11 Mayıs 2009 Pazartesi
İÇDAŞ DEMİR ÇELİK FABRİKASINDA İŞÇİ KIYIMI
Türkiye'nin en büyük özel sektör demir çelik fabrikası olan Güneşli- Bağcılar'da kurulu İÇDAŞ Demir Çelik Fabrikası, kriz ve fabrikanın Çanakkale'ye taşınması bahanesiyle yüzlerce işçiyi işten çıkarttı.
İhracat devi İÇDAŞ'da geçtiğimiz aylarda 307 işçi kriz gerekçesiyle işten atılırken 800 işçi ise 5 ay ücretsiz izne gönderilmişti. Patron bir taraftan krizi gerekçe gösterip işçi kıyımına giderken, diğer taraftan da düşük ücretle yeni işçileri işbaşı yaptırma yoluna gidiyordu.
İnşaat demiri ve alaşımlı çelik üretilen İÇDAŞ Fabrikası, son olarak 2000 işçinin sözleşmesini feshetti. Türk-Metal sendikasının yetkili olduğu işyerinin Çanakkale'ye taşınacağı gerekçe gösterilerek, işçilere giriş çıkış yapıldığı ve kazanılmış haklarının sıfırlandığı öğrenildi.
İÇDAŞ fabrikasının Güneşli, İkitelli, Ambarlar ve Çanakkale`deki tesislerinde gerçekleştirilen bu uygulamalara karşı işçiler tepki gösterirken, örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası gelişmeleri sessizce izliyor.
İÇDAŞ'da işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulaması geçtiğimiz yıl kasım ayında başlamıştı. İÇDAŞ yönetiminin `"Ya tazminatlarınızı alıp gidersiniz ya da 5 ay ücretsiz izine göndeririz" diyerek önlerine iki seçenek sunduğu işçilere, bu izin süresince de sigortaları asgari ücret üzerinden yatırılmıştı.
Şimdiye kadar Bağcılar- Güneşli`de bulunan fabrikanın çelikhane bölümünden, TIR şoförlerinden, güvenlik görevlilerinden çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Haddehane bölümü tek vardiyaya indirildi, bu bölümden de işçi çıkarılmaya başlandı.
İzin dönüşü ücretlerin asgari ücret düzeyine indirileceğine dair söylentilerin dolaştığı fabrikada Aralık ayında başlayan sözleşme görüşmeleri öncesinde işten atma ve ücretsiz izin uygulamalarına gidilmesinin tesadüf olmadığı düşünülüyor. Fabrikada bir yandan da yeni işçi almaya devam ediliyor. Mesela 45 şoför çıkarıldı ama bir yandan fabrikaya iş görüşmesi için çağrılan yeni işçiler gelmeye devam ediyor. Düşük ücretle çalışmaya razı yeni işçilere işbaşı yaptırılıyor. Türk Metal sendikası yetkilileri hemşerilik ve akrabalık ilişkileri üzerinden ucuza çalışacak yeni işçiler bulunmasında patrona aracılık ediyor.
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında üretim ve ihracat sıralamasında ilk 10 arasında yer alan fabrikada yıllardır çalışan işçilerin haklarının başka bir şehre fabrikanın nakli ve kriz koşulları gerekçe gösterilerek sıfırlanması işçiler arasında kaygı ve tepkiyle karşılandı. Yetkili sendika Türk-Metal'in işbirliğiyle patron tarafından yürütülen operasyon, fabrikanın kurulu olduğu Güneşli- Bağcılar bölgesinde yüzlerce ailenin açlığa ve sefalete itileceği anlamına geliyor.
İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş'nin Çanakkale'nin Biga ilçesindeki tesislerinin ek bina açılışı ve gemi indirilmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapıldı. Hükümet yanlısı medyada yayınlanan haberlerde, Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÇASİAD) '2007 Yılının Şirketi' seçtiği İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi'nin kente 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapması öne çıkarılıyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Çanakkale'ye 2011 yılına kadar 1.5 milyar doları bulacak yeni yatırımlar yapacaklarını duyuruyor. Şirketin Çanakkale'yi üretim üssü seçtiği ve halen 6500 kişi istihdam eden şirketin mevcut işçilerini işten çıkartarak yeni yatırımlarla Çanakkale'de ucuza çalışacak yeni işçileri işe almayı hedeflediği anlaşılıyor. Genel Müdür Engin halen Çanakkale'de kurulu tesislerinin potansiyel değerinin 3 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlatarak, 2011'e kadar 1200 Megavatlık enerji üretim tesisi ve gemi sacı üretim tesislerinin devreye gireceğini ifade etti. Engin ayrıca 250 bin DWT tonluk gemi yapımı için 3 kuru havuz inşaasını gerçekleştireceklerini belirtti.
İÇDAŞ'da sarı sendika işbirliğiyle patron tarafından yürütülen operasyon, büyük sermayenin krizi fırsat bilerek yeniden yapılanmasına, ağır sanayi tesislerinin İstanbul dışında emeğin daha ucuz ve örgütsüz olduğu bölgelere taşınmasına, işçilerin kazanılmış haklarının çiğnenmesine, işsizlik tehdidi altında yapılanlara boyun eğilmesine ve işçi ücretlerinin düşürülmesine örnek oluşturuyor.
Güneşli-Bağcılar/ İçdaş fabrika muhabiri
1 Mayıs 2009 Cuma
İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (NİSAN 2009)
• SES Aksaray Şubesi ve İTO, Vakıf Gureba Hastanesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin Hastane Başhekimlik binası önünde eylem gerçekleştirdi. “SES” pankartının açıldığı eylemde, “Başhekim asılsız suçlamayı bırak, görevini yap”, “İnsanca çalışma koşulları istiyoruz”, “Baskıya, keyfi yönetime son”, “Köle değil sağlıkçıyız”, “Başhekim asistanlardan özür dile” ve “Keyif yapmıyoruz. Günde 9-10 saat, nöbette 32 saat çalışıyoruz” dövizleri taşındı.
• İzmir Karşıyaka Belediyesi’nde çalışmakta olan Kent-Aş'ye bağlı kadrolu işçiler 1 Mayıs'ın arifesinde işten çıkartma saldırısıyla yüzyüze kaldılar. 700'den fazla park, bahçe, temizlik işçisinin çalıştığı Kent-Aş 300'den fazla işçiyi sokağa koyma kararı verdi. İşten çıkarma saldırısına karşı 29 Nisan'da başlayan tepki eylemleri 30 Nisan günü Karşıyaka Belediyesi binası önünde devam etti. Belediye önünde öğle saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan Genel-İş üyesi yüzlerce işçi direnişlerine sloganlar atarak devam ediyor. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlenen eylem halkın da yoğun desteğini alıyor.
• EMEP 1 Mayıs açıklamasında, "1 Mayıs’ın temsil ettiği değerleri ve bununla kopmaz bağ içinde işçi ve emekçilerin sermaye karşısında güçlerini birleştirmek gibi stratejik önemdeki ihtiyacı gözetmeyen Taksim tartışmalarının, emekçilerin çıkarlarına hizmet etmediğini görüyor ve doğru bulmuyoruz. Bu nedenle, henüz vakit varken herkesi mevcut tutumlarını yeniden gözden geçirmeye, sorumlulukla hareket ederek İstanbul’da ortak 1 Mayıs’ın kutlanması için çaba göstermeye davet ediyoruz. Mevcut durumda bir değişiklik olmaz ise partimiz İstanbul’da, fabrikalar, işyerleri ve emekçi semtlerindeki kutlamaların ardından 1 Mayıs kutlamalarına Kadıköy’de katılacaktır” duyurusu yaptı.
• Posta Kanunu’nda değişiklik yapılarak, posta ayrım ve dağıtım işlerinin taşeron şirketlere verilmesini öngören yasa taslağının Meclis gündemine geleceği haberini alan Haber-Sen üyesi postacılar, Meclis önünde yaptıkları eylemle yasanın geri çekilmesini istediler. Meclis Dikmen Kapısı önünde toplanan postacılara KESK Mali Sekreteri İsmail Polat, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik ve CHP milletvekilleri de destek verdi.
• İSDEMİR Çalışanlar ve Emekliler Derneği, Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş’in imzaladığı ve işçilerin ücretlerini yüzde 35 civarında düşüren ‘tadil sözleşmesi’ne tepki gösterdi.
• Harb-İş Sendikası üyesi askeri tersane işçileri, kamu toplusözleşme görüşmelerinde taleplerine kulak verilmesini ve 1 Mayıs’ın ortak kutlanmasını istediler.
• Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı ile yapılan Kurum İdari Kurul Toplantısı sonucunda, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması için çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
• Türk Sağlık-Sen, hastanelerde yemeklerin sağlık çalışanlarına tekrar ücretsiz olmasının ardından, daha önce kesilen yemek paralarının geri ödenmesi için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.
• THY’nin işten çıkardığı Japon kabin memurları THY’yi protesto ettiler.
• İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim işçileri, patron ile Petrol İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ücret ve kadro konularında tıkanmasını protesto ederek işbaşı yapmadı.
• TSİP 1 Mayıs'ta İstanbul'da DİSK ve KESK'in yanında olacaklarını duyurdu. TSİP Ankara'daki 1 Mayıs gösterisinde de yer alacaklarını açıkladı.
• Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, "Karanfillerimizle Taksim'deyiz!" diyerek TTB, KESK, DİSK ve TMMOB olarak 1 Mayıs Bayramı'nı kutlayacaklarını duyurdu.
• TİB-DER Tuzla tersaneler bölgesinde yaptığı afişlemelerle "Krizin yıkıcı etkilerine, işten atmalara, ücretlerin düşürülmesine ve ücret gaspına, iş cinayetlerine karşı Dernek’le 1 Mayıs’ta Taksim’e" çağrısı yapıyor.
• Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, "işçi sınıfının birlik ve dayanışma gününün kutlandığı 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kabul edilmesi memnuniyet verici" olduğunu belirterek, "1 Mayıs'ta Taksim'de DİSK'in yanındayız" dedi.
• KESK, toplumsal şiddetin ırk, din, dil, cinsiyet ve yaş ayrımı yapılmadan sürdüğüne dikkat çekerek, defalarca şiddet yanlısı tutumuna şahit oldukları İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın istifasını istedi.
• KESK'in 1 Mayıs 100. Yıl broşürü Leman dergisinin yayımlanan son sayısında armağan olarak veriliyor. Broşürün kapağında Tuncay Akgün'ün ünlü çizgi karakteri Bezgin BekirTaksim Meydanı'nda toprağı öpüp "şükür kavuşturana" derken resmediliyor.
• Merkez Bankası ve İMKB bünyesindeki piyasalarda 1 Mayıs'ta işlem yapılmayacağının ilan edilmesinin ardından, Türkiye Bankalar Birliği de, 1 Mayıs günü tüm bankaların kapalı olması yönünde karar aldı.
• 2008 1 Mayıs gösterilerinin başlangıç merkezi olan DİSK’in Şişli’deki genel merkez binası önüne polisler tarafından üç adet “güvenlik kamerası” yerleştirildi. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen emekçilere dönük devletin tutumunu yansıtan bu gelişme DİSK yöneticileri tarafından tepkiyle karşılandı.
• Esenyurt-Büyükçekmece’de kurulu bulunan ÖRMA Tekstil A.Ş.’ye bağlı GİZEM adlı taşeron firmada çalışan 164 işçi, 1 hafta önce ücretsiz izine çıkarılmalarının ardından, patronun makineleri kaçırıp fabrikayı kapatmasıyla karşılaştılar. ÖRMA işçileri, üretimin halen devam ettiği ÖRMA 2 fabrikası önünde ücretlerini almak için bu sabah saat 10.00’da toplandılar. İşçiler fabrika önünde yaptıkları açıklamada, patronun bazı işçilere 2 ay öncesinde fabrikayı taşerona devredip işçilere, “hakları saklı kalmak kaydıyla devri” onaylayan tutanak imzalattıklarını belirttiler. Ücret haklarının yanısıra işten çıkartıldıklarına dair belge isteyen işçilere, patron temsilcisi tarafından 1 Mayıs’a kadar işçilerin işten çıkartıldıklarına dair fesih bildirimi yapılmayacağı belirtildi. Haklarını alana kadar beklemekte kararlı olan işçiler, aralarında bir komite oluşturarak kapatılan işyerinin bahçesinde bekleyişlerine devam ediyorlar. ÖRMA işçileri, acilen gerekli tespit ve incelemelerin yapılması, alacaklarının tespit edilmesi için Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne bugün bir dilekçe vererek, hukuki süreci başlatacaklar.
• ATV-Sabah grevini 1980 Banknot Matbaa grevini yaşayan emekçiler ziyaret etti.
• 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlama yapılmasına izin vermeyen İstanbul Valiliğinin, kendilerinin yaptığı Kadıköy başvurusunu kabul ettiğini söyleyen Türk-İş, tüm işçi ve işveren konfederasyonları ile emek ve meslek örgütlerini Kadıköy’deki resmi kutlamaya davet etti.
• Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li yönetiminin, işçileri baskıyla sendika değiştirmeye zorladığını iddia eden Belediye-İş Sendikası, AKP il merkezi önüne kadar yürüdü. SHP, TKP, ÖDP, EMEP, CHP İl Başkanları, çok sayıda sendika, meslek odası ve demokratik kitle örgütü yöneticisinin de destek verdiği yürüyüş sırasında Kocaeli halkı destek verdi.
• TÜRK-İŞ, 22 yıldır sürdürdüğü Açlık ve Yoksulluk Sınırı çalışmasının Nisan sonuçlarını açıkladı. Asgari ücretin 527 TL olduğu Türkiye'de Nisan ayında dört kişilik ailenin açlık sınırının 738, yoksulluk sınırının 2404 TL olduğu hesaplandı.
• İSDEMİR işçi maaşlarındaki yüzde 35'lik düşüş kararının 1 Mayıs 2009'dan itibaren uygulamaya konulacağını duyurdu.
• Esenyurt’ta 164 işçinin çalıştığı ÖRMA Tekstil fabrikası kapandı. 1 hafta önce işçileri ücretsiz izne çıkaran patron makineleri kaçırıp fabrikayı kapatıp kaçtı.
• 2009 1 Mayısı’na ilişkin 25 Nisan Cumartesi günü basın açıklaması gerçekleştiren Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını duyurdular.
• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir grup, tutuklu bulunan Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi ebe Seher Tümer'e, Ebeler Haftası'nı kutlamak ve destek vermek için birer mektup gönderdi.SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, Ebeler Haftası dolayısıyla Yenişehir Postanesi önünde yaptığı basın açıklamasında, hükümetin ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nı eleştirdi.
• Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın (Hava-İş), Türk Hava Yolları Teknik AŞ'nin bakanlık müfettişlerince metal işkoluna sokulmasına yaptığı itirazla ilgili dava başladı. Duruşmada metal işkolunda örgütlü diğer iki sendika, Türk-İş'e bağlı Türk Metal-Sen ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş yetkilileri verdikleri dilekçelerle Hava-İş'in itirazına katıldıklarını açıkladı.
• Kayseri KESK Şubeler Platformu, 25 Nisan günü 1 Mayıs’la ilgili basın açıklaması yaptı. Meydan Mimar Sinan Parkı’nda yapılan açıklamaya yaklaşık 160 kişi katıldı.
• Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, İstanbul’daki okullara müdür atamalarına, devlet okullarında yaşanan sorunlara ve AKP hükümetinin siyasi kadrolaşmasına ilişkin 23 Nisan günü Eğitim-Sen İstanbul 3 No'lu Şube binasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
• Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından yapılan açıklamada, TKP'nin işçi sınıfının birlik, dayanışma, mücadele günü olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağı bildirildi.
• Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında 20 Nisan'da ücretli izne çıkarılan 4 bin 505 işçi, yeniden çalışmaya başladı. Türk Metal Şube Başkanı Yüzel, işçilerin, ücretlerinin yüzde 65'inin ödenerek izine ayrıldığını anımsatarak, fabrikada gece yarısı vardiyasıyla üretime yeniden başlandığını bildirdi.
• Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde tarım işçisi kadınların üzerine yıldırım düştü. 1 kadın yaşamını yitirirken 3 kadın işçi yaralandı.
• Daytek Teknoloji’de çalışan işçilerin, 4 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle başlattığı üretimi durdurma eylemi sonuç verdi. Ford, Tofaş ve Renault gibi otomotiv fabrikalarına üretim yapan Daytek Teknoloji’nin patronu, Türk Metal Sendikası’nda üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarttığı 4 işçisini, diğer çalışanların üretimi durdurması üzerine geri almayı kabul etti. Fabrikayı da terk etmeyen işçiler, atılan arkadaşlarının işe dönmesi üzerine yeniden üretime başladı.
• Suudi Arabistan Prensi Abdulaziz'in Kocaeli'nde üretilen 40 milyon avroluk yatı için Kocaeli'ye giden Devlet Bakanı Tüzmen, yatın denize indirilişi sırasında elini açıp dua etti.
• Mira Denizcilik'e ait kuru yük gemisi Mira, şirketin borcu nedeniyle doksan gündür Hint Okyanusu'nda bekliyor. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; yakıtı biten gemide mahsur kalan mürettebat açlık, susuzluk ve sıtma tehlikesiyle karşı karşıya. Sefalet içindeki gemiciler yemek pişirmek için geminin güvertesinin ahşap kısımlarını yakıyor. Mürettebat 5 aydır ödenmeyen ve toplamda 350 bin dolar tutan maaşlarını almadan gemiyi karaya yanaştırmamaya kararlı. Aynı şirketin benzer durumda olan bir başka gemisinin de mürettebat tarafından denizin ortasında terk edildiği belirtiliyor.
• İstanbul Tuzla’da dört sene öncesinden başlayan dönüşüm kendini hissettirmeye başlıyor. Emekçi nüfusunun yoğun bir şekilde yaşadığı Tuzla ilçesindeki Tersaneler Bölgesi’nde yapımı biten dev alışveriş merkezi “Neomarin” ve E-5 kenarındaki Divan Otel ilçenin çehresine farklı bir boyut katmış durumda. Carrefour gibi hipermarketleri de içinde barındıran Neomarin’in hemen yanında bir alışveriş merkezinin daha yapımı sürüyor. Tuzla Tersaneler Bölgesi'nin kapatılması gündemi hala sürüyor. Yaşanan iş cinayetleriyle onlarca işçinin iş güvenliğinin olmaması nedeniyle yaşamını yitirdiği ve kriz gerekçesiyle işsizliğin kol gezdiği Tuzla Tersaneler Bölgesi’nin kapanmasıyla yerine Marina yapılması gündemi hala sürüyor.
• AKP’nin eğitimde reform adı altında 2005–2006 yılında uygulamaya koyduğu ilköğretim müfredatına karşı açılan iptal davası geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Yurtsever Cephe Eğitim Emekçileri, AKP müfredatına karşı açtığı davayı kazandı.
• İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları için ''Toplu katılımlar için Taksim uygun değil. Kazlıçeşme, Çağlayan veya Kadıköy'ü hangi saatlerde isterlerse vermeye hazırız. Taksim'i isteyen Türk-İş'e taleplerinin yerine getirilemeyeceğini tebliğ ettik" dedi.
• 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tatil olmasına ilişkin yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. AKP hükümetinin 1 Mayıs'ın tatil günü ilan edilmesi karşılığında beklentisini ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik özetledi: "Bütün işçiler, pikniğe!"
• Başbakanlık binasının önünde iki ayrı protesto gösterisi yapıldı. Her iki protestocu da geçim sıkıntısından yakınırken, yaşananlar Bülent Ecevit iktidarını sarsan protestoları anımsattı.
• Önce kadınlar işsizlik yaratıyor dediler ardından "gençlere iş yetiştirememek" işsizliğin nedeni ilan edildi. Son olarak Çalışma Bakanı Çelik, işsizliğin "mevsimsel" olarak arttığını söyledi.
• Niğde'de tarım işçilerini taşıyan bir minibüsün aşırı hız nedeniyle takla atması sonucu dördü ağır 13 kişi yaralandı.
• Sağlık Bakanlığı, çağrı merkeziyle merkezi randevu sistemine geçmeye hazırlanırken, çağrı merkezinin ucuz işgücünün yoğun olduğu Erzurum’a kurulacak olması dikkat çekiyor.
• Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ndeki askeri tersanede bakımı yapılan "Saldıray" denizaltısında kazan patladı. Biri yüzbaşı iki kişi yaralandı.
• Şanlıurfa'da Birecik Belediyesi’ndeki görevi değişen bir işçi, kalaşnikofla belediye binasına saldırıda bulundu. Saldırıda 1 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi de yaralandı.
• Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Köseköy beldesindeki Daytek Teknoloji’de çalışan işçiler, 4 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle üretimi durdurma eylemi yapıyor. Ford, Tofaş ve Renault gibi otomotiv fabrikalarına üretim yapan Daytek Teknoloji’de kısa süre önce çalışmaya başlayan 4 işçi, Türk Metal Sendikası’nda üye olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldı. Bunun üzerine sendikalı 135 işçi üretimi durdurdu. İşçiler fabrikayı terk etmiyor, sendika yöneticileri de dışarıda eylem yapıyor. Eylemin, atılan işçiler geri alınana kadar süreceği duyuruldu.
• Zonguldak'ta santral inşaatında ve Samsun’da yük gemisinde meydana gelen iş kazaları sonucu iki işçi yaşamını yitirdi. Zonguldak'ta Çatalağzı beldesinde özel bir firma tarafından yürütülen termik santral inşaatında montaj yapan Çinli işçi Xian Peng-Li, dengesini kaybederek toprak zemine düşerek yaralandı. Peng-Li Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Samsun’da ise, Tekkeköy ilçesinde yük boşaltan bir gemideki iş kazasında, ambar kapağının kayarak 46 yaşındaki Muzaffer Şafak’ın üzerine düşmesi sonucu, kapağın altında kalan Şafak ağır yaralandı. Şafak kaldırılığı Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Özel bir firmanın işlettiği limanda, iş kazasının yaşandığı geminin Romanya'dan buğday getirdiği ifade edildi.
• Yargıtay, “Satışlarım azaldı" diye işçi çıkaran şirketi haksız buldu. Yüksek Mahkeme kârı arttığı için işçinin geri alınmasına karar verdi.
• Türk-İş, 1 Mayıs’ı Taksim meydanında kutlamak için yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine, 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olacaklarını açıkladı. DİSK ise yeni bir açıklama yaparak Taksim’de kararlı olduğunu söyledi.
• Kriz bahanesiyle geçtiğimiz Aralık ayı işten çıkarılan 64 Brisa işçisi, işe iade davasını da kazandı.
• Belediye-İş Sendikası temsilcileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işçilerinin işveren baskısıyla Hizmet-İş Sendikası’na geçirilmesine karşı kendilerini Mimar Sinan Köprüsü’ne zincirledi.
• Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılan başvurunun kabul edildiğini, 5 bin 957 işçinin ücretini "Kısa Çalışma Ödeneği"nden alacağını bildirdi.
• “Ya bin 500 işçi atılacak ya da maaşlarda indirime gidilecek” diyen Erdemir patronları ile Türk Metal anlaştı. İşçilerin maaşları yüzde 35 düşürüldü.
• İzmit’in Alikahya beldesinde kurulu Hyundai’nin yan kuruluşu olan Assan Hanil Oto işyerinden 21 kişi daha işten çıkartıldı.
• Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işçilerinin Hizmet-İş Sendikası’na geçmesini ‘’baskı’’ diye nitelendiren Belediye-İş Sendikası, AKP İl Merkezi’ne yürüyüp protesto yapacak.
• Petrol-İş Sendikası ile Tüpraş işvereni anlaştı. İşçilerin ücretine ilk 6 ay yüzde 5.25 zam yapıldı. Diğer 6 aylarda ise ücretler enflasyon oranında artacak.
• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istediklerini, fakat izin verilmemesi halinde kutlamaları Kadıköy’de yapacaklarını açıkladı.
• KESK, Türk-İş ve TMMOB’un da aralarında bulunduğu Ankara 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs’ı Ankara’da kutlayacaklarını duyurdu.
• İş-Kur’un her ilanı izdihama yol açıyor. Manisa’da bir yemek şirketi için 90 personel alınacağı duyurulunca İş-Kur’un önünde erken saatlerde yoğun kuyruklar oluştu. İlk gün başvuran 1500 kişinin büyük çoğunluğu, üniversite mezunu kadınlardı.
• Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin (TİED) yaptığı bir araştırmaya göre, emekliler tatil nedir bilmiyor. Avrupalı emeklilerin tatil için Türkiye'yi seçtiği belirtilen araştırmada, ülkemizdeki emeklilerin aldıkları maaş sebebiyle değil yurtdışına çıkmak yurtiçinde bile gezinemedikleri bir kez daha gün yüzüne çıktı.
• Kocaeli'de Belediye-İş üyeleri Hizmet-İş'in baskılarına karşı 17 Nisan günü yürüyüş gerçekleştirdi.
• Kriz karşıtı eylem ve ATV-Sabah grevcilerinin her Cumartesi akşamı gerçekleştirdikleri yürüyüşle 18 Nisan günü eylem alanına dönen İstiklal Caddesi “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!” diyen işçilerin sloganlarıyla yankılandı.
• Sefaköy’de bir araya gelen Emekli-Sen Aksaray Şubesi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Birleşik Metal-İş Sendikası, Genel-İş Sendikası, BDSP, Alınteri, Halkevleri, TKP, ÖDP, DTP, Emek Partisi, Birleşik İşçi Derneği, grevdeki Atv-Sabah emekçileri ve Sefaköy Desa Deri direnişçisi Emine Arslan’la dayanışma amacıyla 19 Nisan günü bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşte grevdeki Atv-Sabah işçileri ve Sefaköy Desa Deri direnişçisi Emine Arslan da yer aldılar.
• Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tepkilere rağmen özelleştirdiği ve Fransız GDF Suez firmasınca satın alındıktan sonra pek çok üst düzey yöneticisinin de işine son verilen İZGAZ’da sıra işçilere geldi ve 10 işçi işten çıkarıldı.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından Sabah gazetesi ve ATV'de 65 gündür sürdürülen greve destek amacıyla Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların Ankara şubeleri bir oturma eylemi başlattı. 18 Nisan'da Ankara Sakarya Meydanı'nda yapılan oturma eylemine Yol-İş ve Petrol-İş Ankara şubeleri katıldı. Eylem her Cumartesi saat 17.00-18.00 arasında katılım artırılarak tekrarlanacak.
• Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek işsizliğin nedenlerinden birisinin yeterli iş imkanı yaratılamaması ve genç nüfusun artan iş talebi olduğunu iddia etti. Şimşek daha önce de işsizlik artışını kadınların iş aramaya başlamasına bağlamıştı.
• Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 4 No’lu Şube ile Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAREM) ortaklaşa gerçekleştirdiği kadın işçi temsilcileri eğitimlerinin 6.’sı 16 Nisan'da Şişli’deki Tez Koop-İş Sendikası 4 No’lu Şube eğitim salonunda gerçekleşti.
• IBM Türk’te örgütlenme mücadelesini sürdüren Tez Koop-İş, bilişim çalışanlarının tamamına ulaşmak için Bilişim Örgütlenme Bürosu açtı. İstanbul 2 No’lu Şube bünyesinde faaliyet gösterecek büronun açılışı, dün sendika binasında yapıldı.İBM Türk’te örgütlenme mücadelesini sürdüren Tez Koop-İş, bilişim çalışanlarının tamamına ulaşmak için Bilişim Örgütlenme Bürosu açtı.
• Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz ve yanındakiler, belediye yemekhanesinde çalışanlara açıklama yapan Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı ve sendika yöneticilerine saldırdı. Belediye yönetimine daha önce bildirimde bulunulmasına rağmen, Oflaz ve beraberindeki güvenlik görevlileri ile Bem Bir-Sen işyeri temsilcisinin katıldığı saldırı sırasında, Kılıcı ve beraberindekiler yaralandı. Saldırıya tepki gösteren belediye çalışanları ve Tüm Bel-Sen İstanbul şubeleri, belediye önünde protesto eylemi yaptılar. Eylemde konuşan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, Fatih Belediyesi yöneticilerinin, çalışanların sorunlarını çözmek yerine sorunların çözümünü isteyenlere saldırdığını dile getirdi.
• ESP’li Emekçi Memurlar Galatasaray Lisesi’nde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile 1 Mayıs ve Taksim çağrısı yaptılar. İşçi ve emekçilere krizin faturasını ödememe çağrısı yapan ESP’liler “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Taksim emekçilere kapatılamaz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarının atıldığı eylemde “1 Mayıs’ta Taksim emekçilere açılmalıdır 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!” pankartı açıldı. Açıklamaya Tekstil Sen de dövizleriyle destek verdi.
• İÜ öğrencileri 17 Nisan günü direnişteki MEHA işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundular.
• Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulu MKE Hurda İşletme Müdürlüğü’nde patlama meydana geldi. Patlamada 2 kişi yaralandı.
• Belediye-İş Sendikası Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Osman Suat Kalyoncu, koltuk uğruna 4 bin işçiyi kurban edemeyeceğini söyleyerek görevinden istifa etti. Büyükşehir Belediyesi ve İSU’da çalışan işçilerin baskıyla Hizmet-İş Sendikası’na geçirilmesine karşı mücadele kararı alan Belediye-İş Sendikası’nda hareketlilik sürüyor. İşçilerin sendika değiştirmesi noktasında suçlanan Belediye-İş 1 Nolu Şube Başkanı Osman Suat Kalyoncu, görevinden ayrıldığını açıkladı.
• Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Belediye-İş üyelerinin baskıyla Hizmet-iş Sendikası’na geçirildiğini iddia eden işçiler, emek örgütleri ve siyasi partiler belediye binasına yürüdü.
• Aylardır maaşlarını alamayan ve patronlarının terk ettiği, haczedilmiş iş makinelerini koruyan Kerem Tekstil işçisinin eylemleri sürüyor. İşçiler Basın Ekspres yolunu trafiğe kapattı.
• Tekstil işçisi Hüseyin Duman 18 Nisan 1999'da yapılan seçimlerden bir gün önce öldürülmesinin yıldönümünde anıldı. Sosyalist İktidar Partisi (SİP) konvoyuna yapılan saldırı sırasında arkadaşlarını korumaya çalışırken, Ülkü Ocakları başkanı İhsan Bal tarafından göğsünden vurularak öldürülen tekstil işçisi Hüseyin Duman, Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı’nda anıldı.
• Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Taksim'de yapılacak kutlamalara katılacaklarını açıkladı.
• Kriz nedeniyle daha önce esnek çalışma uygulamasının başladığı Delphi Packart’ta işçi kıyımı devam ediyor. Son olarak fabrikadan 92 işçi işten atıldı. Böylece daha önce bin kişinin çalıştığı fabrikada işçi sayısı 750’ye düştü. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada bir süre vardiya sayısı 3’ten 2’ye indirilmişti. Bu uygulamayla bir ayda 15 gün çalıştırılan işçilere verilen para da asgari ücretin altına düşmüştü.
• Asistanların doktora sonrasında işlerine son vermeyi düzenleyen “50/d maddesi” karşıtı araştırma görevlileri, tüm üniversitelerdeki araştırma görevlilerine seslenerek, iş güvencesi taleplerini dile getiren basın açıklaması yapılması çağrısında bulundu. Araştırma görevlileri “doktoralı işsiz olmayacağız” sloganıyla tüm üniversitelerde basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
• Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığı iddiaları üzerine devreye Türk-İş Genel Başkanı girdi, ancak sonuç alamadı. Belediye-İş Sendikası, belediyedeki üst düzey yetkililerin, işçileri baskı ve tehdit yoluyla Hizmet-İş’e üye olmaya zorladığını öne sürdü. Ardından, dün sabah Hizmet-İş şube binasına giden işçiler, tek tek sendikaya üye oldu.
• SES Kocaeli Şubesi üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Döner Sermaye adaletsizliği giderilmelidir, asistan doktorların sorunları çözülmelidir, yemekler ücretsiz olmalıdır, çalışanların kreş ve servis sorunları çözümlenmelidir, eş durumu ve mazeret tayinlerinde zorluk çıkarılmamalıdır, muayene katkı payı adı altında tahsil edilen ücretlendirme olayına çözüm bulunmalıdır" taleplerini dile getirdi.
• Birleşik-Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için kriz bahanesiyle işten çıkarmaların yaşandığı Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tezcan Galvaniz’de grev kapısı aralandı. Tezcan Galvaniz ile Birleşik Metal-İş arasındaki toplusözleşme görüşmeleri arabulucu sürecinde de anlaşmazlıkla sonuçlandı.
• Adana Numune Hastanesi'ne temizlik hizmeti veren taşeron firmada çalışanlardan sözleşmesi yenilenmeyen 166 kişinin isimleri, liste halinde hastane bahçesindeki panoya asıldı. Çalışanlar hastane önünde yaptıkları eylemle olayı protesto etti.
• Kriz gerekçesiyle Akbank'ta 1200 kişiyi toplu olarak işten çıkaran Suzan Sabancı,TMSF'nin ihaleye çıkardığı Uzan'ın eski yalısın 54 milyon TL ödeyerek satın aldı.
• SES Samsun şubesi 15 Nisan saat 12.30’da OMÜ Hastanesi 3 No’lu kapıda “Sağlıkta dönüşüm programı” adı altında sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları ve haksız uygulamaları protesto etmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
• 18 Mart’ta gerçekleştirdiği iki saatlik iş bırakmanın ardından 14 Nisan günü örgütlü olduğu Sosyal Güvenlik Müdürlükleri, vergi daireleri, adliyelerde yarım gün iş bırakma kararı alan KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Türkiye genelinde gerçekleştirdiği eylemlerle taleplerini bir kez daha duyurdu. İstanbul, İzmir ve Ankara’da eylem yapan BES üyelerinin İzmir’deki eylem adresi Konak'tı. Konak’taki Sosyal Güvenlik Kurumu önünde toplanıp vergi dairesine yürüyen BES üyeleri slogan ve alkışlarıyla uğradıkları hak gasplarına tepki gösterdiler. BES İzmir Şube Başkanı Ramiz Sağlam tarafından yapılan açıklamada emekçilerin yaşadıkları sorunlar aktarıldı. AKP karşıtlığı ön plana çıkarıldı. Ankara’da iş bırakan BES üyeleri saat 11.30’da Ziya Gökalp Caddesi’nde buluştular. Buradan Adliye Sarayı’na gerçekleştirilen yürüyüşte BES 1 No’lu Şube pankartı açılırken Adalet Bakanlığı ve Danıştay’da çalışan büro emekçileri de kendi pankartlarıyla yürüdüler. BES üyelerinin İstanbul’daki toplanma noktası ise Cağaloğlu’ndaki İstanbul Defterdarlığı önüydü. Sabah saatlerinde Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası’ndaki işyerlerinde basın açıklamaları gerçekleştiren emekçiler saat 11.00’de defterdarlık önünde davul eşliğinde halaylar çekerek toplandılar. BES üyelerinin 2009 1 Mayısı’nı Taksim Meydanı’nda kutlama kararlılığı belirtildi. Fındıklı’daki SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde toplanan BES üyeleri burada da eylemdeydiler. SGK’da işçi statüsünde çalışan Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyelerinin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını okuyan BES İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan SGK emekçilerinin yaşadıkları sorunları aktardı ve sorunlarının çözümü sağlanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Sloganlarla sona eren eyleme Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri de destek verdi.Bursa’da iş bırakan BES üyelerinin buluşma noktası ise Fomara Maliye Sarayı önü oldu.
• TÜİK tarafından 2009 yılının Ocak ayı işsizlik oranı yüzde 15.5 olarak hesaplandı.
• Hakları için direnen MEHA Tekstil işçileri direnişlerinin seslerini çevre fabrikalara ulaştırmak ve diğer işçi kardeşlerine mücadele çağrısı yapmak için farklı eylem ve etkinlikler gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Diren Tekstil patronu ve adamlarına gerekli cevabı veren MEHA işçileri 14 Nisan günü de Diren Tekstil patronunun saldırısını teşhir eden ve GOP Elmabahçesi’ndeki işçileri mücadeleye çağıran bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Direniş çadırı önünde pankart açarak yürüyüşe geçen MEHA işçileri çevre fabrikalarda çalışan işçilere krizin faturasını ödememek için mücadele etmeye çağıran konuşmalar yaptılar. Coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca “İşten atmalar yasaklansın!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın MEHA direnişimiz!” sloganlarını atan işçiler Diren Tekstil önüne geldiklerinde Diren tekstil patronunun dünkü saldırısını teşir eden konuşmalar gerçekleştirdiler.
• Kurtiş Matbaacıık işçileri Kurtiş’in iş yaptığı Cumhuriyet gazetesi önünde eylem yaptılar.
• Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk üç ayındaki toplu işçi çıkarma sayısı, geçen yılın toplam sayısının yarısına yaklaştı. Yılın ilk üç ayında toplam 40 bin 747 işçi toplu olarak işten çıkarıldı.
• İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Marmara, Kocaeli, Uludağ, Dokuz Eylül, Ege, Boğaziçi, Ankara, Hacettepe, ODTÜ Üniversitesi araştırma görevlileri 24 Nisan'da Yüksek Öğretim Kuurumu'nun (YÖK) önünde "doktoralı işsiz olmayacağız" demek için buluşuyor.
• İzmir'in Bayraklı İlçesi'nde, Aytaş Gıda firmasında çalışanlarla stajyer öğrencileri taşıyan servis midibüsü yağışlı hava nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkınca tren yoluna uçtu. Savaş alanına dönen olay yerinde, yaralılar tren rayları üzerinde ambulansların gelmesini bekledi. Kazada, 11 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı.
• Parsan Makina Parçaları Sanayi A.Ş, 75 çalışanının iş akdini feshedeceğini duyurdu.
• Kilis’te KESK binası önünde biraraya gelen kamu emekçileri basın açıklaması gerçekleştirdiler. Büro Emekçileri Sendikası Kilis Temsilcisi Kıyasettin Aslan tarafından okunan basın açıklamasında emekçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar anlatıldı. Mücadelenin süreceği vurgulandı. BES Diyarbakır Şube Başkanı’nın Yozgat’a sürgün edilmesinin de protesto edildiği eylemde sol-sosyalist basın yayın organlarına dönük baskı ve engellemeler de kınandı. Yaklaşık 50 kamu emekçisinin katıldığı eyleme KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de destek verdi.
• DİSK Başkanlar Kurulu 13 Nisan Pazartesi günü 1 Mayıs gündemli olarak toplandı. Başkanları Kurulu’nun ardından kurulun yaptığı değerlendirmeler “Taksim talebimiz bir inatlaşma değil, demokratikleşme ısrarıdır!” başlığı ile kamuoyuna duyuruldu. DİSK açıklamasında "Taksim yasağı devam ettiği sürece, 8 saatlik çalışma günü, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanacak bir ücret için verilen mücadelelerin, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının simgeleştiği gün olan 1 Mayıs sadece bir sevinç ve tatile indirgenmiş olacaktır" denildi.
• Sağlık alanında örgütlü oda ve sendikalar, Doç. Dr. Kahraman Öztürk'e hastası tarafından gerçekleştirilen saldırıyı Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile protesto etti. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından gerçekleştirilen eylemde “Şiddete ve baskıya hayır! Güvenli ortamlarda güvenceli çlışmak istiyoruz!” pankartı ve “Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu değiliz”, “Hedef tahtası olmak istemiyoruz”, “Sağlıkta dönüşüm şiddetine son”, “İnsanca çalışma, insanca yaşam koşulları istiyoruz” dövizleri taşındı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asil Çelik işçileri grevlerinin 74. gününde Orhangazi’den Bursa’ya yürüyerek grevlerine sahip çıktı. Son günlerde taşeron firmanın işçi çalıştırma girişiminde bulunması ile sancılı günler geçiren Asil Çelik grevi, işçilerin kilometrelerce süren Bursa yürüyüşüyle yeni bir canlılık kazandı. Günlerdir fabrikaya taşeron işçi sokulmasını engellemek için Asil Çelik’te eylemler yapan işçiler, grevin 74. gününde fabrika önündeydi. Grev kırıcı rolüne soyunan taşeron firma patronuyla sabahın erken saatlerinde gerginlik yaşayan işçiler, taşeron işçileri fabrikaya sokmadılar.
• TEB ile birleşmeye hazırlanan Fortis'te çalışanlara haftada dört gün çalışma önerilmesi akıllara "işten çıkartma hazırlığı mı yapılıyor?" sorusunu getirdi.
• Sendikalar kanunu ile 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine yönelik yasa tasarısı için Çalışma Bakanı Meclis’te grubu bulunan partilerle görüşerek destek istedi. Sendikalar kanunu tasarısını eleştirerek kendi tasarısını hazırlatan Türk-İş’in yasa taslağı diğer konfederasyonlar tarafından yetersiz bulunuyor. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendikal yasalarla ilgili taleplerinin, tamamen ILO normlarının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda toplu sözleşme sürecindeki çifte barajın kaldırılmasını, uzun yetki prosedürünün sadeleştirilmesini, grev yasağının daraltılmasını, iş kolu sayısının 12-14 düzeyine çekilmesini istediklerini ifade eden Görgün, bunların yalnız kendilerinin değil, ILO’nun da talepleri olduğunu belirtti.
• Bakırköy Adliyesi'nde kot kumlama işçilerinin davası bugün görülmeye başlandı. Çoğu solunum hastası olan işçilerin emekli olabilmeleri için öncelikle sigortasız çalıştıklarının tespit edilmesi gerekiyor ancak çalıştıkları taşeron firmalar kayıt altında olmadığı için de süreç uzuyor. İşçilerle dayanışma için aydın ve sanatçılar da bugün adliyedeydi. Kot kumlama işçilerinin sigortasız çalıştırıldıklarına dair tespit davasında işçiler haklı bulunursa emeklilik hakkı kazanacaklar.
• Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Festival daha sonra geçen yıllarda da olduğu gibi Adana’dan Ardahan’a, Bursa’dan Eskişehir’e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.
• Otokar'dan İMKB'ye gönderilen yazıda, otomotiv pazarındaki daralmaya bağlı olarak şirkette 13-18 Nisan ve 27 Nisan - 2 Mayıs 2009 tarihleri arasında üretim faaliyetlerine ara verilmesi ve üretim alanı çalışanlarından 450 işçinin ücretli izinli sayılmalarının kararlaştırıldığı belirtildi.
• DTP Parti Meclisi Türkiye emek cephesi ile tutarlı, düzenli ve kalıcı bir ilişkinin güçlü bir emek politikası ile beslenmesine vurgu yaparak, parti olarak 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel ve güçlü bir katılımı gerçekleştirme kararı aldığını açıkladı.
• Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, Bursa'nın küresel ölçekte faaliyet gösteren, üretimlerinin yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden otomotiv firmalarına ev sahipliği yaptığını belirterek, ihracattaki tıkanmanın istihdama olumsuz yansımalarının bütün şiddetiyle sürdüğünü söyledi. Kanca, krizin özellikle son çeyreğine damgasını vurduğu 2008 yılında, kentte 56 bin 700 kişinin işini kaybettiğini anımsatarak, bu yılın ilk çeyreğinde 19 bin 617 kişi işten çıkarıldığını belirtti.
• Sosyal Güvenlik Kurumları’nda yeniden yapılanma adı altında çalışanlara dayatılan keyfi uygulamalar Fatih Sosyal Güvenlik Merkezi önünde KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından protesto edildi. Zaten istihdam eksikliği yaşayan SGK’da yeterli sayıda personelin atanmaması ve emekli olan personelin yerine yeni personel istihdam edilmemesi nedeniyle her geçen gün personel sayısının azaldığı, çalışan SGK emekçilerinin iş yükünün giderek arttığı eylemde okunan basın açıklamasında dile getirildi.
• DESA Deri direnişleriyle dayanışma amacıyla İzmir’de eylem yapıldı. Eylemde Samanyolu TV'nin Deri-İş Sendikası'na dönük karalama kampanyası da protesto edildi. Deri-İş Sendikası İzmir Şubesi’nin düzenlediği eyleme Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Deri İşçileri Derneği, Tez-Koop-İş ve TÜMTİS İzmir Şubeleri de destek verenler arasındaydı.
• Tokat, Sinop ve Samsun havaalanlarının özelleştirilmesi Tokat’ta gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Tekel’in Tokat’taki fabrikasında çalışan Tek Gıda-İş üyesi işçilerin sendika pankartıyla destek verdiği basın açıklamasında KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’nin pankartı açıldı. Eğitim-Sen, EMEP, Devrimci Memur Hareketi ve Sosyalist Kamu Emekçileri’nin de destek verdiği eylem oldukça coşkulu geçti. Yerel basının da yoğun ilgi gösterdiği açıklama boyunca “Özelleştirmelere hayır!”, “Tokat'lı havalimanına sahip çık!”, “Yolcuya açık talana kapalı!” sloganları atıldı. Eyleme 50’yi aşkın kişi katıldı.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi basın emekçileri 11 Nisan günü grevlerinin 58. gününde Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne yürüdüler. Geçtiğimiz haftalardaki yürüyüşlerini pankartsız olarak gerçekleştiren emekçiler bu haftaki eyleme “Sabah-ATV grevi sürüyor, dayanışma büyüyor! TGS” pankartını açarak katıldılar.
• MEHA tekstil işçileri ile dayanışmayı yükseltmek için İzmir'de tekstil işçileri eylem yaptılar. MTK, Gıda Çarşısı ve BEGOS’tan tekstil işçileri LC Waikiki’nin Buca Şirinyer’deki mağazası önünde bugün saat 14.00’da basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ”1 Mayıs'ın tatil yapılması yetmez, birer maaş da ikramiye verilmeli” dedi.
• Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 1 Mayıs'ın ülke ekonomisine büyük külfet getireceğini belirterek tatil yapılmamasını istedi.
• LC Waikiki, direnişteki MEHA işçilerine mektup yollayarak protesto eylemlerini bırakmaları halinde sosyal yardımlaşma vakfı üzerinden maddi yardımda bulunabileceklerini açıkladı. Mektupta ayrıca protesto eylemlerine son verilmezse soruşturma açılacağı tehdidinde de bulunuluyor.
• İstanbul Topkapı'da hakları için direnen Kurtiş işçilerinin mücadelesi 11. gününde kararlılıkla sürüyor. Kurtiş işçileri sendikalardan, emek örgütlerinden destek bekliyorlar.
• İkitelli organize sanayi bölgesindeki AKE Atalay Kalıp’ta çalışan işçiler dün sabah iş yerlerine gittiklerinde bir sürprizle karşılaştılar. İş yeri müdürü tarafından kendilerine fabrikanın satıldığı söylenerek içerideki hammadde ve makinelerin, eski sahiplerince taşınacağı duyuruldu. Yapılan açıklamayla ikna olmayan işçiler, patronların fabrikaya gelmeden içerideki malzemeleri boşlatmak istemesine engel oldu. iYaklaşık üç aydır maaşların ödenmediği iş yerinde toplam 60 kişi üç farklı şirkete bağlı çalışıyor. İşçiler iş yerini terk etmemeye karar verdiler ve geceyi fabrikada geçirdiler.
• Ankara’da BDSP, Alınteri, DHF ve Odak’ın oluşturduğu Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu 2009 Ankara 1 Mayıs'ına ilişkin düzenlediği basın toplantısıyla sürece dönük ortak yaklaşımlarını deklare etti. Ankara’daki tüm kurumlara 2009 1 Mayısı’nı birleşik, kitlesel, devrimci bir zeminde örgütleme çağrısı yapıldı.
• LC Waikiki’ye üretim yapan MEHA Tekstil fabrikası önündeki çadırda direnişlerini sürdüren işçiler, Mecidiyeköy’deki LC Waikiki mağazası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, MEHA tekstilin neden olduğu hak gasplarının sorumlusunun asıl işveren durumundaki LC Waikiki olduğunu vurguladı.
• 1 Mayıs’ta işçilere kapalı olan Taksim Meydanı, kutlama için polislere açıldı. Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 164. yıldönümü için yapılan törenlerde meydan araç trafiğine kapatıldı.
• KESK, yaptığı basın toplantısıyla 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağını duyurdu.
• Kordsa, piyasadaki durgunluğun devam etmesi nedeniyle ücretsiz izin uygulaması başlattı. Buna göre fabrikada çalışan Teksif Sendikası’na üye 650 işçi, 4 gün ücretsiz 6 gün tam ücret karşılığında 10 gün izne çıkarılacak. İzinlerin, önümüzdeki hafta uygulamaya konulması bekleniyor.
• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin, Taksim İlkyardım Hastanesi önünde 9 Nisan'da öğle paydosunda hasta ve hasta yakınlarının da katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1 Nisan 2009’da başlayan düzenlemelerinin sağlık hizmetlerine erişimi engellediği belirtilerek, SSGSS Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde emekçiler aleyhinde yapılan bütün düzenlemelerin derhal geri çekilmesi istendi.Acil servislerin giderek gerçek acil hastalara hizmet vermek durumundan çıkarılarak GSS’nin engellerini aşamayan ya da normal hizmete ulaşamayan hastaların uğrak yeri haline geldiği belirtildi.
• IBM Türk’te başlattıkları sendikal örgütlenme mücadelelerini eylemlerle sürdüren Tez-Koop-İş Sendikası üyesi IBM çalışanları 9 Nisan öğle paydosunda Yapı Kredi Plaza önünde eylemdeydiler. “IBM'de sendikal haklara saygı istiyoruz” talebiyle gerçekleştirilen eylemde Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Tek Gıda-İş Sendikası ve Tekstil Sen de destek verdi. Basın açıklamasına Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri katılım sağladı. ATV-Sabah'ta grevde olan TGS üyesi basın emekçileri de açıklamaya katılarak destek verdi. Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube tarafından 1 Mayıs’ın İstanbul’da birleşik, kitlesel ve görkemli bir biçimde kutlanması gerektiği dile getirildi. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi ve Taksim’in 1 Mayıs alanı olarak işçilere açılması talep edildi.
• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs üzerindeki yasağın kaldırılarak tatil ilan edilmesi ve Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılması gerektiğini söyledi.
• 2009 1 Mayısı’na ilişkin yazılı bir açıklama yapmayan KESK, Genel Merkez yöneticileri üzerinden çeşitli basın yayın organlarına yaptığı açıklamalarla 1 Mayıs’ın resmi tatil günü ilan edilmesini ve Taksim Meydanı’nın işçi ve emekçilere açılması gerektiğini belirtiyor.
• TMMOB Yönetim Kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın emek ve meslek örgütleri ile birlikte, başta Taksim olmak üzere ülkenin tüm alanlarında kutlanması yönünde karar aldı.
• 29 Mart yerel seçimlerinin ardından görevi devralan CHP’li İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin’in ilk icraati 85 işçiyi kovmak oldu.
• İşten atıldığı Dearsan Tersanesi önünde 210 gündür direnişini sürdüren Limter-İş Sendikası yöneticisi Levent Akhan, Pozitif Gemi şirketinde çalışırken, hak gasplarına neden olacak belgelere imza atmadığı ve yaşanan iş cinayetini basına ve sendikaya bildirdiği için geçen yıl 10 Eylül'de işten çıkarılmıştı. Dearsan Tersanesi için çalışan taşeron Pozitif Gemi şirketi, patronun "burada sendikalı işçi istemiyorum" talimatı doğrultusunda bütün sendikalı işçileri işten çıkardı. Son işçi olan Nihat İpteş'in de işine son verildi. 3 yıldır Pozitif Gemi için çalışan İpteş, Levent Akhan lehine duruşmada tanıklık yaptıktan sonra, önce yardımcısı işten alınarak iş yükü arttırıldı, ardından maaşı düşürüldü ve son olarak da işten çıkarıldı. Nihat İpteş, işten çıkartılmasına ilişkin herhangi resmi bir gerekçe sunulmadığını belirtti.
• Memur-Sen'in araştırmasına göre, geçen ay 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 841 TL, yoksulluk sınırı ise 2 bin 327 TL olarak hesaplandı.
• İstanbul’da denetimsiz merdivenaltı kot kumlama atölyelerinde ölümcül silikozis hastalığına yakalanan ve akraba olan 50 Diyarbakır Ambarlı köyü genci, hem iş hem de kaybettikleri sağlıklarını istiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na başvuran gençler hastalıkları nedeniyle rapor almak üzere Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine yönlendirildi ve gençlere rapor almaları konaklamaları için kişi başına 200 TL’lik destek verildi.
• Ümraniye’de Ihlamurkuyu Mahallesi'nde kurulu bulunan Halil Tekstil işyerinde çalışan işçilerin iki gün boyunca sürdürdükleri işyerini terketmeme eylemi 7 Nisan akşamı sona erdi. Fabrikayı işgal eden Halil Tekstil işçileri polis ve icra memurunun iknaları sonucunda eylemlerine son verdiler. İki gündür fabrikalarını terk etmeyen işçiler 7 Nisan akşam saatlerinde yapılan pazarlıklar sonucunda makinelerin fabrikadan çıkarılmasına izin verdiler. Halil Tekstil işçileri fiili mücadelelerini sona erdirip, haklarını huhuksal olarak arayacaklarını belirttiler.
• Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan hasta bakıcı, temizlikçi, bilgi işlem çalışanı taşeron sağlık işçileri 8 Nisan günü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi taşeron yemekhanesinde “Nitelikli ve sağlıklı yemek hakkımız için yemek yemiyoruz!” eylemi gerçekleştirdi.
• Her Çarşamba ATV-Sabah Plaza önünde gerçekleşen “Plaza Eylemleri”nde 1 Mayıs çağrısı yapıldı. Grevdeki ATV-Sabah emekçilerinin grevlerinin 55. gününde Plaza Eylem Platformu’nun yanısıra TKP ve SDP üyeleri de bulundu.
• TOKİ’nin Trabzon’daki hastane inşaatında arka arkaya yaşanan iş kazaları karşısında “önlem” olarak iki kurban kesildi.
• Türk-İş, 1 Mayıs kutlamalarını Taksim meydanında yapmak için Valiliğe resmi başvuruda bulunma kararı aldı. Başvurunun reddedilmesi halinde Türk-İş başka bir alanda kutlama yapacak.
• İstanbul Gürpınar'da kurulu Devsel Dar Dokuma Lastik ve Tekstil Fabrikasında, sağlığa aykırı koşullarda günde 12 saat çalıştırılan işçilerin maaş ödemeleri aksatılıyor.
• Ümraniye’de Halil Tekstil işyerinde, işçilerine altı aydır mesai ücreti, 2,5 aydır da maaş vermeyen ve bir hafta önce ortadan kaybolan tekstil patronu Kemal Kanlı, icra bahanesiyle işyerindeki makineleri kaçırtmaya çalışınca tetikte bekleyen 150 işçi direnişe geçti.
• Petrol-İş sendikası, Adana ve Mersin'de bulunan Toros Tarım'a ait fabrikalarda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve başladı.
• 1 MAYIS’ın artan saldırılara karşı birlikte ve yaygın kutlanması gerektiğini bildiren Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, konfederasyonları duyarlı olmaya çağırdı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası'nca yapılan araştırmada, Eylül 2008-Şubat 2009 arasındaki 6 ayda işten çıkarılanların resmi rakamlara yansımasının 500 bini geçtiği ve işten çıkarmaların yarıdan fazlasının Marmara Bölgesi'nde yaşandığı bildirildi.
• Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasında yürütülmekte olan 8. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, anlaşma ile sonuçlandı. Açıklamada, sözleşme kapsamında, sendika üyesi işçilerin ücretlerine, ilk altı aylık dönem için yüzde 3, ikinci altı aylık dönem için yüzde 3,5, üçüncü altı aylık dönem için yüzde 2,5 ve dördüncü altı aylık dönem için yüzde 2,5 oranlarında zam yapılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.
• Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul Şubeleri, Türk-Büro Sen İstanbul 3 Nolu Şube ve Tez-Koop İş 2 Nolu Şube, 6 Nisan'da saat 13.00’te SGK İstanbul İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği ortak basın açıklaması ile taleplerini duyurdu. “SGK çalışanları” pankartının taşındığı eylemde basın açıklamasını BES 2 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Taşkıran gerçekleştirdi. Taşkıran yaptığı açıklamada, Fındıklı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nin Sirkeci’de bulunan BAĞ-KUR arşiv binasına taşınmasının planlandığını belirterek, adı geçen binanın sadece boyasının yapılmış olup çalışma koşullarına uygun olmadığını düşündüklerini söyledi. Taşınma ve hizmet sunumları sırasında personel ile toplumun ulaşım ve nakil işlerinde sıkıntılar yaşanacağına da dikkat çeken Taşkıran, binanın fiziki koşullarına da değinerek özürlü hak sahiplerinin hizmet alamayacağını belirtti. Binada çatlakların da olduğunu söyleyen Taşkıran, deprem konusunda da endişelerini ifade etti.
• IBM ve Plaza eylemleriyle gündeme gelen beyaz yakalılardaki örgütlenme arayışının bir parçası olarak, internet üzerinden 500 kişinin imzasıyla desteklediği Bilgi ve İletişim Emekçileri Derneği (BİTDER) kuruluş toplantısı 5 Nisan tarihinde Şişli’deki DİSK Genel Merkez binasında gerçekleştirildi.
• Gebze’de, yeni kurulmaya çalışılan bir tesiste yeğenine yardımcı olmaya çalışan makine teknikeri, iş kazası sonucu öldü.
• Hak-Sen Konfederasyonu'na bağlı Büro Hak-Sen'in açtığı davada Ankara 15. İdare Mahkemesi kamuda çalışan geçici personelin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi.
• Esenyurt Merkez Mahallesi, Bağlarçeşme Caddesi’ndeki 2 katlı bir binanın giriş katındaki parke imalathanesinde patlama meydana geldi, 2 kişi yaralandı.
• Yürürlükteki yasaların 12 Eylül'ün olağanüstü koşullarında yapıldığını belirten Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu, ’Toplu İş İlişkileri’ adında tek bir kanunla, çağdaş standartlar getirilmesini önerdi.
• Grevlerinin 51. gününde Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen TGS üyesi basın emekçileri destek veren kurum ve kişilerle birlikte Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler. ATV-Sabah emekçilerinin yürüyüşüne MEHA Giyim ve Sinter Metal’den işçiler de destek verirken “Yaşasın sınıf dayanışması!” yürüyüş boyunca sıkça atıldı.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan “2008 Yılı İşçi Sağlığı ve Güvenliği”, “Bölgesel Asgari Ücret Nedir?”, “Genel Sağlık Sigortası ne getiriyor?” ve “Türkiye Sanayisinin Temel Yönelimleri” isimli raporları yayınlandı.
• Desa Direnişiyle Dayanışma İstanbul Kadın Platformu’nun 4 Nisan'da Desa Beyoğlu Mağazası önünde yaptığı "Desa direnişindeki kadınlarla dayanışma eylemi"nde Atv-Sabah grevinden ve Meha Giyim’den direnişteki kadınlar da hazır bulundu. Platform adına Nilgün Yurdalan’ın yaptığı basın açıklamasında “Biz kadınlar erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı iş için, sendika hakkı için, iş yasasındaki haklar için, hem evde hem işte sömürülmeye ve ezilmeye karşı susmuyoruz, evlere kapanmıyoruz” denildi.
• Meha işçileri hak alma mücadelelerini farklı eylemlerle sürdürüyor. 3 Nisan günü öğle saatinde Meha patronu Habib Kuruahmet’in oturduğu mahalleye giden Meha işçileri burada bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Habib Kuruahmet’in resminin olduğu ve 117 işçinin emeğini nasıl çaldığını anlatan 500 adet bildiri Kuruahmet’in evinin çevresinde oturan esnafa, kapı komşularına dağıtıldı. Ardından Cuma namazı çıkışı Kuruahmet’in evinin yakınındaki cami önüne gidilerek namazdan çıkanlara dağıtım yapıldı. Konuşmalar eşliğinde yapılan dağıtımda Habib Kuruahmet’in emek hırsızı olduğu vurgulandı.
• Sağlık Bakanlığı, çok sayıda kot taşlama işçisinin genç yaşta ölümüne sebep olan silikozis hastalığına yol açan, püskürtme işlemi sırasında kum, silis tozu ya da silika kristalleri içeren madde kullanımını yasakladı.
• ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu’nun düzenlediği Arslan ve Deri-İş sendikası uzmanı Nuran Gülenç’in konuşmacı olarak katıldığı “Desa Deri Direnişi” başlıklı panele yaklaşık 100 kişi katıldı. Desa'da 175 gün direnişini sürdüren Emine Arslan ODTÜ'de deneyimlerini anlattı: "Sağlık güvencemiz yoktu, denetleme olduğunda işveren sigortalı olmayanları çatıya saklıyordu. Sendikaya üye olduğum duyulduğunda ağza alınmayacak küfürler işittim işverenden."
• 29 Mart seçiminin ardından kapatılan Samandıra Belediyesi'nde çalışan 117 işçi, önceki gün 1 Nisan şakası yapılır gibi işsiz kaldı. İşçilerin iddiasına göre, bilgisayar operatörü, güvenlikçi, santral memuru, kepçe operatörü, şoför, temizlik görevlisi olarak çalışan işçilere, bağlı oldukları şirket tarafından, belediyenin kapatılmasının ardından, Üsküdar’daki Validebağ Devlet Hastanesi’nde göreve başlayacakları bildirildi. 1 Nisan’da hastaneye giden 117 işçi, hastane yetkililerinin, “Böyle bir talebimiz olmadı” demesi üzerine şaşkınlık yaşadı. İşçiler, taşeron firmaya tepki gösterdi. Şirket yetkilileri, “Hastaneye 25 kişi göndermiştik, hepsi gitmiş” dedi.
• Mersin Limanı A Kapısı önünde direnişte olan Akan-Sel Nakliyat işçilerine yönelik işveren tarafından provokasyon girişiminde bulunuldu. Önceki gün Liman A Kapısı önünde direniş yerine gelen Akan-Sel ile hiçbir ilgisi bulunmayan Deniz Nakliyat patronu olduğu söylenen şahıs liman işçilerini tehdit ederek “Akan-Sel ile uğraşan beni karşısında bulur” sözlerini söyledi. Tehditle yetinmeyen şahıs TÜMTİS üyelerine silah çekti. Direniş yerine gelen Akan-Sel Nakliyat patronu Volkan Akan ve bir grup Akan-Sel personeli de provokasyon girişimine devam etti. Provokasyon girişimi ile ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunan TÜMTİS bugün de Mersin Limanı A Kapısı önünde bir basın açıklaması yaparak olayı protesto etti. Basın açıklamasına “Mersin Emek ve Demokrasi Platformu” bileşeni sendikalar, liman işçilerinin eş ve çocukları da katılarak destek verdiler.
• Sefaköy'de ATV-Sabah emekçilerine ve Emine Arslan'a destek ziyareti gerçekleştirildi. Dayanışma ziyaretine, direnişteki DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Gürsaş ve Sinter Metal işçileri, Kıbrıs Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), DİSK Emekli-Sen Aksaray 3 Nolu Şube, DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile Birleşik Metal İş Sendikası yöneticileri, BDSP, Sefaköy Halkevi ve ÖDP katıldı.
• Hem taşeronla, hem de üniversite yönetiminin duyarsızlığı ile mücadele etmek için örgütlenen ODTÜ emekçileri öncelikle alacaklarını tahsil etmeyi başardılar; şimdi ise gasp edilen kıdem tazminatları için 400 işçinin dilekçesi Rektörlük'te bekliyor.
• DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bursa Grammer Koltuk Sistemleri A.Ş'de işçilerin toplu halde işine son verilmeye başlandı. Grammer’de çalışan on dördü beyaz yakalı olmak üzere toplam 118 işçi bugün işten atıldı. Çıkarılan işçilerin büyük bir bölümünün Birleşik Metal-İş üyesi olduğu öğrenilirken, işyeri sendika temsilcilerinin de işine son verildi.
• DİSK, bir açıklama yaparak bu sene de 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak kararlılığında olduklarını açıkladı.
• Türk-İş’e bağlı sendikalar, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerinin karşılanmaması ve Türk-İş yönetiminin suskunluğunu protesto etmek üzere Ankara’da kitlesel basın açıklaması yaptılar. Petrol-İş, TGS, TÜMTİS, Tezkoop-İş, Yol-İş ve Harb-İş’in Ankara Şubelerinin 2 Nisan perşembe akşamı Ankara Sakarya Caddesi’nde katıldığı kitlesel basın açıklamasında yüzlerce işçi yer aldı. Eyleme Yurtsever Cephe İşçi Birliği de destek verdi.
• Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), global ekonomik krizin, zaman içinde sağlık alanında krize ve ardından da sosyal krize dönüşme tehlikesi bulunduğuna dikkati çekerek ülkeleri sağlık politikalarını gözden geçirmeye çağırdı. Raporu değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ise süresel krizin Türkiye’ye etkileri ve Sağlıkta Dönüşüm projesindeki aksayan noktalar göz önüne alındığında ‘Türkiye’nin ciddi bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunu’ söyledi.Yasal düzenlemeler uyarınca, işten çıkarılanların altı ay süreyle sağlık güvencesinden yararlanabileceklerini ifade eden Kaptaner, şöyle konuştu: “İşten çıkarılanların büyük bölümü, güvence süreleri sona ereceği için hizmet alma hakkın kaybetmiş olacak. Bu insanların yasaya göre sağlık hizmeti alabilecekleri tek yer acil servisler. Artan işsizlik, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların acil servislere akın etmesine neden olacak. İnsanlar saat 17.00’den sonra acil servislere gelecekler. Gerçek acil hastalarına yeterli hizmet verilemeyeceği gibi, acil hasta tanımı da yeniden yapılacağından, acil servislerde hastayla doktor karşı karşıya bırakılacak, hizmet alamayanların öfkesi doktora yönelecek. Yaz mevsiminin de bir şekilde atlatıldığını düşünürsek, kış aylarında Türkiye’yi gerçekten sosyal felaket bekliyor.”
• Kriz gerekçesiyle fabrikaları kapatılan ve ücretleri ödenmeyen Mayteks işçileri, yaşadıkları sorunun çözülmesi için Lüleburgaz Kaymakamlığı’na yürüdü. “Devletin, bu duruma duyarsız kalmayarak, mağduriyetimizi gidermesini, haklarımızı gasp edenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmasını istiyoruz” yazılı dilekçeleri veren işçiler kaymakamla görüştüler.
• Kurtiş işçileri, haklarını tam olarak alana kadar işyeri önünde bekleyişlerini sürdürecekler.
• Hilton Otelleri’nde örgütlü DİSK’e bağlı OLEYİS Sendikası Hilton’da grev kararını astı.
• Sağlık emekçileri Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki saldırıyı protesto ettiler.
• TEKSİF'te örgütlü Edirne Giyim Sanayi'de 2 Nisan sabahı açıklamanın ardından grev başladı.
• Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü Güzze mevkiinde bulunan kömür ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi öldü, iki işçi yaralandı.
• Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi veTicaret A.Ş’de üretime bir hafta ara verildi. Açıklamada, bu dönemde izine ayrılacak mavi yaka çalışan sayısının yaklaşık 1069, beyaz yaka çalışan sayısının ise yaklaşık 119 kişi olduğu belirtildi. Mavi yakalılar için işyeri tatilinin 3 günü ücretsiz izin olarak verilirken 4 günü ücretli izinlerden düşülecek. Beyaz yakalılar için ise 7 günlük üretim tatilinin tamamı ücretli izinlerden düşülecek.
• İstanbul İkitelli’de kurulu ve yaklaşık 150 işçinin çalıştığı Boren Tekstil’de 7 aylık birikmiş maaşlarını alamayan işçiler kapı önüne konuldu. 10-15 yıldır burada çalışan işçilere hiçbir kıdem ve ihbar tazminatı da verilmedi. Bunun üzerine işçiler bir araya gelerek yasal haklarını savunmak amacıyla patrona dava açtı. İşçiler taleplerini dile getirmek ve patronu protesto etmek için işyeri önünde basın açıklaması yaptı.
• İşten atılan Kurtiş işçileri 1 Nisan günü Çalışma Bakanlığı Unkapanı Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptılar.
• Samanyolu TV’nin Desa'da sendikal faaliyette bulunan işçilerin Ergenekon bağlantısı olduğunu iddia eden haberi yayınlaması, Deri İş Sendikası sitelerinin hacklenmesi ve bilgisayarlarının çalınmasının ardından Deri İş Sendikası, 1 Nisan günü saat 12.00’de Samanyolu TV önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kolluk güçleri işçilerin önüne barikat kurarak yürümelerine izin vermedi. Yapılan görüşmelerin ardından kaldırımdan yürümeleri istendi. “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yandaş medya istemiyoruz!”, “Yaşasın Desa direnişimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Satılmış medya istemiyoruz!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Desa’da direniş kazanacak!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “STV şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganlarının atıldığı yürüyüş Samanyolu TV’nin önünde sona erdi. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını Musa Servi gerçekleştirdi.
• Direnişte olan Meha Giyim işçileri eylemlerine farklı eylem biçimleriyle devam ediyor. Yürüyüşler, oturma eylemleriyle mücadelesini sürdüren direnişçi Meha Giyim işçileri bu sefer de LCW mağazalarını eylem alanına çevirdi. 1 Nisan'da Sultançifliği’nde bulunan LCW mağazasına giden işçiler, mağazalarda direnişlerinin sebebini açıklayarak LCW’yi eylem alanına çevirdi. İşçiler sloganlarla yürüyerek direniş çadırlarına döndü.
• Sinter Metal ve Gürsaş direnişlerinin 100. gününde Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sinter Metal önünde bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik öncesinde ATV-Sabah’tan grevci işçilerle bir grup Meha işçisi Gürsaş işçilerini ziyaret ederek direnişleri ortaklaştırma çağrısında bulundular.
• Kamu işyerlerinde yürütülen toplu iş sözleşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle Türk-İş’e bağlı sendikalar eyleme hazırlanıyor. Sendikaların talepleri arasında, işe giriş skalalarının yükseltilmesi, işletme içi ücret dengesizliklerinin giderilmesi, esnek çalışma, izinler, kıdem ve ihbar tazminatları gibi konularda ödün verilmemesi, ücret zamlarının toplu iş sözleşmesinin 1. yılı için enflasyon ve büyüme dikkate alınarak yüzde 20 oranında, ikinci yıl ise birinci yılda gerçekleşen enflasyon üzerine 4 puan refah payı eklenmesi, sosyal yardımların da yüzde 40 oranında artırılması yer alıyor. Petrol-İş’in çağrısıyla, TİS sürecine ve taleplere ilişkin 2 Nisan 2009 Perşembe günü Ankara Kızılay’da bir kitlesel basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.
• Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bir kimya fabrikasında çalışan işçi fabrika tuvaletinde kendini asarak intihar etti.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)