31 Mart 2010 Çarşamba

ÖRGÜTSÜZ HALKIN ÖNDERLİK ARAYIŞI VE SOL KÜLTÜR

Gelişen eylemler ve toplumda kol gezen ruh hali, Türkiye’de işçi sınıfının, kentli ve köylü halk yığınlarının, öğrenci gençliğin, kürt yoksullarının önderlik arayışını bütün gücüyle hissettiriyor.

Bu arayışın mevcut özel mülkiyet ilişkileri tarihine yaslanan ve sınıflı toplumun egemen ideolojisinin damgasını taşıyan en önemli belirtilerinden biri, farklı siyasal öbeklerde ortaya çıkan önderlere yakıştırılan sıfatlardır. Demirel’e “Baba”, Dursun Karataş’a “Dayı”, Abdullah Öcalan’a “Apo” (ape, yani amca), Atatürk’e “Ulu Önder”, Alpaslan Türkeş’e “Başbuğ” sıfatlarını yakıştıran toplum ve topluluklar, pre-modern (prekapitalist) kültürel ilişkilerden devraldığı aile, aşiret, boy, soy bağlarına yaslanan ve gölgesine sığınılacak önderler peşindedir.

Bunların sağdaki örnekleri bizi şaşırtmaz. Ancak sol ve devrimci örgütlerdeki örnekler üzerinde durmak gerek. Sol ve devrimci örgütlerde kendi gücüne yaslanmayı, bağımsız ve kendi ayakları üzerinde durabilen gelişkin bir komünist kişilik geliştirmeyi ıskalayan, bu hedeflerin gerisinde kalan, hedeflerle olan mesafesini geleneksel özel mülkiyet ilişkilerinden devralınmış kavram ve toplumsal ilişkiler temelinde kurmayı gözeten eğilimlerin ağırlığı düşündürücüdür. Burjuva veya devrimci akımlara mensup siyasal çevre ve örgütlenmelerde ya da sendika ve derneklerde “abi”, “abla”, “başkan”, “reis” örnekleri kol gezmektedir. Sivil toplum içinde (işyerlerinde) “şef”, “patron” örnekleri de unutulmamalı.

İşçi sınıfı sosyalizminin halk kitleleri içindeki öncülük ve önderlik arayışına nasıl yanıt vereceği üzerinde düşünmek gerekiyor. Sözlüğümüze girmiş ve ideolojik bağımsızlığımızı lekelemiş kavramlardan ve ilişkilerden süratle arınmamız gerekiyor. İşçi sınıfı sosyalizminde şeflerin, başkanların, yüce önderlerin, babaların, dayıların, ağabeylerin, ablaların, amcaların, reislerin yeri yoktur. İşçi sınıfı sosyalizminde komünist bilinçli işçinin kendisine düşen görevleri emanet edeceği, kendisine düşen yükümlülükleri devredeceği önderler yoktur. Komünist bilinçli işçi, kendisi yerine düşünen, karar alan, yönetenlere karşı başkaldırıyla işe başlamak zorundadır. Bu sorumluluklarını başkasına devredemez. Komünist bilinçli işçi hiçbir önder tarafından ikame edilemez.

Bu yüzden Komünist Partilerde “Başkan” olmaz, “şef” veya “önder” sıfatları bir tür soyluluk kalıntısı gibi taşınmaz. Sosyalist iktidar mekanizmalarında “rütbeler”, “ünvanlar” bu nedenle arkaik kabul edilir.

1789 Fransız Devrimi, 1917 Ekim Devrimi, 1908-1923 Türk Cumhuriyet Devrimi örneklerinin de gösterdiği gibi, bütün ilerici devrimci toplumsal atılımlar demokratik içeriklerinin derinliği oranında şeflik ve önderlik ünvanlarını reddederek işe başlar. Devrimci atılımların barutunun tükendiğinin ilk belirtileri de, bu arkaik toplumsal ilişkilerin ve ünvanların yeniden tesis edilmesidir.

İşçi sınıfı sosyalizminde esas olan kolektif örgütlülük ilişkileridir, örgüt üyeleri arasındaki ilişkilerde eşitlik ve demokrasinin egemen olmasıdır. İşçi sınıfı sosyalizminin Leninist Parti öğretisinde, temel ilke yoldaşlıktır, önderlik ayrı bir rütbe ve unvan gibi çağrışım yaptığı ve böyle anlaşıldığı ölçüde yanlış, öncülük ya da eşitler arasında önde gitmek olarak anlaşıldığı ölçüde doğru bir kavramdır, yoldaşlar arasındaki eşitlik esastır. Öncülük, eşit hak ve sorumluluklara sahip yoldaşların, mücadelenin herhangi bir anında kendi aralarında veya kendileriyle halk kitleleri arasında oluşması kaçınılmaz eşitsiz gelişmenin aşılmasının devrimci Leninist çözümü olarak anlaşılmalıdır. Bu çözüm işçi sınıfının kolektif üretme, çalışma ve yaşama ilişkilerinden türetilmiştir. İşçi sınıfının toplumsal ilişkilerinde geçerli kolektivizmin temelinde eşitlik, kardeşlik, dayanışma yatar. Usta acemiye öğretir, sağlam olan hastaya yardım eder, bilen bilmeyene yol gösterir, güçlü olan zayıfa destek olur.

Bu ilişkilerin hiç biri, işçi sınıfı içinde ustalara, sağlamlara, bilenlere, güçlülere üstünlük ve rütbe sağlamak için kurulmaz, eşitler arasındaki eşitsizliklerle mücadelenin bir yöntemidir. Bu nedenle Komünist Parti, öncülüğün, ustalığın, sağlamlığın, bilincin, gücün taşıyıcısıdır.

Aynı nedenlerle Komünist Parti işçi sınıfı içindeki eşitsiz ve geri toplumsal ilişkilerle mücadelenin ve başetmenin, arkaik ilişkilere teslim olmamanın aracıdır. Yine aynı nedenlerle, öncülük kendiliğinden harekete özgü geriliklere ve eşitsizliklere müdahale arayışının ifadesidir.

Leninist parti anlayışının deformasyonu iki cephede gerçekleşiyor. Birincisi, devrimci atılım enerjisi tükenen, devrimci barutunu yitiren iktidardaki veya muhalefetteki Komünist ve İşçi Partilerinden kaynaklanıyor. İkincisi burjuva toplumunda yerleşik ve egemen toplumsal ilişkilerden ve buna teslim olmayı ideoloji mertebesinde yeniden üreten kendiliğinden hareketin takipçilerinden ve savunucularından kaynaklanıyor.

İlk grup, işçi sınıfı sosyalizminde her türlü reformizmin, revizyonizmin Leninist parti anlayışını bozması, içini boşaltması biçiminde örnekleniyor. İkinci grup, anarşist, devrimci-demokrat eğilimlerde Leninist öncülüğü dışarıdan reddetme ve öncülük aleyhtarlığı biçiminde gözlenebiliyor. Leninist Parti anlayışına içerden karşı çıkanların da kaçınılmaz olarak en sonunda bu durağa vardıkları ve Leninist öncülüğe aleyhtarlığı benimsedikleri görülüyor. Her iki gruptakiler de burjuva toplumunda yerleşik ve egemen eşitsizlik ilişkilerine teslimiyetin savunuculuğunu üstleniyor. Ortak yanları, Leninist öncülüğü reddetme, gereklerini yerine getirmeme, deforme edilmiş Parti ve Örgüt anlayışlarını Leninist Öncü yerine ikame etme eğilimidir.

2 Mart 2010 Salı

İŞÇİ HABERLERİ BÜLTENİ (ŞUBAT 2010)

• KOCAELİ Serbest Bölgesi’nde (KOSBAŞ) kurulu bulunan Türker tersanesinde faaliyet yürüten, ATLAS firmasında çalışan işçiler, iş bittiği halde birikmiş ücretlerini alamıyor. Cuma günü tersanenin önüne gelerek alacaklarını talep eden işçiler, ücretlerini alamamaktan şikayetçi.

• Malatya Valisi Ulvi Saran'ın içinde bulunduğu makam aracına Tekel işçileri tarafından Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın arabası sanılarak yumurta atıldı.

• TEKEL direnişçisi Hamdullah Uysal'ın cenazesinde yaşanan polis terörünü protesto etmek amacıyla 26 Şubat günü AKP Ankara İl Başkanlığı binasını işgal eden ve gözaltına alınan 19 TEKEL işçisinin tamamı serbest bırakıldı.

• Kocaeli TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun yaklaşık bir haftadır çalışmasını yürüttüğü eylem 27 Şubat günü gerçekleştirildi. Saat 13.00’te Merkez Bankası önünde toplanan kitle AKP il binasına kadar yürüdü.

• Yaklaşık bir aydır Berlin'de Tekel işçilerinin eylemlerini desteklemek için çalışmalar yürüten ''Tekel İşcileri ile Dayanışma Komitesi-Berlin'', 28 Şubat tarihinde bir yürüyüş ve miting düzenleyecek.

• Samsun'da düzenlenen TEKEL İşçileriyle Dayanışma Gecesi'ne trafik kazasında yaşamını yitiren TEKEL işçisi Hamdullah Uysal damga vurdu.

• Tekel direnişine destek vermek amacıyla bir araya gelen TKP Beyoğlu İlçe Örgütü üyeleri, Beyoğlu Hizmet İşçileri Birliği ve Tünel Sanat Kolektifi temsilcileri bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı merkezlerinde psikolojik danışmanlık hizmeti sunan 55 psikolog, işten çıkartılmalarına tepki göstererek bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

• 27 Şubat Cumartesi günü Sakarya’da TEKEL işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı. Yeni Cami önünde toplanan DİSK, KESK, TÜRK İŞ, EMEP ve TKP üyeleri “Tekel halkındır Akp satılmıştır”, “Ölmek var, dönmek yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Tekel halkındır, AKP satılmıştır” sloganları atarak AKM önüne yürüdüler. AKP önünde bir basın açıklaması yapıldı.

• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun (AYÖP) Adana bileşenleri, güvenceli iş talebiyle yürüttükleri imza kampanyasını basın açıklaması ile sonlandırdı.

• Sendikalar ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri Diyarbakır’da oturma eylemi yaparak TEKEL işçilerine dayanışma duygularını ilettiler.

• Ağrı’da polis TEKEL işçilerine destek olmak isteyen emekçilerin oturma eylemini ve yürüyüşünü engelledi.

• KESK Sivas Şubeler Platformu ve Eğitim Sen ve bazı demokratik kitle örgütleri TEKEL işçilerine destek için Sivas Meydanı’nda basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

• Çanakkale’de yağan sağanak yağmura rağmen toplanan birçok emekçi TEKEL işçisine desteklerini yollarken, ““Hepimiz TEKEL’iz AKP'ye yeteriz” dediler.

• Gaziantep’te yapılan eylemde direnişlerini sürdüren TEKEL ve Çemen Tekstil işçilerine destek verildi.

• Niğde’de yüzlerce emekçi önce bir yürüyüş sonrasında bir oturma eylemi yaparak TEKEL işçilerine desteklerini yolladılar.

• Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Metin Demirel, içki içerek sorun çıkardıkları iddiasıyla lojmandan çıkarılan ücretli öğretmenler hakkındaki sözleri tepki çeken Bolu İl Milli Eğitim Müdürü'nü istifaya çağırdı.

• Ulaştırma Bakanı, demiryollarının iflah olmayacak kadar kötü bir durumda olduğunu, TCDD'yi şu an kapatsalar büyük tasarruf sağlayacaklarını, ama "Atatürk'ün mirası olduğu için" bunu yapamayacaklarını söyledi.

• Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçileriyle durum değerlendirmesi yaptı. AKP il başkanlığı eyleminde gözaltına alınan 18 işçiden 14'ü ise serbest bırakıldı. Diğer 4 işçi mahkemeye sevk edildi.

• Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki grizu patlamasının ardından kaldırıldığı Balıkesir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalenin ardından ambulans helikopterle İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen işçilerden Ramazan Can, hastanede yaşamını yitirdi.

• TEKEL işçileri, konfederasyonların kararı doğrultusunda Danıştay’da sürmekte olan davalara ek olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolunu da zorlayacak. İşçiler, konfederasyonların hukukçuları tarafından hazırlanan dilekçeyi ayrı ayrı imzalayarak nüfus kağıdı fotokopileri ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na sundu.

• Kocaeli'nde TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu bileşeni örgütlerin üyeleri, Merkez Bankası Kavşağı’ndan AKP il merkezine kadar olan 2.5 kilometrelik yolu sloganlarla yürüdü. Yolun yarısında oturma eylemi de yaparak yürüyüş yolunu yaya trafiğine kapatan platform üyelerine vatandaşlar da destek verdi. AKP il merkezi önündeki basın açıklamasında ise talepler dile getirildi.

• Ankara soğuğunda eylemlerinin 75. gününü geride bırakan TEKEL işçilerine destek amacıyla KESK, DİSK, Kamu-Sen, Türk-İş ve çeşitli siyasi partiler ve kitle örgütleri Antalya Kışlahan Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

• Yeşilköy’de hizmet verdikleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait binayı 2 Mart’a kadar terk etmesi istenen Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı düzenleyerek İBB’nin sağduyudan tamamen yoksun kararına karşı bir eylem planı hazırladı. Toplantıda İBB’nin bu tutumunun bir ilk olmadığı vurgulanarak, Emirgan’daki Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşananlar hatırlatıldı. O süreçte de toplumsal desteği güçlü olan bir dizi eylemlilik İBB’yi geri adım atmaya zorlamıştı. Yapılan toplantıda KASDER’e yapılan saldırının da bütünlüklü bir sürecin bir parçası olarak okunması gerektiği kaydedilirken, sorunun yalnızca kas hastalıkları hastalarının sorunu olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu nedenle düzenlenecek eylem ve etkinliklerin “Sağlığıma Engel Olma Platformu” bünyesinde gerçekleştirilmesine karar verildi. Yapılan toplantı sonucunda 26 Şubat Cuma günü saat 11.00 ‘de İBB önünde ve 28 Mart Pazar günü Bakırköy’de basın açıklaması yapılmasına karar verildi. 1 Mart’tan itibaren de 24 saat boyunca dernek binasında nöbet tutulacak.

• AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan partisinin il başkanları toplantısında TEKEL işçilerine mesaj göndererek 'son uyarımızdır, Salı akşamı süre doluyor' dedi.

• Direnişin 75. gününde Tekel işçilerine destek olmak ve “güvenceli iş, insanca yaşam” talebiyle Halkevciler üç koldan Taksim’e yürüdü.

• TKP Samsun İl Örgütü bir basın açıklama yaparak, Samsun 19 Mayıs yaprak tütün işletmesi işçilerinden Hamdullah Uysal’ın yaşamını yitirmesinin kader olmadığını kaydetti.

• EMEP’ten Balıkesir’deki maden faciasıyla ilgili yapılan açıklamada, 13 işçinin ölümünün, “hükümetin patronların her istediğini iki etmeden yerine getirmesinin” sonucu olduğu belirtildi.

• ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Balıkesir’deki maden faciasında 13 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak “İşçi ölümlerinin nedeni kader ya da kaza değil, daha fazla sömürme hırsıdır” dedi.

• Viyana´da faaliyet gösteren Türkiyeli çeşitli parti, sendika ve işçi federasyonları bir açıklama yaparak, 26 Şubat Cuma günü akşam saat 18:00´de meşaleli yürüyüş gerçekleştireceklerini duyurdular.

• Saçma gerekçelerle Devrimci Karargah üyeliğinden tutuklanarak 10 ay cezaevinde kalan Vatan gazetesinden Duruoğlu, mahkemede "örgüt üyesi" olmadığını “nezih bir sitede oturması ve tapu sahibi olması” ile savundu.

• STV haber spikeri, Balıkesir’de madende grizu patlaması sonucu 13 işçinin ölümünü, Balyoz operasyonu kapsamında generallerin gözaltına alınmalarına bağladı.

• Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Tekel işçileriyle ilgili yapılan başvuru üzerine Türkiye’den açıklama istedi.

• Birleşik Metal-İş, Sinter Metal işçilerinin işe iade davasında 1 Mart Pazartesi günü Üsküdar İş Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya çağırdı.

• TMMOB Maden Mühendisleri Odası, kazaların kader olarak gösterilmesine son verilmesini isteyerek, iş kazalarının son yıllarda arttığı madencilik sektörünün daha yakından izlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

• TEKEL'deki direniş sürecinde 25 Şubat ve 27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilmek üzere göstermelik eylem kararları alan Türk-İş, KESK, DİSK ve Kamu Sen bugün Türkiye genelinde 2 saatlik oturma eylemleri gerçekleştirdi.

• Esenyurt Belediyesi “sözleşmelerinin dolmasını” gerekçe göstererek 9 işçiyi daha işten attı.

• Türk Metal İzmir 2 No'lu Şube Sekreteri ve İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikası baştemsilcisi İbrahim Erkoç ile sendika üyesi işçiler, şube başkanı Süleyman Yıldırımı'ın yönlendirmesi doğrultusunda işten atıldıklarını belirterek bu durumu protesto ettiler.

• DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) sağlıkta taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalıştırılmaya karşı 26 Şubat günü Başbakanlığa yürüdü.

• Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce ve Türk-İş Eskişehir İl Temsilcisi Nejat Kılıç düzenledikleri bir basın toplantısıyla çeşitli iddialarda bulundular. “BMİS'ten istifa edip Türk Metal'e üye olan bir işçinin gece yarısı evinin önünde silahlı iki kişi tarafından tehdit edildiğini, işçinin bu durum üzerine Türk Metal Eskişehir Şube Başkanı Mevlüt Gümüşay'ı aradığını” iddia eden ihanet çetesi sözcüleri “Bunlar silahlı sendikacılık yapıyorlar”, “Bu kişi derhal görevden alınmalıdır” sözleriyle de BMİS Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’ı hedef haline getirmek istediler. Yaşanan bu gerginlik Eskişehir'de gerçekleştirilmesi planlanan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemine de gölge düşürdü. Türk-Metal çetesinin bu provokasyonuyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi planlanan eylem yaşanan gerginliğin ardından iptal edildi.

• Bursa TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklaması ile Balıkesir/Dursunbey’de meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 13 işçiyi andı.

• TİB-DER tarafından 25 Şubat Perşembe günü Tuzla Gemi Tersanesi önünde ve 26 Şubat Cuma günü Aydıntepe Tren İstasyonu'nda işe giriş saatlerinde "TEKEL işçileri ile sınıf dayanışmasını yükseltelim!" şiarlı bildiri dağıtımı yapıldı. İşçiler, tersaneler cehenneminde mücadeleyi yükseltmeye, TEKEL işçileriyle mücadelelerini ortaklaştırmaya çağrıldı.

• Konfederasyonların TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla aldığı eylem kararları çerçevesinde 25 Şubat akşamı bir çok ilde gerçekleştirilen meşaleli eylemlerden biri de Manisa'da yapıldı.

• DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası üyeleri TEKEL direnişine destek olmak için İstanbul'da eski TEKEL Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

• Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen’nin TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla aldığı eylem kararları doğrultusunda 25 Şubat Perşembe akşamı Bursa’da bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan Tekel işçileri derhal serbest bırakılsın" dedi.

• Samsun 19 Mayıs TEKEL işçisi Hamdullah Uysal Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Alevi köyü Konuktepe’de toprağa verildi.

• TEKEL işçisi Hamdullah Uysal'ın cenazesinin alınması sırasında polisin TEKEL işçilerine sert müdahalesini protesto eden TEKEL işçileri AKP Ankara İl Binası önünde eylem yaptı. TEKEL işçileri, Hamdullah Uysal'ın cenazesinde yaşanan polis terörünü protesto etmek için AKP Ankara İl binasını işgal ettiler. İşgali gerçekleştiren 5'i kadın 13 TEKEL işçisi gözaltına alındı.

• 25 Şubat Perşembe akşamı Niğde Eğitim Sen binası önünde toplanan yüz kişi TEKEL işçileri için eylem yapıp dayanışma mesajlarını ilettiler.

• Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, maden ocaklarında resmen cinayet işlendiğini kaydederek, “Avrupa kriterlerine uygun yönetmelik çıkmadıkça maden ocaklarında çalışmalar durdurulmalı” dedi.

• Maden Mühendisleri Odası’nın 2009 tarihli Madenlerde Arama Kurtarma Risk Haritası Raporu’na göre, maden işçileri açısından dokuz riskli bölgeden biri sayılan Balıkesir’de meydana gelen patlama, ocaklardaki çalışma koşullarının insan hayatını hiçe sayan boyutlarda olduğunu gösteriyor. Maden faicasından yaralı kurtulan Talat Tanrıkulu’nun açıklamaları, ocaklardaki ihmalin düzeyini gözler önüne seriyor. İşçilerin zehirlendiklerini söylemelerine rağmen, bunun dikkate alınmadığını ve çalışmanın sürdürüldüğünü ifade eden Tanrıkulu, patlamada abisi Engin Tanrıkulu’nu yitirmişti.

• KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç düzenlediği basın toplantısında, “25 Kasım Uyarı Greviyle ilgili olarak İzmir’de 10 binin üzerinde kamu emekçisine soruşturma açıldı” dedi.

• Boğaziçi Üniversitesi'nde emekçiler ve öğrenciler TEKEL işçilerine destek için geceyi üniversitede kurulan çadırda geçiriyor.

• Konfederasyonların aldığı merkezi karar doğrultusunda Diyarbakır’da da emekçiler meşaleli yürüyüş yaptılar.

• Konfederasyonların ortak kararıyla TEKEL işçileri için, Kadıköy’de yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Eylemde, madende ölen işçiler ve kazada hayatını kaybeden TEKEL işçisi için saygı duruşunda bulunuldu.

• Bolu’da TEKEL işçilerini desteklemek amacıyla meşaleli bir yürüyüş düzenlendi.

• Kartal’da ESP üyeleri AKP İlçe binasının çatısına TEKEL işçilerine destek pankartı astılar.

• Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, cip çarpması sonucu ölen TEKEL işçisinin adının, kazanın gerçekleştiği caddeye verilmesini istiyor.

• Kadıköy Belediyesi Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler TEKEL işçilerine destek için yurtlarına pankart astılar.

• TEKEL işçilerine, Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri bir yürüyüşle destek verdiler.

• 13 işçinin öldüğü grizu patlaması ile ilgili gözaltına alınan Şentaş Madencilik sahibi Ortaköylü ile 3 kişi tutuklandı.

• Uluslararası Kimya, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu (ICEM) Maden İş Kolu Direktörü Joe Drexler ve Kimya İş Kolu Direktörü Kemal Özkan, TEKEL işçilerini ziyaret etti.

• Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel şube başkanları ile yaptığı toplantı arasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, TEKEL işçileri ile salon toplantılarına başlanacağını söyledi.

• Adana'da 25 Şubat akşamı saat 18.00’de Türk-İş binası önünde bir araya gelen yaklaşık 250 kişi sloganlarla İnönü Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Meşalelerle yapılan yürüyüş sonrası parkta basın açıklaması yapıldı.

• TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla saat 17.45'te Eğitim-Sen Kayseri Şubesi önünde toplanan işçi ve emekçiler meşalelerle AKP Kayseri İl Başkanlığı binasına yürüdüler.

• TEKEL işçisi Hamdullah Uysal’ın lüks bir jipin altında kalarak yaşamını yitirmesi TEKEL işçileri arasında büyük bir öfke yarattı. Keçiören Adli Tıp Kurumu önüne Uysal'ın cenazesini almak üzere giden TEKEL işçileri polis saldırısının ardından önce Mithatpaşa Caddesi üzerinde ardından da Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerine devam ettiler. Akşam saatlerinde ise 4 konfederasyonun aldığı karar doğrultusunda meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Katılımın oldukça zayıf olduğu eylemde Hamdullah Uysal anıldı. Uysal'ın fotoğrafnın en önde taşındığı yürüyüşte KESK, DİSK ve TMMOB Yüksel Caddesi’nden başlayarak Sakarya Meydanı’na buradan da ölen Hamdullah Uysal’ın direniş çadırı olan Samsun çadırına gelerek ziyarette bulundular. Ardından Balıkesir'deki maden katliamında yaşamını yitiren 13 maden işçisi ve TEKEL direnişçisi Hamdullah için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bayırdır Sokak’a gelene kadar “ Hamdullah Uysal ölümsüzdür!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Katil AKP!” sloganları atıldı. Uysal için direniş alanında açılan taziye çadırı da günboyunca ziyaret edildi. Cenazesi Amasya’nın Gümüşhacı Köyü’ne gönderilen Uysal’ın direnişçi arkadaşları gece saat 24.00’te cenaze töreni için Amasya’ya yola çıkacaklar. Farklı sendika ve siyasi çevreler de Samsun çadırına taziye ziyaretlerinde bulundular.

• Bandırma Emek Platformu, Cumhuriyet meydanında dört konfederasyonun aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla meşaleli eylem düzenledi.

• Metal İşçileri Birliği, Menemen’de gerçekleştirdiği basın açıklaması ile TEKEL direnişini selamladı.

• İzmir Basmane’de çalışan deri işçileri 24 Şubat günü gerçekleştirdikleri eylemle TEKEL direnişine destek verdiler ve taleplerini haykırdılar. Saat 12.30’da Dericiler kahvesi önünde toplanan Deri İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile Özgür Yaşam Eğitim ve Dayanışma Kooperatifi bileşenleri burada “Herkese iş güvencesi ve sigorta hakkı için TEKEL işçileriyle dayanışmaya!” pankartı açarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun (HSGGP) Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği oturma eylemi TEKEL direnişinin 72. gününde devam etti.

• Direnişlerinin 72. gününü geride bırakan TEKEL işçileri 24 Şubat gününü eylem ve etkinliklerle geçirdiler. Balıkesir'de yaşanan grizu patlamasında 13 işçinin iş cinayetine kurban gitmesi TEKEL işçileri tarafından protesto edildi.

• 24 Şubat günü Tuzla Devlet Hastanesi yakınlarındaki meydanda Tuzla Demokrasi Platformu tarafından direnişteki TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla eylem gerçekleştirildi.

• Metal İşçileri Birliği İstanbul Komitesi, "TEKEL işçileri ile 1 Lira'nı paylaş!" kampanyasını sonlandırdıklarını ve bu kampanya ile toplanan paraların TEKEL işçilerine gönderildiğini ifade etti.

• Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Aka Deri'de işten atılan Deri-İş Sendikası üyelerinin direnişi sürüyor.

• İstanbul Üniversitesi'ne bağlı İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nde çalışan temizlik işçileri, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle basın açıklaması düzenledi.

• Balıkesir Dursunbey'de grizu patlamasının yaşandığı madenin yakınındaki hastanelerde yanık ünitesi olmamasını eleştiren Maden Mühendisleri Oda'sına, AKP Balıkesir Milletvekili Öztaylan, “Üyelerinden topladıkları aidatlarla yanık merkezi yaptırsınlar” diye seslendi.

• Türk-İş Genel Sekreterliği'nden istifa eden Mustafa Türkel, istifasında Türk-iş’e bağlı bazı sendikaların tavrının rol oynadığını belirtti. Türkel, "Türk-İş istifamı kabul etmezse görevime devam ederim" dedi.

• İstanbul Kültür Üniversitesi Fikir ve Kültür Kulübü'nün düzenlediği "Özelleştirmeler ve TEKEL" başlıklı panel gerçekleştirildi. Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) üyesi Kemal Parlak ve Stajyer Avukat İrem Yirik'in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Türkiye'de Özal'la başlayan özelleştirme sürecinin AKP döneminde daha da hız kazanarak en saldırgan boyutlara vardığı vurgulandı.

• Boğaziçi Üniversitesi emekçileri ve öğrenciler yaptıkları bir toplantıda TEKEL işçileri ve Tek Gıda-İş Sendikası temsilcileri ile buluştular.

• Ataşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi sürecinde yaşanan anlaşmazlık sonucunda, Genel-İş Sendikası tarafından belediye binasının giriş kapısına grev kararı asıldı.

• Kocaeli TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu, TEKEL direnişini gündemde tutmak ve dayanışmayı artırmak için stant açıp bildiri dağıtıyor, kahve toplantıları yapıyor.

• Enerji Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey’deki maden faciasında ölen işçilerin ailelerine 10’ar bin lira tazminat ödeyeceklerini açıkladı.

• DİSK İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Uzmanı Tevfik Güneş, Dursunbey’deki maden faciasının Bakanlık tarafından gerekli yaptırımın uygulanmamasından kaynaklandığını belirtiyor.

• Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Balıkesir’de maden ocağında 17 işçinin ölmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “AKP, patronların kâr hırslarına kurban edilen işçilerin hayatını yok sayıyor” dedi.

• Boğaziçi Üniversitesi’nde TEKEL işçileri ile dayanışma çadırı kuruldu.

• Kocaeli Üniversitesi yönetimi “Üniversite TEKEL işçileriyle buluşuyor’’ etkinliğine ancak adı değiştirilerek izin verilebileceğini söylerken, bu tutum üniversite bileşenlerince protesto edildi.

• Eskişehir’de raydan çıkan Yüksek Hızlı Tren’in yolcularından üç TMMOB üyesi, Ulaştırma Bakanı, TCDD genel müdürü ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

• TEKEL direnişinin 71. gününde Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) bileşenleri oturma eylemi gerçekleştirdi.

• Dudullu 'da kurulu olan İMES Sanayi Sitesi işçileri, 23 Şubat akşamı OSİM-DER'de gerçekleştirilen "V For Vandetta" isimli film gösteriminde bir araya geldiler. Film başlamadan önce İMES İşçileri Birliği adına bir konuşma yapıldı.

• Balıkkesir'de Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki Şentaş şirketine ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 13 işçi iş cinayetine kurban gitti.

• DİSK, KESK ve Türk-İş günler öncesinden Konak'ta TEKEL ile dayanışma çadırı açılacağını duyurmuş ve çağrılara başlamıştı. Türk-İş'in çekilmesinin ardından DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve KESK Şubeler Platformu Salı günü 12'00'de Konak Bahri Baba'da çadır kurulacağını açıkladı. Ancak valiliğin koyduğu yasak çadır kurulmasını engelledi. 23 Şubat sabahı Konak ve çevresi yoğun polis ablukasına alındı. Basmane'den başlayarak Konak Meydana kadar olan, AKP binasının da içinde bulunduğu geniş alan çevik kuvvet, sivil polis ve panzer ve TOMA'larla işgal edildi. Konak'ta bulunan resmi kurumların önünde bariyerler kurularak girişler polis denetimine alındı. Çadırın kurulacağı Bahri Baba Parkı ise dört bir yandan kuşatıldı.

• Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Türk-İş Genel Sekreterliği” görevinden istifa ettiğini açıkladı.

• Bandırma Belediyesi’ne ait taş ocağında yaşanan patlama sonucunda Turhan Demirkaya isimli işçi iş cinayetine kurban gitti.

• DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube yaptığı yazılı açıklama ile 24 Şubat Çarşamba gününden itibaren Ataşehir Belediyesi’nde greve gideceklerini duyurdu.

• Ankara OSTİM’de çalışan metal işçileri OSTİM Metal İşçileri Birliği’ni kurdular.

• Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun 17 Şubat 2010 günü Mecidiyeköy Kültür Merkezinde gerçekleştirdiği temsilciler toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede TEKEL işçilerinin mücadelesinin sonucu ne olursa olsun kazandığı ifade edilirken, bu kazanımın daha ileri noktalara taşınması için çaba sarfetmek gerektiği ifade edildi. TEKEL işçilerinin ortak, kararlı mücadelesinin geniş emekçi kesimlerinin birleşik mücadele verebilmesi için zemin oluşturduğu söylenirken, bu süreçte sendikaların da tutumları ile ayrıştığı belirtildi.

• ‘İşe geri dönme ve çalışma koşullarının düzeltilmesi’ talebi ile günlerdir direniş ve eylemlerini sürdüren Marmaray işçileri, Ankara’da basın açıklaması yaptı.

• Altında imzası olduğu TEKEL’e destek grevini son anda satan Memur-Sen, “cübbe ve postalı darağacına asma” eylemi yaparak HSYK ve Danıştay’ı protesto etti.

• 4 sendika konfederasyonun toplantısından Şubat'ın son haftası Perşembe ve Cumartesi günleri il merkezlerinde eylem, 26 Mayıs’ta ise “üretimden gelen gücün kullanılacağı genel bir eylem” yapılması kararı çıktı. Konfederasyon başkanlarının toplantıdan sonra açıklama yapmamasına tepki gösteren işçiler, Türk-İş Genel Merkezi önünde “Satılmışlar buraya” sloganları attı.

• Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerinin eylem planı ve işçi çadırlarının durumuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Türkel değerlendirmesinde, çadırları kaldırıp eylemleri ülke geneline yayabileceklerini söyledi.

• PSAKD’den yapılan açıklamada, TEKEL işçilerine destek eylemi için Ankara’dan dönen üyelerine Gebze’de polisin saldırdığı bildirildi.

• Türkiye’nin birçok bölgesinden yazılan mesajlarla oluşan yüzlerce metrelik mektup, gençlik tarafından TEKEL işçilerine ulaştırıldı.

• TMMOB’ye bağlı odaların genel kurul süreçleri devam ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi 37. Olağan Genel Kurulu 20 Şubat Cumartesi günü Perpa’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 120 kişinin katıldığı kurula, AKP'nin odaları ele geçirmesine aracı olan Meslekte Birlik grubu da kitlesel şekilde katılım gösterdi. Programa dair de söz alan "birlikçi"ler, bir yandan sermaye karşıtı oldukları bir yandan da özelleştirmeleri destekledikleri gibi tutarsız konuşmalar gerçekleştirdiler. Hükümet destekli bu oluşumun konuşmacıları odanın siyaset yapmasına karşı olduklarını belirtirken konuşmalarında markalaşmak, yerli üretimin desteklenmesi, inançlara saygı gibi dinci faşist taleplerini dillendirdiler. Seçimlerde galip gelemeyeceklerini sezinleyen dinci-faşist birlik, demokrasi söylemlerine sığınarak nisbi temsil talebi getirdi.

• Sincan İşçi Derneği, 20 Şubat günü dernek binası önünde açtığı imza standı ile Sincanlı işçi ve emekçilere direnişin sesini ulaştırdı. “TEKEL işçilerinin talepleri kabul edilsin/ TEKEL Direnişi için Nöbetteyiz--Sincan İşçi Derneği” ozalitinin asıldığı masaya yoğun ilgi gösterildi.

• İstanbul Gaziosmanpaşa’da bir araya gelen kitle örgütleri ve devrimci kurumlar TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla 19 Şubat akşamı Bağlarbaşı Evkur Mağazası önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirdi.

• TEKEL işçileriyle dayanışma günü Buca’da gerçekleştirilen etkinliklerle selamlandı. Forbes girişine açılan standda gün boyu imza toplandı, el ilanları dağıtıldı ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

• TEKEL direnişinin 67. gününde Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) bileşenleri oturma eylemi gerçekleştirdi.

• Ankara Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) “TEKEL Kazanırsa İşçi Sınıfı Kazanır!” başlığı ile yurtdışından TEKEL direnişi ile dayanışmaya ve destek ziyaretine gelen kurumların temsilcilerinin katılımı ile söyleşi düzenledi. Felsefeciler Derneği ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak BDSP temsilcisi, Enternasyonal Dayanışma, ATİK, BİR-KAR temsilcisi katıldılar.

• TEKEL direnişine destek vermek için Sakarya Caddesi’nde toplanan onbinler gece 01:30 itibariyle oturma eylemlerine devam ederken etkinlikler ve konserler de sürüyor.

• Ülkenin dört bir yanından yürüyüşe geçen TEKEL işçileri, Ankara'ya ulaştı. Yürüyüş boyunca halkın gözündeki haklılıklarını bir kez daha görme şansı bulan işçiler, halkı bu haklı davada yanlarına çağırıyor. Tek-el'den beş koldan Ankara'ya yürüyen TEKEL işçileri ve işçilere destek veren emekçiler, başkentte toplanmaya başladılar. Onbinlerce işçinin toplandığı Ankara, son yılların en büyük işçi buluşmasına tanık oldu.

• TKP Van örgütü bir basın açıklaması yaparak, hafta sonu TEKEL işçileri ile Ankara’da buluşacaklarını kaydetti.

• TEKEL işçileri, direnişlerinin 67. gününde destek ziyaretleri aldılar. Sanatçılar, öğrenciler ve TOLEYİS üyesi işçiler gerçekleştirdikleri ziyaretlerle TEKEL direnişini desteklediklerini ifade ettiler.

• 20 Şubat’a çağrı yapmak için Pendik’te bulunan fabrikalara “Genel direniş için Ankara’ya!” başlıklı bildiriler dağıtıldı.

• 67. gününe giren TEKEL direnişine destek için konfederasyonlar Kocaeli’de yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Kocaelili emekçilere 20 Şubat'ta Ankara'da olma çağrısı yapıldı.

• 19 Şubat saat 17.30’da Kayseri’de TEKEL işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme Kayseri Türk-İş Bölge Temsilciliği, Kamu-Sen, KESK Kayseri Şubeler Platformu üyeleri, BDSP ve Emek Partisi destek verdi.

• 19 Şubat günü saat 12.30’da Edirne Postanesi önünde TEKEL işçileri ile dayanışmayı büyütmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

• Adana’da günboyu gerçekleştirilen eylemlerle 19 Şubat günü TEKEL işçileriyle dayanışma gününe dönüştürüldü. Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu’nun 18 Şubat günü başlatmış olduğu oturma eylemi 19 Şubat günü öğle saatlerine kadar sürdü. Bu sırada park içinde atılan sloganlar, çekilen halaylar ve işçi emekçilere yapılan propaganda ile İnönü Parkı bir eylem alanına dönüştü. 19 Şubat Cuma günü yol üstündeki illeri ziyaret edip eylemler gerçekleştirerek Ankara’ya giden TEKEL işçileri Adana’ya geldiler. Saat 10.00’da Hastaneler Kavşağı'ndan İnönü Parkı'na doğru yürüyüşe geçen TEKEL işçileri yol boyunca haklı davalarını anlattılar. Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de bir kısmı bu eyleme katılırken geri kalanı İnönü Parkı'nda işçileri bekledi. 19 Şubat günü TEKEL işçileriyle dayanışmak için gerçekleştirilen eylemlerden biri de sendikalar tarafından gerçekleştirildi. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen tarafından gerçekleştirilen eylemde 1 saatlik bir oturma eylemi biçiminde yapıldı.

• Sarıgazi Birleşik Emek Platformu, 19 Ocak günü Sarıgazi Meydanı’nda TEKEL direnişi ile dayanışma çadırı açtı.

• Ankara'da 20 Şubat günü TEKEL işçilerine destek olmak amacıyla gerçekleştirilecek buluşma öncesinde çeşitli illerde basın açıklamaları gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir ve Bursa'da yapılan eylemlere binlerce işçi katıldı.

• Koç Holding'e ait Arçelik fabrikasında aylar boyunca kararlı bir direniş sergilen DİSK/ Nakliyat-İş Sendikası üyelerinin mücadelesi zaferle sonuçlandı. 12 Eylül'den sonra Arçelik’te DİSK'e bağlı bir sendika ilk kez toplu sözleşme hakkı kazanarak Arçelik’te işbaşı yaptı. Koç Holding ve Arçelik yönetimi bir kısım Nakliyat-İş üyesinin sendikalı olarak iş başı yapmasını ve diğerlerinin de tazminatlarını ödemeyi kabul etti. Nakliyat-İş Sendikası üyesi Arçelik işçileri 18 Şubat günü Tuzla Çayırova'daki Arçelilk fabrikası önünde gerçekleştirdikleri eylemle haklı kazanımlarını kutladı.

• KESK İstanbul Şubeler Platformu, 18 Şubat Perşembe akşamı TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla Cevahir İş Merkezi önünden AKP Şişli İlçe Başkanlığı önüne yürüdü.

• TEKEL işçilerinin hak arama mücadelesini desteklediklerini bildiren Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri, eylemi desteklediklerini ve katılan tüm işçi ve öğrencilerle kalplerinin bir olduğunu kamuoyuna duyurdular.

• Tarık Akan, Rutkay Aziz, Tolga Sağ, Pınar Sağ ve Aşık Sinem Bacı TEKEL direnişine destek vermek amacıyla işçilerin çadırlarını ziyaret etti.

• Ankara Üniversitesi'nde özelleştirmeler ve TEKEL direnişi konulu panelde Korkut Boratav, Yıldırım Koç, Metin Özuğurlu ve Servet Akbudak konuşmacı olarak söz aldı.

• İstanbul Beyoğlu ilçesinde Erol Dernek sokak ve Ayhan Işık sokak esnafı ve çalışanları ile SİNESEN ve Beyoğlu Hizmet İşçileri Birliği, TEKEL direnişi için Beyoğlu sokaklarına “TEKEL İşçisinin Ekmek Kavgasını Destekliyoruz” yazılı pankartlar astılar. Eğlence sektörünün yoğun olarak bulunduğu bu sokaklarda esnaf ve çalışanlar Türkiye’nin içerisine girdiği son süreçte AKP’nin tavrı ve işçi sınıfının yaşadığı sıkıntılara dair tepkilerini belirttiler ve 20 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptılar.

• Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Mülkiye), "Emek Piyasası ve TEKEL Direnişi" konulu derse katılan Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, direnişi anlattı.

• Mimar Sinan öğrencileri, 20 Şubat eylemine destek olmak üzere yanlarına gidecekleri TEKEL işçilerinin portrelerini yapıyorlar.

• Akdeniz Üniversitesi Hastanesi çalışanları, hastane önünde yaptıkları eylemle ‘süresi belirsiz hizmet akdi sözleşmesi’ni protesto ettiler.

• Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde taşerona bağlı olarak çalışan iki işçi, keyfi biçimde cezalandırıldılar.

• Beş koldan yürüyerek Ankara'daki direnişe güç katmaya giden TEKEL işçilerinin Samsun kolu, kentte yaptığı eylemin ardından hareket etti.

• TEKEL direniş çadırlarında işçilerin sık sık yakaladığı "yabancılardan" bir tanesinin üzerinde, cemaate ait belgeler çıktı.

• Gaziantep'te Çemen Tekstil'de sürdürülen ve 38. gününe giren grevde, işverenin grevin "Yasal olmadığı" gerekçesiyle açtığı davayı mahkeme reddetti.

• Tekel işçilerinin Ege yürüyüş kolu Denizli'deki oturma eylemine katıldı. Eylemde KESK dönem sözcüsü basın açıklamasını okudu. Yürüyüş kolu Eskişehir'e doğru yoluna devam ediyor.

• Kocaeli'nde bir gün konaklayan Tekel işçileri AKP il binasının önünde bir basın açıklaması yaptıktan sonra Yalova'ya doğru yola çıktılar.

• Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), işsizliğin ve geleceksizliğin ölüme sürüklediği Kadir Ağzıbüyük’ün intihar etmesini 18 Şubat akşamı Taksim tramvay durağında gerçekleştirdiği eylemle protesto etti. Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu intihar eden Kadir öğretmenin katilinin işsizlik üreten düzen olduğunu bildirdi.

• TKP’li Öğrenciler’in çağrısıyla bir araya gelen ODTÜ öğrencileri, TEKEL işçilerinin de katılımıyla akşam saatlerinde meşaleli bir yürüyüş düzenlediler.

• Bafra yaprak tütün işletmesi önünde toplanan işçiler, basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçerek vatandaşlara bildiri dağıtıp 20 Şubat için Ankara’ya çağrı yaptılar.

• Ekonomik kriz gerekçesiyle işten çıkarılan 96 AKKARDAN işçisi, fabrika önünde işe iadeleri gerçekleşene kadar direnecek.

• Ege Üniversite öğrencileri, üniversite kampüsünde TEKEL işçileriyle buluştu, yapılan toplantıda TEKEL işçileri direnişlerini anlattı.

• Samsun 19 Mayıs Üniversitesi akademisyenleri ortak bir açıklama yaparak, Tekel işçisinin mücadelesine destek olduklarını ve Üniversite Konseyleri Derneği'nin akademisyenlere yönelik 20-21 Şubat günü yapılacak eyleme katılma çağrısını dikkate alacaklarını belirttiler.

• Türkiye'nin beş kolundan Ankara'ya yürüyen Tekel işçilerinin Diyarbakır kolu Gaziantep'te karşılandı.

• TEKEL direnişinin 66. gününde Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) bileşenleri oturma eylemi gerçekleştirdi.

• Metal İşçileri Birliği İstanbul Komitesi’nin, TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla başlattığı “TEKEL işçileriyle 1 TL’ni paylaş!” kampanyası Ümraniye yerelinde devam ediyor.

• TEKEL işçilerinin, Ankara'nın göbeğinde yaktığı direniş ateşi 66. gününü geride bıraktı. Türk-İş Genel Merkezi önündeki çadırlarında yeni bir direniş gününe uyanan TEKEL işçileri 20 Şubat’ta 4 konfederasyonun gerçekleştireceği buluşmayı bekliyorlar. Direnişin 66. gününde Türk-İş Genel Merkezi önü yine hareketliydi. Efkan Şeşen saat 16.00’da direnişteki işçilere Türk-İş binası önünde konser verdi. Türkülerini TEKEL işçileriyle paylaşan Şeşen’in parçaları sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla karşılandı. Yaklaşık 1 saat süren etkinlik, Efkan Şeşen’in direnişteki işçilere destek mesajlarını iletmesiyle sona erdi. Akşam saat 18.00’de ise Bayındır Sokak’tan başlayarak Sakarya Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde ilk önce dünya çapındaki destek eylemlerinden bahsedildi. Daha sonra basın açıklamasını Samsun ve Amasya TEKEL işçileri adına Tekgıda-İş Samsun Şube Başkanı okudu. Direnişin 66. gününde Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) “Baskıya ve Sömürüye Karşı Emekçi Kadınlar Bir Adım İleri” başlığıyla Jeoloji Mühendisleri Odası’nda bir etkinlik gerçekleştirdi. TEKEL direnişindeki kadın işçilerin mücadeleye katılmasının öneminin vurgulandığı kısa bir açılış konuşmasının ardından etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam etti. TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi başta Bir-Kar olmak üzere emek dostlarının, ilerici dernek ve sendikaların maddi katkılarını TEKEL işçilerine ulaştırmaya devam edecek. Yardımların dağıtımını üstlenen TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi aracılığıyla 19 Şubat Cuma günü TEKEL işçilerine direniş alanında akşam yemeği verilecek. Ankara BDSP, “TEKEL Kazanırsa İşçi Sınıfı Kazanır” başlığı ile yurt dışından TEKEL direnişi ile dayanışmaya ve destek ziyaretine gelen emek dostlarının katılımıyla bir söyleşi düzenledi. 19 Şubat günü Ankara’da Felsefeciler Derneği’nde gerçekleştirilen söyleşide konuşmacı olarak BDSP Temsilcisi, Nürnberg’den IG Metall yöneticileri ve BİR-KAR Temsilcisi yer aldı.

• Direniş süresince Bursa’ya direnişin sesini ve ateşini taşıyan Bursa TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu, 18 Şubat akşam Panayır’da bir eylem gerçekleştirdi. Saat 18.00’de Panayır son duraklarında buluşan platform bileşenleri “TEKEL işçileri yalnız değildir/ Yaşasın sınıf dayanışması/ TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu” pankartını açarak yürüyüşe geçti. Sermayenin kolluk güçlerinin toplanma anından beri süren provokatif tutumu yürüyüş sırasında fiili müdahale ile de birleşti. Bu tutumun boşa düşürülmesinin ardından kitlenin önü çevik kuvvet barikatıyla kesildi. Barikat, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Her yer TEKEL her yer direniş!”, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Polis defol bu sokaklar bizim!” sloganlarıyla protesto edildi.

• TEKEL direnişinin sesini İzmir'de Bucalı işçi ve emekçilere taşıyan Buca TEKEL İşçileriyle Dayanışma İnisiyatifi TEKEL direnişine destek vermek ve dayanışmayı yükseltmek için 4 konfederasyona bağlı sendika şubelerinin temsili olarak Ankara'da olacağı 20 Şubat günü Şirinyer Forbest girişinde çadır kuracak.

• Adana Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu (KKEDP), Ankara’daki direnişlerinin 66. gününe giren TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İnönü Parkı'nda 1 günlük oturma eylemine başladı.

• Dünyada 13 ülkede hipermarketler zinciri olan İngiliz sermayeli Tesco-Kipa'da sendikal örgütlenme mücadelesi yürüten Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası, Kipa'nın çeşitli illerdeki marketlerinde işten atma saldırıları ve baskılarla karşılaşıyor. Tesco/Kipa yönetimi Tez-Koop-İş Sendikası'nın yürüttüğü sendikal örgütlenme faaliyetine yönelik düşmanlığını tehditlerle, sendika üyesi işçileri sorgu odalarına çekerek ve işten atarak gösteriyor. Tesco-Kipa'nın örgütlenmeye dönük son saldırısı ise Kipa'nın Silivri'deki mağazasında yaşandı. Tez-Koop-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, Kipa'nın Silivri'deki mağazasında sendikal örgütlenmede başı çeken Tesco-Kipa işçisi Abdullah Çiçek'in işten atılmasını 19 Şubat günü Silivri Kipa önünde protesto edeceğini duyurdu.

• TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen'e bağlı sendika şubelerinin 20 Şubat günü gerçekleştireceği Ankara buluşmasına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) destek geldi.

• Kayseri İşçi Bülteni’nin Şubat 2010 tarihli sayısının dağıtımı 18 Şubat sabahı organize sanayi bölgeleri işçilerinin servis noktalarında gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde yapılan bülten dağıtımına işçilerin ilgisi yoğundu.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun (HSGGP), TEKEL işçilerine destek amacıyla başlattıkları oturma eylemleri sürüyor. Her akşam saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelerek oturma eylemi gerçekleştiren platform bileşenleri 17 Şubat Çarşamba günü de eylemdeydi.

• Ankara Direnişteki İşçi ve Emekçilerle Dayanışma Platformu bileşenleri (Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik, Demokratik Haklar Federasyonu, Kaldıraç, Proleterce Devrimci Duruş) ve Halk Cephesi, Devrimci Hareket ve Devrimci Proleterya temsilcileri Türk-İş genel sekreteri Türkel ile örüşme yaptı. Görüşmede Mustafa Türkel'e 15 Şubat günü yaptığı açıklama hatırlatıldı. Bu açıklamada gerek komiteye dönük gerekse de devrimci güçlerin faaliyetini önlemeye dönük tutumları eleştirildi. Yöneltilen eleştirilerin ardından söz alan Türkel, açlık grevine dönük, bir sendikal disiplinin olması gerektiğini, bu disipline uyulması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle açlık grevini sahiplenmeyeceklerini belirtti. Onun dışında sadece devrimci güçlerin değil, TEKEL işçilerinin direnişine omuz vermeye gelen herkesin kardeş olduğunu vurguladı ve devrimcilerin desteğinden, alanda bulunuşlarından asla rahatsızlık duymadıklarını belirtti. Dahası sürecin ancak böylesi bir dayanışma ruhuyla kazanılabileceğini vurguladı. Türkel devrimci güçlere değer verdiğini, onların önerilerini fazlasıyla dikkate alacağını, bu nedenle dağıtılan her bildiriyi mutlaka aldığını ve buradan dersler çıkarttığını belirtti. 28 Şubat'a ilişkin ise kararlı olduklarını çadırlar yıkılırsa “izleyeceklerini” fakat ertesi gün yeniden kuracaklarını belirtti. Aynı zamanda hukuksal süreç için sendikanın avukatlarının yoğun bir şekilde çalıştığını belirtti.

• Ankara'da Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen genel sekreterlerinin 15 Şubat günü gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri ve Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, başta devrimci özneler olmak üzere öncü işçilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Türkel'in direniş sürecinden ilerici ve devrimci güçleri yalıtmaya yönelik sözleri son iki gündür birçok kez gerilimlere neden oldu.

• Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından 20 Şubat'ta Ankara'da yapılacak eylemle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada "20 Şubat sendikal hareketin de sınavı olacaktır" denildi.

• Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Örgütü bir açıklama yaparak 18 Şubat akşamı İstanbul sokaklarında TEKEL direnişine destek yürüyüşleri yapacağını açıkladı.

• Kanal 7 bile sendikaların kararına şaşırarak genel grev tarihini 26 Şubat olarak duyurdu.

• Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay bir açıklama yaparak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “çok ve boş konuştuğunu” söyledi.

• Sabah saatlerinde İstanbul’dan çıkan ve Gebze’de fabrika ziyaretleri ve basın açıklaması gerçekleştiren Cevizli TEKEL işçileri, Kocaeli’nde TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu tarafından karşılandı.

• Diyarbakır’da Ofis İş Bankası önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren Tekel işçileri direnişin 66. gününde AKP’nin 4/C dayatmalarına karşı sonuna kadar direneceklerini yinelediler.

• 18 Şubat sabah saatlerinde İstanbul Cevizli Fabrikası'nda toplanan TEKEL işçileri, fabrika önünde bir basın açıklaması yaptılar.

• Türk Eczacıları Birliği’nin internet sitesinde yayınlanan sözleşme yenileme duyurusunu kaynak gösteren haberlerde eczacıların istediklerini elde ettiği yönünde ifadeler şaşkınlık yarattı. Bilindiği gibi SGK ile TEB arasında halen yürürlükte bulunan ve 3 yıllığına imzalanan 2009 Protokolünün birinci yılı dolduğu için protokol uyarınca rutin bir sözleşme yenilemeye gidiliyor. Eczacıların zararlarının karşılanması için talepleri ise halen ortada duruyor.

• Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde taşeron işçilere imzalattırılmak istenen boş sözleşme işçilere adeta kölelik koşullarını dayatıyor.

• Çemen Tekstil işçilerinin grevinin sürdüğü Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde biraraya gelen emekçiler grevdeki işçilere destek yürüyüşü yaptılar.

• Sarıyer’de biraraya gelen birçok örgüt 20 Şubat’ta Ankara’da yapılacak eylemin önemine dikkat çekerek eyleme çağrı yaptı.

• Türkiye’nin her yerinden TEKEL işçileriyle dayanışma yükseliyor. Beş koldan Ankara’ya yürüyüş başlatıldı. 20 Şubat Cumartesi günü yüz bin kişinin direnişçi işçilerle sabahlaması bekleniyor.

• Tuzla Demokrasi Platformu bileşenleri 17 Şubat Çarşamba günü TEKEL işçileri ile dayanışma amacıyla Tuzla-Aydınlı bölgesinde kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

• Adana'da sağlık emekçileri, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde Dev Sağlık-İş üyelerinin kazanılmış hakları olan kadro tescillerinin geciktirilmesini protesto etmek ve TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla gösteri yaptı.

• Entes Elektronik'te kriz bahanesiyle işten atılan ve 14 Mayıs 2009 tarihinde direnişe başlayan Gülistan Kobatan 9 aydır sürdürdüğü direnişini bugün gerçekleştirdiği eylemle noktaladı.

• Koç Holding’e ait Arçelik fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren Yıldıran İnşaat Yükleme Boşaltma Şirketi’nde çalışan Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilerin 1 yılı aşkın süredir sergiledikleri direnişleri sonuç verdi. Arçelik işçileri, 2010 yılının Ocak ayında kazanımla sonuçlanan işe iade davasının ardından bu kez toplu sözleşme hakkı elde ettiler. Arçelik işçilerinin bir kısmı DİSK’li ve toplu sözleşmeli olarak Arçelik Fabrikası’nda 19 Şubat 2010 Cuma günü işbaşı yapacaklar.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, TEKEL işçileriyle dayanışmak için gerçekleştirdiği oturma eylemlerine devam ediyor. Taksim Galatasaray Lisesi önünde 16 Şubat günü saat 18.00’de bir araya gelen platform bileşenlerine, Marmaray işçileri de katılarak destek verdiler.

• Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde Hema Endüstri Ş'ye ait kömür ocağında meydana gelen göçükte 28 yaşındaki Osman Aykanat hayatını kaybetti.

• İnegöl organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasının kostik (tekstil, döküm, sabun, deterjan gibi malzemelerin üretiminde kullanılan yakıcı, asitli madde) kazanında meydana gelen arızayı tamir etmek isteyen elektrik ustası Halil Akdeniz, bu sırada kazanın patlaması sonucu üzerine dökülen kostik nedeniyle ağır yaralandı.

• İstanbul'da Şişli Belediyesi’nin temizlik işlerini yapan Atlas Katı Arıtma Tesisleri adlı taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler ücret ve sosyal haklarının gaspına karşı eylem yaptılar.

• Tez-Koop-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, TEKEL işçilerine dönük bir saldırı karşısında TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını açıkladı.

• Kocaeli Gebze'de ilçesinde kurulu bulunan ve otomotiv yan sanayi alanında üretim yapan Akkardan fabrikasında kriz gerekçesiyle 108 işçi işten atıldı. Direnişteki Akkardan Metal işçileri adına direniş komitesi kitlesel basın açıklaması yaptı.

• Çiğli Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu, 15 Şubat'ta dayanışma için yürüyüş yaptı.

• Abdi İpekçi Parkı'nda TEKEL işçilerine polis müdahalesinin ardından hazırlanan iddianameyle TEKEL işçileri polise mukavemet suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

• TKP İstanbul İl Örgütü, TEKEL'in Unkapanı binası ile ilgili basına yansıyan haberlerin ardından yaptığı açıklamada, 'son olanlarla birlikte hükümetin nasıl bir soygun gerçekleştirdiğini ve başbakanın nasıl halkın gözüne baka baka yalan söyleyebildiğini bir kez daha göstermiştir' dedi. Yaklaşık kırk yıldır TEKEL'in merkez binası olarak işlev gördüğü hatırlatılan açıklamada, 'Kentin en merkezi noktalarından birinde 3 bin metrekare araziye sahip olan binanın Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Fahrettin Koca'nın sahip olduğu Medipol Grubu'na devri, halka karşı işlenen bir hırsızlık suçudur. Bu hırsızlığın gerçekleştiği bir süreçte başbakanın, "TEKEL'in ne gayrimenkulü ve ne de menkulü kimseye peşkeş çekilmemiştir" açıklaması yapması, halka karşı yalan söylemektir. Bu yaşananlar, Başbakan Erdoğan'ın artık halkı temsil niteliğine sahip olmadığını, hükümetin ise halk düşmanı bir nitelik taşıdığını en açık şekilde ortaya koymuştur" ifadeleri kullanıldı.

• Hacettepe Üniversitesi'nde TEKEL işçileriyle dayanışan öğrencilere açılan soruşturma protesto edildi.

• TKP Kocaeli Örgütü kentte masa açarak TEKEL direnişine desteği artırmaya çalışıyor.

• TEKEL işçilerinin neredeyse tamamının tazminatlarını çektiği ve önemli bir bölümünün 4-c’ye başvurduğu haberi yapan Anadolu Ajansı, bu bilgileri hiçbir kaynağa dayandırmadan yayınlıyor.

• TEKEL işçileri, konfederasyonlarca belirlenen yeni eylem takviminin başlayacak olması nedeniyle Türk-İş Genel Merkezi'nde 13 gündür sürdürdükleri açlık grevine son verme kararı aldılar.

• EMEP tarafından Ankara'da eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine yardım amacıyla başlatılan kampanya kapsamında Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde bağış toplayan 2 kişiye polis "dilencilik" suçlamasıyla ceza kesti.

• İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tekel işçilerinin belediyelerde istihdamı önerisine ilişkin bir değerlendirme yaparak ''Şu an kadrom yok ki nasıl kadro açacağım? Boş kadro olsa önce itfaiyecileri alırım'' dedi.

• TEKEL işçilerinin sesini Bolu’da daha güçlü duyurmak için TEKEL İşçileri İle Dayanışma Platformu kuruldu.

• Balcalı Hastanesi işçisi olarak tescillenen 1200 sağlık emekçisi, tescil işlemini gerçekleştirmeyen Ç.Ü. Tıp Fakültesi Rektörlüğünü her gün işe bir saat geç başlayarak protesto edecek.

• Ankara Valisi, TEKEL işçilerine eylemi bitirme çağrısı yaparken, tehdidi de eksik etmedi: "Gerekirse her şeyi yaparız."

• Tek Gıda-İş sendikası, hükümetin 4-C’ye geçmek için tanıdığı 1 aylık sürenin iptali için Danıştay’a gidiyor.

• Gebze’de Tekno Kauçuk’da Petrol-İş’te örgütlü işçiler toplu sözleşme imzaladı. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz’ün verdiği bilgiye göre, 1 Ocak’tan itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak sözleşmenin ilk altı ayında ücretlere seyyanen 90.00 TL ve enflasyon artı 1 puan oranında zam yapılacak. İkinci yıl ilk altı ay enflasyon artı 2 puan, ikinci altı ay enflasyon artı 2 puan artış sağlandı. Sosyal haklara da yüzde 13-25 arası zam yapıldı. Bunun sonucunda, 1.010 TL olan çıplak ücret 1.100 TL’ye ve 1.575 TL olan giydirilmiş ücretler ise 1.700 TL'ye çıkartılmış oldu.

• Kanlı Pazar olayları 41. yılında anıldı. 16 Şubat 1969’da, polisin gözleri önünde ‘Emperyalizme ve Sömürüye Karşı İşçi Yürüyüşü’ne yapılan gerici saldırıda, TİP üyesi iki işçi öldürülürken yüzlerce kişi yaralanmıştı.

• KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 3 No’lu (Kadıköy) Olağan Genel Kurulu 13 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi. Kadıköy’de Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde (NHKM) gerçekleştirilen genel kurula tek liste (çarşaf liste) halinde girildi.

• 14 Mayıs 2009 tarihinden beri direnişin kararlılıkla sürdüren Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, işe iade davasını kazanmasının ardından eylemini sonlandıracağını açıkladı. İşçi sınıfına krizin bedelini ödememe noktasında tutum almaya çağırmanın ve bunu kararlı bir şekilde sürdürmenin yarattığı politik kazanımın işe iade davasını “kazanması” ile sağladığı hukuki “başarı”dan daha önemli olduğunu belirten Kobatan, direnişini sonlandıracağı basın açıklamasına emekten yana tüm güçleri katılmaya çağırıyor.

• Tokat Krize İşsizliğe Yoksulluğa Karşı Mücadele İnisiyatifi TEKEL için eylem yaptı.

• Bursa Durak Tekstil’de 1 hafta içinde 11 işçi işten atıldı. İşten atmalar protesto edildi.

• Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in Türk-İş binası önünde 4 konfederasyon adına yaptığı açıklama, açlık grevini sürdüren işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. İşçilerle sendika bürokratları arasında arbede yaşandı. Açlık grevindeki işçilerin, devrimcilere yönelik sözlü saldırılarla ilgili sendika bürokratlarını eleştirmelerine bürokratlar sert tepki verdi. Bunun üzerine iki direnişçi Mustafa Türkel ve diğer konfederasyonların genel sekreterlerinin de bulunduğu sendika bürokratlarına fiziki müdahalede bulundu. Bürokratlar yumruk ve tekme darbeleri aldı. Sendika bürokratlarının yanında gezen, üstünde “görevli forması” bulunan bir İşçi Parti’li ise direnişçilerin fiziksel darbeleri sonucu yaralandı ve apar-topar binanın üst katına götürüldü.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), TEKEL işçileriyle dayanışmayı yükseltme amacıyla, Taksim'de Galatasaray Lisesi önünde çadır kurarak oturma eylemine başladı. Oturma eylemleri her gün 18.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

• TEKEL işçilerinin direnişi tüm zorluklara rağmen 63. gününde umutla, dirençle sürüyor. Türk-İş Genel Merkezi önündeki direniş çadırlarında süren direniş içeride de açlık greviyle devam ediyor. “Ölmek var dönmek yok!” diyen TEKEL işçileri hakları için ölüme yattıkları bu onurlu direnişlerinde sınıf kardeşlerine sesleniyorlar. “Sesimizi dört bir yana duyurun” diyorlar.

• Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması, ''Ekim-Kasım-Aralık 2009'' dönemini kapsayan ''Kasım'' sonuçlarına göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 233 bin kişi artarak, 3 milyon 270 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise söz konusu dönemde 0,5 puan arttı ve yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti.

• İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) yaptığı araştırmaya göre, 20 ilde istihdam azalıyor, işsizlik artıyor. İşsizliğin dört yıldır sayısal ve oransal açıdan tırmandığını ortaya koyan veriler, Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde işgücü ve istihdamın azaldığını, işsizliğin ise arttığını gösteriyor.

• Denizli'de ekonomi, işsizlik ve kriz konularının ele alındığı bir konferans düzenlendi. Konferansa, 9 bakan da davetliydi. Ancak AKP'li bakanlar, kentte protestolarla karşılandı. SGK önünde toplanan siyasi partiler ve Denizlili TEKEL işçileri, AKP'li bakanların gelişini protesto ettiler. Pamukkale Üniversitesi'nde yapılması planlanan konferans, protestolar nedeniyle şehrin dışında yer alan Anemon Otel'e alındı. Konferansı protesto etmek için Çınar Meydanı'nda toplanan TEKEL işçileri, EMEP, ÖDP ve TKP, buradan Bayramyeri meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Burada okunan basın açıklamasında "krizin en çok etkilediği kentlerden biri olan Denizli'de bakanların, Tekel işçileri ve aileleriyle, sendikalarla, emekçi halkla görüşmeyip, patronlarla görüşmeyi tercih ettikleri ve tekel işçilerinden korktukları" vurgulandı.

• ÖDP tarafından sürdürülen “Şimdi Halk Konuşacak” faaliyeti kapsamında, ÖDP Ankara İl örgütü tarafından “Güvencesizliğe, İşsizliğe ve Yoksulluğa karşı TEKEL işçilerinin sesine sahip çıkmak için“ konulu bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. ÖDP Sincan İlçe Örgütü önünde toplanan partililer Sincan sokaklarında sloganlar eşliğinde yürüyerek Lale Meydanı’na geldiler. Yürüyüş ve açıklama sırasında sık sık “Söz, yetki, karar, iktidar halka”, “TEKEL işçisi kazanacak”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı.

• 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere bir mesaj yayınlayan TKP Emekçi Kadın Bürosu, bu sene 8 Mart’ı TEKEL kadınları ile, TEKEL kadınları için kutlayacaklarını duyurdu.

• Esenyurt Belediyesi'nde işten atılan ancak işe iade davasını kazanarak geri dönen 7 işçi işbaşı yaptı.

• 63. gününe giren Tekel işçilerinin direnişinde, çadırların kaldırılması için Türk-İş ve Tek Gıda-İş’e valilikten yeni bir tebligat geldi. Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykırı’nın imzasını taşıyan tebligatta, çadırların “kanuna aykırı olarak” kurulduğu belirtilerek eylemin “derhal” sona erdirilmesi ve çadırların kaldırılması istendi.

• Bilkent Üniversitesi’nde Sosyalist Düşünce Topluluğu’nun (SDT) açmayı planladığı “TEKEL Direnişi” adlı fotoğraf sergisine izin verilmedi.

• Başbakan Erdoğan’ın Tekel işçilerinin İzmir ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri bünyesine alınması teklifini Türk-İş olumlu karşıladı.

• Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Çamyuva Beldesi'ndeki beş yıldızlı Marco Polo otel şantiyesinde çalışan 100 işçi, yedikleri tavuktan zehirlendi.

• 13 Şubat günü Eskişehir'de, EHP, ÖDP ve Halkevleri tarafından TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. “Her yer TEKEL her yer direniş!” ve “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarının atıldığı eylemde, 20 Şubat’ta Ankara yapılacak mitinge kadar her akşam eylem yapılmaya devam edileceği ifade edildi.

• Direnişinin 62. gününde TEKEL işçilerine destek ziyaretleri sürdü. Aydın ve sanatçıların yanı sıra İstanbul'dan gelen belediye işçileri de direnişe desteklerini sundular. Günün ilk ziyaretini Ankara Ekin Sanat Tiyatrosu, Aynur Haşhaş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah Ekibi gerçekleştirdi. TEKEL işçilerinin direnişini selamlayan konuşmaların ardından semah gösterisi gerçekleştirdi. Semah ekibinin ardından Aynur Haşhaş sahneye çıkarak türküler söyledi. Son olarak ise Ekin Sanat Tiyatrosu'nun hazırladığı gösteri gerçekleştirildi. DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube de TEKEL işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi. Cumartesi gece 2 otobüsle İstanbul'dan yola çıkan sendika yönetici, temsilci ve üyeleri topladıkları gıda, battaniye, ilaç, çay gibi yardım malzemelerini de direnişçilere ilettiler. Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Girişimi de TEKEL işçilerine ziyaret gerçekleştirdiler.

• Ankara Mamak'ta, 14 Şubat'ta TEKEL işçileri ile dayanışma etkinliği gerçekleştirildi.

• Show TV’de yayınlanan Siyaset Meydanı programına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Tekel işçilerini İzmir ve Diyarbakır belediyelerinin istihdam etmesi yolundaki sözlerinin ardından Diyarbakır’daki Tekel işçileri ve ailelerinin ziyaret ettiği Osman Baydemir, işçilerle basına kapalı olarak görüştükten sonra işçilere hitaben yaptığı konuşmada, Tekel işçilerinin sorunlarının çözümsüz olmadığını, bunun için belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde hükümete, sendikalara ve kamuoyuna sorunun çözümü için önerilerini ileteceklerini belirten Baydemir, “Türkiye’de 2 bin 500’e yakın yerel yönetim var. 2 bin 500 belediyenin nüfusuna ve bütçesine göre, bu 12 bin emekçi arkadaşımızı dağıtabiliriz. Bu manada da üzerimize düşeni memnuniyetle yapmaya hazırız” diye konuştu.

• Balıkesir’de sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve 167 gündür direnişte olan Mutaf Ambar işçileri gerçekleştirdiği eylemle direnişlerinin devam edeceğini duyurdu.

• 14 Şubat Pazar günü Ankara’da yapılacak olan "Tekel işçileri kazanırsa halk kazanır" mitingi için, Beşiktaş Tekel İşçileriyle Dayanışma Komitesinin düzenlediği etkinliğe, Beşiktaş halkından büyük destek geldi. Beşiktaş çarşı içindeki Kartal heykeli önünde açılan Tekel işçilerine destek standına gelen Beşiktaşlılar, Tekel işçilerine destek mesajlarını yolladılar ve yiyecek ve giyecek yardımları topladılar. Etkinliğe ayrıca “Beşiktaş Halkın Takımı” grubu “Gaz vermiyoruz, gaz almıyoruz, tekel işçilerini destekliyoruz” afişleriyle katıldı ve işçilere yardım amaçlı bağışta bulundu. Yardımların yanı sıra, Beşiktaş Tekel İşçileriyle Dayanışma Komitesi tarafından açılan deftere, çok sayıda Beşiktaşlı dayanışma dileklerini yazdı. Toplanan yardımlar Pazar sabahı tekel işçileri eylemi için, İstanbul’dan Ankara’ya kalkacak olan otobüslerle işçilere ulaştırılacak. 15 Şubat'tan itibaren Beşiktaş Köyiçi ve iskele meydanında stant açılıp yardım toplanmaya devam edilecek. Beşiktaş Tekel İşçileriyle Dayanışma Komitesi Beşiktaş halkını desteğe çağırmaya devam ediyor. 0 212 327 93 80 numaradan komiteyle iletişime geçilebileceği bilgisi paylaşılıyor.

• Yurtsever Cephe İşçi Birliği’nin (YCİB) Antalya’da düzenlediği, “İşçi Sınıfı, Sendikalar ve TEKEL Direnişi” panelinde, örgütsüzleştirilen işçi sınıfı, sendikaların uzlaşmacılığı ve TEKEL direnişi tartışıldı.

• DİSK Bölge Temsilciler Kurulu, 20 Şubat'ta TEKEL işçileri için bölgelerden Ankara'ya gelme kararını tekrarladı. AKP'nin işçi düşmanı uygulamalarına karşı kararlar alan DİSK, 1 Mayıs 2010 için ise "Taksim" dedi.

• Türk-İş ve diğer Konfederasyonlar, TEKEL işçilerine uluslararası desteği arttırmak için ITUC ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na (ETUC) çağrıda bulundu. Şubat ayının üçüncü haftasında yapılması planlanan uluslararası eylem gününde, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren ulusal sendikal örgütler, Türk yetkililerine mektup gönderecekler. Mektuplarda, TEKEL işçileri ile dayanışma içerisinde olunduğu belirtilerek, Hükümetin TEKEL işçilerinin taleplerine itibar etmesi istenecek. ETUC, TEKEL işçilerine desteğini ifade eden bir bülten yayınladı. Bültende, ''Türkiye'de özelleştirme sonrası tütün ve alkol depolarında çalışan 12 bin işçinin işlerini kaybettikleri ve üçüncü ayına girmesine rağmen görünürde henüz bir çözümün olmadığı'' belirtildi. ETUC’un, Belçika’daki Türk Büyükelçiliğine bir yazı göndererek işçilere desteğini ve Hükümete çağrısını yenilemesi bekleniyor.

• 62. gününe giren Tekel direnişine Hollanda’nın Amsterdam kentinde yaşayan göçmen işçilerden de dayanışma mesajı geldi. Hollanda-Amsterdam’dan metal, inşaat ve çiçekçilik işkollarından Sivaslı, Yozgatlı, Aksaraylı ve Adanalı işçiler "Haklı mücadelenizi saygı ve hayranlıkla izliyoruz! Direnişçi ruhunuz, birliğiniz, cesaretiniz ve kararlılığınız yüreklerimizi ısıtıyor! Sizlere teşekkür ediyoruz! Sizleri seviyoruz ve sizinle gurur duyuyoruz!" mesajını iletti.

• TKP, ÖDP ve Halkevleri’nin Ankara Sakarya Caddesi’ndeki TEKEL işçileriyle dayanışma mitinginde bir araya gelen binlerce kişi, 20 Şubat’ta çok daha kalabalık biçimde aynı yerde olacaklarını haykırdı. Mitingde Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, TKP Genel Başkanı Erkan Baş’ın yanı sıra, Tek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubeleri Başkanı Servet Akbudak da bir konuşma yaptı.

• Eskişehir Tepebaşı Belediyesi 14 Şubat Sevgililer Günü’nde “Sevgi dayanışmadır” mesajıyla TEKEL işçilerini bilbordlara taşıdı.

• Sanatçı ve aydınların Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin (NHKM) organize ettiği program çerçevesinde işçilere verdiği destek sürüyor. İşçilerle birlikte Türk-İş çevresinde tutulan nöbette 13 Şubat'ta şair Ataol Behramoğlu ve gazeteci Rahmi Yıldırım vardı. Aydınlar, TEKEL işçileriyle bir arada oldular ve bir günlük açlık grevi gerçekleştirdiler.

• TEKEL işçileri 13 Şubat saat 17.00'de yapılacak basın açıklaması için Bayındır Sokak’tan başlayarak Sakarya Meydanı’na yürüdü. Burada yapılan açıklamada, direnişin ve mücadelenin sonuna kadar süreceği vurgusu yapıldı. Açıklama Bursa Şube tarafından gerçekleştirilirken TEKEL işçileri tekrar Bayındır Sokak’tan direniş alanına kadar yürüdü. Saat 19.00'da Türk-iş önünde toplanan TEKEL işçileri ve direnişe destek veren kurumlar buradan Sakarya Meydanı'na meşalelerle yürüdüler. Coşkulu sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş kolu Sakarya heykelinin etrafından dönerek Sakarya Meydanı'na doğru geldi. Direnişin 61. günü olduğu için Trabzon Şube burada sürpriz bir gösteri düzenledi. Bordo-mavi renkli fişek gösterileriyle başlayan gösteri horon ve kolbastıyla devam etti. TEKEL işçilerinin coşkuyla izlediği gösteriye çevrede toplananlar da ilgi gösterdi. Yarım saat süren gösterinin ardından tekrar kortej düzeni oluşturularak direniş alanına doğru yürüyüşe geçildi.

• Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) çağrısıyla biraraya gelen yüzlerce işçi, Cevahir Alışveriş Merkezi önünde kortej oluşturarak ve yolu trafiğe kapatarak sloganlarla AKP ilçe merkezine yürüdü. Yürüyüş ve eylem boyunca, “TEKEL’in ateşi hükümeti yakacak!”, “Direne direne kazanacağız!” “Tayyib 4/C’yi al başına çal!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Genel grev genel direniş!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Güvenceli iş için genel direniş!” sloganları atıldı.

• Eskişehir İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu 13 Şubat günü saat 15.30'da basın açıklaması gerçekleştirdi. Adalar Migros önünde toplanan İGEP bileşenleri ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının gittikçe arttığını vurguladı.

• Adana’da TEKEL işçileriyle dayanışmak için bir araya gelen sendika, meslek örgütleri,ilerici ve devrimci kurumlar 11 Şubat günü Beşocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdiler.

• Nisan ayında yapılması planlanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Danışma Kurulu, emek cephesinde yaşananlar ve siyasal gelişmelerin yoğunluğu nedeniyle 13 Şubat'ta gerçekleştirildi.

• Kartal Emek ve Demokrasi Platformu, TEKEL direnişine destek amacıyla Kartal Vergi Dairesi önünde bildiri dağıtımı ve 12 Şubat Cuma günü de Kartal Meydanı'nda saat 16.00’dan 20.00’ye kadar yürüyüş yaptı.

• Sendikanın kararına rağmen 21 TEKEL işçisi açlık grevini sürdürüyor.

• Bursa Özelleştirme Karşıtı Platform, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin % 100 oranındaki devlet hissesinin blok satış yöntemi ile özelleştirilmek istenmesini gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

• Metal İşçileri Birliği Ümraniye Komitesi, TEKEL direnişiniyle sınıf dayanışmasını örmek için amacıyla Metal İşçileri Birliği İstanbul Komitesi tarafından başlatılan "TEKEL işçileri ile 1 Lira'nı Paylaş!" kampanyasını sürdürüyor.

• Kütahya Eğitim-Sen Şubesi önünden başlayan meşaleli yürüyüş sloganlarla Küçük Park önüne kadar sürdü. Ardından TEKEL işçilerini ziyaret eden Kütahya SES sözcüsü Naciye Akça Ankara'da direnişte olan TEKEL işçilerinin ilettiği mesajı okudu.

• Edirne’de direnişlerini sürdüren TEKEL İşçileri ile dayanışmak amacıyla 11 Şubat günü KESK ve DİSK’in ortak örgütlediği bir eylem gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi önünde toplanan kitle buradan yürüyüşe geçti.

• Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası'nda örgütlü bulunan Tariş Pamuk İplik fabrikası işçileri de fabrikanın tamamen satılması ve ödeneklerinin kesilmesini protesto etmek için İzmir'de eyleme başladı.

• TEKEL direnişinin 59. gününde İzmir'de TEKEL direnişine güç vermek için sendikalar tarafından Kıbrıs Şehitleri Caddesi´nde meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi.

• Ankara'da direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerine bir destek de Kayseri'den geldi. 11 Şubat günü saat 17.45'te Eğitim-Sen Kayseri Şubesi önünde toplanan kitle meşalelerle AKP Kayseri İl binasına doğru yürüyüşe geçti.

• Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube ön seçimleri geçtiğimiz pazar günü yapıldı. Demokrat Danışma Kurulu adaylarının belirleneceği seçime 5 liste katılırken, ENTES patronunun da aralarında bulunduğu sarı liste, aldığı oy oranına göre yönetim kurulu için 2 asıl aday çıkarma hakkı kazandı.

• Ankara Metal İşçileri Birliği çalışanları, OSTİM'deki atölyeleri dolaşarak dağıttıkları bildirilerle işçilere birliğe katılım çağrısı yaptılar.

• Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde uygulamaya sokulan Tam Gün Yasası ile işsiz kalan muayenehane emekçileri gerçekleştirdikleri eylemle mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

• TEKEL eylemini yöneten Mustafa Türkel, "4/C’nin maaşını kabul ederiz ancak statüyü kabul etmeyiz" dedi.

• TEKEL işçilerinin sesini Bursalı işçi ve emekçilere duyurmak, TEKEL işçileriyle eylemli dayanışmayı örgütlemek amacı ile Bursa'daki ilerici, devrimci kurumlar tarafından kurulan Bursa TEKEL işçileriyle Dayanışma Platformu, Bursa Merkez'de gerçekleştirdiği Cuma yürüyüşleri, basın açıklamaları ve açlık grevinin ardından eylemlerini emekçi semtlere de taşıdı. Eyleme TEKEL işçileri de destek verdi. 9 Şubat Salı akşamı saat 18.00'da Kestel Kıraathanesi önünde toplanan platform bileşenleri "TEKEL işçileri yalnız değildir. Yaşasın sınıf dayanışması! / Bursa TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu" pankartı açarak sloganlarla Kestel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Eylem öncesi alanı ablukaya alan sermayenin resmi ve sivil kolluk güçleri, yürüyüş boyunca yolun tek şeridini kapatan kitleye baskı kurmaya çalıştı. Kolluk güçlerinin tutumunu "Baskılar bizi yıldıramaz!" sloganıyla protesto eden kitle, Kestel Meydanı'na daha gür sloganlarla girdi.

• Bergama 100. Yıl İlköğretim Okulu'nda iki öğretmen Okul Müdürü Metin Kartal'ın şikayeti üzerine 'okulda para toplanmasına engel oldukları ve huzuru bozdukları' iddiasıyla sürgün edildi.

• Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren AKA Deri fabrikasında 25 Ocak günü kriz bahanesiyle işten çıkarılan Deri-İş Sendikası üyesi dört işçi direnişlerini fabrika önünde sürdürüyorlar.

• Yurtsever Cephe İşçi Birliği 1 No.lu şube üyeleri, 28 gündür direnişte olan Marmaray işçilerine bir destek ziyareti gerçekleştirdiler.

• 61 gündür direnişte olan TEKEL işçileri, ikametgâh adreslerini de bu çadırlara aldırdılar. Çadırların bulunduğu direniş alanı giderek canlanıyor.

• Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreterliği, Tekel işçilerine destekten açtığı soruşturmayı, öğrencilerin tepkisi üzerine geri çekeceğini belirtti.

• TEKEL işçileri Almanya’dan yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyorlar. Ancak Avrupa merkezli sendikaların gönderdiği “bürokratların” yanında Almanya’daki Türk iş arkadaşlarından direnişi duyup çıkıp gelen işçiler de var. 11 Şubat gecesi, Dayanışma Çadırı’na gelen Alman işçiler TEKEL işçilerinin sorularına yanıt verdiler, karşılıklı sohbet edildi.

• Türkiye İşçi Partisi (TİP) kuruluşunun 49. yıldönümünde anılıyor.

• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 43. yıldönümünde, İstanbul’da ‘Bölge Temsilciler Kurulu’ toplantısı düzenliyor.

• Çemen Tekstil’de çalışan 300 işçinin başlattığı grev 32. gününe girerken polis greve desteği engellemek için uğraşıyor.

• Direnişin 60. gününde Sakarya Meydanı’nda basın açıklaması yapan Tekel işçileri halkı dayanışmayı büyütmek için Ankara’ya çağırdı.

• Çağdaş Avukatlar Grubu Başbakanlık önünde 4/c ‘yi anlatan bir açıklama yaptı.

• Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, 4 konfederasyonun 4-C'nin iptali istemiyle Danıştay'a dava açacaklarını açıkladı. Ayrıca 20 Şubat'ta on binlerce işçi Türk-İş önünde sabahlayacak.

• DİSK-KESK-TTB Bolu İl Temsilcilikleri ortak olarak düzenledikleri eylemde TEKEL işçilerinin mücadelelerini kendi mücadeleleri olarak kabul ettiklerini söylediler. TKP, EMEP, EHP’nin de destek verdiği, meşaleler eşliğinde yapılan protesto eyleminde Bolulular, TEKEL işçilerinin hükümete karşı verdikleri mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olduklarını ifade ettiler. Katılımcılar adına konuşan Tarım-Orkam Sen Bolu Şubesi Eğitim Sekreteri Kemal Sezgin, “Ellerimizde tuttuğumuz meşaleler bundan iki ay önce Ankara'da başlayan TEKEL direnişi kıvılcımıyla yakılmıştır. Ankara'nın soğuk ayazına rağmen, hükümetin başvurduğu polis şiddetine rağmen, Başbakan'ın tehditlerine rağmen, Maliye Bakanı'nın iftiralarına rağmen direnişlerini sürdürerek emekçilerin kararlılığını dosta düşmana bir kez daha gösteren TEKEL işçilerine buradan selam olsun. Mücadeleleri mücadelemizdir” dedi.

• Kars’ta KESK ve DİSK’in çağrısı ile biraraya gelen vatandaşlar kar altında meşaleli bir yürüyüş yaparak TEKEL işçilerine desteklerini yolladılar. Faikbey Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Sen binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi meşalelerle Kazımpaşa, Halitpaşa ve Atatürk Caddesi boyunca yürüyerek At Heykeli önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Adıgüzel TEKEL işçisinin yalnız olmadığını, Ankara’nın soğuk ayazına, hükümetin başvurduğu polis şiddetine ve başbakanın tehditlerine rağmen 4-C uygulamasına direnerek emekçilerin kararlılığını dost düşman herkese gösterdiğini söyleyerek TEKEL işçilerine selam gönderdi.

• Taksim Meydanı'nda toplanan binlerce kişi sloganlar eşliğinde meşalelerle Galatasaray'a doğru yürüdü. Aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Hava-iş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Nebahat Bükrek’in de bulunduğu sendika yöneticileri, kol kola girerek kortejin en önünde yer aldı. Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasının ardından DİSK Başkanı Süleyman Çelebi Tekel işçilerinin günlerdir süren mücadelesine destek vermek adına bir konuşma yaptı. TKP, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, ÖDP, EMEP, Halkevleri, Öğrenci Kollektifleri,Halkın Kurtuluşu Partisi, Alınteri, ESP, Devrimci Hareket, EHP, İşçi Gazetesi, Sürekli Devrim Hareketi, Devrimci Proletarya, Halk Cephesi, SODAP, Mücadele Birliği, Devrimci Proleter Gençlik ve Kaldıraç, Tekgıda-İş, TMMOB, Eğitim-Sen, KESK ve Türk Metal İş’in bayrak ve dövizleriyle katıldığı basın açıklmasında “Şalter inecek AKP gidecek”, “Tekel işçisi direnişin simgesi”, “Yalancı, hırsız, işbirlikçi AKP”, “Tekel halkındır, AKP satılmıştır” , “Yan gelip yatmadık vatanı satmadık” sloganları dikkat çekti. Meşaleli yürüyüşe “Ücretlerimizin yükseltilmesi ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için direnişteyiz” pankartıyla Marmaray işçileri ve “Yan gelip yatmadık, itfaiyeyi satmadık, sizin gibi siyaset yapmadık” pankartıyla İtfaiye işçileri de katıldı.

• Kocaeli’nde biraraya gelen emekçiler meşaleli bir yürüyüşle TEKEL işçilerine desteklerini ilettiler.

• Sivas’ta emekçiler TEKEL işçileri ile dayanışma için yürüyüş yaptı.

• Antalyalı emekçiler, TEKEL işçileri için meşaleli dayanışma yürüyüşüyle sokaklara döküldü.

• TEKEL direnişi Ankara’da 59. gününü doldururken Eskişehir’de sendikalar ve siyasi partiler direnen TEKEL işçileri için dayanışma eylemi yaptılar.

• Antakya’da TEKEL işçileri ile dayanışmak için yapılan eyleme çok yoğun bir katılım oldu.

• Samsun’da biraraya gelen birçok kitle örgütü ve siyasi parti TEKEL işçilerine destek vermek için meşaleleleriyle AKP İl Binası’na yürüdü.

• Birleşik Metal İş Sendikası’nın (BMİS) örgütlü olduğu Gebze’deki AKKARDAN fabrikasında işten atılan 108 işçi aileleriyle birlikte fabrika önünde direniş başlatıyor.

• TEKEL işçilerine destek için tüm ülkede eylemler yapılırken, Tariş işçileri de İzmir’de hakları için eylem yaptı.

• Diyarbakır’da emekçiler TEKEL işçileri ile dayanışmak için meşaleleriyle yürüdüler.

• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmesinden sonuç çıkmadı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, sadece Başbakan’ın sözlerini aktardı. Başbakan’a ‘bir şey diyemediği’ anlaşılan Kumlu, basına da pek ‘bir şey diyemedi’!

• Çağdaş Avukatlar Grubu’na mensup avukatlar tarafından İstanbul Barosu’nda yapılan bir basın toplantısı ile Tekel işçilerine dayatılan 4C statüsünün hukuka aykırılığı anlatıldı.

• İskenderun’da TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu eylem yaparak İskenderun halkını TEKEL işçilerine destek olmaya çağırdı.

• Direnişlerini 2 aydır sürdüren Tekel işçileri, İTÜ Maslak Kampüsü’nde TKP’li öğrencilerin düzenlediği etkinliğe konuk oldular.

• Tek Gıda-İş sendikası, TEKEL işçilerinin açlık grevini sonlandırma kararı aldıklarını açıkladı.

• Çemen Tekstil’de grevin 31. gününe girilirken, patronun "usülsüz grev" ile ilgili açtığı dava 18 Şubat'a ertelendi.

• Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren Tekel işçileri Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

• Zonguldak 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Sağlık-Sen şube başkanına il sağlık müdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması nedeniyle kesilen para cezasını kaldırdı.

• Birinci ayını dolduran Çemen Tekstil grevinde işçiler patronun “usülsüz grev” iddiasıyla açtığı davayı protesto etti.

• Tek Gıda-İş Başkanı Türkel’in Hak-İş hakkındaki değerlendirmelerini gerekçe göstererek ‘Türkel istifa etmeli ya da Hak–İş’ten özür dilemeli’ başlıklı bir açıklama yapan Hak-İş'e, Tek Gıda-İş’ten tepki geldi.

• TKP, ÖDP ve Halkevleri Ankara il örgütleri, 14 Şubat’ta Ankara halkını TEKEL işçileriyle dayanışma mitingine çağırdı.

• Başbakan’ın desteğini arkalarına alan AVM sahipleri, işi arsızlığa vurdu. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, henüz hayata geçirilip geçirilmeyeceği bile belli olmayan “Alışveriş merkezlerinin (AVM) Pazar günü kapatılması” önerisi için “81 bin kişiyi çıkarırız” tehdidinde bulundu.

• TKP Zonguldak il örgütü tarafından kömür havzası işçilerini kapsayan Amelebirliği’nin yapısında AKP hükümeti güdümünde yapılan değişikliklere karşı çıkan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 26.11.2009 tarihli yönetim kurulu kararı ile yönetmelikte yapılan değişiklikle önceleri işçi ve işverence eşit olarak bölüşülen %3’lük üyelik aidatının, işveren payı %1, işçi payı %2 olmak üzere yeniden belirlendiğine ve böylelikle işçilerin aleyhine bir durum yaratıldığına dikkat çekiliyor. Ayrıca yeni yönetmelikle, eskisinden farklı olarak kamu ve özel sektör çalışanları ayrım yapıldığı ve artık sadece kamu çalışanlarının Birliğin doğal üyesi kabul edilerek, özel sektörde çalışan işçilerin kapsam dışında bırakıldığı belirtiliyor.

• Fatih Belediyesi, evlerini yıktırmak istemeyen vatandaşların evlerine astıkları afişleri zorla kaldırtıyor.

• Gaziantep Şehitkamil İlçesinde okullarına öğretmen, mahallelerine sağlık ocağı isteyen vatandaşlar yol kapattı.

• Metrobüs ücretlerine yapılan zammı halkın tepkisi ve yargı kararı sonucu geri çekmek zorunda kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu kez arabalı vapurlara zam yaptı.

• TEKEL’in Paşabahçe'de bulunan içki fabrikasını 303 milyon liraya alan As-Asya, borcunu ödemeden fabrikayı el altından 375 milyon liraya satışa çıkardı. Bu satışın gerçekleşmesi halinde, As-Asya Gayrimenkul şirketinin patronu Mümin Gökalp, “yan gelip yatarak” 7 ayda 72 milyon lira kâr etmiş olacak.

• 8 kadın TEKEL işçisi, Emine Erdoğan’la görüşmek üzere gittikleri konutta Tayyip Erdoğan’la görüştüler.

• İzmir'de yüzlerce TEKEL işçisi direnişe destek vermek için Ankara’ya gitmeye karar verdi.

• Bilkent Üniversitesi yönetimi TEKEL işçileri ile dayanışmak için öğrencilerin hazırladığı duvar gazetesine izin vermedi.

• Marmaray işçileri, “1 TL’lik” zammı Ulaştırma Bakanlığı önünde protesto etti.

• Birleşik Metal İş Sendikasının TBMM 2010 bütçesi üzerinden yaptığı hesaplamalara göre TEKEL işçisine bir yıl için önerilen ücretle milletvekilinin 1 aylık maaşı aynı.

• Hackerlar, Hacettepe Üniversitesi'nde “Tekel işçilerine destek eylemi başlattıkları” gerekçesiyle öğrencilere açılan soruşturmaya tepki göstererek Hacettepe Üniversitesi'nin sitesini hacklediler.

• Krizi fırsata çevirmeye çalışan Tofaş, 2009 yılında bir kısım işçisini kapı önüne koymuştu. Bu işçilerden biri olan Bahtiyar Çalı'nın Yurtsever Cephe Bursa İşçi Birliği ile beraber patrona karşı verdiği hukuk mücadelesinde kaybeden Tofaş'ın patronu oldu. Temmuz 2009'da Bursa 4. İş Mahkemesi Yurtsever Cephe İşçi Birliği üyesi Çalı'ın iş akdinin fesih gerekçelerinin tamamen haksız olduğuna ve feshin geçersiz olduğuna hükmetti.

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Kasım ayında metrobüs fiyatlarına yaptığı yüzde 33 civarındaki zamma karşı yapılan eylemler sonuç verdi ve metrobüs zammı geri alındı.

• 176 gündür işten atılmalara karşı direnen Esenyurt işçilerinden yedisi, mahkeme kararı ile işe dönüyor. AKP’li Esenyurt Belediyesi tarafından sendikalı oldukları gerekçesi ile işten çıkarılan 16 işçiden yedisi için dün mahkeme tarafından işe iade kararı verildi. Günlerce, Esenyurt Belediyesi önünde ve Taksim’de eylemler düzenleyen işçiler TEKEL direnişi ile dayanışma amacı ile Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde iki günlük açlık grevi de yapmışlardı.

• GELİ işçileri, Muğla Yatağan Termik Santrali’nin özelleştirilmesi kapsamında bölgeye gelen heyetle işçiler arasında iletişim kurmaya çalışan öğretim görevlilerini protesto etti.

• Hacettepe Üniversitesi, “Tekel işçilerine destek eylemi başlattıkları” gerekçesiyle öğrencilere soruşturma açtı.

• Birleşik Metal-İş’in araştırması enflasyona dayalı ücret artışlarının yoksullaştırıcı etki yaptığını ortaya koydu.

• Antalya’da arıza gidermek için elektrik direğine çıkan TEDAŞ işçisi yıldırım düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

• MHP Aydın Milletvekili, Bafralı işçilerin çadırını ziyaretleri sırasında, "ülkücü" 2 işçinin tepkisi ile karşılaştı. "Ülkücü" işçiler, "Direnişin 45. günü olmasına rağmen, yanıbaşımızda bulunan ne Alperen Ocaklarından ne de Ülkü ocaklarından bugüne kadar hiçbir destek gelmedi. 45 gündür bizi yalnız bırakmayan ve bugüne kadar solcu, komünist diye baktığımız, bölücü dediğimiz partiler, örgütler, kurumlar yemeğimizi, çayımızı ve diğer desteklerini esirgemediler. Karşılık beklemediler. Yıllardır bu partiye oy verdiğim için de kendime ülkücüyüm demekten utanıyorum" dedi.

• Muğla'nın Yatağan ilçesinde, 3x210 Mw gücündeki Yatağan Termik Santrali'nin Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınmasının ardından Citi-Oyak-Master ve Socain firmaları tarafından oluşturulan dörtlü konsorsiyum Yatağan'a geldi. Yatağan Maden-İş ve Tes-İş sendikalarına bağlı üyeler, konsorsiyumun santrale geleceği bilgisini aldıktan sonra santral önünde toplanarak barikat kurdu. Yaklaşık 20 kişilik dörtlü konsorsiyum çalışanı, işçilerin santral girişinde barikat kurduğunu öğrenince jandarma ekipleri santral önünde "güvenlik önlemi" almak için hazır bekledi. Tes-İş Sendikası'na bağlı üyelerin barikat kurmasının ardından Güney Ege Linyit İşletmesi'nde (GELİ) çalışan işçiler de işyerlerini terk ederek santral önüne doğru yürüyüşe geçti. Enerji ve maden işçilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik işçi grubu santralin önünde konsorsiyum üyelerini bekledi. Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü, Yatağan İlçe Jandarma Komutanı ve Yatağan İlçe Emniyet Müdürü de santrale üşüştü. Yetkililer, Maden-İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Başkanı Fatih Erçelik ile yaklaşık yarım saat bir görüşme yaptı. Santral önünde bekleyen işçilere ekmek dağıtılırken, işçiler kuru ekmek yiyerek santral önündeki eylemlerini sürdürdü. Görüşme sonunda yapılan açıklamada, Konsorsiyum üyelerinin Yatağan'ı terk ettikleri açıklandı. Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, "Direnişin simgesi diye adını tarihe yazdıran, özelleştirmeye karşı meşalesini hiçbir zaman söndürmeyen enerji ve maden işçileri tarihi tekrar mükerrer hale getirdi" dedi. Girgin işyerlerinin kapılarında her gün iki işçinin nöbet tutacağını ve bu firmaların temsilcilerinin içeriye girmelerine kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. Santral önünde toplanan yaklaşık bin işçi alkışlar ve sloganlarla bekleyişin ardından dağıldı.

• Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi'ndeki konferans salonunda başladıkları süresiz açlık grevinin 4. gününe giren TEKEL işçilerine “Direnişin Sesi”nin 11. sayısının dağıtımı yapıldı.

• İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni'ndeki bilgilere göre, uygulamanın başladığı Mart 2002'den 31 Ocak 2010'a kadar sisteme 2 milyon 108 bin 714 kişi başvurdu. Bunlardan 1 milyon 808 bin 14'ü işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.

• Kardeş Türküler, 13 Şubat akşamı İstanbul'da Wernicke Korsakoff’lu eski siyasi mahkumlar yararına bir dayanışma konseri verecek.

• Türkiye'de kitleleri uyuşturmakta önemli rol oynayan TV dizileri, set emekçilerini de insanlıktan çıkarıyor. Dizilerde çalışan birçok oyuncu ve set emekçisi, bu tabloya karşı birlikte örgütlenmek gerektiğini söylüyor.

• TEKEL direnişinin 55. gününde direnişteki işçileri bir grup sanatçı ziyaret etti. Aralarında Edip Akbayram, Onur Akın, Suavi, Derya Köroğlu, Yavuz Bingöl, Ataol Behramoğlu, Nebil Özgentürk ve manken Tuba Özay'ın da bulunduğu grup, işçilere destek mesajlarını iletti.

• Halkevleri, Eskişehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) ulaşım ücretlerine yapmayı planladığı zamma karşı belediyeyi uyarmak amacıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

• KESK Başkanı Sami Evren memurlara grev hakkının tartışılacağı çalıştaya katılmayacaklarını açıkladığı basın toplantısında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın sözlerine de tepki göstererek, "Şeytan bizzat 4-c" dedi.

• Direnişlerinin 24. gününde Marmaray işçileri, İstanbul Valiliği’ne yürüdüler. Yapılan görüşmede, iş müfettişlerinin patronlarla görüşme yapması talep edildi.

• Maliye Bakanlığı, şimdiye kadar 460 TEKEL işçisinin 4-C’ye geçme başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

• TEKEL işçilerini 4-C’ye geçmeye ikna etmek için ziyarette bulunan AKP Manisa İl Başkanı Abdurrahim Arslan, işçilere “işin içinde TKP de var” diyerek propaganda yaptı.

• Konfederasyonlar TEKEL işçileri hakkında görüşme yapmak için TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Mehmet Ali Şahin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep etti.

• Ankara Emniyet Müdürlüğü, direnişteki Tekel işçilerine yardım taşıyan belediyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

• AKP hükümetinin ‘Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Hakları Çalıştayı’na 120 bürokrat ve Memur-Sen katılıyor. KESK ve Kamu-Sen, çalıştayda yer almayacaklarını açıkladı.

• Yoğun protestolara maruz kalan ve mahkeme tarafından iptal edilen metrobüs zammının uygulanmasında direten İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sonunda zammı kaldırdı.

• EMO İstanbul Şubesi’nde demokrat listenin belirleneceği ön seçim gerçekleştirildi. Şube binasında gerçekleştirilen seçimde aday olan ENTES patronu Ahmet Tarık Uzunkaya da hazır bulundu. Entes işçisi Gülistan Kobatan da Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi'nin ön seçimlerindeydi. Kobatan, “Devrimci Demokrat Mühendisler” adı altında EMO yönetimine aday olan Entes patronu Ahmet Tarık Uzunkaya'yı teşhir etti.

• Buca TEKEL İşçileriyle Dayanışma İnisiyatifi TEKEL işçileriyle dayanışma için bir günlük açlık grevi gerçekleştiriyor.

• Bahçelievler'de kurulu olan ve 63 yıldır faaliyet gösteren Ender Çikolata Fabrikası'nda çalışan işçiler işyeri önünde patrona tepki göstererek haklarının verilmesini istediler. İşçiler yaptıkları açıklamalarda fabrikanın iflas ettiğini, makinelerine icra yoluyla el konulduğunu söyleyerek, "Emekli olarak ayrılan işçilerin paraları verilmedi" dediler. Ender Çikolata'da 80 işçi çalışıyor. 45 kadrolu çalışan var 35 kişi sözleşmeli memur olarak çalışıyor.

• Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen göçükte 1 maden işçisi yaralandı. Göçük, saat 06.15'de TTK'ya bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü'ndeki ocakta meydana geldi.

• Viyana'da Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla Türk Başkonsolosluğu önünde 12 Şubat günü bir protesto eylemi yapılacak.

• Batıkent metro istasyonunda ulaşım zamlarına karşı bildiri dağıtan, imza toplayan ve yapılacak dayanışma grevine katılma çağrısında bulunan Halkevleri üyelerine polis saldırdı. Olay sırasında metro istasyonunda bulunan Batıkentliler, polis müdahalesine tepki gösterdiler.

• Maltepe'de bulunan Sürreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin çatı katında yangın çıktı. Hastanede yoğun bakım ünitesinden bazı hastalar tahliye edildi.

• Türkiye Komünist Partisi Fatih İlçe Örgütü’nün öncülüğünde kurulan Tekel İşçileriyle Dayanışma Komitesi’ nin çağrısıyla bir araya gelen Zeytinburnulular, Tekel işçilerine yapılan saldırıları protesto ettiler. Zeytinburnu Tansaş’ın önünden Adliye’ye doğru yürüyüşe geçen bölge halkına Zeytinburnuspor taraftarlarının ve esnafın da yoğun destek verdiği eyleme katılmak isteyen Tansaş işçileri müdürleri tarafından engellenirken, gençlerin eyleme yoğun katılımı da dikkat çekti.

• TKP Zonguldak İl Örgütü bir basın açıklaması yaparak Zonguldak Limanı’nın özelleştirilmek istenmesine tepki gösterdi ve bunun Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) tamamen elden çıkarılmasını ön adımı olduğu kaydetti. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında ‘İzin vermeyiz’ dedi.

• Emek Partili (EMEP) kadınlar bir açıklama yaparak 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nün 100. yılını, Tekel işçisi kadınlara adadıklarını söylediler.

• KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Türk-İş’in sendikacılık tarihinde ilk olarak kendisine destek verenlere ihanet ettiğini savundu.

• Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubeleri, tüm Türkiye'de TEKEL işçilerine destek vermek için bir günlük açlık grevi yaptı.

• TEKEL işçilerinin açlık grevinde 3 işçi daha rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Eylemlerin başından bu yana hastaneye kaldırılan TEKEL işçilerinin sayısı 9 oldu.

• Çemen Tekstil fabrikası işçileri olumsuz çalışma koşulları ve düşürülen ücretlere karşı başlattıkları grevde 26 günü geride bıraktılar. Grevlerini sürdüren işçiler fabrikaya yaklaştırılmazken, Valilik işçilerin çadır kurmalarına da izin vermiyor. İşçiler her gün fabrikanın 100 metre uzağındaki meydanda akşam geç saatlere kadar bekliyorlar. Grev kırıcı işçilerin her gün fabrikaya polis çemberi içinde getirilip iş çıkışı da polislerce götürüldüğünü söyleyen işçiler patronun o işçileri kandırdığını, tehdit ettiğini ifade ettiler.

• Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü, Mecidiyeköy’deki eski TEKEL Fabrikası önünde bir eylem düzenledi. Eylemde, 3H hareketi adındaki bir grubun, TEKEL işçilerini suçlayan basın açıklamasına tepki gösterildi. 3H Hareketi ise, tepkilerden çekinerek eyleminin yerini değiştirdi ve Taksim’de AKM önünde Tekel işçilerini suçlayan bir basın açıklaması okudu.

• Tek Gıda-İş Sendikası’ndan yetkililer, özellikle gece saatlerinde hava sıcaklığının çok düşmesi nedeniyle işçilerin ısınma problemi yaşadıklarını, şu ana kadar işçilere yapılan battaniye yardımına rağmen bu konudaki ihtiyacın sürdüğünü ifade etti. Çadırlardaki sobalarda yakmak için oduna da gereksinim duyulduğunu kaydeden yetkililer, açlık grevine katılmayan işçiler için de kumanyaya ihtiyaç olduğunu söyledi. İşçilere gönüllü sağlık hizmeti sunan doktorlar ise özellikle solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlara gereksinim duyulduğunu bildirdi.

• Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu üyeleri direnişteki Tekel işçilerini ziyaret etti. SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Tekel işçileri için “yetim hakkı yiyorlar” diyen Başbakan Erdoğan’a seslenerek “Tekel’i uluslararası sermayeye peşkeş çekerken yetim hakkını niye düşünmedin?” diye sordu. AKP iktidarı döneminde yaşanan özelleştirmeleri hatırlatan Yorgun, asıl yetim hakkı yiyenin hükümet olduğunu vurguladı.

• 142 işçinin başlattığı süresiz açlık grevi devam ediyor. Başlarına siyah bantlar takan açlık grevindeki işçiler, “Onursuz yaşamaktansa onurlu ölmeyi tercih ederim”, “Ölmek var dönmek yok”, “Sadece çocuklarım için”, “Çocuklarımızın geleceğini istiyorum” yazılı beyaz önlükler giyiyor. İşçilerden bazılarının üzerlerindeki önlüklerde de çocuklarının fotoğrafları bulunuyor. Eylemde rahatsızlanan 3 işçi hastanede tedavileri yapıldıktan sonra Türk-İş Genel Merkezi’ne dönerek açlık grevine devam etti. Süresiz açlık grevindeki bir kadın işçinin ise sağlık durumu nedeniyle eylemi sonlandırdığı öğrenildi. Öğle saatlerinde rahatsızlanan işçinin buradaki gönüllü doktorların tavsiyesi üzerine açlık grevine devam etmemeye karar verdiği bildirildi.

• Direnişin 54. günü öğle saatlerinde, Tekel işçileri süresiz açlık grevindeki arkadaşlarına destek için aileleriyle birlikte Sakarya Caddesi’nde yürüyüş yaptı. “Hükümet 4-C’yi al başına çal”, “Yaşasın açlık grevi direnişimiz”, “Genel grev, genel direniş”, “Direnen işçiler kazanacak” şeklinde sloganlar atan binlerce işçi yürüyüşün ardından Türk-İş Genel Merkezi önüne gelerek burada da sloganlarla arkadaşlarına destek verdi.

• TEKEL işçilerini protesto edeceklerini duyurdukları gündeme gelen 3H Hareketi adlı grup, protesto eylemlerini duyurdukları yer olan eski TEKEL Fabrikası önünde değil, Taksim’de AKM’nin önünde gerçekleştirdiler. Eski TEKEL Fabrikası’nın önünde Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve İşten Atmalar Yasaklansın Platformu aynı saatlerde TEKEL işçilerine destek eylemleri düzenlediler. AKM önünde buluşan 3H Hareketi ise, burada yaptığı basın açıklamasında TEKEL'in özelleştirilmesiyle devletçi ekonomi anlayışının iflas ettiğini savunarak “Bu konuda geçmiş tüm hükümetler suçludur. Sırf oy alabilmek uğruna bu işçilere normalin çok üstünde maaş ve haklar verilmiştir” dedi. Türkiye'de verilen ücretlerle geçinebilmenin zor olduğu söylenen açıklamada, "Bunun tek sorumlusu bugüne kadar uygulanan devletçi ekonomi politikalarıdır. TEKEL işçilerinin mağduriyetlerini gidermeye yönelik teklifler gayet iyi ve yerindedir. Ortalama 40-50 bin TL'lik tazminatları banka hesaplarına yatmış ve kendilerine yeni bir iş teklif edilmiştir. Sendikal hakları aynen korunacaktır. Bu şartlar altında mağduriyetten söz edenleri kınıyoruz" denildi.

• Her gün TEKEL işçilerine yalan ve iftira atan Başbakan Erdoğan’ın ardından, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı bir adım daha ileri giderek, eylemlerde “PKK parmağı” olduğunu ileri sürdü. AKP Sarıyer İlçe Teşkilatının açılışında yaptığı konuşmada “sorunun çözümü aşamasında araya provokatörlerin karıştığını” iddia eden Yazıcı, "İhtiyaçlar sonsuz, imkanlar sınırlı. Bu sınırlı imkanlarla sonsuz ihtiyaçları bir yerde denkleştireceğiz. Biz çalışmaya başladık. Çalışmalara devam ederken araya provokatörler girdi. İşe şeytan karıştı. Hani 72 buçuk millet derler ya Türkiye'de ne varsa PKK da dahil bu işe fitne sokmaya başladı" dedi. Yazıcı, TEKEL işçilerinin durumunun sorumlusunun ise “sendika yöneticileri ve bazı siyasi aktörler” olduğunu savundu.

• İzmir'de Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulu bulunan Eko Endüstri ve Depar Yedek Parça fabrikası önündeki direniş sürüyor. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'nda örgütlenen işçilerden 14'ü 25 Ocak günü işten çıkartıldı. 14 gündür kapı önünde direniş sürüyor. Beko, Arçelik gibi firmalara çanak anten, Ford'a yedek parça üretimi yapan, Fransa'ya da jimnastik aletleri ihraç eden fabrikada toplam 133 işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu Turgutlu, Bağyurdu ve Kemalpaşa'dan geliyor. İçeride çalışan işçilerin bazısı sigortasız çalıştırılırken, fabrikada işçi sirkülasyonunun da yoğun olduğu görülüyor. BMİS'in üst örgütleri olan Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Avrupa Metal Sendikaları Federasyonu (EMF), ortak bir metin hazırlayarak Ekoendüstri'ye gönderdiler. İşten atılan işçilerin işe geri alınması ve işçiler üzerindeki baskıların son bulmasının istendiği metinde Ekoendüstri işçilerinin örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı gösterilmesi istendi. Aynı metinde, Ekoendüstri'deki saldırıların devam etmesi halinde IMF ve EMF'nin Avrupa ve dünya çapında daha ileri eylemler yapmaya hazır oldukları belirtildi. Ayrıca her iki örgüt de, Ekoendüstri'de yaşanan sendikal hak ihlallerini, web sitelerinde yayınlayarak, dünyaya duyurdu. İtalya Metal Sendikaları Federasyonu FIM-CISL da, Türkiye'de Ekoendüstri, Fransa'da Decathlon ve İtalya'da İndesit Genel Müdürlüklerine bir yazı göndererek, sendikal hak ihlallerine tepki gösterdi.

• Türkiye genelinde alanlara çıkan işçi ve memur konfederasyonları 5 Şubat'ta Ankara'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi'nde tekrar toplandı.

• Balıkesir Burhaniye’de 200 kişinin katılımı ile basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu, Genel-İş, Eğitim-Sen, Ekim Gençliği ve İP katıldı.

• Grev sabahı, Genel-İş’te örgütlü Çiğli Belediyesi Kafesan işçilerinin gerçekleştirdiği yürüyüş ile başladı. Çiğli şantiyesinde 8.00’de toplu kahvaltı ettikten sonra 9.00 sıralarında kortej oluşturarak ve “Birleşe birleşe kazanacağız! / Kafesan İşçileri” pankartı açarak yürüyüşe geçtiler. Yolu kesen işçiler belediyeye kadar “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganları eşliğinde yürüdüler. İşçiler belediyenin tahsis ettiği araçlarla eylemin gerçekleştirileceği Basmane Meydanı’na doğru yola çıktılar. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde ise greve ilgi hayli düşüktü. Türk Metal çetesinin örgütlü olduğu Cevher ve CMS Döküm fabrikalarında çalışan işçiler sendikadan haber beklediklerini ancak grev için hazırlığın olmadığını ifade etmişlerdi. Grev sabahı da bu işyerlerinde işçilerin çalıştıkları görüldü. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Zf Lemförder ve Totomak metal fabrikalarında ise iki ayrı eylem gözlendi. Zf Lemförder işçileri vardiya teslimatı sırasında fabrika içerisinde grev gündemli bir toplantı yaptı. Alkış ve sloganlarla TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı yapıldı. Totomak’ta ise yine vardiya teslimatı sırasında alkış ıslık ve “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarıyla bahçeye kadar çıkıldı. Çalışmanın durmadığı bu iki fabrikada çalışmayan vardiyalara eyleme katılım çağrısı yapıldı. Ancak işçiler servislerle eylem alanına değil evlerine bırakılarak katılım fiili olarak temsili düzeyde tutuldu. Tek-Gıda İş’in örgütlü olduğu Alliance-One Tütün fabrikasında herhangi bir iş bırakma eyleminin gerçekleşmediği, hatta TEKEL’le dayanışma için herhangi bir eylemin dahi yapılmadığı gözlendi.

• TEKEL direnişi 4 Şubat günü Eskişehir'de sendikalar tarafından gerçekleştirilen coşkulu bir yürüyüşle selamlandı. Türk-İş, KESK ve Kamu-Sen tarafından örgütlenen eylem saat 13:00'te Vardar İş Merkezi önünde başladı. Adalar Migros önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Adalar Migros önünde okunan basın açıklamasında 4/C'nin işçiler açısından doğuracağı sonuçlara değinildi ve bu uygulamalar sonucunda sadece işçinin değil hammadde sağlayan çiftçilerin, üreticilerin de benzer zararlar gördüğü vurgulandı. TTB, TMMOB, Mali Müşavirler Odası, BDSP, TKP, EMEP, ÖDP, Halkevleri ve EHP’nin de katıldığı eylemde sık sık "Her yer TEKEL her yer direniş!”, “İşçi memur el ele genel greve!”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi!”, “ 4/C'ye hayır!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 1000 kişi katıldı.

• TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla yapılan iş bırakma eylemlerine Bandırmada'da liman işçileri dışında katılım sağlayan olmadı. Liman işçileri gün boyunca sınıf dayanışmasının gereğini yerine getirdiler.

• Bursa'da sabah saat 10.00’dan itibaren çeşitli kollardan yürüyerek Orhangazi Parkı’nda buluşan 1500’ü aşkın kişi 52 gündür Ankara’da kararlı direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerini selamlayarak, sermayenin saldırılarına karşı “Genel grev-genel direniş!” dedi. Dayanışma grevi eyleminde Türk-İş Bursa sendikalarına üye Tek Gıda-İş, TÜMTİS, Kristal-İş Türk Metal, Yol-İş, Petrol-İş, üyesi işçiler, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Emekli-Sen üyesi işçiler, KESK Bursa Şubeler Platformu’na üye Eğitim-Sen, SES, BES, Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler, TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu, Memur-Sen Bursa İl Temsilciliği, Türkiye Kamu-Sen TMMOB, ÖDP, EMEP, TKP, Halkevleri ve AYÖP yer aldı. Yürüyüş kollarının alana girmesiyle birlikte uzun bir süre atılan sloganlarla TEKEL işçilerinin direnişi selamlandı. Erdoğan’ın ve AKP hükümetinin TEKEL işçilerine yönelik söz ve politikaları protesto edildi. Kitlenin tamamının alana girmesiyle birlikte kurumlar adına Türk-İş Bursa 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca tarafından ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Ardından ise sırasıyla Kamu-Sen, KESK, DİSK ve Memur-Sen adına konuya ilişkin birer konuşma yapıldı. Ortak basın açıklamasında ve yapılan konuşmalarda, AKP hükümetinin TEKEL işçilerine yönelik politikaları eleştirilerek, 4/C statüsünün kabul edilemeyeceği vurgulandı. Hükümetin TEKEL işçilerinin yükselttiği sese kulak vermesi istendi. Saldırılara karşı ortak mücadelenin önemine değinildi. Kürsüden düzen partilerinden eyleme destek veren CHP ve MHP yöneticilerinin isimleri anons edildiği sırada TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu bileşenleri tarafından yuhalanması kısa bir gerginliğe yol açtı. Platform bileşenleri CHP ve MHP’yi teşhir eden konuşmalar yaptılar. Eylemde ayrıca TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’nda TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla gerçekleştireceği 1 günlük açlık grevinin duyurusu yapıldı.

• TEKEL işçileri ile dayanışmak için eylem günü ilan edilen ve emekçilerin iş bıraktığı 4 Şubat öncesi kamu işveren sendikaları çalışanları yine tehdit etti.

• İSKİ’nin Melen Projesi kapsamında Sarayburnu şantiyesindeki iş cinayetinde Gülseren Yurttaş’ın ölümüyle ilgili açılan davanın dünkü duruşmasında tanık Fahri Barçın Akkoca dinlendi.

• Maaşlarına zam yapılmaması, sigorta primlerinin eksik yatırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmemesi nedeniyle, 21 gündür iş bırakan Marmaray işçileri basın açıklaması yaptı.

• Başbakan’ın TEKEL işçilerine yönelik açıklamalarında ismini yanlış kullandığı Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu bir basın açıklaması yaparak Başbakan’a tepki gösterdi.

• Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde kurulu bulunan Güney Kore sermayeli Daiyang Metal Sanayi Fabrikası’nda DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan işçilerden altısı işten çıkarıldı.

• Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, TEKEL işçileri için 7 Şubat'ta PSAKD'ın tüm şubelerinde açlık grevi yapılacağını duyurdu.

• Diyarbakır’da Dağkapı meydanında Türk-İş, DİSK, KESK, KAMU-SEN, MEMUR-SEN Sendikaları ile TKP, BDP,ESP ve EMEP biraraya gelerek TEKEL işçilerine destek için yapılan genel grev eylemine destek verdiler. Sabah saatlerinde iki ayrı yürüyüş kolundan yürüyerek meydana gelen emekçiler arasında taktıkları siyah bantlarıya TEKEL işçilerinin aileleri de vardı. Sendikaların hazırladığı ortak metni okuyan Türk-İş 7.Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç “AKP özelleştirmede şampiyondur. AKP hükümeti, emekçilerin, yoksulların, gençlerin, ezilen kürt insanının kitlesel hak arayışlarına karşı şiddeti her geçen gün daha da artıran zorbalık hükümeti haline gelmiştir. ” dedi.

• Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel hükümet temsilcilerinin açıklamalarına tepki gösterdi. Türkel, Şubat sonunda polis saldırısını ima eden başbakana da “Bu ülke muz cumhuriyeti değil” diye yanıt verdi.

• KESK Çanakkale Şubeler Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasına Tabipler Odası, Çanakkale Belediyesi işçileri, Kepez Belediyesi işçileri, TKP, ÖDP, EMEP, CHP destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12:30 da, Çanakkalelilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen açıklamada TEKEL işçileriyle özdeşleşen ‘”Ölmek var dönmek yok!” sloganıyla TEKEL direnişi Çanakkale’de de desteklendi.

• Samsun’da gerçekleşen dayanışma grevine TEKEL işçilerinin ailelerinin eyleme kitlesel katılımı damga vurdu.

• Bodrum'da da TEKEL işçisi için meydanları dolduran emekçiler, hükümeti protesto etti.

• Milas ve Yatağanlı işçiler de genel greve destek verdi.

• Van'da öğle saatlerinde KESK'e bağlı sendikalar ve TKP Van İl Örgütü'nün katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.

• Tekel İşçileriyle dayanışma amacıyla Bolu’da çalışanlar Akbank önünde yaptıkları basın açıklamasında tekel işçilerinin yanında olduklarını vurgulayarak tek günlük iş bırakma eylemine destek verdiklerini belirttiler.

• İzmit'te Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun çağrısına uyan işçiler ve memurlar, Tekel işçileriyle dayanışma genel grevine güç kattı.

• TEKEL işçilerine Bergama’dan da destek geldi, yaklaşık bin kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

• Antakya'da emekçiler, TEKEL işçisiyle dayanışmalarını grevle ve eylemle ortaya koydular.

• Menemen'de iş bırakma eylemine katılan yüzlerce işçi, kent meydanında TEKEL işçilerine destek eylemi düzenledi.

• İzmir’in Torbalı ve Aliağa ilçelerinde kitlesel bir grev eylemi ve yürüyüş gerçekleştirildi.

• Petrol İş Sendikası Batman Şubesi'ne bağlı TPAO işçileri Tekel işçileriyle dayanışma için iş durdurdu.

• İstanbul’da Saraçhane’de bir araya gelen on bini aşkın işçi TEKEL işçilerinin 52. gününe ulaşan direnişine destek verirken, sloganlarıyla 4-c’yi ve AKP hükümetini protesto ettiler. Eyleme kendileri de direnişte olan Esenyurt Belediyesi, Marmaray ve itfaiye işçilerinin de yoğun destek verdikleri görüldü. Sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri Saraçhane’ye iki koldan, Eminönü ve Edirnekapı’dan yürüyerek ulaştılar. Alanda kurulan kürsüden öncelikle Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak İstanbul’da genel greve katılan konfederasyonlar ve meslek örgütleri tarafından hazırlanan ortak basın açıklaması metnini okudu. Büyükkucak’ın ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de birer konuşma gerçekleştirdi. Sadece Tekel işçisinin değil, itfaiye, Kent Ulaşım, şeker, Marmaray, Çemen Tekstil, Esenyurt Belediye ve Sinter Metal işçisinin de haklarını haftalardır aradığını vurgulayan Büyükkucak, AKP hükümetinin bu durumu görmezden gelmesine tepki gösterdi. Sami Evren’in konuşması sırasında kürsüdeki CHP bayrağına tepki gösteren kitle, ‘Kent A.Ş. işçisi CHP’nin eseri!’ sloganı attı. Konuşmasında "Bugün uyarı grevimizi yapmaya çalıştık diyen DİSK genel başkanı Çelebi, mücadelede Tekel işçilerinin yanı sıra, Marmaray, İtfaiye, Sinter ve Gaziantep’te grev yapan Çemen işçilerinin olduğunu belirtti. İktidarın bir an önce Tekel işçileriyle masaya oturması gerektiğini söyleyen Çelebi, sendikal hak ve örgütlülükler önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi. Çelebi son olarak, “Yarın konfederasyonlar olarak toplantı yapacağız. Kim ihanet ettiyse ondan hesabını soracağız. Bunu bu kürsüden ilan ediyorum!” dedi. Çelebi’nin konuşması sırasında, kağıt üzerinde olup alanda yer almayan sendikalar protesto edildi. Yürüyüşe DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu, Feministler, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmara Şubeleri, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, TMMOB, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Tabip Odası, Halkevleri, Devrimci Proleterya, SDP, EHP, ESP, İşçi Gazetesi, Kaldıraç, Mücadele Birliği Platformu, Devrimci İşçi Komiteleri, Devrimci Öğrenci Birliği, Öğrenci Muhalefeti, BDSP, EMEP, Türkiye Gençlik Birliği, İP, ÖDP, TKP gibi örgütler ve siyasi partiler katıldı.

• Adana'da saat 08.00'de işyerleri önünde toplanan işçiler dayanışma grevini sloganlarla başlattı. İnönü Parkı ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu önünde toplanan sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler sloganlar eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Adana SGK Bölge Müdürlüğü'nde çalışan kamu emekçileri eyleme katılımları engellenmek istenince SGK binasını işgal ederek Tekel işçilerine desteklerini belirttiler.

• Grevin etkisinin en yoğun hissedildiği kent İzmir oldu. İzmir'de sabah saat 8’den itibaren ulaşım durdu, trafik kilitlendi. Eylem nedeniyle İzmir’de belediye otobüsleri servise çıkmadı. Trenlerin çalışmadığı şehirde vapur seferleri de aksamalı olarak gerçekleşti. Basmane Fuar 9 Eylül kapısından başlayan yürüyüş İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde sona erdi. Yürüyüş sırasında sık sık “İşçiler gelecek, AKP gidecek!” sloganı atıldı. Binlerce işçinin katıldığı yürüyüşe halk yoğun ilgi gösterdi.

• Datça Belediye-İş Sendikası’na bağlı işçiler bugün Tekel İşçilerine destek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

• Güne metronun Belediye-İş üyesi işçiler tarafından geciktirilmesi ile başlayan Ankara, dayanışma eyleminin gerçekleştiği Ziya Gökalp Caddesi’ne yapılan yürüyüşlerle grevi hissetti. Yürüyüşler sırasında işçilerin işleyen otobüslere tepki göstermesi dikkat çekti. Numune gibi büyük hastanelerden bazılarının poliklinikleri çalışmazken, hastaların gelmemesi şeklindeki ‘halk desteği’ ile de sağlık alanında iş bırakılmış oldu. Çankaya ve Mamak Belediyesi’nde de Genel-İş üyesi işçiler greve katıldılar. Kamu emekçilerinin grevinde ses getiren ODTÜ’de bu sefer de servislerin çalışmaması sağlandı, yemek çıkmadı. Eğitim-Sen ve Tez Koop İş’in ODTÜ’de, ESM ve TES-İş’in DSİ’de yaptığı gibi KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların ortak çalışma yürüttüğü işyerlerinde eyleme de beraber katıldıkları görüldü. Ankara Barosu yönetimi ve baro çalışanları da eyleme destek verenler arasındaydı. Okullar kapalı olmasına rağmen öğretmenler de eyleme katıldı. Petrol-İş’in örgütlü olduğu BOTAŞ ve TPAO Genel Müdürlükleri’nde grev yasak olmasına rağmen fiilen iş bırakıldı. Yine Petrol-İş’in Elmadağ’daki Makina Kimya Barut Fabrikası’nda tam katılımla iş durduğu öğrenildi. Birçok sendika önce Türk-İş’in önünde TEKEL işçileriyle buluşup oradan eylem alanına geçtiler. “TEKEL işçisi kazanırsa biz de kazanırız” yazılı pankartla eyleme katılan Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve Türkiye Komünist Partisi de eylemin başında çadırlara yürüyüş yaparak işçilerle alana döndü. Türk-İş adına konuşan Mustafa Türkel de, Başbakan’ın yalan söylediğini vurgulayarak dayanışma içerisindeki tüm örgütlere teşekkür etti. Türkel’in konuşması sık sık “Salla Başkan, düşecekler” sloganlarıyla kesildi. Eylem Onur Akın’ın konseri sonrası çadırlara yapılan kitlesel ziyaretle son buldu.

• Denizli'de Tekel işçilerine destek amacıyla düzenlenen eylemde, polis ile işçiler arasında arbede yaşandı.

• Mersin’de Tekel işçileriyle dayanışmak için geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlendi.

• Antalya’da yapılan grev ve iş bırakma eylemi saat. 9.30’da başladı. Defterdarlık önünde buluşan kitle örgütleri Muratpaşa Camii önüne kadar slogan atarak yürüdü. Burada yapılan açıklamanın ardından Kışlahan Meydanı’nda kadar tekrar yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık AKP aleyhine slogan atıldığı gözlendi. Antalyalı vatandaşlar da eyleme destek verdi.

• Tekel işçilerine destek amacıyla ülke genelinde yapılan iş bırakma eylemine Siirt’te de yoğun katılım oldu.

• Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Kamu-Sen'in çağrısı ile 4 Şubat'ta saat 08:00 – 17:00 arasında yapılan iş bırakma eylemine meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. TEKEL işçileri ile dayanışmak, emek düşmanı uygulamalara karşı çıkmak için binlerce emekçi iş bıraktı. Çeşitli illerde gerçekleşen eylemlerde katılımın 25 Kasım grevinden daha yoğun olması dikkat çekiyor.

• Bolu'da Filiz Makarna işçileri Tekel işçilerine destek vermek amacıyla üretimi durdurdu.

• Kocaeli'de TEKEL işçilerinin hak mücadelesine destek amaçlı genel uyarı grevine kamu işçisinin katılımı beklenenden düşük gerçekleşti.

• Memur-Sen, altında imzası bulunan genel grev kararını uygulamaya "gerek duymadı". Konfederasyon, eylemlerin TEKEL işçilerinin sorunlarıyla sınırlı kalmayıp hükümeti tehdit eder hale gelmesinden rahatsızlık duyarak eylemde yer almadı.

• ODTÜ’lü dağcılar Ağrı Dağı'nın zirvesine Tekel işçileri ile dayanışma bayrağını dikti.

• 52 gündür Ankara'da direnişte olan TEKEL işçileri için 4 Şubat'ta grev yapılıyor. Grev, TEKEL işçisinin mücadelesinde önemli bir eşik olarak görülürken, işçiler eylemlere katılımın önemli olduğuna vurgu yapıyor. Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen’in çağrısı ile bugün saat 08:00 – 17:00 arasında yapılacak olan iş bırakma eylemine meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verecek. TEKEL işçileri ile dayanışmak, emek düşmanı uygulamalara karşı çıkmak için binlerce emekçi iş bırakacak.

• 4 Şubat’ta gerçekleştirilecek genel greve çağrı yapmak Adana'da biraraya gelen Türk-İş, DİSK, KESK, HAK İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TMMOB ve Adana Tabip Odası İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

• 3 Şubat Çarşamba günü EMEP, TKP, ÖDP, EHP, İKP, BDSP, Halkevi, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi, YCİB- Eskişehir ve Genç-Sen'in katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklaması eyleminde Eskişehir'de TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla yapılacak 4 Şubat eylemine çağrı yapıldı.

• Emekli-Sen İstanbul şubeleri Kartal Meydanı'nda yaptıkları eylemle hem TEKEL işçilerinin direnişini selamladılar hem de sermaye devletinin sendikaları kapatma tehdidine gereken cevabı verdiler.

• İstanbul Anadolu yakasındaki Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) bileşeni sendikalar ve ilerici kurumlar Kadıköy'ün üç farklı noktasında yaptıkları bildiri dağıtımlarıyla işçi ve emekçileri 4 Şubat'ta alanlara çağırdılar.

• Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın (Hava-İş) üyelerine 4 Şubat eylemine katılım çağrısı yapması üzerine THY yönetimi, “Bu eylem yasadışıdır” açıklaması yaptı. Çalışanlarını tehditlerle yıldırmak isteyen THY yönetimi, açıklamasına dayanak olarak 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun 25. ve 45. maddelerini göstererek “Bu düzenlemeler çerçevesinde şirketimizce yasadışı hiçbir eyleme müsamaha gösterilmeyecek olup, gerekli hukuki işlem tesis edilecektir.'' dedi.

• Geniş emekçi kitlelere umut veren TEKEL direnişi 51. gününe girdi. 51 gündür Ankara'da tüm zorluklara rağmen direnişlerini kararlılıkla sürdüren TEKEL işçileri, “Biz elimizden geleni yapıyoruz, şimdi sıra işçi sınıfının dayanışma gücünü göstermesindedir" diyor.

• DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, sendikal hak ve özgürlükler için oturma eyleminin altıncısını Taksim Gezi Parkı'nda gerçekleştirdi. Açıklamada 4 Şubat dayanışma grevine çağrı yapıldı.

• 6 işçi ve memur konfederasyonun yapacağı bir günlük dayanışma grevine Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) ve sağlık emekçileri de destek olacaklarını açıkladılar.

• Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Kamu Sen ve Memur Sen'in çağrısıyla TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla gerçekleştirilecek bir günlük dayanışma grevi 4 Şubat günü birçok ilde hayata geçirilecek.

• Krizin faturasına karşı Ümraniye Dudullu'daki Entes Elektronik önünde 14 Mayıs 2009 tarihinde direnişe başlayan Gülistan Kobatan'ın 3 Şubat 2010'da Üsküdar 2. İş Mahkemesi'nde görülen “işe iade davası” kazanımla sonuçlandı.

• Ankara Valiliği, 4 Şubat'ta genel greve katılacak işçilere karşı “yasal işlem yapılacağı” tehdidinde bulundu.

• Çevre mühendisleri, diplomalarını işlevsiz hale getirdiğini söyledikleri Çevre Denetimi Yönetmeliği'ni protesto etmek için Çevre ve Orman Bakanlığı önünde diplomalarını yaktılar.

• Açlık grevi yapan bir TEKEL işçisi rahatsızlanınca ambulansla hastaneye kaldırıldı.

• TEKEL işçileriyle dayanışma için İstanbul’da düzenlenecek olan miting, 4 Şubat Perşembe günü saat 13:00’te Saraçhane Meydanı’nda yapılacak. Eylem için Anadolu yakasında bulunan sendikalar ve şubeleri saat 11:00’de Eminönü’ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde, Avrupa yakası sendikaları ve şubeleri ise saat 11:00’de Edirnekapı Suriçi'nde buluşacaklar.

• TEKEL işçileri için bir günlük uyarı grevine Kocaeli’nden de eksiksiz katılım olacak. Konfederasyonlar tarafından yapılan bir açıklamayla, grev ve eyleme katılım çağrısı yapıldı. Kocaeli’nde Teksif Sendikası salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına Türkiye Kamu-Sen il temsilcisi Süleyman Pekin, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve ESM Şube Başkanı Yener Çalışkan, DİSK adına Emekli-Sen Şube Başkanı Osman Nuri Şenol ve konfederasyonlara bağlı sendikaların yöneticileri katıldı. Hak-İş ve Memur-Sen temsilcileri ise toplantıda yer almadı. Türk-İş İl Temsilcisi Adnan Uyar, yaptığı açıklamada, dünya var olduğundan beri kölelerin ‘yeter artık’ dediğinde özgürleştiğini anımsatarak, şunları söyledi: ‘’Buna genel grev deyin, iş bırakma deyin ne derseniz deyin. Adı her ne ise ortada bir mücadele var. Mücadele, devletin mihenk taşlarını zedelemeden, çalışanlara daha fazla pay aktarılması içindir. TEKEL işçilerinin eylemi mücadeledir. Mücadele varsa eğer hukuk dışımı değil mi diye bakılmaz.’’ TKP ve İP il örgütleri, halka bildiri dağıtıp çağrıda bulundu. TKP İl Örgütü adına oluşturulan gruplar Fethiye, Hürriyet, Cumhuriyet, İnönü ve Alemdar caddeleri üzerinde ‘’Hazır olalım’’ başlıklı bildiri dağıttı. Bildiride, ‘’Biliyoruz ki, TEKEL işçisi kazanırsa hepimiz kazanacağız, Türkiye kazanacak’’ ifadesi yer aldı. İP İl Örgütü adına dağıtılan bildirilerde ise ‘’İşe, dersaneye, hastaneye gitme. İşyerini açma’’ çağrısında bulunuldu. Platform bileşenleri sabah 10.00’da Kocaeli Defterdarlığı önünde toplanıp, kitlesel basın açıklaması yapacak. Saat 13.00’te ise Merkez Bankası önünde toplanılıp, AKP İl Merkezi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirilip, bina önüne siyah çelenk bırakılacak.

• İzmirli sanatçılar Tekel İşçilerine destek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

• TEKEL işçilerinin aileleri konfederasyon şube başkanlarını arayarak genel grev çağrısı yaptılar.

• “Zeytinburnu TEKEL direnişiyle dayanışma komitesi” ilk geniş katılımlı toplantısını gerçekleştirdi.

• Yurtsever Cephe İşçi Birliği bir basın açıklaması yaparak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TEKEL işçilerine karşı davranışını protesto etti. "Başbakan özel bir şirketin müdürü gibi davranamaz" başlıklı açıklamada protesto gerekçeleri şu şekilde sıralandı: 1- Başbakan kamu işçilerini işsiz bırakılan yığınlarla tehdit edemez, bu patronların ücret düşürmek, istediği işi işçilere yaptırmak için kullandığı bir taktiktir. 2- İdeoloji demek fikir ileri sürmek demektir. Ancak bir patron işçilerinin makinelere benzemeyerek düşünebilmesinden ve ülkenin içine düşürüldüğü durumun farkına varmalarından rahatsız olabilir, Başbakan değil. 3- Başbakan işçilerin taleplerini ciddiye almak zorundadır, hakaret etme hakkı yoktur. 4- Tabi ki seçimlerin ve oy veren kitlelerin bir değeri var ama bu ülkedeki herkesin görevini kötüye kullanan bir başbakanı görevden geri çağırmayı dillendirme hakkı da vardır. Ancak bir patron kendi yerini garantili görerek küstahlaşabilir. 5- Yaşadıklarımız ve tekel işçilerinin içine düşürüldüğü durum özelleştirmelerin sonucudur. Kamu işletmelerini satılacak mal gibi görmek patronlara özgüdür. Özelleştirmeler sermayenin çıkarlarından yanadır, bu ülke emekçisine ise düşmandır. Ancak bir patron ülkeyi bir özel şirketmiş gibi yönetmek ister. Açıklamanın sonunda 4 Şubat genel greve çağrı yapılarak, "Patronlardan yana değil, işçilerden yana olanlar 4 Şubat’ta genel grevde olacak. Çünkü; Haklıdan yana olduğumuzu göstermek için, insana olan umudumuzu koruduğumuzu kanıtlamak için, haksız bir küstahlığa karşı koyabilmek için, ülkemizin geleceği için" ifadeleri kullanıldı.

• Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nın İstanbul şube seçimlerini Yrd. Doç. Dr. M. Tevfik Özlüdemir başkanlığındaki Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri kazandılar.

• Çemen Tekstil’deki direniş 22.gününe girerken DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Rıdvan Budak işçileri ziyaret etti. Çeşitli örgütlerin yanı sıra Yurtsever Cephe Gaziantep İşçi Birliği de fabrika önündeydi.

• Başbakan Erdoğan TEKEL direnişinin meşruiyetine gölge düşürmeye yönelik açıklamalar yaptı. Başbakanın bu açıklamaları ile 4 Şubat'ta yapılacak grevi gayrimeşru hale getirmeye çalıştığı düşünülüyor. Oysa, TEKEL işçilerini suçlu çıkarmak için konuşan Başbakanın söyledikleri doğru değil, hepsi yalan!

• Diyarbakır TKP il örgütü, Ankara’da direnişe devam eden Batman TEKEL işçisi Hüseyin Arslan’ın kızının hayatını kaybetmesi nedeniyle evine taziye ziyaretinde bulundu.

• EMEP, ÖDP, TKP ve Halkevleri İzmir örgütleri bir açıklama yaparak 4 Şubat'ta gerçekleşecek genel greve katılım çağrısı yaptılar.

• TKP yayınladığı bildiri ile, 4 Şubat’ta genel grev çağrısı yaparak, herkesi ‘TEKEL işçisinin davası benim davam’ demeye çağırdı.

• TEKEL işçilerinin onurlu direnişi 50. gününe girdi. Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi önündeki kararlı bekleyişlerini sürdüren TEKEL işçileri ise direniş ateşini büyütmekte kararlı, işçiler dimdik ayakta. Genel Grev hazırlıkları sürüyor.

• TEKEL işçilerinin yaktıkları direniş ateşini Ümraniye bölgesindeki işçi-emekçilere taşıyan OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER), TEKEL’deki direnişe destek olmak amacıyla genel grev, genel direniş çağrısını bölgede duyuruyor.

• DİSK Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, özlük haklarının gaspına ve dayatılan kölece çalışma koşullarına karşı 50 gündür yürüttükleri direnişi hükümetin geri adım atmaması üzerine yeniden açlık greviyle sürdürecek olan TEKEL işçilerine destek olmak amacıyla üyelerinin de açlık grevine gireceğini duyurdu.

• Marmaray işçileri, işe iade ve ücret alacaklarının ödenmesi talebiyle ana işveren olan Gama Nurol Plaza önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

• Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Uşak Müdürlüğü’nce yürütülen Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında çeşitli kamu kurumlarında hizmetli olarak 4 ay süre ile çalıştırılacak 316 geçici işçi için 3 bin 526 kişi başvurdu.

• İzmir Kemalpaşa’da kurulu bulunan Eko Endüstri işyerinde DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi'ne üye oldukları için işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe başladı.

• TKP'li öğrenciler, 17 Kasım günü yapılan Metrobüs protestosu ile ilgili polis devleti uygulamalarına karşı bugün adliyedeydi. Yapılan metrobüs zamlarının ilk gününde metrobüs gişeleri önünde toplanarak zamları protesto eden TKP'li öğrenciler, bu protestonun bir parçası olarak turnikelerden atlayarak geçmiş ve “Koyun değil halkız” diyerek, İstanbulluları zamlara boyun eğmemeye çağırmıştı. 10 TKP'li öğrenci hakkında TCK'nın 163. maddesi uyarınca “karşılıksız faydalanma” suçlaması ile suç duyurusunda bulunan polis, okul yönetimlerine de bu konuda bildirimde bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde polisin bildirdiği isimler hakkında Disiplin Soruşturması da başlatıldı. Üniversite sınırları dışında ve bütünüyle “vatandaşlık” hakkı kullanılarak yapılan bir eylem nedeniyle Disiplin Soruşturması başlatılması öğrenciler ve akademisyenlerin tepkisiyle karşılandı. “Gemicik almadık, metrobüsü çalmadık” pankartı arkasında dizilerek basına seslenen öğrencilerin yanında Bilal Erdoğan maskeleri takmış arkadaşları da vardı.

• Konfederasyonlar tarafından duyurulan 4 Şubat iş bırakma eylemi için, sendikal platformlar ve meslek örgütleri Taksim’de basın açıklaması yaptı. Taksim tramvay durağında saat 12.30’da başlayan eylemde Galatasaray’a yüründü. “Başkanlar göreve genel greve, Eller şaltere genel greve, İşçi düşmanı hükümet istifa” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, “ Birleşelim Tek – El Olalım! Haydi Dayanışmaya” pankartı taşındı. Eylemde Marmaray işçileri de, “ Ücretlerimizin yükseltilmesi ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz” pankartı ile yer aldı.

• Erdoğan'ın son konuşması üzerine açıklama yapan Türkel, bakanların ve başbakanın 4-c konusunda yalan söylediğini vurgulayarak, böyle konuşmaya devam ederlerse çok sert yanıt vereceklerini söyledi. Desteğe gelenlerin marjinal gruplar olduğu yönündeki sözleri de şöyle yanıtladı: "Burada Türkiye Komünist Partisi'nden ÖDP'ye, İşçi Partisi'nden EMEP'e kadar tüm desteğe gelenleri alnından öpüyorum. Burada yaşanan bir sınıf kardeşliğidir. Açlık grevine başlayan işçilerimizin aileleri, yakınları bulundukları illerde başlarına siyah bantlar takıp destek vermeliler. Bir çoban ateşi gibi Türkiye'nin her yerine TEKEL direnişine destekler yayılmalı."

• Manisa’nın Alaşehir ilçesinde biraraya gelen emekçiler ve öğrenciler TEKEL işçileri ile dayanışmalarını artıracaklarını kaydettiler.

• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu bir açıklama yaparak 4 Şubat'ta üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını açıkladı.

• Kocaeli’nde dört belediyede işverenin zam önermemesi ya da düşük zam önermesi nedeniyle görüşmeler tıkandı.

• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, tüm işçi ve memur konfederasyonlarını 2 Şubat saat 10:30'da toplantıya çağırdı.

• Ankara 16. İdare Mahkemesi, 4-C maddesine göre çalışanların memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi.

• AKP hükümetinin yaptığı çalışmadan yeni birşey çıkmadı. Hükümet, haftasonu Başbakan Erdoğan'ın meydan okuyan tavrını sürdürüyor. TEKEL işçilerini, sendikaları ve işçilerle dayanışma gösterenleri hiçe sayıyor. 49 gündür Ankara’da direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerine, AKP Hükümetinden gelen öneri, 4–C’nin rötuşlanması oldu. AKP, TEKEL işçilerinin sorunlarını görmezden gelen tavrını sürdürüyor. Bu tavrıyla hükümet, daha önce 3 Şubat için "genel grev" kararı almış olan konfederasyonlara meydan okudu.

• Direnişin 47. gününde, direnişte olan TEKEL işçileriyle dayanışmayı büyütmek amacıyla İstanbul Sancaktepe’de Türkiye Komünist Partisi İlçe Örgütü tarafından dayanışma çadırı kuruldu.

• Tek Gıda-İş Genel Başkanı Türkel, 2 Şubat saat 13:00'e kadar durumda bir değişiklik olmazsa açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.

• Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, tüm işçi ve memur konfederasyonlarını 2 Şubat saat 10:30'da toplantıya çağırdı.

• AKP’nin TEKEL işçilerine haklarını vereceğini düşünenlerin umutları boşa çıktı. AKP talepleri karşılamadı, görüşmede uzlaşma sağlanamadı.

• DİSK Bank-Sen (Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası) Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını söylediler.

• İstanbul/Cevizli fabrikasının bulunduğu bölge Kartal Esentepe’de, Türkiye Komünist Partisi Kartal İlçe Örgütü tarafından, ‘TEKEL Direnişçileri Emekçi Halkımızla Buluşuyor’ başlıklı bir kahve toplantısı gerçekleştirildi. TEKEL işçilerinin yanısıra mahallelerden de büyük katılımın yaşandığı toplantıda, uzun süredir Ankara’da direnişte bulunan TEKEL işçileri yaşadıkları süreci ve taleplerini anlattılar.

• Orman ve Orman Endüstri Mühendisleri "İstanbul'da piyasacılığa ve rantçılığa hayır" dedi.

• Denizli Belediyesi önünde biraraya gelen TEKEL işçilerinin aileleri Ankara’da direnen işçilere desteklerini yolladılar.

• Yurtsever Cepheli Liseliler İzmir’de bugün TEKEL işçileri ile dayanışma amacıyla bir futbol maçı yapacak.

• Başbakan, TEKEL işçilerinin, ‘Evet nasılsa rahatız. Ben şimdi nereye gönderilirsem gönderileyim, 4-C kapsamında değil de normal statüde, oturacağım, aydan aya maaşımı alacağım’ diye düşündüğünü iddia etti.

• Zeytinburnu Davutpaşa’daki maytap atölyesinde 21 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın 2. yıldönümünde düzenlenen anma töreninde aileler “Artık yeter!” dedi.

• 4-C’yi sendikaların önerdiğini iddia eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugün beğenilmeyen 4-C düzenlemesi yapılırken, sendika başkanları çıkıp Başbakanımıza teşekkür ettiler, alkışladılar” dedi.

• Sermaye hükümetinin dayattığı kölece çalışma koşullarına karşı TEKEL işçilerinin inatla ve ısrarla yürüttüğü direnişin 49. gününde Türk-İş ve hükümet kanadı biraraya geldi. Görüşmelerden "uzlaşma" çıkmadı. Genel greve katılım çağrıları ülke çapında hız kazanıyor.

• Vatan Gazetesinde çalışanların ücretlerine yapılan %5 zammın yankıları sürüyor. Gazete muhabirleri görev yerlerini terk ederek merkez binaya geldiler. Çalışanlar İstihbarattan sorumlu yazıişleri müdürü Tayfun Hopalı ile yapacakları toplantıda 3 yıl zamsız süre sonunda yapılan %5 zamma tepki gösterdi.Vatan Gazetesi'nin Milliyet, Star TV ile birlikte grup halinde satışının gündemde olduğu bir sırada yapılan zammın, çalışanların beklentilerini karşılamadığı vurgulanıyor.

• Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) internet sitesi www.disk.org.tr faşistler tarafından hacklendi.

• Sefaköy merkezde Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu 3. Bölge Küçükçekmece bileşenleri tarafından Tekel işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eylemde 3 Şubat günü yapılacak genel grev eylemine çağrı yapıldı. Eylem öncesi devletin kolluk güçleri yığınak yaparak kitleyi tedirgin etmeye çalıştı. Sefaköy merkezde sloganlarla toplanan platform bileşenleri “Birlikte mücadele ile kazanacağız! / HSGGP” imzalı pankartı açtılar. Buradan yol trafiğe kapatılarak Gümüşçüler Çarşısı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında atılan sloganlarla TEKEL işçilerinin onurlu mücadelesi sahiplenildi ve emekçilere eyleme destek verme çağrısı yapıldı. Eylemde “Genel grev genel direniş!” sloganı sık sık atıldı. Yürüyüş boyunca çevrede biriken işçi ve emekçiler eyleme alkış ve sloganlarla destek verdiler.

• “Krizin faturasını ödemiyorum! İşimi geri istiyorum” sloganıyla 14 Mayıs 2009 tarihinde Ümraniye Dudullu'daki Entes Elektronik önünde direnişe başlayan Entes işçisi Gülistan Kobatan, direnişinin 260. gününde dayanışma sergileyen ilerici devrimci kurumlar ve işçi sınıfından dostlarıyla “Entes Direnişiyle Dayanışma Gecesi”nde buluştu.