10 Haziran 2009 Çarşamba
ING EMEKLİLİK 52 ÇALIŞANINI İŞTEN ÇIKARDI
Geçen yıl, Oyak tarafından Oyak Bank iştirakleriyle birlikte Holanda kökenli çokuluslu finans tekeli ING'ye satılan Oyak Emeklilik, bugün toplam 150 çalışanının üçte birini (52 çalışanını) işten çıkardı. İşten çıkarılanların 40'ı şirket merkezinde, 12'si ise yerel birimlerde görev yapıyordu.
Krizde pazara saldırgan bir yayılım ve ele geçirme politikasıyla yaklaşan ING'nin 2008 son çeyreğinde bu yayılım politikasıyla büyük zarar ettiği, Holanda Hükümeti tarafından kasasına 10 milyar euro kamu bütçesinden aktarılarak kurtarıldığı biliniyordu. Yönetim Kurulu'na iki hükümet temsilcisi atanan ING Grup Başkanı 2009'da istifa ettirildi. Holanda hükümetinin ödediği bu paraların bedelinin kime ve nasıl ödetileceği merak edilirken, 2009 başlarında dünya çapında ING Grup'ta 7000 çalışanın işten çıkarılacağı açıklanmıştı. Türkiye'deki işten çıkarmaların bu küresel operasyonun bir parçası olduğu anlaşılıyor.
ING Emeklilik'in toplu işten çıkartma kararında, uluslararası finans krizinden etkilenme gerekçe gösteriliyor. Çalışanların sendikal örgütlülüğe sahip olmadığı ING Emeklilik'te işten çıkarma operasyonunun geçen ay Türkiye'ye gelen yabancı kökenli üst yöneticiler tarafından kararlaştırıldığı ve yönetildiği öğrenildi.
ING Emeklilik’in, 150 çalışanı ve 150 bin müşterisi ile Türkiye’nin en büyük altıncı bireysel emeklilik şirketi olduğu açıklanmıştı. Firmanın yüzde yüz hissesi geçen yıl 110 milyon euro karşılığında Oyak tarafından ING'ye devredilmişti. Devir sırasında ordudan emekli subay ve astsubayların tepki gösterdiği söylentileri dolaşmıştı.
ING Bank geçen yaz yabancı sermayeye satış sırasında basında çıkartılan haberlerde, 2500 kişiye istihdam yaratmak, 600 yeni şube açmak gibi büyümeye yönelik pembe hedefler yayarak tepkileri göğüslemişti. ING Bank ve iştirakleri, öyle anlaşılıyor ki, yuttuğu Oyak Bank ve Oyak Emeklilik fonlarını yurt dışına hortumlayarak, yurt dışı borsalarda içine düştüğü nakit sıkıntısını göğüslemeye çalışacak.
ING Emeklilik dünya çapında emeklilik fonlarını işletiyor. ING Emeklilik militarist kurumlarla, ordu bürokrasileriyle yakın ilişki içinde çalışıyor. Şili'de Pinochet faşizmi döneminde kurulan özel emeklilik fonlarıyla yakın bağları var. Tayland, Burma, Güney Kore gibi askeri diktatörlük rejimlerindeki rolü tartışma yaratıyor. ING Grup mayın ve silah yatırımlarının ve ticaretinin, petrol ve doğal gaz boru hatlarının finanse edilmesinden büyük kazançlar sağlıyor ve birikimlerini emeklilik fonlarında değerlendiriyor. ING Bank ve Emeklilik, burnunu soktuğu her yerde etnik çatışmalara, yerel savaşlara yol açmakla eleştiriliyor. İşçileri düşük ücretlerle ve hiç bir sosyal hak tanımadan çalıştıran Wal-Mart gibi perakende satış tekellerinin finansmanındaki rolü de iyi biliniyor. Peru'da Amazon ormanlarının tahribi ve yerli halkın katliam yoluyla Nikaragua'ya sürülmesi gibi sonuçlara yol açan boru hattı yapımı da ING Grup tarafından finanse ediliyor. Bu tartışmalar, şirket küçük hissedarlarının genel kurullarda yaptığı eleştiriler sayesinde zaman zaman kamuoyuna yansıyor. Oyak Bank ve Emeklilik'in ING'ye satışının hangi ilişkiler ağından doğduğu böylece daha iyi anlaşılıyor. Bu satışların ordu ve OYAK bürokrasisinde hangi kademeler yemlenerek gerçekleştiği de ayrı bir merak konusu.
1991'den sonra 2008'e kadar ING Grup hızla büyüdü. 2008 sonlarında hızlanan dünya krizi nedeniyle, ING'nin Avustralya ve Avrupa genelinde emeklilik fonlarının yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığı ve borsalarda hisse senetlerinin büyük değer kaybına uğradığı açıklanmıştı. Son 15 yılda ölü eşek fiyatına ucuzlamış banka ve emeklilik şirketlerini (İzlanda, Britanya ve Türkiye'de, yıkım sonrası Doğu Avrupa'da) yutmak ve fonlarını hortumlamak için sağa sola hırsla saldırdığı biliniyordu.
Holanda'da yükselen islam düşmanlığı ve ırkçılık, Türkiye'de ING çalışanlarının işten çıkarılması gibi gelişmeler, gidişatın yönü hakkında derin şüpheler uyandırıyor. ING Bank ve iştiraklerinin, Holanda hükümetinin, AB'nin ve NATO'nun bölgesel paylaşım ve yağma politikalarında, ekonomik rolünü aşan bir paravan kurum olup olmadığı, Holanda hükümetinin ve siyonist sermaye gruplarının siyasi hedefleriyle ilişkisi başlıca merak konusu.
Oyakbank'ı Hollandalı ING'ye satan Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak), 27 Mayıs'tan sonra, 1 Mart 1961 tarihinde 205 sayılı yasayla kurulan, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kuruldu. Anayasa'nın öngördüğü sosyal güvenlik sistemi içinde, üyelerine ana sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı ve SSK'dan) ayrı güvenceler sağlıyor. Oyak'ın yasayla düzenlenen hizmetleri şöyle: Daimi üyelerin yapılan emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımları, geçici üyelerine yapılan ölüm ve maluliyet yardımları, daimi üyelerinin çeşitli ihtiyaçlarını gidermek amacıyla sunulan sosyal hizmetler.
Oyak'ın gelir kaynakları ise; muvazzaf subay ve astsubayların maaşları tutarından her ay kesilen yüzde 10 aidat. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatında çalışan maaşlı/ücretli sivil memur ve müstahdemlerin Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekliliklerine esas olan maaş ve ücretleri tutarından her ay kesilen yüzde 10 aidat da Oyak'ın gelirlerinden. Oyak'ın sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip olduğu veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan ve Oyak'ta daimi üye olmayı kabul eden bütün maaşlı ve ücretli sivil memur ve müstahdemlerin maaşları tutarından yüzde 10 aidat kesiliyor. Geçici üyeler olarak adlandırılan yedek subaylar ise her ay maaşları tutarı üzerinden kesilen yüzde 5 aidatla OYAK'a üye oluyor. Konut Ön Biriktirim Fonu'ndan yararlanmak isteyenlerin maaşları tutarından her ay yüzde 10 ek aidat da kesiliyor.
Oyak, 10 yıl ve daha fazla süre aidat ödeyerek üyelikten ayrılanlara emeklilik yardımı yapıyor. Bu yardımın miktarı birikmiş aidat ve bu aidatlara isabet eden nemaların toplamı kadar. Sistemin uzun vadede verimliliği düşünülerek, 3 ile 10 yıl arasında aidat ödeyen ve sistemden ayrılma durumunda kalanlar yalnızca birikmiş aidatlarını alabiliyor. Üyelik süresi üç yıldan daha az olanların üyelikten ayrılmaları halinde hiçbir ödeme yapılmıyor. Oyak'ta bunların dışında ölüm yardımı, maluliyet yardımı, konut edindirme hizmetleri, bağışa dayalı emekli geliri sistemi, Ordu Pazarı mal kredisi ve yedek subaylık hizmet süresinin birleştirilmesi gibi hizmetler de bulunuyordu.
Oyak Emeklilik işyeri muhabiri