23 Mart 2011 Çarşamba

LİBYA'YA YÖNELİK SALDIRI DERHAL DURDURULMALIDIR!


Barış Derneği, Libya'ya yönelik saldırının derhal durdurulmasını istedi.

Arap ayaklanması, asıl anlamını bu saldırıya vereceği tepkiyle kazanacak.

ABD ve müttefikleri bugün erken saatlerde Libya’yı denizden ve havadan bombalamaya başladı. Gelen bilgilere göre Libya açıklarındaki ABD ve İngiliz savaş gemilerinden onlarca hedefe yüzlerce füze fırlatıldı. Ardından Fransız ve ABD uçakları, çeşitli hedeflere yönelik hava saldırıları düzenledi. Libya Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre saldırılarda şimdiye kadar 64 kişi hayatını kaybetti, 150’den fazlası yaralandı.

ABD: Değişen bir şey yok

ABD, Arap coğrafyasındaki isyanları izleyen kısa bir ‘tereddüt’ ya da ‘bekle gör’ döneminin ardından bu sefer ‘tek başına dünyaya meydan okuyor’ görüntüsü vermemeye de özen göstererek harekete geçti. Libya saldırısı, ABD’nin Irak’ta istediği hedeflere tam anlamıyla ulaşamamış olmasına, Afganistan’da işgal içinden çıkılamaz bir hal almış olmasına rağmen Ortadoğu, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Kafkasları içine alan bölgeyi kendi çıkarlarına uygun olarak yeniden düzenleme hevesinden hiçbir biçimde vazgeçmemiş olduğunun açık kanıtıdır.

Türkiye: NATO varsa ben de varım

Libya’ya yönelik askeri müdahalenin gündeme gelmesini izleyen günlerde “NATO’nun Libya’da ne işi var?” diyen AKP hükümeti, dün dışişleri bakanının ağzından “BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasına önem veriyoruz" deyivermişti. Gün içinde gelen haberlere göreyse “NATO devreye girdiğinde Ankara da devreye girecek”. ‘Ortadoğu halklarının dostu olduğu’  yönündeki iddiası daha önce birkaç kez çöken AKP hükümetinden farklı bir tutum almasını beklemek zaten fazlaca iyimserlik olurdu.

NATO: Zaten fiilen devrede

Libya’ya yönelik saldırı, ABD'nin Afrika Komutanlığı tarafından yönetiliyor. Fransa, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere Kanada, Almanya, İspanya, Danimarka, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar operasyona fiilen destek veriyorlar. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre Avrupa ve Akdeniz’deki bütün önemli NATO üsleri operasyona dahil olmuş durumda ve saldırı esas olarak NATO imkanları kullanılarak yürütülüyor. Yani NATO, hali hazırda zaten devrede.

Emperyalistler, Ortadoğu'dan elinizi çekin!

Mart’ta yaptığımız açıklamada “Arap dünyasını saran halk ayaklanmaları bölgede tüm eski dengeleri alt üst ederken emperyalist ülkeler, bu yeni durumu kendi lehlerine kullanmak için bir yandan muhalif güçleri yönlendirme çabalarını artırıyor öte yandan Libya’yı işgale hazırlanıyor” diye yazmıştık. Emperyalizm, bir kez daha bizi yanıltmadı.

Barışseverler,

Zaman daha güçlü biçimde “ABD, Ortadoğu'dan defol !” deme zamanıdır. Zaman daha yüksek sesle “NATO, dünya halklarının ve barışın düşmanıdır !” diye haykırma zamanıdır. Zaman daha kararlı biçimde “Barış için emperyalizme karşı” mücadele etme zamanıdır.

ABD, Ortadoğu’dan defol!
NATO, dünya halklarının ve barışın düşmanıdır!
Barış için emperyalizme karşı!