25 Ekim 2014 Cumartesi

PYD Eşbaşkanı Müslim: Erdoğan Kürt kazanımlarının karşısında duruyor

 

 

 

R.T. Erdoğan’ın “PKK eşittir PYD’dir” açıklamasına yanıt veren PYD Eş Genel Başkanı Müslim, “Bu açıkça gösteriyor ki Erdoğan Kürt kazanımlarının karşısında. Demokratik Suriye’yi kurmak istiyoruz. Şimdi bunlara karşı çıkıyor” dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sorularını yanıtladı.

Müslim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “PKK eşittir PYD’dir” sözlerini  “IŞİD’e karşı mıdır, Erdoğan önce kendi duruşuna açıklık getirmelidir” dedi.

‘IŞİD ile en fazla savaşan biziz’

“Biz hiçbir zaman PKK olarak algılanmadık. Kendisi bir bahane arayıp bunlar PKK’dir falan. Bu açıkça gösteriyor ki bir Kürt kazanımlarının karşısında, Kürt halkının kimliğine karşı duruyorsun. Demokratik Suriye kurmak istiyoruz. Şimdi bunlara karşı çıkıyor. Çünkü Suriye’de bir Kürt kimliği kazanılacak. Buna karşı çıkmak için çeşitli bahaneler arıyor. Biz bunu kabul etmiyor reddediyoruz. Kendisi de gerçekleri biliyor.

“Kaçıncı defa İstanbul ‘a gelip yetkililerle görüştüm. Evinin içinde görüşüyoruz. En büyük yetkililerle. İkinci gün arkamızdan bunlar da teröristtir falan. Sayın Erdoğan da biliyor. Diğer yetkililer de biliyor. Biz hiçbir zaman terörist olmadık. IŞİD ile en fazla savaşan biziz. Kendisi bir açıklık getirsin. Ne kadar bizi destekliyor. Gerçekten IŞİD’e karşı savaşmak istiyorsa, bizim yanımızda olması, yardım etmesi gerekir. Duruşuna bir açıklık getirsin.”

Peşmergenin Kobani’ye geçişi

“İki gün önce Güney Kürdistan’daydım. Oradaki yetkililerle görüştüm. Politik olarak bizim bir şeyimiz yok. Bir kabuldür. Oradaki peşmergelerin gidip Kobani’ye geçmesi için görüşmeler yaptık. Kabul ettik. Şimdi mesele teknik boyuta geldi. Teknik boyutunda da Peşmerge Komutanlığı ile YPG Komutanlığı arasında görüşmeler olacak. Sayı, geçiş, tarih ve hangi niteliksel silahlar gerekiyor. Bu aralarındaki görüşmelere bağlıdır. Sanırım en kısa zamanda belli bir anlaşmaya varırlar.”

“‘Sayı olarak zaten ne kadar isterseniz peşmerge gönderebiliriz’ denildi. Ancak oradaki savaşçılarımız yeter de artar. Önemli olan şimdi bu insanların peşmergelerin gelmesi. Niteliksel olarak bazı konularda uzman olan kişilerdir. Silah, cephane meselesinde. Onun için uzmanlık sahasına bağlıdır.

“Onun için YPG belirleyecek kaç kişiye ihtiyaç olduğunu ve ne çeşit silahlara ihtiyaçları olduğunu. Ona göre anlaşma yapılırsa onlar ona göre geleceklerdir” dedi. Bir sayı kesinlikle yok. Sadece bu PDK falan değil. Biz oradaki yönetim ile görüşüyoruz. Bu Peşmerge komutanları. Barzani bölgenin başkanıdır. Onun yolu ile oluyor anlaşmalar. Peşmergeler sadece KDP’nin peşmergeleri değil. O Peşmergeler, hükümetin veya yönetimin Peşmergeleridir. Uzmanlık sahalarına göre artık verilir.”

 ‘ÖSO, YPG ile birlikte Kobani’de savaşıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Kobani’ye gideceği yönündeki açıklamalarına şu yanıtı verdi:

“ÖSO zaten YPG ile birlikte Kobani’de savaşıyor. Yeni birlik ve gruplar gelmek istiyor. ÖSO ile YPG arasında bazı görüşmeler oldu. Onlar artık danışacak. Bazı gruplar YPG ile anlaşıp öyle gelirler. Ama anlaşmadan gelmeyecekler. Anladığımız kadarı ile bir sürü seçenek var.”

‘Kobani’ye sahip çıkarız’ dediler”

Kobani’nin düşeceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Müslim, “Kobani düşmeyecek. Kobani’de hala siviller de vardır. YPG de vardır. Kobani zafere gidiyor” dedi.

Müslim, “Türkiye’den bir silah talebiniz oldu mu? Koridoru talep eden kim?” sorularına, “Biz müdahale istemedik ama en azından kendi gücümüzü oraya geçirmek için bir koridoru istedik. Söz de verdiler. Maalesef şimdiye kadar bekliyoruz. Zorluklar çıkarılıyor. ‘Kobani’ye sahip çıkarız’ dediler. Sözler yerine getirilmedi. Artık bu engeller kimden oluyorsa bilmiyoruz” yanıtını verdi.

İran’la görüşmelerinin olduğunu ancak İran’ın destek vermek için Esad hükümetine desteği şart koştuğunu söyleyen Müslim, bu sebepten bir ilişki geliştiremediklerini sözlerine ekledi.