada için deri giysi ve obje üreten Desa fabrikasının Türkiye'li işçileri aldıkları düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve sendikal haklarının yok sayılmasını protesto etmek icin Clean Clothes Campaign/Temiz Giysi Kampanyası (www.cleanclothes.org) çerçevesinde İtalya'ya geldi.

5 Mart 2009'da Floransa'da Bölgesel Etik Komisyonu yetkilileri ile görüşen işçiler şikayetlerini dile getirdi. Türkiye'li işçiler 6 Mart günü Prada'nın Arezzo'daki üretim merkezinde sorunlarını dile getirmek için firmanın yöneticileri ile biraraya geldi. Deri-İş sendikasının organizasyonu ile 7 Mart cumartesi günü ise Milano'nun yanısıra Londra, Madrid ve İstanbul'da Prada eşzamanlı biçimde protesto edildi ve firma hakkında işçi haklarını çiğnediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Prada icin deri giysi ve obje üreten Desa fabrikaları aynı zamanda Mulberry, Louis Vuitton, Aspinals of London, Samsonite, Nicole Fahri ve Luella gibi baska ünlü markalar için de deri ürünleri sağlıyor. Ancak Türkiye'deki fabrikalarında işçilerin çok düşük ücretler karşılığında ve insan sağlığını tehdit eden koşullarda çalıştırıldığı biliniyor.

Kampanya sorumluları söz konusu markaların ürünlerini yüksek miktarda paralar ödeyerek satın alan tüketicilerin bunları üreten işçilerin emeklerinin kötüye kullanıldığını bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Desa'nın Türkiye'li işçileri, İtalya'daki görüşmelerde, çok fazla çalıştırıldıklarını, ücretlerinin düşük olduğunu, çalışma koşullarının insan sağlığını tehdit ettiğini ve firmanın son altı aydır çalışanların sendikal haklarını arama girişimini baskıyla engellemeye çalıştığını ve bu yönde bir yıldırma politikası uyguladığını aktardı.

2008 Nisan ayında yüzlerce DESA işçisi sendikal hakları için Deri-İş sendikasına üye oldu. Bu girişimin ardından firma yöneticileri 44 işçinin işine son verirken, 50 işçiyi de sendikadan ayrılmaya zorladı.

Milano/AKZ