10 Temmuz 2010 Cumartesi

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (HAZİRAN 2010)

• UPS’nin Türkiye genelindeki aktarma merkezleri ve şubelerinde sendikalaşma mücadelesi veren TÜMTİS üyesi UPS işçileri İstanbul’da Avrupa’dan sendikalar tarafından ziyaret edildi.
• Giresun'un Yağlıdere ilçesinde yol yapımı çalışması sırasında çöken istinat duvarının altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.
• PTT emekçileri gerçekleştirdikleri 1 saatlik iş bırakma eylemiyle günden güne büyüyen sorunlarına dikkat çektiler. Ankara’da Posta İşleme ve Dağıtım Müdürlüğü (APİD) önünde yapılan eyleme KESK’e bağlı Haber-Sen, Kamu-Sen’e bağlı Türk Haber-Sen, Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları’na bağlı Bağımsız Haber-Sen, Posta Dağıtıcıları Sosyal Yardımlaşma ve Kanuni Hakları Koruma Derneği ve APİD de çalışan kadrolu dağıtıcıların katılımı dikkat çekti. Bununla beraber taşeron şirkette çalışan işçiler de eyleme destek verdi.
• İzmir'de işten atma ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara karşı 66 gündür direnişlerini sürdüren UPS işçileri her Çarşamba günü gerçekleştirmek üzere aldıkları eylem kararı çerçevesinde yolun tek şeridini kapatarak UPS giriş-çıkış kapısına yürüdüler.
• Adana’nın Ceyhan İlçesine bağlı Mercimek Belediyesi’nde kadrolu olarak çalışan belediye işçilerinin yaklaşık 15 aydır ücretlerini alamadıkları için başlattıkları iş bırakma eylemi devam ediyor.
• Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri, belediyelerdeki TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine belirledikleri yol haritasını sendika binasında düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Grev kararını İBB'ye asılacağının ifade edildiği toplantıda tam gün iş bırakacaklarını belirtti. Aynı gün yapılacak "Büyük İstanbul Yürüyüşü"ne çağrı yapıldı.
• Sağlık ve SosyalHizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Üniversitesi'ndeki döner sermaye adaletsizliğini protesto etmek için 29 Haziran günü iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
• KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul 7 No'lu Şube, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin 28 Haziran günü Avcılar'da eylem gerçekleştirdi.
• DİSK’e bağlı Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Türkiye’de insanların Anneler Günü, Babalar Günü gibi özel günlerle kandırıldığını savunarak, "Emekliler Günü de emeklilerin gazının alındığı öyle bir gün" dedi.
• Gebze Çayırova’da kurulu bulunan ve yaklaşık 150 işçinin çalıştığı Çel-Mer Çelik Endüstrisi Anonim Şirketi’nde, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş'te (BMİS) örgütlendikleri için işten atılan 12 işçinin fabrika önündeki direnişi sürüyor.
• İstanbul'da Beykoz Belediyesi'nde örgütlü olan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube, belediye yönetimi ile devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle yasal prosedür gereği grev kararını belediyeye astı. 28 Haziran Pazartesi günü saat 10.00'da Beykoz Belediyesi Atölye Garajlar önünde toplanan Genel-İş üyesi işçiler Beykoz Belediye Başkanlığı binası önüne yürüdü.
• Yaklaşık 130 bin metal işçisinin geleceğini yakından ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşme görüşmeleri yakın bir zaman içerisinde başlayacak. Sadece metal işçilerini değil toplam sınıf hareketi için belirleyici olan bu sürece yönelik hazırlıklar çerçevesinde Metal İşçileri Birliği (MİB) bir sempozyum gerçekleştirdi. Çeşitli illerden de metal işçilerinin katılım sağladığı sempozyum canlı bir atmosferde geçti. “MESS’i ezelim! Çaldıklarını geri alalım!” şiarıyla gerçekleştirilen sempozyumda çalışma alanlarında belirlenen başlıklar kolektif bir tartışma zeminiyle zenginleştirildi. Konuşmalardan sonra “Yaşasın Metal İşçileri Birliği!”, “Kahrolsun üçretli kölelik düzeni!” gibi sloganlar salon tarafından coşkuyla atıldı.
• Türkiye İstatistik Kurumu'nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, 15-24 yaş gençlerin yüzde 25.3'ünün herhangi bir işi bulunmuyor.
• Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek aydan itibaren geçerli olmak üzere asgari ücrete sadece 22 TL zam yapma kararı aldı. Böylece yetişkinler için net asgari ücret 576,57 liradan 599,12 liraya yükselmiş oldu. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 826 TL.
• Türk-İş, Tekel işçilerinin 78 gün süren direnişi ile ilgili özel bir çalışma hazırladı. ''Mücadeleyle Geçen 78 Gün-Tekel Eylem Günlüğü'' isimli 104 sayfalık çalışmada, eylem sırasında çekilmiş fotoğraflarla birlikte eylem sürecindeki gelişmeler anlatıldı. Çalışmanın girişinde Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, ''Dünyaya Örnek Bir Mücadele'' başlıklı yazısına yer verildi. Kumlu, yazıda, Tekel işçileri hak arama mücadelesi için yollara düştüğünde, bu mücadelenin 78 gün süreceğinin ve Türk-İş Genel Merkezi önünün on binlerce insan tarafından ziyaret edilecek bir Çadırkent'e dönüşeceğinin hiç kimsenin aklına gelmediğini belirtti. Tekel işçilerinin mücadele boyunca Türkiye'ye ve dünyaya kendi kararlılıkları ile bezenmiş bir tablo sunduklarını ifade eden Kumlu, ülkenin dört bir yanının renklerini yansıtan bu tablonun, inanmışlığın enerjisiyle haktan, hukuktan, demokrasiden yana olan herkesi fazlasıyla etkilediğini vurguladı.
• Başkanı olduğu Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası’nın (Tes-İş) Adana’da yapılan kongresinde, artan saldırıları değerlendiren Kumlu, operasyonların durdurulması talebinden önce terör örgütünün uyguladığı şiddete dur denmesi gerektiğini söyledi. Kumlu ayrıca, Türk-İş’i eleştirenlere tepki göstererek, “1 Mayıs'ın tatil edilmesi, Taksim'in açılması bizim emeğimiz. Tekel işçilerine Türk-İş önünde niye kimse dokunamadı. Çünkü Türk-İş bir marka” dedi.
• DERİ-İŞ Tuzla Şube üyesi işçiler, UPS işçilerini ziyaret etti. Deri-İş Şube sekreteri Haydar Canpolat mücadeleleri birleştirerek büyüteceklerini bildirdi.
• “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi” protokolü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu arasında imzalandı. Medyada son derece olumlu şekilde lanse edilen bu projeyle, 5 yılda yaklaşık bir milyon işsizin eğitimden geçirileceği, başarılı kursiyerlerin yüzde 90’ının ise istihdam edileceği öne sürülüyor. Kursiyerler 2 ila 6 ay arası eğitim, bir o kadar da staj görecekler. Yılda 197 bin 160 işsiz bu eğitimlerden yararlanacak. Eğitilen tüm işsizler TOBB üyesi işyerlerinde staj görecek. Eğitim görenlere günlük 15 TL yevmiye ve staj boyunca da maaş verilecek. Kursiyerler iş kazasına karşı sigortalanacak. Projeyi BirGün’e değerlendiren iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, “Bu projenin bütçesi nereden çıkacak? İşsizlik fonundan mı?” diye sordu. İşsizlik fonundan 7 milyar TL’nin GAP’ta kullanıldığına, hala fonda 43 milyar TL’nin bulunduğuna dikkat çeken Sönmez, “Eğer bu proje bu fondan finanse edilecekse, para yine işçilerin cebinden çıkacak demektir. Bu şekilde insanları oyalayarak, seçime doğru insanların aklını çelmeye çalışıyorlar” dedi. Bu tür projelerin, sayıları 6 milyonu bulmuş işsizleri, özellikle de genç işsizleri yatıştırmak amacıyla ortaya atıldığını belirten Sönmez, “Diğer bir amaç da, işsizlik oranlarının fahiş boyutlarını biraz aşağı çekmek, sayılarla oynamak. Bunun erken seçimin konuşulduğu bir konjonktürde imzalanması daha manidar. Dolayısıyla bu tamamen gerçeklikten kopuk, göz boyayan, genç işsizleri oyalamaya dönük bir proje” değerlendirmesinde bulundu.
• Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine bir uyarı eylemi gerçekleştirdiler. İSKİ Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen yüzlerce belediye işçisi, yolu trafiğe kapatarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdüler. İBB Saraçhane Hizmet Binası önüne gelindiğinde, belediye işçileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne “sarı kart” gösterdiler. Belediye önünde kitleye hitap eden Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, işçilerin belediyeye “sarı kart” gösterdiklerini söyleyerek “Herkesin bildiği gibi bu kart uyarı anlamı taşır. Kartın renginin kırmızıya dönmemesi için isteklerimiz dikkate alınmalıdır” dedi. Ücret konusunda ve belediyenin kapsam dışı bırakmak istediği alanlar konusunda anlaşma sağlanamadığını belirten Gülüm, isteklerinde ısrarcı olacaklarını belirtti.
• Genç İşçi Buluşması’nın uluslararası katılımcıları direnişteki UPS işçilerini ziyaret etti.
• Burdur Orman İşletme Müdürlüğü’nde çalıştırılmak üzere alınacak 54 kişilik geçici işçi kadrosuna 1139 kişi başvurdu.
• 15-16 HAZİRAN 1970 Büyük İşçi Ayaklanmasının yıldönümünde Yurtsever Cephe İşçi Birliği İzmir Aliağa’da bir işçi forumu düzenledi. Tüpraş Halk Eğitim Merkezinde geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen forum Aliağa’dan ve İzmir’in çevre ilçelerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Foruma YCİB Yönetim Kurulu Üyesi ve eski TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, YCİB İstanbul 1. Bölge YK üyesi Avukat Fulya Durak ve Eğitim-Sen Kınık Baş Temsilcisi Ali Göktaş konuşmacı olarak katıldı.
• Kot kumlama işçileri, Ankara'daki 3 günlük eylemlerini tamamladılar. İşçiler, yaptıkları görüşmelerde aldıkları sözlerin takipçisi olacaklarını söyleyerek şimdilik memleketlerine döndü.
• DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, Beykoz Belediyesi ile sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını, bu nedenle grev kararı alındığını açıkladı.
• Maaşların düşük olması ve yönetimin kendilerine kötü davranması yüzünden 22 Haziran'da iş bırakan 20 işçinin iş akdi feshedildi. İşçiler, tek gün eylem yaptıklarını, ancak Genel Müdür Hüsnü Bayraktar tarafından baskıyla dışarı çıkarılıp diğer iki günde de 'eylem yapıyormuş' gibi gösterildiklerini öne sürdü.
• Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde, ücretlerin ödenmemesini ve yönetimin kötü davranışlarını protesto için işi durduran çalışanlara psikolojik baskı uygulanıyor. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) kuruluşu olan işletmede işyerine jandarma çağıran yönetim, işçilere zorla kağıt imzalatmaya çalışıyor, kamera çekimleri yaparak bunlarla tehdit unsurları oluşturuyor.
• DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube sendikal örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. “Şimdi tam zamanı anayasal hakkını kullan. İnsanca yaşam için sendikalı ol!” başlıklı ve BMİS imzalı bildiriler İkitelli ve Kıraç’ta kurulu bir elektronik fabrikasının Kıraç’taki bölümüne dağıtıldı.
• Çiğli Organize Sanayi Sitesi’nde kurulu bulunan Billur Tuz Fabrikası’nın yıkama bölümünde taşeron şirket bünyesinde çalışan Derya Karabulut isimli kadın işçi, 17 Haziran 2010 günü, çalışır durumdaki makineyi temizlemek isterken kolunu makinenin pervanesine kaptırdı. İşçiyi makineden kurtarmak için olay yerine AKS ve itfaiye ekipleri çağrılırken, işçi beş saat hastaneleri dolaşmak zorunda kaldı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde ameliyata alınan işçinin kolu kurtarıldı. Olayın görgü tanıkları, Karabulut’un, temizlemek amacıyla çalışır durumdaki makinenin altına hortumla hava tutarken kolunu kaptırmasıyla meydana gelen kaza sırasında, olay yerinde bulunan rafine şefi, paketleme şefi ve bakım onarım mühendisinin, işçinin sıkışan kolunu kurtarmak için eleğin kesilmesine karar veremediklerini anlattılar.
• Belediye-İş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan ve 7 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Arabulucu sürecinin sonlanmasıyla grev kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne asacak olan Belediye-İş İstanbul Şubeleri önümüzdeki iki ay boyunca gerçekleştirecekleri eylem takvimini açıkladılar. Belediye-İş, ücret artışının yanı sıra yüksekokul mezunlarının ve taşeron çalışanların da toplu sözleşme kapsamına alınması konusunda ısrarını sürdürüyor. Grev kararının asılacağı gün tam gün iş bırakarak büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinde ortak eylem yapacak olan Belediye-İş Sendikası, aynı gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane hizmet binası önünde 48 saatlik TİS masası ve “uyarı çadırı” kuracağını açıkladı.
• Ankara'da bulunan kot işçilerine Tüketici Dernekleri Federasyonu'ndan (TÜDEF) destek geldi.
• BES Bursa Şubesi, yargı çalışanlarının 3 senedir ödenmeyen yol tazminatlarının ödenmesini istedi.
• Numarine Tersanesi'nde direnişi geçen işçiler patronun şikayeti üzerine gözaltına alındı. Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan Numarine Tersanesi’nde sendikalaştıkları için işten çıkarılan DİSK’e bağlı Limter-İş üyesi işçiler, 17 Haziran tarihinde direnişe başlamışlardı. İşten çıkarılan Taner Özdemir ve Haşim Tan tersane önünde direnişlerini sürdürürken Limter-İş yöneticileri de işçilere destek olmak için direniş alanında bekliyorlar.
• Metal İşçileri Birliği'nin 27 Haziran'da İstanbul'da düzenleyeceği Toplu Sözleşme Sempozyumu'nun çağrısı İzmir'deki metal işçilerine de yapılıyor. Bu kapsamda özellikle TİS kapsamındaki fabrikalara çağrı bildirileri ve Metal İşçileri Bülteni'nin yeni sayısı ulaştırılıyor. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu CMS fabrikasına dağıtım gerçekleştirildi. Dağıtım sırasında ajitasyon konuşmaları eşliğinde Toplu Sözleşme süreci anlatıldı ve “söz, yetki karar işçilere” denilerek işçiler sürece müdahil olmaya çağrıldı. TİS sürecinden haberdar olmayan işçilere MİB'in temel talepleri ve mücadele ilkeleri aktarıldı. Fabrika önünde yapılan sohbetlerde işçilerin ücret makasından rahatsız oldukları görüldü. Türk Metal Sendikası'na da güvenmediklerini belirten işçiler TİS süreci hakkında bilgisiz olduklarını ve sürecin kendilerinin dışında geliştiğini ifade ettiler.
• Bursa Orhangazi'de kurulu otomotiv yan sanayi kuruluşu Faurecia Polifleks fabrikasında devam eden toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlandı. Fabrikada çalışan yaklaşık 200 sendikalı işçiyi kapsayan toplu sözleşmeye göre ilk yıl için Polifleks işçilerinin ücretlerine seyyanen 170 TL zam ve sosyal haklarda da yüzde 10’luk zam konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşma gereği ikinci yıl için enflasyon oranında zam artı 25 TL zam ve sosyal haklarda da yine enflasyon oranında zam konularında anlaşma sağlandı.
• KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi maliye emekçileri Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul Defterdarlığı önünde gerçekleştirdikleri eylemle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verdiği sözleri tutma çağrısında bulundular. Taleplerini içeren dilekçeleri Maliye Bakanlığı'na ilettiler.
• Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nda (KARDEMİR) haziran ayı başında 65 işçi ücretli, 11 işçi ise ücretsiz olarak izne çıkartıldı. Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Kardemir’de yaşanan bu ücretli-ücretsiz izin saldırısının Türk Metal sendikasının burada yürüttüğü örgütlenme çalışması nedeniyle yaşandığı iddia edildi. Bu gelişmeler üzerine Türk Metal son Başkanlar Kurulu’nu Karabük’te gerçekleştirdi.
• Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 41 işçinin işten atıldığı Assan Gıda işçileri, Balıkesir'den İstanbul'a gelerek eylem yaptılar. İlk olarak Karaköy'de bulunan Assan Gıda Genel Müdürlüğü önüne giden işçiler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Buraya TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan UPS kargo işçileri de gelerek, işçi arkadaşlarına destek verdiler. Daha sonra Kibar Holding'in genel müdürlüğünün bulunduğu Tuzla’ya geçen işçiler, burada da bir basın açıklaması yaparak atılan işçilerin geri alınmasını talep ettiler ve direnişe devam etmek üzere Balıkesir’e geri döndüler.
• PTT Genel Müdürü Osman Tural, "Biz isteyenlere evinize getirelim maaşınızı dedik, rağbet olmadı" diyerek, emeklilerin kendi istekleriyle her ay saatlerce maaş sırasında beklediklerini savundu. Tural, emekli maaşını alabilmek için emeklilerin saatlerce kuyrukta beklemesini "çile" değil, "sosyal aktivite" olarak değerlendirdi.
• Sosyal güvence hakları ve malulen emekli edilme hakları için Ankara’ya gelen kot kumlama işçileri, eylemlerinin ikinci gününü tamamladı. Aileleriyle birlikte Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı’nda direnişte olan işçilerin ziyaretçileri arasında TEKEL işçileri de vardı. Kot kumlama işçileri adına konuşan Engin Bodur, TEKEL işçilerine verdikleri destek için teşekkür ederek, Hükümet’e çağrı yapmak için 56 kişiyle gerçekleştirdikleri bu 3 günlük eylemden sonuç alamamaları halinde önümüzdeki aylarda tüm hasta işçiler ve aileleri ile Ankara’ya geleceklerini ilan etti. TKP, ÖDP ve Halkevleri üyelerinin gerçekleştirdikleri destek ziyaretlerinin ardından kısa bir sokak tiyatrosu oynandı ve yönetmenliğini Ethem Özgüven, Petra Holzer ve Selçuk Erzurumlu’nun yaptığı “Silikozis” belgeseli gösterildi.
• Manisa’da 23 Haziran günü gerçekleştirilen bir etkinlikle DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası temsilciliği açıldı. KESK bağlı sendikaların ve Emekli-Sen’in yer aldığı açılışta EMEP, ÖDP, TKP, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı’nın içinde olduğu toplam 20’ye yakın örgüt katıldı.
• Son haftalarda İstanbul'da AKP'li Esenyurt Belediyesi'nde üyeleri bulunan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası ile Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında şiddeti gittikçe artan bir gerilim yaşanıyor. En başta Esenyurt Belediyesi'nde çalışan işçilere zarar veren sendikal rekabet iki cepheden yapılan açıklamalarla kızışıyor.
• 15 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakan Adana’nın Ceyhan İlçesine bağlı Mercimek Belediyesi işçilerinin direnişi devam ediyor. Belediye başkanı, belediye seçimlerinden sonra belediyeyi borçlu devraldığını ve gerekli ödeneğin olmaması nedeniyle ücretleri ödeyemediğini söylemesine rağmen seçimlerden sonra kendi yandaşı olarak işe aldığı sözleşmeli çalışanların ücretlerini ödemeyi sürdürüyor. Belediyenin işleri de bu yandaş işçilere yaptırılıyor.
• Halkalı'da asker servisine yönelik düzenlenen bombalı saldırı sonrasında Küçükçekmece'de çoğu inşaatlarda çalışan Kürt kökenli işçilere yönelik yapılan operasyonlarda 20'den fazla işçi gözaltına alındı.
• Kibar Holding’e bağlı Assan Gıda’da çalışan işçilerin sendikaya üye olmaları üzerine işten atılmaları gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Kibar Holding’in İstanbul Karaköy’de bulunan merkezi önünde kitlesel basın açıklaması yapıldı. Eyleme, mayıs ayından bu yana işten çıkarılan 41 Assan Gıda işçisi katılırken, Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubelerinden şube başkanları, yöneticileri, TÜMTİS ve Petrol-iş Sendikaları ile direnişteki UPS işçileri de eylemde yer aldı.
• TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, iş güvenliği üzerine panel düzenliyor. 26 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek panel saat 15.00’te yapılacak. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen etkinlikte iş güvenliği ve işçi sağlığı farklı meslek alanlarından katılımcılarla beraber tartışılacak.
• Asalak kapitalistlerin servetleri katlanırken, milyonların yoksulluğu da katlanarak büyüyor. Onlar zenginleştikçe milyonlar yoksullaşıyor. Türkiye'de 2008 yılında 33 bin 700 olan 1 milyon doların üzerinde varlığa sahip kişi sayısı, 2009 yılında yüzde 6,4 artışla 35 bin 900 kişiye yükselirken, bu kişilerin piyasa değeri anlamında varlıkları ikiye katlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik 2009 yılı geçici tahminlerine göre ise, Türkiye satın alma gücü bakımından 37 ülke arasında 30. sırada yer alıyor.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (Türk-İş) bağlı 15 sendikanın desteğiyle bu yıl 3.'sü düzenlenen "Dünya Genç İşçi Buluşması 2010" etkinliği, İzmir'in Seferihisar ilçesinde başladı. Tek Gıda-İş Sendikası'nın Seferihisar'daki tesislerinde düzenlenen etkinlik, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç tarafından yapılan konuşmayla açıldı. Etkinliğe, Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Belarus, Hollanda, Rusya, Ukrayna ve Belçika'dan işçiler katılırken, yine hem Türkiye hem de dünyadan akademisyen, sendika temsilcileri de bulunuyor.
• 74 gün süren grevin ardından toplu iş sözleşmesinin imzalandığı Çemen Tekstil’de yetkiyi Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası aldı. Gaziantep Çemen Tekstil’de DİSK Tekstil-İş Sendikası’na üye 300 işçinin 74 gün süren grevinin ardından işverenle sendika toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. 1 yıllık sözleşmenin dolmasına sayılı günler kala Çemen Tekstil’de Öz İplik-İş Sendikası 420 çalışanı örgütleyerek işyerinde yetkili sendika oldu.
• 14 Haziran Pazartesi günü Selay Tersanesi’nde kadrolu işçi olarak çalışan 60 yaşındaki Mehmet Tağrikulu tonlarca ağırlıktaki malzemenin altında kalarak ağır yaralandı. Forkliftte taşıdığı ağır malzemelerin devrilmesi sonucu yaralanan Tağrikulu GİSBİR Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yoğun bakım ünitesinin dolu olmasından kaynaklı Tağrikulu, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bu hastaneden de Selay patronu tarafından alınarak özel bir hastaneye sevk edildi. Ancak ağır yaralı olan Tağrikulu iç kanama sonucu yaşamını yitirdi. Hiç bir iş cinayetine ses çıkarmayan kadrolu işçilerin sendikası Dok Gemi-İş sessizliğini korumaya devam ediyor. TİB-DER yayınladığı bildiride, bu iş kazasının kamuoyundan ve resmi makamlardan gizlenmek istendiğini vurgulayarak, şu talepleri dile getirdi: "Dok Gemi-İş sendikası Genel Başkanı H. Necip Nalbantoğlu ve sendikanın yönetim kurulu derhal istifa etmelidir. Selay patronu tutuklanmalı ve yargılanmalıdır. Rant, vurgun ve ölümleri gizlemekle görevli GİSBİR Hastanesi kapatılmalı, Tuzla Devlet Hastanesi genişletilmeli ve tam donanımlı hale getirilmelidir".
• Bu yıl üçüncüsü düzenlenen DOCUMENTARIST / İstanbul Belgesel Günleri, 21 Haziran akşamı gerçekleştirilen açılış etkinliğiyle başladı. 22-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival "Kapitalizm Çıkmazı" başlığı altında düzenleniyor. Bununla paralel olarak programda, kâra dayalı ekonomik sistemin dünyanın kaynaklarını sömürmesi, çocuk emeğinin sömürülmesi, çevre kirliliği, yoksulluğun artması, servet-sefalet kutuplaşması üzerine filmler yer alıyor. DOCUMENTARIST kapsamındaki tüm filmlerin muhalif bir bakış açısıyla ele alınmadığı yansıyan bilgiler arasında yer alırken Hindistan'da uygulanan neoliberal ekonomik politikaların yansımalarını konu alan "Nero'nun Konukları" adlı belgesel ve 22 Haziran'da Tütün Deposu’nda gerçekleştirilecek olan gösterimde yer alan Güney Bangladeş'te küçük bir liman kentideki gemi söküm tersanelerinde çalışan işçilerin hayatlarını konu alan “Demir Kargalar” belgeselleri öne çıkıyor.
• Yargıtay Ceza Genel Kurulu, DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler’in öldürülmesiyle ilgili davada, sanık Ünal Osmanağaoğlu hakkındaki beraat kararında direnen Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinin direnme kararını bozdu. Davanın 30 yıllık zaman aşımı, suç tarihi 22 Temmuz 1980 olduğu için bir ay sonra doluyor.
• Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı çalışanları, yöneticilerin kendilerine kötü davrandığı ve maaşlarının düşük olduğu gerekçesiyle sabah saatlerinde iş bıraktı. Vakfın genel müdürü Hüsnü Bayraktar ise iddiaları yalanlayarak, bazı çalışanların kendi çıkarları doğrultusunda diğer personeli de galyana getirdiğini öne sürdü. Büyük bir çoğunluğu engelli vatandaşlardan oluşan Bizimköy`de üretim tamamen durdu. İşçiler talepleri yerine getirilene kadar üretim yapmayacaklarını söylüyor. Bir AB Projesi olan, Kocaeli Sanayi Odası, Türk Anneler Derneği, İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü öncülüğünde kurulan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi'nin katkılarıyla faaliyetini sürdüren Bizimköy'de 53'ü engelli olmak üzere 69 işçi çalışıyor.
• Ankara’ya aileleriyle birlikte gelen kot kumlama işçilerinin Abdi İpekçi Parkı’ndaki eylemi bir basın açıklamasıyla başladı. Onlarca kot kumlama işçisi, meslek hastalıkları hastanelerince hastalıklarının teşhisi ve malulen emekli olma talebiyle Ankara’ya geldiler. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına, Meclis’te grubu olan partilerle görüşüleceği söylenirken, AKP’nin randevu vermediği vurgulandı. Komite adına açıklamayı yapan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, tekstil sektöründe silikozis hastalığı görülen ilk ülkenin Türkiye’nin olduğunu söyledi. Kontrolden geçen her iki işçiden birinde hastalığa rastlanırken, sektörde çalışan 10 bin işçinin sağlık taramasından geçmesi gerektiğini belirtti. Kılıçarslan, verilen mücadele ve açılan ceza davaları sayesinde, Sağlık Bakanlığı’nın tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladığını belirtti. Komite sözcüsü Kılıçarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın, işçilerin sosyal güvencesini, sağlık kontrolünü ve mahkeme sürecini üstlenilmesi gerektiğini ifade etti. Eyleme destek vermeye gelen bir TEKEL işçisi, bir sanatçı, CHP milletvekili Çetin Soysal ve TTB, Türk Toraks Derneği, SES, Sosyal-İş, Dev Sağlık-İş, Yurtsever Cephe İşçi Birliği temsilcileri birer konuşma yaptılar.
• Devletin göz yumduğu kayıtdışı atölyelerde kot kumlarken silikozis hastalığına yakalanan, ancak sigortasız çalıştırıldıkları için ne tedavi görebilen ne de malulen emekli olabilen işçiler, aileleriyle birlikte geldikleri Ankara'da 3 günlük bir eylem başlatıyor.
• İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapımı süren itfaiye binasının yeni garaj binasının çatısı çöktü, 3 işçi yaralandı.
• Okmeydanı Güzeltepe'deki Seyhan Sokak'ta bir inşaatın temel kazısında çalışan işçiler Abdullah Demirci ve oğlu Yunus Demirci, inşaat alanındaki istinat duvarının çökmesi sonucu toprak ve beton yığını altında kalarak can verdi.
• AKP iktidarı döneminde 8 yılda yaklaşık 1 milyon 50 bin esnaf kepenk kapattı. Türkiye genelinde Nisan 2010 itibarıyla 1 milyon 403 bin 58 aktif sigortalı kendi nam ve hesabına çalışan borçlunun, toplam borç tutarı ise 17 milyar 55 milyon 710 bin 540 TL olduğu belirlendi. Prim borcu bulunan 252 bin 357 kişinin kaydı da askıya alındı. Türkiye'deki esnaf ve sanatkârın içler acısı durumu CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in verdiği yanıt ortaya çıkardı.
• Yaklaşan MESS Grup TİS görüşmeleri öncesinde BMİS Temsilciler Kurulu'nu topladı. Asemat grevinin yanısıra Samka ve Nema direnişlerini de selamlayan Genel Temsilciler Kurulu, kriz gerekçesiyle işçileri sindirmeye ve yeni hak kayıplarına yönelik her türlü politikaya karşı örgütlü gücün ve sendikal örgütlülüğün tek güvence olduğunu hatırlattı. 1 Mayıs 2010'un uzun yıllardır verilen mücadele sonucunda geleneğine uygun bir biçimde kutlandığı tespitinde bulunan temsilciler kurulu, bu kitlesellik ve dayanışmanın 26 Mayıs genel eylemine taşınamadığı eleştirisinde bulundu. “Tekel direnişi ve direnişin sonrasında işçi sınıfının birliğinin ve dayanışmasının güçlendirilmesi için daha kararlı bir mücadele yürütülmesi ihtiyacı”nın altını çizdi.
• Yeşil Kundura patronu, kuralsız çalışma koşullarından haberinin olmadığını iddia etti.
• Desa Deri'nin Düzce ve Sefaköy'deki fabrikalarında sendikal örgütlenmeye dönük baskılara ve işten atma saldırılarına karşı aylar boyunca devam eden direnişlerin ardından T. Deri-İş Sendikası ile protokol imzalamak zorunda kalan DESA patronu bu protokole uymuyor. DESA ile gerçekleştirilen mutabakat çerçevesinde işbaşı yapması gereken işçileri işe geri almayan, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılarını sürdüren Desa'nın iş yaptığı büyük giyim firmaları da bu suça ortak oluyorlar. Deri-İş Sendikası, Desa’nın en büyük alıcısı olan Prada'nın İstanbul Nişantaşı'ndaki mağazası önünde 19 Haziran günü gerçekleştirdiği eylemle Prada'nın Desa ile imzaladığı “davranış kuralları”na uymasını ve işçi düşmanlığına sessiz kalmaması çağrısı yaptı. Maçka Parkı'nda toplanan Deri-İş üyeleri “Desa Suç İşliyor, Prada Seyrediyor” yazılı pankartla yürüyüşe geçti. Nişantaşı'ndaki Desa mağazasının karşısında bulunan Marks&Spencer mağazası önünde de Desa patronunun sendika karşıtı tutumunu protesto eden Deri-İş üyeleri buradan Prada önüne geçtiler. Desa’nın en büyük alıcısı Prada'nın sendikal karşıtı tutuma kulaklarını tıkadığını söyleyen Servi, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Bağlı bulundukları Uluslararası federasyon ITGLWF ve CCC (Temiz Giysi Kampanyası) ile birlikte ortak bir mücadele yürütüldüğüne değinen Servi, mücadeleye devam edeceklerini duyurdu. TÜMTİS üyesi UPS işçilerinin de katıldığı eylemde UPS'deki direniş de selamlanarak dayanışmanın önemi vurgulandı.
• İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde jet hızıyla onaylanan imar planı ile Kartal Cevizli'deki Tekel arazisinin İstanbul Şehir Üniversitesi'ne devri konusunda bir adım daha atılırken Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü Tekel binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Cevizli Tekel binası 09 kapısı önünde buluşan Tekel işçileri ve TKP üyeleri arazinin Fethullahçı Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi'ne devri konusuna tepkilerini gösterdiler. Basın açıklaması sırasında "Tekel halkındır AKP satılmıştır", "AKP halka hesap verecek", "Cevizli Tekel'i sattırmayacağız" sloganları atıldı.
• Batman Kozluk ilçesi yakınlarındaki Garzan Çayı üzerinde devam eden baraj inşaatında işçilerin çalıştığı sırada çökme meydana geldi. Çökme sonucu 2 işçi yaşamını yitirirken, 1 işçi de göçük altında kaldı.
• Eyüp Güzeltepe Seyhan Sokak'ta meydana gelen göçükte işçiler toprak altında kaldı. 4 işçi tarafından yürütülen inşaat temel çalışması sırasında meydana gelen “kazada” mahalle halkının da katıldığı çalışmalarla itfaiye ekipleri göçüğü kaldırarak işçilere ulaşmaya çalışıyor.
• DİSK'in Araştırma Dairesi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yola çıkarak işsizlik sorunu üzerine bir rapor hazırladı. Raporda, işsiz sayısının 2 yılda yüzde 35 arttığı belirtilirken, krizle beraber işçilerin güvencesiz çalışmaya mahkum edildiği belirtildi.
• Dünya Genç İşçi Buluşması’nın üçüncüsü, 22-27 Haziran’da İzmir Seferihisar’da yapılacak.
• Kafes Davası'nın tutuksuz yargılanan ve 30'u aşkın yüksek rütbeli askerin arasında basının da dikkatini çeken sanıklardan biri olan Tanju Veli Aydın'ın "işçi muhbiri" olduğu ortaya çıktı. Tanju Veli Aydın, 1993-2005 yılları arasında işçi olarak çalışmakla birlikte, kendisine "şifahen" (sözlü olarak) teklif edilmesi üzerine muhbirlik yaptığını açıkladı. Üye Hakim Mehmet Karababa'nın, "sizi kim görevlendirdi? Bu görevlendirme yazılı mı, yoksa şifahi mi yapıldı? Emrini kim verdi?'' diye sorduğu Aydın, 1993'te işçi olarak atamasının yapıldığını, kendisine Donanma Kuvvet Komutanlığı'ndan gayrıresmi ve şifahen teklif yapıldığını, bu teklifle birlikte de istihbaratta gayri resmi çalıştığını ifade etti. Üye Hakim Oktay Kuban'ın da, "diğer istihbarat birimlerine bilgi vermeniz konusunda size kim talimat verdi?'' diye sorduğu soruyu cevapsız bırakan Aydın, ''Kendi inisiyatifimle hareket etmedim. Biz eylemleri bildiriyorduk. Sendikal faaliyetlerle ilgili, yürüyüş gibi eylemler mesela... Emniyet'e bilgi veriyorduk'' diye konuştu.
• SES Genel Merkezi, Meryem Özsöğüt’ün tutuklanmasını yaptığı yazılı açıklama ile protesto etti. Kızıldere’deki Mahir Çayan anması ve Güler Zere için yapılan eylemler gerekçe gösterilerek 15 Haziran günü Ankara, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen ev ve kurum baskınları sonucunda, aralarında KESK Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek, SES Genel Hukuk, TİS ve Kadın Sekreteri Meryem Özsöğüt ve BES Ankara Şubesi yöneticisi Ahmet Dananoğlu’nun da aralarında bulunduğu onlarca ilerici ve devrimci gözaltına alınmıştı.
• 15-16 Haziran'ın 40. yıldönümünde Kartal İşçi Kültür Evi Derneği dayanışma şenliği gerçekleştirdi.
• Her eğitim-öğretim yılı sonunda eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin rapor hazırlayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 2009–2010 eğitim-öğretim yılına ilişkin raporunu basın ve kamuoyuyla paylaştı. Okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde okullaşma oranları, 2010 yılında okul, derslik, öğrenci ve öğretmen sayılarının geçmiş yıllarla karşılaştırılması, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesi ve eğitim yatırımına ayrılan pay, özel dershane, öğretmen ve öğrenci sayılarının geçmiş yıllarla karşılaştırılması, Türkiye’deki öğretmenlerin diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla ücret yönünden kıyaslandığı raporda eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının artarak devam ettiği tespitinde bulunuldu.
• TEKEL işçilerine destek verdikleri gerekçesiyle tasdiknameyle uzaklaştırma cezası alan liselilerle ilgili karar bozularak ceza 5 gün uzaklaştırma cezasına dönüştürüldü.
• Antalya kent merkezinde Dev Sağlık İş'in çağrısıyla güvencesiz çalıştırmayı protesto eden bir yürüyüş düzenlendi.
• TKP, ÖDP, Halkevleri, EHP ve BDSP Sefaköy'de bir basın açıklaması yaparak işten çıkarılan UPS işçilerine destek verdi. Sefaköy Kirazlı Sokak'a yapılan destek yürüyüşünde "Yaşasın sınıf dayanışması", "UPS işçisi yalnız değildir" , "UPS işçisi onurumuzdur", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.
• Desa'da iki yılı aşkın bir süredir örgütlenme çalışması yürüten Deri-İş sendikası, oluşturduğu baskının sonucunda işveren ile 24 Ağustos’ta bir protokol imzaladı. İşverenin altına imza attığı protokole uymayıp işçilere baskı uygulamaya devam etmesini ve çok sayıda işçiyi istifaya zorlayıp son iki ayda iki sendika üyesi işçiyi işten çıkarmasını protesto etmek için Deri-İş sendikası tarafından 19 Haziran'da saat 15:00’te bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Basın açıklaması, uluslararası deri işçileri örgütleri ITG ve CCC’nin uyarılarına dahi kulak asmayan işvereni uyarmak üzere Desa’nın en büyük üreticisi olduğu Prada mağazası önünde gerçekleştirilecek.
• MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Peyzaj Mimarları Muğla İl Temsilcisi 38 yaşındaki Hülya Yolcubal, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
• 14 Haziran Pazartesi günü sabah saatlerinde Selay Tersanesi’nde yine bir iş cinayeti meydana geldi. Selay Tersanesi’nde çalışan bir işçi, istif olan malzemelerin altından malzeme almaya çalışırken bunların üstüne yıkılmasıyla hayatını kaybetti. Bu iş cinayeti ve işçinin ismi sır gibi saklandığından, işçinin kaldırıldığı hastanede mi yoksa tersanede mi mi hayatını kaybettiği öğrenilemedi. İşçinin yaşamını kaybettiği ve cenazesinin bile hiç kimseye haber verilmeden defnedildiği öğrenildi.
• 17 Haziran Perşembe günü saat 18.00 sıralarında UPS'nin İstanbul Mahmutbey'deki aktarma merkezindeki direniş alanında bekleyen işçilere polis saldırısı gerçekleştirildi. Aktarma merkezinde çalışan ve vardiyadan çıkan arkadaşlarına TÜMTİS çatısı altında örgütlenme çağrısı yapan direnişçi işçiler “çalışmayı engelledikleri” gerekçesiyle polisin saldırısına uğradılar. UPS'nin talimatıyla sudan ve düzmece gerekçelerle direnişe müdahale eden polisler 5 işçiyi gözaltına aldı. Aktarma merkezinden çıkan servislerde bulunan UPS işçilerine örgütlenme çağrısı yapan işçileri, kendi durdurduğu servislerin yanına sürükleyerek fotoğraf çekmeye çalışan polisler “çalışma hürriyetini engelleme” yalanı için kumpas kuruyorlar. Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gözaltında tutulan işçileri yalnız bırakmayan TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ve direnişteki diğer işçiler arkadaşları serbest bırakılana kadar emniyet müdürlüğü önünden ayrılmadılar. Sloganlarla gözaltı saldırısını protesto ettiler. Gözaltına alınan UPS işçileri geçirildikleri sağlık kontrolü ve ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldılar.
• Trabzon’da uzun süredir ataması yapılmayan bir öğretmen, girdiği bunalım sonucu bir binanın beşinci katından atlayarak intihar etti.
• Bursa'da postacılar Cemil İpekçi'nin hazırladığı kostümleri istemediklerine dair bir açıklama yaptılar. Haber- Sen Bursa Şube Başkanı Orhan Çakır, "Cemil İpekçi tarafından tasarlanan kıyafetlerimiz, komando elbisesi gibi rengarenk. Buradan, yöneticilere ve işbirlikçi sendikalara sesleniyoruz. Cemil İpekçi sizleri giydirsin" dedi. Bursa'nın Osmangazi İlçesi'nde bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan posta dağıtıcıları, giymeleri için zamanında teslim edilmeyen kıyafetlerin tasarımının çok kötü olduğunu belirterek, daha önce posta dağıtıcılarının her yıl yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım üniforma ve iki çift ayakkabı hakkının bulunduğunu bu yıl ise kendilerine hiçbir kıyafet verilmediğini belirttiler. Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yıl boyunca her gün giymemiz gereken kıyafetler ya hiç verilmemekte ya da yazlık kıyafetlerimiz kışa doğru, kışlık kıyafetlerimiz ise yaza doğru teslim ediliyor. AKP güdümlü sendika tarafından Cemil İpekçi tasarımı diye övünerek servis yapılan kıyafetlerimiz, bir yıkamadan sonra renk değiştirerek komando elbisesi gibi rengarenk olmaktadır. Buradan kıyafetleri bize uygun görenlere sesleniyoruz: Cemil İpekçi sizleri giydirsin. Çünkü sizler bizden gasp ettiğiniz, kefalet sandığı paraları ve banka promosyonlarından elde edilen paralar ile kalöriferli odalarda oturup, klimalı arabalara biniyorsunuz. O yüzden bu kıyafetler size daha çok yakışır" ifadelerini kullandı.
• Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde işten çıkarmalara karşı bir protesto eylemi gerçekleştirildi. 18 yıldır hastanede çalışan taşeron şirket işçisi Zübeyde Bayram'ın çalışma yeri ve saatlerinin değiştirilmesine itiraz etmesi üzerine işten çıkarıldığı bildirildi. Taşeron şirket tarafından işten çıkarılan Bayram'a kendi isteğiyle istifa ettiğini belirttiği ve özür dileyerek işe geri alınmasını talep ettiği bir dilekçe imzalatılmaya çalışıldı. Dilekçeleri imzalamayı reddeden Zübeyde Bayram 15 gün önce işten çıkarıldı. İşten çıkarmalara karşı Akdeniz Üniversitesi A blok önünde DİSK'e bağlı Dev Sağlık İş üyesi işçiler protesto eylemi yaptılar. Basın açıklamasını işçilerin sendikada örgütlendikleri ilk günden bu yana olduğu gibi öğretim üyeleri ve öğrenciler de destekledi.
• İzmir'de yaşayan işçi Veysel Çiçek, 2004 yılının aralık ayında, İzmir'de çalıştığı plastik firmasında iş kazası geçirdi. Sağ elindeki 4 parmağı kesilen işçi, El ve Mikro Cerrahi Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada işçinin ayak başparmağı eline dikildi. Veysel Çiçek'in SSK raporuna göre yüzde 38, Adli Tıp Kurumu raporuna göre de yüzde 43 oranında iş göremez olduğu belirlendi. Çiçek, 2006 yılında iş yeri sahipleri hakkında İzmir 9. İş Mahkemesi'nde 40 bin lira manevi, bin lira da maddi tazminat istemiyle dava açtı. Bilirkişi raporuyla davalı işverenin kazanın oluşumunda yüzde 50 oranında kusurlu olduğu tespit edildi. Dava sonucunda mahkeme, işçiye 5 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Çiçek'in Avukat Uluğ İlve Yücesoy, kararı temyiz ettiklerini bildirdi. Yücesoy, eşine ve çocuğuna bakmak zorunda olan Çiçek'in açlık sınırının altında bir yaşama mahkum edildiğini savunarak, ''Zaten yoksul olan müvekkilimiz yaşamını nasıl devam ettirebilir? Adli Tıp Kurumu raporuna göre yüzde 43 oranında iş göremez denilen kişi iş de bulamaz. İnsanlık onuruyla bağdaşmayan bu tazminat tutarını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz yerel mahkemenin bu kararının bozulacağına inanıyoruz'' dedi.
• Türk Metal-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle 29 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle sendika önünde toplanan 700 civarında işçi, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) önüne kadar yürüdü. Fabrika girişinde özel güvenlik elemanları ve polis barikatıyla karşılaşan işçiler, bir süre yaşanan tartışmanın ardından barikatı aşarak KARDEMİR Genel Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe başladı. Ancak polis, genel müdürlük binasına 200 metre kala işçilere saldırdı. Biber gazı ve cop kullanılan saldırıda 10 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Bu sırada, işten çıkarılan işçilerden Kenan Şahin, fabrika içinde bulunan yaklaşık 100 metre yükseliğindeki yüksek gerilim hattına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Şahin, sendika yöneticileri tarafından ikna edildi. KARDEMİR işçileri, fabrika içerisindeki direnişlerini sürdürüyorlar.
• Kayıtdışı istihdam Mart ayı itibariyle son bir yılda 821 bin kişi artarken, istihdam edilen 21 milyon 741 bin kişiden 9 milyon 145 bininin sosyal güvencesi olmadan çalıştığı belirlendi. Kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.8 puan artışla yüzde 42.1'e yükseldiği Mart ayında, kayıtdışı çalışan kadın sayısı 517 bin kişi, kayıtdışı çalışan erkek sayısı 304 bin kişi arttı. Böylece son bir yılda istihdam edilenlerin yüzde 51'i sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda kaldı.
• Ankara’da TEKEL direnişi sürecinde ilerici ve devrimci kurumlar tarafından oluşturulan Ankara Direnişteki İşçi Emekçilerle Dayanışma Platformu 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 40. yıldönümünde yürüyüş gerçekleştirdi.
• DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası Uludağ Üniversitesi İşyeri Temsilciliği yaptığı eylemle Bursa 4. İş Mahkemesi'nin 19 Mart 2010 günü aldığı taşeron işçi çalıştırılmasının yasaklanması kararının uygulanmamasını protesto etti.
• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 40. yıldönümünde İstanbul Kartal'da işçi kürsüsü kurdu. Kriz bahanesiyle işten atılan, sendikal örgütlenme mücadelesi nedeniyle işten atılan ve direnişte olan işçilerin katıldığı 15-16 Haziran buluşmasına yüzlerce işçi katıldı. Kriz bahanesiyle işten atılan, sendikal örgütlenme mücadelesi nedeniyle işten atılan ve direnişte olan işçilerin katıldığı 15-16 Haziran buluşmasına yüzlerce işçi katıldı. İşten atmalara ve hak gsaplarına karşı mücadelelerini sürdüren işçilerin kürsüye çıkarak taleplerini ve mücadele süreçlerini anlattıkları işçi buluşmasında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi alanda toplanan yüzlerce kişiye seslendi. “Hala 40 yıl önce verilen mücadeleyi arıyoruz. Bize giydirilmek istenen deli gömleğinden kurtulmak istiyoruz." 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmak istediklerini belirten Çelebi, 40 yıl önce verilen mücadeleyi aradıklarını ifade etti. AKP iktidarına çomak sokmak zorunda olduklarının altını çizdi.
• Kartal İşçi Kültür Evi Derneği 18 Haziran Cuma günü dayanışma etkinliği gerçekleştirecek.
• Sarıgazi Birleşik Emek Platformu, Kurtköy UPS işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi.
• Türkiye Komünist Partisi Çorlu Örgütü, Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve TKP'li Öğrencilerin kurmuş olduğu Sokak Lambası Sanat Topluluğu, Yeşil Kundura işçilerini ziyarette bulundular.
• TKP Antalya il örgütü 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde kent merkezinde yürüyüş yaptı.
• Aliağa'da taşeronlaştırma saldırısına karşı nasıl bir örgütlenme gerçekleştirileceğine ve mevcut sendikaların içinde bulunduğu atalet ve krize karşı nasıl müdahale edileceğine dair konu başlıklarının yer alacağı bir forum 20 Haziran 2010 Pazar günü gerçekleşecek. Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nin düzenlediği forum belediye işçileri, Tes-iş işçileri, inşaat işçileri, gemi söküm, liman, metal , Petkim ve Tüpraş işçilerini biraraya getirecek. Foruma hazırlanan işçiler çağrı çalışmaları yaparak, işyeri ziyaretleri, işçi mahallerinde ev toplantıları gerçekleştiriyor. YCİB üyesi işçiler binlerce bildiri ve afişlemelerle Aliağa halkını foruma davet ediyor.
• KESK Genel Başkanı Sami Evren, gözaltındaki KESK’li yöneticilerin derhal salıverilmesi çağrısı yaptı. Evren’in açıklamasında “Avukatların emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre arkadaşlarımız Güler Zere anması ve Mahir Çayan’ın ölüm yıldönümü anmalarına katıldıkları için gözaltına alınmıştır” denildi. Açıklamada “Bilindiği gibi Güler Zere yakalandığı amansız hastalıktan sadece geç salıverildiği için kurtarılamamış ve aynı durumda olan hasta tutuklular için öne çıkmış bir toplumsal kişiliktir. Zulme uğramıştır ve halkın vicdanında önemli bir yer edinmiştir. Mahir, Deniz, İbo gibi özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesinde Türkiye tarihine geçmiş; kayıpları halkın ve emekçilerin belleğinde silinemez bir yer edinmiş bir tarihsel kişiliklerdir. Toplumun bellek ve vicdanında yer edinmiş kişilerin ölüm yıldönümlerinde anmalar yapılması etkinlikler düzenlemesi ne zamandan beri bir suç olarak görülmektedir?” ifadelerine yer verildi.
• 657’de iş güvenliğini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapmaya hazırlanan AKP, kamu emekçilerinin protestolarını engellemeye çalışıyor. KESK yöneticilerinin göz altına alınmasına, eylemlere dönük polis baskısına ve Siirt’teki müdahaleye rağmen emekçiler kararlılıklarını dile getiriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Adana, Zonguldak, Sivas, Niğde ve Edirne’de AKP il ve ilçe binaları önünde eylem yapan KESK üyeleri, Malatya ve Kocaeli’nde de alanlardaydı. Samsun’daki eylemde yoğun polis baskısı dikkat çekerken, Siirt’te AKP önüne yürümek isteyen KESK üyelerine saldıran polis, gözaltına aldığı 25 kişiden 10’unu darp etti.
• 15-16 Haziran Direnişi Eskişehir’de gerçekleştirilen bir eylemle anıldı. DİSK’in öncülüğünde yapılan eylemde Yediler Parkı’ndan Adalar Migros önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi.
• 15- 16 Haziran büyük işçi direnişinin 40. yıldönümüne denk gelen Aynur Çamalan’ın direnişinin 100. günü, gerçekleştirilen bir etkinlikle selamlandı. Yenimahalle Düğün Salonu’nda örgütlenen dayanışma etkinliği saat 20.00’de başladı. Etkinlik BDSP, Alınteri, DDSBve EHP tarafından oluşturulan ‘etkinlik tertip komitesi’ tarafından Aynur Çamalan’la birlikte organize edildi.
• Bursa Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na kadar sloganlarla yürüyen kurumlar adına yapılan açıklamada 15-16 büyük işçi direnişinin 40. yılında yolumuzu aydınlatmaya devam ettiği belirtildi. Açıklamada 15-16 Haziran direnişinin hala öğretmeye devam ettiği vurgulanarak, sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçilere 15-16 Haziran ruhuyla mücadele ve direnme çağrısı yapıldı.
• KESK İstanbul Şubeler Platformu, boşanmak istediği eşi Tahir Daşdanoğlu tarafından 19.07.2009 tarihinde öldürülen SES Bakırköy Şubesi üyesi Dilek Daşdanoğlu davasının 4. duruşmasının görüldüğü Bakırköy Adliyesi önünde gerçekleştirdiği eylemle “Yeni Dileklerin ölmesine seyirci kalmayacağız” dedi.
• UPS Kargo işçilerine Türk-İş'e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri destek ziyaretinde bulundu.
• İzmir'de işçi dernekleri ve kooperatifleri sigortasız çalışmaya karşı eylem gerçekleştirdi.
• Adana’nın Ceyhan İlçesine bağlı Mercimek Belediyesi’nde kadrolu olarak çalışan belediye işçileri yaklaşık 15 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bıraktılar.
• BES, KESK üyelerinin de gözaltına alındığı polis operasyonunu protesto etti.
• Kızıldere’de yapılan Mahir Çayan anması ve Güler Zere için yapılan eylemler gerekçe gösterilerek 15 Haziran günü Ankara, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen ev ve kurum baskınları sonucunda, aralarında KESK Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek, SES Kadın Sekreteri Meryem Özsöğüt ve BES Ankara Şubesi yöneticisi Ahmet Dananoğlu, TAYAD üyesi Ahmet Kulaksız’ın da bulunduğu 30 ilerici ve devrimci gözaltına alındı. KESK MYK üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek, SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt, Ankara BES 1 No’lu şube yöneticisi Ahmet Danacıoğlu’nun da olduğu arkadaşlarının terörle mücadele ekipleri tarafından sudan gerekçelerle gözaltına alındıklarını bildiren Evren gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
• Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Belediye-İş sendikası başkanı Nihat Yurdakul'un Adana'da yaptığı bir konuşmada, "DİSK ve DİSK'e bağlı Genel-İş'i PKK yönetiyor" demesi, iki konfederasyon arasındaki ilişkileri gerdi.
• TKİP'li işçi Alaattin Karadağ’ı vuran polis memuru, “kasten adam öldürme”, “görevi kötüye kullanma” ve “kişilerin malları üzerinde usulsüz tasarruf kullanma” gerekçesiyle müebbet hapisle yargılanıyor.
• Zonguldak Karadon’da yaşanan kazada yaşamını yitiren ancak cesetlerine halen ulaşılamayan iki işçinin ailesine ölüm aylığı ve geliri verilmiyor. Devletin bu işçilerin cesetlerini ailelerine teslim edememiş olması yeterli bir skandal değilmiş gibi, cesetlerine ulaşılamadığı için nüfus kütüklerine "ölü" olarak kayıtları düşülemeyen 2 madencinin ailelerine, hak ettikleri ölüm aylığı ve geliri Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) ödenemiyor.
• Kocaeli’nin Kartepe ilçesinin Uzunçiftlik kesiminde kurulu bulunan Yıldız Sunta’da, Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikası yeni dönem toplu sözleşme pazarlığında anlaşma sağladı. Buna göre, ortalama aylık ücretler 1100-1200 TL’ye yükseldi. Ağaç-İş Sendikası, 523 işçi adına aylardır süren pazarlığın son oturumunda anlaşma sağladı. Son gece görüşmesinde, ortalama yüzde 20 oranındaki zam kabul edildi ve düşük seviyedeki ücretler 1150 TL’ye, bir basamak yüksek ücretler ise 1200 TL’ye çekildi. Sosyal haklara da yüzde 7.5 zam yapılan anlaşma gereği işçiler yılda 4 kez ikramiye de alacak. Ücretlere ikinci yıl enflasyon oranında artışı kararlaştıran sözleşme 1 Ocak 2010’dan itibaren geçerli olacak. Sözleşme görüşmelerinde, taslaktaki 57 maddeden 15’inde anlaşma sağlanamayınca, uygulama tarihi 15 Haziran olan grev kararı alınmıştı.
• Niğde KESK üyeleri 15 Haziran'da 657 sayılı yasada yapılacak değişiklikleri Niğde AKP il binasına siyah çelenk koyarak protesto ettiler.
• Türkiye’nin en büyük ve modern haddehanesini kurmakla övünen, sık sık iş cinayetlerinin yaşandığı HABAŞ Demir Çelik'te çalışan işçiler kadro hakkı talebiyle iş yavaşlattılar.
• 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 40. yıldönümünde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından Adana'da bir eylem gerçekleştirildi.
• DİSK Güney Marmara Bölge Temsilciliği, bugün Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile Türkiye işçi sınıfı tarihinin en büyük ve en etkili eylemlerinden biri olan 15-16 Haziran Direnişi'ni selamladı. Direnişin 40. yıldönümünde “İşçilerin birliği ve hakların kardeşliği mücadelemizi yükselteceğiz” dedi. DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, 15-16 Haziran'ın haksızlığa boyun eğmeyen, sendikal hak ve özgürlüklerine kararlılıkla sahip çıkan 150 bin işçinin tüm engellemelere karşı ortaya koyduğu kararlılığın tarihi olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un iki yakasında 2 gün boyunca süren gösterilerle DİSK’in kapatılmasına yönelik yasanın tepkiler sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ifade etti. 15-16 Haziran ruhuyla kıdem tazminatlarına, işten atmalara, güvencesiz çalışmaya, kiralık işçi uygulamasına, sendikal barajlara, noter şartına, işsizliğe, esnek ve kuralsız çalışmaya karşı mücadele çağrısı yapan Ekinci, işçilerin birliği ve halkların kardeşliği mücadelesini yükselteceklerini ifade etti.
• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 40. yıldönümünde gerçekleştirdiği eylemle, güvencesiz çalışmaya ve iş cinayetlerine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. TEKEL işçisinin, İSKİ, itfaiye ve taşeron sağlık işçilerinin yükselttiği mücadele ruhuyla 15-16 Haziran'ı selamlayan HSGGP bileşenleri, 15 Haziran günü saat 12.00'de Kadıköy Altıyol'da biraraya gelerek, buradan sloganlarla Yoğurtçu Parkı'na yürüdüler.
• Kamu emekçileri, 657 sayılı yasada değişiklik yapılmasını öngören tasarıya karşı çeşitli illerde AKP il binaları önünde eylemler yaptı. Adana'da 14 Haziran Pazartesi günü, saat 17.30’da Eğitim Sen önünde toplanan kamu emekçileri buradan AKP önüne yürüdü. AKP önüne gelindiğinde basın açıklaması Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa tarafından okundu. Yapılan açıklamada yapılmak istenen değişikliğin neler getireceği söylenerek bu saldırılara karşı mücadele edileceği vurgulandı. Ankara'da Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan KESK üyeleri sloganlarla AKP Ankara İl Başkanlığı’na yürüdü. KESK'lilerin AKP önünde basın açıklaması yapması polis barikatıyla engellenirken barikat önünde basın açıklamasını KESK Genel Başkan Sami Evren okudu. Kamu emekçilerinin bu tasarıyı sineye çekmesinin mümkün olmadığını söyledi. Tasarının içeriğinin emekçilerden saklandığını ifade eden Evren, bunun sebebini ise şöyle özetledi:“Çünkü bu tasarı kamu emekçilerinin ekmeğiyle oynamayı amaçlamaktadır. Çünkü bu tasarı kamu emekçilerini kapıkulu yapmayı amaçlamaktadır. Çünkü bu tasarı kamu emekçilerinin iş güvencelerini ellerinden almayı amaçlamaktadır. Çünkü bu tasarı kamu yönetimini toplumsal fayda ekseninde değil, sermaye etkinliği ekseninde yeniden kurmayı amaçlamaktadır.” Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, 15 Haziran günü gerçekleştirdiği eylemle 657 sayılı yasada yapılmaya çalışılan değişiklikleri protesto etti. Eski Sümerbank önünde biraraya gelen KESK üyesi emekçiler, “İş güvenceme dokunma. Esnek ve kuralsız çalışma performansına son!/KESK İzmir Şubeler Platformu” pankartı arkasında yürüdü.
• Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde 14 Haziran günü sağlık emekçileri taşeron firmaların girişini engelleyerek hizmet alım ihalesinin yapılmasına engel oldu.
• Kamu emekçilerine yönelik getirilecek ek ödemeyle ilgili yüzde 1 civarında enflasyon farkı ödeneceğini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, KESK'ten yanıt geldi. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Temmuz ayı ücret artışlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamları için “şaibeli” değerlendirmesini yapan Şimşek, gıda ve enerji gibi kalemlerde enflasyonun genel enflasyon oranının çok üzerinde olduğunu söyledi. Toplu sözleşme hakkı taleplerini bir kez daha dile getiren Şimşek, kamu emekçilerinin yoksulluktan kurtaracak tek çözüm yolunun toplu sözleşme olduğunu vurguladı. Hükümetin toplu görüşmelerle halkı oyaladığına dikkat çeken Şimşek, bazı sendikaların da toplu görüşmeleri meşrulaştırdığını kaydederek, “Bunların kamu emekçilerinin insanca ücret talebini anlaması beklenemez” dedi.
• İstanbul'da Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışırken 26 Mayıs genel eylemine katıldıkları için işten atılan DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi taşeron işçileri hastane önünde eylem yaptı. DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi Kartal Belediyesi işçileri, SES üyesi sağlık emekçileri, TEKEL işçileri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), BDP, Dr. Lütfü Kırdar Hastanesi çalışanları, Yakacık Kadın Doğum çalışanları, İstanbul Tabip Odası, Validebağ çalışanları ve hemşirelerin de destek verdiği basın açıklamasından önce söz alan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 10 gün önce şimdi oldukları yerde eylem yaptıklarını ve o günden bugüne değişen herhangi bir şey olmadığını söyledi. İşten atılan işçiler geri alınana kadar eylemlerinin süreceğini söyleyen Çerkezoğlu, 24-25 Haziran'da ilk olarak Ankara'da Sağlık Bakanlığı önünde ardından da Başbakanlık ve Çalışma Bakanlığı önüne gideceklerini belirtti.
• Sendikalı olduktan sonra kriz bahane edilerek çalıştıkları Yeşil Kundura’daki işlerinden edilen Tekirdağ Çorlu’lu 3 kadın fabrika önünde direnişe geçti. Örgütlü sendika ve iş arkadaşlarının destek verdiği kadınlar, işe geri alınana kadar direnişi sürdüreceklerini belirtti. Direnişteki kadınlardan Kezban Elmas, çalıştıkları işyerinde mesaiye giriş saatinin sabit olduğunu ancak iş çıkışının belli olmadığını, bazen gece ikiye kadar mesaide kaldıklarını belirtti. İşverenin sendika istemediğini söyleyen Elmas, “Önce ailelerimizle görüşüldü sendikalı olmayalım diye. Cami imamını bile devreye koydular. Dinimizde alın teri soğumadan işçinin hakkı ödenmelidir diye bir şey var. Oysa biz uzun süre ikramiyelerimizi bile alamadık. Maaşlar düzenli ödenmiyor. Sendikanın buraya girmesi demek, işverenin yasalara uyma zorunluluğu demek. O yüzden elbette ki istemiyor sendikayı” dedi.
• AKP hükümetinin 657 sayılı yasada yapmayı planladığı değişiklik, Kocaeli'de kamu emekçileri tarafından protesto edildi.
• Şubat 2008'de Ankara'da yaptıkları özelleştirme karşıtı eylemde polis tarafından yoğun şiddete maruz kalan TEKEL işçilerine 2 sene sonra dava açıldı.
• Siirt’te KESK üyelerinin AKP binası önündeki basın açıklamasına müdahale eden polis, 25 KESK’liyi gözaltına aldı.
• Yeni Yaklaşımlar Platformu bir açıklama yaparak Avukatlık mesleğinde yaşanan değişim sürecine dair bir forum düzenleyeceklerini açıkladılar. Açıklamada "Sosyo-ekonomik değişim ve dönüşümlerin bir sonucu olarak Avukat ve Avukatlık mesleği de bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamaktadır. Birçok güncel ve lokal sorunlarla boğuşan Avukat için asıl sorun, mesleğin geçirmekte olduğu köklü dönüşümün sancılarını nasıl atlatacağı, ya da bu süreçten nasıl etkileneceği olsa gerek. Bu bağlamda, Yeni yaklaşımlar Platformu olarak bir “Forum” düzenlemiş bulunuyoruz. Hafta sonu Tünel/Beyoğlu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek “Forum”a tüm meslektaşlarımız çağrılıdır. Sözümüzü söyleme zamanıdır. Çok geç kalmadan… " ifadelerine yer verildi. Forum 19 Haziran Cumartesi günü saat 13.00'de Tünel/Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde yapılacak.
• DEVA Holding'e ait fabrikada "kısım kapatma" gerekçesi ile 8 kadın işçinin işten çıkarılmasına, Petrol-İş Kocaeli Şubesi tarafından tepki gösterildi. Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işten çıkarılma gerekçelerinin hukuki olmadığını söyledi. Fabrikada geçen yıl örgütlenen Petrol-İş Sendikası’nın Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, diğer yöneticiler ve üyeleriyle birlikte yönetim binası önünde açıklama yaptı. Her türlü kolaylığı sağlamalarına rağmen, işverenin kısım kapatma tehditinde bulunduğunu öne süren Yaşar, "Hukuk mücadelesi vererek 8 kadın arkadaşımızın yeniden iş başı yapması için çalışacağız" dedi. Yaşar, işten çıkarmalara karşı uyarıda da bulunup, işçilere birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.
• 16 Haziran işçi ayaklanması, 40. yıldönümünde anılıyor. 40 yıl önce, 170 fabrikadan 80 bin işçi, sınıf sendikalarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasanın Meclis’te kabul edilmesi üzerine yürüyüşe geçmişlerdi. Kısa sürede kalkışmaya dönüşen ve yüz binleri kucaklayan eylemler, işçi sınıfının siyasetteki varlığını ve yerini bir daha unutturmamacasına ortaya koydu.
• Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde bir temizlik işçisi uzun süredir maaşını alamadığı için sinir krizi geçirdi.
• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK'in Şişli'deki merkezinde İLO Konferansı’ndan çıkan ve Türkiye’nin işsizlikte kara listede olmasına dair sonuçları değerlendirdi. Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Konferansı'nda ülkedeki işsizlik oranı sebebiyle Aplikasyon Komitesi gündeminde bulunmasından hoşnut olmadıklarını belirten Çelebi, ''Kara Liste'nin bütün dünyada ortadan kaldırılmasını sağlayacak, işçi ve emekçilerin hak ve özgürlüklerinin tam olarak tanındığı bir dünya istiyoruz'' dedi.
• Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 15-16 Haziran 1970 direnişinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “kapitalizmin krizi insanların geleceğini karartıyor” dedi.
• Bakan Yıldız, MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız'ın maden kazalarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakan Yıldız'ın, verdiği bilgilere göre maden kazalarında en çok ölüm 2010 yılının Mayıs ayına kadar olan dönemde yaşandı. 2010 yılının ilk döneminde 47 işçi maden kazasında yaşamını yitirdi. Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, yaşanan maden kazalarında 1999 yılında 4 (Zonguldak), 2000 yılında 16 (Zonguldak, Bolu) 2001 yılında 5 (Zonguldak), 2002 yılında 8 (Zonguldak), 2003 yılında 8 (Zonguldak), 2004 yılında 5 (Zonguldak), 2006 yılında 20 (Zonguldak, Balıkesir), 2007 yılında 5 (Zonguldak), 2008 yılında 7 (Zonguldak), 2009 yılında 31 (Zonguldak, Bursa) işçi yaşamını yitirdi.
• İzmir’de 15-16 Haziran direnişinin 40. yılı vesilesiyle 12 Haziran Cumartesi günü araştırmacı yazar Volkan Yaraşır’ın da katıldığı bir seminer gerçekleştirildi. Çeşitli sektörlerden işçilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte direnişin anlamı vurgulandı. Direnişin dersleri ele alınarak güncel görevlere dikkat çekildi. Seminerde ilk olarak BDSP adına konuşma yapıldı. Geothe’nin Faust eserinde geçen ve devrimci önderler tarafından da sıklıkla aktarılan “Teori gridir dostum yaşam ağacı ise yemyeşil” sözleriyle başlayan konuşmada 15-16 Haziran’ın sınıfa dair söylenen pek çok teorik gerçeğin ete kemiğe büründüğü bir eylem olduğu belirtildi. Büyük direnişin kendiliğinden olmasına rağmen sürpriz olmadığı belirtilerek dünya ve Türkiye’de dönem koşulları aktarıldı. 60’larda sınıfın yaşadığı nitel ve nicel gelişim ele alınarak Saraçhane mitingi ile açığa çıkan ve 15-16 Haziran’a varan süreç özetlendi. Sınıfın gücünün görüldüğü, uzlaşmacı değil mücadeleci anlayışın başarısı ele alınırken hareketin temel sorununun ise siyasal bir önderlik boşluğu olduğu vurgulandı. Siyasal öncü eksikliğinin ise eylemin sona ermesi sürecinde özellikle hissedildiği ve DİSK’i aşan eylemin bizzat DİSK tarafından sonlandırılmasının bunun sonucu olduğu aktarıldı. Burjuvazinin devrimci partinin önderliğinde ilerlemeyen bu gibi hareketler ile baş edebileceği belirtildi. Volkan Yaraşır ise konuşmasına 15-16 Haziran’ın 125 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu vurgulayarak başladı. İşçi sınıfı tarihinin Marksist ve diyalektik bir anlatımla anlatılması gerektiğini ifade ederek, işçi sınıfı tarihindeki ilk eylem ve örgütlenme biçimlerini aktardı. Dönemin Ludivzm hareketi, grev sandıkları, taban örgütlenmeleri ve genel grev hatlarına değinerek Osmanlı tarihinden bugüne işçi sınıfının bu coğrafyadaki kalkışmalarını, ayaklanmalarını, kendi gücünü hissettiği ve hissettirdiği eylemlerini aktardı. Özellikle de Saraçhane mitingiyle başlayan süreçten 15-16 Haziran’a uzanan süreci değerlendiren Yaraşır, 15-16 Haziran’ın işçi sınıfının gücünü dosta düşman hissettirdiği, kendiliğinden olmasına karşın nasıl bir dinamiği ortaya çıkardığını vurguladı. TEKEL Direnişi’ni de değerlendirerek bugün 15-16 Haziranları anlamanın ve anmanın devrimi gerçekleştirecek olan yegane devrimci sınıf olan işçi sınıfının örgütlenmesinden, işçi havzalarının örgütlenmesinden ve sınıf devrimcilerinin bu havzalara yönelmesinden geçtiğini ifade etti.
• Denizli Pınarkent Beldesi’nde Sergen Tekstil fabrikasının yemekhane bölümünün arkasındaki istinat duvarı, aşırı yağış yüzünden yemekhane duvarının üzerine yıkıldı. Tekstil işçilerinin yemek yediği sırada meydana gelen olayda, Turgut Tosun, Meryem Aslan, Ali İhsan Hallaç ve Ahmet Manisalı isimli işçiler göçük altında kaldı. Yaralı işçiler Özel Sağlık Hastanesi’ne kaldırılırken Meryem Aslan’ın durumunun ağır olduğu öğrenildi.
• Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil işçilerini taşıyan servis aracı, yağış nedeniyle bozulan yolda devrildi. Kazada bir işçi öldü, şoför ile 22 işçi yaralandı. Gökhan Tekstil'de çalışan işçileri 23.00 - 07.00 vardiyasına götüren servisin yağış nedeniyle bozulan yolda takla atması sonucu midibüsün ön camından fırlayan Selda Aydoğan, midibüsün altında kalarak hayatını kaybetti.
• TKİP militanı Alaattin Karadağ'ın 19 Kasım 2009 akşamı, Esenyurt-Avcılar polisi tarafından katledilmesinin ardından açılan davanın 16 Haziran Çarşamba günü görülecek ilk duruşması öncesinde, ilerici ve devrimci güçler Karadağ cinayeti davasına sahip çıkma çağrısı yaptı.
• TKP ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyesi ve dostu binlerce emekçi Cevizli Tekel Fabrikası önünde buluşarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlar ve marşlarla gerçekleştirilen coşkulu yürüyüşün ardından Kartal Meydanı’na varan emekçileri Murat Yeşilyurt türküleriyle karşıladı. Sunuculuğunu Orhan Aydın’ın yaptığı miting iş cinayetlerinde, eylem alanlarında, maden ocaklarında yaşamını yitiren yiğit işçiler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Tiyatro sanatçısı Metin Coşkun’un, Nâzım Hikmet’in "Türkiye İşçi Sınıfına Selam" şiirini okumasının ardından sırasıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışan bir sağlık emekçisi, Gedikpaşa’da deri atölyesinde çalışan bir deri işçisi, bir eğitim emekçisi ve Gebze’de çalışan bir metal işçisi söz aldı. Kendi alanlarında yaşadıkları sorunları dile getiren ve emekçileri mücadeleye çağıran konuşmalarının ardından Tekel işçisi Türkiye Asker de Tekel direnişini anlatan coşkulu bir konuşma yaptı. Son olarak kürsüye gelen TKP Genel Başkanı Erkan Baş, TKP’nin ülkenin başına çöreklenmiş soyguncu çetesinden hesap sormak için başlattığı kampanyadan bahsetti. Emekçiler için hesap sorma, AKP iktidarı için hesap verme gününün geldiğini söyleyen Erkan Baş, Kılıçdaroğlu’nun taşeronu yasaklama söylemlerinin boş olduğuna da dikkat çekti. Kadıköy’de selde vatandaşlara yardım etmek isterken boğulan işçinin de CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne bağlı bir taşeron işçi olduğunu hatırlattı. Baş, “Adı her ‘ak’ olan ak olmayacağı gibi, adı her ‘halk’ olan da halk olamaz” diyerek sözlerini sonlandırdı. İşten atılan UPS işçilerinin, BANK-SEN’de örgütlü banka emekçilerinin ve Tek Gıda İş sendikasından bir yöneticinin de katıldığı miting Erdal Erzincan’ın türküleriyle son buldu.
• Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren madencilerin yakınları, İl Emniyet Müdürlüğünde ifade vererek kurum ve Yapı-Tek firması yetkilileri hakkında şikayette bulundular. Aileler, maden ocağında yeterli denetimin olmadığını belirttiler.
• DİSK'e bağlı Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen), bir basın açıklaması yaparak, tüm emekçileri 15-16 Haziran’ın yıldönümünde hesap sormak için alanlara çıkmaya çağırdı. Bank-Sen, bugün TKP’nin çağrısıyla gerçekleştirilen “Hesap Sorma Zamanı” Mitingine ve 16 Haziran’da DİSK’in çağrısıyla gerçekleştirilen “İşçi Forum”una katılacağını açıkladı.
• Hükümet, tedbirsizlik nedeniyle kazaya yol açabilecek maden işletmelerini kapatmak için TBMM Genel Kurulu’nda son dakika değişikliği yaptı. Maden Yasası metnine eklenen maddeye göre, can ve mal güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturduğu tespit edilen madenlerde faaliyetler durdurulacak.
• GAZİANTEP’te SES üyesi sağlık emekçilerine yönelik sürgün uygulamaları hız kesmiyor. Kısa süre önce üniversite hastanesinde sözleşmeli çalışan üç hemşireyi sürgün eden İl Sağlık Müdürlüğü, şimdi de Hacıpaşaoğlu Sağlık Ocağı’nda çalışan Deniz Cılasun isimli doktoru Karahöyük köyüne sürdü. Cılasun’un, geçtiğimiz aylarda grev yapan Çemen işçilerine destek olduğu için sürgün edildiğini söyleyen SES Şube Başkanı Behçet Ekşili, uygulamanın geçici görevlendirme adı altında sürgün olduğunu belirtti.
• Pazar payını artıran, kapasite kullanımını yüzde 140 artıran Ford Otosan, bu dönemde kârını da üçe katladı. 2009’un ilk üç ayında 30 milyon lira kâr eden Ford Otosan, 2010’un ilk üç ayında 93 milyon lira kâr etti. Kâr marjı da yüzde 4’ten yüzde 7’ye yükseldi. Aynı verilere göre aylık 31 milyon lira kâr ile 2010 yılı için ortalama 372 milyon lira kâr edilmesi hedefleniyor. İşte bu nedenle işçiler, aylık ücretlerine 400-500 liralık bir zam istiyor. 6 bin 137 işçi ve 1521 idari personelin çalıştığı Ford Otosan’da, tüm işletmelerde işçi ücretlerine yapılacak 500 liralık zammın yıllık maliyeti ise sadece 46 milyon lira. Bu zam verilse bile işletmeye kâr olarak 326 milyon lira kalıyor. Ford işçileri, “En önemli sorunumuz ücret. Çalışma koşulları ağır, böyle çalışmaya böyle ücret olmaz. Sözleşmede sendika en az yüzde 40’la oturmalı. Böylece 750 alan 1000 TL alır. Bu da çok değil. Fabrikanın kârı yükseldi. Üretim de artıyor. Artık kriz kalmadı Ford’da. Şimdi bahane de yok. İşçiye hak ettiği ücreti vermesi gerekiyor” diye konuştu. Sendikaları Türk Metal’ın yöneticilerinin sözleşmeye dair hiçbir hazırlığını görmediklerini belirten işçiler, “Sendika elini ayağını komple çekti. Ortada yok. Hiçbir şeye karışmıyor. Sözleşme için ne toplantı, ne işçileri bilgilendirme yapılmıyor, hiçbir şey yok” diye konuştular.
• “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz! Alacağız!” diyen liseli gençler, Tepe Naitulus önünde biraraya gelerek, “Eleme sınavlarında elenmeyeceğiz!” şiarıyla Kadıköy Meydanı'nda bir miting gerçekleştirdiler.
• Assan Gıda direnişini Tek Gıda-İş Genel Teşkilat Sekreteri Recep Ali Çelik ziyaret etti.
• Çalıştıkları merdividen altı kot taşlama ve yıkama atölyelerinde ölümcül slikozis hastalığına yakalanan kot işçileri “sosyal güvenlik hakları”nın tanınması talebiyle 3 gün boyunca Ankara'da olacaklar. Aileleriyle beraber Ankara'ya gidecek olan kot işçileri 22-23-24 Haziran tarihlerinde, yaşadıkları sorunları ve taleplerini hükümetin yanısıra meclis gündemine de taşıyacaklar. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi (KKİDT) tarafından gerçekleştirilecek 3 günlük eylem öncesinde dayanışma çağrısı yapan kot işçileri herkesi, çadır kurarak konaklayacakları Güvenpark'a çağırıyorlar.
• Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) çocuk işçiliğine ilişkin son raporu, kısmi gerilemelere rağmen çocuk işçiliğinin büyük ölçüde can yakıcı bir biçimde sürdüğünü ortaya koyuyor. Raporda, dünyada 5-17 yaş arası 1 milyar 586 milyon çocuk bulunduğu belirtiliyor. Dünya ölçeğinde hala çalışan çocuk oranı yüzde 19,3. Bir başka deyişle her 100 çocuktan 19'u çalışıyor.
• İzmit Serdar Mahallesi sırtlarındaki Orkide Sokak ile Kalkan Sokak’ın sakinleri, kendi bölgelerinden toplu taşıma aracı geçmemesini protesto etti.
• Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinden Araban ilçesine tarım işçisi taşıyan kamyonet Karadağ mevkiinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine şarampole yuvarlandı. Kaza sonucunda 11 işçi yaralandı.
• Emekli maaşlarından yapılan dernek kesintilerinin durdurulması, aylık maaş bordrolarının verilmesi, maaşlarının ülke koşullarına uygun bir seviyeye çekilmesi ve örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması talepleriyle iki gün boyunca Galatasaray Lisesi önünde kurdukları çadırda eylem yapan Emekli Sen üyeleri eylemlerini tamamlayarak her alanda mücadeleye devam edeceklerini ilan ettiler. Yaptıkları bir basın açıklaması ile sağlık hizmetlerinden faydalanmak için alınan muayene ücreti, katkı payı, katılım payı ve ilaç parasının anayasaya aykırı olduğunu belirten Emekli Sen üyeleri bu kesintilerin durdurulması için dava açtıklarını da belirttiler.
• Kocaeli’nin Derince ilçesinde Çenedağ Mahallesi Çağlar Sokak’taki bir inşaatta yevmiyeli çalışan 41 yaşındaki Yavuz Malkoç dış cephe sıvasını yaparken dengesini kaybederek üçüncü kattan düştü. Kafası üstü beton zemine düşen Malkoç, olay yerinde yaşamını yitirdi.
• İşçi sınıfının yükselen örgütlülüğünü zayıflatmak için sermaye iktidarının yaptığı hamleye karşı 15-16 Haziran 1970'de işçilerin gerçekleştirdiği Büyük Yürüyüş'ün 40. yılında, işçiler emek düşmanı politikalara karşı ve özelleştirmecilerden hesap sormak için alanlara çıkıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP), emek düşmanı politikalara karşı işçileri Kartal Meydanı'na çağırıyorlar. TKP, 13 Haziran'da, DİSK ise 16 Haziran'da Kartal Meydanı'nda işçi mitingleri düzenleyecekler. TKP'nin "Halkın İşini ve Ekmeğini Çalanlardan Hesap Sorma Zamanı" başlığıyla düzenleyeceği mitinge, eğitim, sağlık, metal, deri, maden gibi birçok sektörden emekçi katılacak. DİSK ise 16 Haziran'da düzenleyeceği mitinge örgütlü örgütsüz tüm emekçileri ve ezilenleri davet ediyor. TEKEL işçileri ise miting meydanlarında kitlesel bir şekilde yerlerini alacaklar.
• DİSK'e bağlı Emekli-Sen, 11–12 Haziran’da iki günlük oturma eylemi başlattı.
• TEKEL işçileri, Adana’da güvencesiz çalışma koşullarını protesto etti.
• Genel-İş üyesi işçiler, grev kararını Kadıköy Belediyesi binasına astılar.
• Adana'nın Ceyhan ilçesi Mercimek Belediyesi'nde çalışan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri “belediyenin parası olmadığı” gerekçesiyle 14 aydır ödenmeyen maaşları için direnişe geçtiler.
• 25 Kasım 2009 tarihinde kamu emekçilerinin gerçekleştirdiği uyarı grevinin ardından haklarında soruşturma açılan ve geçici olarak görevden uzaklaştırılan demiryolu çalışanları ile dayanışma eylemi yapan KESK'lilere "treni alıkoymaktan" 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
• Pendik'te asfalt düzeltme makinesinin bakımını yapan işçi, araç kapağının altında kaldı. Alioğlu Mahallesi Çevre Sokak'ta bulunan asfalt düzeltme makinesine bakım yapan Yusuf Orakçı isimli işçi, yardıma gelen arkadaşlarının müdahalesine rağmen kurtarılamadı.
• Zonguldak'ta Üzülmez Müessesesi Asma-Dilaver İşletme Müdürlüğü 3. ocak eksi 170-205 kotları arasında çalışan 27 yaşındaki Sezai Topuz, "belirlenemeyen nedenle" hareket halindeki konveyörün kendisini sürüklemesi nedeniyle kömür üretim alanına sıkıştı. Olay anında yaşamını yitiren Topuz'un cesedi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
• İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sendikalı oldukları için işten atılan işçileri CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ziyaret etti.
• TEKEL işçilerine destek amacı ile 26 Mayıs’ta yapılan genel grevle ilgili Batman’da faaliyet yürüten 27 sendikacı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 217. Maddesi ve Anayasa’nın 54. maddelerine muhalefet ettikleri gerekçesiyle dava açıldı.
• DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube, örgütlü olduğu Kadıköy Belediyesi'yle oturduğu toplu sözleşme masasından uyuşmazlıkla kalktı. Şube adına yapılan yazılı açıklamayla, görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle grev kararının alındığı duyuruldu.
• SES Urfa Şubesi, aşılama hizmetinde yaşanan aksamalara karşı açıklama yaptı.
• KESK, Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı'nın skandal niteliğinde olduğunu söyledi. KESK açıklamasında, bu stratejinin en önemli ayağını kapasite kullanım oranının zorlanmasının oluşturduğunu ifade etti. Avrupa Birliği Yaşama ve Çalışma Koşullarını Geliştirme Vakfı ve Sosyal-İş Sendikası’nın Türkiye'deki çalışma sürelerine ilişkin araştırmalarının kaynak gösterildiği açıklamada, çalışma sürelerinin uzunluğuna dikkat çekildi. Açıklamada, sadece 8 saat çalışma ilkesinin harfiyen uygulanması durumunda bile işsizliğin % 30 oranında azalacağının altı çizildi.
• Adana’da Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde toplanan TEKEL işçileri, direnişlerinin 178’inci gününde güvencesiz çalışma koşullarını protesto eden bir eylem yaptılar.
• PTT Genel Müdürü Osman Tural’ın posta dağıtıcılarına yönelik ifadelerine Haber-Sen yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. KESK’e bağlı Haber-Sen, posta dağıtıcılarının önce “dağıtıcılık yapamaz” raporu alıp sonra vazgeçmelerinin sağlık sorunlarının olmamasından kaynaklanmadığını, bugünkü ekonomik koşullarda aldıkları düşük ücretlerle ev geçindiren dağıtıcıların, mecburen rahatsızlıklarını bir kenara bırakıp çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “PTT yönetimi ‘dağıtıcılık yapamaz’ raporu alan posta dağıtıcılarını yardımcı hizmetler kadrosuna atamaktadır. Bu atama sonucunda dağıtıcıların maaşında aylık minimum 148 TL kaybı olmaktadır. Ayrıca yardımcı hizmetler kadrosunun ek göstergesi yoktur. Bugünkü ekonomik koşullarda aldığı düşük ücretlerle tek maaşla çocuklarını okutan, evini geçindiren dağıtıcı, mecburen rahatsızlığını bir kenara bırakıp çalışmak zorunda kalıyor. PTT Genel Müdürü Osman Tural’ın dediği gibi bir anda iyileşmiyor. PTT’de üç kişinin işini bir kişi yapıyor. 61 milyon nüfusa sahip Fransa’da 133 bin postacı çalışırken, 71,5 milyon nüfusa sahip Türkiye’de sadece 11 bin postacı çalışıyor.” PTT yönetiminin “sağlığı dağıtıcılık yapmaya elverişli değildir” raporu alan postacıları hizmetli kadrosuna atamasına karşı açılan davada Danıştay PTT yönetimini haklı bulmuştu. PTT Genel Müdürü Osman Tural ise yaptığı açıklamada “Danıştay’ın bizim lehimize karar almasıyla önce hasta olanlar şimdi hasta değiliz raporu alıp önümüze geliyorlar” şeklinde konuşmuştu.
• Deri-İş Sendikası’nın çağrısı üzerine Türkiye Komünist Partisi (TKP) Çorlu İlçe Örgütü, Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve diğer emek örgütlerinin de desteğiyle Yeşil Kundura Fabrikası önünde bir basın açıklaması yapıldı. 27 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Yeşil Kundura fabrikası önünde direnişe başlayan işçiler kararlılıkla direnişlerini sürdürüyorlar. Yeşil Kundura işçileri sendikaya üye olmalarının ardından sendikaya üye olduklarını öğrenen patron tarafından sendikadan istifaya zorlanırken, işçiler fabrikadaki olumsuz çalışma koşulları olarak şunlara dikkat çekiyorlar: “Uzun çalışma saatleri, zorunlu mesailer, asgari ücret düzeyinde ve düzenli verilmeyen ücretler, 2 yıldır ödenmeyen ikramiyeler, kart sistemiyle yapılan tuvalet uygulamaları ve tuvaletlerde geçen sürenin ücretlerden kesilmesi, molalarda verilen çayların parayla işçilere satılması, işyerinde yaygın olan kötü muameleler, ikramiye ve fazla mesailelerin bordrolarda gösterilmemesi.” Patronun baskısına karşın istifayı reddeden 3 kadın işçi 26 Mayıs 2010 tarihinde "işçi azaltılması" gibi asılsız bir nedenle işten atıldı. 27 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Yeşil Kundura fabrikası önünde direnişe başlayan işçiler direnişin 13. gününü geride bırakırken, kararlılıklarını sürdürüyorlar.
• Meclis'te, işsiz olduğunu belirten Sait A. isimli Diyarbakırlı gencin bıçaklı eylemi heyecan yarattı. Milletvekili odalarının bulunduğu halkla ilişkiler binasının A ve B blokların önünde duvar üstüne çıkan Sait A. işsiz olduğunu, kirasını ödeyemediğini ve geçinemediğini söyleyerek, elindeki bıçağı boynuna dayadı. “Ben babayım ve işsizim” diye bağıran genç, polislerin müdahalesi sırasında bıçağı boynuna vurmak istedi, ancak engellendi. Etkisiz hale getirililen eylemci gözaltına alınarak sorgulandı.
• Yeşil Kundura'da işten çıkarılan Deri-İş üyesi işçiler basın açıklaması gerçekleştirdi.
• İzmit Belediyesi ile Genel-İş arasındaki TİS görüşmelerinin ilk oturumu yapıldı.
• Hey Tekstil patronu, son olarak Türk-İş'e bağlı TEKSİF üyesi iki işçiyi işten çıkardı. Ağır sömürü koşullarına karşı işçilerin örgütlenme çalışmaları, Hey Tekstil patronu tarafından her türlü yol, yöntem kullanılarak bertaraf edilmeye çalışılıyor.
• BES, İzmir Gümrük İşyeri Temsilcisi Meryem Çağ hakkında verilen kararı protesto etti.
• Kirli savaşın faturası Kürt işçilerine kesilmeye devam ediyor. İleri boyutta işsizliğin yaşandığı Kürdistan'dan yaz sezonunda güç koşullar altında Karadeniz'e fındık toplamaya gelen Kürt işçileri için bu umut kapısı da kapandı. Son yıllarda Ordu, Giresun, Samsun’da ırkçı uygulamalara maruz kalan Kürt işçilerin yerine fındık toplamak için Gürcistan’dan işçi getirilmesine karar verildi. Her şeye rağmen gelecek Kürt işçiler için ise sıkı denetim uygulanacak. Buna göre, fındık bahçesi sahipleri çalışacak işçilerin kimlik bilgilerine önceden Tarım İl Müdürlükleri'ne bildirecek. Buradaki bilgiler valiliklere iletilecek.
• SES İzmir Şubesi, EGEBAM'da yataklı tedavi yapılmayarak sağlık hakkının gaspedildiğini belirtiyor.
• Ankara NHKM Fotoğraf Topluluğu TEKEL direnişi süresince çekilen fotoğrafları Çankaya Belediyesi işbirliği ile sergiliyor. Mithatpaşa Caddesi 48 numarada Galeri Kara’da 18.30’da açılacak sergi 22 Haziran’a kadar görülebilir.
• Brisa, Türk Pirelli ve Goodyear fabrikalarında çalışan 3 bin 500 işçi adına yürütülen sözleşme görüşmelerinde, grev sabahı öncesi anlaşma sağlandı. Uzlaşma sonucunda, ücretler ilk 6 ayda yüzde 4,6 oranında artacak. Lastik-İş Sendikası, ortalama 1.500 TL civarındaki ücretlere yüzde 12.3 artış önerilmesi üzerine grev kararı almış ve uygulama tarihini de 9 Haziran olarak açıklamıştı. "Eşit işe eşit ücret" ilkesi ve diğer maliyet maddelerinin korunduğu son görüşmede, ücretlere ilk 6 ayda yüzde 4.6, diğer 6 aylık dönemlerde ise enflasyon oranında zam yapılması önerildi. Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan ve diğer yöneticiler, fabrikaları gezerek teklifi işçilerin onayına sundu. İşçiler de anlaşmaya “evet” dedi.
• TKP Balıkesir İl Örgütü üyeleri Susurluk-Bandırma karayolu üzerinde bulunan ve sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Assan Gıda A.Ş. işçilerini ziyaret etti.
• Eğitim Sen Ankara Şubelerinin Başkanları öğretmen atamaları nedeniyle MEB’i siyah çelenkle protesto etti.
• 2008 yılında ortaya çıkan krize karşı kamu inşaatlarını ön plana çıkaran AKP hükümeti, sektördeki erimeyi engelleyemiyor. Çalışan sayısı üçbuçuk yıl öncesine göre üçte bir oranında azaldı.
• Kurbağalıdere'ye düşerek kaybolan Ataşehir Belediyesi'nde taşeron işçi olarak çalışan Mevlüt Macit henüz bulunamadı. Macit'in kızı Burcu ise yetkililere tepki göstererek, "Yüzme bilmeyen bir adam var. O dere sürekli taşıyor. Nasıl orada görevlendiriyorlar" diye konuştu.
• Fatih Ayvansaray Mollaaşkı Mahallesi Macarlar Sokak'ta "kentsel dönüşüm" çerçevesinde yıkım operasyonu yapıldı. Mahalleye gelen yıkım ekipleri 4 evi yıktılar, içinde kiracı oturan 1 evin ise yıkım için boşaltılmasını istediler.
• İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni'ndeki bilgilere göre, uygulamanın başladığı Mart 2002'den 31 Mayıs 2010'a kadar sisteme 2 milyon 252 bin 278 kişi başvurdu. Bunlardan 1 milyon 917 bin 517 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. Bu kişilere toplam 3 milyar 313 milyon 15 bin 841 lira 77 kuruş ödendi. Mayıs ayında 7 bin 365 kişiye de 2 milyon 478 bin 710 lira 58 kuruşluk kısa çalışma ödeneği verildi. İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam varlığı ise 43 milyar 506 milyon 193 bin 844 lira 62 kuruş olarak belirlendi.
• Beşiktaş Belediyesi'nde örgütlü Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube, 8 Haziran günü gerçekleştirdiği eylemle Beşiktaş Belediyesi'ne grev kararı astı. Sendika, üyesi 280 işçi adına yürüttüğü TİS görüşmelerinde farklı kıdemlerde bulunan işçilerin günlük yevmiyelerinde taban ücretinin 80 TL'ye çekilmesini istiyor.
• Assan Gıda'da sendikal örgütlenme çalışması yürüten Tek Gıda-İş'in direnişi sürüyor.
• 26 Mayıs'ta iş bıraktıkları için atılan işçiler, Koşuyolu Hastanesi’nde direnişe başladı.
• Kamu emekçilerinin iş güvencesini gaspedecek olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı´nın TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor. Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonları (KESK) Genel Sekteri Emirali Şimşek, basına farklı biçimleriyle yansıyan tasarıyla ilgili açıklama yaptı. Hükümetin bir kez daha kapalı kapılar arkasında, taraflardan görüş ve öneri almadan bir çalışma içerisine girdiğini ifade eden Şimşek, emekçilerin kendileri ile ilgili yapılan değişikliklerde önerilerinin alınması bir yana, değişiklikten haberdar dahi edilmemelerinin manidar olduğunu belirtti.
• DİSK/Sosyal-İş'e üye oldukları için işten atılan Bilgi Üniversitesi işçilerine KESK'ten destek geldi.
• TKP 13 Haziran Pazar günü Kartal'da “Halkın İşini ve Ekmeğini Çalanlardan Hesap Sorma Zamanı" başlığıyla bir işçi mitingi düzenleyecek.
• Yoğun yağış alan İstanbul'da Ataşehir Belediyesine bağlı taşeron firmada çalışan belediye işçisi Mevlüt Coşkun Kurbağalıdere'ye düşerek kayboldu.
• Okuluma Dokunma İnisiyatifi, satılmakta olan Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen ve TKP üyelerinin de destek verdiği eylemde okunan basın açıklamasında, özelleştirme sürecinde satılan onca kuruluşun ardından artık sıranın okullara ve hastanelere geldiğine dikkat çekildi.
• Zonguldak'ta TKK'ya ait Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki göçükten çıkarılamayan 2 işçi için yapılan çalışmalar henüz bir sonuç vermedi.
• Bir süredir üniversitelerinde sendikalaşma mücadelesini sürdüren İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanları, İsrail’in Mavi Marmara gemisine dönük son saldırganlık eyleminin ardından “İstanbul Bilgi Üniversitesi Çalışanları İsrail’e ‘Artık Yeter!’ Diyor” başlıklı bir açıklama yayınladılar. Açıklamayı şu ana kadar 100’e yakın üniversite çalışanı imzaladı.
• UPS Alsancak Şubesi’nde çalışırken TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılan İşçilerden Şahin Başaraner, Dünyanın birçok yerinde UPS işçilerine sendikal hakların tanındığını dile getirerek, Türkiye’de ise UPS işçilerinin kölece koşullarda, çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını belirtti. Mesailerin verilmediğini, sosyal haklarının olmadığını ve patronun canı istediği zaman işçileri işten attığını dile getiren Başaraner, “Hiçbir güvencemiz yok. Bu noktada biz sosyal güvenceye kavuşmak için, sendikalı bir yaşama kavuşmak için mücadeleye başladık” dedi. İzmir’de 9, İstanbul’da da 32 arkadaşlarının işten atıldığını anımsatan Başaraner, direnişlerinin ve içerideki örgütlenme faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü belirtti. UPS’de işçilerin çeşitli şekillerde parçalanmaya çalışıldığını dile getiren Başaraner, “Taşeron uygulaması ile işçiler, idari personel, merkez kurye, şube personeli diye bin parçaya bölünmüş durumda. Patronlar taşeron sistemiyle örgütlenmeyi güçleştiriyorlar” dedi. Sadece UPS’de değil, Türkiye genelinde böyle bir sorun olduğunun altını çizen Başaraner, siyasal partilerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin kendilerine olan desteklerini ve yapacaklarını önemsediklerini belirtti.
• Halen Başbakanlık’ta bulunan ve kamu çalışanları sendikalarına dahi gösterilmeyen yeni kanun tasarısıyla memurların yaklaşık 1.3 milyonunun iş güvencesi tamamen kalkıyor.
• Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel'in TEKEL'deki direniş sürecinde Türk-İş Genel Sekreterliği görevinden istifasının ardından yeni yönetim kurulu üyesini belirledi. Türk-İş yaptığı toplantıda yönetim kurulu birinci yedek üyesi TOLEYİS Sendikası Genel Başkanı Cemail Bakındı'yı göreve getirdi.
• Eskişehir’de Sıhhiye Meydanı’nda yapılan1 Mayıs mitingine katılan 35 kişiye ‘İstiklal Marşı'nı alenen aşağılama’ suçuyla dava açıldı.
• Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri 26 Mayıs'ta Ankara'daki Ulucanlar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhemşire olarak görev yapan Özlem Hoşnam’a hakaret eden ve şiddet uygulayan Başhekim yardımcısı Ömer Eyicilin’in görevinden uzaklaştırılmaması üzerine hastane önünde nöbet tutmaya başladı.
• Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından hazırlanan “Türkiye'de İstihdam ve İşsizliğin Önlenmesi” adlı raporda, işsizlik sorununun çözümü için ülke genelinde nüfus artış hızını düşürecek ciddi bir çalışma başlatılması gerektiği öne sürüldü.
• Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın (TÜMTİS) İzmir ve Bursa Şube genel kurulları gerçekleştirildi. TÜMTİS İzmir Şubesi 8. Olağan Genel Kurulu 23 Mayıs 2010 tarihinde İzmir Hakemler Lokali’nde yapıldı. Genel Kurul sonucunda Şükrü Günseli yeniden şube başkanı seçildi. TÜMTİS Bursa Şubesi’nin 6. Olağan Genel Kurulu, 6 Haziran günü Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirildi. Çarşaf listeyle yapılan seçimler sonucunda, 187 delegeden 102’sinin oyunu alan Özdemir Aslan şube başkanlığına seçilirken, Yaşar Dündar şube sekreterliğine, Hasan Yetan ise şube mali sekreterliğine getirildi. Türk-İş 8. Bölge Temsilciliği, Tarım-İş, Yol-İş, Teksif, Petrol-İş, Tez-Koop-İş Bursa şubelerinin mesaj gönderdikleri genel kurulda, ÖDP Bursa İl Yönetimi ve Devrimci Proletarya adına da birer konuşma yapıldı.
• Mahle Mopisan'ın İzmir'deki fabrikasında sendikal baskılar nedeniyle işten ayrılmalar yaşanıyor.
• DİSK, 15-16 Haziran'ın 40. yıldönümünde Kartal'da işçi kürsüsü kuracak.
• Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dahiliye bölümündeki merkez laboratuvar çökme tehlikesi nedeniyle çalışmalarına ara verdi.
• Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'ın Cevizli TEKEL Tesislerini ziyareti sırasında, Bakan'ın korumalarının darp ettiği TEKEL işçisi Türkiye Askar, Bakan ve korumalar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
• Otomatik kapıya sıkışarak hayatını kaybeden Bornova Evka-4 Seyit Şanlı Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Anıl Erdem için okulu önünde eylem yapıldı.
• İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki sendikalaşmaya üniversite yönetiminin uyguladığı baskıyı protesto eden 171 akademisyenin imzaları işten atılan işçilere ve sendikalılara 32. gününü dolduran direniş çadırında bir heyet tarafından teslim edildi.
• Tekirdağ’da yapılan T Tipi Kapalı Cezaevi’nin atık su borusunu döşemek için açılan çukura giren 2 işçi, toprak altında kaldı. Cezaevi inşaatını yapan Varyap inşaat şirketinde çalışan Serdar Koçak ve Burak Canpolat, kazılan 3 metrelik çukurda başlarına kadar toprağa gömüldü. İnşaatta çalışan diğer işçilerin haber vermesiyle olay yerine itfaiye, ambulans ve sivil savunma ekipleri, iki saatlik bir çalışma ile işçileri baygın halde kurtardı.
• İzmir’de TÜMTİS üyesi ambar işçileri Siyonist İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemi filosuna yönelik kanlı katliamını protesto etti. 5 Haziran günü gerçekleştirilen eylemde işçiler coşkulu sloganlarla ABD Konsolosluğu'na yürüdü.
• KESK İstanbul Şubeler Platformu, Taksim Tramvay Durağı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemi ile Kürt ve Filistin sorunlarını Ortadoğu halklarının değil, emperyalizmin yarattığını belirterek çözümün Ortadoğu'da hakim olan gerici ve statükocu anlayışlarda değil, emek eksenli demokratik ve barışçıl zihniyetin gelişip güçlenmesinde olduğunu söyledi.
• Metal İşçileri Birliği, sendikalı-sendikasız metal işçilerine MESS'i ezme çağrısı yaptı.
• İşsiz ve güvencesiz öğretmenler Antakya’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “atama” aldatmacasını protesto ettiler. Kemancı Kafe önünde toplanan eğitim emekçileri “Güvenceli bir yaşam, güvenceli iş istiyoruz / İşsiz bırakılan ve güvencesiz çalıştırılan öğretmenler” pankartın arkasında sloganlar eşliğinde Ulus Meydanı’na kadar yürüdüler.
• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), Eğitim Emekçileri Derneği (EDD), İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu (İGEP) ve Eğitim Sen İstanbul Şubeleri atama oyununu teşhir etti. 4 Haziran Cuma akşamı Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen bileşenler Galatasaray Lisesi'ne gerçekleştirdikleri yürüyüşle “10 bin yeni atama” olarak sunulanın, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasından başka bir şey olmadığını haykırdı. Basın açıklamasını gerçekleştiren Nurdan Ulutaş, aylar öncesinden başlayan “70 bin atama yapılacak” açıklamalarının ardından Meclis'ten geçen tasarı ile 25 bin atamanın yapılacağının netleştiğini söyledi. Ulutaş, bir önceki dönem sözleşmeli olarak alınan öğretmenlerin 10 bininin kadroya geçirildiğini belirterek, 70 bin sözleşmeli öğretmenin kadroya geçirileceği vaadinin bile arkasında durulmadığını söyledi. 61 bini geçen bir sayıya ulaştığı itiraf edilen ücretli öğretmenlerin çalışma koşullarına da değinen Ulutaş, KPSS'ye hazırlanan 14 işsiz öğretmenin ise yaşadıkları bunalım sonucu intihar ettiklerini hatırlattı.
• Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yapı kimyasalları üretimi yapılan fabrikada silonun üzerine çıkarak çimento dolumu yapan Muharrem Yıldırım (32) isimli işçi, kapağın basınç nedeniyle patlaması sonucu yaklaşık 25 metre yükseklikten düşerek öldü.
• Zonguldak Hema Kandilli Kömür İşletmesi'nde, vagon devrilmesi sonucu 12 işçi yaralandı.
• Tez-Koop-İş, Real Hipermarketler Zinciri A.Ş.'de grev kararı alındığını açıkladı.
• DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) 11–12 Haziran'da şube ve temsilciliklerinin bulunduğu tüm merkezlerde iki günlük oturma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sağlıkta alınan muayene ücreti, katılım payı, ilaç parası ve ek ödemelerin kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. Emekli maaşlarından dernek aidatı kesintisi yapılmaması, emekli aylıklarının yükseltilmesi, emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması ve emeklilere sendika hakkının tanınmasını istediklerini belirten Beysülen, bu taleplerin karşılanması istemiyle 11–12 Haziran'da şube ve temsilciliklerinin bulunduğu tüm merkezlerde iki günlük oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.
• Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, gerçekleştirdiği yürüyüşle eğitim politikalarını eleştirdi.
• Samka Metal'de direnişlerini sürdüren işçileri DİSK yöneticileri ziyaret etti.
• www.emekdunyasi.net adlı internet sitesi, direniş haberinden rahatsız olan Yörsan patronu tarafından tehdit edildi.
• UPS Kargo işçileri, direnişi kırmak amacıyla sokulmak istenen yeni taşeron firmayı kovdular. TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ile 4 işçi gözaltına alındı.
• İstanbul Cevizli'de TEKEL işçileri, TEKEL arazisini görmeye gelen Bakan Faruk Özak görüşmek istedi. Korumaların işçilere müdahale edip bakanı kaçırmaları üzerine işçiler bakanı ve AKP'yi protesto ettiler.
• Kartal'da ülkücülerin önce TKP, sonra da Halk Cephesi masalarını taciz etmesi, yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Türkiye Komünist Partisi'nin 13 Haziran'da Kartal'da yapacağı "Halkın İşini ve Ekmeğini çalanlardan hesap sorma zamanı" miting çalışması için Kartal'da sürdürülen masa ve bildiri çalışması sırasında ülkücü olduğunu söyleyen iki kişi, Ankara caddesinde TKP‘lileri taciz etti. Taciz TKP’liler tarafından etkisiz hale getirilerek taciz edenler uzaklaştırıldı. Faşistler akşam saatlerinde tekrar Kartal meydanı'na gelerek, bu defa aynı meydanda 12 Haziran'da İnönü stadında yapılacak olan Grup Yorum konserinin tanıtımı için masa açan Halk Cephesi üyelerine saldırdılar. Halk Cephesi üyeleri Kartal Rıhtım caddesinde "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz", "Faşizme karşı omuz omuza," "Halkımız saflara hesap sormaya", "Kartal faşizme mezar olacak" sloganları eşliğinde Kartal meydanına yürüdüler. TKP ve BDSP'nin de destek verdiği basın açıklamasına, çay bahçelerinde oturan halk yoğun alkışlarla destek verdi.
• Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen Ekonomi Zirvesi etkinliklerini dışarıda protesto eden, sonra içeri girmek istediklerinde içeri alınmayan öğrenciler, protestolarından dolayı soruşturmaya uğradı.
• Ankara Rixos Otel’de Ankara Girişimci Kadınlar Derneği'nin (ANGİKAD) düzenlediği “Haydi Kadınlar Yönetime, Yarımdan Bir Olmaz” toplantısını TKP’li Emekçi Kadınlar, işçi kadınların sesini yükseltmek adına protesto etti.
• Az maliyetle çekilip, yapımcılarına çok büyük paralar kazandıran Recep İvedik 3 filminde “Ramirez” adlı karakteri canlandıran Sine-Sen üyesi oyuncu Mehmet Önder, filmdeki emeğiyle kazandığı parayı alamıyor. Aynı zamanda Müjdat Gezen Kültür Merkezi, Plato ve Akademi Neo’da oyunculuk dersleri de veren Önder, yapım şirketi Aksoy Film’e 1000 liralık alacağı için ihtarname gönderdi.
• Gazeteci Nedim Şener'in, ''Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları'' adlı kitabında, ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği'' gerekçesiyle yargılandığı davada beraatına karar verildi.
• UPS Kargo patronu son olarak Hadımköy aktarma merkezinde çalışan 11 işçiyi işten attı. Sendika üyesi oldukları için işten atılan UPS işçileri, işe geri alınma mücadelelerine destek veren birçok ülkeden sendika temsilcileri ile siyasi partiler ve çeşitli örgütlerin de desteğiyle bir eylem gerçekleştirdiler.
• Yurtsever Cephe Kocaeli İşçi Birliği üyeleri, 13 Haziran’da Kartal Meydanı’ nda yapılacak olan "Halkın İşini ve Ekmeğini Çalanlardan Hesap Soruyoruz" mitinginin çalışma başlıkları hakkında bilgi vermek ve Kocaelili emekçileri mitinge davet etmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.
• Biriken borçları nedeniyle üniversiteye girişleri engellenen ve final sınavlarına alınmayan Haliç Üniversitesi öğrencileri bir kez daha toplanarak rektörlüğü uyardı.
• KARDEMİR işçileri 76 kişinin sendikanın tasarrufunda zorla izne çıkarılmasını, Çelik-İş yöneticilerinin evlerinin önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.
• Yeşil Kundura’da sendikalaştıkları gerekçesiyle işten atılan 3 kadın işçi ve Deri-İş sendikası yöneticileri, “üretimi engelliyorlar” diye gözaltına alındılar. Yeşil Kundura'da işten atılan Deri-İş Sendikası üyesi işçiler direnişe başladı.
• Zonguldak'ta havalandırma, alev sızdırmaz malzeme ve gaz izleme sistemi eksiklikleri belirlenen 6 maden ocağının kapatılması kararı alındığı açıklandı.
• Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ''bu yıl için yapılması öngörülen 10 bin öğretmen atamasının, açığı kapatmak için yeterli olmadığını" kaydetti.
• Küçükçekmece Oktay Duran Matbaa Meslek Lisesi öğrencileri, İsrail'i protesto etti. Liseliler yaptıkları açıklamada, "Türkiye'nin geleceği biziz aydınlık bağımsız ve dünya halklarıyla barış içinde olan bu konuda taviz vermeyen bir ülkede yaşamak istiyoruz" dediler.
• EMO'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in uluslararası sularda yardım gemisi Mavi Marmara'ya yaptığı saldırı sonucunda öldürülen 9 kişiden biri olan İbrahim Bilgen'in, elektrik mühendisi olduğu ve EMO Diyarbakır Şubesi üyesi bulunduğu kaydedildi.
• Sosyal-İş Başkanı Metin Ebetürk, Türkiye’nin dünyada üçüncü sırada yer aldığı iş kazalarına karşı seferberlik çağrısında bulundu.
• Muğla'nın Yatağan ilçesindeki mermer ocağında üzerine mermer blok düşen 26 yaşındaki işçi öldü.
• Kartal Emek ve Demokrasi Platformu ve TKP tarafından Kartal Meydanı'nda İsrail'i protesto eden bir basın açıklaması yapıldı.
• Gaziantep Öğretmen evinde bir araya gelen siyasi parti, sendika ve dernekler İsrail'in gerçekleştirdiği katliamı, Gaziantep Eski Adliye Meydanı'na gerçekleşen yürüyüşle protesto etti.
• Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde, yolcu treninin hemzemin geçitte tarım işçilerini taşıyan traktöre çarpması sonucu 4 işçi öldü, 10 işçi yaralandı.
• DİSK'e bağlı Bank-Sen'den yapılan açıklamada, "DİSK ve üye sendikalar İsrail vahşetine dur diyor" denilerek, DİSK'in İsrail'e karşı gerçekleştirdiği protestolara ve Genel İş'in yapacağı eyleme katılma çağrısı yapıldı.
• Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında ikinci göçük altında da kayıp 2 işçinin cesetlerine rastlanmadığı bildirildi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, işçilerin kuyuya düşmüş olabileceğini söyledi.
• ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’nı protesto eden meslek odaları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın önüne siyah çelenk bıraktı. Bakanlığa 300 metre mesafede 3 liraya sucuk satıldığını öne süren ZMO Genel Başkanı Günaydın, Tarım Bakanı’nı göreve davet etti.
• DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, İsrail Devleti’nin, ABD’den aldığı güçle Ortadoğu coğrafyasındaki saldırganlıklarına bir yenisini eklediğini belirterek, bu saldırının zemininin Büyük Ortadoğu Projesinde aranması gerektiğini bildirdi.
• DİSK, KESK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten İsrail’in saldırısına tepki açıklamaları yapıldı.