9 Aralık 2009 Çarşamba

2012'YE DEĞİL 2010'A HAZIRLANIN!

2012… Roland Emmerich'in filmi… Bu filme göre peş peşe gelen doğal afetlerle insanlığın sonu gelecek, 2012'de Güneş sistemindeki gezegenler aynı hizaya dizilerek felaketlerin tetikleyicisi olacakmış. 'Nibiru' veya 'Gezegen x'in Dünya'ya çarpacağı söylentisine dayanan 2012 filminde ABD ne yapıp edip felaketten paçayı sıyırıyor.

Hollywood, kıyametin senaryosunu yapar da, bizimkiler durur mu? Maya'ların takvimine göre dünyanın sonunu anlatan Hollywood’un '2012'sine, bir de yerli rakip çıkmış: 'Dabbe 2'... Filmde ürpertici efektlerle Kuran-ı Kerim'e göre kıyametin nasıl kopacağı anlatılıyormuş. Yönetmen Hasan Karacadağ, iddialı konuşmuş:”Korkuyu iliklerinizde hissedeceksiniz!” Bunun için Hasan Bey’in filmine ihtiyaç yok ki… Tayyip’in Amerika- Türkiye ortak yapımı çevirdiği ekşın filmi izlerken milletçe zaten korkudan tir tir titriyoruz. Karacadağ Dabbe 1, Dabbe 2, Tayyip de Darbe 1, Darbe 2… çeke çeke gidiyor. Durmak yok, filme devam! Her darbe böğrümüze böğrümüze vuruyor. Bu filmdeki kötü adamların yanında Erol Taş, Pamuk Prenses kalır.

Sünnet olurken korkudan İstiklal Marşı okuyan bir çocuk vardı. Milletçe topyekun o sünnet çocuğu gibi olduk işte… Toplu sünnet şöleni yapıyorlar bize. “Açılım” diyorlar, “aç evladım acımayacak” diye söz veriyorlar, biz de iyi bi’şey yapacaklar sanıp açıyoruz. Sağdıç Amerika, sünnetçi Tayyip; bizi soytarılarla oyalayıp kesip kesip atıyorlar. Hani acımayacaktı şaşkalozluğu içinde bakarken biz, ''Senin sünnet yemeğinde pilava bundan katacaklar, niahahah!'' diye sırıtıyorlar yüzümüze… Dualarla ilahilerle kesenleri, değil İstiklal Marşı, Amerikan Marşı bile okusanız durduramıyorsunuz. Kafaya koymuşlar bir kere; açanı kesecekler.

2012’yi bilmem ama bizim kıyamet kopmak üzere… Onun için siz boşverin 2012’yi, 2010’a hazırlanın! Maya takvimine değil, işçi sınıfının ve emekçilerin takvimine bakın siz… O takvimin Türkiyeli aklı TKP, işçi ve emekçilere “2010’a hazırlan” demişti. Toplumsal gerilimlerin giderek arttığı, siyasi tansiyonun habire yükseldiği Türkiye’de, AKP tarafından temsil edilen piyasacı, işbirlikçi, gerici zihniyetin emekçileri sürüklediği felaket ve kıyametten kurtuluşun, ancak sosyalizm bayrağını yükseltmekle mümkün olacağını işaret etmişti Türkiye Komünist Partisi... Bırakın 2012’yi, 2010’a bakın; gözlerinizi yıldızlara değil, ayaklarınızın bastığı bu toprağa dikin. Bu toprakların üstünde, bu acılı coğrafyada deremizin taşıyla deremizin kuşunu vuranlara bakın. Bırakın 2012’yi, 2010’a hazırlanın!

Daha dün Samsun’da toprağa verdik Tuzla'dan, Gemtis Tersanesi'nden cenazesi gelen Ercan Sancar'ı… 43 yaşındaki üç çocuk babası Ercan’ın işsiz gittiği Örencik köyüne cansız dönen ölü gözbebeklerine bakın. Geçen yıl yine Tuzla’da ölen 21 yaşındaki Emrah Varol’u unutmayın. Ve düşünün, Samsun’un köylüklerinden neden çok sayıda gencin ölesiye Tuzla'da çalıştığını… Samsun’da tarımı ve tütünü bitirenlerin, binleri işsizliğe, göçe, taşerona ve ölüme kurban edenlerin kimler olduğunu düşünün. Tersanelerde, hastanelerde taşeron işçilerin gencecik bedenlerini ölüme ve yoksulluğa köle edenleri bulun. Bırakın 2012’yi, 2010’a hazırlanın!

TEKEL'e bağlı sigara fabrikalarının özelleştirilmesiyle Diyarbakır, Adıyaman, Muş, Bitlis, İzmir, Adana, Hatay, İskenderun, Tokatlı TEKEL işçileri gibi fabrikaları kapatılıp sokağa atılacak Samsunlu Yaprak Tütün işçilerine bakın. 1000 işçinin çocuklarına ekmek götüremeyince kopacak kıyameti düşünün. Sigara fabrikalarını yabancı tekellere satıp, tütün ekimini yasaklayan, yaprak tütün işletmelerini yok eden, 'Bunlar çalışmadan para almak istiyor' diyen Tayyip’i de, 2012’yi de bırakın, 2010’a hazırlanın! Bir de 15 Aralık’taki Ankara Büyük TEKEL mitingine…

Venezuela’da şeker fabrikaları kamulaştırılırken, Türkiye’nin şeker sektöründe dünyanın yıldız ülkesi olması mümkünken, yıldızlara değil, bizde şeker fabrikalarını satana bakın. Samsun Çarşamba da dahil 9 binden fazla şeker işçisi sokağa atılınca kopacak kıyameti düşünün. Satıp satıp ekonomiye canımızı verdirenlerin filmine bakın; 2012’ye değil, 2010’a hazırlanın!

İş bırakan binlerce kamu emekçisini, kepenk kapatan binlerce eczacıyı düşünün ve onları hak aradıkları için “Bir ülkede yasaların çiğnenmesine müsaade edilirse, o ülke yolgeçen hanına döner” diyerek işine geldiği zaman arkasına sığındığı yasalarla grev yapan emekçileri tehdit edenleri düşünün. Demokrasi midir teokrasi midir, karar verin de 2010’a hazırlanın!

“Ülkemde büyük mesafeler aldık. 7 yılda bu ülkenin nasıl değiştiğini görmeyecek kadar görme yeteneğini kaybedenler var. Kafasını kuma gömenler var." diyen Tayyip’e deve kuşu olmadığınızı gösterin. 7 yıldır bizim anamızı ağlatanlara “Kör olasın demiyorum, kör olma da gör beni” deyin de bitirin artık şu işi! 2012’ye değil, 2010’a hazırlanın!

“Dinleyin arkadaşlar/Bir atasözümüz var/Biri yer biri bakar/Kıyamet ondan kopar

Kıyamet dedikleri/Ha koptu ha kopacak/Yoksuldan halktan yana/Bir dünya kurulacak”

Belma Nur Kartal
http://haber.sol.org.tr (8.12.2009)

Yorumlar - Bu habere 1 yorum yapıldı

Toprak çatırdıyor - birumut - 08.12.2009 - 10:26 evet kiyamet alametleri gören gözler için çok bariz bir gerçek. Lakin bu kıyamet sahibi meçhul zatın cezalandırma operasyonu olmayacak. Baldırı çıplakların kıyameti olacak. Nuh'un tufanı çocuk oyuncağı kalacak yanında. Kürt illeri sur'u çaldı bile.. İmparatorluklara yar olmayan bu topraklar her türden ve renkten haramilere de yar olmayacak. Görün, şeyh bedrettin gülümsüyor.

1 Aralık 2009 Salı

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (KASIM 2009)


• 31 Ocak 2008 tarihinde İstanbul-Davutpaşa’da gerçekleşen patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları eylemlerine devam ettil. Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen kaza kurbanlarının yakınları "Davutpaşa'yı unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açarak mahkemenin hala açılmamış olmasına tepki gösterdiler. Zeytinburnu Belediyesi görevlileri, bina sahibi, işyeri sahibi ve bir çalışan hakkında Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen iddianamenin henüz kabul edilmediğini söyleyen ailelerin sözcüsü, hâkimin kararının bayram sonrasında belli olacağını belirtti.

• Kars'ta greve katılmaları gerekçe gösterilerek KESK ve Kamu-Sen üyesi 25 emekçi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

• Kamu emekçilerinin 25 Kasım günü gerçekleştirdiği 1 günlük uyarı grevinin öncesinde "sonuçlarına katlanırlar" diyerek emekçileri tehdit eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde greve yönelik tehditlerini sürdürdü.

• Kütahya'da merkeze bağlı Gümüş köyünde, Eti Gümüş AŞ'nin taş kırma-eleme tesisinde taşların arasına sıkışan işçi Naci Tekeli hayatını kaybetti.

• DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, ortalama ücretlerin yüzde 15 gerilediğini anımsatarak, emekçilerin bayramı yine açlık sınırının altında kutlayacağını söyledi.

• Türkşeker’e ait şeker fabrikalarını almak isteyen Suudi şirket, ihaleden çekildi. Şirketin kararında işçilerin kararlı direnişi etkili oldu.

• Maltepe'de Zümrütevler Mahallesi'nde bulunan KİPTAŞ Maltepe Konutları'nın inşaatında çalışan işçiler, aylardır maaşlarını alamadıkları için eylem yaptı. Şantiyede toplanan işçiler, Kurban Bayramı gelmesine rağmen paralarının ödenmediğini belirterek, inşaat firmasına tepki gösterdi. İşçiler, daha sonra şirket yetkililerinin kullandıkları 3 konteynırı ateşe verdi. 10 işçi ise binanın çatısına çıkarak eylem yaptı. Olay yerine gelen polis işçileri ikna ederek, aşağı indirdi. Firma yetkililerinden konuya dair açıklama yapan olmadı.

• İki ilaç devi Pfizer ve Wyeth'in birleşmesi çalışanları vurdu. Pfizer'ın Türkiye'deki her altı çalışanından biri işten çıkarıldı. Toplam sayının 200'e yaklaştığı konuşuluyor.

• Değirmencik köyü yakınındaki bir firmaya ait boya apre fabrikasında çalışan 30 işçi, iki aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemine başladı.

• KESK Genel Merkezi, Türkiye genelinde KESK'e bağlı sendika şubelerine 25 Kasım grevinin ardından yaşanabilecek soruşturma saldırısına karşı ortak savunma metinleri gönderdi. Savunma metinlerinde sendika üyesi olsun veya olmasın kamu emekçilerinin grev yapma hakkı konusunda bilgilendirmede bulunuldu.

• 25 Kasım Kamu Emekçileri Uyarı Grevi, eylem sırasında ve sonrasında çeşitli baskı ve engellemelerle, burjuva liberal aydınlar ve burjuva muhalefet tarafından kullanılma girişimleriyle karşılaştı. Eylem öncesinde Başbakan’ın ağzından hükümet, kamu emekçilerinin grev eylemini yasadışı olarak ilan etti. Eylem günü tramvay hattını trafiğe kapatan kitlenin önüne, Laleli’de barikat kuruldu. Sıklıkla, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atan kitlenin kararlı yürüyüşü karşısında barikat kaldırıldı. Beyazıt Meydanı’na giden kitleyi, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin karşıladı. CHP’nin AKP'den bir farkı olmadığını söyleyen kitle, Tekin’i protesto ederek kortejden uzaklaştırdı. Eylem sonrası Star gazetesinde yazan Mehmet Altan, kamu emekçilerini AKP'nin yeni anayasa girişimlerini ve AB üyeliğini desteklemeye çağırdı. Ankara'daki greve polis müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan memurlara destek için gelen bir grup öğrenci ile polis arasında arbede yaşandı. Polisin biber gazı ile müdahale ettiği öğrenciler taş ve sopalarla polise saldırdı. Çıkan olaylarda polis ve göstericilerden yaralananlar olduğu belirtiliyor. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı'nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi. Greve yoğun katılımın olduğu Tekirdağ’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kent genelinde yaptığı inceleme sonucunda greve katılarak okullarına gitmeyen 400 eğitim emekçisi hakkında soruşturma başlattı.

• Bursa Osmangazi ilçesinde bir inşaat işçisi hayatını kaybetti. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Hürriyet Caddesi üzerindeki bir inşaatta çalışan 42 yaşındaki Erdem Taş adlı işçi (42), dengesini kaybederek iskeleden düştü. 112 acil servis ambulansı ile Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Erdem Taş, burada hayatını kaybetti.

• TÜMTİS’te örgütlenen Azim Kargo işçileri, sendikadan istifa dayatmasına direnince sendika üyesi 8 işçi işten atıldı. 2 Kasım 2009 tarihinde yeniden işbaşı yapmak talebi ile işyeri önünde direnişe başlayan Azim Kargo işçileri işyeri önünde polis saldırısına maruz kaldı. Azim Kargo patronu dışarıdan getirttiği eli sopalı-silahlı kişilerle sendika üyesi işçilerin üzerine saldırırken, işyeri önünde bekleyen 14 TÜMTİS’li polis tarafından gözaltına alındı. 24 Kasım tarihinde TÜMTİS Genel Mali Sekreteri Seyfi Erez, İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ve İstanbul Şube Mali Sekreteri Bülent Yıldırım ile aralarında işyeri temsilcilerinin de bulunduğu TÜMTİS’liler polis tarafından coplarla ve biber gazlarıyla saldırılarak gözaltına alındı.

• Edirne’de, iş bırakarak belediye binası önünde toplanan yüzlerce emekçi Saraçlar’a yürüdü. Yaklaşık 600 kişilik kitle Saraçlar’da basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’e bağlı sendikaların eylemine DİSK ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

• Kilis'te iş bırakan kamu emekçileri KESK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Bel Sen, BES, SES ve Eğitim-Sen üyesi kamu emekçilerine sınırlı sayıda Kamu-Sen üyesi destek verdi. İl çapında Kamu-Sen iş bırakmazken 120 KESK'li davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kilis Temsilcisi Özgür Çakmak okudu.

• Trabzon’da kamu çalışanları grevi yoğun bir katılım ile gerçekleşti. KESK öncülüğünde, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen greve, Atapark mevkiinden şehir merkezine doğru yürüyüş yapılarak başlandı. Yürüyüş boyunca sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Yürüyüş kortejinin meydan parka girmesiyle birlikte, sabah Trabzon Valiliği önünden ayrı bir yürüyüş gerçekleştiren Kamu-Sen üyeleriyle birleşildi.

• Dersim'de Devlet Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi hastane önünde oluşturdukları kortej ile Yeraltı Çarşısı'na kadar yürüdü. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Aslan bir basın açıklaması yaptı.

• Zonguldak’ta iş bırakan yüzlerce kamu çalışanının katıldığı eylemde Gazipaşa Caddesi'nde bulunan Madenci Anıtı'na yüründü. AKP İl Başkanlığı'nın karşısındaki anıtın önünde, “İşte siyaset, ülke sefalet”, “Ak, Ak, Ak, yandaşı bırak, çalışana bak”, “Haklıdan yana değil de güçlüden yana olanlar kaypak ve dönek olurlar” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, çeşitli sloganlarla hükümeti protesto etti.

• Batman'da birçok sendika ve sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Batman Emek Platformu üyeleri bir günlük iş bıraktı. Sanat Sokağı'nda toplanan platform üyeleri, basın açıklaması yaptıktan sonra halay çekti. Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapan Batman Emek Platformu'na değişik örgütlerden de destek geldi.

• Eskişehir Tren Garı önünde biraraya gelen KESK ve Kamu-Sen üyesi emekçiler, düzenledikleri mitingle AKP’yi ve uyguladığı politikaları protesto etti. Eylem ile birlikte tren seferlerinin geçişi geceden itibaren durduruldu. Eylemde Kamu-Sen ve KESK adına yapılan açıklamaların öne çıkan talepleri ise insanca yaşamaya yeten ücret, parasız eğitim-sağlık ve grev hakkının yasalaşması oldu. Açıklamaların ardından kitle Adalar Migros önüne kadar alkış, slogan ve ıslıklar eşliğinde yürüdü ve eylem burada sonlandırıldı.

• Tokat Eğitim-Sen Şube Binası önünde toplanan kamu emekçileri Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş sırasında emekçilere bildiri dağıtımı yapıldı ve sesli olarak talepler dile getirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitleye KESK il temsilcisi seslendi. Basın açıklamasının ardından eylem sloganlar ve halaylarla devam etti. "Sadaka değil toplu sözleşme!" "Direne direne kazanacağız!" "Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" vb. sloganlarının atıldığı KESK'in eyleminden sonra Kamu Sen alana 100 kişilik kitlesiyle girdi.

• KESK ve Kamu-Sen üyeleri Burdur'da da iş bıraktılar. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan emekçiler basın açıklamasının ardından sloganlar ve halaylar eşliğinde eylemlerini sonlandırdılar.

• Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Türk-Eğitim Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Sağlık-Sen ve Türk Büro-Sen üyelerinin gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler de destek verdiler. 50. Yıl Alanı'nda gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası sloganlar ve halaylarla eylem bitirildi.

• Konya'nın Seydişehir ilçesinde de emekçiler grevdeydiler. Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi emekçiler Hükümet Konağı önünde toplanarak konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

• Kastamonu'da KESK'e ve Kamu-Sen'e bağlı sendikalara üye memurlar iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Nasrullah Meydanı'nda toplanan yüzlerce emekçi eylemleriyle toplu grev haklarını istediler. Eylem esnasında bazı memurlar yerlere gazete serip soğan-ekmek yiyerek dayatılan açlık ve sefalet koşullarını da protesto ettiler.

• İzmir'de MHP ve ülkücü bağlantılı mihraklar, işsiz güçsüz serseri takımını kürt emekçilerine saldırtarak etnik çatışma denemelerini tırmandırdı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Ege Bölge gezisi kapsamında düzenlenen İzmir ziyareti sırasında, Türk'ü karşılayan DTP konvoyu bir grup ülkücünün saldırısına uğradı. Adnan Menderes Havalimanı'nda Türk'ü karşılayan konvoya yapılan saldırı Eşrefpaşa ve Üçyol semtlerinde yaşandı. Yapılan saldırıların kürt ve türk emekçilerini birbirine düşürmeyi ve etnik-milliyetçi çatışmaları tırmandırmayı amaçlayan yeni bir deneme olduğu anlaşılıyor.

• Bolu’da greve çıkan kamu emekçileri Hükümet Meydanı’nda ve Akbank önünde iki eylem yaptılar. Hükümet Meydanı’na toplanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri şarkılar eşliğinde halaylar çekerek hükümeti ve yapılan zamları eleştiren sloganlar attılar.

• Antalya’da greve çıkan emekçiler Akdeniz Üniversitesi’nden başlayıp, kent merkezine kadar uzayan bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş başlangıcında Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bir basın açıklaması yapılarak grev çağrısı yinelendi. İş bırakan kamu emekçileriyle öğrencilerin buluştuğu bu noktada hastanenin temizlik işçileri de basın açıklamasına katıldı. SES ve Dev-Sağlık İş Temsilcileri yaptıkları konuşmalarda kamu emekçileri ve işçilerin birliği ve örgütlü mücadelenin önemini vurgularken yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçildi. Davul zurna eşliğinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen kortej buradan greve katılan emekçilerle buluştu. Yürüyüşün bundan sonraki kısmında yola taşan kortejin önü polis barikatıyla kesilirken, barikat önünde kısa süreli tartışma ve arbede yaşandı. TRT caddesinde bekleyen siyasi parti ve derneklerin eklenmesiyle emekçilerin sayısı daha da artarken, yürüyüşe halk da yoğun ilgi gösterdi. Korteje halktan katılımlar gözlendi. Emekçiler eylemlerinde toplu sözleşme, grev hakları ve insanca bir ücret taleplerini dile getirirken, kent merkezinde ve yer yer güzergah boyunca yol trafiğe kapatıldı. Yavuz Özcan Parkı’nda toplanan emekçiler parktaki basın açıklamasından sonra halaylar çektiler ve eylemlerini coşkulu bir şekilde sonlandırdılar.

• Kocaeli'nde İki konfederasyona bağlı sendikaların üyesi emekçiler bir günlük uyarı grevi yaptı. Grev gece 24.00`te TCDD`ye bağlı makinistlerin seferleri durdurmasıyla başladı. Gündüz ise acil servisler dışında hastaneler, SGK, okullar, defterdarlık ve belediyelerde grev vardı. Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) çalışan eğitim ve sağlık emekçileri de iş bıraktı. Öğle saatlerinde Tıp Fakültesi Hastanesi önünde buluşan yaklaşık 300 kişi iş önlükleriyle grev ve toplusözleşme hakkı için üniversitenin merkez girişine kadar yürüdü. Türk Sağlık-Sen, SES ve Eğitim-Sen üyelerine Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi işçiler ve derslere girmeyen öğrenciler destek verdi. Kamu-Sen üyeleri, ellerinde sadece Türk bayrakları olarak saat 11.30’da Merkez bankası kavşağından İnsan Hakları parkına yürüdü. KESK, Eğitim-İş, TMMOB, TKP, ÖDP, EMEP, SDP, SEH, Halkevleri, Genç Umut, Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyeleri ise pankartlar, flamalar, bayraklar ve sloganlar eşliğinde yarım saat sonra aynı güzergahta yürüyüş yaptı.

• İzmir'de KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in çağrısı ile gerçekleşen bir günlük iş bırakma eyleminde başta sağlık kurumlarında olmak üzere birçok kamu işletmesinde hayat durdu. Ege Üniversitesi Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doktor Suat Seren Göğüs Hastanesiyle Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iş bırakan emekçiler, alanlara çıkarken, polikliniklerin de bugün boş olduğu, vatandaşların da hastanelere gitmediği görüldü. Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler ise vergi daireleri, sosyal güvenlik ve sağlık işleri, sosyal güvenlik merkezleri ve adliyelerde iş bıraktı. İş bırakan BES üyeleri, sabah saatlerinde Basmane'deki Vergi Dairesi önünde toplandıktan sonra Konak'a yürüdü. Haber Sen üyeleri de İzmir Posta İşleme Merkezi ile PTT merkez ve ilçelerde iş bıraktı. Emekçiler sabah saatlerinde İzmir Posta İşleme Merkezi önünde eylem yaptı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyeleri de dün gece eyleme başladı. BTS üyeleri İzmir Mavi ve 9 Eylül trenlerinin seferlerini dün akşam durdurdu. BTS üyeleri bugün de Basmane Garı'nda trenlerin kalkışına izin vermedi. Konak’taki eylemde ilk sözü KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ali Kılıç aldı. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıç, AKP hükümetine, “25 Kasım grevine ülkeyi getiren sizsiniz” diye seslendi. Kılıç’ın ardından 6 aylık bir tutukluluğun ardından serbest bırakılan KESK’in eski genel sekreteri Abdurrahman Daşdemir söz aldı. “Üç kişilik tecritten sonra on binlere seslenmek olağanüstü güzel bir duygu” diyen Daşdemir, tutuklanmalarının, KESK’in mücadelesine dönük bir operasyon olduğuna dikkat çekti.

• Toplu sözleşme ve grev hakkı, insanca ücret, güvenceli iş, nitelikli kamu hizmetleri talepleriyle tüm yurtta 1 günlük uyarı grevine çıkan KESK ve Kamu-Sen’de örgütlü kamu emekçileri İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci’de toplanarak iki ayrı koldan Beyazıt Meydanı’na yürüdü. “Yaşasın grev, yaşasın direniş” sloganlarıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde bir araya gelen kamu emekçilerine, DİSK, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da destek verdi. Yürüyüşte Eğitim-Sen korteji kitleselliğiyle dikkat çekti. KESK’e bağlı SES ve DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş sendikalarında örgütlü sağlık emekçilerinin de katıldığı eylemde Sirkeci’den gelen grupla birleşen emekçiler Beyazıt Meydanı’nı doldurdu. İstanbul Üniversitesi Merkez Kampus kapısına “Bu işyerinde grev vardır” pankartı asıldı. Haber-Sen alana “Bak postacı geliyor, haklarını istiyor!” sloganı ile girdi. Eyleme TKP, ÖDP, EMEP, SDP, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, Dev-Lis, Genç-Sen, Tez Koop-İş, BES, TMMOB, PSAKD, Kültür-Sanat Sen, Öğrenci Kolektifi, Kaldıraç, Disk Limter-İŞ, Halkevleri, Sinter Metal İşçileri, Eğitim-Sen, Devrimci Sendikal Birlik, Emek Gençliği, EHP, BDSP, Petrol-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Genç Umut, Halk Cephesi, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, SES, BTS, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, DİSK destek verdi. Türkiye Kamu-Sen Aksaray Meydanında saat 12.00’de toplanmaya başladı. En önde Türkiye Kamu-Sen pankartı açılırken, ardından Türk Eğitim-Sen olmak üzere konfederasyona bağlı diğer sendikalar da döviz, pankart ve Türk bayrakları açarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden Fatih İtfaiye Parkı'na yürüdüler. Kamu-Sen yürüyüş ve eylem boyunca, “Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız!”, “Katil PKK işbirlikçi AKP!”, “Vur vur inlesin AKP dinlesin!”, “Memurdan çaldılar, hırsızlara verdiler!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP memura hesap verecek!”, “Memuruz insanca yaşamak istiyoruz!”, “Yoksulluk memurun kaderi değil!” sloganları atıldı. Kamu-Sen’in eyleminde sadece basın açıklaması sırasında, “Grev hakkımız söke söke alırız!”, “İşçi memur elele genel greve!” ve “Yüzde 2.5’luk sarı sendika!” sloganları duyulabildi. Kamu-Sen’in eylemi boyunca ırkçı-faşist sloganlar hiç susmadı. Pankartlara bu söylem yansımazken sınırlı sayıda dövize ise bu söylemler taşındı. Eylem komitesinden ve ses araçlarından bu yönlü sloganlar “özellikle” attırılmasa da, kortejlerden sürekli şoven sloganlar atıldı. Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı M. Hanefi Bostan yaptığı konuşmada bu konuya müdahale ederek, “Kamu-Sen’in PKK’ye karşı mücadele ettiği ortadadır. Şimdi bunun yeri değildir” dedi.

• Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) rektörlük binası önünde bugün saat 08.00’de çalışanlar ve öğrenciler grev için buluştular. ODTÜ servislerinin geçtiği yollar sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatılarak servislerle işyerine gelen işçiler rektörlük binası önünde indiler ve burada ODTÜ emekçileri adına basın açıklaması yapıldı. ODTÜ’den başlayan yürüyüşe Eşkişehir yolunda Hacettepe Üniversitesi çalışanları ve öğrencilerle birlikte Devlet Su İşleri çalışanları da katılarak Kızılay'a yürüdü.

• KESK Bursa Şubeler Platformu üyesi yaklaşık 400 kişi de Kent Meydanı'nda toplandı. Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilciliği üyesi yaklaşık 200 kişi, Gazcılar Caddesi'ndeki temsilcilik binası önünde toplanarak, Osmangazi Metro İstasyonu'na kadar yürüdü. İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün memur sendikacılığında yeni bir çığır açıldığını belirtti. Vatandaş memnuniyetinin kamu hizmetinin kalitesi, kamu hizmetinin kalitesinin ise memurların hizmet üretme şartlarıyla orantılı olduğunu ifade eden Türkoğlu, ''Daha iyi hizmet sunumu, daha mutlu kamu çalışanıyla mümkündür. Yaptığımız eylem, kamu görevlileri kadar vatandaşlarımızın da yaşam memnuniyetini artırmak içindir'' dedi.

• Kayseri'de 25 Kasım iş bırakma eylemi için biraraya gelen KESK üyeleri, saat 11.00’de kortej oluşturarak, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürümeye başladı. Kamu-Sen üyeleri de aynı saatte, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürüyüş başlattı. Mimar Sinan Parkı’nda biraraya gelen KESK ve Türk-Kamu-Sen üyelerinin sayısı 600’e yaklaştı. Ellerinde pankartlar taşıyan memurlar, Mimar Sinan Parkı'nda toplandı. Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Muammer Öner ve KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal, yaptıkları basın açıklamasında, hükümetin memura verdiği grevli toplu sözleşmeli sendikal hakla ilgili sözünü tutmasını istedi.

• Gaziantep'te sabah iş yerlerinin önünde buluşan memurlar, gruplar halinde yürüyerek Kırkayak Parkı önünde toplandı. Daha sonra sloganlar atarak Atatürk Bulvarı'ndan Maarif Meydanı'na yürüyen memurlar, Atatürk Anıtı önünde davul ve zurna eşliğinde halay çekti. ABD'yi dolar yakarak protesto eden memurların eylemine, bazı vatandaşlar da destek verdi. Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Kılıç, uyarı grevi nedeniyle sıkıntı yaşayan vatandaşların tepkilerini, ''vatandaşın sesi olan kamu görevlilerine değil, vatandaşları görmeyen, duymayan iktidara'' göstermesini istediklerini söyledi.

• Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Temsilcisi Recep Tuncay, Ulus Alanı'nda yaptığı basın açıklamasında, eylemlerinin yıllardır ihmal edilen, kaderiyle baş başa bırakılan başta işçi, esnaf, dar gelirli olmak üzere tüm kesimleri ilgilendirdiğini söyledi. Tuncay, ''Yıllardır bütün olumsuzluklara rağmen kesintisiz hizmet üreten kamu görevlileri olarak, en temel hakkımız olan yönetime katılma, insanca bir yaşam, adil bir paylaşım için kullandığımız demokratik hakkımıza herkesin saygı duymasını bekliyoruz'' dedi.

• Malatya'da iş bırakan Eğitim-Sen üyeleri, sendika binası önünde toplandıktan sonra Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar yürüdü. Müdürlük binasına ''Burada grev var'' yazılı pankart asan sendika üyeleri, tepkilerini alkışlarla gösterdi. Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay, yaptığı açıklamada, çalışma ve yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini savunarak, ''Bugün kriz bahanesiyle tüm halk kitlelerini ilgilendiren parasız eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakkı başta olmak üzere kamu hizmetlerinin ticaretleştirilmesi ve özelleştirilmesi uygulaması yaygınlaşmıştır'' dedi. Kamu-Sen üyesi memurlar PTT önünde, Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri ise Malatya Devlet Hastanesi önünde toplanarak eylem yaptı.

• Bodrum'da da iş bırakan Eğitim-Sen üyeleri, Bodrum Belediye Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Bodrum Temsilcisi Ali Cavit Nacar, ekonomik krizin işsizlik ve yoksulluğu artırdığına işaret ederek, ''Krizin geniş toplum kesimleri üzerindeki etkisi giderek artmakta, emekçilerin ve halkımızın sırtındaki yük, gün geçtikçe ağırlaşmaktadır'' dedi.

• Muğla'daki Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Sınırsızlık Meydanı'nda toplandı. Türkiye Kamu-Sen Muğla Temsilcisi Hasan Gezgin, bu eylemin yıllardır ihmal edilen, kaderiyle baş başa bırakılan işçinin, esnafın, çiftçinin, dar ve sabit gelirli tüm kesimlerin eylemi gibi kabul gördüğünü söyledi.

• Diyarbakır'da Tren Garı önünde "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası emekçilerinin greve girmesiyle tren garında hizmet durdu. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler, "Kî zava kî zava grev zava" sloganları attı. Defterdarlık, Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde toplanan kamu emekçilerine bazı öğrencilerin de destek verdiği görüldü. Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdullah Karahan, ''uyarı grevi''yle özgürlük, eşitlik, kardeşlik, demokrasi ve herkese ana dilde eğitim hakkı, okullara bütçeden yeterli ödenek ayrılmasını istediklerini söyledi. Taleplerin gerçekleşmesinin ancak hükümetle yapılacak toplu sözleşme ile mümkün olduğunu kaydeden Karahan, ''Hükümet artık kamu emekçilerini oyalamaktan vazgeçmeli ve toplu sözleşme talebimize olumlu yanıt vermelidir. Kazanılmış haklarımızın daha fazla gasbedilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Bu grev, kamu emekçilerinin dayatılmış yüzdelik ücret artışlarına mahkum eden toplu görüşme uygulamasını terk edip bir an önce toplu sözleşme masasına oturmanız konusunda bir uyarıdır'' dedi.

• Denizli'de sabah saatlerinde Denizli Defterdarlığı'nın önünde toplanan kamu emekçileri, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde sloganlar atarak ve alkışlayarak hükümetin uygulamalarını protesto etti. Daha sonra Denizli Valiliği'nin önüne kadar sloganlar atarak yürüyen memurlar vatandaşlar tarafından alkışlanarak desteklendi.

• Sivas'ta Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binasının önünde toplanan grup adına açıklama yapan Kamu-Sen Sivas Temsilcisi Muzaffer Karadağ, "Bugün memur sendikacılığında yeni bir çığır açıldı. Türk memuru, toplu sözleşme ve grev hakkına giden yolda en büyük atılımı gerçekleştirdi, sendikacılığa bir mihenk taşı ekledi. Bugün memurlarımız, üzerlerine asılan her türlü asılsız yaftayı parçaladı. 'Memur ne iş yapıyor ki yan gelip yatıyor' diyenler memurların ne iş yaptığını gördü" dedi. Açıklamanın ardından, üzerinde ''Sivaslı memur'' yazan tabut taşıyan grup, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

• Van'da iş bırakan Türkiye Kamu-Sen ve KESK üyeleri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İpekyolu Devlet Hastanesi önünde toplandı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne gelen sendika üyeleri adına konuşan SES Van Şubesi Başkanı Yılmaz Berki, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda KESK'e bağlı tüm sendikalarla birlikte grev yapacaklarını belirtti. Van İpekyolu Devlet Hastanesi'nde duvarlara ''Bu iş yerinde grev var'' pankartı asıldı. Türkiye Kamu-Sen Van Temsilcisi Kutbettin Yıldız, memurun toplu sözleşme ve grev hakkına giden yolda en büyük atılımı yaptığını, sendikacılığa bir mihenk taşı daha eklediğini söyledi.

• Yozgat Cumhuriyet Meydanı'nda Eğitim-Sen'in gerçekleştirdiği eyleme yaklaşık 50 emekçi katıldı. Yozgat Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliğince organize edilen miting için Cumhuriyet Alanı'nda toplanan memurlar, ellerinde çeşitli pankartlar taşıyıp, sloganlar attı. Türkiye Kamu-Sen Yozgat İl Temsilcisi Seyfi Bayrak, yaptığı konuşmada, ''Yıllardır bütün olumsuzluklara rağmen kesintisiz hizmet üreten kamu görevlileri olarak en temel hakkımız olan yönetime katılma, insanca yaşam, adil paylaşım için kullandığımız demokratik hakkımıza herkesin saygı duymasını, bizleri anlayışla karşılamasını umuyoruz'' dedi.

• Gümüşhane'deki Türkiye Kamu-Sen üyeleri, sendika binasında toplanarak pankartlarla Cumhuriyet ve Atatürk caddeleri güzergahından yürüyüşe geçti. Sloganlarla yürüyen grup Zafer Meydanı'na geldi. Burada basın açıklamasını okuyan Türkiye Kamu-Sen Gümüşhane İl Temsilcisi Şevki Aşkın, siyasi iradenin verdiği sözleri tutmadığını, attığı imzaların arkasında duramadığını belirtti. Haklı davaları için yola çıktıklarını, demokratik, ekonomik, sosyal ve siyasal haklarını istediklerini ifade eden Aşkın, ''Memurumuzun gelecekle ilgili endişeli bekleyişine, her türlü belirsizlik ve umutsuzluğuna son vermek için başlattığımız mücadelede ellerimizi, gönüllerimizi, saflarımızı ve seslerimizi birleştirdik'' dedi.

• Samsun'da kamu emekçilerinin iş bırakma eylemi nedeniyle, Samsun Garı'nda yolcu ve yük treni seferleri yapılamadı. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan kamu çalışanları, buradan Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Caddesi'ne iki kol halinde yürüdü. Yapılan basın açıklamasında, kamu çalışanlarının toplu sözleşme için grev hakkını kullandığı, grev hakkının gerek iç hukuk gerekse uluslararası hukuk ve anlaşmalar çerçevesinde kazanılmış bir hak olduğu belirtildi.

• Mersin'de Tıp Fakültesi Hastanesi ,Toros Devlet Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi'nde başta olmak üzere bütün Sağlık ve Sosyal Hizmet kurumlarına “Bu işyerinde grev var” pankartları asılarak halka dönük bildiriler dağıtıldı. 10:15'de Üniversite Hastanesi önünden İstiklal Caddesi'nden istasyona kadar görkemli bir yürüyüş gerçekleştirildi.

• KESK ve Kamu-Sen'in çağrısıyla yapılan genel uyarı grevi pek çok kentte hayatı durdurdu. Trenler çalışmadı, köprü gişelerinden trafik geçişi aksadı, okullarda dersler yapılmadı, sağlık kuruluşlarında acil hizmetler hariç hizmet verilmedi. Bir çok ilde memurlar sokaklara dökülerek kitlesel eylemler yaptı ve taleplerini dile getirdi. KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla örgütlenen uyarı grevine çeşitli üniversitelerde okuyan öğrenciler de dersleri boykot ederek destek verdiler.

• 19 Kasım günü sokak ortasında infaz edilen TKİP militanı devrimci işçi Alaattin Karadağ dostları ve yoldaşları tarafından gerçekleştirilen törenin ardından defnedilmek üzere memleketi Antakya'ya uğurlandı.

• Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla örgütlenen, ülke çapında birçok emek örgütünün de destek vereceğini açıkladığı 1 günlük uyarı grevine yönelik değerlendirmelerde bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan tehdide başvurdu. KESK yöneticileri, Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın 25 Kasım tehditlerine yanıt verdi. KESK başkanı Sami Evren "Uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmayan Başbakandır, Anayasa'nın 90. Maddesini yok sayan Başbakandır, Key hesaplarını hukuksuz bir şekilde ödemeyen Başbakandır. Dolayısıyla hak arayanları tehdit edenler hukuksuzdur" dedi. Başbakan'ın açıklamalarına yanıt veren KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de Başbakan’ın sözlerinin, grevin büyüklüğünü ortaya koyduğuna işaret ettiğini söyledi. Şimşek, Başbakan’ın tehditlerinin sökmediğinin yarın yapılacak grevle görüleceğinin altını çizdi.

• Kayseri'de biraraya gelen KESK ve Kamu-Sen üyeleri 25 Kasım grevine çağırdı.

• Eğitim-Sen ODTÜ temsilciliğin çağrısıyla, 25 Kasım grevi için ODTÜ'lülere çağrıda bulunmak için Fizik Bölümü önünde buluşan akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler yemekhaneye kadar yürüyüş düzenlediler.

• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), 200 bin kadro açılması ve KPSS'nin yerine daha sağlıklı bir sistem getirilmesi talepleriyle Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı. Onu aşkın ilden gelerek Ankara’da buluşan yaklaşık 500 ataması yapılmayan öğretmen, AYÖP’ün düzenlediği eylem için Maltepe köprüsünde buluşarak Kızılay’da bulunan MEB’e yürüdü. Yürüyüş esnasında “200 bin atama istiyoruz”, “Oğluna gemicik öğretmene işsizlik”, “İşsize iş bulun, yoksa defolun”, “Savaşa değil eğitime bütçe”, “Öğretmen işsiz, öğrenci öğretmensiz”, “Ücretli köle olmayacağız” “Ölürsem Sebebi Yerleştirme Merkezi” sloganları atıldı.

• Çukurova Üniversitesi'nde öğlen saatlerinde başlayan 25 Kasım grevi ile ilgili bildiri dağıtımına polis ve özel güvenlik birimi müdahale etti. Saldırı sırasında bir kız öğrencinin kaburga kemiği kırıldı.

• Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren Torgem Tersanesi'nde çalışan işçiler, ücret alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle İstanbul Valiliği önünde eylem yaptı. İşçiler adına basın açıklaması yapan Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, tersanede çalışan sendika üyesi 24 işçinin dört ayı aşan ücret alacakları bulunduğunu söyledi. İşçilerin ücret alacakları ödenmediği gerekçesiyle 14 gündür iş bıraktığını ve iki gündür de dönüşümlü olarak açlık grevinde olduklarını belirten Dinç, yetkililerin soruna çözüm bulmasını istedi.

• Metrobüs zamlarına karşı Halkevleri ve Öğrenci Kolektiflerinin 23 Kasım Salı günü gerçekleştirdiği Akbil basmama eylemi 25 Kasım akşamı devam edecek.

• Sakarya’da Adapazarı Kültür Merkezi önünde biraraya gelen Demokratik Toplum Partisi (DTP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri ortak bir açıklama yaparak 25 Kasım’da yapılacak greve çağrı yaptı.

• Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Adıyaman tesislerinde geçici işçi statüsünde çalışan işçiler Petrol-İş Sendikası öncülüğündeki direnişlerine devam ediyorlar. Kadrolu çalışma ve toplu iş sözleşmesi talebiyle başlattıkları direnişlerini sürdüren TPAO işçileri, işlerine geri dönmek için verdikleri mücadeleye 100 günü aşkın süredir devam ediyor.

• KKTC Cumhuriyet Meclisi, göreve yeni başlayacak memurların maaşlarını asgari ücrete indiren yasa tasarısını görüşürken, tasarıya karşı çıkan sendikalar da meclis binası önünde eylem yaptı. Binlerce kişinin katıldığı eylemde polis ülke tarihinde ilk kez biber gazı kullandı ve 16 kişiyi gözaltına aldı. Meclis önündeki eylemde gazdan etkilenenler ve yaralananlar oldu. Eylemi düzenleyen sendikacılar, gözaltına alınan arkadaşları serbest bırakılıncaya kadar eylemlerine devam edeceğini duyurarak meclis önünden Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü binasına yürüdü.

• Ataması yapılmadığı için sözleşmeli–ücretli olarak MEB bünyesinde, dershanelerde işgüvencesiz ücretli köleler olarak çalıştırılan ya da işsiz kalan öğretmenlerin bir araya gelerek oluşturduklar Ataması Yapılmayan Öğretmenle Platformu 24 Kasım günü tüm öğretmenlerin kadrolu olarak atanması ve yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması talebiyle Ankara’da bir eylem gerçekleştirecekler.

• Tuzla'da, Çeliktrans Tersanesi'nde boyacı olarak çalışan 30 yaşındaki Mahmut Altınöz iş kazasına kurban gitti. Bir çocuk babası Altınöz, bu yıl aynı tersanedeki ikinci, aynı iş kolunda 13. ve toplamda 129. kurban oldu.

• Tez-Koop-İş Sendikası ile Migros Ticaret A.Ş. işverenliği arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri greve günler kala anlaşmayla sonuçlandı. Migros Genel Müdürlüğü'nde 22 Kasım 2009 Pazar akşamına kadar süren görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşma uyarınca Şok işyerlerinde çalışan sendika üyesi işçilere %6,5, Migros mağazalarında çalışan sendika üyelerine %7,5, Tansaş ve Tanet mağazalarında çalışan işçilere %5 oranında ücret zammı sağlandı.

• Polis tarafından sokak ortasında infaz edilen TKİP militanı devrimci işçi Alaattin Karadağ, 24 Kasım günü İstanbul Gazi Cemevi’nde yapılacak törenin ardından defnedilmek üzere memleketi Antakya’ya uğurlanacak.

• Gölcük Fabrikası’ndaki Ford Otosan işçilerinin çalışma sistemi değiştirilirken işçilerin 7.5 saat olan günlük çalışmaları 9 saate çıkarılıyor. Ford Otosan İşvereni ile işçilerin örgütlü olduğu Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi arasından varılan mutabakat gereği, 1 Aralık’tan itibaren günde 7.5 saat üzerinden 6 gün olan haftalık çalışma süresi, 9 saat üzerinden 5 gün olarak değiştiriliyor. Haftada 45 saat çalışacak olan işçiler, Cumartesi ve Pazar günleri dinlenecek.

• Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yönetimi, 25 Aralık’ta kamu çalışanlarının düzenleyeceği grevin afişini yasakladı. KESK ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın imzasının bulunduğu afişte “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek”, “İş Güvencesi”, “Eşit, Ücretsiz Sağlık Güvencesi” gibi talepler sıralanıyordu.

• KESK Merkez Yönetim Kurulu, KESK'li tutukluların serbest bırakılmasının ardından dayanışma gösterenler için bir teşekkür mesajı yayınladı.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve KESK tarafından 25 Kasım grevine çağrı amacıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Bakırköy sahilden yola çıkıp trafiğe kapalı yoldan Özgürlük Meydanı’na kadar alkış ve sloganlarla yürüyen platform üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptılar. “İki milyon kamu emekçisinin 25 Kasım'da ekonomik krizin bedelini ödememek, herkese sağlık, güvenli gelecek, parasız eğitim talebiyle greve çıktığını” belirten platform üyeleri, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu çatısı altında bir araya gelen işçi sendikaları, sağlık ve meslek odaları, mühendis ve mimarlar, emekten yana siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, platform ve siyasi çevreler olarak KESK'in almış olduğu grev kararına destek olacaklarını duyurdular. Açıklamaya göre, 25 Kasım günü Avrupa yakasında saat 11:30'da Çapa Hastanesi önünde toplanılacak. Anadolu yakasında 04:00’te Haydarpaşa Garı’nda buluşularak 08:30'da Sirkeci’ye geçilecek ve burada Anadolu yakasından gelecekler beklenerek, saat 11:30’da Beyazıt Beyazıt Meydanı’nda grevcilerle buluşmak üzere yola çıkılacak.

• Yurtsever Cephe Kocaeli İşçi Birliği bir basın açıklaması yaparak, 25 Kasım’da yapılacak bir günlük greve tüm gücüyle destek vereceğini ifade etti. Açıklamada şöyle denildi: "Sessiz kalınan her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, daha fazla işsiz kalıyoruz. Greve destek bu nedenle önemlidir. Greve tam destek veriyoruz. İşbaşı yapmayacağız, çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. 25 Kasım’da, saat 10:30’da Kocaeli Üniversitesi, saat 12:00’de Merkez Bankası önünde yapılacak eylemler için herkesten destek bekliyoruz.’’

• Eyleme destek olmak ve güçlendirmek amacıyla, 25 Kasım sabahı saat 04:00’te KESK yöneticilerinin Haydarpaşa’da olması bekleniyor. Daha sonra 08:30’da Sirkeci’ye geçecek olan KESK yöneticileri, saat11:30’da Sirkeci’de Anadolu yakasından gelecek olan katılımcılarla Beyazıt’a yürüyecek. Avrupa yakasından katılımcıların ise Çapa’da buluşup Beyazıt’a yürümesi bekleniyor. Ayrıca, Adana’da tren garının eylem merkezi olacağı belirtiliyor.

• Kule memurlarının örgütlü olduğu Türkiye Hava Kontrolörleri Derneği’nin de greve destek vererek iş bırakması ya da yavaşlatması bekleniyor. Havaalanlarında, saat 08:30 ile 10:30 arasında gelen ve giden uçakların iniş ve kalkışlarının yavaşlatılması ya da yapılmaması planlanıyor. Ayrıca havaalanlarının sağlık, muhasebe ve diğer alanlarında çalışan BTS üyeleri de iş bırakacak.

• Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bağlı 11 sendikadan bir olan BTS, 25 Kasım’da yapılacak olan bir günlük grevde demiryollarında ulaşımı durduracak. Grev, demiryollarında Salı gecesi 00:00’dan itibaren başlayacak. Bu saatte yolda olan yolcu trenleri, yolcuların mağdur olmaması için en yakın merkezi garda, yük trenleri istasyona varmadan bulundukları yerde durdurulacak. Trenlerin durdurulması için hareketi sağlayan makinist, tren şefi ve hareket memurundan birinin BTS üyesi olması yeterli. Banliyö trenleri ise, 25 Kasım sabahı saat 05:30’dan gece 00:00’a kadar çalışmayacak. Sendika temsilcileri ve ‘trenleri izleme komitesi’ üyeleri, Salı gecesinden itibaren ana istasyonlarda olacaklar. Komitelerde Türk Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım – Sen’den temsilciler de bulunuyor. Demiryolları Genel Müdürlüğü ile görüşen BTS yöneticileri, o gün için ulaşım sağlanamayacağından bilet satılmamasını istedi.

• Ataması Yapılamayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyesi öğretmenler Mersin’de Atatürk Caddesi'nde toplanarak Hastane Caddesi üzerinden sloganlarıyla AKP Mersin İl Binası önüne kadar bir yürüyüş düzenledi.

• MÜSİAD Antalya Şubesi’nin açılışına katılan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bu ülkenin yükünü iş adamları çekiyor” diye konuştu. Açılışı dualar ve ilahiler eşliğinde yapan Şahin, “Türkiye’nin özel sektörle kalkınacağına inanıyoruz” dedi. TBMM Başkanı Şahin şöyle konuştu: "Şu an Türkiye’de 20 milyondan fazla insan çalışıyor. Bunun sadece 2 milyon 570 bini kamuda çalışıyor. Bu ülkenin yükünü iş adamları çekiyor. Sizlere devletim adına meclisim adıma şükranlarımı sunmaya geldim. İşinizi büyütmeye çalışıyorsunuz. ‘Türk ekonomisini daha fazla çalışarak nasıl büyütebilirim, nasıl daha fazla insana ekmek verebilirim’ şeklinde düşündüğünüzü iyi biliyorum.”

• Halkevleri Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada 23 Kasım Pazartesi günü saat 18’de Mecidiyeköy Metrobüs Durağında ulaşım zamlarına karşı eylem yapılacağı duyuruldu.

• Eğitim-Sen Genel Merkezi, Türkiye’de büyük öğretmen grevlerini örgütleyen Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) yöneticilerini, 1969 grevinin 40. yılı ve 25 Kasım uyarı grevi vesilesiyle bir araya getirdi.

• 19 Kasım 2009 saat 21.00 sıralarında İstanbul’da Esenyurt ilçesi Saadetdere Mahallesi’nde Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler tarafından Alaattin Karadağ adlı devrimci işçi vurularak öldürüldü. Cinayet, İstanbul Emniyet Müdürü tarafından "çatışma" sonucu gerçekleşmiş olarak açıklandı. Görgü tanıkları ise olayın bir yargısız infaz olduğunu belirtti.

• ‘Açlığa, Yoksulluğa, İşsizliğe ve Zamlara Hayır’ mitingi bugün Ankara’da binlerce kişinin katılımı ile düzenlendi. Gençlik Parkı önünde buluşan gruplar, AKP karşıtı sloganlarla Kolej Meydanı’na yürüdüler. Mitinge KESK, TMMOB, Türk-İş Ankara Şubeleri, Ankara Tabip Odası, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Girişimi, İHD Ankara Şube, Halkevleri, CHP, DTP, EMEP, ÖDP ve TKP Ankara İl Örgütleri, Aka-Der, Alınteri, EHP, ESP Girişimi, Ekmek ve Özgürlük, Kaldıraç, SDP, Sosyalist Parti ve Toplumsal Özgürlük Platformu üyeleri katıldı.

• Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) ait İzmit Rafinerisi'nde gaz sıkışmasına bağlı parlama oldu, 2 işçi yanarak yaralandı.

• Bursa Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, Fomara Meydanı'nda 24 Kasım Öğretmenler günü öncesi ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekmek için eylem gerçekleştirdi. Açıklama sonrası ataması yapılmayan öğretmenler sokakta halka temsili ders verdiler. Tahtaya yazılan sorulara cevap veren emekçilerin eyleme ilgisi dikkat çekiciydi.

• 22 KESK'li 6 aylık tutukluluklarının ardından ilk duruşmalarında serbest bırakıldılar.

• İşçilerin 488 gün direnerek sendika ve toplu sözleşme hakkını kazandığı Novamed İlaç Fabrikası'nda patron sendikadan istifa etmeleri için işçilerin üzerinde sistematik bir baskı uyguluyor. Fabrikada 10 işçinin Petrol İş Sendikası Mersin Şubesi'ne üye olduklarının resmi olarak işyerine bildirilmesinin ardından işçiler üzerindeki baskılar artış gösterdi. Patron ilk olarak Münevver Demir adlı işçiyi işten çıkardı. Ardından da diğer işçilerin sendikadan istifa etmeleri için üzerlerinde baskı oluşturdu. Patronun bu baskısı yüzünden 7 işçi sendikadan istifa etmek zorunda kaldı. Demir ise, işe dönmek için açtığı davayı kazandı. Demir şimdi mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor. Ayrıca, Petrol İş Sendikası üyesi işçiler aynı vardiyada toplanarak, diğer işçilerle iletişimi engelleniyor.

• İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs zammını savundu.

• Migros, Tansaş ve Şok işyerlerinde çalışan 13400 işçi 24 Kasım'da greve çıkıyor.

• Halkevleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde metrobüs zamlarına karşı eylem yaptı.

• Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri ile ilgili olarak hazırladığı rapora ilişkin 20 Kasım günü İstanbul Tabip Odası’nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan ortak metni TTB Başkanı Gençay Gürsoy okudu. Gürsoy yaptığı açıklamada, meslek örgütlerine yönelen baskıcı ve anti demokratik yaklaşımı reddettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) 28.09.2009 tarihinde “Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları’nın Teşkilat ve Mali Yapıları, Denetimleri, Organlarının Seçimlerine Dair Esasların Değerlendirilmesi ile Bunların Etkin ve Verimli Şekilde Hizmet Yürütmelerinin ve Geliştirilmelerinin Sağlanması Amacıyla Alınması Gereken Tedbirler” konulu raporun tam içeriğinin kamuoyundan ve meslek örgütlerinden gizlendiğini, bu nedenle hukuksal yollara başvurulacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, meslek örgütlerinin hükümet politikalarına karşı muhalif olmaları nedeniyle "ideolojik faaliyet içinde olmakla" suçlanmalarının kabul edilemeyeceği belirtildi ve ve meslek örgütlerinin bu rapor doğrultusunda yürütülecek hükümet girişimlerine karşı mücadeleye kararlı oldukları vurgulandı.

• Mecidiyeköy'de Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısıyla biraraya gelen binlerce kişi metrobüs zamlarını protesto etti. Zamları protesto etmek için toplanan binlerce kişi "Koyun değiliz zamları geri aldıracağız" pankartı açtı. Eylem sırasında öğrenciler, emekçi kadınlar ve TKP İstanbul İl Örgütü adına konuşmalar yapıldı. Eylemde okunan basın açıklamasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) dün yapılan "metrobüsün zamlı hali bile ucuzdur" şeklindeki basın açıklaması eleştirildi. Özel makam aracından inmeyen Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın toplu taşımanın ucuz olup olmadığını bilemeyeceği belirtilen açıklamada, "İstanbul bir emekçi kentidir, her gün metrobüse milyonlarca işçi, işsiz ve öğrenci binmektedir ve zamlar yüzünden toplu taşıma halkımız için artık giderek lüks hale gelmektedir" denildi.

• Ankara’da KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK, Türk-İş Ankara Şubeleri, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Girişimi, İHD Ankara Şube, Halkevleri, CHP, DTP, EMEP, ÖDP ve TKP Ankara İl Örgütleri tarafından ortaklaşa düzenlenen “Krize, Açlığa, Yoksullaştırmaya, İşsizliğe, Zamlara Hayır” mitingi 21 Kasım Cumartesi saat 15:00'de Kolej meydanında yapılacak. Mitinge gidiş için buluşma saat 13:00'de Gençlik Parkı önünde olacak.

• Kırkağaç’ta görev yapan Tekel işçileri adına Tek Gıda-İş Sendikası Kırkağaç Tekel Baş Temsilcisi Halil Tuğrul Sümer bir açıklama yaparak, Özelleştirme İdaresi’nin 4-C statüsünde diğer kurumlara aktarma kararına tepki gösterdi. Tek Gıda-İş Sendikası Kırkağaç Tekel Baş Temsilcisi Sümer, Kırkağaç Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nün tüm işçilerinin katıldığı bir basın açıklaması yaparak, seçimler öncesinde kendilerine özlük haklarıyla başka kurumlara geçiş vaadinde bulunan siyasileri sözlerinde durmaya davet etti.

• DİSK tarafından yapılan açıklamada, 25 Kasım 2009 genel uyarı grevlerine, aynı gün saat 11:00'de bütün işyerlerinde 'AKP halka hesap ver' adı altında temsilciler tarafından okunacak bildirilerle destek verileceği, kitlesel basın açıklamalarına katılınacağı belirtildi ve bütün işçiler, emekçiler, yoksullar, ezilenler eyleme destek vermeye çağrıldı.

• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, işten çıkarılmalara ve zamlara karşı ''AKP Elini Ekmeğimden Çek. Zamlara Hayır'' içerikli bir kampanya başlattıklarını açıkladı.

• HSGGP, yaptığı yazılı açıklama ile 25 Kasım grevine destek vereceğini açıkladı.

• Direnişteki Esenyurt Belediyesi işçileri direnişlerinin 94. gününde yürüyüş gerçekleştirdi.

• KESK'e yönelik eş zamanlı operasyonlar kapsamında Mayıs 2009'da tutuklanan 22 KESK üye ve yöneticisi 19 Kasım günü İzmir'de ilk duruşmalarına çıkarıldılar. Aralarında KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülçin İsbert ve KESK Eski Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir'in de bulunduğu KESK üye ve yöneticileri İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkartılırken duruşma için çeşitli illerden KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri de adliye önünde toplandılar. KESK'lilerle dayanışma amacıyla adliye önünde toplanan yüzlerce kişi basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK'li tutuklulara özgürlük talebi haykırıldı. Bayraklı Adliyesi otoparkında biraraya gelen kamu emekçileri adliye C kapısına yürüdüler. Yürüyüşte “KESK’li tutuklulara özgürlük! KESK’e dokunma / KESK” pankartı taşıdılar. C kapısı önüne gelindiğinde KESK Genel Başkanı Sami Evren bir konuşma yaptı.

• Sendikalı oldukları için işlerinden atılan ve yaklaşık 40 gün boyunca hastane önünde direndikten sonra işlerine geri dönen SSK Okmeydanı Araştırma Hastanesi işçileri ve dostları dayanışma etkinliğinde biraraya geldiler. Salon Figaro’da düzenlenen etkinliğe Dev-Sağlık İş'in mücadelesini anlatan bir slayt gösterisiyle başlanırken, ardından Dev Sağlık-iş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi direnişinde yer alan işçiler çeşitli konuşmalar yaptılar.

• İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü’nde (İYTE) yemek fiyatlarına son bir yıl içerisinde üçüncü kez zam yapılması nedeniyle yapılan protestoların ardından Enstitü yönetimi İYTE emekçileri ve öğrencileri hakkında idari soruşturma başlattı.

• Sırma - Pepsi İzmit Dağıtım’da çalışan işçiler, sosyal güvenlikten yoksun çalıştırılmalarına ve mesai ödemesi yapılmamasına tepki olarak iş bıraktı.

• TKP’li öğrenciler ulaşım zamlarına karşı eylemlerini sürdürürken, İstanbul halkına 20 Kasım Cuma günü için miting çağrısı yaptılar.

• Genç-Sen'li öğrenciler 17 Kasım Uluslararası Öğrenci Hakları Günü'nde sendikalarının kapatma davasına karşı sokaktaydı. Genç-Sen çeşitli illerde yaptığı eylemlerle kapatma davasını protesto etti.

• Emekli-Sen Manisa'da 12 ve 17 Kasım tarihleri arasında ilaçlardan ve muayene ücretlerinden alınan katkı paylarına karşı imza masası açtı. 13 Kasım günü SSK önünde ilaç bırakma eylemi gerçekleştiren Emekli-Sen'liler 15 Kasım günü de emeklilerin ve tüm emekçilerin sıkıntılarını anlatmak için yerel televizyon kanalı ETV'de söyleşi gerçekleştirdi. 17 Kasım günü de Emekli-Sen Şubesi önünden Manolya Meydanı'na alkış ve sloganlarla yürüyerek bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada emeklilerin, işsizlerin, işçilerin açlık ve sefalet içinde yaşadığı ifade edildi. İlaçlardan ve muayene ücretlerinden alınan katkı payları ile sağlığın paralı hale getirildiği söylendi.

• Bodrum Devlet Su İşleri'ne bağlı Eser İnşaat adlı taşeron firmada çalışan 150 işçi, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle Bodrum girişindeki yolu iş makineleriyle trafiğe kapattı. İşçiler, firma yetkililerinin sorunu çözmesi halinde eylemi bitireceklerini aksi takdirde, yolu açmayacaklarını bildirdi. Jandarmanın 'yolu açın' şeklindeki baskısına rağmen oturma eylemlerini devam ettiren işçiler, taşeron firmanın ücretlerini ödemesi halinde eylemlerini bitireceklerini açıkladı.

• Uludağ Üniversite Hastanesi’nde çalışan Dev Sağlık-İş üyeleri hakları için iş bıraktı.

• Kent AŞ işçileri 18 Kasım sabahı aileleriyle CHP İzmir il binasını işgal etti.

• Karahan Tekstil işyerinde direnen işçi Adem Guli Marks&Spencer’ın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

• Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan MESS binasına yakın bir noktadan “Kavel, Demirdöküm, Profilo, Netaş... mücadele geleneğimizdir! İşçilerin birliği MESS'i yenecek!” pankartı açarak yürüyüşe geçen metal işçileri 12 Eylül karanlığını yırtan şanlı Netaş grevini selamladılar, 22 Kasım Pazar günü toplanacak olan Metal İşçileri Kurultayı'na çağrı yaptılar.

• OMÜ Fransızca ana bilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr Ali Demir’e aynı ana bilim dalı öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Halil Aytekin tarafından gerçekleştirilen fiziksel saldırı üzerine Eğitim-İş Sendikası Samsun Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı. ADD Samsun Şubesi, Birleşik Kamu İş, Birleşik Sağlık İş, Birleşik Büro İş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Samsun Şubesi, Köy Enstitüleri Mezunları Derneği, Kültür Sanat İş, Samsun Eğitim Derneği, Samsun Yerel Tarih Grubu, Ticaret Lisesi Mezunları Derneği, Yerel İş ve Eğitim-İş sendikalarının yaptığı ortak basın açıklamasına Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de Samsun’a gelerek destek verdi.

• Geçen hafta açlık grevi başlatan Emekli-Sen, Meclis önüne yapılan yürüyüşle topladığı imzaları teslim etti.

• Maliye Bakanlığı, maddenin iptalinin ardından kamu kuruluşlarına bir yazı göndererek 10 liralık toplu görüşme priminin Kasım ayında ödenmemesini istedi. Bakanlık, ikinci bir yazıyla ödeme yapılmışsa tutarın Aralık maaşından mahsup edilmesi talimatını verdi. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 2006'da ödemeye ilişkin yasanın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu geçen hafta sonuçlandırmış, sendikalı memurlara ek ödeme yapılmasının, sendikaların bağımsızlığı ilkesine aykırı olduğuna karar vermişti. Hükümet, yeni bir düzenlemeyle ödemenin önünü açmazsa sendikalı memurlar maaşlarını bundan sonra kesintili alacak. Böylece 2010 artışlarıyla 25 ile 43 lira arasında zam alan sendikalı memurların 10 lirası zamlı maaştan önce kesilmiş olacak.

• Dev-Sağlık İş üyesi Kızılay Kan Merkezleri çalışanları işe iade davasını kazandı.

• Okmeydanı Hastanesi'nde taşeron sağlık işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı. Dev Sağlık-İş ve işçilerin başlattığı direniş 16 Kasım günü hastane yönetiminin geri adım atması ve sendikanın taleplerini kabul etmesi ile sonuçlandı.

• SES üyeleri, döner sermayenin adil dağıtılması talebiyle Cerrahpaşa'da iş bıraktı.

• 2009 Taksim 1 Mayısı'ndan tam 6 ay sonra 3 kişi hakkında tutuklama kararı çıktı.

• Büro Emekçileri Sendikası üyesi memurlar 17 Kasım günü İstanbul ve İzmir'de basın açıklamaları yaparak maliye emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Maliye emekçileri yaşanan sorunlara karşı 25 Kasım'da gerçekleştirilecek uyarı grevine katılmaya çağrıldı.

• KESK İstanbul Şubeler Platformu toplantısında 25 Kasım günü uyarı grevi ile birlikte iki koldan Beyazıt Meydanı'na yürüme kararı alındı. Anadolu Yakası'ndan gelecek olanların saat 11.00'de Sirkeci'de toplanmasına, Avrupa Yakası'ndan katılacak olan emekçilerin ise Çapa Tıp Fakültesi'nde toplanmasına karar verildi.

• 21 Kasım’da Ankara’da yapılacak olan Açlığa, Yoksulluğa, İşsizliğe ve Zamlara Hayır Mitingi'ni duyurmak amacıyla Hacettepe Üniversitesi hastanesinin bahçesinde çağrı metnini dağıtan Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyesi sağlık emekçileri, özel güvenlik tarafından zor kullanılarak hastane çevresinden uzaklaştırıldı.

• Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi'nin 29. Olağan Genel Kurulu 15 Kasım günü yapıldı. Genel kurul canlı bir tartışma ortamına sahne oldu. Sınıf sendikacılığı vurgusu ekseninde bir muhalefet dikkat çekti. Tuzla Şube Başkanı Binali Tay tekrar aday olurken karşısına Metin Şekerci başkanlığında muhalif bir liste çıktı. İki listenin yarıştığı kurulda, 134 delegenin tamamı kurula katılıp oy kullandı. Binali Tay 75, Metin Şekerci 53 oy alırken 6 delege bir tercihte bulunmadı böylece eski yönetim yeniden seçilmiş oldu.

• Sinter Metal işçilerine fabrika önünde, Sinter Metal patronu tarafından saldırı düzenlendi. Fabrika müdürü işçileri silahla tehdit etti.

• Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Tokat Turhal, Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Samsun Çarşamba şeker fabrikalarının Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı ile satışa çıkarılmasına karşı tepkiler Kırşehir'de gerçekleştirilen mitingle dile getirildi. Ahi Stadyumu önünde başlayan eyleme binlerce Şeker fabrikası işçisi "Şekeri satanı biz de satarız!”, “Kırşehir uyuma fabrikana sahip çık!”, “Petlas satıldı sıra şekerde!" şeklinde sloganlar atarak ellerinde pankartlarla Ahi Meydanı'ndaki miting alanına kadar yürüyerek katıldı.Mitingte Şeker-İş Genel Başkanı yaptığı konuşma boyunca adeta hükümete yalvardı, hükümeti vicdanlı davranmaya çağırdı, şeker işçilerinin vatanseverliği ve devletine olan bağlılığından bahsetti. MHP’nin genel başkan yardımcısı Kırşehir milletvekili Metin Çobanoğlu sendika başkanı tarafından kürsüye davet edilerek konuşturuldu.

• Eylül ayında, SGK'da gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 50,9 düzeyinde kaldı. Eylül ayına ait rakamların açıklanması ile birlikte, 2009’un ilk 9 ayının toplamında gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 66 ile yılın en düşük seviyesine gerilediği ortaya çıktı. Kurumun bu dokuz aya ait toplam finansman açığı da 3 milyar 165 milyon 823 bin liraya ulaştı.

• İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı verilerine göre son bir yıl içinde çalışma çağındaki nüfus 873 bin kişi artarken tarım dışı istihdam 192 bin kişi azaldı, resmi işsizlerin sayısı da 927 bin kişi artarak toplam 3 milyon 429 bin kişi oldu. İşsizlik oranı bir ay önceki rakam olan yüzde 12,8'den 13,4'e yükseldi.

• Halkevleri Hukuk Birimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan zammın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Zamlar ile birlikte insanların temel haklarından olan ulaşım hakkının engellediğinin ifade edildiği dava dilekçesinde, idarenin zam kararının kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.

• Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapısında 2 Ekim'de bu yana direnişlerini sürdüren işçiler için, 18 Kasım Çarşamba günü saat 19:30'da bir dayanışma gecesi düzenleniyor. Etkinliğin düzenleneceği Salon Figaro’nun adresi: Hürriyet Mah. Dr.Cemil Bengü Cad. No: 39/6 Çağlayan İstanbul

• Diyarbakır’ın Bismil İlçesine bağlı Sinan köyü sakinleri, ağaya başkaldırdı. Köylüler tarlaları sürmek için gelen ve ağaya ait olduğu iddia edilen traktörlere izin vermedi.Sinan Köyü sakinleri, ağanın hile ile topraklarına el koyduğunu ifade ederek traktörlere izin vermemesi üzerine arbede çıktı. Jandarma olaya müdahale ederek direnen emekçi köylüleri gözaltına aldı.

• TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendisler Kurultayı'nın son gününde kamulaştırma ve asgari ücret tartışmaları dikkat çekti. Özelleştirmelerin ücretli mühendis mimar ve şehir plancıları üzerindeki etkisi başlığında, Ankara yerel kurultayında kabul edilen “TMMOB, emperyalist bağımlılık ilişkilerinin bütün yönlerine karşı mücadeleyi; ülke kaynaklarına, bağımsız bir bilim ve teknoloji politikasına dayalı, planlı bir sanayileşme ve kalkınma hamlesinin örgütlenmesini savunur; özelleştirmeye karşı, geçmişte özelleştirilmiş kuruluşların yeniden kamulaştırılması içine alacak biçimde mücadele ederek kamu kesimi yatırımlarının sanayileşme ve kalkınmaya temel oluşturulması talebini etkinleştirerek sürdürür" önergesi, içinde yer alan “özelleştirilmiş kuruluşların yeniden kamulaştırılması” ve “kalkınma hamlesinin örgütlenmesi” vurgularına yapılan itirazlar sonucu yapılan oylamada kabul görmedi. Mühendisler için asgari ücret konusunda ise iki farklı yaklaşım göze çarptı. İlki TMMOB’nin üyesi mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücret tespit edip açıklamasını önerirken, ikinci öneri bunun tersine tüm emekçileri içermeyen bir asgari ücret yaklaşımının, ücretli mühendislerin de parçası olduğu işçi sınıfını bölen bir yaklaşım olacağı yönündedeydi. Kurultay bu konuda mühendisler için ayrı bir asgari ücret belirlenmesi önerisini reddetti.

• Ziraat Bankası'nın, 765 kişilik özürlü kontenjanının sadece 310'unu, 385 eski hükümlü kontenjanının ise sadece 5'ini doldurduğu ortaya çıktı. İşkur'un da bu nedenle bankaya 10 milyon 75 bin TL'lik ceza kestiği kaydedildi. Konuya yönelik olarak milletvekillerinin tepkisi ile karşılaşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, özürlülerin çalıştırılması konusunda zorluk çektiklerini kaydederek, bin 200 Ziraat şubesinde özürlü çalışanlar için tadilat yapmalarının mümkün olmadığını aktardı.

• 25 Kasım uyarı grevi hazırlıkları çerçevesinde İzmir SES Şube'de işyeri gezileri yapıldı.

• Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde silikozis hastalığı nedeniyle istirahate çekilen 24 yaşındaki kot taşlama işçisi Hacı Ünal hayatını kaybetti. 2 yıldır hastalıkla boğuşan Ünal, köyde silikozisten hayatını kaybeden 9’uncu işçi oldu.

• Ankara'da Sİ-DER, MİKE, Ostim ve Tekstil İşçileri sefalet ücretine karşı kampanya başlattı.

• Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu, 15 Kasım Pazar günü, Novamed fabrikasında yaşanan yeni hak ihlallerine ilişkin Taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklaması gerçekleştirerek, “Novamed fabrikasında yaşananların takipçisiyiz” dediler. TaksimTramvay Durağı’nda “Novamed’li kadınların yanındayız”, “Yaşasın kadın dayanışması!” dövizlerinin açıldığı eylemde konuya ilişkin yapılan açıklamada, 26 Eylül 2006 tarihinde Petrol-İş Sendikası’na üye 81 kadın işçinin saldırılara karşı sendikalaşma hakları için greve gittikleri, 448 günlük direnişleri sonucunda üç yıllık toplu iş sözleşmesi imzalayarak grevin sonlandırıldığı hatırlatıldı. 1 Ocak 2008 tarihinde kadın işçi grevcilerin işbaşı yaptığı, fakat sendika üyesi kadın işçilerin aynı vardiyaya toplandığı ve diğer işçilerle iletişimlerinin kesildiği, bu yolla sendikal örgütlenme çalışmalarının engellendiği söylenen açıklamada ayrıca, Temmuz ayında hatalı üretim yaptığı gerekçesiyle yeni örgütlenmelerde adı öne çıkan Münevver Demir’in işten çıkarıldığı, yeni üye işçilerin çoğunluğunun ise işten atılma korkusuyla istifa ettikleri söylendi. Kot taşlama işçileri silikozise bir kurban daha verdi. 24 yaşındaki Hacı Önal yaşamını yitirdi.

• Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu ay ve gelecek yıl içinde yapmayı planladığı kadrolu öğretmen atamalarının yetersiz olduğunu savunan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) çeşitli illerde eylemdeydi. AKP Samsun İl Başkanlığı önünde düzenlenen eylemde biraraya gelen AYÖP Samsun üyeleri Bakan Nimet Çubukçu'ya tepki gösterdi. AYÖP’ün Adana’daki üyeleri de İnönü Parkı’nda bir açıklama yaparak yapılacak sınırlı atamaları protesto ettiler. AYÖP üyeleri Samsun ve Adana dışında Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Iğdır, İzmir, Kırşehir, Mardin, Urfa, Uşak ve Van’da da eşzamanlı basın açıklamaları yaparak Kasım ayında yapılacak olan 10 bin öğretmen ataması ve 2010 yılında yapılması planlanan 40 bin öğretmen alımını protesto etti.

• Domuz gribi (H1N1) virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla hacı adayları bile risk grubuna dahil edilirken, sağlık emekçilerinin aşılanması taşeron engeline takılıyor. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde domuz gribi salgınına karşı hastane personeli aşılanırken, taşeron şirkete bağlı işçilere aşı hakkı tanınmadı. Oysa taşeron işçileri risk grubunun başını çekiyor.

• Emekli-Sen, 2010 bütçesinden emeklilere daha fazla pay ayrılması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Ankara’da Emekli-Sen Genel Merkezi’nde açlık grevine başladı. Dört gün devam edecek olan ve beş kişi ile başlayan açlık grevi, Emekli-Sen yönetici ve üyeleri, KESK ve DİSK yöneticilerinin katıldığı basın açıklaması ile duyuruldu. Basın açıklamasında, 1995 yılında kurulan Emekli-Sen’in sürekli engellemelerle karşılaşmasına rağmen bugüne kadar mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklileri mağdur eden yasalara karşı dava açtıklarını, sağlıkta yıkım programına karşı mücadele ettiklerini söyledi.

• Türk Mimar Mühendis ve Odalar Birliği (TMMOB) adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi sekretaryasının düzenlediği Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları kurultayı 14-15 Kasım tarihleri arasında İTÜ Maçka kampüsünde gerçekleştiriliyor. Kurultayın ilk gününde ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma yaşamını belirleyen ve etkileyen konular tartışmaya açıldı.

• KESK üye ve yöneticilerinin tutuklanmasını protesto için Kars'ta yapılan basın açıklamasına polis izin vermedi. Açıklama yapmak isteyen KESK üyelerinden 34 kişi gözaltına alınırken, gözaltıların ardından bir kez daha bir araya gelen KESK üyeleri bir basın açıklamasıyla saldırıyı protesto etti.

• KESK Gaziantep Şubeler Platformu, Öğretmenevi’nin önünde bir basın açıklaması yaparak KESK üyelerine yönelik baskıları kınadı.

• Edirne’de Havsa yolu üzerindeki bir ayçiçeği yağı fabrikasında ekstrasyon bölümündeki hekzan gazı yüklü tanklarda gaz sıkışması sonucu patlama oldu. Patlamada 7 işçi yaralanırken, 4 işçinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

• İBB Basın Danışmanlığı, 16 Kasım'dan itibaren metrobüs ücretlerine yüzde 33 oranında zam yapılacağını açıkladı.

• "Yüksek Hızlı Tren" Eskişehir girişinde raydan çıktı. Kaza yapan trende sadece makinistin kadrolu olduğu diğer personelin ise taşeron firmadan olduğu ve eğitim almadığı öğrenildi. Kazada hayatını kaybeden kimse olmadı.

• KESK Genel Başkanı Sami Evren ve beraberindeki yöneticiler, 25 Kasım’da yapılacak greve destek çağrısı için sırası ile EMEP, ÖDP ve TKP yöneticileri ile görüştü.

• Yurtsever Cephe İşçi Birliği aylık bülteninin Kasım 2009 sayısında sanayi üretimindeki çöküş mercek altına alındı. Bültene http://www.iscibirligi.org/bulten/ycib-kasim2009.pdf adresi üzerinden internette erişilebiliyor.

• İstanbul Valiliğinin, ''Sendikalar Kanunu'nda öğrencilerin sendika kurmasına ilişkin bir düzenleme olmadığı'' gerekçesiyle Genç-Sen'in kapatılması talebiyle açtığı davanın duruşması 17 Kasım'da görülecek.

• Samsun Gübre Fabrikası'nda taşeron firma işçisi olarak çalışan ancak özelleştirme sonrası 2003 yılında iş akitleri feshedilen 112 işçi, Petrol-İş Sendikası'nın hukuk mücadelesi sonrası 4-C kadrosunda işe başlama hakkı kazandı.

• Sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmesi ile ilgili düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin Salı günü Resmî Gazete'de yayınlanan kararı ile iptal edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan KESK, 2005 yılında gündeme gelen 5 YTL’lik sözkonusu ödeneğe sert biçimde karşı çıktığını, devlet kesesinden sendikacılık yapılamayacağını defalarca dile getirdiğini ifade etti. “İşveren parasıyla sendikacılık yapılamayacağı ILO genel kuruluna taşınmış ve girişimlerimiz sonucu bu konu hakkında CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’nde yukarıdaki kararla sonuçlanan iptal davası açılmıştır” dedi.

• DİSK Dev Sağlık İş Genel Merkezi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapmış olduğu müracaat sonucu Bölge Çalışma Müdürlüğü iş müffetişleri ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ni denetlemiş, 1990 yılından bu yana yapılan tüm ihalelerin muvazzaalı olduğunu ve çalışan 1200 işçinin işe giriş tarihlerinden beri asıl işverenin işçileri olduğunu rapor ederek kesinleştirmişti. Bunun üzerine SGK yasa ve yönetmeliği gereği tescil işlemleri yerine getirilmediği için Dev Sağlık-İş üyesi işçiler 12 Kasım'da işyerinden topladıkları dilekçelerle yola çıkarak SGK binası önüne yürüdüler. Tescil işlemlerinin yerine getirilmesi talebilye basın açıklaması gerçekleştirdiler.

• Cumhuriyet’in ESTIMA’ya yaptırdığı “Ailelerin geçim araştırması” ülke gerçeğini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre her iki aileden birinin aylık geliri toplam giderlerini karşılamaya yetmiyor! Yine araştırmada her iki aileden birinin borçlu olduğunu belirtiliyor. Araştırmaya göre ailelerin geçiminin her yıl daha da zorlaştığı, çalışan kişi sayısının artan işsizlik nedeniyle düştüğü, ailelerin yüzde 54.5’inin borçlu olduğu, ailelerin yüzde 83.5’inin son 5 yıl içinde gelirlerinde olumlu bir gelişmenin yaşanmadığı ve ailelerin yüzde 39’unun ise gelirlerinin azaldığı ortaya çıktı.

• SES Aksaray Şubesi, döner sermayenin adil dağıtılması talebiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, “Dönerler adil dağıtılsın! / SES Aksaray Şube” pankartıyla “Krizin faturasını patronlar ödesin!”, “Zamlar geri çekilsin!”, “Krizi biz yaratmadık, yaratanlar ödesin!” ve “Döner sermaye arttırılsın, adil dağıtılsın!” dövizleri taşındı.

• Başbakanlıkta yürütülen ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda çok sayıda değişiklik yapmak üzere hazırlanan taslakta hükümet yandaşı memurlarla bürokrasiye hizmet edecek devlet memurlarının ikiye ayrılması öngörülüyor.Sözkonusu saldırı yasalaşırsa “uygulama memurluğu” sistemiyle hükümet yanlısı işbirlikçi, yalaka ve yandaş memurluk dönemi başlayacak. Buna göre, mevcut memurluk sistemi iki parçalı bir yapıya dönüşecek. “Uygulama memuru” ile “devlet memuru” ayrılacak. Sendikaların “hükümet memuru” ya da “siyasi memur” diye adlandırdığı “uygulama memurları”, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve üst kurul üyeleri gibi üst düzey bürokratlardan oluşacak. Bu statüdeki memurlar hükümetlerle göreve gelip, o hükümetin dönemi sona erince kendiliğinden görevden ayrılacaklar. Bu kapsamda 657 sayılı kanunda kamuda üst düzey görevlere atanabilmek için 12 yıllık devlet memuriyeti şartı arayan hükmün tamamen kaldırılması sözkonusu olacak. Böylece özel sektörden “siyasi memur”, “hükümet memuru” ya da “uygulamacı memur” olarak yönetici de rahatlıkla atanacak. Yeni düzenleme ile işgüvencesine göz dikilen kamu emekçileri ise köleliğe mahkum edilecek. Sermaye hükümetleri yandaş memurlarıyla, devlet ise özel bürokratlarıyla ayrıcalık kazanırken hizmet üreten emekçilerin kazanılmış hakları tümüyle ortadan kaldırılacak. Hükümet işbirlikçisi Memur-Sen düzenlemeye destek verirken Kamu-Sen ile KESK düzenlemeye karşı çıkıyor.

• KESK İstanbul Şubeler Platformu Tüm Bel-Sen’in AİHM’e açtığı toplu sözleşme hakkına ilişkin davanın AİHM tarafından kabul edilmesinin birinci yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdiği eylemle toplu sözleşme haklarının kabul edilmesini ve tüm iş kollarında uygulanmasını talep etti. Açıklamada, toplu sözleşme hakkının tanınmaması durumunda eylemlerin devam edeceği söylendi. 25 Kasım uyarı grevine destek çağrısında bulunuldu.

• Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün sendikanın görüşme taleplerini geri çevirmesi üzerine Ankara Cebeci ve İbn-i Sina Hastaneleri önünde toplanan sağlık emekçileri iş bırakma eylemi yaptılar. Sağlık emekçileri, eyleme katılmaları durumunda haklarında soruşturma açılacağı yönünde Rektörlük tarafından tehdit edilmelerine rağmen eyleme kalabalık bir şekilde katıldılar. Eylem iki hastanede eşzamanlı olarak başladı. Cebeci Hastanesi önünde toplanan SES üyeleri hastane bahçesinde sloganlar atarak diğer sağlık emekçilerini de eyleme davet ettiler. Daha sonra İbn-i Sina Hastanesindeki eylemcilerle buluşup İbn-i Sina Hastanesi Akademik Yerleşkesi önünde basın açıklaması yaptılar. Eylem, 25 Kasım’da ülke çapında çapılacak iş bırakmaya güçlü katılım çağrısı ile sona erdi. SES Ankara Şubesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 4 aydır eksik ödenen ve 4/B'lilere ödenmeyen döner sermayelerle ilgili olarak yaptığı eylem ve yürüyüşlerle hastane yönetimini uyarmıştı. Tüm sağlık çalışanlarına eşitlik ve adalet isteyen SES’li emekçiler döner sermaye ödemelerinin bir an evvel yapılmasını istemişlerdi.

• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Güney Kent mahallesindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde yaptığı basın açıklamasında, muayene ücretlerinin kaldırılmasını talep ederken, bütün emekçileri 25 Kasım’da düzenlenecek mitinge davet etti.

• KESK ile Kamu-Sen'in 25 Kasım'da toplu iş sözleşmesi hakkının kullanılması için 1 günlük uyarı grevi yapma kararı üzerine ODTÜ'de hazırlıklar başladı. ODTÜ Egitim-Sen temsilciliği, Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) ODTÜ Emekçileri'nin desteğiyle yürüttüğü hazırlıkların bir başlangıcı olarak bir yürüyüş düzenledi. İdari personel dışında akademik personelin ve öğrencilerin de katıldığı yürüyüşte ''Grev hakkımız söke söke alırız'', "Zam zulüm işkence işte AKP", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla yemekhane binasına yüründü ve burada bir basın açıklaması yapıldı.

• 260 bin kişinin çalıştığı mobilya sektöründe ekonomik kriz nedeniyle 25 bin işçi işini kaybetti.

• DİSK-Emekli Sen Bursa Şubesi yaptığı eylemle sağlıkta dönüşüm programını protesto etti. Altıparmak SSK önünde toplanan Emekli-Sen üyeleri adına basın açıklamasını yapan Bursa Şube Başkanı Günay Onayman "sağlıkta dönüşüm" yasası olan 5510 sayılı yasanın sosyal güvenliğimizi yok edip sağlığımızı bozduğunu belirterek emekçileri mücadeleye çağırdı. “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Parasız, nitelikli sağlık!” sloganlarının atıldığı eylem sonunda Emekli-Sen üyeleri yanlarında getirdikleri ilaçları SSK İl Müdürlüğü önüne bıraktılar.

• DİSK Emekli-Sen Manisa şubesi, ödenen katkı paylarıyla ilgili imza kampanyasını gerçekleştirdiği basın açıklaması eylemi ile sonlandırdı. Emekli-Sen binası önünde toplanan emekçiler alkış ve sloganlarla SSK binası önünü yürüdü. 60 kişinin katıldığı eyleme KESK Şubeler Platformu üyeleri, ÖDP, TKP, DTP, EMEP, SGD ve MİB-DER destek verdi.

• KESK ve Kamu-Sen’in 25 Kasım’da yapacağı uyarı grevi için hummalı bir çalışma var. Her ne kadar henüz kamuoyuna yansımasa da sendikalar işyerlerinde ciddi bir çalışma yürütüyor. Hemen hemen her gün toplantılar yapılıyor. Sendikacılar sadece kendi üyelerine değil bütün çalışanlara neden grev yapacaklarını anlatıyorlar. KESK ve Kamu-Sen, bugüne kadar bazı eylemlerde yan yana gelmek zorunda kalmış olsalar bile ilk kez birlikte bir grev örgütleyecekler.

• KESK'e bağlı Haber-Sen İstanbul Şubeleri, işyerlerinde domuz gribine karşı önlem alınması ve kamu emekçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için 11 Kasım günü Sirkeci Büyük Postane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. PTT emekçileri, “Köle değil emekçiyiz”, “Yıllık izin hakkımız, kullanacağız”, “Personel açığı kapatılsın” ve “Kefalet paralarını gasp edenlerden emekçiler hesap soracak” dövizlerinin yanısıra KESK flamaları taşıdılar.

• SES Aksaray Şubesi, döner sermayenin adil dağıtılması için İÜ Kardiyoloji Enstitüsü önünde eylem yaptı.

• Karahan Tekstil fabrikasından işten atılan Adem Guli, fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi ve keyfi işten atmaya karşı 12 Kasım'dan itibaren direnişe geçeceğini ilan etti.

• Kenan Torlak’a ait Torgem Tersanesi taşeronu Yet Denizcilik’te işten çıkarılan işçilerin 3 aylık ücretlerinin ödenmemesi ve Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç’in bu konuda görüşme yapmak için gittiği şirkette Torlak ve adamları tarafından saldırıya uğraması protesto edildi. DİSK’e bağlı Limter-İş tarafından Torgem tersanesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan sendikanın genel sekreteri Kanber Saygılı, tersanede kriz bahanesiyle işten çıkarılan işçilerin üç aylık ücretlerinin ödenmediğini belirtti. Kamber Saygılı şöyle konuştu: "Sendikamızın Genel başkanı Cem Dinç Torgem tersanesi patronuyla görüşmeye gitti. Amacımız sorunlarımızı konuşarak çözmekti. Oysa Torgem tersanesi patronu ve korumaları başkanımıza sözlü ve fiziki olarak saldırmış, çözümsüzlükte diretmişlerdir. Bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Direnişimizle bu saldırıyı yanıtlayacağız". Basın açıklamasına katılan Limter İş Genel Başkanı Cem Dinç de, Torgem patronu Kenan Torlak’ın “tam da kendisine uygun bir davranış sergilediğini” söyledi. Dinç, “Kabadayılıkla bizleri sindireceklerini sanıyorlarsa fena halde yanılıyorlar. 30 yıllık tarihimize bakarlarsa bunu göreceklerdir” dedi. DİSK Eğitim Daire Başkanı Celalettin Aykanat ise Limter-İş sendikamızın genel başkanı Cem Dinç’e yapılmış olan bu saldırı aslında DİSK’e yapılmıştır” dedi. Deri-İş Sendikası Tuzla şube başkanı Binali Tay da saldırıyı kınadıklarını, Limter-İş’in yanında olduklarını açıkladı.

• Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde çalışan bin civarındaki işçi, Sağlık Bakanlığı’nın yönergesi doğrultusunda, 170 saat boyunca temizlik ile ilgili konularda eğitim almaya zorunlu bırakılıyor. Taşeron firma Andaç tarafından Mamak Belediyesi ile anlaşmalı olarak verilen sertifika kursu için işçilerden 30’ar TL toplandı. Fazla mesai ücreti yerine bir de ceplerinden para vermek zorunda kalan işçiler, eğer sertifikanız olmazsa işten atılırsınız diye tehdit edildiler. Yol paraları gibi hakları gasp edilen ve asgari ücretle boğaz tokluğuna çalıştırılan işçiler, haftada dört gün 3,5 saat fazla mesaiye işsizlikle tehdit edilerek zorlanıyorlar.

• Resmi Gazete’de yayınlanan 2010 Yatırım Programı sermaye devletinin işçiye yine sefalet ücretini reva gördüğünü gösterdi. 2010 Yılı Yatırım Programı’na göre asgari ücretin 2010 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında, artırılması öngörülüyor.

• Zonguldak merkez ilçeye bağlı Muslu beldesi Cumhuriyet Mahallesi’nde, Eren Enerji’ye ait liman yapımında vinç operatörü olarak çalışan Ferruh Arslanhan (31) iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

• YÖK tarafından üniversitelerde çalışan öğrenci işçiler için yapılan yeni düzenleme kapsamında Anadolu Üniversitesi’nde çalışan çoğu öğrenci işçinin işine 14 Kasım tarihine kadar son verilecek. Yaklaşık 1400 öğrenci işçinin bulunduğu üniversitede yaklaşık 1000 öğrencinin işten atılması planlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yaptığı düzenlemeye karşı çıkan öğrenci işçiler Anadolu Üniversitesi Migros önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

• Özel güvenlik görevlileri son zamanlarda, öğrencilerden gazetecilere, konser izleyicisinden hasta yakınına kadar birçok insana uyguladıkları şiddetle gündeme geliyorlar. Türkiye genelinde sayıları 300 bini bulan özel güvenlik çalışanları, taşeron özel güvenlik şirketleri üzerinden ya da işyerlerinin kendi güvenlik hizmetleri kapsamında okullarda, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde ve hastanelerde çalışıyorlar.

• Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan ve tamamlandıktan yaklaşık bir ay sonra Anka Ajansı’nın “Politika Yapmasınlar” haberiyle kamuoyunun gündemine taşınan, TMMOB tarafından “konunun tarafımızca anlaşılabilmesi için” ibaresiyle kendilerine iletilmesini istediği meslek örgütleri hakkındaki rapor gizli olduğu gerekçesiyle verilmedi.

• Adana’da öldürülen Eğitim-Sen üyesi Demet Eygi için basın açıklaması gerçekleştirildi.

• 7 Kasım Cumartesi günü saat 13.00'te Tokat Eğitim-Sen Şubesi'nde üye toplantısı yapıldı. Toplantının ana gündeminde 25 Kasım uyarı grevi vardı. Toplantının ilerleyen kısmında şubede grev komisyonunun oluşturulmasına ve bu komitenin işyeri temsilcilerine ve üyelere ulaşması için işyeri gezileri ve ev ziyaretleri gerçekleştirmesine, kahvehanelerin gezilerek halkın desteğinin istenmesine karar verildi.

• Başbakanlık’ta yürütülen çalışmalara göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28’inci maddesinin değiştirileceği, memurların mesai sonrasında dışarıda çalışma hakkı olacak şekilde yeniden düzenleneceği ifade ediliyor. Hazırlanan yasal değişiklikte “Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarından menfaat temin etmemek ön şartı ve 4857 sayılı İş Kanunu, 5953 sayılı Basın-İş Kanunu, 854 sayılı Deniz-İş Kanunu ve Borçlar Kanunu kapsamında ‘hizmet akdi’ ile çalışmamak ve mesai sonrası olmak kaydıyla, diğer gelir getirici faaliyetlerde bulunabilirler...” şeklinde bir hüküm getirilecek. Düşünülen çalışma şekline göre memurlar, öncesinde yasak olan işleri, yani esnaflık ve tüccarlık yapabilecekler ama işçi gibi çalışamayacaklar. Şayet, bu şekilde bir değişiklik TBMM’den geçerse, memurlar; seyyar satıcılık, küçük esnaflık, ticaret işleri, şirket ortaklığı ve tacirlik yapabilecekler ve ticaret şirketlerinde görev de alabilecekler. Ticaret ve sanayi müesseselerinde (işçi olmamak şartıyla) vekil olarak görev alabilecekler, kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olabilecekler. Devlet bu değişiklikle emekçilerin insanca yaşamak için ileri sürdükleri hak ve talepleri karşılamayacağını ilan etmenin yanısıra emekçilerin sınıf kimliğinde ve bilincinde tahrifat yaratarak “gemisini kurtaran kaptan”lar yetiştirmeye çalışıyor. Böylece kamu emekçileri tüccarlaştırılarak hak ve özgürlükler mücadelesinden soyutlanacaklar.

• Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri Kadıköy'de Mayıs ayında gözaltına alınan 22 yönetici ve üyesinin tutuklanmasını protesto etti.

• Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa çıkarılan Yozgat'ın Sorgun ilçesindeki Şeker Fabrikası'nda işçiler, fabrikaya talip olan Suudi Arabistanlı şirket yetkililerinin ziyareti sırasında protesto eylemi düzenlediler. İşçiler, önce şirket yetkililerinin yolunu fabrika önünde toplanarak kestiler. Arkasından da, içeri girmelerine izin verdikleri şirket yetkililerini tesisin kapılarını kilitleyerek fabrika binasına hapsettiler. Yaklaşık bir saat fabrikada mahsur kalan şirket yetkilileri fabrikadan çıkmaya çalışırlarken, işçilerin yoğun protestosu ile karşılaştılar. Şirket yetkilileri, ancak Jandarma'nın işçilere müdahale etmesiyle fabrikadan uzaklaştırılabildiler. Fabrikanın özelleştirilmesi ile birlikte yaklaşık 500 işçinin işsiz kalacağını belirten işçilerin eylemi 2 saat sürdü. Eylemi düzenleyen Şeker-İş Sendikası Yozgat Şubesi Başkanı Ömer Macit, eylemle ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’deki Şeker Fabrikalarının tamamının üretimden çekilip, Avrupa'dan şeker ithal eden bir ülke konumuna gelip onların kölesi olmak istemiyoruz. Özeleştirmeye karşıyız ve bu direnişimiz sürecek” dedi.

• Zonguldak'ta yüklenici konumunda TTK adına faaliyet gösteren Star İnşaat firmasına bağlı çalışan maden işçileri, maaşlarının kesintili bir şekilde verilmesi nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü önünde toplanarak bir eylem yaptı. İşçiler kolkola girerek alkışlar eşliğinde, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü önünden Star İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş.) Şantiyesi'ne yürürken, TTK'da çalışan kamu işçileri de eylem yapan işçilere alkışlarla destek verdiler.

• DİSK Limter-iş sendikasının Genel Başkanı Cem Dinç, YET Denizcilik taşeron şirketinde çalışan 25 işçinin 4 aylık alacakları için görüşmeye gittiği Torgem Tersanesi'nde Kenan Torlak ve korumalarının küfür, hakaret ve fiziki saldırısına uğradı.

• Türk-İş Başkanı Kumlu, destek isteğiyle ziyarete gelen KESK heyetine, 25 Kasım’da kamu emekçilerine ve KESK’e tam destek vereceklerini söyledi.

• Türkiye Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu, Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde Pazar günü Kadıköy Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" Mitingi’ni destekleme kararı aldı.

• İstanbul Küçükçekmece ilçesi Halkalı semtinde TOKİ hastanesinin inşaatında çalışan işçiler 3 aydır ücretlerini alamadıkları için şantiyeyi işgal ettiler. Daha önce ücret taleplerini defalarca dile getirdiklerini ifade eden işçiler yetkililerin kendilerini sürekli oyaladığını, ücretlerini alamadıkları koşullarda değişik eylemler yapacaklarını söylüyorlar.

• Balıkesir Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikada çalışan 500 işçi, maaşlarının ödenmemesini protesto için, vardiya değişiminde fabrika önünden kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. İkili sıra halinde yaklaşık yedi kilometre yürüyen işçiler, çimento fabrikasının önünde çevik kuvvet ekiplerince karşılandı.

• Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş’e üye olan 18 işçinin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılmalarının ardından 2 Ekim’de başlayan direniş 35 günü geride bıraktı. Sağlık emekçileri TBMM’ye yürüyecekler.

• Kârlılıktaki ve şube sayısındaki artışa karşın, bankaların çalışan sayıları azaldı. BDDK verilerine göre 2008 Eylül ayında 171 bin 568 olan çalışan sayısı, bin kişiye yakın bir düşüş göstererek 2009 Eylül ayında 170 bin 761 kişiye düştü.

• Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube, sürgünleri protesto etmek için sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Şube sözcüleri, AKP'nin olduğu belediyelerde sürgünlerin yaşandığını ifade etti. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin ise sürgünü temel bir politika olarak uyguladığını söyledi. Tiryaki döneminde sürgünler nedeniyle çalışan sayısının 1800'den 300'lere indiğini ifade eden Şube sözcüleri, sürgünlere karşı açtıkları davaları kazandıklarını söyledi. Önceki yıllarda çeşitli kurumlara sürülen emekçilere davalarından vazgeçmeleri için 2 aylık ücretleri oranında para verildiğini dile getiren Şube sözcüleri, bu dönemde ise dava açanlara 5 bin TL rüşvet teklif edildiğini ifade etti. Basın toplantısında taşeronlaştırma saldırısına da değinen işyeri temsilcisi Cebrail Aslan ise, AKP'nin belediyelerde kadrolaştığını, Hizmet-İş ve Bembir-Sen'in belediye başkanı ile işbirliği yaptığını söyledi.

• Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) bugün Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB’da gerçekleştirdiği eylemle sendikalaştıkları için işten atılan Erkurt AŞ işçilerinin işe geri iade davasını kazandığını açıkladı. Erkurt AŞ işçileri sendikaya üye oldukları ve haklarını aradıkları için "geri dönüşü olmayan hurdaları çaldıkları" gerekçesiyle işten çıkarılmışlardı. Bursa İş Mahkemesi'ne açılan dava sonucu 6 işçi işe iade edildi. BATİS üyeleri, DOSAB girişi olan Grammer Fabrikası önünden Erkurt AŞ'nin önüne kadar yürüyerek işe iade davasını kazanan işçilerin işe alınmalarını talep ettiler. Polisin yürütmeme tutumu kararlılıkla aşıldı.

• KESK 25 Kasım uyarı grevi öncesinde SSGSS katkı payları ve güvencesizliğe karşı SGK Adana binası önünde DİSK, TMMOB ve TTB ile birlikte 4 Kasım Çarşamba günü basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylem “SSGSS sağlık artık parası olana katkı payları ve güvencesizliğe hayır!” pankartının açılmasıyla başladı. Basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu dönem sözcüsü BTS Adana Şube Başkanı Mehmet Gök yaptı.

• 4 Kasım günü SGK İl İzmir Binası önünde biraraya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu” pankartının açıldığı eylemde basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu adına Ali Kılıç okudu. Eylem 25 Kasım uyarı grevine çağrıyla bitirildi.

• TÜİK’in verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Temmuz ayında istihdam 22 milyon 213 bin. Bunun yüzde 46,4’ünü oluşturan 10 milyon 305 bin kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı bulunmuyor. Yani çalışan nüfusun neredeyse yarısı herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna dahil değil. TÜİK’in iş aramayıp çalışmaya hazır olan ve “umutsuzlar” olarak tabir edilen kesimi “işsizler” kategorisinde saymadığı biliniyor. Bu grupta da geçen yılın aynı dönemine oranla 120 binlik bir artışla mevcudun 1 milyon 817 bin kişiye çıktığı açıklanıyor. Bu kesim de hesap edildiğinde işsizlik oranı yüzde 19,9’a çıkıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) konuya ilişkin yaptığı açıklamada resmi işsizlik oranının yüzde 14.8, gerçek işsizliğin ise yüzde 22 olduğunu belirtiyor. 2 milyon 252 bini iş bulma ümidini yitirmiş ve işsiz olmak üzere toplam 5 milyon 789 bine ulaşan bir ordudan bahsedilirken sadece 252 bin kişinin Eylül 2009’da işsizlik sigortasından yararlanabildiği anlaşılıyor.

• Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri (TGS) ATV-Sabah binası önünde, Turkuvaz (ATV-Sabah), Halk TV ve Olay Gazete-Televizyon işyerlerindeki ''sendikasızlaştırma'' saldırısını protesto etmek ve ayağa kalkma çağrısı yapmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Sendikanın, uluslararası ''Gazetecilik İçin Ayağa Kalk'' kampanyası kapsamında gerçekleştirilen eylemine Avrupalı gazeteci ve sendikacılar da destek verdi.

• Kartal Kurfalı’da kurulu bulunan ve yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Cesur Ambalaj’da hak gasplarına karşı direndikleri için işten çıkartılan işçiler, 5 Kasım günü DİSK Genel Merkezi önünde gerçekleştirdikleri eylemle sürecin başından bu yana kendilerine sahip çıkmayan ve yalnız bırakan DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’nın tutumunu protesto etti. Yaşanan sürece ilişkin DİSK yönetimini taraf olmaya davet etti. DİSK Genel Merkezi önünde gerçekleşen eylemde "Ücret haktır gaspedilemez! Aynı çuvaldaydık, atıldık! / Cesur Çuval İşçileri" pankartı açıldı.

• Adana Demirspor-Livorno maçında 'Güler Zere ölmesin' pankartı ve Che posterleri açanlara 100 bin TL ceza verildi.

• Eğitim-Sen Genel Sekreteri, üniversite bileşenlerini, taleplerini seslendirmek için, YÖK'ün 28. kuruluş yıl dönümü nedeniyle 7 Kasım Cumartesi günü Ankara'da gerçekleştirecekleri mitinge katılmaya davet etti.

• Manisa'nın Soma ilçesinde Tilega Gürmin Madencilik'e ait bir maden ocağında meydana gelen göçükte 27 yaşındaki işçi S.Ç. hayatını kaybetti.

• Davutpaşa faciasının alt düzeydeki sorumluları hakkında, olayın üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtiken sonra nihayet dava açıldı. Olayda hukuken sorumluluğu olan Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Kaymakamlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay yetkilileri hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı. Zeytinburnu Belediyesi’nde görevli beş kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘taksirle öldürme’, patlamanın meydana geldiği atölyenin çalışanının da aralarında bulunduğu üç kişi hakkında da ‘taksirle öldürme’ suçularından iddianame hazırlandı. Cumhuriyet Savcısı Ali Haydaroğlu’nun hazırladığı iddianamede zanlıların üç yıldan 15 yıla kadar hapisleri istendi. Zeytinburnu Belediyesi çalışanlarından o dönemde Küçükçekmece Belediyesi’ne geçen bir müdür için takipsizlik verdi.

• Cesur Ambalaj işçileri gaspedilen hakları ve maruz kaldıkları kaldıkları baskılara karşı, Cesur Çuval patronundan ve görevini yapmayan sendika başkanlarından hesap sormak için 5 Kasım Perşembe günü DİSK Genel Merkezi önünde, 7 Kasım Cumartesi günü ise Taksim Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirecekler.

• SES üyesi sağlık emekçileri 4 Kasım günü Çapa Tıp Fakültesi'nde döner sermayelerin adil dağıtılması talebiyle 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sağlık emekçileri saat 08.00’de Çapa Tıp Fakültesi önünde biraraya gelerek sloganlarla hastane bahçesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca, “Performans sağlığa zararlıdır!”, “Dönerler adil dağıtılsın!”, “Sağlık işi ekip işidir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Çalışanlar saflara!”, “Rektör şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganları atıldı. Talepler konusunda adım atılmadığı taktirde, Çapa’da 5 ve 6 Kasım tarihlerinde de iki saatlik iş bırakma eylemi yapacaklarını belirten sağlık emekçileri 25 Kasım tarihinde de KESK’in kararı ile grevde olacaklarını ilan ettiler.

• Kent AŞ işçilerinin Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirdikleri oturma eylemi sona erdi. Kent AŞ işçilerinin Deniz Baykal’dan talep ettikleri randevu isteği karşılanmadı. Genel-İş yaptığı yazılı açıklama ile eylemi sona erdirme kararının Genel-İş Yönetim Kurulu ve üyeleri tarafından ortaklaşa alındığına işaret edilerek, işçilerin mücadelesine destek veren kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür edildi.

• İstanbul Eğitim-Sen 5 No'lu Şube'de 27 Ekim günü işyeri temsilcileri ve üye toplantısı gerçekleşti.

• KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş, domuz gribi ile ilgili bir eylem gerçekleştirerek, hükümetin uygulamalarını protesto etti. Ayasofya Camii önünde bir araya gelen kurumlar, dövizler açarak, sloganlarla İstanbul Valiliği önüne yürüdüler. Yürüyüş ve eylem sırasında, “ Grip değil yoksulluk öldürür!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Sağlıkta taşeron ölüm demektir!” ve “AKP gripten tehlikelidir!” sloganları atıldı.

• Dev Sağlık-İş Sendikası ÇÜ Balcalı Hastanesi’nde sağlıkta taşeronlaşmaya karşı basın açıklaması eylemi gerçekleştirdi. Açıklama öncesinde Dev Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Mustafa Hotlar ve Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sağlıkta taşeronlaştırmaya ve devletin sağlıktaki politikalarına karşı birer konuşma yaptılar. Dev Sağlık-İş’in 7 Kasım Cumartesi günü Ankara’da yapacağı mitingin de çağrısının yapıldığı açıklamada, sağlık kurumlarında yaklaşık olarak 200 bin taşeron işçinin asgari ücretle çalıştırıldığı ve yaşam sınırı altındaki ücretlerle çalıştırılan işçilerin domuz gribi gibi salgın hastalıklarda açık hedef olduğu belirtildi. Bunun en açık göstergesinin 24 Ekim günü Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan taşeron sağlık işçisi Mustafa Güneş’in domuz gribinden yaşamını yitirmesi olduğuna vurgu yapıldı.

• Sendikalı oldukları için işten atılan Renta işçilerinin direnişi sürerken EMEP, ÖDP ve TKP İl Örgütleri işçilerin direnişini destekleyen bir basın toplantısı düzenledi.

• Türk-İş'in, ekonomik krizin işçilere yansımasını izlemek amacıyla oluşturduğu ''Krize Karşı Emek Masası''nın değerlendirme raporuna göre, 12 aylık dönemde ücretsiz izne çıkarılanların sayısı 50 bini geçerken, 1183 Türk-İş üyesi işçi Eylül ayında işten çıkarıldı. Son bir yılda işten çıkarılanların sayısı ise 42 bin olarak belirlendi.

• Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yazılı bir açıklama yaparak, uluslararası “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyası kapsamında, Turkuvaz (ATV-Sabah), Halk ve Olay Gazete ve Televizyonlarındaki sendikasızlaştırma uygulamalarını 5 Kasım günü protesto edeceklerini duyurdu. İstanbul, Ankara ve Bursa’da gerçekleştirilecek protestolara Avrupalı gazeteciler de katılacak. Basın açıklamaları saat 13.00’de, İstanbul’da Sabah-ATV binasının önünde, Ankara’da CHP Genel Merkezi’nin önünde, Bursa’da ise Olay gazete ve televizyon binasının önünde yapılacak.

• TMMOB Makine Mühendisler Odası Diyarbakır Şubesi'nde işten çıkarılan 9 işçi, şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirerek haklarını arayacakarını ifade ettiler.

• Zonguldak Kilimli Beldesi'nde, özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle yerin 50 metre altında mahsur kalan 3 maden işçisi, 2.5 saat sonra kurtarıldı.

• 25 Kasım uyarı grevine hazırlanan KESK Adana'da 3 Kasım günü basın toplantısı düzenledi. Adana'da bulunan KESK MYK üyelerinin katılımıyla Eğitim-Sen Şube'de düzenlenen basın toplantısında KESK Adana Şubeler Platformu bileşenleri de yer aldı. Basın toplantısında yapılan açıklamada, "Bütün demokrasi güçlerini, emek ve meslek örgütlerini, emekten, demokrasiden ve barıştan yana olan herkesi; işsizleri, emeklileri, bütün kriz mağdurlarını, kadınları, çiftçileri, gençleri 25 Kasım grevimize omuz vermeye çağırıyoruz" denildi.

• Okmeydanı SSK Başhekimlik önünde 3 Kasım’da bir araya gelen işçiler, “İşimize, ekmeğimize, hastanemize sahip çıkıyoruz. Okmeydanı SSK işçileri / DİSK Dev Sağlık-İş” pankartı ile “Halkın sağlık hakkı var”, “Sendika haktır engellenemez” ve “Güvenceli iş, güvenli gelecek” dövizlerini taşıdılar. Eylem sırasında ayrıca hastane camından, “Atılan arkadaşlarımız geri alınsın” pankartı açıldı. Pankarta kısa bir süre sonra hastane özel güvenlik görevlileri müdahale ettiler.

• Tokat Eğitim-Sen Hukuk ve Kadın Sekreterliği 25 Kasım uyarı grevi ile ilgili devlet, SSK ve üniversite hastanesiyle merkez postaneye işyeri gezileri örgütledi. İşyeri gezilerinde sendikalı-sendikasız tüm emekçilerle sohbet gerçekleştirildi. İşyeri sohbetlerinde SES üyesi emekçiler, hastanelerde ağırlıklı olarak Türk Sağlık-Sen'in örgütlü olduğunu, bundan dolayı iş bırakma eylemine etkili bir katılım olamayacağı yönünde görüş bildirdiler. Merkez postanede ise emekçilerin yoğun bir ilgisi söz konusuydu. İşyerinde KESK üyelerinin hiç olmamasına rağmen emekçilerin KESK'e bir sempatisi vardı. Türk Haber-Sen'in örgütlü olduğu işyerinde emekçiler kendi sendikaları olan Kamu-Sen'e kızgınlıklarını dile getirdiler.

• KESK, 25 Kasım uyarı grevine katılımı artırmak amacıyla eylem ve etkinliklere katılıyor, destek ziyaretleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Okmeydanı Hastanesi'nde işten atılan Dev Sağlık-İş üyeleri, sendikalaştıkları için işten atılan Esenyurt Belediyesi işçileri, soruşturma terörüne maruz kalan ve İÜ önünde bekleyen öğrenciler ziyaret edildi.

• 23 Ekim günü Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Bahçelievler ilçesi Kocasinan İlköğretim Okulu ve Bağcılar ilçesinde Fatih İlköğretim Okulu'nda 25 Kasım uyarı grevine hazırlık amaçlı işyeri toplantıları yapıldı.

• Avrupa Yakası'nda Eğitim-Sen 7 No'lu Şube, Mehmet Baydar Lisesi'nde Avcılar'daki çevre okulların katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya KESK MYK üyesi Adnan Gölpunar, Zübeyde Kılıç katıldı. Toplantıda 25 Kasım'da yapılacak uyarı grevi hakkında bilgi verilerek tüm eğitim emekçileri greve çağrıldı. Toplantıda eğitim emekçilerinin sorunlarına da değinildi.

• İstanbul'da Ataşehir ilçesinde Hasan Leyli İlköğretim okulu, 30 Ağustos İlköğretim Okulu, 60. Yıl İlköğretim Okulu ve çevresindeki okullarla Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Cem Yalçın ile Mali Sekreter Mustafa Kovanlık’ın katılımıyla 25 Kasım genel grevi gündemli işyeri toplantısı gerçekleştirildi.

• Adana'nın Karataş Caddesi üzerinde bulunan Paksoy Ticaret ve Sanayi A.Ş. Fabrikasında çalışan 40 işçinin, ödenmeyen maaşlarını istedikleri gerekçesiyle işlerine son verildi. İşçiler alacaklarının ödenmesi talebiyle fabrika önünde toplanarak bekliyor.

• KESK, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı yönetim kurulu üyeleri, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yönetim kurulu üyeleri ve Hazine Müsteşarı hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

• Sözleşme dönemleri ve sonrasında lastik fabrikalarından işçi çıkarmalara karşı tabanda gelişen tepkiler nedeniyle iç mücadeleler yaşanan şubelerden biri olan DİSK Lastik-İş Kocaeli Şubesi’nde, mahkeme kararı gereği 8 Kasım Pazar günü olağan kongre yapılacak. Kongrede Türk Pirelli’den 80, Brisa’dan 79, Goodyear’dan 31 ve Kolsan işyerinden 10 olmak üzere toplam 200 delegenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

• Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Doruk Sosyal Hizmetler Ltd. Şti. adlı taşeron şirkete bağlı olarak çalışan yaklaşık 300 işçi, maaşlarını 3 aydır alamadıkları için iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler, sendikaya üye olamadıklarını ve bu yüzden haklarını arayamadıklarını söyleyerek, maaşlarını alana dek mücadele edeceklerini bildirdiler.

• Cesur Ambalaj’da hak gasplarına karşı direndikleri için işten çıkartılan işçiler, 1 Kasım günü Kartal Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylemle hak gasplarına ve DİSK Tekstil yöneticilerinin bu saldırıya sessiz kalmasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdular.

• İzmit Suadiye beldesindeki Crown Bevcan Türkiye Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin taşeron firması Dağlar Tarım, işten çıkarttığı 6 işçiye, ‘’işlerin azalması ve yeni üretim olmamasını’’ gerekçe gösterdi.

• Ankara'da Gazi Hastanesi'nde temizlik görevlisi olarak çalışan sağlık emekçisi 27 yaşındaki Durmuş İlhan domuz gribi nedeniyle yatarak tedavi gördüğü Numune hastanesi'nde hayatını kaybetti.