11 Mayıs 2009 Pazartesi

İÇDAŞ DEMİR ÇELİK FABRİKASINDA İŞÇİ KIYIMI




Türkiye'nin en büyük özel sektör demir çelik fabrikası olan Güneşli- Bağcılar'da kurulu İÇDAŞ Demir Çelik Fabrikası, kriz ve fabrikanın Çanakkale'ye taşınması bahanesiyle yüzlerce işçiyi işten çıkarttı.

İhracat devi İÇDAŞ'da geçtiğimiz aylarda 307 işçi kriz gerekçesiyle işten atılırken 800 işçi ise 5 ay ücretsiz izne gönderilmişti. Patron bir taraftan krizi gerekçe gösterip işçi kıyımına giderken, diğer taraftan da düşük ücretle yeni işçileri işbaşı yaptırma yoluna gidiyordu.

İnşaat demiri ve alaşımlı çelik üretilen İÇDAŞ Fabrikası, son olarak 2000 işçinin sözleşmesini feshetti. Türk-Metal sendikasının yetkili olduğu işyerinin Çanakkale'ye taşınacağı gerekçe gösterilerek, işçilere giriş çıkış yapıldığı ve kazanılmış haklarının sıfırlandığı öğrenildi.

İÇDAŞ fabrikasının Güneşli, İkitelli, Ambarlar ve Çanakkale`deki tesislerinde gerçekleştirilen bu uygulamalara karşı işçiler tepki gösterirken, örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası gelişmeleri sessizce izliyor.

İÇDAŞ'da işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulaması geçtiğimiz yıl kasım ayında başlamıştı. İÇDAŞ yönetiminin `"Ya tazminatlarınızı alıp gidersiniz ya da 5 ay ücretsiz izine göndeririz" diyerek önlerine iki seçenek sunduğu işçilere, bu izin süresince de sigortaları asgari ücret üzerinden yatırılmıştı.

Şimdiye kadar Bağcılar- Güneşli`de bulunan fabrikanın çelikhane bölümünden, TIR şoförlerinden, güvenlik görevlilerinden çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Haddehane bölümü tek vardiyaya indirildi, bu bölümden de işçi çıkarılmaya başlandı.

İzin dönüşü ücretlerin asgari ücret düzeyine indirileceğine dair söylentilerin dolaştığı fabrikada Aralık ayında başlayan sözleşme görüşmeleri öncesinde işten atma ve ücretsiz izin uygulamalarına gidilmesinin tesadüf olmadığı düşünülüyor. Fabrikada bir yandan da yeni işçi almaya devam ediliyor. Mesela 45 şoför çıkarıldı ama bir yandan fabrikaya iş görüşmesi için çağrılan yeni işçiler gelmeye devam ediyor. Düşük ücretle çalışmaya razı yeni işçilere işbaşı yaptırılıyor. Türk Metal sendikası yetkilileri hemşerilik ve akrabalık ilişkileri üzerinden ucuza çalışacak yeni işçiler bulunmasında patrona aracılık ediyor.

Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında üretim ve ihracat sıralamasında ilk 10 arasında yer alan fabrikada yıllardır çalışan işçilerin haklarının başka bir şehre fabrikanın nakli ve kriz koşulları gerekçe gösterilerek sıfırlanması işçiler arasında kaygı ve tepkiyle karşılandı. Yetkili sendika Türk-Metal'in işbirliğiyle patron tarafından yürütülen operasyon, fabrikanın kurulu olduğu Güneşli- Bağcılar bölgesinde yüzlerce ailenin açlığa ve sefalete itileceği anlamına geliyor.

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş'nin Çanakkale'nin Biga ilçesindeki tesislerinin ek bina açılışı ve gemi indirilmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapıldı. Hükümet yanlısı medyada yayınlanan haberlerde, Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÇASİAD) '2007 Yılının Şirketi' seçtiği İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi'nin kente 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapması öne çıkarılıyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Çanakkale'ye 2011 yılına kadar 1.5 milyar doları bulacak yeni yatırımlar yapacaklarını duyuruyor. Şirketin Çanakkale'yi üretim üssü seçtiği ve halen 6500 kişi istihdam eden şirketin mevcut işçilerini işten çıkartarak yeni yatırımlarla Çanakkale'de ucuza çalışacak yeni işçileri işe almayı hedeflediği anlaşılıyor. Genel Müdür Engin halen Çanakkale'de kurulu tesislerinin potansiyel değerinin 3 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlatarak, 2011'e kadar 1200 Megavatlık enerji üretim tesisi ve gemi sacı üretim tesislerinin devreye gireceğini ifade etti. Engin ayrıca 250 bin DWT tonluk gemi yapımı için 3 kuru havuz inşaasını gerçekleştireceklerini belirtti.

İÇDAŞ'da sarı sendika işbirliğiyle patron tarafından yürütülen operasyon, büyük sermayenin krizi fırsat bilerek yeniden yapılanmasına, ağır sanayi tesislerinin İstanbul dışında emeğin daha ucuz ve örgütsüz olduğu bölgelere taşınmasına, işçilerin kazanılmış haklarının çiğnenmesine, işsizlik tehdidi altında yapılanlara boyun eğilmesine ve işçi ücretlerinin düşürülmesine örnek oluşturuyor.

Güneşli-Bağcılar/ İçdaş fabrika muhabiri