9 Ocak 2009 Cuma
KRİZE KARŞI İŞÇİ FORUMU
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile TÜRK-İŞ’e bağlı Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Türk Harb-İş sendikaları Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) ile birlikte 9 Ocak’ta bir forum düzenliyor. “Krize karşı işçi forumu” başlıklı etkinliğe Basın-İş ve Deri-İş sendikaları da destek veriyor.
Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlecek olan forumda krizin etkileri ve krize karşı mücadele yöntemleri tartışılacak. Anadolu Yakası’ndan işçilerin katılacağı etkinlikte özellikle krizden doğrudan etkilenen ve direnişte olan işçiler söz alacak.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Atilla Özsever, TAREM Akademik Çalışmalar Danışmanı Yrd. Doç.Dr. Sinan Alçın, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli, Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme Uzmanı Hakan Koçak ile Harb-İş Sendikası Anadolu Yakası Şubesi Eğitim Sekreteri ve Pendik Tersanesi İşyeri Baş Temsilcisi Necdet Altun da foruma konuşmacı olarak katılacak.
“Krize Karşı İşçi Forumu”
Yer: Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi – Kartal İstanbul
Tarih: 09 Ocak 2009 Cuma
Saat: 18.30 – 21.30
SİNTER METAL İŞÇİLERİNİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
“Direnişimiz aynı zamanda Türkiye’deki işçilerin direnişidir!”
Sinter Metal’de 18-19 Aralık 2008 tarihinde sendikal çalışmalar yaptığımız için 37 işçi işten atıldık. Fabrika müdürü, 19 Aralık 2008 tarihinde bizlerin kriz nedeniyle çıkarılmadığımızı, işlerin yolunda gittiğini ve yeni projelerin olduğunu, çıkışların durdurulduğunu ve bundan sonra işçi çıkarılmayacağını belirten bir açıklama yaptı.
19 Aralık 2008 Cuma günü işçiler olarak, İş Kanunu’nda belirtilen yasal haklarımız olan sendikal haklarımızı kullanmak için kendi kararımızla Birleşik Metal-İş Sendikası merkez binasına gelerek sendikaya toplu olarak üye olduk. 22 Aralık 2008 Pazartesi günü işyerine geldiğimizde, fabrikanın kapısına zincir ve kilit vurulmuştu. Derken içeriden, 341 kişinin ismi daha okunarak “iş akitleri feshedilmiştir” açıklaması yapıldı. Patron, bildirimsiz ve hukuk dışı bir uygulamayla yasaları çiğneyip yasadışı lokavt uygulamıştı.
Kısa bir şaşkınlıktan sonra ne olup bittiğini anlamak ve öğrenmek için hepimiz demir kapıların üzerinden atlayıp fabrikaya girdik. Patronla anlaşma çabalarımız sonuçsuz kaldı.
Sinter Metal işçilerinin haklı ve onurlu direnişi hâlâ devam etmektedir.
Bizler Sinter Metal işçileri, bu direnişi sadece kendi adımıza yapmıyoruz. Direnişimiz, aynı zamanda Türkiye’deki işçilerin direnişidir. Bu nedenle bütün sınıf kardeşlerimizin desteklerini bekliyoruz. Haklı ve onurlu mücadelemize destek vermesi için herkesi davet ediyoruz.
Sinter Metal işçileri
Sinter Metal işçileri dayanışma hesabı:
Ziraat Bankası
Dudullu Organize Sanayi Şb.
Şube Kodu: 1794
Hesap No: 51641433-5001
Ümit Aydın - Hasan Binek
8 Ocak 2009 Perşembe
İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (ARALIK 2008)
• Asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren yüzde 4.3 oranında artırılarak 527 TL olacak. Daha önce "enflasyon oranında" zam yaptığını söyleyen hükümet bu kez enflasyon oranın altında artış gerçekleştirdi.
• İslami sermayenin başlıca temsilcilerinden Ülker grubuna bağlı Tire Kutsan’da 45 kişinin işine son verildi. Adana'daki fabrikada 94 kişi çalışıyordu.
• Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Mudurnu Piliç Fabrikası'nda üretime son verildi. Kaynak bulunamaması durumunda tesisin satılacağı belirtiliyor. Tesisin satılması halinde, fabrikada çalışan 400 işçi işsiz kalacak.
• Döküm parça tedarikçisi Finlandiya şirketi Componenta, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki tesislerinden 425 kişinin iş akitleri fesh edilerek işten çıkarılacağını açıkladı.
• Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek kapatılan Doğa Tekstil adlı taşeron firma işçilerinin, taşeronun bağlı olduğu Ünsa adlı şirketin Samandıra'da bulunan çuval fabrikasındaki işgal eylemine jandarma müdahale etti. Çıkan arbedede 90 işçi göz altına alındı.
• Önce 38, ardından da 83 işçinin atıldığı Tezcan Galvaniz fabrikasında 2 gün süren yemekhaneye kapanma ve üretimi durdurma eylemi dün gece sona erdirildi.
• Tezcan Galvaniz'de fabrikadan çıkışı verilen 121 işçinin yemekhanedeki bekleyişi sürüyor. İşçilerin kapandığı yemekhanenin su, elektrik ve doğalgazı işveren tarafından kestirildi.
• İzmit’teki Kalibre Boru Fabrikası’nda, Türk Metal Sendikası’na üye işçilerden 35’inin iş akdi feshedildi.
• İzmit’in Kullar beldesindeki Ark Pres fabrikası da, ekonomik krizden etkilenme gerekçesine dayalı olarak Türk Metal Sendikası üyesi 28 işçiyi çıkarttı
• Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tezcan Galvaniz fabrikasında işten atılan 121 işçi ile halen iş akitleri süren Birleşik Metal-İş üyeleri, bu sabah birlikte fabrikaya girdi. İş akdi feshedilenler yemekhanede toplanırken, diğer çalışanlar makinelerinin başında, üretimi durdurarak beklemeye başladılar.
• İkitelli Ziyaret Kıraathanesi’nde Yurtsever Cephe İşçi Birliği tarafından, kriz döneminde işçi hakları konulu toplantı yapıldı. Toplantıya yaklaşık 100 kişi katıldı.
• İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ndeki Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği üyesi öğrenciler, kriz fırsatçılığıyla işten atılmalara, sağlığın paralılaştırılmasına, yapılan zamlara karşı Cuma günü bir eylem düzenlediler. Daha önce de hastanede çalışan 120 öğrenci işten atılmış bir aylık paralarını da alamamışlardı.
• Sonbahar dizisinin iki çalışanının trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası "Sektöre Dur Demeye Çağırıyorum" adı altında Taksim'de televizyon sektöründeki olumsuz çalışma koşullarını protesto etmek için bir gösteri düzenledi
• Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü önünde toplanan 200 öğrenci, yemekhane boykotu yapan işçilerle birlikte basın açıklaması yaparak, “Paranın kirini üniversitelerimizden sileceğiz” dedi.
• Ankara Üniversitesi (AÜ) yemekhane işçileri ile dayanışma gecesi İnşaat Mühendisleri Odası'nda (İMO) yapıldı. Sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partilerin desteklediği geceye sadece AÜ mensubu işçi, öğrenci ve akademisyenler değil, süreci takip eden çok sayıda Ankaralı da katıldı.
• DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası, Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Türk Pirelli fabrikasında patron ile işten çıkarma kararı ile ilgili yapılan görüşmeler sonucunda kararın geri alınması koşulu ile üretimin 9 gün durdurulmasına razı oldu.
• Kartal Samandıra'da bulunan Ünsa Ambalaj fabrikasında çalışan ve kriz bahane edilerek işten çıkartılan işçiler Taksim tramvay durağında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Sefaköy ve Düzce'deki fabrikalarda yaklaşık altı aydır süren direnişin simgesi haline gelen Emine Arslan'ın da içinde bulunduğu beş işçi işe iade davasını kazandı
• Marmaray projesi kapsamında Samatya'da yıkımı yapılan binanın çöken duvarının altında kalan Abdurrahim Ünal adlı işçi hayatını kaybetti.
• Köseköy'deki yeni fabrikasına taşınan ve büyüme kararı aldıklarını açıklayan Dayco, çoğunluğu kadın olan 64 işçinin işine son verdi.
• İzmit’teki Federal Mogul fabrikası, izindeyken çıkış işlemlerini başlattığı 200 işçiye, durumlarını tebligatla bildiriyor.
• Antalya Tabip Odası, Antalya Devlet Hastanesi önünde gerçekleşirdiği bir basın açıklamasıyla Dr. Levent Tunçel’in memuriyetten çıkarılmasını protesto etti.
• DİSK’e bağlı Bank-Sen 20/21 Aralık tarihlerinde 10. Olağan Genel Kurulu'nu DİSK’in Şişli’de bulunan genel merkez binalarında gerçekleştirdi. Konuşmalarda, kriz bahanesiyle işten çıkarmaların, ücretsiz mesai saatlerinin uzamasının ücret kayıplarının artmasının, sosyal güvenlikte yaşanan tahribatın önüne geçilebilmesi ve krizin baş sorumlusu olan patronların faturayı işçilere kesme gayretinin boşa çıkarılabilmesi için işçi sınıfının bir bütün olarak ABD ve AB projelerine, AKP iktidarına karşı bütünlüklü ve örgütlü bir mücadele süreci başlatmasının mutlak bir zorunluluk olduğunun altı çizildi. Alınan kararların hemen tamamının oybirliğiyle alınması ve delegelerin büyük çoğunluğunun genç sektör emekçilerinden oluşması dikkat çekti.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) Kocaeli Örgütü’nce düzenlenen kriz gündemli bilgilendirme toplantısında, işçilere krizlerin tarihi, işçiler ve patronlar açısından anlamı hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği “Krizde İşçi Hakları Toplantıları”nın ilkini Gebze’de gerçekleştirdi.
• Gölcük Fabrikası’nda 250 işçiyi işten çıkaran Ford Otosan, bu defa da Eskişehir İnönü Fabrikası’nda 300 kişinin işine son verdi.
• Türk Pirelli Lastik Fabrikası'ndan Temmuz ayında atılan işyeri temsilcileri ve şube yöneticisi, işe iade davasının ardından, sendikal göreve dönüş davasını da kazandı.
• Brisa’da çalışan 1.250 işçi, 68 kişiye çıkış verilmesi üzerine fabrikaya kapanarak iki gün önce üretimi durdurdu. Direniş sürerken Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Kocaeli Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Çakar ve diğer yöneticiler işverenle görüşme yaptı. Bu toplantıda varılan anlaşma gereği, işten atılan 68 kişinin dışında işçi çıkarılmayacak. Atılanlara, normal tazminatlarının dışında, Ocak ayında fazladan 1.500’er YTL ödeme yapılacak. Toplantıda, 7 gün işverenden 2 gün işçiden olmak üzere 9 gün üretime ara verilmesi de kararlaştırıldı. Fabrikada üretim, hafta başında duracak. Atılan işçilerin sendika yönetimine muhalif oldukları ve sendika onayıyla işten çıkarıldıkları öne sürüldü.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Arkan Fren Elemanları Sanayi Anonim Şirketi’nde (ARFESAN) Kurban Bayramı öncesinden itibaren başlayan işten çıkartmalar, işçilerin evlerine tebligatlar ile ulaşmaya başladı. Halen idari izinde olan ve üretimin 22 Aralık Pazartesi günü yeniden başlayacağı işyerinde toplam 74 kişinin işine son verileceği öğrenildi. BMİS Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinden çıkartılan işçiler, şubede düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
• Ford Otosan Gölcük Fabrikası’ndaki taşeron firmalardan yaklaşık 250, İzmit Makine’den ise 85 işçi çıkartıldı.
• İzmit’in Alikahya beldesindeki Brisa Lastik Fabrikası'nda vardiya girişinde 10 kişinin iş akdinin feshedildiğinin öğrenilmesiyle başlayan gerginlik giderek artıyor. Çıkarılan işçi sayısı 40’a ulaştı. Lastik-İş Sendikası’na üye işçiler üretimden gelen gücünü kullanıp şalteri indirdi ve işyerini terketmeme eylemi başlattı.
• Tekirdağ'ın Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 113 fabrikadan 50'si, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle üretimlerine ara verdi. Bu fabrikalarda çalışan yaklaşık 500 kişi ise ücretsiz izne çıkartıldı.
• GİSBİR'in ilk sertifikalı Anadolu Tersanesi'nde 5 gün arayla ikinci iş kazası geldi. Tamirdeki bir geminin yakıt tankındaki çalışmalar sırasında meydana gelen patlamada bir işçi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
• Brisa Lastik Fabrikası’nda, krizi bahane eden işveren işçi çıkarmaya başladı.
• Karabük'te, ekonomik kriz gerekçesiyle 11 demir - çelik firmasının üretimine ara vermesi sonucu 1500 kişi işsiz kaldı.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Philips Türk fabrikası işçileri, fabrikanın kapatma kararına karşı Hollanda Büyükelçiliği önünde bir eylem gerçekleştirdi.
• Ümraniye Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde kurulu, BMİS'te örgütlenme çalışmalarını tamamlayan Sinter Metal'de patronun tüm işçilerin iş akitlerini feshettiğini duyurması üzerine fabrika işçiler tarafından işgal edildi.
• Küçükçekmece İşçi Platformu bugün iş ve işçi hukuku toplantısı gerçekleştirdi.
• Kocaeli Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Gölcük Türker Tersanesi- Nardem adlı firmada müteahhit elemanı olarak çalışan Aydın Kaplan gemi güvertesinde çalışma yaparken aydınlatma sisteminin olmaması nedeniyle iş kazası geçirmiş, 9 metre yükseklikten aşağı düşmüştü. 24 gün İzmit SEKA Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veren 30 yaşındaki Aydın Kaplan önceki gün hayatını kaybetti.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği, seri iş cinayetler, ücret düşürmeler ve işten çıkarmalara karşı bugün Kartal Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Son iki hafta içinde Sefer Gürel, Erdal İnceyol, Hızır Akbulut, Aydın Kaplan’ın tersanelerde sömürü çarkının dişlileri arasında yaşamları öğütüldü. Önce Sefer Gürel Pendik Askeri tersanesinde yüksekten düşerek, ardından Anadolu tersanesinde Erdal İnceyol, bir hafta içerisinde Hızır Akbulut yanarak ve son olarak Aydın Kaplan Gölcük Türker tersanesinde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi.
• Çeşitli sendikalar, demokratik kitle örgütleri, sağlık-meslek odaları, devrimci kurumlar, siyasi partiler, aydın ve sanatçılardan destek alan kot taşlama işçileri, Kot İşçileri Birliği çatısı altında yürüttükleri mücadelelerini bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla duyurdular.
• Türkiye'de 25 üniversite hastanesinde döner sermayeler eksik ödeniyor. Çalışanlar aylık 107 ile 288 YTL arasında kayba uğruyor.
• Yeni Sosyal Güvenlik Yasası, üniversitelerde kütüphane ve kantin gibi yerlerde geçici olarak çalışan öğrencileri ek gelirinden etti. Ders sonrası veya hafta sonları üniversite bünyesinde ihtiyaç duyulan geçici işlerde part-time çalışan öğrenciler için yüzde 2'lik sigorta kesintisi yapılırken, yeni yasayla bu oran normal işçiler gibi yüzde 33,5'e çıkarıldı.
• Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde alınacak 59 işçi için 2 bin 100 kişi başvuruda bulundu. Önce fiziki dayanıklılıklarının ölçülmesi için ön elemeye tabi tutulan adaylara belli bir sürede şınav ve mekik çektiriliyor.
• Küresel finansal krizden en çok etkilenen ülkelerden Rusya'da, Türk müteahhitlerinin yatırımları sekteye uğradı. İnşaat faaliyetlerinin yavaşlatılması, durdurulması veya şantiyenin tümüyle kapatılması gibi gerekçelerle 2 ay içinde Türkiye'ye dönen işçi sayısının 20 bini bulduğu belirtiliyor
• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi Çapa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla İÜ Rektörlük Seçimlerini değerlendirdi. Hastane önünde gerçekleştirilen eylemde, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası” pankartı ve “Ekipte varız, seçimde yok”, “Rektör sözünü tut dönerler adil dağıtılsın”, “Aldatmaya son en çok oy alan rektör atansın”, “Üniversite yönetiminde söz, karar hakkı istiyoruz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “YÖK kaldırılsın özerk demokratik üniversite istiyoruz” dövizleri taşındı.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) Strasburg’ta gerçekleştirdiği "Öncelik işçi haklarına: Daha çok hak daha az çalışma" Avrupa mitingiyle dayanışma amacıyla 11 ilde “Tencerem Boş” eylemleri gerçekleştirdi.
• Limter-İş üyeleri Anadolu Tersanesi’nde meydana gelen iş kazasında Erdal İnceyol isimli işçinin ölmesini protesto etti. Tersane önünde bir araya gelen sendika üyeleri, tersane patronlarının iş güvenliği önlemlerini alması için hükümeti göreve davet etti.
• Esenyurt-Kıraç İşçi Komitesi, asgari ücretin insanca yaşanılabilir bir seviyeye çekilmesi ve krizin yükünün işçilere çıkartılmaması talebiyle eylem düzenledi.
• İskenderun ekonomisinin motoru konumunda olan İSDEMİR, kriz gerekçesiyle fabrikaya yönelik tüm yatırımları süresiz olarak durdurdu. İSDEMİR’e iş yapan bütün taşeron ve müteahhit firmalar, yatırımların durması nedeniyle bütün işçilerini işten attı. İSDEMİR’den ihale usulü iş alan sadece ESER firması 450 işçi çıkarırken, başka bir taşeron firma olan TEKNOTES yaklaşık 70 işçinin işine son verdi. Üstelik bu işçilerin tazminatları da ödenmedi. Kontrol firması ERENCO 60 civarında işçi çıkardı. GEMOD, İNTEM müteahhit firmaları da ekonomik krizi bahane ederek onlarca işçiyi kapı önüne koydu. İrili ufaklı iş yapan diğer taşeron firmalar da eklendiğinde son üç ay içerisinde taşeron firmalardan yaklaşık bin civarında işçi işten atılmış oldu. İSDEMİR’in ana kadrosunda çalışan yüzlerce işçi ise zorunlu ücretsiz izne çıkarılmış durumda.
• İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, fakülte dekanı Prof Dr. Halil Yanardağ'ın bayram tatili öncesinde birim amirlerini arayarak günlük çalışma saatini 9'a çıkarma girişimine çalışanların tepkisi sürüyor. 5 Aralık Cuma günü, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi'ne mensup çalışanlar dekanlığın önünde bir araya gelmiş ve yapılan açıklamada dekanlık uyarılmıştı. Eylemin bitiminde, 15 Aralık Pazartesi günü saat 16:00'da işten çıkıp, dekanlığın önünde toplanma kararı açıklanmıştı. Çalışanlar alınan karara uygun davranarak, 15 Aralık saat 16:00'da işlerinden çıkıp dekanlığın önünde toplandılar. "Dekan Şaşırma, Sabrımızı Taşırma", "Angarya Çalışma İstemiyoruz" sloganları atılan eylemde, SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu üyesi Aydın Erol, uygulamanın gayri meşru olduğunu, böyle bir uygulamanın telefonla bildirilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Yazılı bir genelge olmadan hiçbir serviste çalışma listelerinin değiştirilmemesi gerektiğinin altını çizen Erol, yazılı bir talimatı engellemek adına da, çalışanların her gün daha büyük kalabalıklar halinde dekanlığın önünde toplanması gerektiğini söyledi.
• Çorlu'da rot-rotil üreten Alman sermayeli SIO Otomotiv fabrikasının (eski adı Formpart) hafta sonuna kadar 60 işçiyi işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi.
• Halkbank ve Ziraat Bankası'nın ortak iştiraki olan Bileşim AŞ'ye bağlı çalışanların büyük çoğunluğu dün mesai bitimi itibariyle işten çıkarıldı. Bileşim AŞ'nin işten çıkarılanların tümünden "sektörde bir daha iş bulamazsın" diyerek istifa mektubu aldığı öğrenildi.
• Gebze'de otomotiv yan sanayi Arfesan fabrikasında dün sabah 80 işçiye işbaşı yaptırılmadı.
• Gebze'de daha önce patron tarafından 31 Aralık'ta kapanacağı duyurulan Philips fabrikasında çalışan toplam 150 işçi işyerine alınmadı. Philips'in kapatma kararını bayram dönüşüne aldığı ortaya çıktı.
• Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, D-100 kara yolundaki alt geçit inşaatında heyelan meydana geldi, iki işçi toprak altında kalarak yaşamını yitirdi.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Philips Türk fabrikası işçileri, fabrikanın kapatma kararına karşı Hollanda Büyükelçiliği önünde bir eylem gerçekleştirdi.
• 28 Kasım’dan bu yana ücretsiz izinde olan Akhisar'da kurulu Graniser işçileri, ekonomik kriz ve fabrikalarındaki son durumu değerlendiren bir toplantı düzenlediler. Toplantıya Genel-İş 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, Genel-İş 3 No’lu Şube Sekreteri Can Bahadır ve Avukat Zöhre Dalkıran’ın yanı sıra Graniser İşyeri Baştemsilcisi Hakan Bahadır ve Mustafa Tekdemir de katıldı. Toplantı sonunda 20 kişilik bir komite kuran işçiler, mücadeleye hazırlık için çalışmaları sürdürme kararı aldılar.
• Türk Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucunda mahkeme, hastanelerde görev yapan şoförlerin de nöbet karşılığı ücret veya izin almaları gerektiğine hükmetti.
• Ezilenlerin Sosyalist Platformu tarafından düzenlenen “İş Cinayetleri, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Kurultayı” dün Tuzla Belediyesi İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
• Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Burulaş'ın taşeron firma ile çalıştırdığı sarı otobüslerin şoförleri TÜMTİS sendikasında örgütlendikleri için işten atılmalarının üzerinden 198 gün geçmesine rağmen eylemlerine kararlılıkla devam ediyorlar. Bugünkü eylemde açıklamayı TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz okudu. Yılmaz, iki bayram geçirmelerine, yazın sıcağına ve engellemelere rağmen mücadelelerine devam ettiklerini belirtti, emekçileri mücadelelerine sahip çıkmaya ve AKP'den hesap sormaya çağırdı.
• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin belirlenmesinde emekçilerin kriz karşısında korunması gerektiğini belirterek, ''Türk-İş, kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı'' görüşünü dile getirdi.
• Dev Sağlık-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla işten çıkarmaları bir kez daha protesto etti.
• Kot işçileri, 26 Aralık 2008 tarihinde düzenleyecekleri dayanışma gecesinin hazırlıklarını sürdürürken kot taşlama atölyelerinden bir ölüm haberi daha geldi. Adnan Öztürk’ün sahibi olduğu Öztürk Rodeo’da (kumlama) çalışan Adem İncili geçtiğimiz yıl silikozis hastalağından ölen abisiyle aynı kaderi paylaşarak yaşamını yitirdi.
• Samandıra’da kurulu bulunan ÜNSA’da işten atılan 80 işçi, haklarını alabilmek için fabrika kapısında direnişteler! Patron kriz bahanesiyle daralmaya gittiğini söyleyerek toplu işten çıkartmalara başladı. Kendisine çalışan ve 80 kişinin çalıştırıldığı Doğa Tekstil taşeronundaki işçiler bunun ilk mağdurları oldu.
• Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis Holding bünyesinde sentetik iplik üreten Sifaş AŞ'de işten çıkarılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için eylem yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesinin tarihi hizmet binası önünde toplanan işçiler ve aileleri ellerinde boş tencerelerle, sloganlar atarak Çağlar'ı protesto etti.
• Bolu'da Bahçelievler Mahallesi Karanfil Sokak'taki 4 katlı inşaatın çatısında çalışan 31 yaşındaki inşaat işçisi Yüksel Doğanöz çatıdan düşerek olay yerinde hayatını kaybetti.
• Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ile Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Yücel Coşkun ortak yaptıkları yazılı açıklamada, zamları protesto ederek emeklilere seyyanen 200 YTL zam yapılmasını istediler.
• Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2009'dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere 15 Aralık Pazartesi günü ikinci kez toplanıyor. Türk-İş, ekonomik kriz ortamında asgari ücretin toplumdaki toplam satın alma gücünü artırıcı bir kaldıraç olarak değerlendirilmesini istiyor. TÜİK'e, yetişkin bir işçiye gerekli olan gıda harcamasından yola çıkılarak her yıl ''asgari yeter ücret'' hesaplatıldığını, ancak 2002'den bu yana hep bu rakamların altında bir asgari ücret açıklandığını belirten Türk-İş, bu yıl komisyonun ekonomik konjonktürü de dikkate alarak, söz konusu hesaplamanın ne kadar üstüne çıkabileceğini müzakere etmesi gerektiğini savunuyor. Türk-İş, ayrıca asgari ücretin hesaplanmasında çalışanın ailesinin dikkate alınmasını talep ediyor. TİSK ise ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle asgari ücret artışının ''son derece dengeli ve dikkatli'' biçimde tespit edilmesini istiyor.
• AKP’nin düzenlediği bayramlaşma törenine katılmak için Bursa’ya giden Çalışma Bakanı Faruk Çelik, işsizlik sigortası fonundan yararlanamayan bir işsizin tepkisiyle karşılaştı. Hasan Kahraman isimli işsizin tepkisine sinirlenen Çelik, çareyi Kahraman’ı azarlamakta buldu.
• Resmi rakamlara göre 2006 yılında 79 bin 27 iş kazası yaşandı. 2007 yılında ise bu rakam 80 bin 602’ye ulaştı. 2006 yılında 574 olan meslek hastalığı sayısı, 2007’de yüzde 110 artışla 1208’i buldu. 2007 yılında iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sayısı ise 1044’ü buldu. İş kazası sonucu ölümlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında, 2007 yılında ilk 4 sırada yer alan inşaat, nakliyat, kömür madenciliği, toptan ve perakende ticaret sektörlerinin oranlarını artırarak yerlerini korudu. Son 10 yılda ise toplam 783 bin 448 iş ve 3 bin 633 meslek hastalığı yaşandı. Bunların sonucunda ise 8 bin 507 kişi hayatını kaybetti.
• Kars Çimento Fabrikasında dün meydana gelen iş kazasında 1 işçi yaşamını yitirdi. 31 yaşındaki işçi İskender Tüzen, fabrikanın silosunda temizlik yaparken üzerine çimento düştü. Olay yerinde yaşamını yitiren Tüzmen’in cenazesi Kars Merkez ilçeye bağlı Aydınalan köyünde toprağa verildi.
• Ankara'nın Temelli ilçesinde bulunan Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (Başkent OSB) BMİS Anadolu Şube’de örgütlü Başöz Enerji işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdü.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine Turkuvaz (ATV, Sabah ve dergi grubu) işyerlerinde grev kararı aldı.
• Tuzla'daki Anadolu Tersanesi'nde inşa edilen ve tamamlanma aşamasına gelen tankerde kaynak yapılırken çıkan yangında, dumandan etkilenen ve yaralanan beş işçi ile bir itfaiye eri hastaneye kaldırıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluştuğu için Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan işçi Erdal İnceyol yaşamını yitirdi. Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç “Son kaza, kuralsızlığın devam ettiğini gösteriyor. Uyarıcı levhaların olmadığı bölgelerde kaynak, kesim ve montaj yapılıyor” dedi.
• Memur-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, Kasımda 4 kişilik ailenin açlık sınırı bir önceki aya göre 4 YTL artarak 816 YTL 96 YKr'a, yoksulluk sınırı ise 71 YTL 51 YKr artarak 2 bin 251 YTL 73 YKr'a yükseldi.
• Ümraniye Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’ndeki işçi ve emekçileri krizin faturasını kapitalistlere ödetmeye çağırdı. Toplu olarak gerçekleştirilen bildiri dağıtımını ‘Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde’ BDSP imzalı önlüklerle gerçekleştiren BDSP’liler, öncelikle 301 caddesi ve Pazar’da dağıtım yaptı. Sonrasında mahallenin ara sokaklarında bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım, 1 Mayıs'lı işçi ve emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Ayrıca İMES ve Organize Sanayi Bölgesi’ne ‘Kapitalizm açlık, kriz sefalet demektir. DÜZENE KARŞI DEVRİM KAPİTALİZME KARŞI SOSYALİZM!’ BDSP imzalı afişler yapıldı.
• Ekonomik kriz bahanesi ile işten atmaların yaşandığı Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) kurulu CMS jant fabrikasında çalışan 110 işçi, toplu halde işsizlik sigortasına başvurdu. Bayram izninin başlamasıyla birlikte fabrikanın tamamını 16 gün ücretsiz izne çıkartan CMS’de örgütlü olan Türk Metal Sendikası ise olanlara sessiz kalıyor.
• Kıraç ve Esenyurt’taki işçiler, yaşadıkları ortak sorunlara karşı birlikte mücadele için oluşturdukları işçi komitesiyle aydınlatma çalışmalarını sürdürüyor. Kıraç’ta bulunan Deniz Düğün Salonu’nda 100’ü aşkın işçinin katıldığı bir panel düzenleyen Kıraç-Esenyurt İşçi Komitesi, krize karşı mücadele yöntemleri ve asgari ücretin insanca yaşanacak seviyeye çekilmesi için neler yapılması gerektiği üzerine konuştu.
• Kocaeli İdare Mahkemesi, 4-C kapsamındaki sözleşmeli memurların sendikalı olabilmesi için açılan davayı sonuçlandırarak 4-C kapsamındaki memurların “sendikalı” olabileceği kararını verdi.
• Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Gaziemir serbest bölgedeki Delphi Packard fabrikasında 235 işçi işten çıkarıldı. Bayramdan bir hafta önce üretime ara vererek işçileri izne gönderen fabrikada işçiler izindeyken işten çıkarıldı.
• Türk Metal Sendikası’nın toplusözleşmeyi yüzde 8’e imzalamasına işyerlerinden tepkiler devam ediyor. Toplu sözleşme imza töreninde patronlara teşekkür eden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’e Ege Çelik işçileri tepkili...
• Yurtsever Cephe Tarım Komisyonu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün satılmaması için imza kampanyası başlattı.
• İzmit’in Arslanbey beldesindeki organize sanayi bölgesinde kurulu olan Tezcan Galvaniz fabrikasında, direniş çadırı önünde toplanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Tezcan Galvaniz çalışanları ve işten atılan işçiler birbirleriyle bayramlaştı. Sendikanın Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar’ın da katıldığı buluşmaya, TKP ve EMEP İl Örgütü ile Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyeleri destek verdi.
• Bayrama birçok insan ailesi ve sevdikleri ile birlikte girerken, orman işçileri ise memleketlerinden, sevdiklerinden ve ailelerinden uzakta giriyor.
• Üretimin sürdüğü, çalışma saatlerinin yükseltildiği Vestel’de, kriz gerekçesiyle 700 işçi işten atıldı.
• Ekonomik kriz ve enerjiye yapılan zamlarla maliyetlerin arttığı gerekçesiyle son dönemde yaşanan işten çıkarmalar nedeniyle, Türk-İş'e bağlı sendikalara üye 27 bini aşkın işçi, bayrama işsiz girecek. Konfederasyona üye yaklaşık 10 bin işçi de bayramı ücretsiz izinde karşılayacak. Alınan bilgiye göre, Türk-İş bünyesinde kurulan Krize Karşı Emek Masası'na 4 Aralık 2008 tarihi itibariyle gelen bilgilere göre, işten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulamalarında her geçen gün artış gözleniyor. Türkiye’nin değişik yerlerinde bine yakın işçi, Kurban Bayramı’nı direniş çadırlarında karşılıyor. Denizli, Balıkesir, Düzce, Kocaeli, İstanbul ve Gebze’de direnişte olan işçiler, sendikalardan, emek dostlarından destek ve dayanışma beklediklerini söylüyorlar.
• Goodyear Lastikleri T.A.Ş'nin Adapazarı ve Kocaeli fabrikalarında, Kurban Bayramı tatili için üretime ara verildi. Normal şartlarda 12 Aralık Cuma günü yeniden başlaması gereken üretim, 17 Aralık'ta başlayacak. Üretime ara verilmesinden her iki fabrikada bulunan yaklaşık bin 500 işçinin ekonomik kaybı olmayacağını ifade eden Lastik-İş sendikası genel başkanı Karacan, toplam 10 günlük sürenin 6 gününün ücretli izin olacağını, 4 gününün ise yıllık izinlerden düşüleceğini kaydetti.
• Advansa Sasa Polyester A.Ş'de örgütlü Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, Türkiye'nin en büyük polyester suni sentetik ve elyaf üretimi yapılan tesislerde 1 Aralık itibarıyla üretimin durdurulduğunu söyledi. İşverenin kriz gerekçesiyle stoklardaki malları satamaması nedeniyle üretimin durdurduğunu belirten Kabaca, 600'ü sendikalı bin 300 çalışanın da 5 Ocak 2009 tarihine kadar ücretli izne gönderildiğini bildirdi.
• Posta işçileri 6 aralık sabahı itibariyle ücret alacakları verilmediği için Topkapı'da iş durdurdu.
• Kırşehir’de bulunan Işıklar Holding’e ait ÇEMAŞ fabrikasında çalışan 60 işçi işten atıldı.
• Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, EMEP, SHP, ve TKP Bağcılar ilçe örgütleri, ardarda yapılan zamlara ve kriz gerekçe gösterilerek artan işsizliğe karşı eylem yaptı. AKP Bağcılar ilçe binasının önünde zamlara ve kriz nedeniyle artan işsizliğe karşı basın açıklaması yapmak isteyen emekçiler, yürüyüş yolunun başında polis engeliyle karşılaştı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı açıklama, yürüyüş yolunun başında gerçekleştirildi.
• Tuzla Mermerciler Organize Sanayi sitesinde bulunan Tekimsa fabrikasında, işçiler fabrika önünde yaptıkları eylemle patronun kriz fırsatçılığına izin vermeyeceklerini duyurdular.
• Hadımköy'deki Rosse Tekstil patronu kriz bahanesiyle işçilerin ücretlerini ödemesi gereken tarihte ödemedi.
• Esenyurt Hadımköy yolu üzerinde faaliyet gösteren Yılmazlar Tekstil’de 52 işçi kriz bahane gösterilerek işten çıkarıldı.
• Esenyurt-Kıraç havzasındaki Baydemirler’de ücretsiz izin ve işten çıkarmalar yaşanıyor.
• Esenyurt-Kıraç bölgesindeki Öztiryakiler’de ücretler geciktirilerek parça parça veriliyor.
• Esenyurt-Kıraç havzasındaki Yıldız Kalıp’ta işten çıkartmalar yaşanıyor ve ücretler geç ödeniyor.
• Esenyurt- Kıraç havzasındaki Mega Elektronik’te işçiler ayda 15 gün çalıştırılıp 15 gün ücretsiz izne çıkartılıyor.
• Bir süre önce Türk Metal’de örgütlenme çalışmaları başlatan Esenyurt-Kıraç bölgesindeki Pressan’da 70 işçi işten çıkartıldı.
• Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yemekhane işgalini sürdüren işçilere bugün sabaha karşı rektörlük ve polis işbirliğiyle gerçekleştirilen saldırı Eskişehir’de yapılan bir basın açıklamasıyla kınandı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Çimsetaş (Anadolu Şube) işyerlerinde krizin yansımaları işçi çıkarmalarla görüldü.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlü Ejot Tezmak, Paksan’da (MESS kapsamında) işten atmalar yaşandı.
• Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kurulu bulunan Jantsa işyerinde örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası burada da işten atmalarla karşılaşıyor. Şimdiye kadar onlarca Jantsa işçisi işten atıldı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube’nin örgütlü bulunduğu Totomak Fabrikası’nda 10’a yakın işçi çıkartılırken işçi çıkarmaların büyük çoğunluğu “kriz bahane” edilerek gerçekleştiriliyor.
• BMİS Bursa Şube’de örgütlü olan ve MESS dayatmalarına karşı fabrikayı terketmeme eylemi gerçekleştirilen Prysmian’da da onlarca işçi çıkarımı gerçekleşti.
• BMİS Bursa Şube’nin örgütlü olduğu Asemad işyerinde TİS sürecinin tıkanması sonucunda grev oylamasına gidildi. BMİS üyeleri oylama sonucunda grev kararı aldılar.
• BMİS Kartal Şube’de örgütlü olan Alkom işyerinde de işçi çıkarmalar yaşandı. Fabrikanın İzmir’e taşınması nedeniyle işyerindeki işçi sayısı aşamalı olarak düşürülüyor.
• 30 Kasım günü Gebze’de gerçekleştirilen mitingte yer alan BMİS Gebze Şube’ye bağlı Arfesan ve Arpek fabrikalarında da kriz gerekçesiyle işten atılan işçiler yer alıyordu. Arfesan ve Arpek’te onlarca işçinin işten çıkarıldığı biliniyor.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin (Kartal) örgütlü bulunduğu Yakacık Valf’te kriz bahane edilerek girişilen sendikal örgütlenmenin tasfiyesi girişimi: 13 işçi atıldı.
• Kurban Bayramı’nda postacılara çalışın emri geldi. Çalışmazlarsa disiplin cezası alacak olan postacılara, saat başına sadece 90 kuruş verilecek. Ankara’da Yenimahalle Posta İşleme Merkezi önünde toplanan postacılar, diğer memurlara 9 gün bayram tatili verilirken, kendilerinin fazla mesai yapmak zorunda bırakılmalarını protesto etti. Haber-Sen İzmir Şube üyesi postacılar da İzmir Posta İşletme Merkezi Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
• Kartal Adalet Sarayı inşaatında çalışan 500 işçinin ücreti 3 aydır ödenmiyor. Tüm görüşmelere karşın sorunları çözülmeyen işçiler E-5 karayolunu kestiler.
• MESS ile Türk Metal arasında imzalanan sözleşme, Türk Metal üyesi Ford Otosan işçilerinin tepkisini çekti. Kasım ayında ücretsiz izin uygulaması nedeniyle ücret ödemeleri aylık 250-300 YTL dolayına düşen işçilere sözleşmeyle %8 zam yapıldığı açıklandı.
• Kadıköy Belediyesi, Sağlık Poliklinikleri'nde çalışan 4 kişiyi işyerinde sendikalaşma çalışmalarına başladıkları için işten çıkardı. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) KASDAŞ sağlık polikliniklerinde sendikal faaliyet yürüten üç işçinin işten atılmasını protesto eden bir açıklama yaptı.
• Desa'nın Gebze'deki fabrikasında işçilerin direnişinin 200'üncü, Sefaköy'deki fabrikada Emine Arslan'ın direnişinin 155'inci gününde, Desa Deri işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı.
• 17 gündür “atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkı için” fabrika önündeki direnişlerini sürdüren Tezcan Galvaniz işçileri, önceki gün Kocaeli Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile Tezcan patronunu bir kez daha uyardılar. İşçiler patronun hukuk tanımaz tavrına karşı yetkilileri göreve çağırdılar. Akşam vardiyası çıkışında Kocaeli Adliyesi önünde bir araya gelen işçiler sık sık “Tezcan şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Babalar işsiz çocuklar aç”, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları attılar. Adliye önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, Tezcan patronunun Kurban Bayramı öncesi 39 işçiyi işten çıkararak işçilerin bayramını zehir ettiğini belirtti.
• Türk Metal’in örgütlü olduğu, MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında olan ve 260 işçinin çalıştığı Kalibre Boru’da da işten atmaların yanı sıra ücretsiz izin uygulaması hayata geçirilmeye çalışılıyor. Üç vardiya çalışılan fabrikada vardiya sayısı ikiye düşürülürken patron tarafından işçilere ücretsiz izinin kabul edildiğine dair kağıtlar imzalatılmaya çalışılıyor. İşçilerin zorla ücretsiz izne çıkarılmaya çalışıldığı fabrikada buna karşı çıkan işçiler ise işten çıkarılıyor.
• Ford Otosan fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren NWG temizlik şirketinde çalışan taşeron işçilerin işten çıkarıldığı bildirildi.
• Kocaeli bölgesinde Aralık ayında işçi çıkartacak Polifen Kimya (70), Pak Tavuk (150), Eczacıbaşı Yapı Gereçleri (62), Elit Sosyal Hizmetler (18), Zahit Alüminyum (19), Cey Plastik (75), Horoz Lojistik (136), Dendro Parke (37) firmalarına yenileri de eklendi. 20 Kasım tarihinden sonra toplu işten çıkarma için Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuran Gurmeks Yemek Un Ürünleri (10), Türk Philips (148), Logo Yazılım (11), İnci Plastik (25), Visteon Oto (25) ve Kalibre Boru (45) işçi çıkaracak.
• İzmit Cumhuriyet Mahallesi mevkiinde kurulu, ülkenin en önemli yedek parça üreticilerinden olan ve Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Federal Mogul, kasım 2008 sonunda 850 işçinin 200’ünü çıkarmak üzere Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Fabrikada 5 Aralık-5 Ocak tarihleri arasında ise işçilerin tamamına toplu izin verilecek.
• Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Birko Şirketler Grubu’na ait Koyunlu Halı Fabrikası’ndan, hafta başında 400 işçi işten çıkartıldı.
• RMK Tersanesi'ni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı’nın ziyaret edeceği gerekçesiyle tersane önünde polis ve tersane güvenliği terör estirdi. Sabah saat 07.00’de başlayan kapsamlı GBT kontrolü ve üst araması sonucu uzun kuyruklar oluştu. İşçiler saatlerce kapının önünde kuyrukta bekletildi. Sicili bulunan ve şüpheli görülen işçiler işe alınmayıp evlerine geri gönderildi. Kalabalık bir işçi kitlesi tersaneye giremedi.
• BMİS Genel Merkez yöneticileri ve 2 No'lu Şube Başkanı, temsilcileri ve işçiler Sefaköy’deki DESA direniş yerini ziyaret etti.
• Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Toruntepe mevkisinde, bir holdinge ait sahadaki krom madeninde, taşerona bağlı çalışan 205 işçinin, 3 aydan beri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlattığı öğrenildi.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Dostel Makine’de 08.00-16.00 vardiyası için fabrikaya gelen işçiler, 4 Aralık sabahı içeriye alınmadılar. İş Yasası'nın 25/2’nci maddesi dayanak gösterilerek işten çıkarıldıklarını öğrenen 50’ye yakın sendika üyesi Dostel Makine önüne gelen BMİS Gebze Şube yöneticileriyle beklemeye başladılar. İşçilerin tazminatsız olarak işten atıldıkları bildiriliyor.
• AÜ'deki yemekhane işgaline sabaha karşı polis saldırdı ve işçiler gözaltına alındı.
• Pendik Askeri Tersanesinde yeni bir iş cinayeti gerçekleşti. GELEŞ Gemi taşeronunda çalışan Sefer Gürel isimli işçi 15 metre yüksekten yere çakılarak yaşamını yitirdi.
• Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyeleri, Kadıköy Belediyesini toplu sözleşmeye davet etti.
• Üsküdar'da metrobüs yolunda çalışan iş makinesine çarpan otomobildeki 2 kişi öldü. İş makinesinin altına giren Dünya Göz Hastanesi'ne ait otomobilde sıkışan Mustafa İlkbahar ile yanındaki elektronik teknisyeni Murat Türkmen'in cesetleri, itfaiye ekiplerince dışarı çıkartıldı.
• KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şube üyeleri, “Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun Tasarısı”na karşı, Güllük-TRT Kavşağında bulunan şube binaları önünde toplanarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
• Eczacıbaşı Vitra'da 300'ü aşkın işçinin işten çıkarılması kararına işyerinde yetkili Çimse-İş sendikasının mutabakat verdiği açıklandı.
• Hava-İş, THY Teknik AŞ işvereni ile Çelik-İş’in işkolu itirazını örgütlülüğü dağıtma amaçlı girişim olarak değerlendirdi
• Şişli Etfal Hastanesi’nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri, Maliye Bakanlığı’nın kamu kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti kesilmesi yönündeki genelgesini protesto ederek yemek boykotu yaptı. Eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Berna Aynur Ergün, genelgeyle birlikte personele yemek yiyip yemeyeceği sorulmadan ve kendi isteği olmadan yüzde 50 yemek katkı payı kesileceğini dile getirdi.
• Birleşik Metal-İş’in düzenlediği bölge toplantılarının sonuncusu İstanbul’da yapıldı Sendika Genel Merkezi’nde önceki gün akşam yapılan toplantıya İstanbul’da MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan işçiler katıldı. Sendika başkanı Serdaroğlu, işten atmaların yasaklanmasını, haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesini talep ederek bayramdan sonra grev kararı alınacağını açıkladı.
• Ücret ve ikramiyelerinin zamanında ve eksiksiz olarak yatırılması için iş bırakan Çankaya Belediyesi işçileri, eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin kararlı tutumu üzerine belediye yönetimi Genel-İş ile görüşme yapmayı kabul etti. Çankaya Belediyesi işçileri dün yine iş bıraktı. Genel İş Ankara 1 No’lu şube önünde toplanan bini aşkın işçi, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla belediye binasına yürüdü.
• Denizli Göveçlik’te bulunan Göveçlik İplik Fabrikası’nda işçi çıkarmalar son 2 yıldır artarak yaşanırken, patronlar son olarak fabrikayı kapattılar. Geçen yıl Türkiye’de ihracat bakımından ilk 500’ün arasında olan fabrikadan çıkartılan işçiler, işçi ücretlerinin yüksek olduğu bahanesiyle ve sendikalı oldukları için işten çıkartıldıklarını ifade ediyorlar.
• Denizli Basma ve Boyama (Deba) işçileri uzun zamandır ücretlerinin ödenmemesinden şikayetçi. TEKSİF’e üye olan Deba işçileri 6 aydır ücretlerini alamıyorlar.
• Ford Otosan Gölcük Fabrikası, Kurban Bayramı boyunca sürecek olan yeni bir duruşa hazırlanıyor. Fabrika 6 Aralık’ta başlatacağı üretime ara vermeyi 15 Aralık’ta sona erdirecek. Fabrikada çalışan Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi’ne üye yaklaşık 7 bin işçiye, 4. kez gerçekleşecek olan üretim durdurma sürecinde kısmi ücretli izin uygulanacak. İzin süresince işçilere ücretlerinin bir bölümü ödenecek.
• Yıl sonunda iplik üretimini durdurma kararı alan Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları, şirketin bu bölümünde istihdam edilen 250-300 işçinin işine son vereceğini açıkladı.
• Ankara'da kimliği belirlenemeyen dört kişi, Mamak Hurin Yavuz Alp İlköğretim Okulu'nun Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi müdürü Adem Özbek'e saldırdı. Eğitim Sen bir açıklama yayınlayarak saldırıyı kınadı.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Vira Kürşat adlı taşeron şirketin işçileri, sorunlarının çözümü için dün İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. “Taşeronlaşmaya ve özelleştirmelere hayır” pankartı açan işçilerin, çocukları ve eşleriyle birlikte katıldığı yaklaşık bin kişilik eyleminde “Kapitalizm, savaş ve ölüm demektir”, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” dövizleri taşındı.
• Ankara Üniversitesi'nde sürdürülen yemekhane işgalinin 15. gününde yemekhane direnişinde yeni bir aşama daha katedildi. İki aydır süren boykot ve işgal eylemlerinin ardından emekçiler ilk kez kendi bütçeleriyle yemek çıkardı. Standartlara uygun olarak dört çeşit halinde çıkarılan yemekler, boykot ve işgal eylemleri sırasında toplanan bağışlarla alınan malzemeler kullanılarak hazırlandı. Yemek ücretleri ise tekrar işçilerin oluşturduğu kasada toplandı.Öğrencilerin yoğun bir destek verdiği uygulama başarılı geçti.
• Orhanlı Beldesi Organize Deri Sanayi Sitesi'nde bulunan Tepe Kimya firmasında bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu, ilk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 8 yaralı var.
• Kayseri’de Katartaş Grubu’na ait tekstil fabrikalarında üretime ara verildi, 1000 işçi işten çıkarıldı.
• Tez-Koop İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi veren IBM işçileri, her Çarşamba Yapı Kredi Plaza önünde yapacakları "Plaza Eylemleri"ni basın açıklamasıyla başlattı. IBM işçilerine, Tez-Koop İş Sendikası yöneticileri, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu, Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve Moda'da her Cuma bir araya gelerek gericiliği, işsizliği ve yoksulluğu protesto eden Moda eylemcileri destek verdi.
• 3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, “3 Öykü 3 Direniş” filminin gösterimiyle bu akşam Kocali'de başlıyor. Festival 3 gün sürecek. Festivalin açılışı Dafne Kültür Merkezi’nde saat 18.00’de gerçekleştirilecek. İlk gece konuşmalar ve “3 Öykü 3 Direniş” adlı filmin gösteriyle tamamlanacak. Diğer film gösterimleri ise 3-4 Aralık’ta Tuncelililer Derneği’nin Belediye İşhanı’ndaki lokalinde yapılacak.
• İŞKUR’a iş başvurusunda bulunanlar hem geçen seneye, hem de bu senenin Eylül ayına göre Ekim’de ikiye katlandı.
• Çimsa Eskişehir Çimento fabrikasındaki mevcut iki üretim hattından ikinci üretim hattındaki üretim faaliyetlerinin 2 Ocak 2009 tarihine kadar geçici olarak durdurulduğu bildirildi.
• Tuzla'da Galatasaray Holding'e bağlı Çelik Tekne'de dün itibariyle 120 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar arasında iş güvenliğinde çalışan işçiler de yer alıyor. 500 kadrolu ve 700 taşeron işçiyle toplam 1200 kişinin çalıştığı tersanede, Cumartesi günü başlayan işten çıkarmalarda sayı 120'ye ulaştı.
• Tuzla tersanelerinde işten çıkarmalar sürüyor. Bekar evleri yarı yarıya boşaldı. İlk çıkarılanlar ise iş güvenliğinde çalışan işçiler…
• Denizli’de ekonomik krizin etkisiyle şimdiye kadar 8 tekstil fabrikası kapanırken binlerce kişi de işsiz kaldı. Denizli’nin Çınar meydanında toplanan yüzlerce tekstil işçisi de işten çıkarmalara ve ekonomik krizin faturasının kendilerine çıkartılmak istenmesine karşı eylem yaptı.
• Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesine alınacak 59 işçi için 2 bin 100 kişi başvuruda bulundu. Önce fiziki dayanıklılıklarının ölçülmesi için ön elemeye tabi tutulan adaylara belli bir sürede şınav ve mekik çektirildi.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın basın yayın kuruluşlarında gündeme gelen işten çıkartmalara karşı düzenlediği yürüyüş, “Medyada emekçi kıyımına son” sloganı ile yapıldı. Taksim Tramvay durağı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşte, son üç ayda Kanal D, CNN Türk, NTV, Kral TV, Kanal 7, Kanal 1 ve Habertürk TV’den, Çukurova grubu ve Sabah gazetesinden yüzlerce medya emekçisinin kriz bahanesiyle işten çıkartılmasına dikkat çekildi. Türk-İş Şubeler Platformu ve İletişim Fak öğrencileri yürüyüşü destekledi
• Kristal-İş Sendikası, Şişe Cam patronunun sendikaya sunduğu teklifleri değerlendirmek üzere Lüleburgaz’da işçi toplantısı düzenledi. Toplantıya, Şişecam’a bağlı fabrikalarda çalışan 600’den fazla işçi katıldı. Şişe Cam patronu, erken toplu izin kullandırma, işten atma, paketleme hizmetlerini taşeronlaştırma ve 4 vardiya çalışarak ücretleri düşürmeyi dayatarak krizin tüm faturasını işçilere yüklemeye çalışıyor. Kurumda örgütlü Kristal-İş Sendikası ile patronlar arasında görüşmeler sürüyor.
• Tezcan Galvaniz işçileri, eş ve çocukları ile İzmit merkezde yaptıkları eylemle bir kez daha krize karşı ortak mücadele çağrısı yaptılar. Merkez Bankası önünde buluşarak İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüyen işçiler yol boyunca “Krizin bedeli patronlara”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Babalar işsiz çocuklar aç” sloganları attılar. Eş ve çocukların kortejin önünde yer aldığı yürüyüşe Kocaelililerde alkışlarıyla destek verdiler. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu AD Demirel, Cem Tencere, Bekaert, Standart Depo, Baysan Trafo işyerlerinden de işçilerin destek verdiği yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı.
• Denizli’de Teksif ve Çimse-İş Denizli şubeleri Çınar meydanında yaptığı ortak basın açıklamasıyla kriz nedeniyle kapanan fabrikalardan işten atmaları, fabrikalarda kriz bahane edilerek maaşların ödenmemesini protesto etti.
• Gebze Sendikalar Birliği'nin (GSB) zamları, işsizliği ve krizi protesto etmek amacıyla düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 5 bin kişi, AKP hükümetinin politikalarını eleştiren sloganlar atarak, Şehit Numan Dede ve Kızılay caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
• DİSK Bank-Sen, krizle birlikte banka ve büro emekçilerine dayatılan hukuksuzluklara karşı mücadele başlatırken, ilk adım olarak bir “kriz masası” oluşturdu. Sendika açıklamasında “Tüm banka emekçilerinin işten ayrılmalar karşısında alabileceği hukuksal önlemler için, sendikamız tüm gücünü seferber etmiştir. Bu nedenle ihtiyaç duyan tüm banka emekçileri sendikamızın telefonlarından ya da krizmasasi@banksen.org.tr mail adresinden bizimle temasa geçebilir,” denildi.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) Kocaeli Örgütü, Tezcan Galvaniz’de işten atılan 38 işçinin 18 gündür sürdürdüğü direnişe destek için fabrika önüne ziyarette bulundu.
• Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir kimya tesisinin çatı onarım işini alan babası Yusuf Kadayıf'a yardım eden Karşıyaka Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki Ahmet Kadayıf, ayağının kayması sonucu 7 metreden beton zemine düştü. Başından yaralanan genç, Kocaeli Devlet Hastanesi'nde ameliyata alındı, ancak kurtarılamadı.
• Dev Sağlık-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla işten çıkarmaları protesto etti.
• İslami sermayenin başlıca temsilcilerinden Ülker grubuna bağlı Tire Kutsan’da 45 kişinin işine son verildi. Adana'daki fabrikada 94 kişi çalışıyordu.
• Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Mudurnu Piliç Fabrikası'nda üretime son verildi. Kaynak bulunamaması durumunda tesisin satılacağı belirtiliyor. Tesisin satılması halinde, fabrikada çalışan 400 işçi işsiz kalacak.
• Döküm parça tedarikçisi Finlandiya şirketi Componenta, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki tesislerinden 425 kişinin iş akitleri fesh edilerek işten çıkarılacağını açıkladı.
• Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek kapatılan Doğa Tekstil adlı taşeron firma işçilerinin, taşeronun bağlı olduğu Ünsa adlı şirketin Samandıra'da bulunan çuval fabrikasındaki işgal eylemine jandarma müdahale etti. Çıkan arbedede 90 işçi göz altına alındı.
• Önce 38, ardından da 83 işçinin atıldığı Tezcan Galvaniz fabrikasında 2 gün süren yemekhaneye kapanma ve üretimi durdurma eylemi dün gece sona erdirildi.
• Tezcan Galvaniz'de fabrikadan çıkışı verilen 121 işçinin yemekhanedeki bekleyişi sürüyor. İşçilerin kapandığı yemekhanenin su, elektrik ve doğalgazı işveren tarafından kestirildi.
• İzmit’teki Kalibre Boru Fabrikası’nda, Türk Metal Sendikası’na üye işçilerden 35’inin iş akdi feshedildi.
• İzmit’in Kullar beldesindeki Ark Pres fabrikası da, ekonomik krizden etkilenme gerekçesine dayalı olarak Türk Metal Sendikası üyesi 28 işçiyi çıkarttı
• Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tezcan Galvaniz fabrikasında işten atılan 121 işçi ile halen iş akitleri süren Birleşik Metal-İş üyeleri, bu sabah birlikte fabrikaya girdi. İş akdi feshedilenler yemekhanede toplanırken, diğer çalışanlar makinelerinin başında, üretimi durdurarak beklemeye başladılar.
• İkitelli Ziyaret Kıraathanesi’nde Yurtsever Cephe İşçi Birliği tarafından, kriz döneminde işçi hakları konulu toplantı yapıldı. Toplantıya yaklaşık 100 kişi katıldı.
• İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ndeki Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği üyesi öğrenciler, kriz fırsatçılığıyla işten atılmalara, sağlığın paralılaştırılmasına, yapılan zamlara karşı Cuma günü bir eylem düzenlediler. Daha önce de hastanede çalışan 120 öğrenci işten atılmış bir aylık paralarını da alamamışlardı.
• Sonbahar dizisinin iki çalışanının trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası "Sektöre Dur Demeye Çağırıyorum" adı altında Taksim'de televizyon sektöründeki olumsuz çalışma koşullarını protesto etmek için bir gösteri düzenledi
• Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü önünde toplanan 200 öğrenci, yemekhane boykotu yapan işçilerle birlikte basın açıklaması yaparak, “Paranın kirini üniversitelerimizden sileceğiz” dedi.
• Ankara Üniversitesi (AÜ) yemekhane işçileri ile dayanışma gecesi İnşaat Mühendisleri Odası'nda (İMO) yapıldı. Sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partilerin desteklediği geceye sadece AÜ mensubu işçi, öğrenci ve akademisyenler değil, süreci takip eden çok sayıda Ankaralı da katıldı.
• DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası, Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Türk Pirelli fabrikasında patron ile işten çıkarma kararı ile ilgili yapılan görüşmeler sonucunda kararın geri alınması koşulu ile üretimin 9 gün durdurulmasına razı oldu.
• Kartal Samandıra'da bulunan Ünsa Ambalaj fabrikasında çalışan ve kriz bahane edilerek işten çıkartılan işçiler Taksim tramvay durağında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Sefaköy ve Düzce'deki fabrikalarda yaklaşık altı aydır süren direnişin simgesi haline gelen Emine Arslan'ın da içinde bulunduğu beş işçi işe iade davasını kazandı
• Marmaray projesi kapsamında Samatya'da yıkımı yapılan binanın çöken duvarının altında kalan Abdurrahim Ünal adlı işçi hayatını kaybetti.
• Köseköy'deki yeni fabrikasına taşınan ve büyüme kararı aldıklarını açıklayan Dayco, çoğunluğu kadın olan 64 işçinin işine son verdi.
• İzmit’teki Federal Mogul fabrikası, izindeyken çıkış işlemlerini başlattığı 200 işçiye, durumlarını tebligatla bildiriyor.
• Antalya Tabip Odası, Antalya Devlet Hastanesi önünde gerçekleşirdiği bir basın açıklamasıyla Dr. Levent Tunçel’in memuriyetten çıkarılmasını protesto etti.
• DİSK’e bağlı Bank-Sen 20/21 Aralık tarihlerinde 10. Olağan Genel Kurulu'nu DİSK’in Şişli’de bulunan genel merkez binalarında gerçekleştirdi. Konuşmalarda, kriz bahanesiyle işten çıkarmaların, ücretsiz mesai saatlerinin uzamasının ücret kayıplarının artmasının, sosyal güvenlikte yaşanan tahribatın önüne geçilebilmesi ve krizin baş sorumlusu olan patronların faturayı işçilere kesme gayretinin boşa çıkarılabilmesi için işçi sınıfının bir bütün olarak ABD ve AB projelerine, AKP iktidarına karşı bütünlüklü ve örgütlü bir mücadele süreci başlatmasının mutlak bir zorunluluk olduğunun altı çizildi. Alınan kararların hemen tamamının oybirliğiyle alınması ve delegelerin büyük çoğunluğunun genç sektör emekçilerinden oluşması dikkat çekti.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) Kocaeli Örgütü’nce düzenlenen kriz gündemli bilgilendirme toplantısında, işçilere krizlerin tarihi, işçiler ve patronlar açısından anlamı hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği “Krizde İşçi Hakları Toplantıları”nın ilkini Gebze’de gerçekleştirdi.
• Gölcük Fabrikası’nda 250 işçiyi işten çıkaran Ford Otosan, bu defa da Eskişehir İnönü Fabrikası’nda 300 kişinin işine son verdi.
• Türk Pirelli Lastik Fabrikası'ndan Temmuz ayında atılan işyeri temsilcileri ve şube yöneticisi, işe iade davasının ardından, sendikal göreve dönüş davasını da kazandı.
• Brisa’da çalışan 1.250 işçi, 68 kişiye çıkış verilmesi üzerine fabrikaya kapanarak iki gün önce üretimi durdurdu. Direniş sürerken Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Kocaeli Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Çakar ve diğer yöneticiler işverenle görüşme yaptı. Bu toplantıda varılan anlaşma gereği, işten atılan 68 kişinin dışında işçi çıkarılmayacak. Atılanlara, normal tazminatlarının dışında, Ocak ayında fazladan 1.500’er YTL ödeme yapılacak. Toplantıda, 7 gün işverenden 2 gün işçiden olmak üzere 9 gün üretime ara verilmesi de kararlaştırıldı. Fabrikada üretim, hafta başında duracak. Atılan işçilerin sendika yönetimine muhalif oldukları ve sendika onayıyla işten çıkarıldıkları öne sürüldü.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Arkan Fren Elemanları Sanayi Anonim Şirketi’nde (ARFESAN) Kurban Bayramı öncesinden itibaren başlayan işten çıkartmalar, işçilerin evlerine tebligatlar ile ulaşmaya başladı. Halen idari izinde olan ve üretimin 22 Aralık Pazartesi günü yeniden başlayacağı işyerinde toplam 74 kişinin işine son verileceği öğrenildi. BMİS Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinden çıkartılan işçiler, şubede düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
• Ford Otosan Gölcük Fabrikası’ndaki taşeron firmalardan yaklaşık 250, İzmit Makine’den ise 85 işçi çıkartıldı.
• İzmit’in Alikahya beldesindeki Brisa Lastik Fabrikası'nda vardiya girişinde 10 kişinin iş akdinin feshedildiğinin öğrenilmesiyle başlayan gerginlik giderek artıyor. Çıkarılan işçi sayısı 40’a ulaştı. Lastik-İş Sendikası’na üye işçiler üretimden gelen gücünü kullanıp şalteri indirdi ve işyerini terketmeme eylemi başlattı.
• Tekirdağ'ın Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 113 fabrikadan 50'si, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle üretimlerine ara verdi. Bu fabrikalarda çalışan yaklaşık 500 kişi ise ücretsiz izne çıkartıldı.
• GİSBİR'in ilk sertifikalı Anadolu Tersanesi'nde 5 gün arayla ikinci iş kazası geldi. Tamirdeki bir geminin yakıt tankındaki çalışmalar sırasında meydana gelen patlamada bir işçi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
• Brisa Lastik Fabrikası’nda, krizi bahane eden işveren işçi çıkarmaya başladı.
• Karabük'te, ekonomik kriz gerekçesiyle 11 demir - çelik firmasının üretimine ara vermesi sonucu 1500 kişi işsiz kaldı.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Philips Türk fabrikası işçileri, fabrikanın kapatma kararına karşı Hollanda Büyükelçiliği önünde bir eylem gerçekleştirdi.
• Ümraniye Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde kurulu, BMİS'te örgütlenme çalışmalarını tamamlayan Sinter Metal'de patronun tüm işçilerin iş akitlerini feshettiğini duyurması üzerine fabrika işçiler tarafından işgal edildi.
• Küçükçekmece İşçi Platformu bugün iş ve işçi hukuku toplantısı gerçekleştirdi.
• Kocaeli Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Gölcük Türker Tersanesi- Nardem adlı firmada müteahhit elemanı olarak çalışan Aydın Kaplan gemi güvertesinde çalışma yaparken aydınlatma sisteminin olmaması nedeniyle iş kazası geçirmiş, 9 metre yükseklikten aşağı düşmüştü. 24 gün İzmit SEKA Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veren 30 yaşındaki Aydın Kaplan önceki gün hayatını kaybetti.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği, seri iş cinayetler, ücret düşürmeler ve işten çıkarmalara karşı bugün Kartal Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Son iki hafta içinde Sefer Gürel, Erdal İnceyol, Hızır Akbulut, Aydın Kaplan’ın tersanelerde sömürü çarkının dişlileri arasında yaşamları öğütüldü. Önce Sefer Gürel Pendik Askeri tersanesinde yüksekten düşerek, ardından Anadolu tersanesinde Erdal İnceyol, bir hafta içerisinde Hızır Akbulut yanarak ve son olarak Aydın Kaplan Gölcük Türker tersanesinde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi.
• Çeşitli sendikalar, demokratik kitle örgütleri, sağlık-meslek odaları, devrimci kurumlar, siyasi partiler, aydın ve sanatçılardan destek alan kot taşlama işçileri, Kot İşçileri Birliği çatısı altında yürüttükleri mücadelelerini bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla duyurdular.
• Türkiye'de 25 üniversite hastanesinde döner sermayeler eksik ödeniyor. Çalışanlar aylık 107 ile 288 YTL arasında kayba uğruyor.
• Yeni Sosyal Güvenlik Yasası, üniversitelerde kütüphane ve kantin gibi yerlerde geçici olarak çalışan öğrencileri ek gelirinden etti. Ders sonrası veya hafta sonları üniversite bünyesinde ihtiyaç duyulan geçici işlerde part-time çalışan öğrenciler için yüzde 2'lik sigorta kesintisi yapılırken, yeni yasayla bu oran normal işçiler gibi yüzde 33,5'e çıkarıldı.
• Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde alınacak 59 işçi için 2 bin 100 kişi başvuruda bulundu. Önce fiziki dayanıklılıklarının ölçülmesi için ön elemeye tabi tutulan adaylara belli bir sürede şınav ve mekik çektiriliyor.
• Küresel finansal krizden en çok etkilenen ülkelerden Rusya'da, Türk müteahhitlerinin yatırımları sekteye uğradı. İnşaat faaliyetlerinin yavaşlatılması, durdurulması veya şantiyenin tümüyle kapatılması gibi gerekçelerle 2 ay içinde Türkiye'ye dönen işçi sayısının 20 bini bulduğu belirtiliyor
• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi Çapa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla İÜ Rektörlük Seçimlerini değerlendirdi. Hastane önünde gerçekleştirilen eylemde, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası” pankartı ve “Ekipte varız, seçimde yok”, “Rektör sözünü tut dönerler adil dağıtılsın”, “Aldatmaya son en çok oy alan rektör atansın”, “Üniversite yönetiminde söz, karar hakkı istiyoruz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “YÖK kaldırılsın özerk demokratik üniversite istiyoruz” dövizleri taşındı.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) Strasburg’ta gerçekleştirdiği "Öncelik işçi haklarına: Daha çok hak daha az çalışma" Avrupa mitingiyle dayanışma amacıyla 11 ilde “Tencerem Boş” eylemleri gerçekleştirdi.
• Limter-İş üyeleri Anadolu Tersanesi’nde meydana gelen iş kazasında Erdal İnceyol isimli işçinin ölmesini protesto etti. Tersane önünde bir araya gelen sendika üyeleri, tersane patronlarının iş güvenliği önlemlerini alması için hükümeti göreve davet etti.
• Esenyurt-Kıraç İşçi Komitesi, asgari ücretin insanca yaşanılabilir bir seviyeye çekilmesi ve krizin yükünün işçilere çıkartılmaması talebiyle eylem düzenledi.
• İskenderun ekonomisinin motoru konumunda olan İSDEMİR, kriz gerekçesiyle fabrikaya yönelik tüm yatırımları süresiz olarak durdurdu. İSDEMİR’e iş yapan bütün taşeron ve müteahhit firmalar, yatırımların durması nedeniyle bütün işçilerini işten attı. İSDEMİR’den ihale usulü iş alan sadece ESER firması 450 işçi çıkarırken, başka bir taşeron firma olan TEKNOTES yaklaşık 70 işçinin işine son verdi. Üstelik bu işçilerin tazminatları da ödenmedi. Kontrol firması ERENCO 60 civarında işçi çıkardı. GEMOD, İNTEM müteahhit firmaları da ekonomik krizi bahane ederek onlarca işçiyi kapı önüne koydu. İrili ufaklı iş yapan diğer taşeron firmalar da eklendiğinde son üç ay içerisinde taşeron firmalardan yaklaşık bin civarında işçi işten atılmış oldu. İSDEMİR’in ana kadrosunda çalışan yüzlerce işçi ise zorunlu ücretsiz izne çıkarılmış durumda.
• İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, fakülte dekanı Prof Dr. Halil Yanardağ'ın bayram tatili öncesinde birim amirlerini arayarak günlük çalışma saatini 9'a çıkarma girişimine çalışanların tepkisi sürüyor. 5 Aralık Cuma günü, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi'ne mensup çalışanlar dekanlığın önünde bir araya gelmiş ve yapılan açıklamada dekanlık uyarılmıştı. Eylemin bitiminde, 15 Aralık Pazartesi günü saat 16:00'da işten çıkıp, dekanlığın önünde toplanma kararı açıklanmıştı. Çalışanlar alınan karara uygun davranarak, 15 Aralık saat 16:00'da işlerinden çıkıp dekanlığın önünde toplandılar. "Dekan Şaşırma, Sabrımızı Taşırma", "Angarya Çalışma İstemiyoruz" sloganları atılan eylemde, SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu üyesi Aydın Erol, uygulamanın gayri meşru olduğunu, böyle bir uygulamanın telefonla bildirilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Yazılı bir genelge olmadan hiçbir serviste çalışma listelerinin değiştirilmemesi gerektiğinin altını çizen Erol, yazılı bir talimatı engellemek adına da, çalışanların her gün daha büyük kalabalıklar halinde dekanlığın önünde toplanması gerektiğini söyledi.
• Çorlu'da rot-rotil üreten Alman sermayeli SIO Otomotiv fabrikasının (eski adı Formpart) hafta sonuna kadar 60 işçiyi işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi.
• Halkbank ve Ziraat Bankası'nın ortak iştiraki olan Bileşim AŞ'ye bağlı çalışanların büyük çoğunluğu dün mesai bitimi itibariyle işten çıkarıldı. Bileşim AŞ'nin işten çıkarılanların tümünden "sektörde bir daha iş bulamazsın" diyerek istifa mektubu aldığı öğrenildi.
• Gebze'de otomotiv yan sanayi Arfesan fabrikasında dün sabah 80 işçiye işbaşı yaptırılmadı.
• Gebze'de daha önce patron tarafından 31 Aralık'ta kapanacağı duyurulan Philips fabrikasında çalışan toplam 150 işçi işyerine alınmadı. Philips'in kapatma kararını bayram dönüşüne aldığı ortaya çıktı.
• Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, D-100 kara yolundaki alt geçit inşaatında heyelan meydana geldi, iki işçi toprak altında kalarak yaşamını yitirdi.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Philips Türk fabrikası işçileri, fabrikanın kapatma kararına karşı Hollanda Büyükelçiliği önünde bir eylem gerçekleştirdi.
• 28 Kasım’dan bu yana ücretsiz izinde olan Akhisar'da kurulu Graniser işçileri, ekonomik kriz ve fabrikalarındaki son durumu değerlendiren bir toplantı düzenlediler. Toplantıya Genel-İş 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, Genel-İş 3 No’lu Şube Sekreteri Can Bahadır ve Avukat Zöhre Dalkıran’ın yanı sıra Graniser İşyeri Baştemsilcisi Hakan Bahadır ve Mustafa Tekdemir de katıldı. Toplantı sonunda 20 kişilik bir komite kuran işçiler, mücadeleye hazırlık için çalışmaları sürdürme kararı aldılar.
• Türk Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucunda mahkeme, hastanelerde görev yapan şoförlerin de nöbet karşılığı ücret veya izin almaları gerektiğine hükmetti.
• Ezilenlerin Sosyalist Platformu tarafından düzenlenen “İş Cinayetleri, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Kurultayı” dün Tuzla Belediyesi İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
• Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Burulaş'ın taşeron firma ile çalıştırdığı sarı otobüslerin şoförleri TÜMTİS sendikasında örgütlendikleri için işten atılmalarının üzerinden 198 gün geçmesine rağmen eylemlerine kararlılıkla devam ediyorlar. Bugünkü eylemde açıklamayı TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz okudu. Yılmaz, iki bayram geçirmelerine, yazın sıcağına ve engellemelere rağmen mücadelelerine devam ettiklerini belirtti, emekçileri mücadelelerine sahip çıkmaya ve AKP'den hesap sormaya çağırdı.
• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin belirlenmesinde emekçilerin kriz karşısında korunması gerektiğini belirterek, ''Türk-İş, kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı'' görüşünü dile getirdi.
• Dev Sağlık-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla işten çıkarmaları bir kez daha protesto etti.
• Kot işçileri, 26 Aralık 2008 tarihinde düzenleyecekleri dayanışma gecesinin hazırlıklarını sürdürürken kot taşlama atölyelerinden bir ölüm haberi daha geldi. Adnan Öztürk’ün sahibi olduğu Öztürk Rodeo’da (kumlama) çalışan Adem İncili geçtiğimiz yıl silikozis hastalağından ölen abisiyle aynı kaderi paylaşarak yaşamını yitirdi.
• Samandıra’da kurulu bulunan ÜNSA’da işten atılan 80 işçi, haklarını alabilmek için fabrika kapısında direnişteler! Patron kriz bahanesiyle daralmaya gittiğini söyleyerek toplu işten çıkartmalara başladı. Kendisine çalışan ve 80 kişinin çalıştırıldığı Doğa Tekstil taşeronundaki işçiler bunun ilk mağdurları oldu.
• Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis Holding bünyesinde sentetik iplik üreten Sifaş AŞ'de işten çıkarılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi için eylem yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesinin tarihi hizmet binası önünde toplanan işçiler ve aileleri ellerinde boş tencerelerle, sloganlar atarak Çağlar'ı protesto etti.
• Bolu'da Bahçelievler Mahallesi Karanfil Sokak'taki 4 katlı inşaatın çatısında çalışan 31 yaşındaki inşaat işçisi Yüksel Doğanöz çatıdan düşerek olay yerinde hayatını kaybetti.
• Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ile Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Yücel Coşkun ortak yaptıkları yazılı açıklamada, zamları protesto ederek emeklilere seyyanen 200 YTL zam yapılmasını istediler.
• Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2009'dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere 15 Aralık Pazartesi günü ikinci kez toplanıyor. Türk-İş, ekonomik kriz ortamında asgari ücretin toplumdaki toplam satın alma gücünü artırıcı bir kaldıraç olarak değerlendirilmesini istiyor. TÜİK'e, yetişkin bir işçiye gerekli olan gıda harcamasından yola çıkılarak her yıl ''asgari yeter ücret'' hesaplatıldığını, ancak 2002'den bu yana hep bu rakamların altında bir asgari ücret açıklandığını belirten Türk-İş, bu yıl komisyonun ekonomik konjonktürü de dikkate alarak, söz konusu hesaplamanın ne kadar üstüne çıkabileceğini müzakere etmesi gerektiğini savunuyor. Türk-İş, ayrıca asgari ücretin hesaplanmasında çalışanın ailesinin dikkate alınmasını talep ediyor. TİSK ise ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle asgari ücret artışının ''son derece dengeli ve dikkatli'' biçimde tespit edilmesini istiyor.
• AKP’nin düzenlediği bayramlaşma törenine katılmak için Bursa’ya giden Çalışma Bakanı Faruk Çelik, işsizlik sigortası fonundan yararlanamayan bir işsizin tepkisiyle karşılaştı. Hasan Kahraman isimli işsizin tepkisine sinirlenen Çelik, çareyi Kahraman’ı azarlamakta buldu.
• Resmi rakamlara göre 2006 yılında 79 bin 27 iş kazası yaşandı. 2007 yılında ise bu rakam 80 bin 602’ye ulaştı. 2006 yılında 574 olan meslek hastalığı sayısı, 2007’de yüzde 110 artışla 1208’i buldu. 2007 yılında iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sayısı ise 1044’ü buldu. İş kazası sonucu ölümlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında, 2007 yılında ilk 4 sırada yer alan inşaat, nakliyat, kömür madenciliği, toptan ve perakende ticaret sektörlerinin oranlarını artırarak yerlerini korudu. Son 10 yılda ise toplam 783 bin 448 iş ve 3 bin 633 meslek hastalığı yaşandı. Bunların sonucunda ise 8 bin 507 kişi hayatını kaybetti.
• Kars Çimento Fabrikasında dün meydana gelen iş kazasında 1 işçi yaşamını yitirdi. 31 yaşındaki işçi İskender Tüzen, fabrikanın silosunda temizlik yaparken üzerine çimento düştü. Olay yerinde yaşamını yitiren Tüzmen’in cenazesi Kars Merkez ilçeye bağlı Aydınalan köyünde toprağa verildi.
• Ankara'nın Temelli ilçesinde bulunan Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (Başkent OSB) BMİS Anadolu Şube’de örgütlü Başöz Enerji işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdü.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine Turkuvaz (ATV, Sabah ve dergi grubu) işyerlerinde grev kararı aldı.
• Tuzla'daki Anadolu Tersanesi'nde inşa edilen ve tamamlanma aşamasına gelen tankerde kaynak yapılırken çıkan yangında, dumandan etkilenen ve yaralanan beş işçi ile bir itfaiye eri hastaneye kaldırıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluştuğu için Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan işçi Erdal İnceyol yaşamını yitirdi. Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç “Son kaza, kuralsızlığın devam ettiğini gösteriyor. Uyarıcı levhaların olmadığı bölgelerde kaynak, kesim ve montaj yapılıyor” dedi.
• Memur-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, Kasımda 4 kişilik ailenin açlık sınırı bir önceki aya göre 4 YTL artarak 816 YTL 96 YKr'a, yoksulluk sınırı ise 71 YTL 51 YKr artarak 2 bin 251 YTL 73 YKr'a yükseldi.
• Ümraniye Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’ndeki işçi ve emekçileri krizin faturasını kapitalistlere ödetmeye çağırdı. Toplu olarak gerçekleştirilen bildiri dağıtımını ‘Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde’ BDSP imzalı önlüklerle gerçekleştiren BDSP’liler, öncelikle 301 caddesi ve Pazar’da dağıtım yaptı. Sonrasında mahallenin ara sokaklarında bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım, 1 Mayıs'lı işçi ve emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Ayrıca İMES ve Organize Sanayi Bölgesi’ne ‘Kapitalizm açlık, kriz sefalet demektir. DÜZENE KARŞI DEVRİM KAPİTALİZME KARŞI SOSYALİZM!’ BDSP imzalı afişler yapıldı.
• Ekonomik kriz bahanesi ile işten atmaların yaşandığı Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) kurulu CMS jant fabrikasında çalışan 110 işçi, toplu halde işsizlik sigortasına başvurdu. Bayram izninin başlamasıyla birlikte fabrikanın tamamını 16 gün ücretsiz izne çıkartan CMS’de örgütlü olan Türk Metal Sendikası ise olanlara sessiz kalıyor.
• Kıraç ve Esenyurt’taki işçiler, yaşadıkları ortak sorunlara karşı birlikte mücadele için oluşturdukları işçi komitesiyle aydınlatma çalışmalarını sürdürüyor. Kıraç’ta bulunan Deniz Düğün Salonu’nda 100’ü aşkın işçinin katıldığı bir panel düzenleyen Kıraç-Esenyurt İşçi Komitesi, krize karşı mücadele yöntemleri ve asgari ücretin insanca yaşanacak seviyeye çekilmesi için neler yapılması gerektiği üzerine konuştu.
• Kocaeli İdare Mahkemesi, 4-C kapsamındaki sözleşmeli memurların sendikalı olabilmesi için açılan davayı sonuçlandırarak 4-C kapsamındaki memurların “sendikalı” olabileceği kararını verdi.
• Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Gaziemir serbest bölgedeki Delphi Packard fabrikasında 235 işçi işten çıkarıldı. Bayramdan bir hafta önce üretime ara vererek işçileri izne gönderen fabrikada işçiler izindeyken işten çıkarıldı.
• Türk Metal Sendikası’nın toplusözleşmeyi yüzde 8’e imzalamasına işyerlerinden tepkiler devam ediyor. Toplu sözleşme imza töreninde patronlara teşekkür eden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’e Ege Çelik işçileri tepkili...
• Yurtsever Cephe Tarım Komisyonu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün satılmaması için imza kampanyası başlattı.
• İzmit’in Arslanbey beldesindeki organize sanayi bölgesinde kurulu olan Tezcan Galvaniz fabrikasında, direniş çadırı önünde toplanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Tezcan Galvaniz çalışanları ve işten atılan işçiler birbirleriyle bayramlaştı. Sendikanın Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar’ın da katıldığı buluşmaya, TKP ve EMEP İl Örgütü ile Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyeleri destek verdi.
• Bayrama birçok insan ailesi ve sevdikleri ile birlikte girerken, orman işçileri ise memleketlerinden, sevdiklerinden ve ailelerinden uzakta giriyor.
• Üretimin sürdüğü, çalışma saatlerinin yükseltildiği Vestel’de, kriz gerekçesiyle 700 işçi işten atıldı.
• Ekonomik kriz ve enerjiye yapılan zamlarla maliyetlerin arttığı gerekçesiyle son dönemde yaşanan işten çıkarmalar nedeniyle, Türk-İş'e bağlı sendikalara üye 27 bini aşkın işçi, bayrama işsiz girecek. Konfederasyona üye yaklaşık 10 bin işçi de bayramı ücretsiz izinde karşılayacak. Alınan bilgiye göre, Türk-İş bünyesinde kurulan Krize Karşı Emek Masası'na 4 Aralık 2008 tarihi itibariyle gelen bilgilere göre, işten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulamalarında her geçen gün artış gözleniyor. Türkiye’nin değişik yerlerinde bine yakın işçi, Kurban Bayramı’nı direniş çadırlarında karşılıyor. Denizli, Balıkesir, Düzce, Kocaeli, İstanbul ve Gebze’de direnişte olan işçiler, sendikalardan, emek dostlarından destek ve dayanışma beklediklerini söylüyorlar.
• Goodyear Lastikleri T.A.Ş'nin Adapazarı ve Kocaeli fabrikalarında, Kurban Bayramı tatili için üretime ara verildi. Normal şartlarda 12 Aralık Cuma günü yeniden başlaması gereken üretim, 17 Aralık'ta başlayacak. Üretime ara verilmesinden her iki fabrikada bulunan yaklaşık bin 500 işçinin ekonomik kaybı olmayacağını ifade eden Lastik-İş sendikası genel başkanı Karacan, toplam 10 günlük sürenin 6 gününün ücretli izin olacağını, 4 gününün ise yıllık izinlerden düşüleceğini kaydetti.
• Advansa Sasa Polyester A.Ş'de örgütlü Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, Türkiye'nin en büyük polyester suni sentetik ve elyaf üretimi yapılan tesislerde 1 Aralık itibarıyla üretimin durdurulduğunu söyledi. İşverenin kriz gerekçesiyle stoklardaki malları satamaması nedeniyle üretimin durdurduğunu belirten Kabaca, 600'ü sendikalı bin 300 çalışanın da 5 Ocak 2009 tarihine kadar ücretli izne gönderildiğini bildirdi.
• Posta işçileri 6 aralık sabahı itibariyle ücret alacakları verilmediği için Topkapı'da iş durdurdu.
• Kırşehir’de bulunan Işıklar Holding’e ait ÇEMAŞ fabrikasında çalışan 60 işçi işten atıldı.
• Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, EMEP, SHP, ve TKP Bağcılar ilçe örgütleri, ardarda yapılan zamlara ve kriz gerekçe gösterilerek artan işsizliğe karşı eylem yaptı. AKP Bağcılar ilçe binasının önünde zamlara ve kriz nedeniyle artan işsizliğe karşı basın açıklaması yapmak isteyen emekçiler, yürüyüş yolunun başında polis engeliyle karşılaştı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı açıklama, yürüyüş yolunun başında gerçekleştirildi.
• Tuzla Mermerciler Organize Sanayi sitesinde bulunan Tekimsa fabrikasında, işçiler fabrika önünde yaptıkları eylemle patronun kriz fırsatçılığına izin vermeyeceklerini duyurdular.
• Hadımköy'deki Rosse Tekstil patronu kriz bahanesiyle işçilerin ücretlerini ödemesi gereken tarihte ödemedi.
• Esenyurt Hadımköy yolu üzerinde faaliyet gösteren Yılmazlar Tekstil’de 52 işçi kriz bahane gösterilerek işten çıkarıldı.
• Esenyurt-Kıraç havzasındaki Baydemirler’de ücretsiz izin ve işten çıkarmalar yaşanıyor.
• Esenyurt-Kıraç bölgesindeki Öztiryakiler’de ücretler geciktirilerek parça parça veriliyor.
• Esenyurt-Kıraç havzasındaki Yıldız Kalıp’ta işten çıkartmalar yaşanıyor ve ücretler geç ödeniyor.
• Esenyurt- Kıraç havzasındaki Mega Elektronik’te işçiler ayda 15 gün çalıştırılıp 15 gün ücretsiz izne çıkartılıyor.
• Bir süre önce Türk Metal’de örgütlenme çalışmaları başlatan Esenyurt-Kıraç bölgesindeki Pressan’da 70 işçi işten çıkartıldı.
• Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yemekhane işgalini sürdüren işçilere bugün sabaha karşı rektörlük ve polis işbirliğiyle gerçekleştirilen saldırı Eskişehir’de yapılan bir basın açıklamasıyla kınandı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Çimsetaş (Anadolu Şube) işyerlerinde krizin yansımaları işçi çıkarmalarla görüldü.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlü Ejot Tezmak, Paksan’da (MESS kapsamında) işten atmalar yaşandı.
• Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kurulu bulunan Jantsa işyerinde örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası burada da işten atmalarla karşılaşıyor. Şimdiye kadar onlarca Jantsa işçisi işten atıldı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube’nin örgütlü bulunduğu Totomak Fabrikası’nda 10’a yakın işçi çıkartılırken işçi çıkarmaların büyük çoğunluğu “kriz bahane” edilerek gerçekleştiriliyor.
• BMİS Bursa Şube’de örgütlü olan ve MESS dayatmalarına karşı fabrikayı terketmeme eylemi gerçekleştirilen Prysmian’da da onlarca işçi çıkarımı gerçekleşti.
• BMİS Bursa Şube’nin örgütlü olduğu Asemad işyerinde TİS sürecinin tıkanması sonucunda grev oylamasına gidildi. BMİS üyeleri oylama sonucunda grev kararı aldılar.
• BMİS Kartal Şube’de örgütlü olan Alkom işyerinde de işçi çıkarmalar yaşandı. Fabrikanın İzmir’e taşınması nedeniyle işyerindeki işçi sayısı aşamalı olarak düşürülüyor.
• 30 Kasım günü Gebze’de gerçekleştirilen mitingte yer alan BMİS Gebze Şube’ye bağlı Arfesan ve Arpek fabrikalarında da kriz gerekçesiyle işten atılan işçiler yer alıyordu. Arfesan ve Arpek’te onlarca işçinin işten çıkarıldığı biliniyor.
• Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin (Kartal) örgütlü bulunduğu Yakacık Valf’te kriz bahane edilerek girişilen sendikal örgütlenmenin tasfiyesi girişimi: 13 işçi atıldı.
• Kurban Bayramı’nda postacılara çalışın emri geldi. Çalışmazlarsa disiplin cezası alacak olan postacılara, saat başına sadece 90 kuruş verilecek. Ankara’da Yenimahalle Posta İşleme Merkezi önünde toplanan postacılar, diğer memurlara 9 gün bayram tatili verilirken, kendilerinin fazla mesai yapmak zorunda bırakılmalarını protesto etti. Haber-Sen İzmir Şube üyesi postacılar da İzmir Posta İşletme Merkezi Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
• Kartal Adalet Sarayı inşaatında çalışan 500 işçinin ücreti 3 aydır ödenmiyor. Tüm görüşmelere karşın sorunları çözülmeyen işçiler E-5 karayolunu kestiler.
• MESS ile Türk Metal arasında imzalanan sözleşme, Türk Metal üyesi Ford Otosan işçilerinin tepkisini çekti. Kasım ayında ücretsiz izin uygulaması nedeniyle ücret ödemeleri aylık 250-300 YTL dolayına düşen işçilere sözleşmeyle %8 zam yapıldığı açıklandı.
• Kadıköy Belediyesi, Sağlık Poliklinikleri'nde çalışan 4 kişiyi işyerinde sendikalaşma çalışmalarına başladıkları için işten çıkardı. Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) KASDAŞ sağlık polikliniklerinde sendikal faaliyet yürüten üç işçinin işten atılmasını protesto eden bir açıklama yaptı.
• Desa'nın Gebze'deki fabrikasında işçilerin direnişinin 200'üncü, Sefaköy'deki fabrikada Emine Arslan'ın direnişinin 155'inci gününde, Desa Deri işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı.
• 17 gündür “atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkı için” fabrika önündeki direnişlerini sürdüren Tezcan Galvaniz işçileri, önceki gün Kocaeli Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile Tezcan patronunu bir kez daha uyardılar. İşçiler patronun hukuk tanımaz tavrına karşı yetkilileri göreve çağırdılar. Akşam vardiyası çıkışında Kocaeli Adliyesi önünde bir araya gelen işçiler sık sık “Tezcan şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Babalar işsiz çocuklar aç”, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları attılar. Adliye önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, Tezcan patronunun Kurban Bayramı öncesi 39 işçiyi işten çıkararak işçilerin bayramını zehir ettiğini belirtti.
• Türk Metal’in örgütlü olduğu, MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında olan ve 260 işçinin çalıştığı Kalibre Boru’da da işten atmaların yanı sıra ücretsiz izin uygulaması hayata geçirilmeye çalışılıyor. Üç vardiya çalışılan fabrikada vardiya sayısı ikiye düşürülürken patron tarafından işçilere ücretsiz izinin kabul edildiğine dair kağıtlar imzalatılmaya çalışılıyor. İşçilerin zorla ücretsiz izne çıkarılmaya çalışıldığı fabrikada buna karşı çıkan işçiler ise işten çıkarılıyor.
• Ford Otosan fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren NWG temizlik şirketinde çalışan taşeron işçilerin işten çıkarıldığı bildirildi.
• Kocaeli bölgesinde Aralık ayında işçi çıkartacak Polifen Kimya (70), Pak Tavuk (150), Eczacıbaşı Yapı Gereçleri (62), Elit Sosyal Hizmetler (18), Zahit Alüminyum (19), Cey Plastik (75), Horoz Lojistik (136), Dendro Parke (37) firmalarına yenileri de eklendi. 20 Kasım tarihinden sonra toplu işten çıkarma için Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuran Gurmeks Yemek Un Ürünleri (10), Türk Philips (148), Logo Yazılım (11), İnci Plastik (25), Visteon Oto (25) ve Kalibre Boru (45) işçi çıkaracak.
• İzmit Cumhuriyet Mahallesi mevkiinde kurulu, ülkenin en önemli yedek parça üreticilerinden olan ve Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Federal Mogul, kasım 2008 sonunda 850 işçinin 200’ünü çıkarmak üzere Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Fabrikada 5 Aralık-5 Ocak tarihleri arasında ise işçilerin tamamına toplu izin verilecek.
• Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Birko Şirketler Grubu’na ait Koyunlu Halı Fabrikası’ndan, hafta başında 400 işçi işten çıkartıldı.
• RMK Tersanesi'ni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı’nın ziyaret edeceği gerekçesiyle tersane önünde polis ve tersane güvenliği terör estirdi. Sabah saat 07.00’de başlayan kapsamlı GBT kontrolü ve üst araması sonucu uzun kuyruklar oluştu. İşçiler saatlerce kapının önünde kuyrukta bekletildi. Sicili bulunan ve şüpheli görülen işçiler işe alınmayıp evlerine geri gönderildi. Kalabalık bir işçi kitlesi tersaneye giremedi.
• BMİS Genel Merkez yöneticileri ve 2 No'lu Şube Başkanı, temsilcileri ve işçiler Sefaköy’deki DESA direniş yerini ziyaret etti.
• Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Toruntepe mevkisinde, bir holdinge ait sahadaki krom madeninde, taşerona bağlı çalışan 205 işçinin, 3 aydan beri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlattığı öğrenildi.
• Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Dostel Makine’de 08.00-16.00 vardiyası için fabrikaya gelen işçiler, 4 Aralık sabahı içeriye alınmadılar. İş Yasası'nın 25/2’nci maddesi dayanak gösterilerek işten çıkarıldıklarını öğrenen 50’ye yakın sendika üyesi Dostel Makine önüne gelen BMİS Gebze Şube yöneticileriyle beklemeye başladılar. İşçilerin tazminatsız olarak işten atıldıkları bildiriliyor.
• AÜ'deki yemekhane işgaline sabaha karşı polis saldırdı ve işçiler gözaltına alındı.
• Pendik Askeri Tersanesinde yeni bir iş cinayeti gerçekleşti. GELEŞ Gemi taşeronunda çalışan Sefer Gürel isimli işçi 15 metre yüksekten yere çakılarak yaşamını yitirdi.
• Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyeleri, Kadıköy Belediyesini toplu sözleşmeye davet etti.
• Üsküdar'da metrobüs yolunda çalışan iş makinesine çarpan otomobildeki 2 kişi öldü. İş makinesinin altına giren Dünya Göz Hastanesi'ne ait otomobilde sıkışan Mustafa İlkbahar ile yanındaki elektronik teknisyeni Murat Türkmen'in cesetleri, itfaiye ekiplerince dışarı çıkartıldı.
• KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şube üyeleri, “Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun Tasarısı”na karşı, Güllük-TRT Kavşağında bulunan şube binaları önünde toplanarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
• Eczacıbaşı Vitra'da 300'ü aşkın işçinin işten çıkarılması kararına işyerinde yetkili Çimse-İş sendikasının mutabakat verdiği açıklandı.
• Hava-İş, THY Teknik AŞ işvereni ile Çelik-İş’in işkolu itirazını örgütlülüğü dağıtma amaçlı girişim olarak değerlendirdi
• Şişli Etfal Hastanesi’nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri, Maliye Bakanlığı’nın kamu kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti kesilmesi yönündeki genelgesini protesto ederek yemek boykotu yaptı. Eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Berna Aynur Ergün, genelgeyle birlikte personele yemek yiyip yemeyeceği sorulmadan ve kendi isteği olmadan yüzde 50 yemek katkı payı kesileceğini dile getirdi.
• Birleşik Metal-İş’in düzenlediği bölge toplantılarının sonuncusu İstanbul’da yapıldı Sendika Genel Merkezi’nde önceki gün akşam yapılan toplantıya İstanbul’da MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan işçiler katıldı. Sendika başkanı Serdaroğlu, işten atmaların yasaklanmasını, haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesini talep ederek bayramdan sonra grev kararı alınacağını açıkladı.
• Ücret ve ikramiyelerinin zamanında ve eksiksiz olarak yatırılması için iş bırakan Çankaya Belediyesi işçileri, eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin kararlı tutumu üzerine belediye yönetimi Genel-İş ile görüşme yapmayı kabul etti. Çankaya Belediyesi işçileri dün yine iş bıraktı. Genel İş Ankara 1 No’lu şube önünde toplanan bini aşkın işçi, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla belediye binasına yürüdü.
• Denizli Göveçlik’te bulunan Göveçlik İplik Fabrikası’nda işçi çıkarmalar son 2 yıldır artarak yaşanırken, patronlar son olarak fabrikayı kapattılar. Geçen yıl Türkiye’de ihracat bakımından ilk 500’ün arasında olan fabrikadan çıkartılan işçiler, işçi ücretlerinin yüksek olduğu bahanesiyle ve sendikalı oldukları için işten çıkartıldıklarını ifade ediyorlar.
• Denizli Basma ve Boyama (Deba) işçileri uzun zamandır ücretlerinin ödenmemesinden şikayetçi. TEKSİF’e üye olan Deba işçileri 6 aydır ücretlerini alamıyorlar.
• Ford Otosan Gölcük Fabrikası, Kurban Bayramı boyunca sürecek olan yeni bir duruşa hazırlanıyor. Fabrika 6 Aralık’ta başlatacağı üretime ara vermeyi 15 Aralık’ta sona erdirecek. Fabrikada çalışan Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi’ne üye yaklaşık 7 bin işçiye, 4. kez gerçekleşecek olan üretim durdurma sürecinde kısmi ücretli izin uygulanacak. İzin süresince işçilere ücretlerinin bir bölümü ödenecek.
• Yıl sonunda iplik üretimini durdurma kararı alan Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları, şirketin bu bölümünde istihdam edilen 250-300 işçinin işine son vereceğini açıkladı.
• Ankara'da kimliği belirlenemeyen dört kişi, Mamak Hurin Yavuz Alp İlköğretim Okulu'nun Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi müdürü Adem Özbek'e saldırdı. Eğitim Sen bir açıklama yayınlayarak saldırıyı kınadı.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Vira Kürşat adlı taşeron şirketin işçileri, sorunlarının çözümü için dün İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. “Taşeronlaşmaya ve özelleştirmelere hayır” pankartı açan işçilerin, çocukları ve eşleriyle birlikte katıldığı yaklaşık bin kişilik eyleminde “Kapitalizm, savaş ve ölüm demektir”, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” dövizleri taşındı.
• Ankara Üniversitesi'nde sürdürülen yemekhane işgalinin 15. gününde yemekhane direnişinde yeni bir aşama daha katedildi. İki aydır süren boykot ve işgal eylemlerinin ardından emekçiler ilk kez kendi bütçeleriyle yemek çıkardı. Standartlara uygun olarak dört çeşit halinde çıkarılan yemekler, boykot ve işgal eylemleri sırasında toplanan bağışlarla alınan malzemeler kullanılarak hazırlandı. Yemek ücretleri ise tekrar işçilerin oluşturduğu kasada toplandı.Öğrencilerin yoğun bir destek verdiği uygulama başarılı geçti.
• Orhanlı Beldesi Organize Deri Sanayi Sitesi'nde bulunan Tepe Kimya firmasında bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu, ilk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 8 yaralı var.
• Kayseri’de Katartaş Grubu’na ait tekstil fabrikalarında üretime ara verildi, 1000 işçi işten çıkarıldı.
• Tez-Koop İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi veren IBM işçileri, her Çarşamba Yapı Kredi Plaza önünde yapacakları "Plaza Eylemleri"ni basın açıklamasıyla başlattı. IBM işçilerine, Tez-Koop İş Sendikası yöneticileri, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu, Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve Moda'da her Cuma bir araya gelerek gericiliği, işsizliği ve yoksulluğu protesto eden Moda eylemcileri destek verdi.
• 3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, “3 Öykü 3 Direniş” filminin gösterimiyle bu akşam Kocali'de başlıyor. Festival 3 gün sürecek. Festivalin açılışı Dafne Kültür Merkezi’nde saat 18.00’de gerçekleştirilecek. İlk gece konuşmalar ve “3 Öykü 3 Direniş” adlı filmin gösteriyle tamamlanacak. Diğer film gösterimleri ise 3-4 Aralık’ta Tuncelililer Derneği’nin Belediye İşhanı’ndaki lokalinde yapılacak.
• İŞKUR’a iş başvurusunda bulunanlar hem geçen seneye, hem de bu senenin Eylül ayına göre Ekim’de ikiye katlandı.
• Çimsa Eskişehir Çimento fabrikasındaki mevcut iki üretim hattından ikinci üretim hattındaki üretim faaliyetlerinin 2 Ocak 2009 tarihine kadar geçici olarak durdurulduğu bildirildi.
• Tuzla'da Galatasaray Holding'e bağlı Çelik Tekne'de dün itibariyle 120 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar arasında iş güvenliğinde çalışan işçiler de yer alıyor. 500 kadrolu ve 700 taşeron işçiyle toplam 1200 kişinin çalıştığı tersanede, Cumartesi günü başlayan işten çıkarmalarda sayı 120'ye ulaştı.
• Tuzla tersanelerinde işten çıkarmalar sürüyor. Bekar evleri yarı yarıya boşaldı. İlk çıkarılanlar ise iş güvenliğinde çalışan işçiler…
• Denizli’de ekonomik krizin etkisiyle şimdiye kadar 8 tekstil fabrikası kapanırken binlerce kişi de işsiz kaldı. Denizli’nin Çınar meydanında toplanan yüzlerce tekstil işçisi de işten çıkarmalara ve ekonomik krizin faturasının kendilerine çıkartılmak istenmesine karşı eylem yaptı.
• Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesine alınacak 59 işçi için 2 bin 100 kişi başvuruda bulundu. Önce fiziki dayanıklılıklarının ölçülmesi için ön elemeye tabi tutulan adaylara belli bir sürede şınav ve mekik çektirildi.
• Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın basın yayın kuruluşlarında gündeme gelen işten çıkartmalara karşı düzenlediği yürüyüş, “Medyada emekçi kıyımına son” sloganı ile yapıldı. Taksim Tramvay durağı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşte, son üç ayda Kanal D, CNN Türk, NTV, Kral TV, Kanal 7, Kanal 1 ve Habertürk TV’den, Çukurova grubu ve Sabah gazetesinden yüzlerce medya emekçisinin kriz bahanesiyle işten çıkartılmasına dikkat çekildi. Türk-İş Şubeler Platformu ve İletişim Fak öğrencileri yürüyüşü destekledi
• Kristal-İş Sendikası, Şişe Cam patronunun sendikaya sunduğu teklifleri değerlendirmek üzere Lüleburgaz’da işçi toplantısı düzenledi. Toplantıya, Şişecam’a bağlı fabrikalarda çalışan 600’den fazla işçi katıldı. Şişe Cam patronu, erken toplu izin kullandırma, işten atma, paketleme hizmetlerini taşeronlaştırma ve 4 vardiya çalışarak ücretleri düşürmeyi dayatarak krizin tüm faturasını işçilere yüklemeye çalışıyor. Kurumda örgütlü Kristal-İş Sendikası ile patronlar arasında görüşmeler sürüyor.
• Tezcan Galvaniz işçileri, eş ve çocukları ile İzmit merkezde yaptıkları eylemle bir kez daha krize karşı ortak mücadele çağrısı yaptılar. Merkez Bankası önünde buluşarak İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüyen işçiler yol boyunca “Krizin bedeli patronlara”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Babalar işsiz çocuklar aç” sloganları attılar. Eş ve çocukların kortejin önünde yer aldığı yürüyüşe Kocaelililerde alkışlarıyla destek verdiler. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu AD Demirel, Cem Tencere, Bekaert, Standart Depo, Baysan Trafo işyerlerinden de işçilerin destek verdiği yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı.
• Denizli’de Teksif ve Çimse-İş Denizli şubeleri Çınar meydanında yaptığı ortak basın açıklamasıyla kriz nedeniyle kapanan fabrikalardan işten atmaları, fabrikalarda kriz bahane edilerek maaşların ödenmemesini protesto etti.
• Gebze Sendikalar Birliği'nin (GSB) zamları, işsizliği ve krizi protesto etmek amacıyla düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 5 bin kişi, AKP hükümetinin politikalarını eleştiren sloganlar atarak, Şehit Numan Dede ve Kızılay caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
• DİSK Bank-Sen, krizle birlikte banka ve büro emekçilerine dayatılan hukuksuzluklara karşı mücadele başlatırken, ilk adım olarak bir “kriz masası” oluşturdu. Sendika açıklamasında “Tüm banka emekçilerinin işten ayrılmalar karşısında alabileceği hukuksal önlemler için, sendikamız tüm gücünü seferber etmiştir. Bu nedenle ihtiyaç duyan tüm banka emekçileri sendikamızın telefonlarından ya da krizmasasi@banksen.org.tr mail adresinden bizimle temasa geçebilir,” denildi.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) Kocaeli Örgütü, Tezcan Galvaniz’de işten atılan 38 işçinin 18 gündür sürdürdüğü direnişe destek için fabrika önüne ziyarette bulundu.
• Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir kimya tesisinin çatı onarım işini alan babası Yusuf Kadayıf'a yardım eden Karşıyaka Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki Ahmet Kadayıf, ayağının kayması sonucu 7 metreden beton zemine düştü. Başından yaralanan genç, Kocaeli Devlet Hastanesi'nde ameliyata alındı, ancak kurtarılamadı.
• Dev Sağlık-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla işten çıkarmaları protesto etti.
5 Ocak 2009 Pazartesi
SİYONİZME KARŞI İNSANLIK NÖBETİ
İsrail'in Filistin'deki kanlı operasyonlarına karşı eylemler sürerken, TKP İsrail'i protesto etmek için halkı nöbete çağırdı
soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü katliam bütün Türkiye'de eylemlerle protesto edilirken, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği, İstanbul'daki konsolosluk binası ve diğer bazı kentlerde merkezi noktalarda "İnsanlık Nöbeti" için halka çağrı yaptı. Hafta sonu gerçekleşen TKP Merkez Komitesi toplantısından sonra yapılan çağrıda "İsrail'i durdurun, İsrail'e cesaret veren insanlığın sessizliğidir" denildi. Her akşam 19.00'da yoğun katılımla güçlendirilecek olan eylemlerin kesintisiz süreceği bildirildi.
İnsanlık Nöbeti, İsrail Konsolosluğu önünde sürekli protesto nöbeti, Türkiye Komünist Partisi, Barış Derneği, Sanat Cephesi, Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği, Yurtsever Cephe İşçi Birliği çağrısıyla
BULUŞMA YERİ VE SAATİ HER AKŞAM SAAT 19.00
İsrail İstanbul Başkonsolosluğu Önü, Yapı Kredi Plaza, Levent, İSTANBUL
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)