8 Temmuz 2014 Salı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÜZERİNE


CUMHURİYETİN  BAŞKANI OLABİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanı seçiminin  halkoyu ile yapılması, demokratik bir gelişmenin kanıtı olarak savunuluyor. TBMM içinde en az 20 vekil tarafından önerilecek adayları belirlemek ve seçtirmek için burjuva partileri arasında heyecanlı bir yarış sürüyor ve  adaylar üzerine tartışmalar devam ediyor.  Devam eden tartışmaların cumhuriyet denilen siyasal rejimin temel niteliklerine aykırılığı üzerinde duran ise yok.

Cumhuriyet rejimleri, kapitalizmin şafağında, halk güçlerinin feodal aristokrasinin yönetimine karşı başkaldırısıyla, devrimci ayaklanmalar sonucunda kuruldu. Bu ayaklanmalar sonucunda feodal saltanat rejimleri kısmen veya tamamen yıkıldı. Burjuva devrimlerinin siyasal programı, yönetimin halkın seçtiği meclislere devredilmesini öngördü. Kralların kelleri uçuruldu, padişahlar  sürgüne gönderildi. İktidar sahibi olarak kralların yetkileri ilga edildi veya sınırlandı. Devletin başı olarak kralların, padişahların, halifelerin yetkilerinin tümden kaldırılması sonrasında,  iktidarı devralan meclis yönetimleri cumhuriyet rejimlerinin ideal siyasal biçimi oldu. Saltanat rejiminin tarihsel bir kalıntısı olarak cumhurbaşkanlığı kurumu, meclis içinden seçilen, gerçek iktidar olmaktan çok devletin birliğini temsil eden bir protokol kurumuna dönüştürüldü. Bazı ülkelerde tarihsel geleneklere ve toplumsal güçler dengesine bağlı olarak meşruti monarşik düzenin yerleştiği örneklerde bile varlığı devam eden krallık kurumu tıpkı cumhurbaşkanlığı gibi temsili bir nitelikten ibaret kaldı.

Özetle, ister cumhurbaşkanlığı  biçiminde olsun, isterse meşruti krallık biçiminde olsun, devlet başkanlığı makamı simgeseldir, cumhuriyet rejiminin temel niteliklerinden biri değildir, saltanat rejiminin tarihsel bir kalıntısıdır, atrofiye uğramış  (işlevsizleşmiş, büzülmüş, içe kapanmış, yetkisizleşmiş) bir devlet organıdır.

Değişme , kapitalizmin gericilik çağında başladı. Burjuvazinin egemenliği giderek daha gerici ve baskıcı siyasal egemenlik biçimlerine ihtiyaç duymaya, imparatorlara, diktatörlere, başkanlık rejimlerine dayanmaya yöneldi. İktidar yetkileri önemsizleşmiş ve temsili niteliğe dönüşmüş eski saltanat biçimleri tarihin küflü çekmecelerinden çıkarılmaya, “modern krallar” ve “güçlü başkanlar” üretilmeye başlandı. Plebisit veya halkoyu gibi maskaralıklarla “yeni krallara” (başkanlara) güç nakledilmesine, meclislerin iktidar yetkileri ise tırpanlanmaya  gidildi. Bu gerici siyasal sürecin burjuva devrimlerinin tarihsel mirasıyla, cumhuriyet rejmiyle ilgisi yoktur. Cumhuriyetin başkanı olmaz. Cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesi tarihsel olarak çağdışıdır!

SORUN ADAYLARIN
NİTELİĞİNDEN VE
SEÇİMİN BİÇİMİNDEN
İBARET Mİ?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde birbirine benzer gerici adayların öne çıkması, cumhurbaşkanlarının yetkilerinin ve halkoyuyla seçiminin yarattığı iktidar gücünün meclis karşısında güçleniyor olması, adayların meclis içinde oluşmuş anti-demokratik sözde çoğunluk içinden belirlenen bir siyasi oligarşi tarafından saptanması, bu seçimi demokratik bir uygulama olmaktan çıkarıyor, cumhuriyet rejiminin temel niteliklerine ters düşen bir  padişah seçimine indirgiyor.

Şirketlerde yönetim kurulu başkanı seçimine veya saltanat rejimlerinde kral tayinine benzer bir süreçle yüzyüzeyiz. Buna karşı ne yapılabilir?

Cumhuriyetçi cephenin burjuva– küçük burjuva kanadında düşünüldüğü gibi “daha cumhuriyetçi” bir aday seçimi, seçenek olabilir mi?

Böylesine gerici ve çağdışı bir sürecin meşruiyetini kabullenmek ve böylesine anlamsız bir seçime katılıp gericiliği meşrulaştırmak kabul edilebilir mi?

Anlaşılıyor ki cumhuriyetçi cephenin muhalif kanadı da cumhuriyet rejiminin tarihsel niteliklerine aykırı bir çizgiyi izliyor.

Cumhurbaşkanlığı kurumunun tarihsel olarak tasfiyesini ve sosyalist bir halk cumhuriyetinin  kurulmasını öngörmeyen bir cumhuriyetçilik bugün artık tarihsel olarak kadük bir siyasal anlayışın ifadesidir.

Cumhuriyet ancak sokağa çıkan ve başkaldıran halkın eliyle kurulabilir. Cumhuriyet, bir başkana ihtiyaç duymayan rejimin adıdır.

YAYIN KURULU