11 Ağustos 2010 Çarşamba

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (TEMMUZ 2010)

• Sendikal hak ve özgürlükleri için Amerika merkezli kargo devi UPS’nin aktarma merkezlerinde direnişlerini sürdüren Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi UPS işçilerinin kararlı mücadeleleri devam ediyor.
• İstanbul 1 No'lu Şube'ye bağlı Eğe Sanayi'de 2010-2012 dönemi TİS görüşmeleri 28 Temmuz günü başlarken Kocaeli Şubesi'ne bağlı AD Demirel Çelik Konstrüksiyon ve Makina San. A.Ş.'de yine aynı dönemi kapsayan görüşmeler 27 Temmuz günü başladı.
• KESK'e bağlı Basın Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) PTT'nin anonim şirket yapılmasına karşı iş yavaşlatacak.
• DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Kocaeli Şube’nin örgütlü olduğu İtalyan sermayeli Cem Bialetti Ev ve Mutfak Eşyaları San. ve Tic. A.Ş.’de devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık zabtı tutuldu.
• Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile yabancı askeri işyerlerinde çalışan ve yaklaşık 1200 üyeyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını açıkladı.
• 11 Ağustos 2008 tarihinde Tuzla'da yaşanan ve hafızalara “filika cinayeti” olarak kazınan iş cinayetine ilişkin davanın ilk duruşması bugün (27 Temmuz) Kartal Cevizli'deki 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gisan Tersanesi'ndeki filika denemesinde işçilerin kobay olarak kullanılması sonucu 3 işçinin boğularak öldüğü iş cinayetinin takipçisi olacağını ilan eden Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) ise adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
• Fourecia Polifleks işçileri sendikal örgütlenmeye dönük işten atma saldırısına karşı bir eylem gerçekleştirdi. 23 Temmuz günü işten atılan ve işten atma saldırısına karşı direnişe başlayan Petrol-İş üyesi işçiler eylemde kararlılıklarını dile getirdiler. İşten çıkarmaların Petrol-İş’e dönük bir saldırı olduğu söyleyen Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Nuri Han, Fourecia Polifleks’in dünya çapında bir Fransız otomotiv firması olduğunu ve onbinlerce işçiyi istihdam ettiğini belirtti. Han, Petrol-İş’in konuyu uluslararası boyuta taşıyacağını sözlerine ekledi.
• KESK'e bağlı TÜM BEL-SEN yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul Büyükşehir ve bazı ilçe belediyelerinde, işverenlerin uzlaşmaz tutumu nedeniyle anlaşma sağlanamaması sonucu grev kararı alan belediye işçilerinin yanlarında olduklarını ifade etti.
• Bursa Orhangazi'de kurulu otomotiv yan sanayi kuruluşu Faurecia Polifleks fabrikasında örgütlü Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası, fabrikada yaşanan işten atma saldırısına ilişkin açıklama yaptı. “Firma, daha attığı imzanın mürekkebi kurumadan, aralarında sendikamızın işyeri baştemsilcisi ve iki şube yöneticisinin de olduğu 11 üyemizi 23 Temmuz'da işten çıkarttı” denilen açıklamada, patronun bu kararına karşı Petrol-İş üyelerinin, fabrika önünde kurulan çadırda protesto eylemi başlattığı ve eylemin hala devam ettiği belirtildi.
• Hububat Üreticileri Sendikası (Hububat-Sen), Konya’da çiftçinin ekonomik olarak iflasın eşiğine geldiğini belirterek, her 10 çiftçiden 9’unun borçlu, 3’ünün icra takibinde, 1’inin ise hapiste olduğunu açıkladı.
• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, Paşabahçe Devlet Hastanesi'nde işten atıldıktan sonra direnişe geçen Türkan Albayrak'a direnişinin 17. gününde dayanışma ziyaretinde bulundu.
• UPS, İSKİ, DESA, ENTES işçileri ile Yıldız Teknik Üniversitesi direnişçi öğrencilerinin bir araya geldiği kahvaltı 25 Temmuz sabahı gerçekleştirildi.
• Sendikalaştıkları için işten atılan BMİS üyesi ÇEL-MER işçileri, tüm işçi ve emekçilere dayanışma çağrısı yapıyor.
• Patronların sendika düşmanlığına karşı fabrika önündeki direnişlerini sürdüren işçiler, mücadelelerini 25 Temmuz günü Taksim'e taşıdılar. Gebze Çayırova’da kurulu Çel-Mer Çelik ve Pendik Kurtköy’de kurulu Samka Metal’de sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler Taksim'de gösteri yaptı.
• DİSK AR, kayıtdışılık ve istihdam alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği bir rapor hazırladı. Raporda kayıtdışı çalışanların sayısında geçen yıla göre artış yaşandığına dikkat çekildi.
• Bursa Orhangazi'de kurulu otomotiv yan sanayi kuruluşu Faurecia Polifleks fabrikasında örgütlü Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası işten atma saldırısıyla karşılaştı.
• PTT işçilerinin günde 10-12 saate çıkan çalışma saatleri nedeniye dayanacak gücünün kalmadığını belirten Haber-Sen Genel Başkanı Ali Subaşı, 30 Temmuz günü iş yavaşlatma eylemi yapılacağını, iyileştirmelerin yapılmaması durumunda da greve gidileceğini açıkladı.
• Antalya'da bir binanın dış izolasyonu için kurulan iskelenin civatalarının kopması sonucu bir işçi hayatını kaybederken, iki işçi ise asılı kaldıkları iskeleden itfaiye ekiplerinin çabaları sonucunda kurtartıldı. İşçilerin taşeron bir firmaya bağlı olarak çalıştıkları bildirildi.
• PTT işçilerinin günde 10-12 saate çıkan çalışma saatleri nedeniye dayanacak gücünün kalmadığını belirten Haber-Sen Genel Başkanı Ali Subaşı, 30 Temmuz günü iş yavaşlatma eylemi yapılacağını, iyileştirmelerin yapılmaması durumunda da greve gidileceğini açıkladı.
• Sendikalaşmanın olmadığı özel havacılık şirketleri, sektördeki kontrolsüz büyüme ile birlikte “daha az eleman, daha fazla çalışma” anlayışı güdüyor. Bu durum çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi anlamına geliyor. Uçuş güvenliği hiçe sayılırken, kelle koltukta yolculuk ediyoruz.
• Kadıköy Belediyesi’nde süren grev, ilk yıl için yüzde 9 ücret zammı ve 245 lira sosyal yardımda anlaşmaya varılarak sona erdi.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) 25 Temmuz'da Kartal Meydanı’ndanında bir eylem gerçekleştirerek, insanca yaşam ve çalışma koşulları talebini dile getirdi.
• Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Gaziantep Şubesi'nin 5. Genel Kurulu Gözükızıl Düğün Salonu'nda yapıldı. Genel kurula Türk-İş, DİSK, KESK'e bağlı sendika temsilcileri ve TKP yayınladıkları mesajlarla destek verdi.
• Tüketici Hakları Derneği, sağlığa zararlı olduğu için piyasaya arzı yasaklanan gıda maddelerinin firmalarını ve markalarını hemen açıklaması için Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaparken, Gıda Mühendisleri Odası, işletmelerde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğuunn kaldırılmasını eleştirdi.
• ESM Genel Başkanı Kemal Bulut, 12 Eylül’de düzenlenecek referandumla ilgili bir açıklama yaparak “bu değişiklikler, 12 Eylül Anayasasının ruhu ile AKP’nin kendi ihtiyaçlarına hizmet etmeye yönelik olarak hazırlanmıştır” dedi.
• Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Osman Biçer, “AKP’nin çeşitli yasal ve anayasal değişiklikler yaparak, ülkemizi derin bir karanlığın içine sürüklemeye çalışıyor” dedi.
• 12 Eylül’de yapılacak anayasa referandumunda sendikaların oyları belli oluyor. Son olarak KESK Başkanı Sami Evren “bu sürecin parçası olmayacaklarını” açıkladı.
• Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan bir taş ocağında 19 yaşındaki bir işçi yaşamını yitirdi.
• UPS’nin İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Kurtköy aktarma merkezinde direnişlerini sürdüren işçilerle dayanışmaya çağıran “UPS işçileri sendikal hakları için mücadele ediyor... Sınıf dayanışmasını yükseltelim!” şiarlı BDSP afişleri patron talimatıyla yırtıldı.
• 81 gündür direnişlerini ilk günkü kararlılığı ile sürdüren UPS işçilerine dayanışma ziyaretleri artarak devam ediyor. 24 Temmuz Cumartesi günü Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri adına bir dayanışma ziyareti yapıldı.
• Gebze Çayırova’da kurulu ÇEL-MER Çelik’te sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, eylemlerini İstanbul merkezine de taşıyacaklar.
• AKP'li Zafer Çağlayan'ın "Sektörün eksiklerini mutlaka yerine getirmemiz gerekiyor. Ama sektörü öldürmeyelim" cümlesinin ardından Zonguldak'ta bir tersanede 4 işçi daha yaşamını yitirdi. Tersaneler cinayet mahalline dönüşürken, AKP ölümler karşısında kolunu kıpırdatmamaya devam ediyor. Zonguldak Ereğli'de faaliyet gösteren Ustaoğlu Gemi Tersanesi'nde iskele çökmesi sonucu meydana gelen “kazada” 4 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi de yaralandı. İskelenin aşırı yük nedeniyle çöktüğü bildirilirken, işçilerin çökme sonucu demir iskelenin altında kaldığı belirtildi.
• Kadıköy Belediyesi’nde 19 Temmuz'dan itibaren grevde olan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi güçlenerek sürüyor. Grevlerine sahip çıkan belediye işçileri, Kadıköy'de çöpleri toplattırmadı.
• UPS'nin Mahmutbey'deki aktarma merkezinde çalışan 5 işçi işten atıldı.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği son dönemde artan iş cinayetlerini protesto etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Taksim'de gerçekleştirilen yürüyüşün ardından TİB-DER bu hafta da Kartal'da bir eylem gerçekleştirecek.
• İş “kazaları” ülke sıralamasında Türkiye dünyada 3'üncü, Avrupa’da ise 1'inci sırada yer alırken, hemen her gün hayat bulan iş cinayetleri bu sıranın korunacağına işaret ediyor.
• CHP’li Kadıköy Belediyesi’nde devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle 19 Temmuz sabahı greve çıkan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçilerle sınıf dayanışması büyüyor. Kadıköy Belediyesi’ne bağlı birimlerde geceli-gündüzlü grev nöbeti tutan Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler; sendikalar, demokratik kitle örgütleri, ilerici ve devrimci güçlerin desteğini alıyorlar. İstanbul’da SSGSS sürecinde sürecinde ilerici ve devrimci güçler tarafından kurulan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) ise grevci işçilerle dayanışmayı büyütecek.
• Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi’ndeki Çalışma Yaşamı Komisyonu, 22 Temmuz günü İstanbul Anadolu Yakası’nda direnişte olan UPS ve Samka Metal işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.
• Belediye-İş Sendikası Kocaeli 2 No`lu Şubesi ile Kartepe Belediyesi, 296 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağladı. Yeni düzenleme sonrası 10 belde belediyesinin birleşmesiyle oluşan Kartepe ilçe belediyesindeki işçiler adına Belediye-İş ile işveren sendikası YERELSEN arasında süren çetin pazarlık, işçi ücretleri ve sosyal haklara ilk yıl için ortalama yüzde 13 oranında zam yapılmasıyla sonuçlandı.
• Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında çeşitli illerde 'Aile hekimliği' uygulamasının hayata geçmesi üzerine KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yazılı açıklama yaptı.Hükümetin “dönüşüm” adıyla sağlık ortamında yürüttüğü yapısal uyum programının kamu hizmetlerinin tamamında tahribat yarattığını belirten SES, bu durumdan en çok etkilenen kamu kurumlarının başında SHÇEK'in geldiğini ifade etti. “Özellikle aile hekimliği uygulamasına geçilen illerdeki SHÇEK kurumlarında sürekli hizmet veren kurum hekimleri görevlerinden ayrılarak aile hekimliğine geçmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla SHÇEK kurumları hekimsiz bırakılarak sosyal hizmetin asli unsuru olan sağlık hizmetleri deyim yerindeyse 'Allaha emanet' ediliyor.” denilen açıklamada SHÇEK’e bağlı kuruluşlardan sürekli hizmet alan özürlü, yaşlı, korunmaya muhtaç çocuklara ve gençlere hizmet veren SHÇEK kurum hekimlerinin yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulacak bir muhatap bulamadığı dile getirildi.
• TEKEL direnişinde işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanmaması için elinden geleni yapan Türk-İş yönetiminin yeni icraatı “tüketimden gelen gücü örgütlemek”. Türk-İş yönetimi üyelerinin sendikal örgütlenmenin olduğu işletmelerde üretilen mal ve hizmetleri tüketmelerini sağlamak amacıyla yeni bir kampanya başlatıyor. İşçilerin “tüketimden gelen gücü”nü örgütlemeyi hedefleyen Türk-İş, sendikanın bulunduğu işletmelerin envanterini çıkaracak, işçilerin bu işletmelerden mal ve hizmet almasını sağlayacak. Türk-İş ayrıca belirlenen işletmelerden teklif alıp üyelerine indirim ve avantajlar sağlayacak.
• Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 12 Eylül darbesi mağduru yüzlerce işçiyi nasıl kapının önüne koyduğunu anlattı. 12 Eylül mağduru 100’ü aşkın işçi 1990 yılında Kağıthane Belediyesi’nde işe yerleştirildi. 1992’de Refah Partisi’nden seçilen başkan, bu işçilerin tamamının işine son verdi. Recep Tayyip Erdoğan o günlerde, bu partinin İstanbul İl Başkanı’ydı. Kendisine defalarca gidildi ama oralı bile olmadı. İşçiler aylarca açlık grevi yaptı, sonuç çıkmadı. 12 Eylül faşizminin yaptıkları yetmezmiş gibi, tazminatları ödenmeden işten çıkarıldılar.
• Grevlerinin 5. günündeki Kadıköy Belediyesi işçilerine bir zabıta memuru tarafından bıçaklı saldırıda bulunuldu. Saldırganın, Genel-İş Bölge Temsilcisi Yücel Demir'i hedef aldığı ancak yaralanma durumunun olmadığı bildirildi. Polis saldırganı olay yerinden uzaklaştırırken, işçiler olayı protesto etmek ve grevlerini duyurmak için Kadıköy Altıyol'da bildiri dağıtarak yürüyüş yaptı.
• Gebze Çayırova’da kurulu ÇEL-MER Çelik’te sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, birbirlerine her geçen gün daha da kenetleniyorlar.Sendikalaştıkları için işten atılan 12 işçinin 19 Haziran 2010 tarihinde başlattıkları direnişin ardından atılan işçileri geri alan ÇEL-MER patronunun, sendika düşmanı tutumunun devam etmesi ve tekrar işten atma saldırısına başvurması üzerine direnişlerine devam eden işçiler eylemlerine ara vermiyorlar.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kurucu Başkanı ve T. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 30. yıldönümünde DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri tarafından düzenlenen kitlesel bir törenle anıldı.
• Kızıldere’deki Mahir Çayan anması ve Güler Zere için yapılan eylemler gerekçe gösterilerek 15 Haziran 2010 günü Ankara, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen ev ve kurum baskınları sonucunda gözaltına alınanlardan SES Genel Hukuk, TİS ve Kadın Sekreteri Meryem Özsöğüt yapılan itirazlar üzerine 21 Temmuz 2010 günü tahliye edildi.
• BİRLEŞİK Metal-İş (BMS) Kocaeli Şubesi’nin örgütlü olduğu Cem Tencere Fabrikası’nda toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde beşinci görüşmenin yapıldığı fabrikada işçiler saat ücretlerine yüzde 24 oranında zam istiyor. 125 işçinin çalıştığı fabrikada ücret ve sosyal pakete yapılacak zamlar konusunda anlaşmazlık devam ediyor.
• İzmir'in Urla ilçesinde İtokent Sitesi ile Sıraselviler Sitesi arasındaki yol üzerinde ranza onarım işinde çalışan Hakan Yeşilkaya elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.
• Danıştay'ın kamu kurumlarındaki hekimlerin özel muayenehane açmalarını engelleyen Sağlık Bakanlığı kararı hakkında yürütme durdurma kararı vermesini değerlendiren Recep Akdağ, bunun bir "hukuk garabeti" olduğunu açıkladı.
• 22.07.2010 - 18:46 Yazdır Arkadaşına gönder Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'ndan savunma gelinceye kadar "kamu kurumlarındaki hekimlerin özel muayenehanelerini 30 Temmuz'dan itibaren kapatmalarına" ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.
• TKP, eski DİSK Başkanı Kemal Türkler'in katledilmesinin 30. yıldönümünde "Kemal Türkler'in öldürülmesinin sorumluları 30 yıldır iktidardadır" başlıklı bir açıklama yayınladı.
• Türk Tabipleri Birliği (TTB), Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararı aldığı "Tam Gün Yasası"nda Sağlık Bakanlığı'nın uygulamasına ilişkin Danıştay'da dava açtı.Sağlık Bakanlığı, 5947 sayılı 'Tam Gün Yasası' ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararının, üniversite öğretim üyeleri dışında kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimleri kapsamadığını ve 30 Temmuz'dan itibaren kamu dışında çalışmalarına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
• DİSK yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde konfederasyon üyesi Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Şubesi’nin saldırıya uğradığını anımsatarak, şube binasının tahrip edildiğini, DİSK bayraklarının yakıldığını, “işçi sınıfının onuru Kemal Türkler, Abdullah Baştürk'ün” resimlerinin yere atıldığını belirtti. Ayrıca açıklamada, konfederasyona bağlı tekstil işçilerinin örgütlü olduğu sendikanın Gaziantep Şubesi’ne yapılan saldırıların arkasında “işveren, işverenin taşeronluğunu üstlenen Öziplik-İş ve hem işvereni hem de iktidar yandaş sendikayı kollayan Bakanlık” olduğu belirtildi.
• İzmit Belediyesi’nde, 670 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin son oturumunda, işveren yüzde 6 zammı öngören ücret teklifi sundu.
• Kötü çalışma şartlarını gerekçe göstererek geçtiğimiz günlerde eylem yapan, ancak Bizimköy yönetimi tarafından işten çıkarılan engelli işçiler, işe iade davası açtı.
• Kocaeli'de uzun yıllar üretim yapan Deva İlaç Fabrikası'nın fermantasyon bölümünün kapanması ve ürettiği ilaçları dışarıdan getirmesi dolayısıyla 25 çalışan tazminatları ödenerek işten çıkartıldı.
• DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler’in öldürülmesiyle ilgili davada sanık Ünal Osmanağaoğlu'nun 3. kez yargılanmasına devam edildi. Başka bir suçtan tutuklu bulunan sanık duruşmaya gelmezken, sanığın sağlık durumunun saptanması için dava 23 Eylül'e ertelendi.
• Türkiye'nin gündemine ataması yapılmayan bir öğretmen olarak başlattığı eylemle giren 25 yaşındaki öğretmen adayı Şafak Bay için, yakalandığı kanser hastalığının tedavi masraflarının karşılanabilmesi amacıyla kampanya başlatıldı. Şafak öğretmene destek vermek isteyenler için iletişim numaraları: 0505 601 03 45 Beyhan Mengünoğul- 0506 719 78 98 Osman Hoca.
• Türkiye'de bilişim sektöründeki ilk grev olma niteliğini taşıyan Unibel grevi kazanımla sona erdi. Sosyal-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan ÜNİBEL Özel Eğitim ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. AŞ arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, alınan grev kararını 9 Temmuz’da uygulamaya koymuştu. Grevin 7. gününde sağlanan anlaşma ile grev sona erdilirken, uyuşmazlık maddeleri olan ücret ve mali haklarda da iyileştirme sağlandı. Böylece ÜNİBEL emekçilerinin talepleri karşılanmış oldu.
• AKP hükümeti PTT’nin özelleştirilmesine hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, toplantıda Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı "Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı"nın ele alındığını belirtti. Ergin, bu düzenlemeyle, PTT'nin KİT olmaktan çıkartılıp anonim şirket haline dönüştürülmesinin öngörüldüğünü söyledi. Bu düzenleme, PTT’nin özelleştirilmesine hazırlık olarak değerlendiriliyor. PTT’nin, üç farklı yapı halinde satılması planlanıyor. PTTBank, Posta ve Kargo olarak pazarlanacak PTT’nin kargo kısmının, özel kargo şirketleri ile rekabet edemez hale geldiği biliniyor. UPS gibi şirketler işçilerin sendikalı olmasına bile izin vermiyor ve sendikalı olan işçileri atıyor. PTT’de özelleştirme sürecine ilişkin hazırlıkların bariz bir göstergesi de taşeronlaşma. Telekom’un özelleştirilmesi sırasında, deyim yerindeyse, “hükümetin başına bela olan” işçilerle tekrar aynı sorunların yaşanmaması için taşeronlaşmaya ağırlık veriliyor.
• Eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesine ilişkin hakkında 3. kez verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından sanık Ünal Osmanağaoğlu'nun tekrar yargılanmasına devam edildi. Ancak zaman aşımının dolmasına iki gün kala görülen duruşmaya sanık doktor raporuyla katılmadı. 1999'dan beri Kemal Türkler'in katil zanlısı olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu'na 2003, 2007 ve 2009 yılında verilen 3 beraat kararı Yargıtay'da bozuldu ve her defasında yeninden yargılama yapıldı.
• Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, kompresörler ve hava tanklarının kullanımında kurallara uygun hareket edilmesinin önemine işaret ederek, kompresörlerin ve hava tanklarının, çalışanlardan en az 10 metre uzağa, güneş görmeyen, patlamaya karşı korunaklı bölgelere monte edilmesi gerektiğini bildirdi. Özsakarya, İzmir Metro inşaatında meydana gelen patlama ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kazanın, kompresör ve hava tanklarının kullanımında güvenlik kurallarına uyulmadığında ne tür kazaların meydana gelebileceğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. İş yerlerinde, atölyelerde, şantiyelerde kullanılan her türlü basınçlı kapların kullanımının, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğüne tabi olduğunu hatırlatan Özsakarya, basınçlı kapların üzerinde imalatçı firma tarafından verilen imal yılı, çalışma basıncı, deneme basıncı, kontrol tarihi gibi bilgilerin yer aldığı etiket bulunması ve bu tür cihazları işleten ve devreye alanların işin tekniği ve iş güvenliği konusunda eğitimli olması gerektiğini vurguladı.
• TBMM Genel Kurulu'nun, içinde işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını piyasaya açan maddelerin de yer aldığı torba yasa tasarısını görüşmeye başlaması üzerine TMMOB, DİSK, KESK ve TTB TBMM Dikmen Kapısı önünde bir basın açıklaması yaptı.
• İSKİ işçileri "Direnişteki İSKİ işçileriyle Birlik ve Dayanışma Gecesi" düzenliyor.
• Tez-Koop-İş, Real Hipermarketler Zinciri A.Ş.'de 28 Temmuz'da uygulanmak üzere grev kararı aldı.
• Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Samka işçileri, TÜMTİS üyesi UPS işçilerini ziyaret etti.
• Marmara Üniversitesi’ne seçimde aldığı oylarla üçüncü sırada yer alan adayın rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor. Öğretim Üyeleri Derneği bugün üniversite kapısı önünde atamayı protesto eden bir açıklama yaptı.
• Hak-İş 12 Eylül anayasa değişikliği referandumu için "Evet" kampanyası başlattı.
• Çaykur’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Öz Gıda-İş Sendikası'nı yetkili sayması üzerine açılan davada yetkinin kendisinde olduğunu ifade eden Tek Gıda-İş Sendikası bir kez daha kazandı. Mahkeme yetkiyi Tek Gıda-İş sendikasına verdi.
• İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun patronları zor durumda bıraktığını savunan TİSK Raporu’nda, çok üstlerine varıldığı takdirde, patronların "ne yapsalar ceza yiyecekleri" gerekçesiyle iş güvenliği konusunda “hiçbir şey yapmasalar da olur” rahatlığı ile hareket edebileceği tehdidi dile getirildi.
• 18 Temmuz Pazar günü yapılması planlanan TÜMTİS Gaziantep Şube Genel Kurulu'na katılmak üzere yola çıkan Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Bursa Şube üye ve yöneticileri, 17 Temmuz günü TEM otoyolu Tarsus-Adana istikameti Damlama mevkiinde trafik kazası geçirdi. Kazada TÜMTİS Bursa Şubesi Mali Sekreteri Hasan Yetan hayatını kaybederken ağır yaralanan Şube Sekreteri Yaşar Dündar ise hayati tehlikeyi atlatmasına rağmen halen Pozantı Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tutuluyor. Kazada ayrıca Abdullah Doğan isimli kişinin de hayatını kaybettiği, yaralanan 4 TÜMTİS yöneticisinin de ayakta tedavi edildiği belirtildi.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen ve 12 Eylül'de referanduma sunulacak olan anayasa değişiklik paketine karşı DİSK'in tavrının “Hayır” olacağını duyurdu.
• Kadıköy Belediyesi işçileri, 19 Temmuz sabahı Kadıköy Evlendirme Dairesi önünde buluşarak Kadıköy Belediyesi Hasanpaşa Merkez Binası'na yaptıkları yürüyüşle grev pankartını belediyeye astılar. Belediye işçilerine, Kadıköy Belediyesi'nde örgütlü Tüm Bel-Sen üyelerinin yanısıra HSGGP ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) da destek verdi.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), madenlerde, tersanelerde iş cinayetlerine dur demek için 18 Temmuz'da gerçekleştirdiği yürüyüşte insanca yaşam ve çalışma koşulları istedi.
• 15 Temmuz günü Zonguldak'ın Gelik beldesinde kaçak çalıştırılan kömür ocağında karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 işçi iş cinayetine kurban gitti.
• Paşabahçe Devlet Hastanesi'nde taşeron temizlik işçisi olarak çalışan Türkan Albayrak sendikalaşma çalışması yürüttüğü için işten çıkarıldı. Albayrak tek başına hastane önünde direnişe başladı.
• KİPA işçileri iş kolu itirazını protesto etti ve sendikanın KİPA'ya gireceğini haykırdılar.
• Eğitim-Sen, toplumsal olaylarda Çevik Kuvvet'e destek timleri oluşturulacağı haberlerine yönelik, kamu düzeninin şiddeti tırmandırarak değil, ataması yapılmayan 400 bin öğretmen adayının da etkilendiği işsizlik sorununa çözüm bularak sağlanacağı yönünde açıklama yaptı.
• İzmir'deki metro inşaatında dün gerçekleşen patlamada hayatını yitiren işçilerin, henüz 4 gün önce işe başladıkları ortaya çıktı. Kazı çalışmalarını yürüten taşeron firmanın sorumlu müdürü ve şantiye şefi ise adliyeye sevk edildi.
• Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Altınbaş Holding iştiraklerinden Galata Denizcilik'in inşa ettiği tankerin suya indirilmesi törenine katılmak üzere işçilerin ölümleriyle Türkiye gündemine oturan Tuzla’daydı. Devlet Bakanı Çağlayan, haklarını savunan tersane işçilerine "provokatör" dedi. Bakan törendeyken, işçiler hayatını kaybeden arkadaşları için eylemdeydi.
• Şişli Devlet Hastanesi'nin kapatılmasına karşı bir basın açıklaması yapılarak bu karar, İstanbul Tabib Odası, SES Şişli Şubesi, DİSK Dev Sağlık-İş tarafından protesto edildi. Basın açıklamasına Şişli Halkı , Halkevleri ve TKP destek verdi.
• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu Ankara'da AKP İl Başkanlığı binasının önünde eylem yaparak, ataması yapılmayan öğretmenlerin intiharlarının sorumlusu olarak AKP'yi gösterdi.
• 4 Şubat genel eylemine katıldıkları için 3 sendikacı hakkında hapis cezası verildi.
• İzmir Metro inşaatında meydana gelen bir iş kazası sonucu iki işçi yaşamını yitirdi.
• Tersane İşçileri Birliği Derneği, tersanelerde yaşanan iş cinayetini protesto etti.
• İstanbul Kartal’da kurulu Azim Kargo’da örgütlenen ve işten atılan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi işçiler 251 gün devam eden kararlı mücadelelerinin ardından işlerine geri döndüler.
• Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara'da 15 Temmuz günü yürürlüğe giren Aile Hekimliği uygulamasına ilişkin aynı gün basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, aile hekimliğinin 7 yıldır aşama aşama uygulanan sağlıkta dönüşüm uygulamasının en önemli bölümünü oluşturduğu söyenerek, “Sağlıkta dönüşüm, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin, hastanın müşteri yapılmasının yani sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasının adıdır. Aile hekimliği uygulaması da 1. basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesidir” ifadesi kullanıldı.
• Düzce’de kurulu Termo Makine Sanayi Tic. AŞ.'de örgütlenen ve üye çoğunluğunu sağlayan Birleşik Metal-İş Sendikası, yazılı açıklama yaparak Termo Makine’de yaklaşık bir aydan bu yana devam eden sendikalaşma çalışmalarının, 14 Temmuz Çarşamba günü Termo Makine patronu ile yapılan görüşmeler sonucunda olumlu bir biçimde sonuçlandığını duyurdu. 16 Temmuz sabahı Cuma sabahı, fabrikada, Birleşik Metal-İş yöneticileri ile Termo Makine patronunun da katıldığı toplantıyla Termo Makine’de farklı sürelerde atılan 57 işçi işbaşı yaptı.
• ÜNİBEL A.Ş.'de Sosyal-İş üyesi işçilerin grevinin altıncı gününde anlaşma sağlandı.
• Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, Kadıköy Belediyesi'nde 19 Temmuz'da greve çıkacak.
• KESK Kayseri Şubeler Platformu maaş zamlarını ve anayasa paketini protesto etti.
• Kardemir'de Türk Metal Sendikası üyesi bir grup işçi, Çelik-İş Sendikası’nı protesto etti.
• KESK İzmir Şubeler Platformu sadaka zammını ve anayasa değişiklik paketini protesto etti.
• Tez-Koop-İş Sendikası ile Eğitim-Sen arasındaki toplusözleşme görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı.
• Gaziantep SGK önünde bir araya gelen Gaziantep'te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) üye ve dostları, memur maaşlarına yapılan zammı protesto etti.
• İzmit’tekİ Irak Kızılayı Konutları’ndan çıkartılmak istenen depremzedelerin, barınma hakkı için gün boyu kent merkezinde sürdürdüğü eyleme halk da destek verdi.
• Tuzla'daki MHP milletvekili Mehmet Ali Torlak'a ait Torlak Tersanesi'nde Çağdaş Gemi isimli taşeron firmaya bağlı olarak çalışan Nurettin Bingöl adlı işçi, gece vardiyasında gemi bordosunda yıkama yaparken, vince bağlı sepeti taşıyan halatın kopmasının ardından emniyet kemeri olmadığı için yüksekten düşerek öldü. Ali Torlak 2007 yılından bu yana Meclis'teki bütün önergelerinde tersane patronlarına daha fazla teşvik istemiş.
• Meclis Madenciliğin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda, Türkiye'de madenciliğin çok ilkel yöntemlerle yapıldığı vurgulanırken, temel sorun işçi ölümlerinden çok "yabancı sermayeye güven verilmemesi" olarak vurgulandı.
• Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Ford Otosan fabrikasında, 17 Temmuz itibarıyla programlı duruş başlayacak ve işçiler 3 haftalık zorunlu izine çıkacak.
• Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için Rusya ile anlaşmayı onaylamamaları için milletvekillerine çağrıda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası “enerji kaynakları karşılıksız veriliyor” dedi.
• 2007 yılında gerçekleştirilen Türk-İş 20. Genel Kurulu'nda AKP yandaşı sendikacıların kurduğu koalisyondan oluşan yönetim kurulu dört yılı çıkaramadı. Yönetimde 2. istifa Belediye-İş Başkanı Yurdakul'dan geldi. Türk-İş'teki istifaların ne anlama geldiği tartışılıyor. Genel kurulda, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul'un mevcut yönetime alternatif bir liste arayışına girmesine kesin gözüyle bakılırken, iki sendikanın Türk-İş'in muhalif sendikalarının desteğini arkalarına alıp alamayacağı merak ediliyor.
• İstanbul’da Zeytinburnu Davutpaşa’daki bir maytap atölyesinde 31 Ocak 2008’de meydana gelen patlamayla ilgili açılan ceza davasının üçüncü duruşması 14 Temmuz sabah saat 09.30’da, Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 114’ünün yaralandığı patlamayla ilgili davanın bugünkü duruşmasında sanık, tanık ve şikayetçilerin ifadelerinin alımına devam edilecek. Mağdurlar, olay alanının ölenlerin anısına park yapılmasını talep ediyor.
• Belediye işçilerinin kurduğu "grev uyarı çadırı" yapılan basın açıklamasıyla kaldırıldı.
• Kurtköy'de kurulu Samka Metal'de işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi 67. gününde sürüyor.
• Gebze'de 19 Haziran tarihinde işe iade talebiyle başlattıkları direnişlerini kazanımla sonuçlandıran 12 ÇEL-MER işçisinin tamamı işe dönme haklarını kazandılar.
• Mustafa Türkel, Anayasa Mahkemesi'nin olumsuz karar vermesi durumunda Ankara'ya yürüyeceklerini söyledi.
• Ücretlerini alamadıkları için iş bırakan Mercimek Belediyesi işçileri Belediye yönetiminin yaptığı kısmi ödeme sonrasında iş başı yaptı.
• Kütahya'nın Gediz ilçesinin Gökler beldesinde bulunan özel şirkete ait bir kömür ocağında kömür çıkarılması için dinamit patlatıldığı sırada Abdullah Ulutürk (35) isimli işçi başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Madende çalışan diğer işçiler tarafından Gediz Devlet Hastanesine kaldırılan ve ilk müdahalenin ardından Uşak Devlet Hastanesi'ne sevk edilen evli ve 2 çocuk babası Ulutürk, hayatını kaybetti.
• BES, Maliye Bakanı Şimşek'in sosyal tesislerin zarar ettiğine ilişkin beyanlarının doğru olmadığını söyledi.
• BES, maliye emekçilerinin haklarını gaspedecek olan torba yasayı protesto etti.
• Anayasa Mahkemesi “Tam Gün” Yasası ile ilgili 14 Temmuz günü TTB'yi dinleyecek.
• Tez-Koop-İş üyesi Eğitim Sen çalışanları 15 Temmuz Perşembe günü greve gidecekler.
• Metal İşçileri Birliği, Pendik Kurtköy'de kurulu bulunan Samka Metal fabrikasında BMİS'te örgütlendikleri için işten atılan işçilere, fabrika önündeki direnişlerinin 64. günü olan 12 Temmuz günü ziyaret gerçekleştirdi.
• Tez-Koop-İş, Tesco-Kipa'da çoğunluğu sağlarken, çoğunluk tespitine itiraz edildi.
• Tez-Koop-İş Sendikası, IBM Türk'te sürdürdüğü TİS mücadelesinde grev aşamasına geldi.
• Ankara'da İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Buse Metal’de çalışırken meslek hastalığına yakalanan ve patronu tarafından kaderine terk edilen Yunus Dönmez’le dayanışma kampanyası başlatan Metal İşçileri Birliği 11 Temmuz Pazar günü Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.
• TMMOB Maden Mühendisleri Odası 7 Temmuz günü Edirne'nin Keşan ilçesi Küçükdoğanca Köyü yakınlarındaki özel sektöre ait yeraltı kömür ocağında meydana gelen "iş kazasında" 3 işçi yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada MO'nun “kazayla” ilgili tespitleri sıralanırken, çalışan işçilerde gaz maskesinin bulunmadığı, işçilerin sendikasız ve düşük ücretlerle çalıştığı bu tespitler içerisinde yer aldı.
• Taşerona Karşı İşçi Dayanışma Derneği, “Taşeron sistemi ve sendikal örgütlenme” paneli gerçekleştirdi.
• Çorlu'da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye oldukları gerekçesiyle 15 işçinin işten çıkarıldığı Disa Otomotiv fabrikası önünde işçiler eylem yaptı. Ulaş Beldesi Kaynak Mevkii'nde bulunan DİSA Otomotiv önünde buluşan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ve sendikanın yöneticilerine TKP Çorlu ilçe örgütü üyeleri ve Çorlu'da direnişlerini sürdüren Deri-İş üyesi Yeşil Kundura işçileri de direniş önlükleriyle katılarak destek verdi.
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) süren 2010-2012 dönemi toplu iş sözleşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, Belediye-İş üyesi işçiler ellerindeki sarı kartlarla yaptıkları yürüyüşün ardından İBB’ye grev kararını astılar.
• Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Türk-İş Genel Eğitim Sekreterliği görevinden istifa etti. Yurdakul, "Türk-İş Yönetim Kurulu üyesi olarak, Türk-İş’in kastlaşmış yapısını kırıp, değiştirip, dönüştüremediğim için Türk-İş camiasından ve emekçi halkımızdan özür diliyorum" dedi.
• Giresun'un Doğankent ilçesinde, taş ocağında dinamit patlatılması sonrası işçilerin üzerine kaya düştü. İlk belirlemelere göre 1 işçi öldü, 2 işçi yaralandı.
• İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) yaptığı “Dizi Ekonomisi – Mayıs 2010” araştırması medyada star oyuncuların aldığı ücretler öne çıkarılarak yer aldı. Ancak araştırma krizin vurduğu dizi sektöründe ağır koşullarda, düşük ücretlerle çalışan dizi ve set emekçilerinin şimdi de işsizlik sorunuyla yüzyüze olduğunu ortaya koydu.
• Sigortasızlığın pençesindeki, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 20 Cadde'de bulunan Cıngıllıoğlu Metal Fabrikası işçileri, sigortasız çalışmaya karşı ayağa kalktılar. Cıngıllıoğlu patronun tüm yalvarma ve yakarmalarına rağmen işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönlendirilen iş müfettişinin karşısına dikilip, sigortasız, güvencesiz çalıştıklarını haykırdılar. İşçilerin bu tutumu karşısında geri adım atmak zorunda kalan patron ceza yememek için işçilere yalvardı. Sonuçta tüm işçiler sigortalı, güvenceli çalışma hakkını kazandılar. Ayrıca, patron, işçi başına 500 TL tazminat ödedi.
• Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile Türkiye Tekstil ve Örme Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında devam eden 22'nci dönem toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamadı.
• TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın çağrısıyla 10 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilen “Enerjide özelleştirme ve çalışanların sorunları” başlıklı panel-forumla enerji sektöründe çalışanların yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlar karşısında örgütlenmenin yol, yöntem ve araçları tartışıldı. Panel-forum, katılımcıların sorduğu sordular ve yapılan katkılarla sona erdi. Katılımcıların yaptıkları konuşmalarda, mevcut sendikal yapıların esnekleşme ve taşeronlaşma süreci karşısında kayıtsız kaldıkları ve örgütlenme ihtiyaçlarına yanıt veremedikleri dile getirildi. Enerjide taşeron çalışanlarının örgütlenmesinden örneklerin sunulduğu, tek tek iş yerlerinde yapılan takım sözleşmeleri örneklerinin verildiği konuşmalarda, sorunun fiili meşru mücadele zemininde ele alınması üzerinde duruldu. Forumda, tüm çalışanların yan yana gelmesinin tek çözüm olduğu dile getirildi.
• 60 günü aşkın süredir kararlı bir şekilde direnişlerini sürdüren UPS işçileri destek ziyaretleri almaya devam ediyor. Farklı kesimlerin destekleriyle direnişlerini güçlendiren UPS işçileri, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Çalışma Komisyonu tarafından ziyaret edildi.
• TEKEL Direnişi'ne destek olmak için gerçekleştirilen 4 Şubat eylemine katıldığı için işten çıkarılan ve 8 Mart günü direnişe geçen TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan'ın işe iade davasının ikinci duruşması 9 Temmuz günü Ankara'da görüldü. Ankara 13. İş Mahkemesi'nde görülen duruşmada bir TEKEL işçisi tanık olarak dinlenirken, duruşma diger tanıkların dinlenmesi için 20 Ekim 2010 tarihine ertelendi. Aynur Çamalan'ın mahkeme giriş ve çıkışlarında sivil polislerce tacize uğraması dikkat çekerken sivil polisler duruşma salonuna girmeye çalıştı. İşten atma saldırısına karşı Tez Koop-İş'in tutumunu da eleştiren Çamalan şunları söyledi: "İşveren bütün bunları yaparken özelde sendikam Tez Koop-İş, genelde ise tüm işçi sendikaları tüm bu saldırılara karşı net sınıf tavrı geliştirememiş ve mücadeleyi hukuka indirgemiş, koltuk sevdası içerisinde işçileri yok sayan emekçilerden yana tavır alamayan tam bir aymazlık içine düşmüştür". Çamalan açıklamasında direnişe ara vermek zorunda kalacağını açıkladı. Çamalan, küçük kızı Yaren'in sağlık sorunları yaşadığını belirterek "Daha önce iki ameliyat geçiren küçük kızım Yaren'in üçüncü ameliyatı dolayısıyla direnişin oturma eylemi biçimine kısa bir süre ara vermek zorundayım" dedi.
• Bursa Gürsu Sanayi Bölgesi, Taşlıyol Caddesi üzerinde kurulu bulunan Desiteks’te direniş başladı. 100 işçinin çalıştığı fabrikada biriken ücret alacakları nedeniyle işçiler direnişe çıktı.
• Edirne Keşan’da 3 madencinin yaşamını yitirdiği madenin sahibi, “Kendilerine bildirilen havalandırma bölgesine ulaşamadılar” diyerek işçileri suçladı.
• Zonguldak'ın Gelik beldesindeki özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı açıklandı.
• Gaziantep DİSK Tekstil önünde toplanan işçiler, sendika yöneticileri aleyhine sık sık sloganlar atıp DİSK Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı ve ve sendikanın Şube Başkanı İbrahim Karaca'yı istifaya çağırdılar.
• Bizimköy çalışanı 50’ye yakın engelli işçi Kocaeli Sanayi Odası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi'nin de otobüslerle İzmit'e giderek destek verdiği eyleme TKP, ÖDP ve EMEP il örgütleriyle, KESK Kocaeli Şubeler Platformu yöneticileri de katıldı.
• Türkiye'nin en büyük demir-çelik fabrikalarından olan Kardemir'in yönetimi, yandaş sendikadan istifa etmek isteyen işçilerin fabrika ve civarında cep telefonu iletişimini jammer ile kesiyor.
• Eğitim-Sen, 2 Temmuz'da Sivas’ta, Diyarbakırlı öğrencilere yönelik gerçekleştirilen molotoflu saldırıya yazılı bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi.
• AYÖP KPSS kandırmacasına karşı eylem çağrısı yaptı.
• Edirne'nin Keşan ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından madende mahsur kalan ve 3 gündür kurtarılmayı bekleyen 3 işçinin cesetlerine ulaşıldı.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Sosyal-İş Sendikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ÜNİBEL şirketinde greve çıktı. ÜNİBEL grevi Türkiye'de bilişim işkolundaki ilk grev oluyor.
• KESK'e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyesi PTT emekçileri bugün gerçekleştirdikleri eylemlerle posta emekçilerine 2 yıldır verilmeyen yazlık kıyafetlerin verilmesini istediler.
• Eğitim Sen Adana Şubesi Güvencesizler Komisyonu, 8 Temmuz günü basın açıklaması gerçekleştirerek Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) ve eleme sınavlarıyla dolu eğitim sistemi protesto etti.
• Uluslararası kargo devi UPS'de günlerdir patron-polis işbirliğiyle devreye sokulan direniş kırıcılığına direnen UPS işçileri bu sabah da her zaman olduğu gibi UPS'nin Mahmutbey'deki aktarma merkezi önünde buluştular. Sağanak yağmura rağmen direniş çadırlarındaki bekleyişlerini sürdüren UPS işçileri bir kez daha çevik kuvvet ablukasıyla karşılaştılar. Direnişi kırmak amacıyla aktarma merkezine sokulan taşeron işçileri kordona alarak içeriye sokan çevik kuvvetin 9 otobüsle aktarma merkezi önüne yığınak yapması dikkat çekti. Direniş alanında toplu şekildeki bekleyişlerini sürdüren işçiler tüm kararlılıklarıyla mücadelelerine devam ediyorlar.
• KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) bünyesinde çalışan emekçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası grev kararı aldı.
• İzmir'de CHP'li Cevat Durak'ın belediye başkanlığını yaptığı Karşıyaka Belediyesi'nde çalışırken 29 Mart yerel seçimlerinin ardından “daralma” gerekçesiyle işten atılan DİSK / Genel-İş Sendikası üyesi Kent A.Ş işçilerinin işe iade davaları sona erdi. Kent AŞ'den 30 Nisan 2009 tarihinde işten atılan Genel-İş üyesi 276 işçinin Karşıyaka İş Mahkemelerinde üç grup halinde devam eden işe iade davaları işçilerin lehine sonuçlandı.
• Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Adıyaman Besni inşaatlarında çalışan ve 9 aydır ücretlerini alamayan işçilerin gerçekleştirdiği protesto eylemine polis saldırdı. Saldırı sonucu 3 işçi gözaltına alındı.
• Büro Emekçileri Sendikası (BES) TBMM komisyonlarında kabul edilmiş bulunan ve TBMM Genel Kuruluna getirilmesi beklenen torba yasa kapsamında havuz paralarının gaspı ve havuz sisteminin ortadan kaldırılması uygulamasını çeşitli illerde gerçekleştirdiği eylemlerle protesto etti.
• BEDAŞ bünyesinde çalışan taşeron işçileri ve İSKİ bünyesindeki işçilerin başını çektiği örgütlenme çabaları çerçevesinde gerçekleştirilecek “Enerjide özelleştirme ve çalışanlar üzerindeki etkisi” başlıklı panelde enerji alanındaki özelleştirme saldırılarının çalışanlar üzerindeki çok yönlü etkileri, enerji alanındaki örgütlenme deneyimleri ve saldırılara karşı nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği üzerinde durulacak. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi'nin çağrısıyla yapılacak panelde, enerji alanındaki mücadele deneyimleri de paylaşılacak.
• Bolu’da, trafo duvarını boyarken elektrik akımına kapılan işçi öldü.
• 3 işçinin hala kurtarılmayı beklediği Keşan'daki maden hakkında 26 Haziran'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından "faaliyeti durdurma" raporu hazırlandığı ama kararın "iletilmediği" açıklandı.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’nin TÜSİAD ziyaretiyle ilgili olarak “İşbirlikçilik DİSK’e yakışmıyor” diyerek Çelebi’yi istifaya davet etti.
• TEKEL'in özelleştirilmesi sonucunda 4/C statüsüne geçen bir işçi maddi sorunları nedeniyle intihar etti.
• Sermaye çevrelerini memnun eden, işçilerin tepki ve şaşkınlıkla karşıladığı DİSK ve TÜSİAD zirvesi sonrası Çelebi ve Boyner'in verdiği mesajlar tartışma konusu oldu.
• İstanbul’da sendikaya üye oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan UPS işçilerine saldıran polise işçiler yanıt verince çatışma çıktı.
• DİSK üyeleri, Kemal Türkler’in öldürülmesi davasının sonuçlandırılması için adliye nöbeti başlattı.
• Sendikalaşan işçiye baskı her geçen gün artıyor ama dün Resmi Gazete’de yayınlanan bir tebliğe göre sendikalı memur sayısı arttı. Memur-Sen’in üye sayısı artarken Kamu-Sen ile KESK üye kaybetti.
• Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğan köyünde bir maden ocağında çıkan yangında, 3 işçi madende mahsur kaldı.
• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampusü’nde oturma eylemi yapan işten atılan Bilgi çalışanlarını ziyaret etti.
• Yaklaşık 130 bin metal işçisinin geleceğini yakından ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşme görüşmeleri yakın bir zaman içerisinde başlayacak. Metal İşçileri Birliği, bu çerçevede bir imza kampayası başlattı. “İnsanca yaşam mücadelesine seyirci kalma, imza kampanyasına sen de katıl!” diyerek metal işçilerine seslenecek olan MİB, MESS grup TİS sürecinde metal işçilerinin taleplerini ve mücadele iradesini göstermek ve sendika yönetimlerini görevlerine sahip çıkmaya zorlamak amacıyla imza kampanyasını ele aldı.
• Urfa Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında, iplik ve döküm fabrikasında çalışan işçileri taşıyan servis gece vardiyası çıkışında kaza yaptı, 14 işçi yaralandı.
• Malatya’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir çorap fabrikasının kapanması üzerine işçiler eylem yaptı. Çalıştıkları süreç boyunca işsiz kalmamak için kölece çalışma koşullarına boyun eğen işçiler fabrikayı boşaltarak kaçan patrona tepkilerini dile getirdiler. Eğitim-Sen Malatya Şubesi önünde bir araya gelen işçiler, taşıdıkları pankartla Milli Egemenlik Caddesi'ndeki AKP İl Binası önüne yürüdüler. Burada yapılan açıklamada işçilerin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar dile getirildi. İşçiler adına konuşan Rıza Eroğlu organize sanayi bölgesinde çalıştıkları çorap fabrikasının kapatıldığını belirterek, mağdur olduklarını vurguladı. Eroğlu, fabrikada haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz kaldıklarını ancak evlerini geçindirebilmek için bu hukuksuzluklara boyun eğdiklerini söyleyerek şunları ifade etti: “İşverenimiz 30 Haziranda iplik olmadığı bahanesiyle bizlerdi izne ayırdı. İşçilerin fabrikadan ayrılışını fırsat bilen işverenler, makineleri sökerek fabrikayı boşaltmışlar. İşçilerin 3-4 aydır maaşlarını, kıdem tazminatlarını ödemeden yangından mal kaçırırcasına kaçmaya çalışan bu işverenlere 'dur' diyecek yetkililer olması gerekmez mi?”
• DESA işçilerinin Deri-İş Sendikası çatısı altında yürüttükleri sendikal örgütlenme mücadelesiyle hareketlilik kazanan Düzce'deki sınıf hareketi, farklı işkollarında faaliyet gösteren fabrikaların patronlarını da tedirgin etmeye başladı. Son olarak, Birleşik Metal-İş'in örgütlendiği Termo Makine'de işten atmalara karşı eylem yapan işçiler ve sendika yöneticileri jandarma baskısıyla karşılaştı.
• Dünyada 13 ülkede hipermarketler zinciri olan İngiliz sermayeli Tesco-Kipa'da sendikal örgütlenme mücadelesi yürüten Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tespiti doğrultusunda çoğunluğu sağladı.
• Kamu emekçilerine sefalet zammını reva gören sermaye hükümetinin 2010 yılı için altışar aylık dönemlerle uygulamaya koyduğu %2,5 + % 2,5 ücret zammının ilk dilimi “resmi” enflasyondaki artışa paralel olarak yüzde 1,06 oranında arttırıldı. Burjuva medya tarafından “müjde” olarak yansıtılan ek zam uygulamasına Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tepki gösterdi.
• Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) bulunan Grammer koltuk sistemleri fabrikasında taşeronlaştırma saldırısı yaşanıyor. Yaklaşık 450 kişinin çalıştığı Grammer fabrikası gerek Türk Metal çetesine gerekse de patrona karşı verilen çetin bir mücadeleyle Bursa BMİS’de örgütlenmişti. Fakat bir yıl önce dört işyeri temsilcisinin öcülüğünde Türk Metal çetesi ve patronun saldırısıyla BMİS fabrikadan tasfiye edilmişti. Taşeron işçi alımlarının artarak devam edeceği söylenen fabrikada işçiler tekrar BMİS’e geri dönmek istediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca fabrika içinde, Türk Metal'e geçiş sürecinde aktif rol oynayan temsilcilere dönük yoğun tepkiler olduğu bildiriliyor.
• Sendikal ihanet çetelerinin Kardemir’de sürdürdüğü rant savaşı devam ederken bundan her anlamda olumsuz etkilenen işçiler fabrikanın özel güvenlik birimleri tarafından darp edildi.
• DİSK Tekstil Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karaca, Çemen Tekstil işçilerinin sendikaya gösterdikleri tepkiyi "Bu olaylar sendika yönetimini ele geçirmek isteyenlerin planlarından bir tanesidir" sözleriyle değerlendirdi.
• Sendikasızlaştırmaya yönelik baskılar Düzce’de kitlesel bir protesto eylemiyle lanetlendi. Düzce Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Termo Makine adlı fabrikada, işçilerin DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye olmaları, işten atılarak cezalandırılmalarına yol açtı. 50’ye yakın işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılması, öncesinde Çelik-İş’e üyeliğe zorlanması kentte ve bölgede tepkiye yol açmıştı. İşçiler 5 Temmuz Pazartesi akşamı iş çıkışı saatinde atıldıkları fabrika önünde toplandılar. İstanbul ve Kocaeli illerinden gelen bir bölüm Metal-İş üyesinin yanı sıra Kocaeli Yurtsever Cephe İşçi Birliği de kıyıma uğrayan emekçilere destek verdi. Ancak Jandarma topluluğun kısa bir basın açıklamasından sonra oradan ayrılmasını istedi. O sırada eylem alanına gelmekte olan üç sendika yöneticisini gözaltına aldı. Birleşik Metal-İş genel başkanı Adnan Serdaroğlu, Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı ve Düzce temsilcisi Talat Çelik saatlerce gözaltında tutuldu. Kolluk güçlerinin komutanı eylemin kanunsuz olduğu ve sendikalı olmadıkları anlaşılan kişilerin provokatör muamelesi göreceği yolunda tehditlerde bulundu. Başta KESK üyeleri olmak üzere fabrika önüne gelenlerin artması ve bu baskının şehirde duyulması üstüne “önlemler” gevşetildi ve yürüyüşe izin verildi. Yürüyüş kolu sanayi bölgesindeki fabrikalar arasında uzunca bir yürüyüş yaparak bölgeyi kente bağlayan yola kadar ulaştı. Şehir meydanında basın açıklaması tekrarlandı. Gözaltından serbest bırakılan yöneticilerin de katılımıyla işverenin sendikasızlaştırmaya yönelik saldırgan tutumu, o saatlerde fabrikaya yasalara aykırı biçimde yabancı kişileri sokmuş olması, hükümetin işçi düşmanı uygulamaları destekler tavrı kınandı. 300’den fazla kişinin katıldığı etkinlik Düzce’de son yıllardaki en kalabalık akşam eylemi oldu. Bundan önce de Tekel Direnişini desteklemek amacıyla yapılan meşaleli yürüyüş kentte ilgi uyandırmıştı.
• Kamu emekçileri 1,06’lık ek zamma tepkili. Eğitim-Sen AKP’yi memurla dalga geçmekle suçlarken, KESK hükümeti toplu sözleşme masasına oturmaya çağırdı.
• Düzce Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Termo Makina'da Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendikleri gerekcesiyle işten çıkarılan işçilerin eylemi engellenirken Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu gözaltına alındı. İşçilerin jandarma barikatı önündeki direnişi sonucunda, barikat açıldı, işçiler bir basın açıklaması yapmak için yürüyüşe geçecekler.
• AKP'li Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın Kürt sorununa çözüm olarak Karadenizlilerin Kürt kuma almasını önermesine yönelik tepkiler sürüyor. KESK görevden alınmasını istediği Bakırcı hakkında suç duyurusunda bulundu.
• Bursa Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Usta ile AKP İl Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Üyesi Mehmet Çetin’in Bursa’da bulunan Bosch Fabrikası'nda “namaz ve mescit kontrolü” yaptığı ortaya çıktı. “Bosch Fabrikası’nda namaz kılan çalışanlara fabrika yönetimince baskı yapıldığı, ara dinlenmelerde soyunma dolaplarının olduğu yerde namaz kılanlara ihtar verildiği, psikolojik baskıların gün geçtikçe arttığı” ihbarı üzerine Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Bursa Valiliği’nden konunun araştırılmasını istedi. Bu talep üzerine harekete geçen yerel bürokratlar “randevusuz ve habersiz” gerçekleştirdikleri kontrolle “vazifeleri”ni yerine getirdiler.
• İzmir'de direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi UPS işçilerinin maruz kaldıkları patron terörüne karşı açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, UPS işçilerine saldıran taşeron firma ERKA'nın patronu Ayhan Karaman'ı kınadı.
• Yurtsever Cephe İşçi Birliği 4 Temmuz Pazar günü “Sendikal kriz nasıl aşılacak” başlığı ile Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde bir sempozyum düzenledi. Toplantıda, sendikal alandaki tıkanıklıklar işçi sınıfı siyasetindeki geri çekilmeye bağlanırken, buradan çıkışın teorik temelleri saptanmaya çalışıldı, örgütlenmenin önünü açacak bazı pratik önermeler de ele alındı.
• Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'nın İzmir Şubesi'nde örgütlü Göktepe Plastik San. ve Tic. A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler 5 Temmuz sabahı erken saatlerden itibaren iş bıraktılar. Petrol-İş Sendikası üyesi 150 işçi, Eylül-Aralık 2009 yılı aylarına ait 45 günlük tutarındaki ikramiyelerinin ödenmemesi üzerine çalışmama haklarını kullanmaya başladılar.
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında 5 aydır süren toplu iş sözleşmesi süreci tıkandı. 30 bin belediye işçisini ilgilendiren sözleşme pazarlıklarında uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.
• Afyonkarahisar'da özel bir yurt binasının inşaatında bir işçi iş cinayetine kurban gitti. İnşaatta meydana gelen göçükte 1 işçi öldü, 4 işçi yaralandı.
• Ankara Metal İşçileri Birliği, ağır çalışma koşullarından kaynaklı olarak meslek hastalığına yakalanan ve sokağa atılarak ölüme terk edilen İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Buse Metal işçisi Yunus Dönmez’le dayanışma kampanyası başlattı. Kampanyanın startı 1 Temmuz günü Dikmen’de gerçekleştirilen Sivas Katliamı anma etkinliğinde açılan stantla verildi.
• TEKEL işçilerinin direnişine destek vermeyen Türk-İş yönetimine karşı Türk-İş Genel Merkezi önünde düzenlenmekte olan oturma eylemine geçici bir süreyle son verildi.
• Coca Cola, ana sponsoru olduğu Dünya Kupası'nda imajını parlatırken, futbolseverler stadlarda ve ekranlarda maçları izledikleri sırada, bu dev şirket, o reklam panolarının arkasında bir başka oyunu sahneye koyuyor. En çirkin yöntemlere başvurarak, sendikalaşmak isteyen işçilere saldırıyor. Coca Cola İçecek A. Ş.'nin yönetim kurulu başkanlığını çok tanıdık bir isim, 2001-2003 yılları arasında TÜSİAD (Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanlığı da yapmış olan, şirketin büyük ortaklarından Tuncay Özilhan yürütüyor.
• Türk-İş Genel Merkezi’ne gelerek alınan eylem kararlarının hayata geçirilmesini isteyen TEKEL işçilerinin polis müdahalesi ile binadan çıkarılmasının ardından, Türk-İş’ten işçileri suçlayan bir açıklama geldi.
• Türk-İş Genel Merkezi’nden çevik kuvvet tarafından yaka paça çıkartılan 50 TEKEL işçisi sendikanın karşında oturma eylemi yaparak sendikanın aylar önce yapılan eylem planının arkasında durma çağrısı yapıyorlar. Sermayenin kolluk kuvvetleri oturma eylemine başlayan TEKEL işçilerinin bulunduğu Sakarya Caddesi’ni gün boyu ablukada tuttu. Direnişçi işçilere destek ziyaretleri ise gün boyu sürdü. İki ay sonra tekrar direniş alanına gelen TEKEL işçilerini KESK Ankara Şubeler Platformu’ndan sendika yöneticileri ve ilerici devrimci güçler yalnız bırakmadılar.
• Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulu Çel-Mer Çelik Endüstrisi Anonim Şirketi’nde, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan işçilerin kararlı direnişi sürüyor.
• Gaziantep’te aylarca mücadele ettikten sonra sendikalı olan Çemen Tekstil işçilerinin, fabrikada yetkiyi Öz İplik-İş’in almasından sorumlu tuttukları DİSK/Tekstil yöneticilerine olan öfkesi dinmek bilmiyor. İşçiler, patronun temmuz ayı başından itibaren 160 DİSK/Tekstil üyesi işçiyi işten çıkaracağını duyurması üzerine, önceki gün yeniden sendika binasını basarak yöneticilere tepki gösterdiler. İşçiler, yetkinin kaybedilmesinden birinci derecede sorumlu tuttukları DİSK/Tekstil Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı’nın ve Şube Başkanı İbrahim Karaca’nın istifasını istiyorlar.
• Sendikalaşma mücadelesi veren UPS işçilerinin İstanbul Mahmutbey aktarma merkezinde sürdürdükleri direnişleri gelen destek ziyaretleriyle büyüyor. Enternasyonal dayanışma çerçevesinde farklı ülkelerden konukları da ağırlayan UPS işçilerini 1 Temmuz Perşembe günü Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Mac Urata, Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) Genel Sekreteri Eduardo Chages, Almanya Federal Milletvekili Marianne Sharttz ,Güney Afrika Satavu Sendikası Temsilcisi ile birlikte Avrupa ve dünyanın değişik bölgelerinden 30’u aşkın taşıma işçileri sendikasından temsilciler ziyaret etti.
• İstanbul- Avrupa Sosyal Forumu'nun 6'ncısı "Kültür Başkenti" İstanbul'da yapılıyor. 2 yılda bir yapılan forum ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkede gerçekleşiyor. Foruma DİSK, KESK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ de katılıyor. DİSK bir yıldır düzenleyici kurum olarak forumun aktörleri arasında yer alıyor. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, forumun en önemli boyutunun sermayenin yarattığı krizin bedelinin emekçilerin ödememesi olduğunu kaydederken, KESK Genel Başkanı Sami Evren, sosyal forumun kapitalizmin ne kadar çok sorun ürettiğini ortaya çıkardığını söyledi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, sosyal forumun kapitalizme, küreselleşmenin zorluklarına karşı muhalif bir hareket olduğunu dile getirdi. Arslan, forumun İstanbul'da olmasının kendileri ve işçi hareketi için önemli olduğunu vurguladı.
• Bursa’da metal işkolunda gerek Türk Metal’in gerekse de Birleşik Metal-İş'in örgütlenme çalışmalarının yaygınlaştığı bir dönem yaşanıyor. Sadece metalde değil diğer iş kollarında da birçok işçi sendikalı olmak için kendi işkolundaki sendikanın kapısını çalıyor. Bunun bir örneğini de Bursa'da TI Otomotiv'de yaşanan sendikalaşma süreci oluşturuyor. Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TI Otomotiv; başta Tofaş, Renault, Ford, Toyota olmak üzere büyük otomotiv şirketlerine fren borusu üreten İngiliz ortaklı bir fabrika. Fabrikada yaklaşık 350 işçi çalışıyor. İşçiler bir süre önce Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi'nde örgütlenmeye başladılar. Örgütlenmenin belli bir düzeye geldiği, fabrikada çalışan işçilerin yarıdan fazlasının sendikaya üye olmaya başladığı bir zamanda sendikal örgütlenme açığa çıktı. TI Otomotiv patronu bunun farkına vardığında işten atma saldırısına başvurdu. Son olarak, sendikal örgütlenmenin öncülüğünü yapan 9 işçiyle birlikte toplam 17 işçi bu süreçte işten atıldı.
• TEKEL işçileri, daha önce alınan eylem kararlarının işletilmemesi meselesini görüşmek üzere Türk-İş genel merkezine geldiler. Ancak özel güvenlik ve polis işçilere saldırarak binadan çıkarttı. Ülke genelinden Ankara'ya Türk-İş Genel Merkezi’ne giden 60’a yakın TEKEL işçisi, polisin azgınca saldırısına maruz kaldı. Her ilden temsilcilerin yer aldığı işçi grubuna Türk-İş binasına girdikten sonra saldıran polis işçilerin anlatımıyla tam olarak bir lince girişti. Bina içerisinde estirdiği terörün görüntülenmesini engellemek için basının da binaya girişini engelleyen polis işçileri ağır biçimde yaraladı. İzmir’den bir kadın işçinin saldırı sonucunda ağzından kan geldiği, İstanbul’dan bir kadın işçinin ise bayıldığı belirtildi. Türk-İş binası önündeki polis ablukası devam ederken, TEKEL işçileri de bina önünde oturma eylemine başladılar. Türk-İş yönetiminin temsilcilerle konuşmayı kabul ettiği bildirilirken, işçilerin bekleyişleri sürüyor.
• 23 Şubat 2010 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında 17 işçinin yaşamını yitirdiği Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'deki kömür ocağının tekrar çalışmaya başladığı ortaya çıktı.
• İzmir'de sendikalaştıkları için işten atılan UPS işçileri direnişlerinin 67. gününde, 1 Temmuz günü taşeron şirket patronunun silahlı saldırısına maruz kaldı.
• Dev Sağlık-İş üyesi taşeron sağlık işçilerinin Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde sürdürdüğü direniş kazanımla sonuçlandı. İşçilerin hastane önünde sürdürdükleri direnişin de baskısıyla sendikanın hastane yönetimi ve başhekimlikle yaptığı görüşmeler sonuç verdi. 26 Mayıs günü iş bırakarak TEKEL işçileriyle dayanışma eylemine katılan taşeron sağlık işçilerinden 4’ü 27 Mayıs günü işten çıkarılmıştı. İşten atılan işçiler hastane önünde işe geri alınma talebiyle direnişe başlamış, 35 gün süren direnişleri boyunca taşeron şirket tarafından baskılara maruz kalmışlardı.
• Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TI Otomotiv San. ve Tic. AŞ’de dokuz işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldı. Otomotiv parçaları üretimi yapan fabrikada 300’ün üzerinde işçi çalışıyor. İşçiler bundan bir süre önce DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda (BMİS) örgütlendiler.
• Düzce’de açtığı sendika temsilciliğinin ardından sendikal örgütlenme çalışmalarına hız veren DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, yeni örgütlendiği bir fabrikada da sendika düşmanlığıyla karşı karşıya kaldı. Daha önce örgütlendiği Nema Makine ve Elkim Metal fabrikalarında işten atma saldırıları ve baskılarla karşılaşan BMİS, Düzce'de kurulu Termo Makine Sanayi Tic. AŞ.'de de benzer bir saldırıya maruz kaldı. Birleşik Metal-İş'te örgütlenen Termo işçilerinden 4'ü işten atıldı, diğer işçiler de işten çıkarma tehdidi ile sendikalaşmadan vazgeçirilmeye çalışıldı. Baskılarla sonuç alamayacağını anlayan Termo patronu bu sefer de bildik bir başka yönteme başvurdu. İşçilerin BMİS'te örgütlenmesini kırmak için bu sefer Çelik-İş Sendikası devreye sokuldu.
• Samandıra’da bulunan Ünsa Çuval fabrikasında yaşanan iş kazasında, Hayrullah Yıldırım isimli tekstil işçisi yaşamını yitirdi. Kazanın 23 Haziran günü gerçekleştiği öğrenildi.
• Okulların satılmasına karşı Okuluma Dokunma İnsiyatifi tarafından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde eylem yapıldı. Yapılan eylemde TOKİ ile anlaşmalı biçimde satılması planlanan okullarla ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açıklama yapması istendi.
• TEKEL eylemlerini inceleyen Meclis komisyonu, eylemlerde polisin orantısız güç kullandığına karar verdi. Komisyon, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında soruşturma açılmasını talep etti.
• İzmit’teki Mannesman Boru Fabrikası'nda meydana gelen "iş kazasında", iki boru arasına sıkışan, taşeron bir firmada 15 yıldır vinç operatörü olarak çalışan Hasan Şimşek (45), bağlama işlemi sırasında kayan borular arasında sıkışıp ağır yaralandı. Seka Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Şimşek, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
• Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki özel bir limanda 3 ay önce meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan vinç operatörü yaşamını yitirdi.
• ODTÜ Emekçileri 30 Haziran Çarşamba günü öğle arasında MM-25 salonunda 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı ile ilgili bir etkinlik düzenledi.