5 Ağustos 2009 Çarşamba
KUZEY İTALYA’DA FABRİKA İŞGALİ
Milano’da işçiler tarihi Innse fabrikasını işgal etti, polislerle çatışıyor!
Milano’nun iş makinaları üreten tarihi fabrikalarından Innse, Berlusconi hükümetinin ortağı Kuzey Birliği partisinin ön ayak olmasıyla kapatılmak istenince, 1000’i aşkın Innse işçisi fabrikayı işgal etti.
2 Ağustos pazar gecesi İçişleri Bakanı Roberto Maroni’nın emriyle tarihi fabrikadaki üretim tezgahlarını sökmeleri için gönderilen bir grup teknisyen polis eşliğinde Innse’ye geldi. Gece baskın biçiminde gerçekleşen bu gelişmeden haberdar olan işçiler fabrika önünde toplanarak yıllardır alınteri döktükleri, kapitalist dünya krizinden fazla etkilenmediğini açıkladıkları fabrikanın kapatılmasına izin vermeyeceklerini duyurdu. İşçilerin yaptığı bu açıklamanın ardından, Milano’nun banliyö semti Lambrate’de üretim yapan fabrika işçilerine polis dağıtmak amacıyla müdahale etti. İşçiler ile polis arasında çatışmaya dönüşen olaylar kısa sürede büyüdü ve bölgeye yayıldı. İşçi gösterileri sol eğilimli gençlerin ve Lambrate bölge halkının da katılmasıyla Milano’nun kuzey otoyoluna sıçradı.
Innse işçilerinin ekmek parası kazandıkları ve yıllarını verdikleri fabrikada emeklerine saygı duyulmasını öte yandan emeklerinin bir kalemde, üstelik polis gücüyle silinip atılmasına karşı onurlu bir mücadele başlattığı anlaşılıyor.
2 Ağustos pazar günü başlatılan işgalin ardından, Innse işçileri dün de Maden İş sendikasının desteği ile iki saatlik bölgesel genel grev ilan etti. Çevre fabrikalardaki işçiler, üniversite öğrencileri ve Lambrate mahallesi sakinlerinin verdiği destek de gitgide büyüdü. Toplanan kalabalıklar genel grev kararının alındığı 3 Ağustos Pazartesi günü bir kez daha polis müdahalesi ile karşılaşınca işçiler ile polis arasında yer yer çatışmalar başgösterdi. Polisin işçilerin üzerine mancınıkla taş ve gaz bombası fırlattığı gözlendi.
Bin dolayında işçinin halen işgal altında tuttuğu fabrika önünde gerilimli anlar yaşanmaya devam ediyor. Büyük bir kepçeye tırmanan bazı işçilerin, “Innse’nin kapatılması durumunda kendilerini kepçeden aşağı atarak yaşamlarına son verecekleri” mesajını ilettikleri öğrenildi.
Farklı endüstri kolları için iş makinaları üretilen Innse, Milano’nun sanayi tarihinde köklü bir geçmişe sahip fabrikalardan biri. Zaman içinde birçok kez el değiştiren fabrika başlangıçta Innocenti, ardından İri ve Demag adıyla üretime devam etti. Fabrikanın son sahibinin, Innse’de üretimi durdurarak, binlerce işçinin ve ailelerinin birkaç kuşaktan beri ekmek kapısı olan işyerinin makinalarını birer birer satmayı ve çalışanları da kapının önüne koymayı kararlaştırdığı bir süredir biliniyordu. Süregelen işçi-patron anlaşmazlığı nedeniyle 14 aydır fabrikanın önünde eylemler yapan işçilerin önceki gece polis eşliğinde düzenlenen baskın karşısında bu kez mücadeleyi, fabrikanın işgali ve otoyolda trafiğin kesilmesi gibi daha sert yöntemlerin kullanıldığı ve bölge halkının ve gençlerinin kitlesel olarak seferber edildiği daha örgütlü bir düzeyde yürüteceği anlaşılıyor.
Avrupa’nın ekonomik yönden en varlıklı bölgelerinden İtalya’nın ekonomik motoru Lombardiya bölgesindeki tarihi Innse fabrikasının kapatılması kararı ve buna karşı gelişen toplumsal tepkiler, 2008-2009 krizi ortamında Batı Avrupa'daki metropolitan bölgelerde kapitalizmin yeniden yapılanmasına ve işçi sınıfı hareketinin yakın gelecekteki seyir olasılıklarına dair bolca ipucu sunuyor.
Patronun böyle durumlarda her zaman başvurulan gerekçeleri kullandığı bildiriliyor: Fabrikanın yeterli karlılık sağlamadığı için kapatılacağı...
Benzer kararların insani ve toplumsal sonuçları da benzer oluyor: Yıllarını bu fabrikaya vermiş, fabrikayı büyütmüş olan kalifiye işçilerin ve ailelerinin belirsiz bir geleceğe, belki de açlığa ve sefalete itilmesi...
Hükümetin benzer olaylardaki tavrı da tanıdık: İçişleri Bakanı Roberto Maroni’nın emriyle Lambrate’deki fabrika binasının önüne polis birlikleri gönderilmesi, polis şiddeti...
İşçilerin tepkisi ise, sınıf mücadelelerinde Avrupa’da onyıllardır tanık olunmayan şiddette ve çapta olayların son zamanlarda peşpeşe başgösterdiğini doğruluyor. Geleneksel iş durdurma, grev, yasal sokak gösterileri boyutunu aşan, fabrika işçilerinin bölge halkıyla birlikte eyleme geçmesine dayanan, burjuvazinin siyasal ve gündelik toplumsal hayattaki egemenliğine ve burjuva düzeninin gündelik işleyişine meydan okuyan otoyol kesme, polisle çatışma, fabrikaları işgal etme ve denetim altına alma türü eylemlerin patlak verdiği dikkat çekiyor. Eylemlerin kendiliğinden, birbirinden yalıtılmış, siyasal talep ve hedefler içeren bir gündemden yoksun niteliği ise başlıca zaafları olarak gözüküyor.
INNSE’NIN ÖYKÜSÜ
Innse 1971’de Innocenti adıyla Milano’da Lambrate’de iş makinaları ve platformlar üretmeye başladı. Daha sonra fabrika İri grubuna geçti ve Innse adını aldı. 1995 yılında Alman Demag fabrikasına satıldı. Ancak Alman yöneticiler beş yıl sonra Lambrate’deki fabrikayı kapatma kararı alınca bu kez devreye İtalyan Manzoni girdi. Manzoni’nin fabrikanın yönetimini üstlenmesiyle Innse’nin ekonomik bir darboğazın içine girdiği öne sürülüyor.
Son dört yıldır fabrikanın yöneticisi Silvano Genta, Innse’yi sermaye sahipleri için karlılık sağlayacak çözümler arayışındaydı. Genta’nın en son kararı, 1000’i aşkın işçinin yıllardır çalıştığı fabrikada üretime son vermek oldu. Kuzey Birliği partisi milletvekili Roberto Castelli’nin önerisi ile Genta, iş makinalarının sökülmesi ve kalifiye işçilerin kapının önüne konulmasını hedefleyen bir planı hayata geçirmek için kolları sıvadı. Genta’nin duyurulan ilk planı ise, başlangıçta 53 işçiyle sınırlı bir ölçekte üretime devam etmekti. Ama zaten hiç bir anlam taşımayan bu plan bile denenmedi. Hükümetten geleceği umut edilen kredi söylentisiyle oyalanan işçiler, yaz ortasında tarihi fabrikanın kapısına kilit vurma kararıyla yüzyüze geldi.
Genta 3 Mayıs 2008’de Innse işçilerine yazdığı bir mektupta, fabrikanın ufukta bir kapanma tehlikesinin olduğunu duyurmuştu. İşlerini kaybetme tehdidi altında tutulan Innse işçileri, bir yıl kadar önce, fabrikaya sahip çıkmak için harekete geçme ve eylem kararı almıştı. İşçiler, Genta’nin bazı iş makinelerini başka fabrikalara sattığını öğrenince Innse’de sürekli eylem başladı. Geçen hafta sonu pazar gecesi fabrikanın kapısına kilit koymakla görevlendirilen teknik ekip polis eskortunda boy gösterince de, 1000 Innse işçisi fabrikayı işgal etti.
İtalya Muhabiri/Milano