15 Mart 2009 Pazar

ASGARİ ÜCRET Mİ AZAMİ ÜCRET Mİ?

GELİŞİM TEKSTİL FABRİKASINDA İŞÇİLER ASGARİ ÜCRET ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR

Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Gelişim Tekstil Fabrikasında işçiler asgari ücret altında kalan ücretlerle çalıştırılıyor.


Gelişim Tekstil Fabrikasında 200 dolayında işçi çalışiyor. Patron işçilerin çalışma koşullarını yasa ve yönetmelikleri çiğneyerek düzenliyor. Günlük çalışmanın 10 saat olduğu işyerinde haftanın üç günü (salı, çarşamba ve perşembe) çalışma gece saat 22:00'ye dek uzatılıyor. Böylece haftalık çalışma süresi 72 saati buluyor. Pestili çıkacak kadar uzun süreler çalıştırılan işçilerin bir bölümüne asgari ücret ödenirken, gerisi asgari ücret altında ücretlerle çalıştırılıyor. Yani Gelişim Tekstil Fabrikasında asgari ücret "azami ücret" olarak uygulanıyor.

İşyerinde havalandırma sistemi çalıştırılmıyor, bu nedenle pamuk ve tekstil tozu çalışanlar tarafından solunuyor. İşyeri hekimi ve sendika da bulunmuyor.

Patron kriz ortamını gerekçe göstererek çalışma koşullarını ve düşük ücretleri zorla dayatıyor ve işçiler işlerini yitirme korkusuyla bu koşulları kabul etmeye zorlanıyor.

1995 tarihinde kurulan Gelişim Tekstil, dünya pazarına yönelik erkek, bayan, genç ve çocuk modası ile spor giysiler başta olmak üzere, her çeşit yuvarlak örgü ürünlerinin üretimini yapıyor. Üretim yelpazesini T-shirt, sweat shirt, uzun ve kısa tayt, bady, elbise, short, bluz, pantolon, mont, etek, pijama ve benzeri ürünler oluşturuyor.

Firmanın İngiltere'de J.D. GROUP, NEXT, CARBRINI,TED BAKER, BROOKHAVEN, DUCK AND COVER, RIVER ISLAND, Almanya'da ESPRIT ve TCHIBO, Fransa'da MORGAN, İsveç'te H&M, Holanda'da M&S MODE, İtalya'da CALVIN KLEIN ve PIRELLI, ABD'de LEVI'S gibi tanınmış markalara fason üretim yaptığı biliniyor.

Beylikdüzü/ Gelişim Tekstil Fabrika muhabiri